- Napište nám
- Kontakty
- Reklama
- VOP
- Osobní údaje
- Nastavení soukromí
- Cookies
- AV služby
- Kariéra
- Předplatné MF DNES
případě stačí obyčejný pilník plochý a dvě ruce. Jinak Fiskars je předražený vercajk.
Já jsem si hodně před lety koupil pár brousku ve skanzenu v Rožňově a dodnes mi bez problému slouží.( Taky si je jich kapku hledím :-)). Jinak jsem v zahradním náčíní postupně přešel na Fiskars.
co brousí v tom podivném ostřiči seker? Připomíná mi to ten šílený ničič nožů s kolečky. Nemluví se tu o nebezpečí otřepu, jen prstem se dá vyhmatat. Kdo nemá brusku, za tři pětky si může koupit brusný kotouček do vrtačky. Brousit sekeru je nejjednodušší.
Mělo by se tu spíš probrat ostření vrtáků, kupodivu jen málokdo to zvládne v ruce, ač je to tak snadné. Jen to potřebuje takový zvláštní složený pohyb vrtákem na brusce- pootočit a vykývnout. V 16ti jsem se to sám naučil a od té doby mi to pomáhá. I nové vrtáky jsou vlastně tupé, tedy ty levné.
Do už tu bylo. Je to ale trochu mimo téma.
Ten ostřič je naprostá blbost. Funguje to stejně jako ten "ničič" nožů. Za docela dost peněz si koupíte udělátko, co vám zničí nářadí...
Taková Fiskarska na třísky, to je skoro vražedná zbraň...
Tam, kde mi stará sekera v případě sjetí z polínka jenom přejela po kůži a nic se nestalo, mne ta ostrá Fiskarska už párkrát pěkně řízla, zejména tou ostrou špičkou mezi koncem ostří a začátkem klínu. Já vim, nemám tam tu ruku strkat...
přesně tak.. sekera musí být tupá tak akorát... Chtěl bych vidět odborníka s ostrou sekerou štípat třísky rychlostí tak 2 ks/s Počítám, že by první krev byla do několika minut...
Sekera je za dva zlatý
a topůrko za tolar,
kdyby mě Kalousek viděl
on by mi to všechno vzal.
s tím ostřením? Proti ostří to chápu, ale krouživě? Přece když kroužím, tak jedu do všech stran. Tak buď proti, a nebo krouživě, ne?
I já používám jedině Fiskars, nebo staré poctivé od kováře po předcích a svoji osikovou silnou násadu k tomu. Marketové násady vysoustružené (ne rostlé) jsou na dvě použití. Brousit sekyru v tomto brousku je na prd.
Vykoval mě ji kovář jako fušku v Poldovce z materiálu Poldi4 ......... a žádný hřebík na ní nikdy neudělal zoubek.
No to musel vymyslet jen nekdo pominuty. Pokud se nepouziva na presekavani kmene napric, je ostreni naopak na skodu, jelikoz potrebujete vlakna ne prerezat ostrim, ale rozstipnout od sebe.
ono to chce rozumný kompromis.
sekyra nemusí holit, ale ostří umožní snadnější vniknutí do dřeva.
Pamatuji, že se sekera dávala ke kováři ostřít - vykovat za tepla, pak zakalit. Ostatní metody jsou určitým barbarstvím. At jde o pilník, brusku a nebo ostřicí kolečko. To poslední mi přijde jako nejhorší. U sekery moc nepozoruji tupení. Sekera ostrá jako žiletka není, ale na přesekávání nebo štípání funguje dobře. Po naostřední by bylo možná rozumné sekeru zakazit. Kalit stačí jen ostří, ne celou sekeru.
pamatuješ houby. Dědkové co ještě v lese odvětvovali stromy sekyrou, tak jako kosu, několikrát denně brouskem potáhli, aby sekala . Vem si to svoje "poleno" a zkus s ním celý den odvětvovat třeba staré smrky. A potom přijď radit o broušení sekyr.
Stejně tak tesaři. Kdyby měli sekyry tupé, tak by byli večně u bylinkářky pro nějaké bylinky na r posekané nohy. Co si tesaře pamatují - osekaný trám byl jako o hoblíku. Tedy seky byly vidět, ale nebyly "chlupaté".
Štípu sténó sekeró nejakéch 30 let a eště sem ju nebrósíl.