Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Diskuse k článku

Recept na pampeliškový sirup. Med to není, ale chutná skvěle

"Pamatuju si ho z dětství, maminka nám s ním sladila čaj nebo nám ho dávala po lžičkách, když jsme byli nastydlí, nemocní nebo přišli v zimě promrzlí zvenku," vzpomíná celá řada z nás na domácí "med" z pampelišek. Protože ale s včelami nemá nic společného, jde o sirup; na jehož přípravu je právě teď ideální čas.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

bar.bu.do

Mladí chemici mohli doplnit cosi o hydrolýze sacharosy ...

... ale chemie je dnes zřejmě tabu ...

0/0
22.5.2012 19:59

Bairich

Pampeliškové víno

Našel jsem i recepty nevařené (listy), nebo jenom krátce spařené (víno) - viz  http://www.nasehobby.cz/pampeliskove-slavnosti/). Tam by se ty živiny měly spíš zachovat. Známá cukrovkářka sní  od jara do podzima jeden stonek s tím divným hořkým "mlíkem" denně a tvrdí, že ji to pomáhá. Žvýká to. Máte s tím někdo nějakou zkušenost?

+1/0
19.5.2012 4:21

musilren

Pyl

Lidské tělo pyl neumí zpracovat, projde v nezměněné podobě...

0/0
18.5.2012 20:03

centris610

Apivitamin

kupte Apivitamin je to med s materi kasickou ... ten je vyborny na to co se pise v clanku, neni to zadna sladka voda s prichuti pamprdlic :)

0/0
18.5.2012 18:05

Dluhousek Fackujici

Re: Apivitamin

kupte si nejake uplne jine latky nez obsahuje pampeliska

a nebo si dejte veproknedlo zelo ;-D

+4/0
18.5.2012 18:30

astrudina

Jen upozorňuji, že tento sirup není vůbec léčivý!

U smetánky lékařské se využívá kořen, a to k léčení zcela jiných věcí než je kašel a nachlazení.

Jediné, co květ smetánky sirupu dá, je žlutá barva.

0/0
18.5.2012 16:44

Dluhousek Fackujici

Re: Jen upozorňuji, že tento sirup není vůbec léčivý!

a na to jste prisel kde ze kvet da jen barvu ? ja se koukl na odkaz niz a pak jsem se dival dal a pampelajda toho ma opravdu hodne a to i v kvetu - ty maj totiz to samy co listy k tomu vetsi mnozstvi silic a hlavne fytoestrogen, kterej nema zbytek tyhle rostliny.

vzdycky mne na diskusich prekvapujou lidi ktery zastavaj nejaky nesmyslny dogma, ktery bylo ale vyvraceny uz pred nekolika desitkama let. jako napriklad to ze var vsechno likviduje. je to pritom blbost. var likviduje nektery latky, ale u jinejch zase zesiluje jejich ucinek

+5/0
18.5.2012 17:02

astrudina

Re: Jen upozorňuji, že tento sirup není vůbec léčivý!

http://sk2.goo.cz/zdravi_na_dlani/lecive_rostliny/smetanka.htm

sbírá se kořen - na jaře, a nať s kořenem - na podzim. .Používá se při zánětech močových cest, ledvin atd.

Dluhoušku, prostudujte si odbornou literaturu. Pampeliška se sbírá po staletí a bylináři vědí, co z rostliny sbírat a proč.

http://botanika.wendys.cz/cherbar/heslo.php?632

+1/0
19.5.2012 1:31

Dluhousek Fackujici

Re: Jen upozorňuji, že tento sirup není vůbec léčivý!

a co dokazujou tvoje odkazy ? nic

ty latky ktere maji jine casti smetanky ani deseti odkazy nevymazes

0/0
19.5.2012 21:37

astrudina

Re: Jen upozorňuji, že tento sirup není vůbec léčivý!

prostě tento cukrový sirup není na kašel ani na nic jiného, má jen pěknou barvu od pampelišek a sladí čaj.

Blahoslavení chudí duchem....

0/0
21.5.2012 19:32

Bairich

Vařit - nevařit?

Jasně že vařit. V tomto případě flavonoidům a karotenoidům (http://www.zahradaapriroda.cz/pampeliska-smetanka-lekarska/) var nevadí, chemicky dokonce naopak. Jiné je to s vitamíny, ale ty bych v pampelišce ve významnější míře stejně nehledal.

+6/0
18.5.2012 16:06

Dluhousek Fackujici

pampelisky odkvetaj uz tak tejden

a sorry, je to info i z prahy. predpokladam ze nekde na morave to uz zacalo driv

jinak dobrej receptik, ale pro vetsinu na pristi rok. jen pokud jste to uz dlouho nedelali, doporucuju mensi mnozstvi. je to takova ta jedna detska chut. kdysi to bylo uplne dokonale a dnes. no jo, steak je lepsi nez chleba s timhle :)

0/0
18.5.2012 15:45

Dluhousek Fackujici

Re: pampelisky odkvetaj uz tak tejden

p.s. a dogmatici vseho sveta rozebirajici nazev ci slozeni a jestli se necemu smi rikat tak nebo tak a jestli se neco vubec smi delat .... polibte si ... ;-D

+1/0
18.5.2012 15:46

orinka3

Re: pampelisky odkvetaj uz tak tejden

na čerstvě rozkvetlé pampelišky budete muset vysoko do hor, tady dole ve městě už je po nich.

0/0
19.5.2012 17:08

minio

na jehož přípravu je právě teď ideální čas?????

To se ten článek tak měsíc zasekl v redakčním systému ne?

0/0
18.5.2012 14:57

papaya.

teď ?

8-o nemělo to tady být někdy v únoru ?;-D

0/0
18.5.2012 13:38

prezdivka_obsazena

Re: teď ?

To tady byl článek: "Jak se připravit na zimní sezónu"

0/0
18.5.2012 16:17

jendaweb

a za stálého míchání.... lejeme do haj..

0/0
18.5.2012 11:30

l.g

Jo jo

Taky si pamatuji, jak jsem jako dítě musel sbírat pampelišky... :-/

Dnes na tenhle produkt pohlížím tak, že je to naprostá hovadina. Ochucený cukr rozpuštěný ve vodě se dal pochopit za komunistů. Dnes už ztěží.

A utěšovat se tím, že "hnědý cukr je zdravější" to mi přijde jako nehoráznost nepatřící do médií. Přijde mi to jako polemika o tom, jestli je zdravější šňupat kokain, nebo užívat pervitin.

+1/0
18.5.2012 11:30

Petrik73

Re: Jo jo

Jednoznačně kokain :-)

+2/0
18.5.2012 11:51

panwerich

Re: Jo jo

Doporučuju kokain

0/0
18.5.2012 12:06

síma25

Re: Jo jo

Taky hlas pro kokain

0/0
18.5.2012 12:37

other_side

Re: Jo jo

Taky R^ pro koks.

0/0
18.5.2012 12:50

Zenový Mistr Pi- Tcha

Re: Jo jo

jednoznačně kokain, to je jak srovnávat šňupání toluenu s kouřením trávy.

+1/0
18.5.2012 12:53

dual_tip2

Re: Jo jo

kokain R^

0/0
18.5.2012 17:22

La Chat quatorze

Re: Jo jo

tak to je snad jasný, že vyhrává "přírodní" koks před "chemickým" perníkem, nad čím polemizuješ? ;-D

0/0
19.5.2012 15:26

aluminiový alobal

3,5kg cukru v 5L vody

no řeknu Vám, pěknej hnus

+1/0
18.5.2012 11:12

radim36

Nalít vařící vodu do pětilitrové flašky....

to bych chtěl vidět.

Pětilitrová flaška od okurek je obyčejné obalové sklo, kde výrobce zaručuje maximální teplotní šok bez prasknutí pouhých 40 st C.

Zase někdo poskládal recept teoreticky od stolu a počítače.

0/0
18.5.2012 11:02

Michaell

Tekuté přírodně ochucené sladidlo

Povařený cukr s příchutí vyluhovaných pampelišek a citronu. Obsažené vitaminy se vařením znehodnotí.

Co je na tomto pracném výrobku účinného? Že by placebo?

+4/0
18.5.2012 10:16

net.Xtreme proti diskriminaci

Re: Tekuté přírodně ochucené sladidlo

Cukr obsahuje lehce vstřebatelnou energii a tu tělo ocení, ať už v zimě nebo třeba při boji s nemocí...

Ostatně placebo je taky jen cukr a funguje docela obstojně:-)

0/0
18.5.2012 12:46

mamina2

Re: Tekuté přírodně ochucené sladidlo

Jasně, ale tu energii snadno dodáte i tím, že si do čje dáte úplně obyčejný cukr;-)

0/0
18.5.2012 13:13

CoS

Re: Tekuté přírodně ochucené sladidlo

a co je na tom pracného,vše hotové za pár minut a chut skvělá

0/0
19.5.2012 20:46

Wolf 2

Můj názor

A tento článek, milé děti, je přesným příkladem rčení "přijít s křížkem po funuse".

+12/0
18.5.2012 9:46

karlusha

Med nebo rádoby med?

A je to opravdu med? Není to jen ochucená zkaramelizovaná hmota, která má díky cukru barvu medu? Nejsem hnidopich, ale med je med, produkt pilných včeliček R^..a ten je, řekla bych, opravdu léčivý :)

+1/0
18.5.2012 8:59

mamina2

Re: Med nebo rádoby med?

Je to sirup. Taky nechápu, proč se tomu říká med. Asi proto, že to na rozdíl od medu necukernatí.

0/0
18.5.2012 9:02

CoS

Re: Med nebo rádoby med?

po letech také zcukernatí

0/0
19.5.2012 20:47

ODSCSSD7

Re: Med nebo rádoby med?

jiste ze to neni med... to ono neni med kolikrat ani to co se prodava pod timto nazvem v obchode..

ale je to dobry.. a na peceni treba naprosto dostacujici...

+1/0
18.5.2012 9:20

AAA2

Re: Med nebo rádoby med?

Je to med asi jako je pomazankove maslo maslo ;-D

+2/0
18.5.2012 9:58

yanoshick

Re: Med nebo rádoby med?

Opravdu mnoho "zapomenutých receptů" bude potřeba opět zviditelnit. A kromě toho upozorňovat na chyby a "chyby"

http://dobreazdrave.cz/category/jidlo/zapomenute-recepty/

+1/0
18.5.2012 10:52

CoS

Re: Med nebo rádoby med?

pro mě třeba je to lepší jak klasický med a kdo ho u nás ochutnal,tvrdí to samé

0/0
19.5.2012 20:48

cacina

Alergie

Před pár lety jsem si vzpomněla na úžasný pampeliškový med, který babička vařila. Nasbírala jsem kupu pampelišek, uvařila med a pak už jsem jen kašlala a kašlala - alergie na pampelišky, která se do té doby neprojevila. Proto alergici opatrně...

+1/0
18.5.2012 8:40

paskundilek

Re: Alergie

Při alergii se nakašle a vosy nekoušou ;-D

+2/0
18.5.2012 9:23

st.1

Re: Alergie

nechci vám kazit radost ale při některých projevech alergií se kašle a od doby kdy mě kousla opilá vosa se tomu už taky nesměju ;-)

0/0
18.5.2012 10:11

mamina2

Re: Alergie

Jak jste na to přišel, že se při alegii nekašle? Je spousta alergií, které se projevují kašlem.

+1/0
18.5.2012 13:15

betajzek

Re: Alergie

Přesně, u mě se alergie projevuje také kašlem!!!

0/0
18.5.2012 15:45

Yvaine

Re: Alergie

Připojuji se do řady těch, které vosa kusadly kousnula...chtěla jsem vědět, co udělá, když ji neodeženu, trochu si ji prohlédnout...no zkusila, jestli náhodou nejsem k jídlu ;-D

0/0
19.5.2012 18:58

dual_tip2

Re: Alergie

nevim jestli alergici jen kychaji nebo i kaslou, nemam zkusenost, nicmene kusadly kousou jak vosy, taki treba srsni ... mohu potvrdit svym palcem :-)

0/0
18.5.2012 17:23

fortina

Cukr

Toho mame dost vsude,takze lepe je kvitka si ususit a pouzit s jinymi druhy na pripravu caje.

0/0
18.5.2012 8:20

Quick.

Autorka si zjevně nepovšimla,

že v půlce května jsou už pampeluchy dávno odkvetlé, někde už i vysemeněné. Že by Pražanda? ;-D

+4/0
18.5.2012 8:04

Don_Alex

Re: Autorka si zjevně nepovšimla,

myslim ze je jedno jestli je prazanda, proste je jenom blba... ja sem taky z prahy a vim, ze jsou pampelisky uz davno odkvetly... ikdyz kdyz se budes snazit, tak tech cca 500 pampeluch si najdes, ale uz to nebude takova kvalitka jako ty cerstve...

0/0
18.5.2012 8:14





Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je součástí koncernu AGROFERT ovládaného Ing. Andrejem Babišem.