Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Diskuse k článku

Jíme zkvašenou sóju i shnilé mléko. Odhalování záhad nechutnosti

Evropanům připadá odporný japonský pokrm natto ze zkvašených sójových bobů, Asiatům zase naše plesnivé sýry. Pocit nechutnosti je totiž emocí, které se během života teprve učíme. Vnímání míry nechutnosti nějakého pokrmu je tedy velmi různorodé.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

Děkanka Katedry Kroupologické

Jiny kraj, jiny mrav a jine jidlo

Etiopsky chleb injera ci chorizo nepatri mezi nejdesivejsi, gravlax je uz pro silnejsi natury a zbytek? Radeji na to nemyslet. Proste jime to, na co jsme zvykli a obcas jsme schopni si zvyknout na neco jineho. Ne vzdy to vsak jde. Kolikrat uz bylo toto tema recyklovane? Nechce se mi hledat v analech hobby a Idnesu, ale podobne clanky se objevuji rok co rok.

0/0
4.2.2012 2:09

Yesname

Jednou jsem

v Olomouckých syrečkách taky objevil mrskající se červíčky. Tak to jsem fakt nedal. A přitom to prej vůbec není špatný.

0/0
3.2.2012 8:14

síma25

Re: Jednou jsem

Až na to, že v Olomouci se žádné syrečky nevyrábějí;-D

+1/0
3.2.2012 11:45

Petrik73

Re: Jednou jsem

Ty chytráku, on něco takového tvrdí?

+3/0
4.2.2012 14:45

peanutka

Re: Jednou jsem

Ještěže Olomoucké syrečky neexistují, že. Už jenom slovo syrečky mně osobně třeba přijde odporné, neb to byly jsou a budou tvarůžky.

0/0
5.2.2012 15:55

TDW

Školní děs !

Máte pravdu, školní jídelny dovedly dětem znechutit jídlo. Já si pamatuju jak jsem kdysi musel pozřít bledé kuře, stehno, polité nějakým mastným sajrajtem, nejspíše žluklým máslem. Od té doby jsem se pečenému kuřeti vyhýbal... Nebo kdysi jsem musel sníst karbanátek, dohlížela na mě jinak docela pohodová paní učitelka ale byl to hnus... Navíc mám pocit že to bylo na škole v přírodě.

0/0
2.2.2012 19:50

Tryskomys Muf

Re: Školní děs !

Jediný důsledek toho, že u okénka stála učitelka-policajt bylo to, že jsme nepoživatelné kusy jídla házeli pod stoly, při tužší konzistenci (buchty apod.) strkali do kapsy a vyhodili venku. :-)

0/0
3.2.2012 12:33

PosledníMohykánStáleŽivý

Ještěže v těch párcích z Lidlu za 5,90 nemá co kvasit.

+2/0
2.2.2012 17:44

Achille Volfoni

Re: Ještěže v těch párcích z Lidlu za 5,90 nemá co kvasit.

chodíte tam?....jen že máte takový přehled o ceně a kvalitě

+1/0
2.2.2012 19:28

ivoš

Re: Ještěže v těch párcích z Lidlu za 5,90 nemá co kvasit.

VY nedostáváte reklamní letáky? Já že nemáte přehled, zato ho kritizujete u jiných.

0/0
2.2.2012 19:54

Zefram Cochrane

když si někdo plete pojmy s dojmy - hniloba, kvašení,

srážení, sýření, dfermentace, plísně a ušlechtilé plísně ...

Vše probíhá chemicky a biochemicky úplně za jiných podmínek a s jinými kulturami (bakteriálními, kvasinkovými, houbo-plísňovými ...).

To by se i o pivu či chlebu dalo psát jako tepelně opracovaných o shnilých rostlinách (kvasinky). Víno jsou asi také shnilé bobule (opět kvašení). Prostě někdo si neuvědomuje ani základní rozdíl mezi hnilobnými procesy a jinými procesy. Nepopírám, že některé procesy při výrobě "extrémně exotických" potravin mohou být i hnilobné, ale házet vše do pytle "shnilé potraviny" je fakt tupozraké bez širší znalosti biotechnologií.

Prostě hlavně napsat něco bulvárně křiklavého a šokujícího co se bude dobře prodávat.

Já třeba za sebe musím poznamenat, že syrečky (tvarůžky) dnes již méně smrdí, ale mají také menší chuťovou výraznost (ke škodě věci). A mimochodem, gravlax mi nepřipadá shnilý, je naložený a fermentovaný.

+5/0
2.2.2012 17:29

O.Sindler

Re: když si někdo plete pojmy s dojmy - hniloba, kvašení,

Vždycky si je můžete nechat dojít doma. Jde to nechat být až do stavu, kdy jdou snadno namazat ne chleba :-D.

0/0
2.2.2012 17:41

O.Sindler

Re: když si někdo plete pojmy s dojmy - hniloba, kvašení,

Ty tvarůžky myslím.

0/0
2.2.2012 17:41

síma25

Re: když si někdo plete pojmy s dojmy - hniloba, kvašení,

Jj, akorát na ně nesmíte zapomenout, při tom jejich docházení, nebo vám přijdou naproti;-)

+1/0
3.2.2012 11:56

Lev----z__Rožmitálu

Re: když si někdo plete pojmy s dojmy - hniloba, kvašení,

jednou jsem jedl týden prošlý

a to byl nářez cítil jsem je v puse ještě několik dní i přes zubní hygienu:-P

0/0
3.2.2012 17:20

Lev----z__Rožmitálu

Re: když si někdo plete pojmy s dojmy - hniloba, kvašení,

to už nějakou dobu nejde

spíš uschnouRv

+1/0
3.2.2012 17:19

Jsem v Ječný

Re: když si někdo plete pojmy s dojmy - hniloba, kvašení,

Tvargle zabila EU. Ostatně jako spoustu jiných věcí ;-€

0/0
2.2.2012 18:20

Trisws

Re: když si někdo plete pojmy s dojmy - hniloba, kvašení,

Gravlax opravdu není fermentovaný, k denaturaci bílkovin dochází působením vysoké koncentrace soli a cukru, fermetnace zaručeně neprobíhá, v daném osmotickém prostředí by něco pro fermentaci použitelného moc dlouho nepřežilo

0/0
2.2.2012 22:16

fitzie

ježíš...

já věděla, proč mi jako dítěti sýry nechutnaly. odpor k plesnivým sýrům jsem překonala až v dospělosti. shnilé maso na své pochopení stále čeká...

0/0
2.2.2012 16:45

Mithril

Jak se říká

Francouzský sýr se nekazí, pouze mění jména.

+6/0
2.2.2012 16:28

Starochoff

Re: Jak se říká

:-)

0/0
2.2.2012 16:31

Inkvizitor Johny

Re: Jak se říká

;-D

0/0
2.2.2012 22:26

roedor

Re: Jak se říká

;-D

0/0
3.2.2012 8:19

Radek-334

Pocit nechutnosti je totiž emocí, které se během života

teprve učíme,

Takže vlastně naše supermarkety nás vlastně vzdělávají...

+1/0
2.2.2012 16:14

zeraf

Jinej kraj jinej mrav

aneb jak pravila babička:" Proti gustu žádnej dišputát".  ;-D;-D;-D

+2/0
2.2.2012 15:17

Jsem v Ječný

Odhlalování záhad nechutnosti? Tak to bych očekával spíš

nějaké informace o nepoživatinách vydávaných za potraviny našimi Tesci, Kauflandy, Interspary, ...

0/0
2.2.2012 15:09

_xprim01_

Oloumoucké tvarůžky

taky můžou být pro cizince docela chuťovka. Jinak přestože jsou chutné, někteří lidé mohou mít problémy s jejich trávením, ale stejně myslím, že v porovnání s jídly zbytku světa je to ještě hodně slabé. ;-)

+1/0
2.2.2012 14:18

peanutka

Re: Oloumoucké tvarůžky

Já pořád nevím, co proti nim všichni mají. Takový Romadur podle mého "smrdí" daleko víc. Jinak všichni cizinci, kterým jsem měla tu čest tuhle naší specialitku předložit, se olizovali až za ušima a žádná následná "potíž" nikdy nenastala.

0/0
5.2.2012 16:00

meerkat

muze si to byt nechutne, jak chce,

pokud to cloveku nemuze uskodit. Ja se obcas divam v televizi na "Nothing to declare", coz je porad nataceny na letistich v Australii, kde mimo jine ukazuji i to, co vsechno si lide vozi s sebou vzit jako delikatesu. Nejhorsi jsou Asiati, ti jsou schopni privezt i susene krysy. Protoze jsou Australani velice opatrni na to, aby se k nim nedostala nejaka nova bakterie nebo nemoc, tak jim samorzejme 90% z tech hnusu zabavi a znici. Ona totiz neni nahoda, ze vznik novy epidemickych viru byl lokalizovan prave Asii. A ja si myslim, ze je to prave z toho, co vsechno dokazou dat do pusy.

+2/0
2.2.2012 14:13

kočka

Re: muze si to byt nechutne, jak chce,

a nad dobrými sýry ohrnují nos! :-P

+1/0
2.2.2012 15:07

Zefram Cochrane

Re: muze si to byt nechutne, jak chce,

ehm k těm novým virulentním kmenům bych na prvním místě spíše jmenoval Africký kontinent.

Ovšem v době dnešních biotechnologií, kdy farmaceutické koncerny vyvíjejí léky na dosud neexistující mutace a variace a potom nemají využití pro milionové investice, no těžko říci kde co vzniklo ...

(nechápejte to tak, že jsem milovníkem teorií o spiknutí, jen sleduji co se děje)

0/0
2.2.2012 17:35

Kluuk

Ten losos vypadá úžasně

V

0/0
2.2.2012 13:17

kočka

Re: Ten losos vypadá úžasně

R^:-)

0/0
2.2.2012 13:42

OOOOK

Mě přijde nechutné

přebírání článků z jiných webů, bez jakékoliv vlastní invence

+4/0
2.2.2012 12:56

Stanea

Re: Mě přijde nechutné

Souhlas. Bych myslela, ze americká akademička Rachel Herz by si mela radsi jit dat nekam hamburger, protoze ona by byla ta posledni, ktera ma k dobremu jidlu co rict.

Jenze to uz je dnes moda. Otevru Cz televizi, slysim jen co Amerika a Anglie, chci si precist noviny, jenze kdyz vynecham co Amerika a co Anglie, nezbyde skoro nic.

O jinych castech sveta chybeji znalosti. Asi. Nebo cim to je?

0/0
2.2.2012 15:04

libedejroznec

je zajímavé

že jsem článek na toto téma četl včera už jinde... ty internety se opakují

0/0
2.2.2012 12:01

kočka

Re: je zajímavé

To víte mráz ... ;-D

0/0
2.2.2012 12:07

Stanea

Re: je zajímavé

Nebo ze by to spis melo souvislost s kapacitou mozku? ;-D

0/0
2.2.2012 15:05

Inkvizitor Johny

Re: je zajímavé

Nojo, holt je vydavatelem Mafra. Akorát tomu daj jinej název, aby to vypadalo, že jsou to jiné noviny;-D

0/0
2.2.2012 22:28

The Patriot

Ne, toto je nejhnusnějši nejsmradlavější jídlo na světě:

en.wikipedia.org/wiki/Surströmming

youtube.com/watch?desktop_uri=%2Fwatch%3Fv%3DvcnfEVqNdoA&v=vcnfEVqNdoA&gl=US

0/0
2.2.2012 11:47

FreeBird

Re: Ne, toto je nejhnusnějši nejsmradlavější jídlo na světě:

Neni, ten hakarl je horsi, surstroming jim nekolikrat za rok, ale toho islandskeho zraloka jsem se pokusil spolknout jen jednou

0/0
2.2.2012 11:52

popenec

Re: Ne, toto je nejhnusnějši nejsmradlavější jídlo na světě:

nám islandský žralok chutnal, ale jedli jsme ho na terase a seděli po větru... ;-D

0/0
2.2.2012 14:59

kočka

Re: Ne, toto je nejhnusnějši nejsmradlavější jídlo na světě:

R^jsem po obědě ;-D

0/0
2.2.2012 12:15

Zmuda, zelena guma

Re: Ne, toto je nejhnusnějši nejsmradlavější jídlo na světě:

Ále, zas tak hrozné to není.

0/0
2.2.2012 13:41

on8.

Nechutne je to,

co me muze otravit. Zbytek je jedly :-)

0/0
2.2.2012 11:33

Trisws

Gravlax

Gravlax není fermentovaný/"shnilý", ale studeně marinovaný ve směsi cukru soli, kopru a dalších bylin a koření dle vlastní chuti.

+2/0
2.2.2012 9:43

dvakratzabanovanylajos

Re: Gravlax

nevim v cem to je marinovany, ale mel jsem moznost si k tomu cuchnout, odvahu ochutnat jsem nenasel.

0/0
2.2.2012 11:26

FreeBird

Re: Gravlax

Recept: 2 lososi file s kuzi. smichejte pul na pul hrubou morskou sul s cukrem smes vetrete do file, z masite strany. posypejte koprem och nekdo dava i na hrubo rozdrceny pepr dve file se polozi tema masityma stranama k sobe, poradne se zatizi a ulozi na 3-4 dny do chladu (ja to davam do kybliku, nekdo do misy) pak se nakraji na tenke platky a ji. vubec to nesmrdi a je to pochoutka.

ty pachnouci rybicky jste si asi spletl se surstromingem ktery se sklada z malych sledu s pridanim trochu soli a ktere kvasi. Smrdi to ale jist se to da.

0/0
2.2.2012 11:49

kočka

Re: Gravlax

To zní moc dobře,co je na tom špatného?

0/0
2.2.2012 12:13

FreeBird

Re: Gravlax

Vubec nic spatneho. Chutna to lepe nez uzeny losos a sushi ryba a zadny zapach z toho nelze citit. Tady v obchodech se prodava baleni po 200g tenkych platku. Kdyz jedu na Vanoce do Ceska tak to vozim znamym jako darek.

0/0
2.2.2012 13:38





Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je součástí koncernu AGROFERT ovládaného Ing. Andrejem Babišem.