Diskuze

Jíme zkvašenou sóju i shnilé mléko. Odhalování záhad nechutnosti

Evropanům připadá odporný japonský pokrm natto ze zkvašených sójových bobů, Asiatům zase naše plesnivé sýry. Pocit nechutnosti je totiž emocí, které se během života teprve učíme. Vnímání míry nechutnosti nějakého pokrmu je tedy velmi různorodé.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Děkanka Katedry Kroupologické

4. 2. 2012 2:09
Jiny kraj, jiny mrav a jine jidlo

Etiopsky chleb injera ci chorizo nepatri mezi nejdesivejsi, gravlax je uz pro silnejsi natury a zbytek? Radeji na to nemyslet. Proste jime to, na co jsme zvykli a obcas jsme schopni si zvyknout na neco jineho. Ne vzdy to vsak jde. Kolikrat uz bylo toto tema recyklovane? Nechce se mi hledat v analech hobby a Idnesu, ale podobne clanky se objevuji rok co rok.

0 0
možnosti

Yesname

3. 2. 2012 8:14
Jednou jsem

v Olomouckých syrečkách taky objevil mrskající se červíčky. Tak to jsem fakt nedal. A přitom to prej vůbec není špatný.

0 0
možnosti

síma25

3. 2. 2012 11:45
Re: Jednou jsem

Až na to, že v Olomouci se žádné syrečky nevyrábějí;-D

1 0
možnosti

TDW

2. 2. 2012 19:50
Školní děs !

Máte pravdu, školní jídelny dovedly dětem znechutit jídlo. Já si pamatuju jak jsem kdysi musel pozřít bledé kuře, stehno, polité nějakým mastným sajrajtem, nejspíše žluklým máslem. Od té doby jsem se pečenému kuřeti vyhýbal... Nebo kdysi jsem musel sníst karbanátek, dohlížela na mě jinak docela pohodová paní učitelka ale byl to hnus... Navíc mám pocit že to bylo na škole v přírodě.

0 0
možnosti

Tryskomys Muf

3. 2. 2012 12:33
Re: Školní děs !

Jediný důsledek toho, že u okénka stála učitelka-policajt bylo to, že jsme nepoživatelné kusy jídla házeli pod stoly, při tužší konzistenci (buchty apod.) strkali do kapsy a vyhodili venku. :-)

0 0
možnosti

PosledníMohykánStáleŽivý

2. 2. 2012 17:44
Ještěže v těch párcích z Lidlu za 5,90 nemá co kvasit.

2 0
možnosti

Achille Volfoni

2. 2. 2012 19:28
Re: Ještěže v těch párcích z Lidlu za 5,90 nemá co kvasit.

chodíte tam?....jen že máte takový přehled o ceně a kvalitě

1 0
možnosti

Zefram Cochrane

2. 2. 2012 17:29
když si někdo plete pojmy s dojmy - hniloba, kvašení,

srážení, sýření, dfermentace, plísně a ušlechtilé plísně ...

Vše probíhá chemicky a biochemicky úplně za jiných podmínek a s jinými kulturami (bakteriálními, kvasinkovými, houbo-plísňovými ...).

To by se i o pivu či chlebu dalo psát jako tepelně opracovaných o shnilých rostlinách (kvasinky). Víno jsou asi také shnilé bobule (opět kvašení). Prostě někdo si neuvědomuje ani základní rozdíl mezi hnilobnými procesy a jinými procesy. Nepopírám, že některé procesy při výrobě "extrémně exotických" potravin mohou být i hnilobné, ale házet vše do pytle "shnilé potraviny" je fakt tupozraké bez širší znalosti biotechnologií.

Prostě hlavně napsat něco bulvárně křiklavého a šokujícího co se bude dobře prodávat.

Já třeba za sebe musím poznamenat, že syrečky (tvarůžky) dnes již méně smrdí, ale mají také menší chuťovou výraznost (ke škodě věci). A mimochodem, gravlax mi nepřipadá shnilý, je naložený a fermentovaný.

5 0
možnosti

O.Sindler

2. 2. 2012 17:41
Re: když si někdo plete pojmy s dojmy - hniloba, kvašení,

Vždycky si je můžete nechat dojít doma. Jde to nechat být až do stavu, kdy jdou snadno namazat ne chleba :-D.

0 0
možnosti

fitzie

2. 2. 2012 16:45
ježíš...

já věděla, proč mi jako dítěti sýry nechutnaly. odpor k plesnivým sýrům jsem překonala až v dospělosti. shnilé maso na své pochopení stále čeká...

0 0
možnosti

Mithril

2. 2. 2012 16:28
Jak se říká

Francouzský sýr se nekazí, pouze mění jména.

6 0
možnosti

Starochoff

2. 2. 2012 16:31
Re: Jak se říká

:-)

0 0
možnosti

Radek-334

2. 2. 2012 16:14
Pocit nechutnosti je totiž emocí, které se během života

teprve učíme,

Takže vlastně naše supermarkety nás vlastně vzdělávají...

1 0
možnosti

zeraf

2. 2. 2012 15:17
Jinej kraj jinej mrav

aneb jak pravila babička:" Proti gustu žádnej dišputát".  ;-D;-D;-D

2 0
možnosti

Jsem v Ječný

2. 2. 2012 15:09
Odhlalování záhad nechutnosti? Tak to bych očekával spíš

nějaké informace o nepoživatinách vydávaných za potraviny našimi Tesci, Kauflandy, Interspary, ...

0 0
možnosti