Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Diskuze

Štíři na grilu. V Česku poprvé a jen pro deset nejodvážnějších

Unikátní projekt S hmyzem v kuchyni připravila brněnská restaurace Leporelo+. Mimo štírů s kuskusem tu můžete ochutnat i cvrčky, sarančata či červy zophopas.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

wrah

5. 3. 2012 18:25
Krab

Krab je také pavoukovec a jak je dobrý :)

0 0
možnosti

petr_leicester

3. 3. 2012 23:34
ustrihnout jedovy vacek

urcite ne z bezpecnostniho duvodu, ale jen pro ten pocit....jed je jen bilkovina, ktera pri dostecne tepelne uprave vubec nevadi. Pokud nemate napr afty, nebo jina poraneni v dutine ustni, tak napr i hadi jed lze (pri vysavani rany) polknout (ne zamerne) a zaludecni kyseliny si s tim poradi (jed se jen nesmi dostat do krevniho objehu).  Ja vim ze to zni silene, ale je to proste tak. Kazdy trosku zkusenejsi cestovatel vam to potvrdi ;-)

0 0
možnosti

syn truhláře

3. 3. 2012 21:06
Dobrou huť.

Frantíci žerou slimáky, Taliáni žáby... Když je člověk na poušti (a je hlasem volajícího), vezme za vděk i kobylkami (a medem divokých včel)...

0 0
možnosti

minio

10. 3. 2012 0:50
Re: Dobrou huť.

Žáby a šneci se běžně jedli i u nás. Ostatně i Magdalena Dobromila má ve své kuchařce pár receptů na ně.

0 0
možnosti

Pajasalty

3. 3. 2012 16:02
Hmyz jsem jedl nejednou.

Ale abych to vyhledaval jako pochoutku, to zase ne. Az zase budu v Asii, dam si grilovany sarance, ted si dam radsi flak hoveziho.

0 0
možnosti

tomtop

3. 3. 2012 9:29
předsudky nejsou nesmyslné... ale přirozené

prostě tak jak máme problém šahat na živý hmyz, tak se štítíme ho i jíst. Je docela možné, že velký hlad by je překonal...

0 0
možnosti

opportunity

3. 3. 2012 9:04
Podle pana kuchaře

prý "kromě nesmyslných předsudků neexistuje snad ani jeden objektivní důvod, proč nejíst hmyz", ale pro mě je problém, že nejsou "vykuchaní". I u krevety odstraňuju hlavu a střívko. Jednou jsm snědla grundle a nevydržely na místě. A to jinak jím kde co (třeba testes buď smažím, nebo dělám na červeném víně).

0 0
možnosti

Peťulák2

3. 3. 2012 8:56
Se tady nad tím skňůříme,

ale ten, kdo byl na brigádě v pekárnách, tak vám popíše, jak ten mák na housce často není mák, ale spečený hmyz, který na ty povajíčkované rohlíky a housky sedá ve velkém. Tito lidi většinou přestali kupovat makované pečivo.

0 0
možnosti

tomtop

3. 3. 2012 9:28
Re: Se tady nad tím skňůříme,

to je fakt nechutné .. jen se divím, že jsme tak blbí nepoznáme hmyz od máku

0 0
možnosti

8x_ma_vymazali_ešče_ma_nědostálí

3. 3. 2012 4:54
až budete štíry kupovat, raději mu ale neříkejte,

k jakému účelu je potřebujete. -

Tomu štírovi to nemám říkat? On by se mohl polekat a utéct z krabičky?

0 0
možnosti

jkotlan

3. 3. 2012 1:21
Smaží se zaživa?

Možná jsem v článku přehlédl, jestli se štíři (nebo jakýkoliv jiný živočich) před smažením nebo jinou tepelnou úpravou usmrtí. Jestli ne, nebude to týrání zvířat?

0 0
možnosti

8x_ma_vymazali_ešče_ma_nědostálí

3. 3. 2012 4:55
Re: Smaží se zaživa?

ještě potřebuješ písemný souhlas toho štíra s tím, že ho můžeš usmažit.

1 0
možnosti

-drb-

2. 3. 2012 17:32
Je příliš těžké překonat některé předsudky...

Líbí se mi tenhle počin a majiteli té restaurace fandím. Ale sám bych to jíst nedokázal - kvůli svým vlastním předsudkům, které zrovna v jídle nedokážu překonat. Nemám problém s netradičními i odsuzovanými jídly - s chutí jsem ochutnal psa, kočku i další čtyřnožce, nad kterými se spousta známých ošklíbá. Stejně tak se s chutí pustím do jakékoli mořské havěti (tedy téměř - ústřice a jiné škeble jsem nedokázal pozřít) a klidně syrové, je-li to zrovna obvyklá úprava. Ale cokoli, co má více než čtyři nohy, je pro mne problém. Poživatina by neměla mít víc nohou než židle, na kterém sedím. ;) Vím, že to je jen a jen předsudek, ale je to jeden z mála, který asi nikdy nepřekonám...

0 0
možnosti
  • Nejčtenější

Chystáte se sázet brambory? Zkuste to letos nastojato

19. dubna 2024

Brambory se obvykle sázejí podle nadmořské výšky a odrůdy od dubna do května. V novém pořadu...

Slovo „utratit“ bychom neměli vůbec vyslovit, říká otec českých veterinářů

24. dubna 2024

Premium Úroveň péče o nemocná zvířata se rychle blíží běžné „lidské“ medicíně a není zrovna levná. Majitelé...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Dvě gorilí mimina v Zoo Praha jsou úžasná. Mobi se vozí, to menší půjčuje

25. dubna 2024

Dvojnásobná radost z narození zdravých mláďat goril nížinných panuje v Rezervaci Dja Zoo Praha už...

Potěšte se kvetoucími keři. Vybírejte, který by se hodil na vaši zahradu

18. dubna 2024

Není nic krásnějšího, než se projít zahradou nebo parkem, ve kterých na jaře kvetou květiny a keře....

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Jediné kuře a rázem máte s minimálními náklady oběd pro početnou rodinu

21. dubna 2024

Vyplatí se koupit kuře v celku a naporcovat si ho sami, protože celé kuře běžně získáte i za cenu...

Jsou nebezpeční či přešlechtění. Evropa zakazuje chov oblíbených psích plemen

25. dubna 2024

Premium Máte doma jezevčíka? Francouzského buldočka? A co třeba pitbulla, rotvajlera nebo nějakého velkého...

Fotovoltaika na jarní technické: Co zvládnout sám a kdy jít za odborníky?

25. dubna 2024

Pro fotovoltaické panely nastalo jaro, ač teď ještě panuje nevlídné počasí. Stejně jako potřebuje...

Dvě gorilí mimina v Zoo Praha jsou úžasná. Mobi se vozí, to menší půjčuje

25. dubna 2024

Dvojnásobná radost z narození zdravých mláďat goril nížinných panuje v Rezervaci Dja Zoo Praha už...

Vyfoťte svou zahradu a sdílejte její příběh. Rozdáme pomocníky za sto tisíc

24. dubna 2024

Mít možnost opečovávat svůj vlastní kousek země nebo něco pěstovat alespoň na terase, dvorku či...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!