Diskuze

Štíři na grilu. V Česku poprvé a jen pro deset nejodvážnějších

Unikátní projekt S hmyzem v kuchyni připravila brněnská restaurace Leporelo+. Mimo štírů s kuskusem tu můžete ochutnat i cvrčky, sarančata či červy zophopas.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

wrah

5. 3. 2012 18:25
Krab

Krab je také pavoukovec a jak je dobrý :)

0 0
možnosti

petr_leicester

3. 3. 2012 23:34
ustrihnout jedovy vacek

urcite ne z bezpecnostniho duvodu, ale jen pro ten pocit....jed je jen bilkovina, ktera pri dostecne tepelne uprave vubec nevadi. Pokud nemate napr afty, nebo jina poraneni v dutine ustni, tak napr i hadi jed lze (pri vysavani rany) polknout (ne zamerne) a zaludecni kyseliny si s tim poradi (jed se jen nesmi dostat do krevniho objehu).  Ja vim ze to zni silene, ale je to proste tak. Kazdy trosku zkusenejsi cestovatel vam to potvrdi ;-)

0 0
možnosti

syn truhláře

3. 3. 2012 21:06
Dobrou huť.

Frantíci žerou slimáky, Taliáni žáby... Když je člověk na poušti (a je hlasem volajícího), vezme za vděk i kobylkami (a medem divokých včel)...

0 0
možnosti

minio

10. 3. 2012 0:50
Re: Dobrou huť.

Žáby a šneci se běžně jedli i u nás. Ostatně i Magdalena Dobromila má ve své kuchařce pár receptů na ně.

0 0
možnosti

Pajasalty

3. 3. 2012 16:02
Hmyz jsem jedl nejednou.

Ale abych to vyhledaval jako pochoutku, to zase ne. Az zase budu v Asii, dam si grilovany sarance, ted si dam radsi flak hoveziho.

0 0
možnosti

tomtop

3. 3. 2012 9:29
předsudky nejsou nesmyslné... ale přirozené

prostě tak jak máme problém šahat na živý hmyz, tak se štítíme ho i jíst. Je docela možné, že velký hlad by je překonal...

0 0
možnosti

opportunity

3. 3. 2012 9:04
Podle pana kuchaře

prý "kromě nesmyslných předsudků neexistuje snad ani jeden objektivní důvod, proč nejíst hmyz", ale pro mě je problém, že nejsou "vykuchaní". I u krevety odstraňuju hlavu a střívko. Jednou jsm snědla grundle a nevydržely na místě. A to jinak jím kde co (třeba testes buď smažím, nebo dělám na červeném víně).

0 0
možnosti

Peťulák2

3. 3. 2012 8:56
Se tady nad tím skňůříme,

ale ten, kdo byl na brigádě v pekárnách, tak vám popíše, jak ten mák na housce často není mák, ale spečený hmyz, který na ty povajíčkované rohlíky a housky sedá ve velkém. Tito lidi většinou přestali kupovat makované pečivo.

0 0
možnosti

tomtop

3. 3. 2012 9:28
Re: Se tady nad tím skňůříme,

to je fakt nechutné .. jen se divím, že jsme tak blbí nepoznáme hmyz od máku

0 0
možnosti

8x_ma_vymazali_ešče_ma_nědostálí

3. 3. 2012 4:54
až budete štíry kupovat, raději mu ale neříkejte,

k jakému účelu je potřebujete. -

Tomu štírovi to nemám říkat? On by se mohl polekat a utéct z krabičky?

0 0
možnosti

jkotlan

3. 3. 2012 1:21
Smaží se zaživa?

Možná jsem v článku přehlédl, jestli se štíři (nebo jakýkoliv jiný živočich) před smažením nebo jinou tepelnou úpravou usmrtí. Jestli ne, nebude to týrání zvířat?

0 0
možnosti

8x_ma_vymazali_ešče_ma_nědostálí

3. 3. 2012 4:55
Re: Smaží se zaživa?

ještě potřebuješ písemný souhlas toho štíra s tím, že ho můžeš usmažit.

1 0
možnosti

-drb-

2. 3. 2012 17:32
Je příliš těžké překonat některé předsudky...

Líbí se mi tenhle počin a majiteli té restaurace fandím. Ale sám bych to jíst nedokázal - kvůli svým vlastním předsudkům, které zrovna v jídle nedokážu překonat. Nemám problém s netradičními i odsuzovanými jídly - s chutí jsem ochutnal psa, kočku i další čtyřnožce, nad kterými se spousta známých ošklíbá. Stejně tak se s chutí pustím do jakékoli mořské havěti (tedy téměř - ústřice a jiné škeble jsem nedokázal pozřít) a klidně syrové, je-li to zrovna obvyklá úprava. Ale cokoli, co má více než čtyři nohy, je pro mne problém. Poživatina by neměla mít víc nohou než židle, na kterém sedím. ;) Vím, že to je jen a jen předsudek, ale je to jeden z mála, který asi nikdy nepřekonám...

0 0
možnosti