Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Diskuse k článku

Po italském zemětřesení zachraňuje milovníky parmazánu sýr z Litovle

Když Itálií letos v květnu otřásla dvě ničivá zemětřesení, labužníci z celého světa se zděsili při pohledu na zničená kola parmazánu i na poničené mlékárny, kde se tento sýr vyrábí. Naštěstí je může zachránit sýrárna z Litovle.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

mikloška

fa Orrero

aspoň firma už nemusí na kotouče razit Parmiggiano Reggiano je pravda že ve Třech Dvorech nemají tak kvalitní dozrávárnu je umělá ta v Itálii je přírodní a zraje zhruba o půl roku déle

0/0
8.7.2012 22:05

sámvelkýmao

no

s tím máslem to kapku přehnali.........Rv

0/0
6.7.2012 16:33

BigpetBig

výborný sýr

Sýr GM není nijak podřadný, je to výborný výrobek, jen od něj nečekejte to co není. Parmezán je něco, GP je něco a GM zase něco jiného.

+1/0
4.7.2012 10:57

kabourka

Gran Moravia

Do doby,  než jsem navštivila v květnu výrobnu Brazzalle v severní Itálii, tak bych psala taky takovou pitomost, že parmazán je jen Parmigiano. Jenže - "polotovar" kola sýru z Litovle putují do Itálie, tam zrají a pak se balí, distribuují, rpodávají a konzumují. Kvalita, o náíž diskutující hovoří,  je dle toho, jak dlouho zraje. Sýr je to výborný a když si ho koupíte v jejich prodejně, neprohloupíte. Tady jsem ho nezkoušela, ale až pro něj půjdu, podívám se na etiketu pořádně. Je to dobrota, mám ho ještě půl kila, protože jsem se zásobila :-).

0/0
4.7.2012 9:18

ladyniak

Re: Gran Moravia

Kde zůstává gro zisku z výroby a prodeje takového sýra?

0/0
4.7.2012 12:21

sámvelkýmao

Re: Gran Moravia

osobně se chci dobře nažrat a kam jdou daně je mi u tamtoho.....;-D:-/Rv

0/0
6.7.2012 16:46

opportunity

Re: Gran Moravia

To je trochu krátkozraké - když budou zisky z práce našich lidí odcházet ven, tak budeme pořád jenom montovna.

0/0
9.7.2012 22:30

made.in.panelak

...toz u nas na sidlišti v sámošce

....nepotrebujem nejaky grany, ani italsky, ani moravsky...Rv

Nase decka si uz zvykla na ty taveny bílý ramínka na šaty [>-], co je dodavaj vjetnamci do syráren. Tam vyšroubujou drát, roztaví ramínka a pridaj umelý aroma - nekdy taky ne -, sul a rozdil pak delej jen nalepkou s cenou a nazvem.

Nastesti take zvysujou kazdyho pul roku cenu, takze maminy maj dobrej pocit, ze stoupa i kvalita.

Neni nad český tavený raminka R^

ahoj, tonda z kotelnyV

0/0
4.7.2012 8:40

Juro83

ziadne snobkse maniry

to pozname, Vrsatec slovensky parmezan a Gran Moravia podobne kraviny. Konzistencia rovnaka, sposob pripravy rovnaky len ta chut a vona zaostava. Ono zo syrom je to ako z vinom. Rizling z moravy nikdy nedosiahne kvalit malokarpatskeho a muskat z Malych karpat nikdy nebude mat vonu toho z juznej moravy. Je to proste tak a ziadny inzertny clanok s tym nic nenarobi.

0/0
3.7.2012 23:28

Gustav Nečas

a pořád se u nás najde sposta snobských ubožáků

a to i mezi "profesionálními" kuchařskými "hvězdami", které mají připitomnělé připomínky, že tuto náhradu ne, že to není parmezán.

Pokud se někdo svým jménem s tradicí podepíše pod výrobek, byť dělaný jinde, ale podle klasické receptury a se srovnatelnými surovinami, tak to prostě je ono. Pouze pro to nesmí použít název, vyhrazený pro jediný region původního původu. A firma rodiny Brazzaleových má jistě delší tradici než například podvodníčci co k nám dodávají pravé tvarůžky či špekáčky co neviděla buřta ani na fotce.

+1/0
3.7.2012 20:22

dolch

Re: a pořád se u nás najde sposta snobských ubožáků

Já si Gran Moravia kupuje běžně. Vyjde na polovinu Italských a kvalita je stejná.

0/0
3.7.2012 21:11

lada123

Re: a pořád se u nás najde sposta snobských ubožáků

Kolik davas za tu Gran Moravii? Kvalita stejna jako u dvojnasobne drahych Italu, to mi nejak nesedi...

0/0
3.7.2012 22:57

mikloška

Re: a pořád se u nás najde sposta snobských ubožáků

V prodejně GM 269 Kč  Tři Dvory u Litovle fa Orrero 259 Kč

0/0
8.7.2012 22:28

opportunity

Re: a pořád se u nás najde sposta snobských ubožáků

V Praze Kaufland 390, farmářské trhy 600

0/0
9.7.2012 22:28

lada123

Re: a pořád se u nás najde sposta snobských ubožáků

Diky, tak to bych jeste dokazal pochopit, zvlaste pokud maji v nabidce i vyzralejsi verzi. Pro me z geografickych duvodu bohuzel pripada v uvahu GM za cca 500 Kc/kg, kdyz je za 400 Kc/kg, tak se tvari jak je akcni...:-/

0/0
10.7.2012 21:46

Ika Hostka

Re: a pořád se u nás najde sposta snobských ubožáků

No taky Gran Moravia používám, ale parmezán to fakt není, zkuste někdy pravé parmigiano reggiano, to jsou nebe a dudy. Takže žádný snobismus

0/0
4.7.2012 7:19

psychiatr

Re: a pořád se u nás najde sposta snobských ubožáků

Na trhu v Itálii najdete Gran Moravia za stejnou cenu jako Grana Padano a vedle leží o poznání dražší Parmigiano-Reggiano. Kvalita těch sýrů odpovídá ceně. Ten váš parmezán to ale NENÍ a nikdo to od něho ani nečeká. Pokud tam nevidíte rozdíl - neutrácejte zbytečně za parmezán. Bohužel to co si koupím v České Bille jako Gran Moravia je hluboko pod úrovní Grana Padano - prostě ta Moravia chutná v Itálii lépe... nechápu to, NELÍBÍ se mi to, ale je to prostě fakt.

...........

Otevřel jsem si loni na podzim Corriere della sera a byl jsem velmi příjemně překvapen. V jednom čísle reklama na Škodovku, na Plzeňský Prazdroj a celostránková reklama na Gran Moravia.

0/0
3.7.2012 21:21

lada123

Re: a pořád se u nás najde sposta snobských ubožáků

To jsme dva. Gran Moravia podle me nedosahuje kvalit (to je ale subjektivni, co clovek, to chut) ani Grana Padano a to ani tech prodavanych v Cesku a to jsou i v Cesku za srovnatelnou cenu. Parmigiano-Reggiano je pak jina kategorie, chutove i cenove. Kdyz se podivam na pomer cena/kvalita, tak vybiram podle zpusobu pouziti mezi zminenymi dvema Italy a Gran Moravia ma smulu, bohuzel.

0/0
3.7.2012 23:02

martas38

Re: a pořád se u nás najde sposta snobských ubožáků

Já bych řekl, že Gran Moravia kvalit Grana Padana dosahuje. Ale jak již bylo uvedeno, není Gran Moravia jako Gran Moravia a to i na českém trhu. Což samozřejmě ve prospěch firmy nehovoří.

0/0
4.7.2012 1:52

net.Xtreme proti diskriminaci

Re: a pořád se u nás najde sposta snobských ubožáků

Jasně, že není Gran Moravia jako Gran Moravia, když zraje 9 -24 měsíců a to je jen jeden z rozdílů...

0/0
4.7.2012 8:32

psychiatr

Re: a pořád se u nás najde sposta snobských ubožáků

Přesně tak.

Pokud se podíváte na stránky výrobce, nejdete v sortimentu pouze 12 měsíční.

Poraďte kde ochutnat ten 24měsíční.

0/0
4.7.2012 8:56

bludickan

Re: a pořád se u nás najde sposta snobských ubožáků

V Brně na Radnické. Mají oba.

0/0
6.7.2012 23:36

čirokéz

Re: a pořád se u nás najde sposta snobských ubožáků

Asi tak - co řekneš, když ti někdo bude nabízet sportovní auto (byť dobré) a tvrdit že je to Ferrari, ale ono to není Ferrari.

0/0
4.7.2012 7:42

nasty

original?

Veta "Až půjdete do obchodu kupovat originál, možná dostanete sýr vyrobený v Česku." je s prominutim pitomost, pravdiva leda tak v podvodnych supermarketech. Parmigianno reggiano je chranena a hodne hlidana lokalni znacka.

+2/0
3.7.2012 17:41

mikloška

Re: original?

fa Orrero je obrovská italská firma která má filiálku na Moravě nedělejme si iluze že dnes platí u velkých firem   regionální produkt  výroba přímo v místě zase lepší než by šli o kousek dál značka PL

0/0
8.7.2012 22:21





Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je součástí koncernu AGROFERT ovládaného Ing. Andrejem Babišem.