- Napište nám
- Kontakty
- Reklama
- VOP
- Osobní údaje
- Nastavení soukromí
- Cookies
- AV služby
- Kariéra
- Předplatné MF DNES
... že největší škůdcem nožů je jejich skladování ...
Používám tupou hranu druhého nože jako ocílku. Na běžné vylepšení ostří to bohatě stačí.
Nožíř? To je nejake zamestnani pro chude lidi, kteri nemaji na novou sadu nozu za 40-100 eur jednou za 5 let?
Nožíř dělá třeba tohle http://www.dohnalknives.com/strana01cz.htm
Zdedil jsem super profi kuchyni, ale s ocilkou jsem se nikdy nenaucil spravne dela, a to mam ve vybave poradne messery. Ted se na to konecne muzu vyzbrojit, mam totiz tu safirovou ocilku
No tak zrovna tou safírovou ocílkou zamotáš pěkně hlavu nožíři, který ti ty "messery" bude opravovat po tvé výuce ostření.
a to plastickou deformací. V 60tých letech pamatuji na dědu jak brousil kosu. Byla to věda, která rozhodovala o tom, zda se nadře nebo ne.
Nejprv se kosa brousila brouskem a pak naklepala. Měl na to kozu a klepání se rozléhalo po vsi odevšad, ale ne každý to dobře uměl.
Během sečení se rovnalo ostří, ale ne ocílkou, ale velmi jemně brouskem. Nesmělo se ostří tzv.strhnout, poškodit zpevněnou vrstvu naklepáním.
Že se to nepoužívá i u nožů, nějaký přístroj by se mohl zkonstruovat!
Ta potřeba naklepání je ale dána poměrně mizerným materiálem té kosy. Docela se divím, že někomu, kdo o sobě prohlašuje, jaký je strojař, ani takhle základní věc nedocvakne.
koupených za komunistů, bezva matroš, taky je ,,přejede,, přes kolečka, nadávám, ale marně. Mám na nože půlku dlaždičky a tím někdy nože ,,přetáhnu,,. Vydá to nastejno jako s ocilkou, žena na to vždy zapomene a pořeže si prsty. Včera jsem ,,přejel,, nože z domova synovi v kanclu o dlaždici u okna, hned se pořezal. Já nože jen obtahuju, brusku nemám, kolečka nepotřebuju. A na noži prd záleží, na to naše krájení stačí i ,,soupravu nožů,, koupených na trhu za stovku, hlavní je to, aby bylo co krájet do hrnce. Zatím.
Není nutná dlaždice, výborným brouskem je spodek hrnku či talíře. Tedy pokud nemá glazuru úplně všude. Jemná a velmi tvrdá (a současně jemná) zrna porcelánu výborně poslouží. Jen se to musí umět. Slušný núž brousím třeba jednou měsíčně, laciný klidně před každým použitím. (ale na které je vhodnější než ten jeden opravdu slušný.)
Nic ve zlém, ale když dobře rozrazíte kus správného šutru, štěpiny zasadíte třeba do parohu soba nebo u kusu klacku, zalijete pryskyřicí, tak s tím bez jakékolik ocílky rozporcujete i mamuta. Maximálně vyměníte nové ostří ze šutru kterým jsem toho mamuta praštili mezi oči.
na boudě vezmu nůž jemně přes schod z betonu, a už to řeže jako fík, jen mu srazím trochu ,,pilku,, z brouskem z německa, který jsme našli po zrytí celiny.
mám někde ocílku z vše za 39 (no spíš byla dražší). musela bejt udělaná z nějaký desítky oceli... čekal jsem, kdy jí prostě rozříznu vejpůl
mám doma taková ty kolečka
tak to máš tedy vlastně o kolečko víc?