- Napište nám
- Kontakty
- Reklama
- VOP
- Osobní údaje
- Nastavení soukromí
- Cookies
- AV služby
- Kariéra
- Předplatné MF DNES
Voda byla někdy zavedena v kuchyni, někdy bylo litinové umyvadlo umístěné na chodbě. Běžné mytí rukou po každém úkonu prostě neexistovalo kuchyňské papírové role neexistovaly. V kuchyni byl také většinou umístěn mycí stůl. Taková točna s dvěma škopky. Mezi škopky byla taková malá prohlubeň kde byl malý škopíček na písek nebo na sodu. Ten stůl byl zpola, nebo většinou zaplněn nádobím. Kdo měl za ušima nacpal špinavé nádobí do dřezů a myl ho když byl čas. Babičky byly na všechno sami. Oba rodiče jsou v práci a bába musela vypravit děti do školy, uvařit, poklidit, nanosit uhlí, po případě vodu atd. Kde tedy braly čas na všechny ty babičkovské speciality kterými se internet a knihkupecké regály jen hemží??
V kuchyni a potažmo v celém bytě byl takový zvláštní zápach podle toho co se zrovna vařilo a obměn na výběr moc nebylo. V jednom bytě páchlo vařené zelí, v druhém kapusta, ve třetím to páchlo brambory a uprostřed kuchyně se z necek valila mýdlová pára. Babičky byly ušmudlané ve špinavých zástěrách do kterých si stále bez příčiny utíraly ruce. Občas něco zamíchaly na plotně, přiložily jednu či dvě lopatky uhlí, prohrábly pohrabáčem rošt a opět si utřely ruce do zástěry. Pamatuji si jednu bábu (říkali jsme ji babička Méry) která se strojovou pravidelností plivala do uhláku. Strefila se běžne na vzdálenost tří metrů.
Jsem těsně poválečný ročník a moje babičky jsem nikdy nepoznal. Umřely dřív, než jsem stačil vnímat svět. Zato jsem měl hodně kamarádů a kamarádek, které jsem často v jejich bytech navštěvoval a poznával jejich babičky. Některé byly typu Baba Jaga, jiné o něco vlídnější, ale milou stařenku od Boženy Němcové aby jeden hledal s lucernou. Vesměs to byly neupravené, nevrlé stařeny a velmi lakomé!! Většinou stály u plotny a něco klohnily. Pokračování.
... jako první pokus dopadla slušně. Maso se vyvedlo, šťáva super, zelí trochu sladké na mě - příště míň cukru, ale to už je o individuálních chutích :). Celkově spokojenost, k druhé půlce masa bude špenátek.
Škoda, že elektronická verze není k dostání i pro ostatní platformy :(
Osobně bych ocenil Andoid...
Podle fotografií mi některé omáčky připadají jako uho ze III. cenové. Konkrétně by mně zajímalo srovnání např. z Velkou kuchařkou Viléma Brabce, kterou považiuji za základ domácí české kuchyně. Díky.
Nedejte na fotky. Zkouším postupně všechno, protože mně zajímá rozdíl, když roky vařím jiným naučeným postupem od maminky a trošku jinými ingrediencemi. Musím konstatovat, že zatím chutná vše podstatně líp, než když člověk v rychlosti používá papiňák nebo vývar z kostek. Postupy jsou tam krásně popsané, zvládne i naprostý laik, takže podle toho začala vařit i 13letá dcera - rovněž s perfektním výsledkem. Vřele doporučuji
jak už jsem tady před časem psal... kuchařku jsem koupil ten den, kdy vyšel článek, a jsem s ní spokojen. Např včera jsem dělal segedin a i když jsem ho dělal už mnohokrát předtím, tak teprve v této kuchařce jsem se dočetl, že není na škodu přidat mletý kmín, což by mě nenapadlo. Tož jsem zkusil s kmínem a musím říct, že super rada.. fakt to tomu dalo lepší chuť.
Přesně. Rady babičky u receptů, nemají chybu.
je docela zbytečné. Vše najdu na různých webových stránkách i s vyobrazením, komentáři, zda jídlo je chutné, popř. jak ho kdo vylepšil. Je to rychlejší než hledat v kuchařkách. Všechny jsem vyházela, mám jen tu základní od V. Brabce a Kuchařku naší vesnice, Kuchařky nekupuji ani jako dárek, to raději daruji třeba kvalitní olivový olej z řecké prodejny, něbo nějaké jiné dražší přísady na vaření.
Jenze na internetu je spousta mizernych receptu, stejne tak chuti je milion. Zbytecne to neni, pokud je obsah zajimavy. Zda to bude chutne nebo ne a jak ho vylepsit, to je uz na vas.
Ve starých kuchařkách se vyžívám, nejlépe z období té první republiky. Člověk by nevěřil, jak byla tehdy česká kuchyně neuvěřitelně bohatá a různorodá. A prakticky všechny kuchařky označující se za úsporné obsahují recepty z kaviáru, lanýžů, lososa, italských sýrů a dalších delikates:)
Zajímalo by mě, co tu českou kuchyni zabilo (či minimálně omráčilo), když ty skvělé kuchařky vycházely i za protektorátu. Komunismus přece nemůže zničit lásku lidí k dobrému jídlu, ne?
Možná za to může (ne)dostupnost potravin v onom období...
Proboha, neidealizujte si první republiku. Všichni sd cpali lososem a kaviárem :-)
Zabít vydavatele za to malé a hlavně šedivé špatně čitelné písmo. Vypadá to, jako když dochází v tiskárně toner !