Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Diskuse k článku

Vědci zjistili, proč jsou krásně červená rajčata bez chuti a vůně

Krásně červená barva rajčat, která vznikla dlouholetým šlechtěním, je podle výzkumu amerických vědců důvodem jejich často mdlé chuti. Badatelé nyní chtějí rajčata geneticky pozměnit, aby byla zároveň pěkná i chutná.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

Roger Wilco - 4. reinkarnace

.

Nejsem vědec, ale řekl bych, že je to trochu jinak: Rajčata jsou ve sklenících vyháněna hnojivy, aby se mohla co nejdříve sklidit a majitel farmy mohl co nejdříve inkasovat mamon. Prostě rajčatům chybí přirozená doba zrání a sluníčko. Nic víc, nic míň. Rv

+2/0
29.6.2012 22:31

Juro83

Re: .

prense tak. Ked porovnavaju hydroponne pestovane paradajky tak nech sa necuduju ze su nechutne. Modrak nie je Taliansko no aj tak bez sklenniku mame kazdy rok krasne cervene vonave uzasne sladke a chutne paradajky. Ako klasiky tak aj cervene a zlte cherry. Netreba nic len posadit, podsypat humusom z kompostu a ked pridu naozaj tepla ako teraz zakryt zel dookola pokosenou travou aby zbytocne nevysychali. Paradajky budu ako maju byt!

+1/0
3.7.2012 23:44

novak0112

Re: .

tohle tak nemůžete napsat, víte co ten výzkum stál času a peněz ?!

;-)

+1/0
13.7.2012 8:00

bambi-budik

jako se vším ostatním...

už to tu zaznělo, přesto:

vědci se mají - taky bych chtěla zkoumat něco, co je naprosto jednoduché a známé: rajčata jsou dobrá, když si je utrhnete a dáte do pusy, nebo ten den zpracujete a zavaříte/zamrazíte. totéž platí o všem ostatním: jahodách, malinách, hrášku, mrkvi atd. atd. atd. speciálně ten hrášek si nejsem schopná koupit, ani nikde na trhu ne -- protože prostě jediný dobrý je ten snědený ještě u záhonu. jakmile si ho natrhám do misky a jím druhý den, tak je to úplně něco jiného a hodí se to tak do vývaru mezi maso a další zeleninu. delikátní chuť zmizí.

0/0
29.6.2012 21:29

Achille Volfoni

pro koho ten článek je?

Diskutéři z iDnesu takovou zeleninu nejí.Ti mají své "sedláky",kteří jim až do domu dovážejí špičkovou zeleninu,ovoce,maso a vejce....Tak proč o tomhle vlastně píšete?

0/0
29.6.2012 18:12

Duke___Nukem

Re: pro koho ten článek je?

;-DR^

0/0
30.6.2012 17:36

ppetr1

Re: pro koho ten článek je?

;-DR^

0/0
3.7.2012 6:52

udernik

Cerveny a chutny rajcata exisuji

ale to se nesmi kupovat ty pestovane na vodnim roztoku ze Spanelska, Holandska, etc. Vynikajici rajcata na jare jsou z Maroka pestovana na polich. I ze skleniku doma mam rajcata s vybornou chuti a krasne cerveny.. Mozna proto ze nevidej chemii ale jen uzralej hnuj promychany s dobrou pudou.

Zrovna tak jsem jed v breznu vynikajici rajcata v jizni Italii kdyz je sedlak privezl z pole primo do kolonialu na vesnici. A tak to je se vsi zeleninou a ovocem.

0/0
29.6.2012 15:20

Zdeněk76

Prosimvás, vědci

nechte už ty rajčata na pokoji. Co jste zmršili už nespravíte a dnes už skoro ani nikdo neví, jak má rajče vlastně chutnat.

0/0
29.6.2012 12:40

titus123

rajce

A vubec nejhorsi rajcata jsou ty geneticky modifikovana s tzv ryb. genem to kdyz si kousnete do rajcete citite rybu to je opravdu ultra hnus, neni nad rajce z vlastni zahrady, nicemu ostatnimu nelze v dnesni dobe verit

+1/0
29.6.2012 9:45

Jean-Luc Picard

Re: rajce

že vy myslíte ribozomy?

Možná se vám ale jen nevyplatilo dát v obchodě uzenáče a rajčata do stejné tašky .

+1/0
29.6.2012 11:50

AchJO24

Re: rajce

R^

0/0
29.6.2012 11:53

impresario ze smyrny

Re: rajce

jejda to je zase kravina, prosím Vás to vám zas někdo do mailu poslal nějakou trapnou pp prezentaci a nebo sousedka něco někde slyšela...Žádný "rybí gen" se do rajčat nikdy nedával, když už tak se pokusničilo s "prasečím genem",ale ani ten se nepoužívá. Nemluvě o tom,že jsem v EU a EU nenávidí GMO, takže ty rajčata mají spoustu neřestí, ale nejsou GMO a už vůbec s nějakým rybím genem...

0/0
29.6.2012 16:30

prdící had

Re: rajce

já mám teda stejnou zkušenost jako pisatel původního příspěvku, proto už kupuji jen keříková rajčata a taky pěstuji doma.

opravdu jsem někdy v rajčatech cítila rybinu, poprvé tak deset let zpátky.

0/0
29.6.2012 16:51

pavka8

Re: rajce

Ale to mohla být jenom kvasinková infekce.

0/0
29.6.2012 21:19

carandache

Osobní zkušenost

V našem skleníku vypěstovaná rajčata, utržená zralá, chutnají skvělě. Ovšem na podzim, kdy mají málo slunce a zčervenají po delší době, chutnají jako ta ze supermarketů. Stejně tak rajčata utržená na zahradě na podzim a nechaná dozrát doma. Takže příčinou je, že rajčata z obchodů se sklízejí polozralá (ne-li nezralá) a "dozrávají" v kamionech a ve skladech obchodníků a bez slunce.

+6/0
29.6.2012 9:29

Peťulák2

Re: Osobní zkušenost

To chce utrhnout a nechat dozrát na okně na přímém slunci.

0/0
29.6.2012 11:35

novak0112

Tady je pravda

http://hobby.idnes.cz/proc-jsou-rajcata-z-obchodu-jako-malovana-ale-chutnaji-jako-amarouny-11h-/hobby-domov.aspx?c=A100430_103433_hobby-domov_bma

Tady se mají vědci podívat a je to jasné za 5 minut !!!

0/0
29.6.2012 8:38

novak0112

Spíše

je to tím, že se rajčata nemůžou nechat dozrát, protože jinak by nevydržela týden v kamionu !!

Čerstvá zelenina ze Španělska je prostě blud!! Pokud se to bude vozit nezralé, nebude to nigdy chutnat.

Pokud si koupíte semínka která jsou taky šlechtěná, tak vám doma vyroste super chutné rajče a né nějaký chemický nesmysl. Na to není potřeba vědeckého přístupu, ale vědci na to určitě dostali dotaci, tak studují a bádají.......Rv

+4/0
29.6.2012 8:32

schima

Já bych poradil

Zásadní rozdíl je třeba rajče z Tesca (Španělských skleníků, vypěstováno v hydrophonii) a mezi rajčatem ze zahádky, které poznalo půdu a slunce

+1/0
29.6.2012 8:28

novak0112

Re: Já bych poradil

100% pravda, ale vědci něco musejí dělat za státní peníze...že.

Je to jako s elixírem mládí v té pohádce...

0/0
29.6.2012 8:34

notabene9

S tím nemáme problém,

jelikož rajčata nám na naší krásné a výborně prosperující zahrádce vždy zavčas shnijí..Dobrou chuť..

0/0
29.6.2012 8:06

ambrozinkaa

Ono se to časem projeví všude...

Takže jíme samé GMO? No to je parááda :-/

0/0
29.6.2012 7:45

impresario ze smyrny

Re: Ono se to časem projeví všude...

Ano, bojteeeseee, jíííte samééé GMO;-D Ale nejíte, nebo lépe řečeno, obyčejné šlechtění (bez jakých koliv zásahů GMO technologií) trvá spoustu let a geny se samozřejmě změní, je to ale pozvolný proces a celkem přirozený. Typický příklad pozměnění genů, které ale nikomu nepřijde divné je roubování ovocných stromů. Takže buďte v klidu a něco si o tom přečtěte(ale prosím vyhněte se těm propagandním nesmyslům, co vydávají některé ekologické a ekoteroristické organizace). Vždyť v čláku píšou, že to šlechtí 70 let a třeba pšenice u nás se šlechtí od nepaměti. Normální mluvě se tomu říká šlechtění, vezmete například jedince, který je málo odolný ale má vysoký výnos a jedince, který je hodně odolný a má nízký výnos a křížíte je tak dlouho aby jejich potomstvo mělo dobrý výnos a bylo odolné. Kapišto??

+1/0
29.6.2012 8:11

Lanolin

Re: Ono se to časem projeví všude...

Když ono jedna věc je přirozené křížení dvou genových sad a něco jiného je přímý zásah do jisté sekvence. Může se stát, že upravená sekvence má vliv i na něco jiného než zamýšlenou vlastnost. Můžeto to být vlastnost, která je mimo současný zájem a proto není prozkoumaná.

Stejně tak je vysoce pravděpodobné, že si tuto novou odrůdu firma pojistí aby nebyla možná generace F2, ale abyste každý rok musel kupovat osivo opět od nich. Stejně tak může pylem dojít k nežádoucímu přenocu genetické informace na jiné rostliny (a nemyslím z rajčat na okurku).

+2/0
29.6.2012 8:30

petr.n_22

Re: Ono se to časem projeví všude...

To osivo musíte kupovat znovu právě proto, že nají zakázanou možnost množení.

0/0
29.6.2012 20:29

Meliorátor

v mém skleníku

jsou rajčata krásně červená, se skvělou chutí i vůní.........jak je to možné?

+2/0
29.6.2012 7:24

Achille Volfoni

Re: v mém skleníku

jste zkušený "farmář"....

0/0
29.6.2012 7:42

impresario ze smyrny

Re: v mém skleníku

No jistě, a teď je zkuste zabalit do beden a převézt někam autem a tam prodávat třikrát přeskládat a pod. Budou to po nějaké chvilce potlučené chudinky, které by jste neprodal ani jako 3 jakost na lečo. Ty rajčata, kromě toho, že jsou celá červená, jsou také tužší a více odolná oťukům. Takže sice chuť žádný zázrak, ale je to ozdoba stolu a o to většině lidí šlo a stále jde. Jamile je zelenina jen méně vzhledná(i když je v pořádku a chutná) nikdo vám ji nekoupí, to vám řekne každý farmář. Na to se dělali docela dlouhé výzkumy a bohužel lidé v obchodě nakupují očima...Takže si vaše rajčata užijte,ale takové prostě pro dnešní spotřebitele nemají šanci...

0/0
29.6.2012 8:15

schima

Re: v mém skleníku

Blbost, ty naleštěné nesmylsly z Tesca mi do bytu nesmí. Jezdím za zelinářem pro rajčata s chutí a nevadí mi trochu unavenější rajče, ale hlavně že má chuť jako rajče a ne jako voda

0/0
29.6.2012 8:30

other_side

njn

kolik let nám podsouvají ze západu sajrajty v "dobré víře"? Rajčata pěstujeme sami, semínka kupujeme obvykle z UK. Pokud chce někdo poradit napište mi na infozavinacpeceokrajinu.cz  , třeba vám poradím co a jak. Hybridy nepěstujeme. Bio ano, nejen bio.

0/0
29.6.2012 7:24

kuceraptak

Re: njn

Ach jo. Všechny rostliny na světě jsou hybridy (všechny vznikly postupným křížením).  "Nejen BIO" znamená jako co? Že máte bio a nebio odrůdy? Nebo že BIO záhonek nepohnojíte a druhý záhonek pohnojíte, aby měli radost lidi, kteří neuznávají BIO označení?

(Už píšu jak troll, ale tohle už mi prostě nedalo.)

+2/0
29.6.2012 7:43

MiroTR

Re: njn

Jeden záhonek pohnojíte ve dne, druhý v noci. ;-)

0/0
29.6.2012 8:20

other_side

Re: njn

Víte, omlouvám se, ale nad lidmi kteří si o biu myslí to co vy jsem dávno zlomil hůl, takže nemám chuť vysvětlovat dál. My hnojíme kompostem a hnojem.

0/0
29.6.2012 8:32

kuceraptak

Re: njn

Neřekl jsem absolutně nic o svém názoru na "bio", jen jsem si tak trochu zatrollil na ten příspěvek výše.

0/0
29.6.2012 9:34

other_side

Re: njn

A když lehce odbočím k hnojení, myslíte, že je "zdravé a normální" že před sto lety stačilo vykopat studnu 7 metrů hluboko a nyní je potřeba z důvodu nevyhovující kvality vody vrtat 30m? To vše díky průmyslovému hnojení JZD.

+1/0
29.6.2012 8:39

kuceraptak

Re: njn

Nechápu vaši logiku, s jakou dávate nesouvisející věci k sobě: Díky hlubšímu vrtu se vyhnete tomu, aby se do vaší studny natekly hnojiva z JZD? Jak?! Myslím, že se dnes pole hnojí méně než za komoušů a kvalita vody je tedy v mnoha místech lepší než před revolucí (předem vám říkám, že na to bohužel ale nemám žádné zdroje, které by mi mou domněnku potvrdily).

A pokud jde o pokles hladiny podzemní vody, tak s tím má sotva hnojení něco společného. Jestli stačilo před 100 lety 7 metrů a dnes nestačí, hledejte souvislost se způsobem obhospodařování polí a lesů nad vámi (z polí zmizely remízky, les na kopci má menší zádržnou kapacitu...) a za ten úpadek většinou mohli komouši!

Další, co povede k poklesu hladiny podzemní vody bude blbec-soused, který obejde vyhlášku obce, která stanovuje maximální hloubku vrtu (když si někde

vyběhá povolení vyvrtat si hlubší vrt), sebere tak vodu sousedům v

okolí a myslí si, jaký je borec.

0/0
29.6.2012 9:50

other_side

Re: njn

Musím reagovat ještě než dojdu do skleníku vyndat naše rajčata ven :) , v podstatě s vámi souhlasím, obhospodařování krajiny je hrůza. Vím to z vlastní kůže pač máme několik hektarů po JZD a to co nám vrátili je fakt katastrofa. A nikdo už tu neřeší co vrátí za 30 let majitelům co od nich mají v nájmu, ornice v hajzlu, jzd v balíku. Majitel v breku.

0/0
29.6.2012 10:15

Lanolin

Re: njn

To se opravdu u nás nenajde žádné slušné osivo, nebo to děláte jen pro ten pocit?

0/0
29.6.2012 8:24

other_side

Re: njn

z UK bereme johnsons-seeds.com a z českých některá SEMA

0/0
29.6.2012 8:30

jakub7

Re: njn

Odrudam rajcat nerozumim, ale co je vlastne hybrid? Mel jsem za to, ze vsechna jedla rajcata vznikla vyslechtenim, drive byla rajska jablka okrasna (a odtud je i nazev)...

0/0
29.6.2012 10:05

čirokéz

Rajčata

Hmmm, tak teď nechápu, proč mám na zahrádce krásné červené rajčata a navzdory všem vědcům světa i chutnají jako rajčata a ne jako pomletá igelitová taška.

+2/0
29.6.2012 7:17

Benzin Petrolejovič Naftěnko

Kontrolní otázka.

Jestlipak víte chlapci, proč je rajče červený?

No protože se stydí, že neumí lyžovat, vy tupci.

+1/0
29.6.2012 6:39

Gwendolyn :)

Vedci by si meli utrhnout rajce z keriku, rajce,

ktere dozralo na slunicku prirozene. To bude vzdy chutnat lepe a bude krasne cervene narozdil od toho vyslechteneho v nejlepsi pude a nejlepsim skleniku urvane zelene a umele dozrale pro obchod, kde vydrzi dlouho a dlouho a jeste dele.

0/0
29.6.2012 4:41

Led c 9

Chuť rajčata benají

protože se trhají zelená ve Španělsku a pak se přepravují v kamiónech přes celý kontinent a dozrávají v bedničkách. Celý článek nás má zvyknout na geneticky modifikované plodiny, u kterých není jistota, jestli jsou při dlouhodobé konzumaci závadné nebo ne.

0/0
28.6.2012 23:54

Led c 9

Re: Chuť rajčata NEMAJÍ

oprava nadpisu, nevidím na klávesnici a tak to dopadlo

0/0
28.6.2012 23:55

kajak v zakoně

Re: Chuť rajčata benají

závadné při konzumaci samozřejmě nejsou... Závadné jsou jenom pro přírodu..., což se nám vrátí ze strany odkud to nemusíme vůbec čekat...:-/

0/0
28.6.2012 23:56

jakub7

Re: Chuť rajčata benají

Geneticky modifikovane plodiny uz jime vsichni. Firmy vyrabejici geneticky modifikovana semena maji obrovskou moc, v USA si prosadili, ze ani nemusi na obalu uvadet, ze produkt obsahuje geneticky modifikovane plodiny. Jedna z nejmocnejsich firem temer na svete je f. Monsanto

+1/0
29.6.2012 0:04

Pruit Igoe XI.

Kvalitní základní suroviny jsem za komára sehnal...

...v každé sámošce na vesnici. Banány nebyly, ale nikdo si z toho nehty netrhal. Dneska projezdím kvůli kvalitnímu chlebu půl Prahy, jenomže pro kvalitní maso musím zase úplně jinam, protože v obchodech nic není...teda kromě banánů, těch se můžeme zalknout...

+2/0
28.6.2012 23:09

Lev---_z-_Rožmitálu

Re: Kvalitní základní suroviny jsem za komára sehnal...

R^

0/0
28.6.2012 23:12





Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je součástí koncernu AGROFERT ovládaného Ing. Andrejem Babišem.