Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Diskuse k článku

Z pytlíků se sice vaří pohodlně, ale často jde jen o náhražky

Vysoký obsah solí, glutamáty a polyfosfáty způsobující problémy s ukládáním vápníku do kostí. To jsou mimo jiné důvody, proč odborníci varují, že při dlouhodobé konzumaci nemusí sušené a instantní směsi na vaření zrovna prospívat zdraví. Kde se denně vaří ze sušených směsí, vytlačují se navíc z jídelníčku přírodní suroviny.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

Sallmi

Komedie

3.1. tu vyšel článek o pečeném "guláši" do kterého se cpal Masox a gulášové koření, a který si redakce nemohla vynachválit. A nyní je zde článek ze kterého plyne, že ten guláš je vlastně pěknej humáč.

+2/0
6.1.2012 9:10

DlouhousekLihoslav

Re: Komedie

a co takhle premyslet a nebyt dogmatik

v receptu u gulase byl masox pouzit ale take byla zminena moznost jak to delat jinak. idnes nevede nejakou inkvizitorskou kampan proti vsemu co pseudopohlreichove rozkazou. ukazuje ruzne varianty. lide co predkladaji rychlost vzdy budou sahat po ruznych polotovarech a instantech. lide co neumi varit taktez. a ne kazdy je superkuchar a take ne kazdy se superkucharem muze stat.

0/0
6.1.2012 14:39

TDW

Čínská ostrá polévka

Asijské polévky jsou velice oblíbené a prodávají se v pytlících za pár šupů. Já to ovšem nemám zrovna 2x v lásce, vlastně to vůbec nejím... Sám dělám asijskou polévku takhle: Když jo spěchám - použiju bujon (ten se dá koupit i bez glutamátu). Když nespěchám udělám si vývar sám. Asijské nudle stojí pár korun, asijské černé nudle taky (obé mají "čínské" prodejny). Sojovka - japonská je za 60Kč, jiná za cca 30 (na polévku stačí i ta lacinější.) No a nakonec potřebujete cayenský pepř a česnek (sušený/čerstvý) dle libosti, potažmo zázvor (opět dle libosti.) Do vývaru (bujónu) dáte nudle a houby, dvě - tři lžice sojovky, cayenský pepř, česnek a zázvor - ještě krátce povaříte a pokud jste nepoužili bujon s glutamátem tak je zcela bez glutámatů - plný hrnec a za málo ! Samo čerstvá...

+2/0
5.1.2012 20:31

Inkvizitor Johny

Re: Čínská ostrá polévka

Nechcete napsat komplet recept? Určitě bychom to ocenili (v rámci diskuse).:-)

0/0
5.1.2012 22:11

mire

Re: Čínská ostrá polévka

stačí si vygooglovat "ramen". jestě větší pochoutka

0/0
7.1.2012 19:09

opportunity

Re: Čínská ostrá polévka

ramen děláváme doma často R^

0/0
8.1.2012 15:51

Petrik73

Re: Čínská ostrá polévka

Proč ne. Prima variace alá česká čína. Mimochodem vyzvihujete čerstvost polévka. Které suroviny tam jsou čerstvé? Česnek a zázvor?

0/0
6.1.2012 7:25

chriswebb

Re: Čínská ostrá polévka

Vypadá to docela zdravě, ale člověk nikdy neví, jestli v těch nudlích jsou těžké kovy nebo plísně. Čert věř Číňanovi.

0/0
6.1.2012 7:25

Stork.

Dobrý hostinec - kuře na paprice pikant

Tohle baštím asi 2 roky a ještě sem se toho nepřejedlR^. Ale pozor - po uvaření je potřeba to posypat nastrouhaným Eidamem;-)

+1/0
5.1.2012 20:23

Zefram Cochrane

Re: Dobrý hostinec - kuře na paprice pikant

jo jako nouzová rychlovka výborné. Nejprve osmažím na nudličky krájené kuřecí maso. Pak přisypat směs z pytlíku a zalít vodou a povařit. Maso nekořenit, pohltí případný nadbytek soli a koření.

Výsledek zasypat čerstvými bylinkami, vhodná je pažitka, petrželka, nebo i zimní cibulka. Možno trochu přistrouhnout parmezánu.

Pak už se to dá přirovnat i ke zdravému i k dobrému jídlu ;-).

0/0
5.1.2012 21:28

Lirael

Koupím pro brášku špagety v prášku

odpadne mu dřina, získá tím čas.R^

0/0
5.1.2012 20:02

Inkvizitor Johny

Glutamát

Nejhorší na tom je, že když lidi jedí furt všechno s glutamátem, tak potom nad klasickou poctivou kuchyní ohrnují nos. To mě vždycky dopálí. Maggi a masox tam umí hodit každej blbec ;-€

+2/0
5.1.2012 17:18

hermína

Re: Glutamát

R^

0/0
5.1.2012 18:26

DlouhousekLihoslav

Re: Glutamát

zvlastni. asi je ta poctiva kuchyne co ti lide co znate dostavaji dost spatna. vetsina lidi kdyz dostane neco plnohodnotneho tak velmi rychle to oceni. a lide kteri ne, nu coz, nesmime zapominat, ze slusna cast populace ma dost slabe vyvinute chutove bunky a jidlo zjednodusene ma jen za zdroj kalorii. tam ale nic vycitat nelze

0/0
5.1.2012 21:48

Inkvizitor Johny

Re: Glutamát

Nojo, holt jsem horší než glutamát;-(

0/0
5.1.2012 22:09

DlouhousekLihoslav

Re: Glutamát

pokud to rikaji lide s chutovymi bunkami, tak je to k zamysleni. pokud ti bez nich, tak se nestresujte ;-D

0/0
5.1.2012 23:58

Dvorin

Re: Glutamát

Doma mi často nadávají, když do polévky kapu Maggi. Problém je v tom, že když sním přes týden pět "polévek" v závodce, tak si na ty bujóny zvyknu a pořádnou už o víkendu neocením...

0/0
6.1.2012 22:45

papazian

Re: Glutamát

Podobné je to s jogurtem, pravé jogurty už lidé ani nekupují, jednak díky poctivosti surovin jsou dražší a pak jim nechutnají, že prý nejsou dost sladké, že jsou kyselé. Jenže sladké jsou díky bramborovému škrobu, takže místo jogurtu jedí něco jako brambory ve vodě... Na obalu se chlubí, že je to bez éček, O.K., ale je to samá brambora a voda.

0/0
7.1.2012 23:23

roedor

Z pytlíků se sice vaří pohodlně, ale často se to nedá žrát.

:-PPoužití instantních polívek, omáček a kaší chápu maximálně někde na čundru. Ale když v restauraci/jídelně dělají brkaši z prášku, tak to mi hlava nebere (a žaludek už vůbec ne).

+1/0
5.1.2012 12:41

Dawemaster

Re: Z pytlíků se sice vaří pohodlně, ale často se to nedá žrát.

V naší závodní jídelně vaří pomalu všechno z pytlíků...tedy v tomto případě spíše z pytlů. Od polévek až po omáčky. Je to opravdu hnus...

0/0
5.1.2012 13:38

ivoš

Jo, když jsou lidi líní

si uvařit, to je pak těžké. Ono to zas netrvá o moc dýl, než vařit něco z pytlíku. Jen to musí člověka bavit, aspoň trošku.

0/0
5.1.2012 12:40

Rudla01

Re: Jo, když jsou lidi líní

A musí mít na to čas

+1/0
5.1.2012 13:56

Blackhawk

A co tyto?

http://www.chemievjidle.cz/polevky-v-pytliku/kremova-toskanksa-tomatova-polevka-s-bazalkou-unilever

http://www.chemievjidle.cz/polevky-v-pytliku/polevka-brokolicova-s-kvetakem-unilever

stoji asi 24kc za 0,5l

0/0
5.1.2012 12:06

nocenka

Re: A co tyto?

Tak se mrkněte na stupnici škodlivosti http://www.emulgatory.cz/stupnice-skodlivosti, tyhle mají nulu, tak to je docela v pohodě. Ale ani tak bych je asi nevařila každý den;-)

0/0
5.1.2012 12:51

Blackhawk

Re: A co tyto?

No to urcite ne :)

0/0
5.1.2012 13:02

ricpic3

Re: A co tyto?

kuš - podíl brokolice 3,7% - no není příliš???

0/0
5.1.2012 15:20

SUPERpolární liška

Tak dlouho jsem četl o glutamátu, až jsem si došel pro čínu,

protože si onu pověstnou pátou chuť odmítám odpírat....

+2/0
5.1.2012 11:45

Dawemaster

Re: Tak dlouho jsem četl o glutamátu, až jsem si došel pro čínu,

Dobrá čína se dá připravit i bez glutamátu. Glutamát podle mne používají pouze kuchaři,kteří neumějí vařit a s normálním kořením a bylinkami si moc nevědí rady... Rv

0/0
5.1.2012 13:43

Stanea

jak- "vařit z pytlíku"?

to se nevari, ale jenom vyrabeji blafy k vyhozeni

No, dejme tomu kdyby prisel hladomor, tak pak snad ;-D

0/0
5.1.2012 11:39

janduben

toto je dobry

recept ze stranek asociace kucharu a cukraru cr, v hlavni roli  vegeta, omacka z pytliku, knedliky z pytliku

Z vepřové pečeně odsekneme hřbetní kost, maso okořeníme vegetou, vložíme do gastronádoby a upravujeme v konvektomatu na kombinovaný program 140°C asi 40 minut. V horkovzdušné troubě pečeme s trochou vody pozvolna do měkka. Houbovou omáčku z lišek a žampionů uvaříme podle návodu. Při podávání přeléváme kotlety omáčkou a doplňujeme noky. Příprava noků : Do směsi chlupatých knedlíků přidáme sekané bylinky a dále pracujeme podle návodu.

+1/0
5.1.2012 10:28

Bereniké

Re: toto je dobry

Proboha, koukám na to, oni mají i lososovou omáčku, i šípkovou omáčku, jdu hledat další poklady. No ještě že do restaurace na jídlo už nechodíme, pracujeme z domova, takže vařím normální obědy. 8-o Nevím, jestli to jsou stránky té asociace, nebo jestli to jsou stránky Vitany.

0/0
5.1.2012 20:11

zly.previt

To hnusný žlutozelený cosi

na první fotce, to se jí nebo se do toho aranžují kytky nebo co to vlastně je???

0/0
5.1.2012 10:11

Ric-pic

Re: To hnusný žlutozelený cosi

Nedělej zagorku, je to bujon v kostce 8-o

+3/0
5.1.2012 10:19

Maxx IV.

Dotaz!

A co ty sáčkové polotovary, jako například tuším "Poctivá polévka", která stojí o 10kč víc než ty dražší ostatní (čili asi 28kč, a míchá se jen v 0,8l a ne v litru vody), kde je psáno, že je bez glutamátů a podobných serepetiček?!

0/0
5.1.2012 9:50

hbf

Re: Dotaz!

Obávám se, že to bude především marketing. Asi tam není E621, ale něco jiného s podobným účinkem by mě tam vůbec nepřekvapilo.

0/0
5.1.2012 10:03

Maxx IV.

Re: Dotaz!

tak já si to myslím taky, že to nebude jen tak...jen se ptám, zda s tím někdo nemá podrobnější zkušenost. Chuťově je to celkem dobré, není to tak slané, a nebolívá mne z toho hlava, což se u většiny jiných polévek s tunami Éček říct nedá.

0/0
5.1.2012 10:20

Ftipnejj

Re: Dotaz!

me nekdy boli hlava rano, a to jsem zadnou polevku nemel

+2/0
5.1.2012 10:25

AAA2

Re: Dotaz!

ani polivku s penou? ;-D

0/0
5.1.2012 10:44

DlouhousekLihoslav

Re: Dotaz!

složení je povinnost uvádět. některé bio výrobky jsou ku podivu relativně čisté.

0/0
5.1.2012 10:43

nocenka

Re: Dotaz!

Mrkněte sem http://www.chemievjidle.cz/polevky-v-pytliku, jestli ji tam nenajdete, u každé je složení i s uvedenými "éčky".

0/0
5.1.2012 10:49

Maxx IV.

Re: Dotaz!

jedná se o ty "Poctivé od Vitany", např. toto http://www.chemievjidle.cz/polevky-v-pytliku/vitana-poctiva-hovezi-vitana

0/0
5.1.2012 11:37

janduben

Re: Dotaz!

copak je asi tohle: aromata ( cibulové, masové, morkové, bujonové )

0/0
5.1.2012 11:44

roedor

Re: Dotaz!

bujonové aroma?8-o8-o8-o

0/0
5.1.2012 12:43

nocenka

Re: Dotaz!

Tak ty mají skóre 2, což je v zásadě v pořádku.

0/0
5.1.2012 12:49

vzdyt_to_rikam

ještě další článek

Ještě nám prosím napiště bombastický článek o té novince, která se jmenuje voda, teče z kohoutku a kdesi jsme slyšeli, že snad chutná stejně jako ta kupovaná v lahvi, ale nejsme si jisti, tak kdybyste prosím mohli zjistit více, děkujeme, že nás poučíte, my nic nevíme.

+1/0
5.1.2012 9:39

Pajus

Re: ještě další článek

To si tomu dal...za chvíli tu bude článek o vodě ;-D

0/0
5.1.2012 9:44

Pajus

Například bramborovou kaši z pytlíku

může jíst snad jenom někdo, kdo nikdy nejedl bramborovou kaši ;-D

0/0
5.1.2012 9:38

vzdyt_to_rikam

Re: Například bramborovou kaši z pytlíku

Nebo ten, kdo prostě na obědy musí chodit do restaurací na meníčka, protože vařit si brambory v kanceláři není až tak praktické.

+4/0
5.1.2012 9:39

kočka

Re: Například bramborovou kaši z pytlíku

R^;-D

0/0
5.1.2012 9:42

Pajus

Re: Například bramborovou kaši z pytlíku

Samozřejmě, myslel jsem doma....i když se v restauraci taky můžu rozhodnout, jestli si tu kaši dám nebo ne. Na derivaci z ropy s názvem bramborová kaše jsem byl v jídelnách 13 let, tam se s tím nedalo moc dělat ;-D

0/0
5.1.2012 9:43







Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.