Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Diskuse k článku

VIDEO: Podívejte se, jak snadno nabrousíte sekeru a zahradnické nůžky

S tupou sekyrou toho moc neuděláte, s nůžkami jakbysmet. S kvalitním brouskem, permanentním fixem, případně speciálním ostřičem a několika praktickými radami byste ale měli sekeru a nůžky zvládnout naostřit sami. Ušetříte čas i peníze.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

karlík X

Mě v tomto

případě stačí obyčejný pilník plochý a dvě ruce. Jinak Fiskars je předražený vercajk.8-o

+1/0
5.4.2012 0:06

Ardan

Brousky.

Já jsem si hodně před lety koupil pár brousku ve skanzenu v Rožňově a dodnes mi bez problému slouží.( Taky si je jich kapku hledím :-)). Jinak jsem v zahradním náčíní postupně přešel na Fiskars.

0/0
4.4.2012 8:57

intago

dotaz

co brousí v tom podivném ostřiči seker? Připomíná mi to ten šílený ničič nožů s kolečky. Nemluví se tu o nebezpečí otřepu, jen prstem se dá vyhmatat. Kdo nemá brusku, za tři pětky si může koupit brusný kotouček do vrtačky. Brousit sekeru je nejjednodušší.

Mělo by se tu spíš probrat ostření vrtáků, kupodivu jen málokdo to zvládne v ruce, ač je to tak snadné. Jen to potřebuje takový zvláštní složený pohyb vrtákem na brusce- pootočit a vykývnout. V 16ti jsem se to sám naučil a od té doby mi to pomáhá. I nové vrtáky jsou vlastně tupé, tedy ty levné.

+2/0
4.4.2012 8:01

l.g

Re: dotaz

Do už tu bylo. Je to ale trochu mimo téma.

Ten ostřič je naprostá blbost. Funguje to stejně jako ten "ničič" nožů. Za docela dost peněz si koupíte udělátko, co vám zničí nářadí...

+1/0
4.4.2012 11:12

Své dukáty věnuji na chudé psy

Helejte, já bych to s tím ostřením té sekery tak nepřeháněl

Taková Fiskarska na třísky, to je skoro vražedná zbraň...

Tam, kde mi stará sekera v případě sjetí z polínka jenom přejela po kůži a nic se nestalo, mne ta ostrá Fiskarska už párkrát pěkně řízla, zejména tou ostrou špičkou mezi koncem ostří a začátkem klínu. Já vim, nemám tam tu ruku strkat... ;-D

0/0
3.4.2012 21:35

kajak v zakoně

Re: Helejte, já bych to s tím ostřením té sekery tak nepřeháněl

přesně tak.. sekera musí být tupá tak akorát... Chtěl bych vidět odborníka s ostrou sekerou štípat třísky rychlostí tak 2 ks/s;-)R^ Počítám, že by první krev byla do několika minut...

0/0
3.4.2012 22:09

habr

Re: Helejte, já bych to s tím ostřením té sekery tak nepřeháněl

2 ks/s - za to by mne maminka honila potěhem po dvoře. Prostě flákat se člověk nesmí, nebo maminka zastřelí.

A proboha - jak to ty třísky děláte, že tu píšete o krvi?  To mi rozum nebere, protože při normálním vesnickém dělání třísek prakticky se do ruky sekyrou trefit nedá. Horší jsou ale mastňáci, co místo aby si třísky koupili v marketu, snaží se doma je vyrobit sami.

+1/0
4.4.2012 0:37

Ardan

Re: Helejte, já bych to s tím ostřením té sekery tak nepřeháněl

Tak rychlost 2 ks/ s bych taky chtěl vidět.:-)

0/0
4.4.2012 8:58

jdu k šípku

Sekera je...

Sekera je za dva zlatý

a topůrko za tolar,

kdyby mě Kalousek viděl

on by mi to všechno vzal.

;-D

+2/0
3.4.2012 19:13

Zylbrsztajn

Re: Sekera je...

R^R^R^

0/0
4.4.2012 11:10

TýpekzPostalu

Jak je to

s tím ostřením? Proti ostří to chápu, ale krouživě? Přece když kroužím, tak jedu do všech stran. Tak buď proti, a nebo krouživě, ne?

0/0
3.4.2012 18:40

other_side

jj Fiskars

I já používám jedině Fiskars, nebo staré poctivé od kováře po předcích a svoji osikovou silnou násadu k tomu. Marketové násady vysoustružené (ne rostlé) jsou na dvě použití. Brousit sekyru v tomto brousku je na prd.

+5/0
3.4.2012 13:17

villík

Mám sekyru už 40 let.......

Vykoval mě ji kovář jako fušku v Poldovce z materiálu Poldi4 ......... a žádný hřebík na ní nikdy neudělal zoubek. ;-D;-D

+1/0
3.4.2012 19:24

Stanicio

Brousit sekeru?

No to musel vymyslet jen nekdo pominuty. Pokud se nepouziva na presekavani kmene napric, je ostreni naopak na skodu, jelikoz potrebujete vlakna ne prerezat ostrim, ale rozstipnout od sebe.

0/0
3.4.2012 12:50

jan.banos

Re: Brousit sekeru?

ono to chce rozumný kompromis.

sekyra nemusí holit, ale ostří umožní snadnější vniknutí do dřeva.

0/0
3.4.2012 13:05

habr

Re: Brousit sekeru?

Sekery se nepoužívá jen na štípání. Na to mu stačí u tupý kalač. 

Ale třeba se sekyrou se nakrajují vuřty, dělají špičky na prutu, stahuje králík apod. Pomoci kvalitní a ostré sekyry lze vysvětlit tchyni, že když se v ložnici nesvítí, ale vzdychá, nevraždí se její dcera, ale jen se jí poskytuje potěšení.

Ostrá sekyra je nástroj na všechno - i na zajištění auta  houbaře, který své auto zaparkoval v lese mezi stromy.

+5/0
3.4.2012 13:21

kajak v zakoně

Re: Brousit sekeru?

možná byste se na starý kolena mohli od maminky odstěhovat...8-o

0/0
3.4.2012 22:13

habr

Re: Brousit sekeru?

Já to zkusím, ale nevím nevím - kdo mi bude utírat zadek a dávat plínky z lišejníku či rašeliníku.

0/0
4.4.2012 0:27

l.g

Re: Brousit sekeru?

Musíte rozlišovat, jestli jde o sekeru na štípání (to je zrovna ta n obrázku) a nebo o sekeru "odvětvovací". U té první ostří není zdaleka tak důležité, protože hlavní práci dělá klínovitý tvar, který dřevo rozštípne.

Naopak u té odvětvovací je ostrost zcela zásadní. Ta totiž funguje podobně jako meč nebo mačeta, protože se s ní seká napříč přes leta dřeva kde nelze využít "štípací efekt" klínovitého tvaru nástroje. Taky je klínovitá jen zcela minimálně.

+2/0
3.4.2012 15:10

habr

Re: Brousit sekeru?

Ještě bych trochu o sekyře podtínací, univerzální a o tesařských sekyrách.

Nicméně - dědové se obrací na nebi, protože pracovat s nenabroušeným nářadím a ještě to obhajovat jim asi klidu nepřidá.

0/0
4.4.2012 0:40

l.g

Re: Brousit sekeru?

S tím bych souhlasil.

0/0
4.4.2012 11:08

Rubik1

Re: Brousit sekeru?

Na odvetvovani je motorova pila. Jestli myslite sekyru na taboreni, tak mate pravdu.

0/0
4.4.2012 4:41

l.g

Re: Brousit sekeru?

U větví průměru cca 4-5 cm je to sekerou mnohonásobně rychlejší a především levnější. :-)

0/0
4.4.2012 11:07

Rubik1

Re: Brousit sekeru?

Ostrou sekeru, jakou ukazuji na tom videu, potrebuji na krajeni molitanu. Ja radeji na ten molitan pouziju obyceny nuz a sekeru brousim na brusce. Je to rychlejsi a nestoji me to dalsich 300 Kc. Samozrejme pri brouseni musim namacet do vody, aby se horkem nezmenila tvrdost oceli.

+1/0
4.4.2012 4:39

Z mechu a pazdeří

Broušení sekery je barbarství

Pamatuji, že se sekera dávala ke kováři ostřít - vykovat za tepla, pak zakalit. Ostatní metody jsou určitým barbarstvím. At jde o pilník, brusku a nebo ostřicí kolečko. To poslední mi přijde jako nejhorší. U sekery moc nepozoruji tupení. Sekera ostrá jako žiletka není, ale na přesekávání nebo štípání funguje dobře. Po naostřední by bylo možná rozumné sekeru zakazit. Kalit stačí jen ostří, ne celou sekeru.

0/0
3.4.2012 12:47

habr

Re: Broušení sekery je barbarství

pamatuješ houby. Dědkové co ještě v lese odvětvovali stromy sekyrou, tak jako kosu, několikrát denně brouskem potáhli, aby sekala . Vem si to svoje "poleno" a zkus s ním celý den odvětvovat třeba staré smrky. A potom přijď radit o broušení sekyr.

Stejně tak tesaři. Kdyby měli sekyry tupé, tak by byli večně u bylinkářky pro nějaké bylinky na r posekané nohy. Co si tesaře pamatují - osekaný trám byl jako o hoblíku. Tedy seky byly vidět, ale nebyly "chlupaté".

+1/0
3.4.2012 13:38

cubebike

Re: Broušení sekery je barbarství

ručně tesané trámy mají údajně větší pevnost, než strojově řezané (chlupaté)

0/0
3.4.2012 16:05

Rubik1

Re: Broušení sekery je barbarství

Tesarum tu urcite nikdo nemusi radit, jak brousit sekeru. Pro ty ten reklamni clanek neni urcen.

0/0
4.4.2012 4:43

l.g

Re: Broušení sekery je barbarství

Pokud máte kvalitní sekeru, tak je spíš barbarství se jí pokoušet zakalit. Tím nanejvýš tak sekeru zničíte. Moderní materiály takto "na koleně" zušlechťovat nelze. Navíc finální úprava je stejně VŽDY broušení.

To ovšem nevylučuje, že návody zde v článku uvedené nejsou poněkud stupidní. Pořád ale nadělají méně škody, než to vaše kalení...

0/0
3.4.2012 14:50

Z mechu a pazdeří

Re: Broušení sekery je barbarství

Nevím jestli kvalitní sekeru, ale normální sekeru. Tj. vyrobenou z uhlíkaté oceli, která normálně jde kalit. Kterou dřív kovář ostřil vykováním za tepla a pak zakalil.

Jinak zakalení je občas dobré i pro jiné věci. Např. klíč k utahování šroubu na kose - je z měkké oceli, čtyřhran se rychle ožvýká. Po zakalení konce toho klíče tyto potíže nejsou.

Uhlíkatá ocel se běžně užívá i dnes. Např. válečné nože - Bowie je z nerezu, kukri, co mají Gurkhové je z uhlíkaté oceli. Z uhlíkaté oceli se dělají i břitvy na holení.

0/0
3.4.2012 15:47

l.g

Re: Broušení sekery je barbarství

O "obyčejných" sekerách se asi nemá cenu bavit. Ty patří spíš do kovošrotu. Solidní sekera, pokud je vyrobena z kvalitní oceli již dávno zakalena a zušlechtěna je a to daleko lépe, než byste to dokázal udělat vy doma. Vy jí akorát tak nevhodným zahříváním můžete popustit. Tedy materiál naprosto znehodnotit. To platí o těch klíčích na kola zrovnatak.

Nežijem před sto lety. Dnes jsou na kalení technologie, na které opravdu v domácích podmínkách nemáte šanci dosáhnout.

Než takovéhle tanečky je lepší si trochu připlatit a koupit pořádný výrobek, jehož kvalitu materiálu nemusíte řešit, protože to je samozřejmost.

0/0
4.4.2012 19:00

vItava

Zvláštní.

Štípu sténó sekeró nejakéch 30 let a eště sem ju nebrósíl.

+3/0
3.4.2012 12:28

Benzin Petrolejovič Naftěnko

Hmm.............

Tak kdyby někdo na můj chalupářskej vercajk vzat tyhle suprmárketový udělátka, pazoury bych mu zpřerážel. Zase reklama na klumpy pro netáhla co mají obě ruce levý.

0/0
3.4.2012 11:46

Petrik73

Re: Hmm.............

Proč by to měl brát někdo na Tvůj vercajk? Proč by to měl jako dělat?

0/0
3.4.2012 12:09

habr

Re: Hmm.............

Taky bych na ten jeho vercaj nešáhl. Pilníček s diamanty používám už nějaký rok. Především na zahradnické nůžky, někdy i na sekyru. A pokud jde o čas - je s ním nářadí nabroušeno rychleji.

I ten brousek s kolečky používám. Na mačety jako dělaný, když se s nimi celý den dělá. Brousit brouskem - v pracovní době  je drahá sranda.

0/0
3.4.2012 13:42

Ezechiel

Re: Hmm.............

co delas cely den s macetou?

0/0
3.4.2012 19:31

habr

Re: Hmm.............

Loupu kůru a cibuli na ražniči, odvětvuji, vysekávám, nařezávám vuřty či řežu slaninu na opečení, krájím chleba, ořezávám nehty, když nejsou nůžky a nehet se zatrhne  - co je na tom divného dělat s mačetou celý den?

0/0
4.4.2012 0:26

l.g

Zase jeden prima návod

Zase jeden prima návod jak si zničit nářadí.

Sekara ještě dejme tomu. Tam je to dost jedno, ale ty nůžky?

:-(Rv

0/0
3.4.2012 11:07

tojsouveci

Sekera

No, myslím si, že u té sekery je to přehnané. U sekery nejde ani tak o ostří, jako spíš o štípací efekt klínovitého tvaru sekery. Sekera poleno štípne a ne že ho ostří prořezává. Samozřejmě že jde o to, aby se sekera dostala ze začátku do dřeva, ale pak už rozhoduje její hmotnost a švih, který jste jí udali. U štípnutí polena pak záleží samozřejmě i na druhu dřeva a na to, zda je čerstvé nebo suché. Některé jde štípat lépe vyschlé, jiné naopak.

Pokud ale bude sekera použita třeba na přeseknutí vetví, tak na ostří samozřejmě záleží více než u štípání.

+2/0
3.4.2012 9:28

semelik

U nás vaříme ze sekery hlavně polívku. Takže může být tupá.

0/0
3.4.2012 10:34

tojsouveci

Re: U nás vaříme ze sekery hlavně polívku. Takže může být tupá.

A do hospody ji neberet? Nebo u vás také na sekeru nedácají? :-)

0/0
3.4.2012 10:56

DesmodeomVII

Re: U nás vaříme ze sekery hlavně polívku. Takže může být tupá.

U nás na sekeru berou!

0/0
3.4.2012 10:57

Salada

Re: U nás vaříme ze sekery hlavně polívku. Takže může být tupá.

Na sekyru nedáváme ale bereme na hůl.

0/0
3.4.2012 20:52

habr

Re: U nás vaříme ze sekery hlavně polívku. Takže může být tupá.

U nás do hospody se chodí s kreditkou. Jinak nenalije ani slivky.

0/0
3.4.2012 13:43

DesmodeomVII

Re: Sekera

Sekera je na sekání, na štípání je štípací sekera nebo kalač.

Při sekání (třeba větví) rozhodně k žádnému štípacímu efektu nedochází.

+1/0
3.4.2012 10:57

tojsouveci

Re: Sekera

Takže jste nenapsal nic jiného než já, ale ulevil jste si.....:-)

0/0
4.4.2012 10:49

vladabar

Re: Sekera

Ale napsal. Hlavně to že je vícero druhů seker a že o každou se musíš starat jink. Štípat odvětvovačkou jde hůř než štípačkou a kalačem a naopak odvětvovat kalačem jde taky blbě. Dále máme  univerzální sekery, štípací sekery, tesačky, a teslice, které se dále dělí na  pravostranná tesařská- hlavatka a oboustranná  sekyra - širočina.Další trekingová sekera, lovecká sekera,soutěžní vrhací sekera se zdvojeným ostřím, podtínací, řeznická atd. až budeš dělat se sekerou celý den rok co rok, zjistíš že o to ostří jde u všech seker. Rozštípnout jeden dva špalky jde čímkoliv a může to být i tupé, ale na každodení práci musí být vercajk ostrý. Ještě k té ukázce broušení, to je hrůza. Na tom kolečkovém obtahovátku je slyšet že ten zub tam je stále. Proč neukázali tu sekeru po nabroušení?!!

0/0
4.4.2012 12:33

Shumway

Re: Sekera

odpověděl sis sám, obtahovák jenom udržuje ostří

0/0
4.4.2012 12:57







Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.