Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Diskuse k článku

Chlazená kuřata se dají koupit se salmonelou, ukázal test

Bakteriologické testy syrových kuřat, kuřecích čtvrtek a stehen na našem trhu ukázaly, že se vyplatí se syrovým kuřetem zacházet tak, jako by bylo potenciálním zdrojem salmonelové nákazy. Ve Zlatém kuřeti z Vodňan se dokonce našla nebezpečná salmonela.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

iwwi

zlaté kuře ;)

jsem minulý týden jedno zrovna vyhodila, mělo cca 5 dní do konce spotřeby, skladováno v ledničce, ale nějak si v něm bakterie stačily zařádit :( a to jsem si nejdřív myslela, že mám jen čichové šálení, takže jsem ho upekla a po ochutnání jsem málem "vrhla" :O

0/0
15.2.2012 15:39

calver1

osobně mohu campylobakteriozu jenom doporučit, zhubl jsem 8 kg za týden a tu novou váhu jsem udržel skoro rok.

0/0
15.2.2012 8:13

MayaMoya..

Campilobakter je fakt humus...

Chytla jsem ho v čínský restauraci...humus...týden jsem byla úplně mimo:-/

0/0
11.2.2012 23:28

Duke._.Nukem

Re: Campilobakter je fakt humus...

zachod zazil stredovek....;-D

0/0
12.2.2012 17:58

Smradlavej čmoud z komína

Re: Campilobakter je fakt humus...

šmarja, k nim může chodit jen sebevrah...

0/0
13.2.2012 1:05

ančís

Je snad samozřejmé,že se kuře dostatečně tepelně upraví.

Pochybuji, že by si někdo pochutnával na krvavém kuřecím steaku (u hovězího masa je logicky větší riziko nákazy než u kuřete). Když si člověk smaží řízek, tak si jistě dává záležet na tom, jestli je maso dostatečně propečené a nechává maso smažit delší dobu na mírnějším ohni. O pečení kuřete ani nemluvím, protože tam je teplota podstatně vyšší a maso je upravováno po podstatně delší dobu. A většinou se člověk snaží, aby byla kůžička krásně křupavá, proto se kuře v troubě peče ještě delší dobu než by bylo nezbytně nutné pro tepelné upravení masa.

Tak si nemyslím, že by se měl kdokoli strachovat zrovna u kuřat, více pozornosti by se mělo věnovat vejcím, steakům, majonézám, různým salátům .... A za druhé, salmonella není zas tak nebezpečná, člověk se z toho prostě po*ere ;-DV

0/0
11.2.2012 20:36

DocMart

Re: Je snad samozřejmé,že se kuře dostatečně tepelně upraví.

Dle mého nemáte pravdu ve dvou věcech: 1. z hovězího se není moc čím nakazit (kromě parazitů, které u nás už prakticky nejsou), proto neslyšíte o nákazách z polosyrových steaků, 2. kromě salmonel se z kuřecího dá nakazit i nebezpečnějšími potvůrkami

0/0
11.2.2012 21:10

síma25

Re: Je snad samozřejmé,že se kuře dostatečně tepelně upraví.

Nechci vám vzít chuť na krvavý steak, ale jednou jsem se právě ze steaku z hovězí svíčkové nakazila salmonelou já a dalších 5 lidí, kteří si tohle jídlo ten večer dali v jedné restauraci. A podle hygieny je ta kuchyň čistá, takže to muselo být v tom mase:-(

0/0
11.2.2012 21:27

DocMart

Re: Je snad samozřejmé,že se kuře dostatečně tepelně upraví.

Něco o tom vím a je to nesmysl. Salmonela musela být přenesená z jiných potravin. S celkovou čistotou provozu to nemá nic společného. Stačí když kuchař zapomene vzít jiný nůž, někdo na něco sáhne a pod. Jinak, já si na krvavý steak nepotrpím.

0/0
11.2.2012 21:31

síma25

Re: Je snad samozřejmé,že se kuře dostatečně tepelně upraví.

Já o tom teda moc nevím, jen to, že moje nejlepší kamarádka skončila v nemocnici na kapačkách a dva kamarádi brali léky snad ještě půl roku po té slavné večeři. Já mám odolnej žaludek, stačil týden suchých rohlíků a bylo dobře, ale vzpomínám si na závěr hygienické kontroly: v kuchyni je všechno ok, což právě na ten přenos přes nůž, nebo prkýnko moc nevypadá, ale po jedné sr..ce si nebudu hrát n experta. Z toho jsme vyvodili, že to muselo být z masa. Navíc bylo fakt skoro syrový i tam, kde obědnávka zněla na medium. Restauraci Betlém se v Brně vyhněte obloukem.

0/0
11.2.2012 23:44

Dusan321

Mne na tom testu zaujala jedna vec

Dve tretiny testovanych kurat vcetne viteze jsou z Vodnan, akorat ze ty nejlepe hodnocene jsou prodavane pod znackami supermarketu (vitez Tesco, celkem slusne hodnocena jeste Billa, slabsi Kaufland) a suverene nejhorsim kuretem v testu je paradoxne opet kure z Vodnan, tentokrat prodavane pod znackou Vodnanske kure. Takze moc nevim co si o tom myslet.

0/0
11.2.2012 18:39

tajny agent

Tady v cizine jsme meli jenom jednou problem s

kuretem kdyz jsme si to kupovali z reznictvi kde delali bud polaci nebo rusaci, ale rekl bych ze to patrilo mistnimu. Jinak jsme si koupili spoustu krat i grilovane a pohoda ...  proste moralka na Zapade je nekde jinde a kdyz se k tomu nedostane nekdo z Vychodni Evropy nebo od nekama tak je mala sance ze se setkate s necim sptatnym. Tady si v pohode kupuji sendwice, bagety, ovoce v kelimku a spatne to bylo jenom kdyz to mel pod palcem polak nebo neco podobneho. No, nevim jak dlouho jim to s jejich laskou k ruznym muslimum a podobne vydrzi ... .

0/0
11.2.2012 14:33

DocMart

Re: Tady v cizine jsme meli jenom jednou problem s

Na základě četby odborné literatury vás ujišťuji, že tohle je jen vaše zbožné přání. Salmonela byla, je a bude a nejlepší pro koncového zákazníka, je dodržovat úzkostlivě čistotu při práci s drůbežími produkty, důsledně je oddělovat od jiných potravin a dobře tepelně opracovávat.

0/0
11.2.2012 21:14

tajny agent

Re: Tady v cizine jsme meli jenom jednou problem s

Uznavam, ze muj prispevek byl asi trosku mimo ponevadz jsem psal o zkazenem kureti ... jinak s vami samozrejme souhlasim. Ja jsem spis narazel na mnozstvi zkazenych, skvasenych ,obcuranych zelenin a pod. vyrobku co jsem koupil u nas ve srovnani s problemem neco takoveho koupit v cizine ... pod tento clanek to asi nepatrilo.

0/0
12.2.2012 13:14

Annubis2

To snad ne! Ida Rozová rozumí vysavačům a Salmonelle?

Vážená paní redaktorko.Co tu píšete je brak nezakládající se vůbec na pravdě. Potraviny u nás podléhají nejpřísnějšími kontrolami a to už z výroby. To, že se lidé nechávají balamutit tříkorunovým rozdílem kuřat z Argentiny je pouhým tlakem řetězců. Salmonella nesmí být běžná!! Mluvíte o tom, jako kdyby bylo naprosto normální produkovat zhnilé maso a vlastně je chybou spotřebitele, že si ho nedokázal tepelně upravit.

Matete lidi, kteří nemají vůbec informace o tom, co je a co není kvalitní potravina..!! Nechápu, jak může tento článek někdo schválit.Být výrobcem kuřat, podávám na vás žalobu!!!!

0/0
11.2.2012 14:02

yndes

Re: To snad ne! Ida Rozová rozumí vysavačům a Salmonelle?

Ona rozumí úplně všemu. Včetně GPS navigace. V testu neuspěl ani jeden výrobek, žádná totiž nenavigovala v tunelu. Dá se to dohledat, byla s tím pár let zpátky dokonce v Radiožurnálu.

0/0
11.2.2012 18:39

DocMart

Re: To snad ne! Ida Rozová rozumí vysavačům a Salmonelle?

Výrobce těžko bude někoho žalovat, protože ví, že i přes přísné kontroly se sem tam nějaké nakažené zvíře najde.

0/0
11.2.2012 21:18

Annubis2

Re: To snad ne! Ida Rozová rozumí vysavačům a Salmonelle?

Ikdyby se Salmonella našla, tak se najde během nařízených kontrol v laboratoři.Výrobce potravin má jasně stanovené nařízení,které mu přikazuje pravidelně nechat kontrolovat právě vzorky potravin právě na potravinové nákazy.

Samozřejmě že se kuře se Salmonellou najde, není to umělohmotná hračka, ale organismus pohybující se v nějakém prostředí. K záchytu nákaz zde právě fungují kontroly.

Měl jsem namysli to, že se bezostyšně do média napíše: že u kuřat je běžná Salmonella. K čemu tento článek slouží?

To, že se ryba pangasius pajcuje rychlosolí, aby se nasákla vodou ..stále tak chutná a oblíbená ryba :((. To že šunka obsahuje třetinu váhy vody ,ale jaksi nikoho nezajímá

0/0
13.2.2012 8:10

mimi28

Re: To snad ne! Ida Rozová rozumí vysavačům a Salmonelle?

tady  se dělá věda ze salmonely... ale je pravda, že u nás jsou kuřecí chovy promořeny jak salmonelou, tak campylobakterem což způsobuje mimochodem to samé co salmonela a stejně intenzivně se stejnými riziky... přišlo to k nám po 89 ze západu... navíc jsou i restrikce na používání antibiotik v chovech... takže si ke kuřeti přičuchněte a i když nesmrdí, tak ho dobře přepečte a syrové nekonzumujte... neolizujte ani nic podobného... jinak všude je to stejné, máme jen lepší statistiku... prasečí maso a hovězí má zase jiné mikrobiologické prevíty... lepší nevědět

0/0
11.2.2012 21:58

Annubis2

Re: To snad ne! Ida Rozová rozumí vysavačům a Salmonelle?

Tak tohle opravdu vyžaduje nízký čelo a odstátý uši...

Kde berete jistotu?

0/0
13.2.2012 8:12

Komisar-durrex

Ježiš co to je?

Proboha kuřata tu všichni jíme xx let a nikdy nic. Ani se nedivím, že má dnes tolik lidí problémy s imunitou, když by podle EU atd mělo být vše 100% čisté a bez bakterií Rv

+1/0
11.2.2012 11:21

cubebike

Re: Ježiš co to je?

Ale to je nesmysl. Nakažených salmonelou a campylobacterem je každoročně dost. Nedostatečná tepelná příprava, případně kontaminace po tepelném zpracování .... A imunitu si proti tpmuhle ještě nikdo nevypěstoval.

0/0
11.2.2012 23:01

Menetekel

Už i dTest pracuje na objednávku ?

O tom, že sílí tlaky na dovoz mražených kuřat do ČR z Argentiny, Německa či Číny se všeobecně ví, stejně jako o tom, že mražená drůbež se po rozmražení při pokojové teplotě stává přímo líhní salmonely. Přitom u čerstvých chlazených výrobků je toto riziko až 1000x menší ! Mrzí mě, že zrovna dTest se propůjčil k takovéto blamáži. I když...každý se musíme pochopitelně něčím živit. A dělat testy zadarmo a nezištně je přce blbost :-)

+4/0
11.2.2012 10:37

bobísekbobísek

jo

u nás prodává řezník maso i uzeniny jednou rukou to musím převařit i uherák

0/0
11.2.2012 10:28

Menetekel

Re: jo

;-DR^

0/0
11.2.2012 14:59

vovák

Re: jo

;-D;-D;-D

0/0
11.2.2012 16:47

zero01

Osobně jsem byl u toho

když ministerský úředník nařídil likvidaci chovu zasaženého salmonelou právě do Vodňan na jídlo místo do kaliferky a to jen proto, že za likvidaci byla cena o 10 haléřů vyšší.;-€

0/0
11.2.2012 9:52

KarelV

Zaplať pán Bůh

naši provozovatelé GRILŮ už se dobrým zásadám, jak to dělat správně, asi naučili ... neslyšel jsem hódně dlouho, že by někdo onemocněl z grilovaného kuřete... ;-) R^

0/0
11.2.2012 9:26

standik007

Drubezi maso a suseni?

Dobrý den,

mám takový dotaz. To že bakterie v sobě obsahují tyto bakterie apod., je celkem známá věc. I tepelný způsob úpravy, který je efektivně ničí. Ale zajímalo by mě, jak to vyřešit v případě sušení drůbežího masa. Díky

0/0
11.2.2012 8:12

KarelV

Re: Drubezi maso a suseni?

V Africe je to použitelné bez obav. - Kdo má mozek v hlavě, tak ovšem sušené maso bez tepelné úpravy konzumovat NEBUDE. ;-)

0/0
11.2.2012 9:22

standik007

Re: Drubezi maso a suseni?

I na nasem trhu se bezne prodavaji produkty suseneho masa: hovezi, veprove, kruti i kureci. Meat jerky a pod. Najdes je na kazdy benzince. Takze to jde, lidem to chutna a zdravoti riziko zde neni, resp. je stejne jako napr. u tataraku. Ja se ale ptam, jestli nevite, jak se da susit drubezi maso, abych nechytl v clanku zminovane onemocneni.

+1/0
11.2.2012 10:25

Bereniké

No bóže

On si snad někdo dělá tatarák z kuřete? To už nemají na idnes o čem psát? To je snad profláknutá věc, že kuřecí maso může být kontaminované salmonelou, proto se musí pořádně tepelně upravit. Copak salmonela - dcera takhle jednou chytila zmiňovaného campelobactera, to byla síla. Když mi volali z hygienické stanice, kde k tomu mohla přijít, tak se mi přiznala, že přes můj mnohokrát zdůrazňovaný zákaz olizovala marinádu z naloženého kuřete. Holt už si to pamatuje, nejenom ona, ale i ostatní v rodině. Když jsem na webu pátrala po tom, co je to vlastně za potvoru, ona bakterie, tak jsem našla, že stačí 100 jedinců k tomu, aby se infekce v organismu pořádně rozjela.

+1/0
11.2.2012 8:05

Andee in Red Book

Hm...

A on je snad někdo žere syrová? ;-DRv

+1/0
11.2.2012 3:09

antimultivitamin

To je doré vědět

Žádejte u svých prodejců, kuřata se salmonelou za cenu nenakažených, omezená akční nabídka ;-D

0/0
10.2.2012 22:06

kibl96

tady nekdo rekl ze voda je mokra

v CR se musi kurata chladit vzduchem aby nedochazelo ke kontaminaci salmonelou. tim se dosahlo ze celkova kontaminace je myslim kolem 10-15%. v polsku chladi kurata vodou a kontaminace je cca 80%.

0/0
10.2.2012 19:00

paprna

Re: tady nekdo rekl ze voda je mokra

A pak je sem vozi.

0/0
10.2.2012 19:12

Radek-DK

Re: tady nekdo rekl ze voda je mokra

Ano - to je pravda - i Zlaté kuře z Vodňan může být polské (a často i je) a není to nic proti legislativě - na obalu musí být jenom místo posledního zpracování (což může být i porcování či balení).

0/0
10.2.2012 20:51

sibylle

Tak konečně, už se dají koupit i se salmonelou

Prostě dva za cenu jednoho!!

0/0
10.2.2012 18:48

101010

Konečně něco zadarmo

a když se to tepelně zpracuje, tak i salmonela chcípne. A mýt si ruce !

0/0
10.2.2012 18:45

Jean-Luc Picard

po vstupu do EU už nejsme skoro v ničem soběstační

Začalo to cukrem, už jsou to i kuřata ...

A nejhorší na tom je, že to co EU ochotná vyvézt k nám, je v lepším případě druhá třída kterou by na svém trhu za tu cenu neprodali.

0/0
10.2.2012 17:52

Pajus

A největší riziko je to pro ty jedince,

kteří jedí kuřata syrová ;-)

0/0
10.2.2012 17:34

tuan4

Re: A největší riziko je to pro ty jedince,

...........tak já třeba mletý hovězí na tataráka jím a je taky syrový.

Ovšem kuřecí syrový bych asi nepozřel!

0/0
11.2.2012 9:00

Pajus

Re: A největší riziko je to pro ty jedince,

U hovězího je to něco jiného, tam není tak vysoké riziko nákazy ;-)

0/0
11.2.2012 9:34

tuan4

Re: A největší riziko je to pro ty jedince,

...............ne,není!

Ale já kdysi(a zřejmě právě po tataráku)obdržel tasemnici.Je to společensky dost obtížná situace,protože články ,,odcházejí''konečníkem bez ohledu na vůli postiženého.

Já tasemničku pojmenoval Žofinka a útokem jakýchsi rakouských prášků ji zasmrtil.Ovšem tasemnice vepřová je ještě delší-prý až dvacet metrů.(Ta moje měla zhruba sedm).

Ale tatarák jím stále.:-)

0/0
11.2.2012 10:42

vovák

Re: A největší riziko je to pro ty jedince,

měl jste se dát na žurnalistiku. Mohl jste se mezi kolegy chlubit, že už vám zase vyšel článek ;-D

0/0
11.2.2012 16:49

tuan4

Re: A největší riziko je to pro ty jedince,

R^R^R^;-D;-D;-D

No ale fuj.

0/0
11.2.2012 17:14

krabicoidni_krabice

Žádné jídlo nemůže být absolutně sterilní.

Je pouze třeba dát pozor na křížovou kontaminaci a řádně tepelně zpracovat a je to v pohodě...

+7/0
10.2.2012 17:11

opportunity

Re: Žádné jídlo nemůže být absolutně sterilní.

Taky to považuji za celkem běžné. Navíc zdravému neoslabenému organismu to neuškodí.

0/0
10.2.2012 18:54

Inkvizitor Johny

Re: Žádné jídlo nemůže být absolutně sterilní.

amenR^

0/0
10.2.2012 19:56

Kittanya

Je to smutné

v Česku bývávalo tak kvalitní maso (samozřejmě české), a vstupem do EU jsme vyhráli také normy, že na to teď dojíždíme. Já se jen bojím teho, že české kuře bude kvůli mediálním panikám neprodejné a o to víc s abudú dovážet chlorované sračky z emériky. Dala bych zpět staré české (a vysoké) normy na potraviny a mohli bychom se srovnat s Německem, jenže zemědělství ide do řiti, a tak se šetří hlavně na kvalitě. Je to smutné.

0/0
10.2.2012 17:11







Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.