- Napište nám
- Kontakty
- Reklama
- VOP
- Osobní údaje
- Nastavení soukromí
- Cookies
- AV služby
- Kariéra
- Předplatné MF DNES
Nejsem vědec, ale řekl bych, že je to trochu jinak: Rajčata jsou ve sklenících vyháněna hnojivy, aby se mohla co nejdříve sklidit a majitel farmy mohl co nejdříve inkasovat mamon. Prostě rajčatům chybí přirozená doba zrání a sluníčko. Nic víc, nic míň.
prense tak. Ked porovnavaju hydroponne pestovane paradajky tak nech sa necuduju ze su nechutne. Modrak nie je Taliansko no aj tak bez sklenniku mame kazdy rok krasne cervene vonave uzasne sladke a chutne paradajky. Ako klasiky tak aj cervene a zlte cherry. Netreba nic len posadit, podsypat humusom z kompostu a ked pridu naozaj tepla ako teraz zakryt zel dookola pokosenou travou aby zbytocne nevysychali. Paradajky budu ako maju byt!
už to tu zaznělo, přesto:
vědci se mají - taky bych chtěla zkoumat něco, co je naprosto jednoduché a známé: rajčata jsou dobrá, když si je utrhnete a dáte do pusy, nebo ten den zpracujete a zavaříte/zamrazíte. totéž platí o všem ostatním: jahodách, malinách, hrášku, mrkvi atd. atd. atd. speciálně ten hrášek si nejsem schopná koupit, ani nikde na trhu ne -- protože prostě jediný dobrý je ten snědený ještě u záhonu. jakmile si ho natrhám do misky a jím druhý den, tak je to úplně něco jiného a hodí se to tak do vývaru mezi maso a další zeleninu. delikátní chuť zmizí.
Diskutéři z iDnesu takovou zeleninu nejí.Ti mají své "sedláky",kteří jim až do domu dovážejí špičkovou zeleninu,ovoce,maso a vejce....Tak proč o tomhle vlastně píšete?
ale to se nesmi kupovat ty pestovane na vodnim roztoku ze Spanelska, Holandska, etc. Vynikajici rajcata na jare jsou z Maroka pestovana na polich. I ze skleniku doma mam rajcata s vybornou chuti a krasne cerveny.. Mozna proto ze nevidej chemii ale jen uzralej hnuj promychany s dobrou pudou.
Zrovna tak jsem jed v breznu vynikajici rajcata v jizni Italii kdyz je sedlak privezl z pole primo do kolonialu na vesnici. A tak to je se vsi zeleninou a ovocem.
nechte už ty rajčata na pokoji. Co jste zmršili už nespravíte a dnes už skoro ani nikdo neví, jak má rajče vlastně chutnat.
A vubec nejhorsi rajcata jsou ty geneticky modifikovana s tzv ryb. genem to kdyz si kousnete do rajcete citite rybu to je opravdu ultra hnus, neni nad rajce z vlastni zahrady, nicemu ostatnimu nelze v dnesni dobe verit
že vy myslíte ribozomy?
Možná se vám ale jen nevyplatilo dát v obchodě uzenáče a rajčata do stejné tašky .
V našem skleníku vypěstovaná rajčata, utržená zralá, chutnají skvělě. Ovšem na podzim, kdy mají málo slunce a zčervenají po delší době, chutnají jako ta ze supermarketů. Stejně tak rajčata utržená na zahradě na podzim a nechaná dozrát doma. Takže příčinou je, že rajčata z obchodů se sklízejí polozralá (ne-li nezralá) a "dozrávají" v kamionech a ve skladech obchodníků a bez slunce.
To chce utrhnout a nechat dozrát na okně na přímém slunci.
Tady se mají vědci podívat a je to jasné za 5 minut !!!
je to tím, že se rajčata nemůžou nechat dozrát, protože jinak by nevydržela týden v kamionu !!
Čerstvá zelenina ze Španělska je prostě blud!! Pokud se to bude vozit nezralé, nebude to nigdy chutnat.
Pokud si koupíte semínka která jsou taky šlechtěná, tak vám doma vyroste super chutné rajče a né nějaký chemický nesmysl. Na to není potřeba vědeckého přístupu, ale vědci na to určitě dostali dotaci, tak studují a bádají.......
Zásadní rozdíl je třeba rajče z Tesca (Španělských skleníků, vypěstováno v hydrophonii) a mezi rajčatem ze zahádky, které poznalo půdu a slunce
100% pravda, ale vědci něco musejí dělat za státní peníze...že.
Je to jako s elixírem mládí v té pohádce...