Diskuze

Správná ocílka vám prodlouží životnost nožů. Odkážete je vnukům

Ocílky se liší hlavně takzvaným tahem. Ten může být vyloženě hrubý, ale existují i takové, které ostří jemně leští. Každá z nich je určená pro jiný způsob údržby nože. A kdo se o nůž správně stará, bude ho mít na celý život.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

bar.bu.do

28. 1. 2012 21:04
Dlouholetým pozorováním českých kuchyní jsem zjistil ...

... že největší škůdcem nožů je jejich skladování ...

0 0
možnosti

cihadlo

28. 1. 2012 12:38
ocílka

Používám tupou hranu druhého nože jako ocílku.  Na běžné vylepšení ostří to bohatě stačí.

0 0
možnosti

bar.bu.do

28. 1. 2012 21:01
Re: ocílka

R^

0 0
možnosti

The Patriot

13. 1. 2012 15:25
Nožíř?

Nožíř? To je nejake zamestnani pro chude lidi, kteri nemaji na novou sadu nozu za 40-100 eur jednou za 5 let?

0 0
možnosti

martas38

13. 1. 2012 18:22
Re: Nožíř?

Nožíř dělá třeba tohle http://www.dohnalknives.com/strana01cz.htm

0 0
možnosti

The Patriot

13. 1. 2012 8:19
Diky za radu!

Zdedil jsem super profi kuchyni, ale s ocilkou jsem se nikdy nenaucil spravne dela, a to mam ve vybave poradne messery. :-)R^ Ted se na to konecne muzu vyzbrojit, mam totiz tu safirovou ocilku ;-D

0 0
možnosti

martas38

13. 1. 2012 12:01
Re: Diky za radu!

No tak zrovna tou safírovou ocílkou zamotáš pěkně hlavu nožíři, který ti ty "messery" bude opravovat po tvé výuce ostření.

0 0
možnosti

intago

13. 1. 2012 8:14
ještě je jedna možnost ostření a zpevnění

a to plastickou deformací. V 60tých letech pamatuji na dědu jak brousil kosu. Byla to věda, která rozhodovala o tom, zda se nadře nebo ne.

Nejprv se kosa brousila brouskem a pak naklepala. Měl na to kozu a klepání se rozléhalo po vsi odevšad, ale ne každý to dobře uměl.

Během sečení se rovnalo ostří, ale ne ocílkou, ale velmi jemně brouskem. Nesmělo se ostří tzv.strhnout, poškodit zpevněnou vrstvu naklepáním.

Že se to nepoužívá i u nožů, nějaký přístroj by se mohl zkonstruovat!

0 0
možnosti

Hroznej_puberťák

13. 1. 2012 8:55
Re: ještě je jedna možnost ostření a zpevnění

Ta potřeba naklepání je ale dána poměrně mizerným materiálem té kosy. Docela se divím, že někomu, kdo o sobě prohlašuje, jaký je strojař, ani takhle základní věc nedocvakne.

0 0
možnosti

karelka k

13. 1. 2012 0:23
Žena má i pár nožů,

koupených za komunistů, bezva matroš, taky je ,,přejede,, přes kolečka, nadávám, ale marně. Mám na nože půlku dlaždičky a tím někdy nože ,,přetáhnu,,. Vydá to nastejno jako s ocilkou, žena na to vždy zapomene a pořeže si prsty. Včera jsem ,,přejel,, nože z domova synovi v kanclu o dlaždici u okna, hned se pořezal. Já nože jen obtahuju, brusku nemám, kolečka nepotřebuju. A na noži prd záleží, na to naše krájení stačí i ,,soupravu nožů,, koupených na trhu za stovku, hlavní je to, aby bylo co krájet do hrnce. Zatím.

0 0
možnosti

wrah

13. 1. 2012 19:14
Re: Žena má i pár nožů,

Není nutná dlaždice, výborným brouskem je spodek hrnku či talíře. Tedy pokud nemá glazuru úplně všude. Jemná a velmi tvrdá (a současně jemná) zrna porcelánu výborně poslouží. Jen se to musí umět. Slušný núž brousím třeba jednou měsíčně, laciný klidně před každým použitím. (ale na které je vhodnější než ten jeden opravdu slušný.)

0 0
možnosti

habr

12. 1. 2012 21:17
Tak jsem tu přečetl ty plamené diskuse.

Nic ve zlém, ale když dobře rozrazíte kus správného šutru, štěpiny zasadíte třeba do parohu soba nebo u kusu klacku, zalijete pryskyřicí, tak s tím bez jakékolik ocílky rozporcujete i mamuta. Maximálně vyměníte nové ostří ze šutru kterým jsem toho mamuta praštili mezi oči.

0 0
možnosti

karelka k

13. 1. 2012 1:58
Re: Tak jsem tu přečetl ty plamené diskuse.

na boudě vezmu nůž jemně přes schod z betonu, a už to řeže jako fík, jen mu srazím trochu ,,pilku,, z brouskem z německa, který jsme našli po zrytí celiny.;-)

0 0
možnosti

Flames Bond

12. 1. 2012 20:26
ještě

mám někde ocílku z vše za 39 (no spíš byla dražší). musela bejt udělaná z nějaký desítky oceli... čekal jsem, kdy jí prostě rozříznu vejpůlRv

0 0
možnosti

12. 1. 2012 18:36
Uživatel požádal o vymazání
1 0
možnosti

nemecj

12. 1. 2012 17:53
k u a tak někdo poraďte jak nabrousit nůž

mám doma taková ty kolečka8-o

0 0
možnosti

aluminiový alobal

12. 1. 2012 20:36
Re: k u a tak někdo poraďte jak nabrousit nůž

tak to máš tedy vlastně o kolečko víc?

0 0
možnosti