Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Diskuse k článku

Kuchařka Poklady české kuchyně vás naučí vařit lépe než deset kurzů

Kniha má podtitul Aneb jak to ta babička tenkrát vařila. A protože babička tehdy neměla čas na komplikované vyvařování, je i tato kuchařka plná jednoduchých a velmi srozumitelných návodů na nejtypičtější česká jídla.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

Terribor

babička ideél

Voda byla někdy zavedena v kuchyni, někdy bylo litinové umyvadlo umístěné na chodbě. Běžné mytí rukou po každém úkonu prostě neexistovalo kuchyňské papírové role neexistovaly.  V kuchyni byl také většinou umístěn mycí stůl. Taková točna s dvěma škopky. Mezi škopky byla taková malá prohlubeň kde byl malý škopíček na písek nebo na sodu. Ten stůl byl zpola, nebo většinou zaplněn nádobím. Kdo měl za ušima nacpal špinavé nádobí do dřezů a myl ho když byl čas. Babičky byly na všechno sami. Oba rodiče jsou v práci a bába musela vypravit děti do školy, uvařit, poklidit, nanosit uhlí, po případě vodu atd. Kde tedy braly čas na všechny ty babičkovské speciality kterými se internet a knihkupecké regály jen hemží??

0/0
4.3.2012 22:14

Terribor

Babička ideál

V kuchyni a potažmo v celém bytě byl takový zvláštní zápach podle toho co se zrovna vařilo a obměn na výběr moc nebylo. V jednom bytě páchlo vařené zelí, v druhém kapusta, ve třetím to páchlo brambory a uprostřed kuchyně se z necek valila mýdlová pára. Babičky byly ušmudlané ve špinavých zástěrách do kterých si stále bez příčiny utíraly ruce. Občas něco zamíchaly na plotně, přiložily jednu či dvě lopatky uhlí, prohrábly pohrabáčem rošt a opět si utřely ruce do zástěry. Pamatuji si jednu bábu (říkali jsme ji babička Méry) která se strojovou pravidelností plivala do uhláku. Strefila se běžne na vzdálenost tří metrů.

0/0
4.3.2012 22:13

Terribor

Babička ideál

Jsem těsně poválečný ročník a moje babičky jsem nikdy nepoznal. Umřely dřív, než jsem stačil vnímat svět. Zato jsem měl hodně kamarádů a kamarádek, které jsem často v jejich bytech navštěvoval a poznával jejich babičky. Některé byly typu Baba Jaga, jiné o něco vlídnější, ale milou stařenku od Boženy Němcové aby jeden hledal s lucernou. Vesměs to byly neupravené, nevrlé stařeny a velmi lakomé!! Většinou stály u plotny a něco klohnily. Pokračování.

0/0
4.3.2012 22:12

el_salamo

Zkoušel jsem vepřovou se zelím...

... jako první pokus dopadla slušně. Maso se vyvedlo, šťáva super, zelí trochu sladké na mě - příště míň cukru, ale to už je o individuálních chutích :). Celkově spokojenost, k druhé půlce masa bude špenátek.

0/0
13.2.2012 14:39

fulcrum

iVšechno

Škoda, že elektronická verze není k dostání i pro ostatní platformy :(

Osobně bych ocenil Andoid...

0/0
12.2.2012 11:18

fulcrum

Re: iVšechno

...a ještě více Android :D

0/0
12.2.2012 11:18

Fikus 1

Nemáte s tou knihou někdo zkušenost?

Podle fotografií mi některé omáčky připadají jako uho ze III. cenové. Konkrétně by mně zajímalo srovnání např. z Velkou kuchařkou Viléma Brabce, kterou považiuji za základ domácí české kuchyně. Díky.

0/0
8.2.2012 10:32

lepidlo999

Re: Nemáte s tou knihou někdo zkušenost?

Nedejte na fotky. Zkouším postupně všechno, protože mně zajímá rozdíl, když roky vařím jiným naučeným postupem od maminky a trošku jinými ingrediencemi. Musím konstatovat, že zatím chutná vše podstatně líp, než když člověk v rychlosti používá papiňák nebo vývar z kostek. Postupy jsou tam krásně popsané, zvládne i naprostý laik, takže podle toho začala vařit i 13letá dcera - rovněž s perfektním výsledkem. Vřele doporučuji R^

0/0
9.2.2012 10:41

gslater

Re: Nemáte s tou knihou někdo zkušenost?

Tak jako anglican varit cesky jidlo jsem nezkousel, ale manzelce me dala tenhle knizku, a udelal jsem svickova na smetana (tam je teleci ale zmenil jsem maso na krutu) a houskovy knedlik.  Manzelka a jeji matka konstatovali ze to byl nejlepsi co kdy jedly, tak jsem spokojen :)

0/0
13.2.2012 11:18

al.mucha

Re: Nemáte s tou knihou někdo zkušenost?

Proboha, co Vás to ta maminka jenom učila - vývar z kostek!

0/0
15.2.2012 11:01

japapatramtara

Dobrá kuchařka

jak už jsem tady před časem psal... kuchařku jsem koupil ten den, kdy vyšel článek, a jsem s ní spokojen. Např včera jsem dělal segedin a i když jsem ho dělal už mnohokrát předtím, tak teprve v této kuchařce jsem se dočetl, že není na škodu přidat mletý kmín, což by mě nenapadlo. Tož jsem zkusil s kmínem a musím říct, že super rada.. fakt to tomu dalo lepší chuť.

0/0
7.2.2012 14:36

lepidlo999

Re: Dobrá kuchařka

Přesně. Rady babičky u receptů, nemají chybu.

0/0
9.2.2012 10:42

bastianka

Re: Dobrá kuchařka

guláš bez kmínu??????

0/0
10.2.2012 10:50

japapatramtara

Re: Dobrá kuchařka

slečna je nějaká chytrá co.. žádný učený z nebe nespadl:-) Navíc mám teď novou výzvu - tlakový hrnec. Netuší někdo jak se ten krám používá? Nemám problém jej natlakovat, ale cokoliv v něm dělám, tak spálím. Časem jsem objevil fintu, že když s ním co deset minut zaštěrkám, tak to výrazně pomůže, ale to se zase bojím, že se rozletí a já pak budu muset malovat:-P Nicméně včera jsem v něm dělal znojemskou omáčku(UHO s vejce, párkem a okurkou) a moc se povedla, takže vynález parádní, ale chce to doladit detaily

0/0
10.2.2012 10:57

bastianka

Re: Dobrá kuchařka

kmín je dost základní koření do každého guláše:-P

0/0
10.2.2012 11:06

chudacek.blbecek

Re: Dobrá kuchařka

Jestli si myslíš, že kmín patří do každého guláše, nemáš komu co radit.

0/0
10.2.2012 13:25

bondy_

Re: Dobrá kuchařka

Ale není.

0/0
13.2.2012 14:30

hrcprcsalala

Re: Dobrá kuchařka

Jak spálíš? Připálíš u dna? Nebo spálíš celý obsah? Jedno ani druhé se mi teda v tlakáči nikdy nepovedlo. Snížíš po natlakování plamen / intenzitu plotýnky na nízký stupeň?

0/0
10.2.2012 11:25

japapatramtara

Re: Dobrá kuchařka

no hned jak jsem tlakáč dostal, tak jsem si v něm udělal poctivý hovězí vývar a byl senzační. Za několik dní jsem dostal chuť na gulášek, ale bylo to v týdnu a to nemám moc čas si po večerech vyvařovat a tak jsem se rozhodl že si pomůžu s tlakáčem. Jelikož mám špatnou zkušenost s restováním cibule kdekoliv jinde, než na teflonu, tak jsem si cibulku a maso nechal zatáhnout na pánvičce, přihodil papriku a trochu protlaku na chuť a celé to dal do papiňáku. No a ani ne za půl hodiny to začalo v kuchyni smrdět, jako v závodní jídelně a já věděl, že je něco špatně a taky že jo :-) Ten pitomý protlak klesl na dno nebo co a vzal s sebou i hovězí a udělalo to sympatickou černou druhou vrstvu na dně, kterou jsem z něj dostával další měsíc. Tož tak. Od té doby dělám v papiňáku jenom základ tzn. cibulku a maso a až následně to v hrnci smíchám s čím potřebuji(hořčice, paprika, prostě na co mám chuť).

0/0
12.2.2012 17:46

hrcprcsalala

Re: Dobrá kuchařka

Nechci z tebe dělat ***, ale dals tam tekutinu? V popisu ji nevidím. ;-) A na jakém plameni jsi to dělal?

0/0
13.2.2012 11:20

japapatramtara

Re: Dobrá kuchařka

Tož jasně že jsem podlil vývarem a dobře promíchal. Netuším proč si to "sedlo". Plamen jsem měl něco mezi malým a velkým. Ale příště teda počkám, až se natlakuje a pak plamen stáhnu a uvidímR^

0/0
13.2.2012 11:30

hrcprcsalala

Re: Dobrá kuchařka

Já vždycky jedu naplno, jakmile tlakáč natlakuje, tak ztlumím na minimum (na ele sporáku tak na stupeň 1 ze 3). Ale je pravda, že to dělám v tlakáči komplet hned od začátku, tedy od cibulky. Třeba když se to dělá bokem a pak se to vyklopí do studeného tlakáče, tak to může zareagovat nějak divně.

0/0
13.2.2012 12:00

Jana11

Re: Dobrá kuchařka

Já v papiňáku vařím hlavně brambory, případně je dobrý na vývar z masa. Brambory jsem připálila pouze 1x jako úplně malá holka, kdy jsem plnila pokyny rodičů "dej brambory do papiňáku a vařit" (tzn. bez vody). Jinak papiňáku stačí málo vody, ale musí tam být dost, aby nevyvřela. Obrovskou výhodou je, že je vše rychleji uvařeno.

0/0
12.2.2012 14:40

000

Kupovat kuchařky v době internetu

je docela zbytečné. Vše najdu na různých webových stránkách i s vyobrazením, komentáři, zda jídlo je chutné,  popř. jak ho kdo vylepšil. Je to rychlejší než hledat v kuchařkách. Všechny jsem vyházela, mám jen tu základní od V. Brabce a Kuchařku naší vesnice, Kuchařky nekupuji ani jako dárek, to raději daruji třeba kvalitní olivový olej z řecké prodejny, něbo nějaké jiné dražší přísady na vaření.

0/0
6.2.2012 18:09

Děkanka Katedry Kroupologické

Re: Kupovat kuchařky v době internetu

Jenze na internetu je spousta mizernych receptu, stejne tak chuti je milion. Zbytecne to neni, pokud je obsah zajimavy. Zda to bude chutne nebo ne a jak ho vylepsit, to je uz na vas.

+3/0
6.2.2012 21:47

000

Re: Kupovat kuchařky v době internetu

Stejně tak je spousta mizerných receptů v tištěných kuchařkách. Už mám něco "navařeno", tak poznám který recept na netu je pouhá slátanina a který stojí za to vyzkoušet a v komentářích k nim se dozvím i nějakou obměnu, popř. čeho se vyvarovat. Na internet nedám dopustit.

Ještě tak si z nějakého časopisu vytrhnu recept, který mě zaujme, a přidám do svého "kuchařského šanonu", ale za kuchařky neutrácím.

Jen si vemte tu vaši kuchařku a spočítejte si, kolik receptů z ní použijete v  praxi, když už jste zdatná kuchařka -  10% ?  Docela mě baví recepty našich "slavných celebrit", které někam hrábnou a vytasí se s receptem, který je prakticky nezhotovitelný a nepoživatelný. Ale vařiil to sám Dan Hůlka, táto...Ale to je zase jiná kapitola...

0/0
7.2.2012 5:44

Cens0r

Kuchařky

Ve starých kuchařkách se vyžívám, nejlépe z období té první republiky. Člověk by nevěřil, jak byla tehdy česká kuchyně neuvěřitelně bohatá a různorodá. A prakticky všechny kuchařky označující se za úsporné obsahují recepty z kaviáru, lanýžů, lososa, italských sýrů a dalších delikates:)

Zajímalo by mě, co tu českou kuchyni zabilo (či minimálně omráčilo), když ty skvělé kuchařky vycházely i za protektorátu. Komunismus přece nemůže zničit lásku lidí k dobrému jídlu, ne?

Možná za to může (ne)dostupnost potravin v onom období...

+2/0
4.2.2012 9:40

Petrik73

Re: Kuchařky

Proboha, neidealizujte si první republiku. Všichni sd cpali lososem a kaviárem :-)

0/0
4.2.2012 15:42

lepidlo999

Re: Kuchařky

Nedostupnost potravin a hlavně fakt, že naše prababičky nechodily fachat do fabriky - manžel živil celou rodinu.

0/0
9.2.2012 10:46

amater68

Pěkná knha, ale

Zabít vydavatele za to malé a hlavně šedivé špatně čitelné písmo. Vypadá to, jako když dochází v tiskárně toner !

0/0
3.2.2012 11:24

fenix007

Co je e-kniha?

To bych si pořídila, ale nevím kde a nemůžu to najít ani na Prakul.cz

0/0
1.2.2012 13:49

cutting

Re: Co je e-kniha?

Najdeš ji třeba zde pro iPad a mac,koupil jsem ji manželce k vánocům do jejího iPadu.

ale jistě ti google najde i jiné zdroje.

http://itunes.apple.com/us/book/poklady-klasicke-ceske-kuchyne/id488868514?mt=11

0/0
2.2.2012 15:02

xs123

Proč se nevaří podle matek?

Odjakživa se vařit učily dcery podle matek, až teď se všichni učí od babiček. Že by matky už neuměly vařit? Stejně mi to připadá, že čím více se "vaří" v televizi, na kurzech a v kuchařkách, tím je méně doma vařeného jídla ze základních surovin . Skoro už neznám nikoho, kdo dělá knedlíky doma, a kdo omáčku nevaři z polotovarů. Potom to nikomu nechutná a myslí si, že to české jídlo je fuj.

0/0
31.1.2012 9:01

janduben

Re: Proč se nevaří podle matek?

mozna se jen pohybujes v urcite spolecnosti ktera proste nevari, ja zas neznam nikoho kdo by knedliky kupoval

+3/0
31.1.2012 9:11

Bětka

Re: Proč se nevaří podle matek?

Mě by vůbec nenapadlo knedlíky kupovat, doma by je nikdo nechtěl.Užijeme si dost ve škole a v práci. Když slušně vaří ve školní jídelně,tak si řeknu dobře,aspoň v týdnu se děti slušně najedí. Ale děsí mě,když nevaří maminky batolat..Raději koupí hotové jídlo ve skleničce a strčí do mikrovlnky,ale zažila jsem i roční dítě obědvající párek v rohlíku. Fakt jsem asi předpotopní,ale hotovku beru při nějakém časovém stresu,když třeba je rodina na výletě nebo maminka celé dopoledne v dětském centru.Ale aby děcku strkala konzervy jen proto,aby měla hotovo a vrátila se k surfování na internetu,mi vadí. Docela často vaří kluci,aspoň tedy synovi vrstevníci, život na privátech je naučil.

+6/0
31.1.2012 11:31

slon75

Re: Proč se nevaří podle matek?

Díky, to jsem rád, že všichni nevaří jako "bydlenky", které dokážou všechno jen usmažit na pánvi nebo zasypat eidamem, polít kečupem a zapéct v troubě.

0/0
14.2.2012 8:09

roedor

Re: Proč se nevaří podle matek?

my to máme doma jinak, máma vaří moc dobře a babička přešla na práškové blafy:-/. Mě nikdo vařit vpodstatě neučil, něco jsem pochytila, když jsem se motala s mámou v kuchyni, postupně jsem zjistila, že mě to baví a učím se sama:-)

+2/0
31.1.2012 13:19

opportunity

Re: Proč se nevaří podle matek?

R^

0/0
1.2.2012 21:13

škovras

Re: Proč se nevaří podle matek?

Opravdu už dnešní "moderní matky" nevaří. Nedávno k nám v neděli dopoledne přišla kamarádka potomka a "jé, tady to voní, u vás se vaří !" Takže ta asi moc vařeného jídla doma neužije a s největší pravděpodobností ani ona sama v budoucnu vařit nebude. Knedlíky se u nás doma taktéž vaří - houskové, bramborové, ovocné. Kupovaný knedlík by u nás nikdo nejedl. A omáčka z polotovarů ? Nikdy ! Vídám matky v "mekáči", 3leté dítě obědvá hranolky, jiné křupky nebo přesnídávku. Matky nemají čas. Babičky neměly automatky, myčky, mikrovlnky, roboty a nevímcoještě, ale stihly vyprat, vyžehlit, uvařit, upéct pekáč buchet, udělat domácí nudle. Někde je chyba.

Zmíněnou kuchařku jsem si včera koupil, ještě neprohlédl. Je vytištěna na krásném papíře, písmo, bohužel, nevýrazné. :-(

+2/0
2.2.2012 14:56

Děkanka Katedry Kroupologické

Re: Proč se nevaří podle matek?

Neni cas, musime jit za kamaradkou na kafe, do kavarny, musime kvokat na mimaci a vsude vykladat, jak jsme dokonale a strhane matky. Neni cas. Musi se narikat. Mame jednorazove plenky, detske monitory, detske kasicky predvarene a prefabrikovane, vyzvedavame obedy ze skolni jidelny, nemame cas.

Ano - nekde je chyba.

+5/0
2.2.2012 18:07

really?

Re: Proč se nevaří podle matek?

No neblbni, ja mam take spoustu kamaradek a zajmu ... golf, kazdou stredu Trivia v baru, tenis, 2x tydne chodim sledovat manzela jak hraje softball ... ale varit presto vsechno stiham ... kup si tlakac! Usetri ti to spoustu casu!

A nebo pomaly hrnec ... strc to tam a nez se vratis z plku za 4 hodky ... je to hotovo! !!

0/0
2.2.2012 22:17

Děkanka Katedry Kroupologické

Re: Proč se nevaří podle matek?

Ja neblbnu, ja varim.;-) Muj prispevek byl namiren na ty, ktere nevari. Jenze spousta zenskych proste nevari a nema cas, ac cas proflakaji buhvicim a klidne si vyzvedavaji obedy ze skolnich jidelen (a kazdy vime, co se tam vari) a na veceri se preklada chleba s pastikou/salamem. Kdyz uz se vari, tak je to sama vegeta a polotovar, proc, proc, proc? Kdyz vidim ty hokuspokusy, pripomina mi to chuda studentska leta, akorat normalni clovek by to nejedl, kdyz uz je dospely a nedaval by to detem. Dnesni zenske nevari. Dnesni zenske nemaji cas. Cim vice casu setricich nastroju, pomucek a pristroju, hlidani deti atd., tim mene casu.:-P

+1/0
2.2.2012 23:21

jsem z Marsu

Re: Proč se nevaří podle matek?

Nevím jakou měly pracovní dobu naše babičky a pokud byly stejně pracovně vytížené jako my, a stihly ještě se motat okolo plotny zasloužily by metál a pozlatit. Polotovary tehdá neměly, a tak vařily z toho co bylo. My jsme zhýčkané instatními rychlovkami a představte si, že i moje babička už podle sáčků také vaří :( Kupuje levné blafy a pokouší se experimentovat s banánovou poblívkou. Dnešní jídlo odpovídá naší době, a je smutné, že jsme se nechali strhnout k nepoživatelné jednoduchosti. Doma vařím půl na půl. Něco udělám s masoxem, někde přidám vegetu, ale pečené kuře a špenát nešidím. Ráda bych se naučila svíčkovou, rajskou. Od mámi jsem se naučila málo, v té vhodné době kdy jsem se měla něco přiučit byla máma vegetariánkou a tak umím báječně rýži, čočku, brkaši a závin atd, vepřo knedlo zelo bohužel ne.

0/0
2.2.2012 18:17

orinka3

Re: Proč se nevaří podle matek?

rajská nic není - základní rychlá až blesková za půl hodinky: rozpustit kousek másla v hrnci, přisypat 2 lžíce hladké mouky, míchat až zavoní a zezlátne. Pak to zalít vodou, napřed menší množství, míchat, aby se jíška rozpustila a pak znovu přilít vodu, přiměřeně. Vyklopit do toho dva malé rajské protlaky, přisolit, přidat lžíci cukru, z koření hřebíček - do špetky, nové koření - taky tak. Provařit a dochutit citronovou šťávou, cukrem a lžičkou mleté skořice. Samozřejmě je to varianta nejsnadnější, v sezóně by se to mělo dělat z čerstvých rajčat.;-)

0/0
3.2.2012 7:09

orinka3

Re: Proč se nevaří podle matek?

dodatek - horká jíška se zalévá studenou vodou. Podle své babičky vím, že když se pracuje s jíškou, tak že musí být buď studená do horké polévky (omáčky) anebo studená voda do horké jíšky. Jinak jsou žmolky.

0/0
3.2.2012 7:11

bastianka

Re: Proč se nevaří podle matek?

nejsou, povařte to, ať se vyvaří chuť mouky a žmolky se rozpustí

0/0
10.2.2012 10:55

zzdravii

Re: Proč se nevaří podle matek?

nerozpustí, bestie ;-(

0/0
13.2.2012 1:48

wllkk

Re: Proč se nevaří podle matek?

Nedá mi to. Nevím, co se myslí tím "naše babičky". Nicméně, měla jsem doma něco kolem 3 dětí, do práce od nevidím do nevidím. Spravovali jsme barák, peněz nic moc. Pak mi opravdu nezbylo nic jiného než téměř denně vařit teplé večeře. Jejda, co já bych dala za polotovary... najednou kolik je tady správných matek a kuchtiček. Babička.

0/0
3.2.2012 14:36

Morgiana

Re: Proč se nevaří podle matek?

No jenze tem babickam nejak nezbyval cas na sebe a na sve konicky, ikdyby to melo byt to "tlachani na netu" Dost casto vidim tu karikatury roidiny za dob Komunistu, Matka z prace do druhe smeny a tatik na gauc s píííííííívem. No tak to nazdar bazar. Já sice vařím , dobře a ráda, ale pokud by mě to nebavilo, tak klidně přejdu na ty hotovky a polotovary.

0/0
3.2.2012 16:10

Děkanka Katedry Kroupologické

Re: Proč se nevaří podle matek?

No dobra, babicky se motaly jen a jen kolem prace a rodiny. Dnesni moderni zena se mota hlavne kolem sebe. Dobre je najit nejaky kompromis, zlaty stred, ne? A nevarit poradne pro deti mi pripada opravdu " trestuhodne".

+2/0
3.2.2012 16:21





Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je součástí koncernu AGROFERT ovládaného Ing. Andrejem Babišem.