Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Diskuse k článku

Jíšku si můžete udělat do zásoby. A pak ji nastrouhejte jako mýdlo

Sotva jsme si zvykli na bezproblémovou instantní jíšku, už se na gurmánských webech množí dotazy, jak si udělat domácí. Ale tak, aby byla vždy po ruce. Řešení je jednoduché.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

DlouhousekLihoslav

nerozumim jednomu

co vede lidi cist clanky o vecech ktere nedelaji, nejedi, nesnasi atd. a pozdeji jeste celemu svetu vytrubovat jak to nesnasi

ja napriklad nesnasim pleteni. citil bych se jako idiot, kdybych sel cist clanek o pleteni a jako jeste vetsi kdybych pak lidem co se o pleteni zajimaji v diskusi sdeloval ze pleteni je uplna hloupost a ja nepletu

+1/0
28.3.2012 17:22

PosledníMohykánStáleŽivý

Re: nerozumim jednomu

No protože ty diskuse by bez nich nebyly žádná sranda, co by to bylo za diskusi, kdyby si všichni vzájemně pochválili různé typy jíšky a nikde by nevznikla žádná zápletka? 20 příspěvků a dost. Taky lezu na diskusi o soutěži Hlas, přestože to vůbec nesleduju, a bavím se tím, jak se všichni, včetně mě, dohadují o nesmrtelnosti chrousta.:-)

0/0
28.3.2012 18:01

PosledníMohykánStáleŽivý

Re: nerozumim jednomu

Jo, unikla mně myšlenka: vadí mi jen to, když někdo s odlišným názorem dělá z toho druhého slabomyslného tupce neschopného pochopit (rozuměj "uznat jako jediný správný") jiný názor.

0/0
28.3.2012 18:02

DlouhousekLihoslav

Re: nerozumim jednomu

chvalit prece neni nutne je mozne hanit vylepsovat atd. ale chodit nekam kde mne to nezajima a sdelovat jinym ze mne to nezajima mi pripada a bude pripadat blbe

0/0
28.3.2012 18:06

PosledníMohykánStáleŽivý

Re: nerozumim jednomu

Ale jó, já tomu rozumím. To byla jen taková glosa.

0/0
28.3.2012 18:08

Yanajedna

Re: nerozumim jednomu

Souhlas :) Přece nebudu číst článek. Tady stačí diskuse.

0/0
28.3.2012 20:20

ntk_

Re: nerozumim jednomu

jednoduchá odpověď, když uvidím něco co mi vadí (a zrovna jíška je to co mi vadí, kde se nemusí použít při vaření tak ji vynechám), a ozvu se, napíšu co mi vadí a napíšu proč mi to vadí a komu se to nelíbí tak ať nečte můj názor.

*

a zeptám se naopak já; kolik lidí je kolem nás co nemají ani vlastní názor... ? stačí co jim někdo diktuje ?; většina, média, rodina, škola, politika ? a možná by i měli připomínku nebo vlastní názor; ale raději jdou dál se sklopenou hlavou, že je asi vše v pořádku...a už to nějak přetrpíme... až napíšou to co se mě líbí tak dám R^! a budu spokojený... nikoho do svého názoru netlačím, jen jej dávám do pléna, aby se o tom i tímhle směrem uvažovalo. Mj. dokud něco sám nezkusím nepoznám, tak těžko hodnotit.. zkuste někdy i to B, zkuste recept bez jíšky....

0/0
28.3.2012 19:52

DlouhousekLihoslav

Re: nerozumim jednomu

dekuji zacnu chodit na weby o pleteni a vsem vysvetlovat ze je to blbost.

preci to je inteligentni pristup neovlivneneho cloveka

0/0
28.3.2012 20:37

Yanajedna

Re: nerozumim jednomu

Člověče, musíš to tu sledovat déle. Diskuse na idnes žijou vlastním životem, málokdy se tak moc drží tématu, jako dnes jíšky ;-D

0/0
28.3.2012 21:38

DlouhousekLihoslav

Re: nerozumim jednomu

ja to sleduji. a prave diskuse o jidlu jsou dokonaly pripad lidske hlouposti.

lide co neco nesnasi si sem chodi ventilovat sve komplexy nebo naskakuji majitele jedinych povolenych variant nejakeho jidla, kteri okamzite vresti ze se to musi delat jen podle nich. zadna tolerance zadna inteligence

0/0
28.3.2012 22:07

Yanajedna

Re: nerozumim jednomu

Nojo, to přece nejde, abys někomu pohaněl recept na bramboračku ;-D Už prabába ji takhle... a jediný správný recept... vždycky se do ní dávalo... bez tohodle to není bramboračka...

Nedá se to brát vážně.

0/0
28.3.2012 22:39

Richard Kába

Jíška

Já rád jíšku.

Totiž frťana ;)

+2/0
28.3.2012 16:03

jgoodman

Geneze dnešní diskuze

Tato diskuze se mi velice líbila, měla stejný průběh jako u nás doma :-)

Názor vs. názor:-/ -> přesvědčování8-o -> hádka;-O -> usmíření V

Takže pusu na závěr a mějte se.

PS: Nepřehánějte to s tou jíškou R^

0/0
28.3.2012 14:58

Scarlett from Scottland

Re: Geneze dnešní diskuze

já dneska nic vařit teda nebudu :-)

pa

0/0
28.3.2012 15:01

Don_Alex

Re: Geneze dnešní diskuze

no u nás doma to má lehce jiný konec a ten tu s nikým praktikovat nebudu ;-D;-D;-D

0/0
28.3.2012 15:03

jgoodman

Re: Geneze dnešní diskuze

R^

0/0
28.3.2012 15:03

PosledníMohykánStáleŽivý

Stále tu nikde není věcná odpověď na ten hustý vývar.

Zajímalo by mě to třeba z hovězího žebra a morkové kosti. Já ho tedy dělám dlouhá léta, spíš až pár desetiletí (do studené neosolené vody a nechat pěkně táhnout, nejlépe nejméně do rána, sbírat sedlinu a tak), ale hustý mně ještě nikdy neskončil. Silný jako zubr, to ano. Po zchladnutí rosol? to taky, jenže toho se pak dá do polévky přidat tak čajová lžižka, jinak to není k jídlu.

0/0
28.3.2012 14:57

jgoodman

Re: Stále tu nikde není věcná odpověď na ten hustý vývar.

v táhnutí bůh žehnej elektrickému sporáku. Ve starém bytě (plyn) jsem měl vždy nahnáno :-)

K věci, rosol a hustý může někdo cítit stejně...třeba

0/0
28.3.2012 15:02

PosledníMohykánStáleŽivý

Re: Stále tu nikde není věcná odpověď na ten hustý vývar.

Jenže kvalitní silný správně tažený vývar zrosolovatí až po zchladnutí a je to taková síla, že "zahustit" tím něco by byla sebevražda. Kromě toho v teple to zase roztaje, to je stejné, jako aspik nebo jakýkoli jiný rosol.

+1/0
28.3.2012 15:20

jgoodman

Re: Stále tu nikde není věcná odpověď na ten hustý vývar.

Samozřejmně, že zahuštění je nesmysl....ale, zbraně jsou již složeny :-)

0/0
28.3.2012 15:26

PosledníMohykánStáleŽivý

Re: Stále tu nikde není věcná odpověď na ten hustý vývar.

Tak jo. Jdu si udělat tři kila jíšky z bílé mouky do foroty, abych měl do konce měsíce dost.

0/0
28.3.2012 15:30

Scarlett from Scottland

Re: Stále tu nikde není věcná odpověď na ten hustý vývar.

to se nikdo nedoví.....:-/

0/0
28.3.2012 15:02

ivoš

Hezky jsem se pobavil.

Já čekal, jak začne někdo brojit proti máslu/sádlu/loji v jíšce, a ona nejškodlivější je mouka.;-DSakra, to vědět naši předkové, kdoví, co by se tu místo pšenice tisíce let pěstovalo.;-D

+5/0
28.3.2012 14:48

Richard Kába

Re: Hezky jsem se pobavil.

Repka :o)))))))))))))))))))))))

0/0
28.3.2012 14:49

ivoš

Re: Hezky jsem se pobavil.

Jo tak, na to jezdily auta v době bronzový, než objevili ropu...;-D;-D

+1/0
28.3.2012 14:50

Don_Alex

Re: Hezky jsem se pobavil.

co je špatného na másle, teda pokud si ho někdo neplete s ramou nebo herou...? btw zrovna pšenice se tu opravdu moc nepěstovala

0/0
28.3.2012 14:50

ivoš

Re: Hezky jsem se pobavil.

Řekl jsem "ň" proti máslu?? Ani omylem. Ani proti sádlu, ani proti loji. A že se tu nepěstovala pšenice? Jaksi na to nebylo ani podnebí, ani vhodné odrůdy. To až později.

0/0
28.3.2012 14:52

Don_Alex

Re: Hezky jsem se pobavil.

no že ses divil že nikdo nebrojí proti máslu....o ty pšenici jsi taky psal přeci ;-)

0/0
28.3.2012 14:54

Richard Kába

Diskuze zde je velmi zabavna

:))) Je sice pravda, ze se od jisky castecne (zduraznuji castecne) ustupuje, nicmene ma stale svoje misto a jak zde nekteri spravne poukazuji, jsou veci, ktere bez jisky neudelas.

K clanku ... je rozhodne dobry napad pripravit si jisku do foroty, na druhou stranu neni pravda, ze by se nekazila ... ona umi docela slusne zasmradnout relativne brzy i v te lednicce.

Jinak v zasade autor objevil novy svetadil a na pany kuchare poukazuje u obcasnych nepresnosti, coz by mi na jejich miste vadilo, ale cert to vem.

0/0
28.3.2012 14:40

Richard Kába

Re: Diskuze zde je velmi zabavna

Co jsem zapomnel dodal k tomu ustupovani, konkretne omacky se daji zahustovat maslem, ktere se chlazene nakraji na kosticky a vmicha metickou do omacky v posledni fazi, kdy uz je stazena z plotny a zpusobi to takovou krasnou emulzi ... je to udajne francouzsky zpusob a zmineni kuchari jej take leckde popisuji ...

Ale pochybuji, ze zdejsi odpurci jisky budou uspokojeni maslem, ktere je jak to tady ctu take pravdepodobne k vareni nepotrebne :)))

0/0
28.3.2012 14:42

jgoodman

Re: Diskuze zde je velmi zabavna

Asi jste se pustil na tenký led. Tzv. Francouzské máslo spočívá ve smíchání másla s moukou ("syrovou"), tím se něco zahustit dá. Máslo jako takové se spíše používá k zahuštění výsmahu zalitého demi glace - (pepřová omáčka na biftek, atp.)

+2/0
28.3.2012 14:50

Don_Alex

Re: Diskuze zde je velmi zabavna

ani ne tak na zahusteni jako na zjemneni.....

0/0
28.3.2012 14:52

Richard Kába

Re: Diskuze zde je velmi zabavna

No v principu oboji, ale trvate-li na tomto pojmu, nebudu se hadat.

0/0
28.3.2012 14:55

Don_Alex

Re: Diskuze zde je velmi zabavna

netrvam, je si to myslim a hadat se nechci ;-)

0/0
28.3.2012 14:57

Richard Kába

Re: Diskuze zde je velmi zabavna

Nemel jsem na mysli FR.maslo ... mel jsem na mysli prave zahusteni presne takovych omacek ...

ono v principu muzete timto zpusobem bez mouky zahustit veskerou stavu k pecenemu masu.

Ano mate pravdu slovo omacka je pomerne siroky pojem, lze si predstavit cokoli od besamelu, pres ruzne holandske, bearnske apod, vypeky k masu az po treba ceskou svickovou ...

takze diky za upresneni ... reagoval jsem jen na tu fobii ze zahustovani moukou.

0/0
28.3.2012 14:54

jgoodman

Re: Diskuze zde je velmi zabavna

OK:-)

0/0
28.3.2012 14:56

Don_Alex

Re: Diskuze zde je velmi zabavna

R^

0/0
28.3.2012 14:58

Don_Alex

Re: Diskuze zde je velmi zabavna

no taky bych se divil, kdyby jíška z másla vydržela nějakou delší dobu, byť v lednici....

0/0
28.3.2012 14:44

ntk_

lidi se tady nezblázněte;

prostě mě to nenechalo klidným tak jsem hodil pár receptů jak se dá vařit i bez té mouky jídla kde by jste hned viděli mouku, kterou já ve vařených jídlech moc nemusím... ano jsou jídla kde se bez toho opravdu neobejdete a dáte jej tam i dokonce já, ale pokud se to dá, tak se tomu raději budu vyhýbat a dám si něco jiného..

*

na druhou stranu někdo má rád takové polévky, omáčky atd kde je jíška, tak ať to tak vaří, kupuje, objednává v restauraci... je to vaše věc...

*

A vždy budu tvrdit, že bílá mouka se v těle tráví špatně a bílá mouka je po stránce výživové postradatelnou složkou... a nechte těch hádek... hezký den.

0/0
28.3.2012 14:34

Don_Alex

Re: lidi se tady nezblázněte;

proč pořád bílá mouka? jinak my nekdy pouzivame jisku, nekdy ne, mouku na peceni, do besamelu, nicmene posledni dobou uz vubec nepouzivame na nic bilou mouku

0/0
28.3.2012 14:36

PosledníMohykánStáleŽivý

Re: lidi se tady nezblázněte;

Dodal bych jen, že na případné zahuštění jakékoli polévky pro naši pětičlennou rodinu jíškou postačí bohatě polévková lžíce hladké mouky. Kolik té mouky dostane každá člen rodiny do sebe? Asi tak 5 gramů odhaduji.

0/0
28.3.2012 14:39

Scarlett from Scottland

Re: lidi se tady nezblázněte;

to vaříte tak jen 1 litřík polévky ne?

0/0
28.3.2012 14:43

Don_Alex

Re: lidi se tady nezblázněte;

tak to stačí ne, aby to nebylo jak vždycky u rodičů, že máma udělá kotel polevky, který pak tata dojídá celý týden....:-P

0/0
28.3.2012 14:46

Scarlett from Scottland

Re: lidi se tady nezblázněte;

no tak zrovna toto je po mě vyžadováno. aby byla doma stále nějaká polévka k dispozici. Já polívky moc nejím, ale furt je v kotlích vařím ;-D

0/0
28.3.2012 14:51

Don_Alex

Re: lidi se tady nezblázněte;

no ja si pamatuju z mladi kdyz sem zil u rodicu, ze sem vzdycky prskal, ze musim dojidat znova tu samou polevku... :-). Jinak to ale chapu, kdyz to chtej, komu by se chtelo ji varit kazdy den, ze, me teda taky ne...

0/0
28.3.2012 14:56

Scarlett from Scottland

Re: lidi se tady nezblázněte;

jasný a když se udělá třeba dobrá čočkovka nebo česnečka s chlebíkem, tak to si dám ráda i já a toho se mi nechce dělat jen 1 litřík ;-D když už tak už

0/0
28.3.2012 14:58

opportunity

Re: lidi se tady nezblázněte;

Navíc některé polévky chytnou ten správný šmak až po třetím ohřátí.

0/0
28.3.2012 16:02

PosledníMohykánStáleŽivý

Re: lidi se tady nezblázněte;

Pět porcí, to stačí. Když chceme forotu, není problém poměr zdvojnásobit i ztrojnásobit, ovšem stále je to tak těch odhadovaných 5 gramů na porci. A i kdyby to bylo 10, stále nechápu ta příšerná zdravotní rizika popisovaná v uplynulé diskusi.

0/0
28.3.2012 14:47

Don_Alex

Re: lidi se tady nezblázněte;

na jíšku používáme amarantovou mouku, jinak převážně špaldovou, žitnou, pohankovou občas kukuřičnou... pšeničnou minimálně...

0/0
28.3.2012 14:43

PosledníMohykánStáleŽivý

Re: lidi se tady nezblázněte;

Každý podle chuti, představ a potřeb. Ale z kukuřičné mouky mně osobně jíška nechutná ani na pohled, natož na skus.

0/0
28.3.2012 14:49





Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je součástí koncernu AGROFERT ovládaného Ing. Andrejem Babišem.