- Napište nám
- Kontakty
- Reklama
- VOP
- Osobní údaje
- Nastavení soukromí
- Cookies
- AV služby
- Kariéra
- Předplatné MF DNES
Recepr od prababičky:
60 dkg mouky (30dkg hladké,30dkg hrubé)
1/4 l mléka,4 dkg droždí,12 dkg cukru,10 dkg másla rozpuštěné,8-10 žloutků (žádný bílek)
citr. kůra, rozinky, špetka soli, vajíčko na potření, mandlové lupínky)
Pletu z 9 kousků, vždy normálně od kraje 4,3,2, špejle na podržení tvaru, od 24.12. se sní i čtyři vánočky. je skvělá
každému chutná, ale ty čtyři prameny...to aby vedle mě někdo stál a vedl mi ruku. Já to pokaždé nějak zamuchlám, další patra jsou snadná.
jsem pekla dopoledne a už je po ní.Moje představa o nazdobeném stole,kde vévodí velká vánočka vzala za své jen co vychladla.
ale tahle je z devíti...
Vánočka byla velká, vážila přes kilo a už je jí jen polovina. Asi si to večer zopakuju. Manžel v ní identifikoval rum a prohlásil, že to je první vánočka, která mu chutná.
to znám, proto peču až 23. prosince odpoledne
Jenom ze 300 g mouky? Ale to bude minivánočka, i po vykynutí toho těsta moc nebude. Já se chystám péct dneska z kila. 500 g hladké + 500 g hrubé. taky osvědčený recept. Snad se ten kolos vejde do trouby
taky dělám skoro z kila mouky, vánočku ještě nechávám na plechu dokynout a zásadně ji dávám úhlopříčně.
ale chudák dítě. Má pocit, že to není o vánočce ale o dítěti coby neustálá rekvizita stále při ruce nesmyslně nošeném jako mládě opice. Přešla mě na tu vánočku chuť.
že jsem zvrhlík, co cpe vánočku do silikonové formy. A včera jsem ji poněkud zbabicovala, místo rozinek jsem tam šupla sušený slazený brusinky a ani ty ani mandle jsem nevážila, prostě tak nějak přiměřeně přiměřeně.
já do ní taky dávám brusinky, rozinky totiž moc nemusím. A místo mandlí vlašský ořechy (dovnitř). A babicovatý mi to nepřijde, každý ten svůj pravý a osvědčený recept (třeba já dávám do vánočky máslo a sádlo)
Že je to odněkud z česko-moravskýho pomezí?
sice Anče občas píše jak vepř ve snaze být vtipná a ani si to po sobě nepřečte... vysokoškolačka už taky dneska není žádná hodnota (co byste taky chtěli, když to je zadarmo? ostatně písemný projev dotyčné tomu odpovídá)... Ale budiž. Ze čtyř pramenů jsem pletla náramky, když mi bylo kolik... 12? Třeba dneska chlapům stačí fakt jen ta vizáž a vaření, byť by museli asi čekat, než si kuchařka nalistuje recept 758, podle kterého ještě nevařila a než na něj sežene všechny suroviny. Neřeším. Jen mě napadá, jestli každý bulvár musí mít opravdu svou kuchařskou celebritu, nebo jestli se někdy taky začneme věnovat i jídlu samotnému... :)
Takováhle zapšklost ... a před Vánoci ... Co vám kdo udělal? A nějaký váš recept by nebyl?