Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Diskuse k článku

Kynuté langoše z bramborového těsta, snadné jako palačinky

Abyste získali oblíbené zlatavé nadýchané placky, nemusíte těsto poměrně pracně formovat rukama za podsypávání moukou jako to dělají na stáncích. Stačí přidat doslova pár vařených brambor a těsto na pánev jednoduše nalijete, podobně jako to na palačinky.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

Jean-Luc Picard

Lívanec, byť langošem zván, zůstává lívancem

A to říkám zodpovědně, neboť jsem recept sám dvakráte vyzkoušel, rodinu své sestry k vyzkoušení uvaření ukecal a ještě dvě další rodiny.

Výsledný produkt byl pro všechny zklamáním, ne že by byl úplně nejedlý, ale nebyl to langoš. V půlce posledního testu jsem přesedlal na lívanečník a tyto "langoše" jsem použil jako netradiční přílohu k dobrému guláši a bylo to dobré.

Pokud má někdo špatnou paměť a kdejaká placka nahoře s kečupem a strouhaným eidamem mu připomene langoš, budiž, ale toto je klasický kynutý lívanec.

Mimochodem testoval jsem i stejné sušené droždí i klasické v kostce, výsledek stejný.

0/0
29.1.2012 16:48

evka2

Re: Lívanec, byť langošem zván, zůstává lívancem

taky jsem vyzkoušela, byly to lívance, myslela jsem, že jsem někde udělala chybu, ale jak tak čtu, tak je to normální, nicméně na chuť to šlo

0/0
30.1.2012 14:24

Sametka2

.

Právě je děláme a už nikdy více. K langoši to má hodně daleko. Je to jako nějaká hnus placka. Už nikdy více neudělám.

0/0
25.1.2012 20:08

insane maniac

Re: .

Díky za info! Takže to nemá ani cenu zkoušet, že?

0/0
29.1.2012 0:39

PosledníMohykánStáleŽivý

Cmunda je cmunda.

+1/0
20.1.2012 10:18

mufinka008

No já nevím...

Ale langose z brambor... Ja delam jednodusi...

2,5 hrnku polohrube mouky

1 hrnek mleka

1 drozdi, spetka cukru, spetka soli.

Uhnacat testo, vykynout cca 1.5hodiny,pak udelat male bochanky a jeste nechat tak 15-30 minut kynout, pak roztahnout a usmazit. Hotovo a ty jsou, ze se olizujou i vsichni moji znami! :)R^

0/0
19.1.2012 22:01

mufinka008

No já nevím...

0/0
19.1.2012 21:58

pingodik

Není langoš jako lángoš

Kdo byl někdy v Maďarsku tak v, že správný název je lángos (čtěte lángoš).

Maďaři dávají do těsta vařené brambory. Placka se musí formovat rukou a to tak, že se těsto z kynutého bochánku vytáhne. Ohraje jsou silnější a prostředek je téměr průhledný. Tak vypadá LÁNGOŠ.

Všechno ostatní (tj. to co prodávají na tržištích u nás) je LANGOŠ.

Správné příchutě jsou sima (čti šima) - pouze s česnekem, pak kombinace sajtos (šajtoš) - sýrový, tejfölös - s kysanou smetanou.

Howgh!

+1/0
16.1.2012 20:07

Scarlett from Scottland

Re: Není langoš jako lángoš

maďaři dělají i jiné příchutě...

0/0
17.1.2012 10:30

sámvelkýmao

Re: Není langoš jako lángoš

třeba s čerešpálenkou.....

0/0
19.1.2012 13:27

CYnikCYnik

Polotovar

Z těsta v prášku na langoše a pizzu (globus) manželka vytváří stejně dobré lanoše, jak byly před lety na každém rohu.

0/0
16.1.2012 11:55

Mo_Berg

Fujtajfl

to je jídlo jak... Rv

0/0
16.1.2012 10:27

DlouhousekLihoslav

zna to nekdo ?

ptam se jen tech co to uz varili ne internetovych vseznalkovych pseudo pohlreichu.

pripomina to chuti langose nebo autor za langose povazuje smazene testo ? abych se zbytecne nenamahal :)

0/0
15.1.2012 22:19

Dawemaster

Re: zna to nekdo ?

Si to vyzkoušejte a ochutnejte. Recept je primitivní,tak si udělejte jednu nebo dvě placky na chuť a uvidíte. Tady vám lidi prdlajs poradí. Za prvé má každý člověk jiné chutě,takže každý vám řekne něco jiného a stejně budete na začátku a za druhé tady jsou stejně většinou jen remcalové,kteří budou nadávat na autora článku a říkat,že je to volovina a přitom si sami neumí uvařit ani polévku z pytlíku a langoše si kupují u vietnamce na náměstí... a vy se stejně opět nic nedozvíte. Lepší je to vyzkoušet sám doma a budete vědět hned sám a nejlépe. ;-)

+1/0
16.1.2012 9:54

Scarlett from Scottland

Re: zna to nekdo ?

já to zkusím. Recept je primitivní a právě, že zase mně normální langoše až tak moc nechutnají, tak toto s brambory by mi chutnat mohlo....

0/0
17.1.2012 10:32

VerneP

Re: zna to nekdo ?

Zkusil jsem to, ale ke klasickym langosum to ma hodne daleko.

0/0
16.1.2012 20:45

aprilia

Re: zna to nekdo ?

palačinky, lívance ... langoše ani omylem ... brambory v tom ani nejsou cítit .... v podstatě i fujtajksl :-/ (teda né, že bych to nečekala, zkoušeli jsme recept spíš ze zvědavosti)

0/0
18.1.2012 8:37

Bukuruna

recept na h...

to vubec nepripomina Langose a chutove to taky nebude ono, pripomina mi to recepty toho trouby Babici...:)

0/0
15.1.2012 20:11

Uphillman

Re: recept na h...

Teď jsem sledoval Babicu, pouštím si to když se chci pobavit. :D A v poslední době, když se z toho jeho "vaření" stal napůl telešopingový pořad, je to ještě zábavnější. V každém díle se přikulí s jiným krámem do kuchyně a převelice ho propaguje. Aktuální recept je zvolený tak, aby při tom vaření byl ten jedinečný kus nádobí nepostradatelný. :D

+1/0
16.1.2012 4:43

seveřanka jižní

dotaz

Nevíte prosím někdo, jak se dělají bramborové kapsy plněné na slano nebo na sladko, které prodávají ve stánku - v okně ve zdi holešovické tržnice (v Praze) naproti zastávce tramvaje ? Mám tam cestu jen jednou za čas, ale když má pán otevřeno, většinou neodolám, jsou moc dobrý.

0/0
15.1.2012 17:07

sn63

vymysleli

novinku --udělat lívance na slano . To už dělám 20 let . Ale langoše jsou langoše a ne lívance

0/0
15.1.2012 14:32

Labia Majora Zemanová

Labia Majora Zemanová pro iDnes.cz

tak jsem koukal na stanek na strechu a nikdo tam zadne langose nedelal

0/0
15.1.2012 14:05

Ten komu nic nevoní

kde dělaj v praze dobrý langoše?

dík za typy

0/0
15.1.2012 13:58

Cens0r

Re: kde dělaj v praze dobrý langoše?

Udělej si sám:)

0/0
15.1.2012 14:44

martin2580

Re: kde dělaj v praze dobrý langoše?

V Zoo.

0/0
15.1.2012 16:30

insane maniac

Re: kde dělaj v praze dobrý langoše?

V Tanvaldu

0/0
29.1.2012 0:42

danny47

Obliba je těžko vysvětlitelná....

No prostě, vážená pisálko, že lidem chutnaj...

0/0
15.1.2012 13:41

chest.rockwell

Re: Obliba je těžko vysvětlitelná....

O místních redaktorech je obecně známo, že nejsou moc bystří.

+1/0
15.1.2012 17:46

Cens0r

Langoše

No...nevím, jak to chutná, ale klasický langoše to moc nepřipomíná. Mě zas takový problém si je vytvarovat nedělá, takže tohle asi zkoušet nebudu...

+1/0
15.1.2012 11:48

orinka3

langoše mi chutnají

recept se mi líbí, jenom nevím, proč tam nedat živé kvasnice? Buď ty nejlepší - vážené - anebo druhé, kostku.  Na půl kila mouky patří 5 dg kvasnic, to jde dobře propočítat.

0/0
15.1.2012 10:44

Bereniké

Re: langoše mi chutnají

Ony se dají ještě někde koupit vážené kvasnice? Ty jsem už přes 20 let neviděla.

0/0
15.1.2012 11:25

MrScully

Re: langoše mi chutnají

Dají, nedávno mi z nich kamarádka něco vařila. Ale je fakt, že v supermarketech a hypermarketech je nevedou už hodně dlouho.

0/0
15.1.2012 12:58

Fikos

Re: langoše mi chutnají

No jo musíte chtít droždí ;-)

0/0
15.1.2012 12:59

Dawemaster

Re: langoše mi chutnají

;-D

0/0
15.1.2012 13:56

sn63

Re: langoše mi chutnají

ja kupuji již jen droždí .

0/0
15.1.2012 14:30

ivoš

Re: langoše mi chutnají

U nás běžně, naštěstí. A stačí jich dát třetinu, jinak máte těsto "hrnéčku vař". Mňam!

0/0
15.1.2012 17:11

Labaro

Re: langoše mi chutnají

V Makru běžně prodávají, ale musíte koupit kilovej balík (asi za 30 Kč), nebo zkuste v pekárně, tam je berou taky po kilech, takže u soukromníka určitě pochodíte.

0/0
16.1.2012 7:04

orinka3

Re: langoše mi chutnají

u nás je má malinká Večerka, zkuste menší obchody, soukromníky. Kvasnice tam kupuju pravidelně. Na pečení, na kvasnicové knedlíčky do polévky atd. S těmi kostkami se to nedá srovnat, vážené jsou nádherně drobivé, pěkně voní, kostky se mažou a tahají po prstech.

0/0
16.1.2012 17:14

Lanolin

langoše mám rád všelikeré různé

recept vypadá zvláštně, ale asi ho stejně zkusím.

Už jsem jedl i langoše pečené - opět mouka, brambory, kynuté ale tuhé těsto a čtverečky z něj se pekly na plechu v troubě. Recept už nějak nemohu najít, ale byl od mamčiny kamarádky ze Slovensko-Maďarské hranice  ona tomu říkala také langoše.

0/0
15.1.2012 10:15

orinka3

Re: langoše mám rád všelikeré různé

to mohly být pagáče ze škvarkového těsta anebo osúchy - ale správný osúch se opéká na plotně a až hotový mastí.

0/0
15.1.2012 10:44

BDF

Úlet z reality?!

"Abyste získali oblíbené zlatavé nadýchané placky, nemusíte těsto poměrně pracně formovat rukama za podsypávání moukou jako to dělají na stáncích."

Kdypak si asi autor naposledy kupoval langoše u nějakého stánku? Že by se na stánku někdo dělal s těstem si už ani nepamatuju (párkrát do roka si langoše dám a to prakticky vždy na jiném místě). Mražené polotovary vedou.

0/0
15.1.2012 9:41

smile90

Re: Úlet z reality?!

asi 3 roky jsem dělal brigádu ve stánku z langošema a dělá se pořád z čerstvého těsta (levnější, lepší), nesmíš kupovat u vitnamců polotovary z makra

0/0
15.1.2012 10:55

smile90

Re: Úlet z reality?!

*s langošema

0/0
15.1.2012 10:55

Lukas1000

Re: Úlet z reality?!

V Brne u Pryglu, stanek - dcera s matkou ... fronta takrka nonstop cely rok (pokud je otevreno) ... zde jsou cerstve, dovoluju si tvrdit, ze jedny z nejlepsich langosu v CR. Jen si nesmite dat kecup, tatarku, eidam --- vse strasna kvalita.

0/0
15.1.2012 11:26

zzbyssa

Re: Úlet z reality?!

Presne tak, jen skoda tech priloh...

0/0
15.1.2012 11:38

hombre_71

Re: Úlet z reality?!

potvrzuji ! Na pořádný langoš jedině do Brna na prygl ! V létě tam na ně pravidelně jezdíme na kole R^

0/0
15.1.2012 17:48

praetorianvs

Re: Úlet z reality?!

to budou asi jediný v republice, resp. já teda v životě neviděl aby ve stánku dělali langoše z čerstvýho těsta - vždycky jde o tu jednu a samou prefabrikovanou placku pravděpodobně z makra..

0/0
18.1.2012 7:39

Cens0r

Re: Úlet z reality?!

No já nevím, ale když jsem si dával langoše na hokeji nebo letních fesťácích, tak ho vždycky dělali z těsta tak, jak autor popisuje...

0/0
15.1.2012 11:49

Quick.

Takže to vlastně není langoš,

+1/0
15.1.2012 7:34

Quick.

Re: Takže to vlastně není langoš,

ale slaný lívanec. Správné langoše jsou z kynutého těsta (půl hladké, půl plohrubé mouky), smaží se ve vysoké vrstvě oleje, aby naskočily a nepřipálily se...

+2/0
15.1.2012 7:39





Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.