Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Diskuse k článku

Velikonoční mazanec se dá upéct bez vajec. A dokonce líp chutná

"Bez vajec mazanec neupečete," řekla mi rezolutně cukrářka Iveta Fabešová. Aby se vzápětí nechala zlákat k experimentu, který dopadl naprosto nečekaně. Ukázalo se, že náhražka z poctivých ingrediencí vůbec nemusí být špatná a člověk by měl být stále otevřený novým možnostem. Vyjde dokonce levněji.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

pvlkc

stalin, hitler, klaus

Titul připomíná Stalina. Když už tenkrát nebylo co žrát, došlo na rozemleté kaštany no a propaganda dodala bláboly, jak jsou zdarvé a hlavně chutné (kdyby si toho někdo nevšiml).

0/0
2.4.2012 14:15

bara36

alergie na vejce

Dobrý den,

náhražku používám naprosto běžně, Mám dítě alergické na vejce. Touto náhražkou se dá vejce nahradit do mnoha pokrmů. Kynuté ovocné knedlíky, houskové knedlíky atd. Ani mi už nepřijde, že je to náhražka.

0/0
2.4.2012 13:25

impresario ze smyrny

Re: alergie na vejce

Souhlasím s Vámi, já to ještě používala na táborech, kde není vejce kde moc skladovat a jak dětem všechny buchty a koláče chutnaly:-)

0/0
2.4.2012 18:05

mamina2

Re: alergie na vejce

Pak to má smysl. Pro ostatní nealergické je to celkem blbost.

0/0
2.4.2012 21:23

bebíčko

Recept z roku 1944

převzatý z Časopisu paní a dívek.To jsme to dopracovali.

0/0
2.4.2012 11:53

paulina

Re: Recept z roku 1944

Proč ta skepse? Vždyť to byly skvělé recepty z dob, kdy hospodyňky ještě denně vařily doma, než je režim nahnal do zaměstnání a národ do podnikových a školních jídelen!

0/0
4.4.2012 9:37

Truestory

Rychložka by řekl

Tak tohle kdysi byl mazanec!

0/0
2.4.2012 11:11

Mispulda

to už tady bylo

jo, jako bezvaječné těstoviny a pak se nedá jíst

+1/0
1.4.2012 23:34

baru_d

teda nevím

Já teda vařím z vajec pořád a to celkem dost (poslední várka byla ze slepičárny už za 4 Kč). Spotřeba tak min 10 vajec na týden - je nás 5 strávníků. Ale pořád mi přijde, že je výhodnější, když udělám k jídlu chleba s máslem a na to vejce natvrdo, než když tam místo vajec dám šunku - debrecínku (nehledě na to, že mi to přijde zdravější).

Nicméně zlevnit by je mohliR^

+2/0
1.4.2012 18:54

DlouhousekLihoslav

a co misto vajahitu

dat hrasku ;-D;-D;-D

0/0
1.4.2012 18:06

Bairich

Hroznou cenou vajec si nenechám svátky pokazit.

Ale je fakt, že budu skromnější. Loni jsme pekli podle http://www.nasehobby.cz/velikonocni-dobroty-peceme-jidase-a-mazanec/. Žloutky jsme do mazance dali jen dva a vyšlo to dobře, nemluvě o tom, že to míchání zastala domácí pekárna. Pokud natíráte pečivo aby se lesklo, zkuste v troše mléka rozmíchat lžíci medu, zkaramelizuje to a dá pečivu příjemnou barvu - to platí i pro jidáše. Někdy stačí povrch natřít olejem. Jinak dokud cena nespadne bych nejradši vejce nekupoval vůbec, jen ať se těm krkounům v řetězcích zkazí!!

+2/0
1.4.2012 17:06

žepré

Re: Hroznou cenou vajec si nenechám svátky pokazit.

Oni je tam nechajó tak dlóho, dokud si je zkažený nevykópíme a ne"sníme"... :-/

0/0
1.4.2012 17:13

Jura444

Re: Hroznou cenou vajec si nenechám svátky pokazit.

Takže buď bude bita šrajtofle, nebo žaludek (v lepším případě).

0/0
2.4.2012 0:07

žepré

Re: Hroznou cenou vajec si nenechám svátky pokazit.

Jo, přesně to jsem chtěl říct... Ti nevyhodijó nic, kdyby už to maršírovalo kvapem!

0/0
2.4.2012 0:11

roedor

Re: Hroznou cenou vajec si nenechám svátky pokazit.

já fakt nechápu, proč bych měla vajíčka nahrazovat, pečivo odjakživa potírám mlékém, sice se tolik neleskne, ale chutná stejně dobře. A pokud jsou v receptu na kynuté těsto třeba 4 žloutky (můj recept na jidáše), dám tam 2 celá vejce a nic se neděje.

+1/0
1.4.2012 18:38

orinka3

abyste věděli

mám recept na vynikající velikonoční sekanou z několika druhý mas-jedno musí být uzené-, jsou tam rohlíky a na 10 rohlíků je TŘICET VAJEC. Jsou toho dva velké pekáče, je to náramná dobrota a dělávala jsem to, když jsem měla na dvorku slepice. Dnes bych se tak nerozšoupla, už i proto, že jsme na to dva;-D

0/0
1.4.2012 15:55

žepré

Re: abyste věděli

Sem s ním!

0/0
1.4.2012 16:14

orinka3

Re: abyste věděli

Rozpočet na dva velké pekáče.

Po půl kg masa (bůček, uzené, kuřecí atd) uvařit každé zvlášť a vývar scedit do hrnce. 10-15 obyč. rohlíků pokrájet na kolečka a ta zvlhčit polévkou z masa. Maso nakrájet na kousky, 30 vajec - žloutky a bílky zvlášť. Z bílků ušlehat tuhý sníh.Na vlhké rohlíky v míse  poklást žloutky, pomíchané maso, hodně česneku, hodně zelených natí, 1 lžička mletého zázvoru, jemně oběma rukama promíchat a na závěr do toho opatrně "zabalit" sníh. Rozprostřít to na vymazaný pekáč (teda z toho množství na 2) a do zlatova upéct. Je to výborné horké i postudenu, na řezy. 

Samozřejmě se z toho dá udělat jen poloviční či ještě menší porce. Je to velikonoční recept a jsou tam důležité zelené bylinky a vejce.

0/0
1.4.2012 16:50

žepré

Re: abyste věděli

Díky, to zní dobře (jako výjimečný sváteční jídlo :-) Jenom si nésu úplně jisté těma poměrama množství: "Po půl kg masa", to znamená na těch třicet vajíček celkem kilo a půl masa?

0/0
1.4.2012 16:55

orinka3

Re: abyste věděli

masa tam můžeš dát klidně i víc, toto je základ, má být na řezu vidět, udělá to takovou mozaiku. Ale opravdu stačí kilo a půl - vždyť je tam fůra vajec..

0/0
1.4.2012 16:58

žepré

Re: abyste věděli

Jasně, už to chápu aji s tím opatrným zpracováním, díky té mozaice. Hm, to mě někdy nemine... :-)

0/0
1.4.2012 17:01

orinka3

Re: abyste věděli

na tom se nedá prakticky nic zkazit, je to taková lepší rohlíková sekaná...

+1/0
1.4.2012 17:04

žepré

Re: abyste věděli

Eh, poprvé se dá zkazit všecko, když člověk, ač zkušené kuchař, neví, na co si dát bacha... ;-D U nás je sekaná tak jednó za dva roky, a to taková ta klasická z mletýho masa, kde só vajíčka a rohlíky jenom na slepení - žádná struktura se u ní rozhodně nehlídá. :-)

0/0
1.4.2012 17:11

žepré

Škoda, že to není další apríl,

ale reklama na náhražku... :-/

0/0
1.4.2012 15:06

orinka3

Re: Škoda, že to není další apríl,

a už jsi to zkusil/a? Já jo, někdy mají i články na Idnesu pravdu, třebas je podivné datum;-)

0/0
1.4.2012 15:30

žepré

Re: Škoda, že to není další apríl,

Nezkusil jsem vajahit a zkoušet nehodlám. Su zastáncem vaření z co nejkvalitnějších surovin, ovšem to neznamená luxusní, no ale dobrý, sváteční pečivo bez vajíček, to nende. No a když má občas domácí... nene, sojová nahrážka nee...

+2/0
1.4.2012 15:36

orinka3

Re: Škoda, že to není další apríl,

no, dokud nemusíš hlídat zdraví, můžeš si dopřát. Ale s vyšším cholesterolem jsi vděčný za podobné vynálezy, navíc (a to není můj případ) vegani vejce odmítají, a přitom potřebují bílkoviny. Vážně to není špatný. Ve špajzu se to nezkazí a když dojde k situaci, že se zapomenou koupit vajíčka, nic není ztraceno a klidně můžeš obalovat řízky.

0/0
1.4.2012 15:41

žepré

Re: Škoda, že to není další apríl,

Kurňa, nevím, jak to dělám. Z veškeréch potravinovéch doporučení jsem si vybral to jedno, co je chytrý, že se člověk nemá přejídat a má toho vůbec celkem sněst tolik, aby to odpovídalo jeho pohybu; su zdravé jako rybička, cholesteroly, nasycený tuky a tisíc dalších strašáků só bezzubí. Jó, jím vyváženě a hodně zeleniny, ovoce. Ale to je snad normální, tělo si o to přece řekne... A veganství? To už považuju za duševní chorobu, jako všecky víry.

Jó beru, když má člověk fakt nějakó nemoc, že by nemohl vajíčka. Ale neznám takovó (kromě obžerství teda).

0/0
1.4.2012 15:49

orinka3

Re: Škoda, že to není další apríl,

tak to honem zaťukej na dřevo!! Přeju i nadále pevné zdraví, ale pšt, nevykřikovat to moc nahlas, za rohem čeká mrcha nemoc a jenom číhá na takové, co se holedbají.;-)

+1/0
1.4.2012 15:51

žepré

Re: Škoda, že to není další apríl,

Pf, mám pro strach uděláno. Sklep je plné léků, z hroznů i švestek... :-)

0/0
1.4.2012 15:53

p555

Re: Škoda, že to není další apríl,

nebudte hystericka... :-)

0/0
5.4.2012 16:29

musilren

Re: Škoda, že to není další apríl,

Vegani odmítají i syrovátku, protože je z mléka. Vykořisťovali by zvířata...

0/0
1.4.2012 15:52

orinka3

Re: Škoda, že to není další apríl,

já, krom mořských potvor, mám ráda všecko. Do Zdravé výživy chodím nakupovat jenom jednu věc, takže chodím málo, ale pokaždé se divím, jak ti lidé, co nakupují plné tašky všech možných specialit vycmrdle vypadají! Takže vegani a vegetariáni mě svým vzhledem rozhodně nepřesvědčují, že jim to bůhvíjak prospívá. Jak už tady někdo napsal - všeho, ale s mírou.

0/0
1.4.2012 15:57

T_x_y

Re: Škoda, že to není další apríl,

Jenom pozor na interpretaci. Kamarádka onemocněla a dostala se do stavu, kdy jediné jídlo, po kterém jí nebylo špatně, byly ovesné vločky a to ještě jenom některé. Takoví lidé nakupují ve Zdravé výživě prostě proto, že jinde toho moc nekoupí.

0/0
1.4.2012 18:21

orinka3

Re: Škoda, že to není další apríl,

aha, to by mě nenapadlo...

0/0
1.4.2012 19:30

p555

Re: Škoda, že to není další apríl,

hladina cholesterolu se v krvi nedviha z vajec tak moc, ale hlavne z tuku, obzvlast  zivocisnych

0/0
5.4.2012 16:28

mamina2

Teda to je objev

Vejce nemají pro kynutí těsta žádný význam, kynuté těsto a tedy i mazanec se dá dělat klidně i bez vajec i bez nějakého vajahitu. Jiná věc je chuť a výživová hodnota, to už je věc názoru. Zajímavější by bylo, kdyby chtěli dělat bez vajec třeba piškot nebo třenou bábovku, tam už by to bez vajec šlo asi hůř.

0/0
1.4.2012 14:21

misslonely

Re: Teda to je objev

víc číst článek a míň se divit. o tom, jak bude kynout kvásek s vejcem nebo s náhražkou se nikde nepíše, protože redakci ani cukrářku by taková věc nenapadla ( protože vědí z čeho se dělá kvásek ). Celý experiment měl za cíl porovnat mazanec s vejcem a mazanec s nějakou náhražkou. Mě spíš děsí to, že výrobek s náhražkou vyhrál, takže tajemství, proč jsou ve všem náhražky a tudíž si nemůžu koupit např. zmrzlinu ze smetany a ovoce (výjimka B&J, res. HD ) je odhaleno: Češi skutečně vyžadují náhražky, protože jim chutnaj.To je blbá zpráva. Pikantní je, že i PKI vyhlásil, že mazanec s náhražkou jim chutná víc. ach jo

0/0
1.4.2012 14:48

mamina2

Re: Teda to je objev

O kvásku zase nic nepíšu já. A v článku píšou "I tentokrát mazanec bez vajec kynul bez problémů" takže si nebyli jistí, jestli to bez vajec vykyne.

A nic si z toho nedělejte, že to lidem chutná snějakým vajahitem. Upečte si svůj s vejcema a máte to.

0/0
2.4.2012 8:56

misslonely

Re: Teda to je objev

nepeču, není pro koho. ale štve mě, že když si jdu koupit něco k jídlu, tak z 90% se jedná o chemické vzorce ne o potravinu. Nechápaně jsem kdysi kroutila hlavou, když se Algida rozhodla vylepšit recept na Magnum a smetanu nahradila rostlinným tukem a tvrdila, že to český zákazník tak má rád. Tento článek potvrdil, že měla asi bohužel pravdu. Nechápu, že cizozemští zákazníci mají rádi maso, smetanu, ovoce, zeleninu, mléko aj,.ale čeští milují kůže, rostlinné tuky, škroby, separát aj.

0/0
2.4.2012 10:40

žepré

Re: Teda to je objev

Že to aji bez těch vajíček nakyne, o tom žádná. Ale kdybych nedal do mazanca dva žlótky na barvu a, protože jsou mastný a tuk je nositelem aromatů atd., i na chuť a vůni, tak bych tomu výtvoru říkal chleba. Nebo spíš veka.

0/0
1.4.2012 15:11

orinka3

Re: Teda to je objev

ale v těstě přece tuk je! Můžeš si vybrat - já mám vyzkoušeno, že nejlepší těsto je se sádlem a trochou oleje. Barvu dodá špatka kurkumy, to je pak žluté dostatečně.

0/0
1.4.2012 15:43

žepré

Re: Teda to je objev

Jasně, že se dá dat do buchtovýho těsta sádlo nebo olej. Ožlucení kurkumou je dobré tip. Jenomže mluvíme o svátečním, velikonočním mazancu. To se nedá šetřit! Pod dva žlótky na půl kg móky je to veka!! ;-)

0/0
1.4.2012 15:51

orinka3

Re: Teda to je objev

Neřiké. Mazanec můžeš udělat i s tvarohem, třený a žádná veka z teho v žádnym připadě néni.

+1/0
1.4.2012 15:58

žepré

Re: Teda to je objev

Říkám. S tvarohem udělám dobró třenó buchtu, může mít ohromné úspěch, ale bude to holt něco jinýho než mazanec.

+1/0
1.4.2012 16:00

mamina2

Re: Teda to je objev

Ale pak to má s mazancem společný leda tvar. Tradiční mazanec je prostě s kynutého těsta.

0/0
2.4.2012 11:01

Truestory

Jen aby nedopadlo jako v Rychlých Šípech

Rychlololožka se  nechtětněně s mazanzem vykoupal , a pak jen smutně pravil : "Tak tohle kdysi byl mazanec!"

0/0
1.4.2012 11:53

Z mechu a pazdeří

Vejce jsou většinou zbytečná

Už leta jím těstoviny bez vajec, chuťově nedokážu rozlišit, jestli v těstovinách vejce jsou nebo ne. Přijde mi to jako česká specialita, do všeho nacpat plno vajec. Přitom italské těstoviny jsou bez vajec, rozhodující je spíš kvalitní pšenice, z které je mouka na těsto.

Chleba ani rozhlíky se nepečou z vaječného těsta a taky to nevadí. Určitý chuťový rozdíl bude spíš asi u cukrářského pečení, tj. různých bábovek a nebo právě toho mazance. O bábovky jde ale chuti docílit i jinak, např. kakaem.

Mazanec jde jistě upéct i bez vajec i bez náhražky. Je ale otázka, jestli to má význam. Kde to recept vyžaduje, tak bych tam vejce dal. Mazanec nebo vánočka mi stačí jednou za rok, častěji to fakt nemusím. Dobrý chleba si dám ale rád často, i když tam vejce nejsou ani náhodou.

+3/0
1.4.2012 11:46

mamina2

Re: Vejce jsou většinou zbytečná

Nejdeani tak o chuť, ale o to, na čem je těsto postavené. Těstoviny a kynuté těsto vejce nepotřebují, ale ta bábovka, aspoň teda klasická třená vejce potřebuje, třené těsto je postavené na základu z vajec, cukru a másla.

0/0
1.4.2012 14:25

orinka3

Re: Vejce jsou většinou zbytečná

třená těsta se většinou dělají ze základu žloutky+cukr+tuk a docela nakonec se přidá sníh z bílků. V tomto případě jsou vejce nepostradatelná. Takže nadýchané třené bábovky á la Rettigová, dorty atd. z vajec být musí. Dá se to sice vyhnat práškem do pečiva anebo jedlou sodou, ovšem to potom není sváteční zákusek, ale klasická rychlá buchta na plech.

0/0
1.4.2012 15:45





Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.