Diskuze

Vědci zjistili, proč jsou krásně červená rajčata bez chuti a vůně

Krásně červená barva rajčat, která vznikla dlouholetým šlechtěním, je podle výzkumu amerických vědců důvodem jejich často mdlé chuti. Badatelé nyní chtějí rajčata geneticky pozměnit, aby byla zároveň pěkná i chutná.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Roger Wilco - 4. reinkarnace

29. 6. 2012 22:31
.

Nejsem vědec, ale řekl bych, že je to trochu jinak: Rajčata jsou ve sklenících vyháněna hnojivy, aby se mohla co nejdříve sklidit a majitel farmy mohl co nejdříve inkasovat mamon. Prostě rajčatům chybí přirozená doba zrání a sluníčko. Nic víc, nic míň. Rv

2 0
možnosti

Juro83

3. 7. 2012 23:44
Re: .

prense tak. Ked porovnavaju hydroponne pestovane paradajky tak nech sa necuduju ze su nechutne. Modrak nie je Taliansko no aj tak bez sklenniku mame kazdy rok krasne cervene vonave uzasne sladke a chutne paradajky. Ako klasiky tak aj cervene a zlte cherry. Netreba nic len posadit, podsypat humusom z kompostu a ked pridu naozaj tepla ako teraz zakryt zel dookola pokosenou travou aby zbytocne nevysychali. Paradajky budu ako maju byt!

1 0
možnosti

bambi-budik

29. 6. 2012 21:29
jako se vším ostatním...

už to tu zaznělo, přesto:

vědci se mají - taky bych chtěla zkoumat něco, co je naprosto jednoduché a známé: rajčata jsou dobrá, když si je utrhnete a dáte do pusy, nebo ten den zpracujete a zavaříte/zamrazíte. totéž platí o všem ostatním: jahodách, malinách, hrášku, mrkvi atd. atd. atd. speciálně ten hrášek si nejsem schopná koupit, ani nikde na trhu ne -- protože prostě jediný dobrý je ten snědený ještě u záhonu. jakmile si ho natrhám do misky a jím druhý den, tak je to úplně něco jiného a hodí se to tak do vývaru mezi maso a další zeleninu. delikátní chuť zmizí.

0 0
možnosti

Achille Volfoni

29. 6. 2012 18:12
pro koho ten článek je?

Diskutéři z iDnesu takovou zeleninu nejí.Ti mají své "sedláky",kteří jim až do domu dovážejí špičkovou zeleninu,ovoce,maso a vejce....Tak proč o tomhle vlastně píšete?

0 0
možnosti

Duke___Nukem

30. 6. 2012 17:36
Re: pro koho ten článek je?

;-DR^

0 0
možnosti

udernik

29. 6. 2012 15:20
Cerveny a chutny rajcata exisuji

ale to se nesmi kupovat ty pestovane na vodnim roztoku ze Spanelska, Holandska, etc. Vynikajici rajcata na jare jsou z Maroka pestovana na polich. I ze skleniku doma mam rajcata s vybornou chuti a krasne cerveny.. Mozna proto ze nevidej chemii ale jen uzralej hnuj promychany s dobrou pudou.

Zrovna tak jsem jed v breznu vynikajici rajcata v jizni Italii kdyz je sedlak privezl z pole primo do kolonialu na vesnici. A tak to je se vsi zeleninou a ovocem.

0 0
možnosti

Zdeněk76

29. 6. 2012 12:40
Prosimvás, vědci

nechte už ty rajčata na pokoji. Co jste zmršili už nespravíte a dnes už skoro ani nikdo neví, jak má rajče vlastně chutnat.

0 0
možnosti

titus123

29. 6. 2012 9:45
rajce

A vubec nejhorsi rajcata jsou ty geneticky modifikovana s tzv ryb. genem to kdyz si kousnete do rajcete citite rybu to je opravdu ultra hnus, neni nad rajce z vlastni zahrady, nicemu ostatnimu nelze v dnesni dobe verit

1 0
možnosti

Jean-Luc Picard

29. 6. 2012 11:50
Re: rajce

že vy myslíte ribozomy?

Možná se vám ale jen nevyplatilo dát v obchodě uzenáče a rajčata do stejné tašky .

1 0
možnosti

carandache

29. 6. 2012 9:29
Osobní zkušenost

V našem skleníku vypěstovaná rajčata, utržená zralá, chutnají skvělě. Ovšem na podzim, kdy mají málo slunce a zčervenají po delší době, chutnají jako ta ze supermarketů. Stejně tak rajčata utržená na zahradě na podzim a nechaná dozrát doma. Takže příčinou je, že rajčata z obchodů se sklízejí polozralá (ne-li nezralá) a "dozrávají" v kamionech a ve skladech obchodníků a bez slunce.

6 0
možnosti

Peťulák2

29. 6. 2012 11:35
Re: Osobní zkušenost

To chce utrhnout a nechat dozrát na okně na přímém slunci.

0 0
možnosti

novak0112

29. 6. 2012 8:32
Spíše

je to tím, že se rajčata nemůžou nechat dozrát, protože jinak by nevydržela týden v kamionu !!

Čerstvá zelenina ze Španělska je prostě blud!! Pokud se to bude vozit nezralé, nebude to nigdy chutnat.

Pokud si koupíte semínka která jsou taky šlechtěná, tak vám doma vyroste super chutné rajče a né nějaký chemický nesmysl. Na to není potřeba vědeckého přístupu, ale vědci na to určitě dostali dotaci, tak studují a bádají.......Rv

4 0
možnosti

schima

29. 6. 2012 8:28
Já bych poradil

Zásadní rozdíl je třeba rajče z Tesca (Španělských skleníků, vypěstováno v hydrophonii) a mezi rajčatem ze zahádky, které poznalo půdu a slunce

1 0
možnosti

novak0112

29. 6. 2012 8:34
Re: Já bych poradil

100% pravda, ale vědci něco musejí dělat za státní peníze...že.

Je to jako s elixírem mládí v té pohádce...

0 0
možnosti