Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Diskuse k článku

Pečený guláš bez míchání pro začátečníky: nejtěžší je nekontrolovat ho

Podle guláše se pozná hospoda. Kuchaři začátečníci by si na něm rádi pochutnali i doma, ale tak, aby to bylo bez práce a s jistotou výsledku.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

Homer _7

Jak jsem narazil na "solamyl",

tak jsem tu prasárnu dál nečetl...

0/0
5.1.2012 21:36

Petrik73

Re: Jak jsem narazil na

Solamyl, neboli bramborovou moučku (škrob) používaly již naše (pra)babičky. Co obsahuje škodlivého, že je to prasárna?

+3/0
6.1.2012 13:41

DlouhousekLihoslav

Re: Jak jsem narazil na

obavam se ze vetsina super znalcu to ani neutsi. maj dojem ze jde o jakousi tajnou chemii vzdyt to ma ten osklivej nazev. ;-D

0/0
7.1.2012 19:35

orinka3

vyzkoušela jsem kdysi

a už nikdy.  Není nad klasický, do druhého dne rozležený gulášek.

0/0
4.1.2012 17:31

mikik

takova obezlicka

Tak tohle je takova ceska nahrada pomaleho hrnce. Nechci delat nikomu reklamu, takze si kdo chcete vygooglujte. Taky jsem ho kdysi objevil nahodou. Hledal jsem darek - vareni v pare - a skoncil jsem uplne na opacne strane. A je to skvely!!! Nahrazuje to takove pomalejsi vareni na stare plotne... Na gulase, perkelty apod uplne bozi...A hlavne vecer tam nahazite ingredience a rano je uvareno (s drobnymi vyjimkami) Proste parada!

+1/0
3.1.2012 23:42

hlista

Re: takova obezlicka

souhlas, pomalák máme už 4 roky a je to skvělá věcička, vaří sám ;-DR^

0/0
8.1.2012 10:13

persona-non-grata 2

Pohlreich? To je diagnóza!

Jak říká Babica. Uvařte, vyzkoušejte a pak kritizujte. By mě zajímalo, kolik gulášogenerálů ví, že český guláš  se nepodobá maďarskému guláši, ale perkeltu :-/

+2/0
3.1.2012 22:40

DlouhousekLihoslav

Re: Pohlreich? To je diagnóza!

nevi, staci projit diskusi kde vykrikuji ze gulas se musi delat tak ci onak a mysli tim pouze tu smesnou ceskou mutaci ke knedliku ;-D

0/0
4.1.2012 0:38

Sanjuro

Re: Pohlreich? To je diagnóza!

a ta směšnost spočívá v čem?

0/0
4.1.2012 7:31

DlouhousekLihoslav

Re: Pohlreich? To je diagnóza!

v tom ze to neni jediny pravy ci jediny spravny gulas

paradoxne tento, kde se zachova mnohem tekutejsi nevydusenejsi stav je konzistenci pribuznejsi tomu puvodnimu ze ktereho vsechny gulase a ze jich jsou stovky, vznikly

0/0
4.1.2012 8:08

ivoš

Re: Pohlreich? To je diagnóza!

Tak se rozhodni: duď je jediný pravý a správný guláš, nebo jsou jich stovky.;-D

0/0
4.1.2012 8:45

DlouhousekLihoslav

Re: Pohlreich? To je diagnóza!

kdyz se naucis cist tak zjistis ze je rozdil mezi jediny a spravny a napriklad puvodni

0/0
4.1.2012 15:55

COUFAL5

Jak

může  být v receptu na pravý guláš kostka masoxu nebo jiné umělotiny? To je kuchařské umění? Zlámat o tebe vařečku. ;-D

+3/0
3.1.2012 21:40

AAA2

Re: Jak

jak se definuje "pravy gulas" ?

+1/0
3.1.2012 23:03

ricpic3

Re: Jak

bez masoxu a solamylu

0/0
3.1.2012 23:07

PreplnimeZaveryXV.Sjezdu

Re: Jak

Nauc se cist ty ,,Lojzo,, . Tady nebyla rec o ,,pravem gulasi,, , ale o gulasi pro zacatecniky nebo pro nekoho kdo nema cas travit dlouhou dobu u plotny, ale potrebuje se rychle najist. ;-)

+2/0
3.1.2012 23:54

ZOMBi

Re: Jak

V rychlosti ale silně konkuruje papiňák, ve kterém se dá celý guláš (včetně základu a celé přípravy) za 45-60 minut, samotné vaření 30 minut. Jistě, "pravý guláš" se má dělat pomalu, ale pokud chci ryychlovku a ušetřit za energie, tak papiňák jasně vítězí.

0/0
5.1.2012 7:42

Lev---z_-_-_Rožmitálu

Re: Jak

člověče tohle je stejně blbej slint

jak kdybys napsal že pravej guláš uděláš jen když si vlastnoručně porazíš vlastní krávu:-P

+2/0
4.1.2012 0:00

PreplnimeZaveryXV.Sjezdu

Re: Jak

JJ je to vtipny jak jsou nekteri lide naivni a mysli si, ze jen proto, ze nekupuji bujony nebo hotova jidla v prasku tak jedi zdrave a prirodne.;-D A uz vidim jak si vsichni tihle vecni kritici doma pestuji na zahradce vsechnu moznou zeleninu a na zahrade u baraku jim beha stado krav, slepice, prasata atd. atd. ;-D

+1/0
4.1.2012 0:06

síma25

Re: Jak

Tak já třeba chemii v kuchyni netrpím proto, že mi to nechutná. Stádo krav, ani vlastní brambory nemám, ale vařím bez masoxu, solamylu a podobných dobrot. Je mi buřt, jestli je to zdravé, nebo přírodní, ale chutná mi to.

0/0
4.1.2012 9:03

DlouhousekLihoslav

Re: Jak

solamyl neni chemie bramborovy skrob vyuzivali uz nasi prapredkove

0/0
4.1.2012 15:56

Lykantropie

Re: Jak

predkove, prapredkove a zadkove :)

0/0
4.1.2012 17:10

Aklecram

guláš bez míchání

Tenhle guláš vařím už dlouho a musím říct, že je skvělý, stejný recept používám i na zeleninový perkelt. Už jsem tím oblafla spoustu mlsných hub, které nevěřily, že se dá guláš udělat jednoduše a nad receptem ohrnovaly nos. Tenhle článek má sloužit hlavně těm co se bojí sporáku a vařečky. Navíc se kreativitě meze nekladou a solamyl se dávat nemusí (jinak necuckovatí, ani nedělá v guláši žádnou paseku) - na závěr lze zahustit vaším oblíbeným způsobem a nechat ještě cca 5 minut v troubě.  Nějak nechápu lidi co to ani neochutnali a už remcají, vsadila bych se, že kdyby to dostali v hospodě, tak poznají prd a ještě se budou olizovat ;-D

+4/0
3.1.2012 21:20

DlouhousekLihoslav

Re: guláš bez míchání

to je takova dnesni moda. jakmile nekdo v diskusi rekne ze to je babica tak se cejti jako desnej king.

tohle je ale obzvlast komicky priklad. protoze tihle superznalci se zrovna extremne ztrapnuji. cesky gulas, neboli to co tu vsude pozaduji a tvrdi ze jde o klasickou ci spravnou verzi, je ve zkutecnosti jen jednou z mnoha mutaci jidla ktere vzniklo v madarsku. a ktere napriklad konzistenci je vyrazne podobnejsi tomu troubovemu nevydusenemu nez ceskemu hustemu se sosikem ke knedlicku.

a taky si cenim ze se uvadi jidla pro zacatecniky. protoze ti kdyby videli x ruznych pohybu co pri tom maji delat, tak se na cele vareni vykaslou. takhle malymi kroky zjisti, ze to vlastne neboli a priste vyzkousi jiny recept, trebas narocnejsi.

+1/0
3.1.2012 21:24

ricpic3

Re: guláš bez míchání

ty fakt nedáš pokoj a budeš tady každýmu cpát ty svoje moudra???

0/0
3.1.2012 22:52

DlouhousekLihoslav

Re: guláš bez míchání

lidi kteri neumi napsat nic k veci a jen chodi a prudi povazuji za obzvlaste inteligentni. ale tak alternativne ;-D

0/0
4.1.2012 0:40

Ric-pic

Re: guláš bez míchání

na nějakou alternativu ti prdím, jen mě fascinuje jak tady už 3 dny rozdáváš ty svoje moudra ohledně guláše a perkeltu. Já jsem v Ma´darsku 12 měsíců bydlel a maďarskou kuchyni znám, ale necpu tady všem svoji jedinou správnou pravdu a nesnažím se každého poučovat. Si tu diskuzi přečti - 1/3 příspěvků je od tebe a meleš tady pořád jedno a to samý....8-o.

0/0
5.1.2012 10:26

AAA2

Re: guláš bez míchání

Jo, jejich guru holt jeste gulas ve sve show nevaril a tudiz oni nevedi co maji papouskovat ... podobne se ztrapnovali pred vanocema s bramborovym salatem ;-D

+2/0
3.1.2012 23:06

JirkaD

Gulášek bez míchání

Manželka vaří podobný, nevím zda přísady jsou úplně stejné ale postup je hoodně podobný. Luxusní záležitost. Jen mohu doporučit. Kde ale našla recept, netuším...

0/0
3.1.2012 20:15

Rafaelou

tohle s gulášem nemá nic společného....

Vařím guláš rád a vyzkoušel jsem kdysi i tenhle recept.Se skutečným gulášem to však nemá naprosto nic společného a pro ty co si chtějí usnadnit práci a myslí že tohle by mohlo být to pravé doporučuji guláš v konzervě.Je ještě snadnější a výsledek bude dokonce lepší.

0/0
3.1.2012 20:14

Pěkný Nick

Re: tohle s gulášem nemá nic společného....

Ale pro ty mladé holky co se chtějí vdát to bude stačit. ;-D

+1/0
3.1.2012 20:29

DlouhousekLihoslav

Re: tohle s gulášem nemá nic společného....

a z tech stovek receptu na ruzne gulase ktery je ten vas pravy ? myslite tu dnesni ceskou hustou kejdu s tunou cibule ke knedlajzu nebo napriklad cosi z vlasti gulase neboli ridkou polevku a nebo trebas gulasek rettigove bez papriky ? prosim o info ktery je teda ten jediny skutecny ?

tenhle gulas gulasem je, skutecnym take, a podle fotek se puvodnimu podoba vic nez to co se v cechach pod nazvem gulas vari

0/0
3.1.2012 21:04

PreplnimeZaveryXV.Sjezdu

Re: tohle s gulášem nemá nic společného....

Gulas z konzervy, ze bude lepsi ??;-D;-D;-D;-DTy budes asi velkej ,,odbornik,, . Muzu se te zeptat kolik tzv. ,,gulasu,, z konzervy uz si jedl , ze si dosel k takovemu nesmyslu? Nikdo netvrdi, ze tenhle recept pro ,,rychly gulas,, je ten nejlepsi, ale rozhodne je 100krat lepsi nez z konzervy.

+1/0
3.1.2012 23:58

maxadan

Glutamátový proužek?

Ví někdo, co to je?

Jinak dvě kostky bujónu z Vitany do kila hovězího - to je jako... jako... pomalovat stříbřenkou korunovační klenoty.

+3/0
3.1.2012 20:05

Gustav Nečas

Re: Glutamátový proužek?

Také jsem uvažoval o tom, co tím chtěl básník říci. Ale bude nejspíše jen "buzz word" (slovo které táhne) a hlavně je to poplatné módní vlně biopotravin.

0/0
3.1.2012 20:12

Pěkný Nick

Re: Glutamátový proužek?

Skvělý tekutý WC blok také vyrábí stejná firma co vyrábí potravinové přípravky. Dobrou chut´!

+1/0
3.1.2012 20:21

PIRÁT PIRÁT PIRÁT

wtf

To nevypadá jako guláš nebo jo?8-o

+1/0
3.1.2012 19:24

DlouhousekLihoslav

Re: wtf

jaky gulas myslite, jsou stovky receptu a velmi se od sebe lisi

tohle vypada jako gulas jeden z mnoha ;-D ba podle konzistence je to vyrazne podobnejsi puvodnimu gulasi nez to co se pod nazvem gulas dela v cechach :)

+1/0
3.1.2012 19:32

username

buřtguláš

stejně nejlepší guláš je buřtguláš a ten je ještě jednodušší. Každopádně udělat víceméně tradiční guláš v troubě se dá a nemusí se používat žádné náhražky a klasický guláš na plotně taky nemá problém s připalováním, když nemáte špatné nádobí a alespoň nějaké minimum času na občasné zamíchání (tak si nějak říkám, že ten komu se připálí guláš by ho mohl dělat ve vodní lázni ;)

0/0
3.1.2012 19:04

Zefram Cochrane

a co je tak složité na klasickém postupu?

Osmahnout cibulku, osmahnout na ní maso, zasypat kořením (optrně aby se nepřepálila paprika a vše nezhořkolo), případně zaprášit moukou - ale dobrá kližka sama zahustí šťávu.

Potom se to dá klidně pozvolna povařit do papiňáku. Chuť a barva je právě v té osmahlé cibulce a masu, takže rozdusit maso s cibulí asi neudělá stejný efekt.

Mouku na zaprášení je možno vynechat a přpadně řídnou šťávku nakonec zahustit strouhaným chlebem a krátce zavařit.

Ono každé jídlo chce svoji péči a čas. Když nemám náladu či čas, tak si udělám na pánvi minutku.

S historiky bádajícím po původu slova a receptu na původní jídlo Maďarských pastevců souhlasím, ale současný recept na český guláš je prostě již něco jiného.

0/0
3.1.2012 18:49

DlouhousekLihoslav

Re: a co je tak složité na klasickém postupu?

1. jde o klasicky postup pouze u 1. typu gulase ne u vsech gulasu. a u receptu neni uvedeno ktery typ gulase dela. z vyjimkou ze ma jit o verzi bez michani a pro zacatecniky. jinak proc by mela u receptu bez michani uvadet ze se ma michat ?

2. spousta lidi umi pripalit i vajicko na tvrdo, takze rozhodne metoda vhod, zamichej, zakryj a proboha nestourej je pro ne idealni

3. rozhodne je to lepsi nez kdyby meli jist uz ruzne hotove vitany

+2/0
3.1.2012 19:04

Gustav Nečas

Re: a co je tak složité na klasickém postupu?

A myslíte, že se někdo něco naučí bez cvičení? Holt člověk občas něco ze začátku pokazí, ale pokud se chybami poučí, bude umět čím dál více.

Mimochodem na receptech "píchni do trouby a nesahej na to" není nic špatného, dá se tak dělat i pečené kuře, kachna, šunkafleky, francouzské brambory ... . Ale za každou cenu vymýšlet "líné" recepty nepřináší tolika užitku, to už je lepší ta vitana, maggi apod., těm byla věnována péče a stačí je jen dodělat.

0/0
3.1.2012 20:10

DlouhousekLihoslav

Re: a co je tak složité na klasickém postupu?

vyzkousel jste tento recept ? gulas je v principu maso nakrajene na kostky, nejaka cibule, mozna trochu papriky (ale ani ta neni vylozene nutna), a pak se to nahazi do kotliku a vari s ruznymi surovinami dle pastevcovy chuti. a vyjde vam dost ridka polevka. myslim si ze tento recept kde se nic vlastne nevydusi je puvodnimu gulasi mnohem blizsi nez to co tu vsichni vypisuji ;-D

+1/0
3.1.2012 21:05

Lev---z_-_-_Rožmitálu

Re: a co je tak složité na klasickém postupu?

zapomněls na masox a feferonky:-P

na závěr je dobré zahuštovat sušenými hříbkyVR^

0/0
4.1.2012 0:05

morae

a co tlakový hrnec - říká to hobby redakci něco?

klasický recept zní - kolik masa - tolik cibule (dvě stejné hromádky)

orestuju cibulku - maso nechám na cibulce zatáhnout, zaleju na prst vody nad maso - jen osolím a nechám v tlakáči pomalu vařit cca 40 minut - pak ho vypnu,  NEOCHLAZUJU vodou, nechám samovolně uvolnit tlak - cca 20 minut - kdy stále ještě "vaří".

V mističce si připravím drcený česnek, majoránku, sladkou a pálivou papriku, špetku drceného kmínu a když hrnec povolí, do vroucího základu přidám koření - dosolím (kdo na tom trvá, tak kostku masoxu) - na závěr zahustím cca 1 polévkovou lžící hladké mouky rozmíchané v deci vody a nechám přejím varem (pokud jste dali dost cibule do základu, mouku skoro nepotřebujete)

0/0
3.1.2012 17:18

morae

Re: a co tlakový hrnec - říká to hobby redakci něco?

koření můžete přidat hned - krom česneku - ten dlouhým varem ztrácí palčivost - tak polovinu si nechte na závěr

0/0
3.1.2012 17:29

DlouhousekLihoslav

Re: a co tlakový hrnec - říká to hobby redakci něco?

co to je klasicky recept ?

myslite rettigovou ? ta v jednom klasickem receptu na gulas dava mene cibule (tak 2:1) a vubec nepouziva papriku. nebo klasicke madarske gulase maji jeste mensi pomer cibule.

+1/0
3.1.2012 19:05

Ledna

vyzkoušeno

a moc dobrý :-)

+2/0
3.1.2012 16:32

bojimbojim

Re: vyzkoušeno

Dobrou chut Vam preji chemicke laboratoreV !!

+1/0
3.1.2012 16:52

PreplnimeZaveryXV.Sjezdu

Re: vyzkoušeno

Jasne a ty urcite cely den travis sbiranim surovin primo v prirode, ze ?;-D;-D;-D,,MIluju,, naivky co si mysli, ze jedi zdrave a prirodne jen proto, ze nekupuji bujony a hotova jidla v prasku.;-D Rv

0/0
4.1.2012 0:03







Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.