Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Diskuze

Vědci zjistili, proč jsou krásně červená rajčata bez chuti a vůně

Krásně červená barva rajčat, která vznikla dlouholetým šlechtěním, je podle výzkumu amerických vědců důvodem jejich často mdlé chuti. Badatelé nyní chtějí rajčata geneticky pozměnit, aby byla zároveň pěkná i chutná.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
RW-4R

Roger Wilco - 4. reinkarnace

29. 6. 2012 22:31
.

Nejsem vědec, ale řekl bych, že je to trochu jinak: Rajčata jsou ve sklenících vyháněna hnojivy, aby se mohla co nejdříve sklidit a majitel farmy mohl co nejdříve inkasovat mamon. Prostě rajčatům chybí přirozená doba zrání a sluníčko. Nic víc, nic míň. Rv

2 0
možnosti
JT

Juro83

3. 7. 2012 23:44
Re: .

prense tak. Ked porovnavaju hydroponne pestovane paradajky tak nech sa necuduju ze su nechutne. Modrak nie je Taliansko no aj tak bez sklenniku mame kazdy rok krasne cervene vonave uzasne sladke a chutne paradajky. Ako klasiky tak aj cervene a zlte cherry. Netreba nic len posadit, podsypat humusom z kompostu a ked pridu naozaj tepla ako teraz zakryt zel dookola pokosenou travou aby zbytocne nevysychali. Paradajky budu ako maju byt!

1 0
možnosti
JB

bambi-budik

29. 6. 2012 21:29
jako se vším ostatním...

už to tu zaznělo, přesto:

vědci se mají - taky bych chtěla zkoumat něco, co je naprosto jednoduché a známé: rajčata jsou dobrá, když si je utrhnete a dáte do pusy, nebo ten den zpracujete a zavaříte/zamrazíte. totéž platí o všem ostatním: jahodách, malinách, hrášku, mrkvi atd. atd. atd. speciálně ten hrášek si nejsem schopná koupit, ani nikde na trhu ne -- protože prostě jediný dobrý je ten snědený ještě u záhonu. jakmile si ho natrhám do misky a jím druhý den, tak je to úplně něco jiného a hodí se to tak do vývaru mezi maso a další zeleninu. delikátní chuť zmizí.

0 0
možnosti
OK

Achille Volfoni

29. 6. 2012 18:12
pro koho ten článek je?

Diskutéři z iDnesu takovou zeleninu nejí.Ti mají své "sedláky",kteří jim až do domu dovážejí špičkovou zeleninu,ovoce,maso a vejce....Tak proč o tomhle vlastně píšete?

0 0
možnosti
D

Duke___Nukem

30. 6. 2012 17:36
Re: pro koho ten článek je?

;-DR^

0 0
možnosti
U

udernik

29. 6. 2012 15:20
Cerveny a chutny rajcata exisuji

ale to se nesmi kupovat ty pestovane na vodnim roztoku ze Spanelska, Holandska, etc. Vynikajici rajcata na jare jsou z Maroka pestovana na polich. I ze skleniku doma mam rajcata s vybornou chuti a krasne cerveny.. Mozna proto ze nevidej chemii ale jen uzralej hnuj promychany s dobrou pudou.

Zrovna tak jsem jed v breznu vynikajici rajcata v jizni Italii kdyz je sedlak privezl z pole primo do kolonialu na vesnici. A tak to je se vsi zeleninou a ovocem.

0 0
možnosti
ZZ

Zdeněk76

29. 6. 2012 12:40
Prosimvás, vědci

nechte už ty rajčata na pokoji. Co jste zmršili už nespravíte a dnes už skoro ani nikdo neví, jak má rajče vlastně chutnat.

0 0
možnosti
T

titus123

29. 6. 2012 9:45
rajce

A vubec nejhorsi rajcata jsou ty geneticky modifikovana s tzv ryb. genem to kdyz si kousnete do rajcete citite rybu to je opravdu ultra hnus, neni nad rajce z vlastni zahrady, nicemu ostatnimu nelze v dnesni dobe verit

1 0
možnosti
ZJ

Jean-Luc Picard

29. 6. 2012 11:50
Re: rajce

že vy myslíte ribozomy?

Možná se vám ale jen nevyplatilo dát v obchodě uzenáče a rajčata do stejné tašky .

1 0
možnosti
LJ

carandache

29. 6. 2012 9:29
Osobní zkušenost

V našem skleníku vypěstovaná rajčata, utržená zralá, chutnají skvělě. Ovšem na podzim, kdy mají málo slunce a zčervenají po delší době, chutnají jako ta ze supermarketů. Stejně tak rajčata utržená na zahradě na podzim a nechaná dozrát doma. Takže příčinou je, že rajčata z obchodů se sklízejí polozralá (ne-li nezralá) a "dozrávají" v kamionech a ve skladech obchodníků a bez slunce.

6 0
možnosti
P

Peťulák2

29. 6. 2012 11:35
Re: Osobní zkušenost

To chce utrhnout a nechat dozrát na okně na přímém slunci.

0 0
možnosti
PN

novak0112

29. 6. 2012 8:32
Spíše

je to tím, že se rajčata nemůžou nechat dozrát, protože jinak by nevydržela týden v kamionu !!

Čerstvá zelenina ze Španělska je prostě blud!! Pokud se to bude vozit nezralé, nebude to nigdy chutnat.

Pokud si koupíte semínka která jsou taky šlechtěná, tak vám doma vyroste super chutné rajče a né nějaký chemický nesmysl. Na to není potřeba vědeckého přístupu, ale vědci na to určitě dostali dotaci, tak studují a bádají.......Rv

4 0
možnosti

schima

29. 6. 2012 8:28
Já bych poradil

Zásadní rozdíl je třeba rajče z Tesca (Španělských skleníků, vypěstováno v hydrophonii) a mezi rajčatem ze zahádky, které poznalo půdu a slunce

1 0
možnosti
PN

novak0112

29. 6. 2012 8:34
Re: Já bych poradil

100% pravda, ale vědci něco musejí dělat za státní peníze...že.

Je to jako s elixírem mládí v té pohádce...

0 0
možnosti
  • Nejčtenější

Chystáte se sázet brambory? Zkuste to letos nastojato

19. dubna 2024

Brambory se obvykle sázejí podle nadmořské výšky a odrůdy od dubna do května. V novém pořadu...

Potěšte se kvetoucími keři. Vybírejte, který by se hodil na vaši zahradu

18. dubna 2024

Není nic krásnějšího, než se projít zahradou nebo parkem, ve kterých na jaře kvetou květiny a keře....

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Jediné kuře a rázem máte s minimálními náklady oběd pro početnou rodinu

21. dubna 2024

Vyplatí se koupit kuře v celku a naporcovat si ho sami, protože celé kuře běžně získáte i za cenu...

Oblíbený trik dvou druhů našich užovek? V ohrožení předvedou páchnoucí mrtvolu

20. dubna 2024

Žijí kolem nás, mnohdy o nich ani nevíme, přesto je příroda potřebuje a měli bychom za ně být rádi...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Jako dítě miloval Bajaju. Dnes vyrábí zbraně a díky šermu žije v minulosti

19. dubna 2024

Na hradech a zámcích či ve filmech, jako je třeba pohádkový Bajaja, ho fascinovali šermíři, a tak...

Slovo „utratit“ bychom neměli vůbec vyslovit, říká otec českých veterinářů

24. dubna 2024

Premium Úroveň péče o nemocná zvířata se rychle blíží běžné „lidské“ medicíně a není zrovna levná. Majitelé...

Žádná mřížka ani pánev. Steak lze připravit přímo na rozpálených uhlících

23. dubna 2024

V pořadu Česko na grilu na Primě se objevila neobvyklá výzva. Připravit hovězí steak přímo v ohni....

Umí člověka rozpohybovat i vytáhnout z deprese. Vepříci, koně, psi i delfíni

23. dubna 2024

Nejenže jsou lidem věrnými souputníky. Zástupci živočišné říše jim mohou i vylepšit fyzické a...

Podzámecká zahrada v Kroměříži je plná energie a inspirace. I za deště

22. dubna 2024  10:42

Nemůžete zabloudit. Na spodní straně náměstí proběhnete mezi domy k zámku s právě opravovanou...

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...