Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Diskuse k článku

Štíři na grilu. V Česku poprvé a jen pro deset nejodvážnějších

Unikátní projekt S hmyzem v kuchyni připravila brněnská restaurace Leporelo+. Mimo štírů s kuskusem tu můžete ochutnat i cvrčky, sarančata či červy zophopas.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

wrah

Krab

Krab je také pavoukovec a jak je dobrý :)

0/0
5.3.2012 18:25

petr_leicester

ustrihnout jedovy vacek

urcite ne z bezpecnostniho duvodu, ale jen pro ten pocit....jed je jen bilkovina, ktera pri dostecne tepelne uprave vubec nevadi. Pokud nemate napr afty, nebo jina poraneni v dutine ustni, tak napr i hadi jed lze (pri vysavani rany) polknout (ne zamerne) a zaludecni kyseliny si s tim poradi (jed se jen nesmi dostat do krevniho objehu).  Ja vim ze to zni silene, ale je to proste tak. Kazdy trosku zkusenejsi cestovatel vam to potvrdi ;-)

0/0
3.3.2012 23:34

syn truhláře

Dobrou huť.

Frantíci žerou slimáky, Taliáni žáby... Když je člověk na poušti (a je hlasem volajícího), vezme za vděk i kobylkami (a medem divokých včel)...

0/0
3.3.2012 21:06

minio

Re: Dobrou huť.

Žáby a šneci se běžně jedli i u nás. Ostatně i Magdalena Dobromila má ve své kuchařce pár receptů na ně.

0/0
10.3.2012 0:50

Pajasalty

Hmyz jsem jedl nejednou.

Ale abych to vyhledaval jako pochoutku, to zase ne. Az zase budu v Asii, dam si grilovany sarance, ted si dam radsi flak hoveziho.

0/0
3.3.2012 16:02

tomtop

předsudky nejsou nesmyslné... ale přirozené

prostě tak jak máme problém šahat na živý hmyz, tak se štítíme ho i jíst. Je docela možné, že velký hlad by je překonal...

0/0
3.3.2012 9:29

opportunity

Podle pana kuchaře

prý "kromě nesmyslných předsudků neexistuje snad ani jeden objektivní důvod, proč nejíst hmyz", ale pro mě je problém, že nejsou "vykuchaní". I u krevety odstraňuju hlavu a střívko. Jednou jsm snědla grundle a nevydržely na místě. A to jinak jím kde co (třeba testes buď smažím, nebo dělám na červeném víně).

0/0
3.3.2012 9:04

Peťulák2

Se tady nad tím skňůříme,

ale ten, kdo byl na brigádě v pekárnách, tak vám popíše, jak ten mák na housce často není mák, ale spečený hmyz, který na ty povajíčkované rohlíky a housky sedá ve velkém. Tito lidi většinou přestali kupovat makované pečivo.

0/0
3.3.2012 8:56

tomtop

Re: Se tady nad tím skňůříme,

to je fakt nechutné .. jen se divím, že jsme tak blbí nepoznáme hmyz od máku

0/0
3.3.2012 9:28

opportunity

Re: Se tady nad tím skňůříme,

Nedávno jsem měla housku (tmavou, za 7 kaček) sypanou zrním, a něco bylo dost tvrdé, bylo to malinké, jen o trochu větší než mák - dala jsem to pod lupu a byla to malinká ulitka.

0/0
3.3.2012 13:48

net.Xtreme proti diskriminaci

Re: Se tady nad tím skňůříme,

To není problém jen máku, ale itakového kmínu a v podstatě všeho, co se sbírá ve velkém "na poli", kde žije hmyz...Sladká nevědomost se říká, jinak čím menší hmyz, tím méně mi v jídle vadí...

0/0
3.3.2012 9:50

8x_ma_vymazali_ešče_ma_nědostálí

až budete štíry kupovat, raději mu ale neříkejte,

k jakému účelu je potřebujete. -

Tomu štírovi to nemám říkat? On by se mohl polekat a utéct z krabičky?

0/0
3.3.2012 4:54

jkotlan

Smaží se zaživa?

Možná jsem v článku přehlédl, jestli se štíři (nebo jakýkoliv jiný živočich) před smažením nebo jinou tepelnou úpravou usmrtí. Jestli ne, nebude to týrání zvířat?

0/0
3.3.2012 1:21

8x_ma_vymazali_ešče_ma_nědostálí

Re: Smaží se zaživa?

ještě potřebuješ písemný souhlas toho štíra s tím, že ho můžeš usmažit.

+1/0
3.3.2012 4:55

Peťulák2

Re: Smaží se zaživa?

Raci se taky vaří zaživa. I žábu můžeš. Mají jinou nervovou soustavu, týrání to není.

Ale čekala bych trochu nějaký návod, jak to jíst.

0/0
3.3.2012 8:51

opportunity

Re: Smaží se zaživa?

Dát do pusy a kousat.

0/0
3.3.2012 9:01

-drb-

Je příliš těžké překonat některé předsudky...

Líbí se mi tenhle počin a majiteli té restaurace fandím. Ale sám bych to jíst nedokázal - kvůli svým vlastním předsudkům, které zrovna v jídle nedokážu překonat. Nemám problém s netradičními i odsuzovanými jídly - s chutí jsem ochutnal psa, kočku i další čtyřnožce, nad kterými se spousta známých ošklíbá. Stejně tak se s chutí pustím do jakékoli mořské havěti (tedy téměř - ústřice a jiné škeble jsem nedokázal pozřít) a klidně syrové, je-li to zrovna obvyklá úprava. Ale cokoli, co má více než čtyři nohy, je pro mne problém. Poživatina by neměla mít víc nohou než židle, na kterém sedím. ;) Vím, že to je jen a jen předsudek, ale je to jeden z mála, který asi nikdy nepřekonám...

0/0
2.3.2012 17:32

GandalfXP

Jako alternativa proč ne ...

Jako alternativa proč ne, ale pokud je cena ve výši 299 Kč, tak dám rozhodně přednost klasickému steaku ... toho se člověk aspoň nají ..

0/0
2.3.2012 15:50

koizumigadaisuki

Darkove kose plne hmyzu v JP :P

To bych tedy rad videl...bezne to urcite neni ;-)

0/0
2.3.2012 14:45

-drb-

Re: Darkove kose plne hmyzu v JP :P

viz http://www.thezigzagger.com/2012/02/09/insects/

0/0
2.3.2012 17:35

Causabone

..

zajímá mě jen jedno, jeslti za ty  tři kila odejdu sytý :)

Bránit se tomu je jako bránit se jíst banány, taky jsme je tu původně nejedli, než to někdo přivezl a vyzkoušel. Vzpomeňte na Slunce, seno, erotika. Dneska jsou mořských potvor plný krámy. Všechno je otázka zvyku. Já bych to zkusil, ale do brna běžně nejezdím, co něco v praze, nebo někde jinde v čechách?

0/0
2.3.2012 13:28

x-bat

Re: ..

Byl jsem na ochutnavce minuly tyden. Zkusit se ma vse a aspon se muzu smat tem, kteri delaji zavery bez toho, aniz by ochutnali :-) Najezen jsem byl - ono se to nezda, ale vyhoda hmyzu je prave ve velkem mnozstvi bilkovin a energie (takze ho staci fakt malo).

Co se tyce chute, tak jasne - na poradny krvavy hovezi steak to nema. Ale byl jsem mile prekvapen - ono se to da bez problemu jist :-) Jasne, u vetsiny lidi je problem hlavne s nevabnym vzhledem - ale kdyz se od toho clovek dokaze oprostit, tak nebude mit s chuti problem.

Servirovali se dva druhy cervu, crvcci, sarancata, svabi + pekarske vyrobky s obsahem hmyzu (jak suseny a drceny, tak normalne zapeceny v buchte). Nejchutnejsi sarance, svaba ale pro priste ozelim.

+1/0
2.3.2012 14:28

opportunity

Re: ..

Za tři kila? Pokud je toho tolik, tak to není až tak drahé.

0/0
3.3.2012 9:06

LuFa

Místo hmyzu knedlík a článek může do Asie, nebo Afriky.

"Knedlík na talíři. V Laosu poprvé a jen pro deset nejodvážnějších."

0/0
2.3.2012 12:37

ununun

Z hmyzu

mám nejraději mouchovou kaši. Nasladko i naslano.

0/0
2.3.2012 12:20

Si0 po 4. zákazu

Nejím nic, co má ještě v sobě střevo.

0/0
2.3.2012 12:20

Petrik73

Re: Nejím nic, co má ještě v sobě střevo.

Možná proto se nemá týden krmit, aby se vyprázdnil?

0/0
2.3.2012 12:46

Si0 po 4. zákazu

Re: Nejím nic, co má ještě v sobě střevo.

To je mi úplně jedno. I tak mi to přijde hnusné.

+1/0
2.3.2012 14:07

opportunity

Re: Nejím nic, co má ještě v sobě střevo.

R^

0/0
3.3.2012 9:06

chest.rockwell

Štír není hmyz

+2/0
2.3.2012 12:16

maruširi.vr.11

Re: Štír není hmyz

Máte pravdu. Patří sice do stejného kmene jako hmyz, mezi členovce, ale hmyz to tedy rozhodně není.

0/0
2.3.2012 12:33

opportunity

Re: Štír není hmyz

iDnes...

0/0
3.3.2012 9:06

usti-mnichov

capi s makem by nebyly?

;-D

0/0
2.3.2012 11:56

wlkino

A kolik to stojí taková pochoutka?

Né, že bych ochutnal, ale tak pro zajímavost....

0/0
2.3.2012 11:36

ah1888

Vyse uvedene pochutiny jsou urcite

zdravejsi a hygienictejsi nez zbylky z popelnic o ktere se vedou na sidlistich boje....Treba v budoucnu....

0/0
2.3.2012 10:55

Mysel

Re: Vyse uvedene pochutiny jsou urcite

A vyhravate?

0/0
2.3.2012 11:45

jrozec

jak říká klasik

Jak říká klasik v jednom dětském filmu. "Když sníš žížalu, tak nejsi hrdina, ale prase "....

0/0
2.3.2012 9:48

modern725

Re: jak říká klasik

Tohle by snad ani prase nedlabalo. Ovšem prase lidské to nejen sežere, ale jěště za to zaplatí ... inu kdyby na světě nebyly idioti, nebyla by legrace.

0/0
2.3.2012 10:06

zoka

Re: jak říká klasik

idiot je ten kdo má natolik omezený rozhled, že odsuzuje něco co nikdy nezkusil na základě vlastních předsudků, a také ten, kdo nemá dostatek sebereflexe, aby byl vůbec schopen nesmyslnost svých předsudků postřehnout. Dle vás to však je většina afriky a asie... ale co už, jak sám píšete - kdyby na světe nebyly idioti, nebyla by legrace.

+12/0
2.3.2012 10:11

Dawemaster

Re: jak říká klasik

R^R^

+1/0
2.3.2012 10:26

jarno3

Raději zůstat idiotem,

než  kvůli machrování do sebe cpát  tyhle blívajzy. Není to nic jiného, než dělání ramen, jak si někdo může dovolit vyhazovat peníze. Nic, než snobství. A tomu bychom se měli ještě obdivovat?

+1/0
2.3.2012 11:14

Pájuš

Re: Raději zůstat idiotem,

To je snad každého věc, ne? Osobně bych to do huby taky nedala, ale pokud to někdo ochutná, proč ne... Lidi vyhazují peníze za mnohem větší kraviny.

+1/0
2.3.2012 11:59

Stanea

Re: jak říká klasik

Legrace, jo? No nevim. Je mi spis blivno :-( nelegracne.

+1/0
2.3.2012 11:04

peen

Re: jak říká klasik

Pozor, klasik nechtěl žížalu jíst, ale překousnout... Ať žijí duchové... :-)

0/0
3.3.2012 19:20







Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.