Diskuze
Vědci zjistili, proč jsou krásně červená rajčata bez chuti a vůně
Děkujeme za pochopení.
Roger Wilco - 4. reinkarnace
.
Nejsem vědec, ale řekl bych, že je to trochu jinak: Rajčata jsou ve sklenících vyháněna hnojivy, aby se mohla co nejdříve sklidit a majitel farmy mohl co nejdříve inkasovat mamon. Prostě rajčatům chybí přirozená doba zrání a sluníčko. Nic víc, nic míň.
Juro83
Re: .
prense tak. Ked porovnavaju hydroponne pestovane paradajky tak nech sa necuduju ze su nechutne. Modrak nie je Taliansko no aj tak bez sklenniku mame kazdy rok krasne cervene vonave uzasne sladke a chutne paradajky. Ako klasiky tak aj cervene a zlte cherry. Netreba nic len posadit, podsypat humusom z kompostu a ked pridu naozaj tepla ako teraz zakryt zel dookola pokosenou travou aby zbytocne nevysychali. Paradajky budu ako maju byt!
bambi-budik
jako se vším ostatním...
už to tu zaznělo, přesto:
vědci se mají - taky bych chtěla zkoumat něco, co je naprosto jednoduché a známé: rajčata jsou dobrá, když si je utrhnete a dáte do pusy, nebo ten den zpracujete a zavaříte/zamrazíte. totéž platí o všem ostatním: jahodách, malinách, hrášku, mrkvi atd. atd. atd. speciálně ten hrášek si nejsem schopná koupit, ani nikde na trhu ne -- protože prostě jediný dobrý je ten snědený ještě u záhonu. jakmile si ho natrhám do misky a jím druhý den, tak je to úplně něco jiného a hodí se to tak do vývaru mezi maso a další zeleninu. delikátní chuť zmizí.
Achille Volfoni
pro koho ten článek je?
Diskutéři z iDnesu takovou zeleninu nejí.Ti mají své "sedláky",kteří jim až do domu dovážejí špičkovou zeleninu,ovoce,maso a vejce....Tak proč o tomhle vlastně píšete?
udernik
Cerveny a chutny rajcata exisuji
ale to se nesmi kupovat ty pestovane na vodnim roztoku ze Spanelska, Holandska, etc. Vynikajici rajcata na jare jsou z Maroka pestovana na polich. I ze skleniku doma mam rajcata s vybornou chuti a krasne cerveny.. Mozna proto ze nevidej chemii ale jen uzralej hnuj promychany s dobrou pudou.
Zrovna tak jsem jed v breznu vynikajici rajcata v jizni Italii kdyz je sedlak privezl z pole primo do kolonialu na vesnici. A tak to je se vsi zeleninou a ovocem.
Zdeněk76
Prosimvás, vědci
nechte už ty rajčata na pokoji. Co jste zmršili už nespravíte a dnes už skoro ani nikdo neví, jak má rajče vlastně chutnat.
titus123
rajce
A vubec nejhorsi rajcata jsou ty geneticky modifikovana s tzv ryb. genem to kdyz si kousnete do rajcete citite rybu to je opravdu ultra hnus, neni nad rajce z vlastni zahrady, nicemu ostatnimu nelze v dnesni dobe verit
Jean-Luc Picard
Re: rajce
že vy myslíte ribozomy?
Možná se vám ale jen nevyplatilo dát v obchodě uzenáče a rajčata do stejné tašky .
carandache
Osobní zkušenost
V našem skleníku vypěstovaná rajčata, utržená zralá, chutnají skvělě. Ovšem na podzim, kdy mají málo slunce a zčervenají po delší době, chutnají jako ta ze supermarketů. Stejně tak rajčata utržená na zahradě na podzim a nechaná dozrát doma. Takže příčinou je, že rajčata z obchodů se sklízejí polozralá (ne-li nezralá) a "dozrávají" v kamionech a ve skladech obchodníků a bez slunce.
Peťulák2
Re: Osobní zkušenost
To chce utrhnout a nechat dozrát na okně na přímém slunci.
novak0112
Tady je pravda
Tady se mají vědci podívat a je to jasné za 5 minut !!!
novak0112
Spíše
je to tím, že se rajčata nemůžou nechat dozrát, protože jinak by nevydržela týden v kamionu !!
Čerstvá zelenina ze Španělska je prostě blud!! Pokud se to bude vozit nezralé, nebude to nigdy chutnat.
Pokud si koupíte semínka která jsou taky šlechtěná, tak vám doma vyroste super chutné rajče a né nějaký chemický nesmysl. Na to není potřeba vědeckého přístupu, ale vědci na to určitě dostali dotaci, tak studují a bádají.......
schima
Já bych poradil
Zásadní rozdíl je třeba rajče z Tesca (Španělských skleníků, vypěstováno v hydrophonii) a mezi rajčatem ze zahádky, které poznalo půdu a slunce
novak0112
Re: Já bych poradil
100% pravda, ale vědci něco musejí dělat za státní peníze...že.
Je to jako s elixírem mládí v té pohádce...
Chystáte se sázet brambory? Zkuste to letos nastojato
Brambory se obvykle sázejí podle nadmořské výšky a odrůdy od dubna do května. V novém pořadu...
Potěšte se kvetoucími keři. Vybírejte, který by se hodil na vaši zahradu
Není nic krásnějšího, než se projít zahradou nebo parkem, ve kterých na jaře kvetou květiny a keře....
{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}
{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}
Jediné kuře a rázem máte s minimálními náklady oběd pro početnou rodinu
Vyplatí se koupit kuře v celku a naporcovat si ho sami, protože celé kuře běžně získáte i za cenu...
Oblíbený trik dvou druhů našich užovek? V ohrožení předvedou páchnoucí mrtvolu
Žijí kolem nás, mnohdy o nich ani nevíme, přesto je příroda potřebuje a měli bychom za ně být rádi...
{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}
{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}
Jako dítě miloval Bajaju. Dnes vyrábí zbraně a díky šermu žije v minulosti
Na hradech a zámcích či ve filmech, jako je třeba pohádkový Bajaja, ho fascinovali šermíři, a tak...
Slovo „utratit“ bychom neměli vůbec vyslovit, říká otec českých veterinářů
Premium Úroveň péče o nemocná zvířata se rychle blíží běžné „lidské“ medicíně a není zrovna levná. Majitelé...
Žádná mřížka ani pánev. Steak lze připravit přímo na rozpálených uhlících
V pořadu Česko na grilu na Primě se objevila neobvyklá výzva. Připravit hovězí steak přímo v ohni....
Umí člověka rozpohybovat i vytáhnout z deprese. Vepříci, koně, psi i delfíni
Nejenže jsou lidem věrnými souputníky. Zástupci živočišné říše jim mohou i vylepšit fyzické a...
Podzámecká zahrada v Kroměříži je plná energie a inspirace. I za deště
Nemůžete zabloudit. Na spodní straně náměstí proběhnete mezi domy k zámku s právě opravovanou...
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...