Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Diskuse k článku

VIDEO: Návod na ostření kuchyňských nožů bez ocílky. Zkuste kámen

Bojíte se práce s ocílkou? Odborník poradí, jak si doma udržet nože ostré pomocí brusného kamene.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

certik_bertik

upřímně

je nesmysl vyhazovat peníze za drahé nože, protože nerez prostě není nikdy dost tvrdý a odolný, lepší je koupit kus nástrojovky D2 nebo něco takového (pasovinu, kus pasoviny, to nebude stát ani stovku) přibrousit si to do přibližného tvaru roznýtovat nějaký nůž z tesca za 70 Kč, a přivrtat ten obrobek, pak zakalit popustit a nabrousit. Když to pokaždé po použití utřete dosucha, nezrezne to nikdy, tak se může nějaký victorinox schovat, to ostří vydrží daleko víc než nějaká keramika a dá se to nabrousit snadno

0/0
10.7.2012 21:59

martas38

Re: upřímně

No a není lepší si koupit sendvičového japonce s uhlíkovým jádrem za 700Kč, než dělat výše uvedené harakiri? Obzvláště lidé bez dílny to ocení. A pokud to zapomenete otřít zrezne vám jen kousek u ostří.

0/0
11.7.2012 0:17

certik_bertik

Re: upřímně

to určitě, ale tohle moje řešení je za pul darma a udělá to tu samou práci

0/0
11.7.2012 8:37

Inkvizitor Johny

Re: upřímně

No moc skoro zdarma to není. Protože místo obrábění normální člověk radši půjde dělat něco užitečnějšího a cennějšího. Ale na důchod by to mohlo být dobré hobby.

0/0
11.7.2012 12:51

certik_bertik

Re: upřímně

tohle snad není užitečné?

0/0
11.7.2012 15:48

martas38

Re: upřímně

A na kolik to příjde, když si koupím pásovinu, nechám ji upravit do požadovaného tvaru, koupím levný nůž, nechám ho roznýtovat, nechám to zakalit, popustit, vybrousit. Nebude nakonec levnější a vzhlednější koupit si za sedm stovek normální kuchyňák Victorinox, nebo tak něco podobně? Doma jaksi nevedu ani nářadí na roznýtování a nevím, jestli bych zvládl vytvořit od základu výbrus. Taky kolik nad tím strávím času a bude se to rentovat, pokud si budu počítat 300Kč za hodinu práce?

+1/0
11.7.2012 19:49

Morrison

Re: upřímně

Tak podle toho, co píšete, to pro vás samozřejmě smysl nemá. Mimochodem nářadí na roznýtování se, pokud se nepletu, říká vrtačka ;-)

0/0
19.7.2012 1:32

karlík X

No vida,

co se všechno nedozvíme o obyčejných kuchyňských kudlách!;-D

0/0
10.7.2012 12:00

nepremyslej nad lamou

Kožený pásek, nejlepší

0/0
9.7.2012 18:11

martas38

Re: Kožený pásek, nejlepší

Na seřezání děcka určitě. Ale tupý nůž s ním nenabrousíš.

0/0
9.7.2012 23:11

Inkvizitor Johny

Keramické nože

Tohle je trochu off topic, ale už jste někdo zkoušel brousit keramiku? Tak jest oxid zirkonu nebo co to používaj?

0/0
9.7.2012 13:24

martas38

Re: Keramické nože

Keramické nože jsou dobré pro lidi, kteří věří, že ocel ničí vitamíny...

Mělo by to jít diamantem (ale asi ne moc dobře), snad jsem někde četl, že na to slouží i nějaká udělátka.

0/0
9.7.2012 23:00

karlík X

Re: Keramické nože

keramika je chyták na prachy.R^

0/0
10.7.2012 11:45

Morrison

Re: Keramické nože

Ocel ničí vitamíny? A tuto "informaci" máte z nějakého důvěryhodnějšího zdroje než jsou reklamní kecy prodejců keramických nožů?

0/0
19.7.2012 1:34

intago

pozor na otřepy

po nabroušení přejedu prstem kolmo k ostří po obou stranách a rozhodnu kde je a jak veliké. Pak ho stáhnu brouskem a zkontroluji.

Jinak děsně vadí řezání:-/

0/0
9.7.2012 13:01

Inkvizitor Johny

Re: pozor na otřepy

Já teda prstem poznám houno a proti slunci taky houno:-)

0/0
9.7.2012 13:24

intago

Re: pozor na otřepy

jaký slunce?? Chce to praxi a jemnější prsty

Co vrtáky, brousíte v ruce? Chce to grif...

0/0
9.7.2012 13:40

l.g

TO JE NEHORÁZNOST !!!

Ten člověk na videu radí naprosté NESMYSLY!

Ocílkou se nože NEBROUSÍ.

Nůž se nebrousí NIKDY KROUŽIVÝMI pohyby.

Brousicími strojky nože i nůžky akorát ZNIČÍTE.

Že tomu nerozumí redaktor bych mu tak nezazlíval. Ale že dává za příklad nějakého blbečka zřejmě z hobymarketu, který o problému nemá ni páru, je nehoráznost.

+3/0
9.7.2012 10:31

Morrison

Re: TO JE NEHORÁZNOST !!!

Proč se nůž nikdy nebrousí krouživými pohyby? Zkoušel jsem to na jednom laciném kuchyňáku a nabrousil jsem ho tak, že holí. Čili neúčinný tenhle postup asi není, tak v čem je problém?

0/0
19.7.2012 1:36

karlík X

Proboha, vy jste z toho

udělali guláš. Nevím, co je na tom zvláštního naostřít nože!

Už vidím, co byste dělali s kosou!8-o

0/0
9.7.2012 1:40

martas38

Re: Proboha, vy jste z toho

Karlíku každej není Ferda Mravenec a dobře nabrousit nůž (myslím skutečně dobře, aby dlouho držel ostří a stačilo ho udržovat na ocílce) je umění, které se člověk učí roky. Jinak souhlas, v článku jsou bludy.

0/0
9.7.2012 2:36

l.g

Re: Proboha, vy jste z toho

Ono to zas takové umění není. Jen na to potřebujete pořádné vybavení a musíte trochu vědět, co děláte. Přitom ruční brousek není V ŽÁDNÉM PŘÍPADĚ dostatečné vybavení.

0/0
9.7.2012 10:35

Inkvizitor Johny

Re: Proboha, vy jste z toho

Asi tomu nebudete věřit, ale třeba japonské katany se vyráběly a vyrábí na brouscích. Tím myslím ostří. Teda jako prej to mistrovi trvá měsíc, ale to je maličkost:-)

+1/0
9.7.2012 16:46

mikloška

ukázka s nevytáhnutým ostřím

nůž musí být jedna plocha na úhly zapomeňte na kameni můžete tak nabrousit zahradnický nůž do 10 cm to musíte mít, jak už tady bylo řečeno belgický úlomek po určitém čase přibrušování ocilkou nebo něčím jiným musí nůž vytáhnout odborník pochybuji že málo kdo má doma vybavení na broušení nožů velký kotouč cca 30cm který jede spodní části ve vodě, vějířovitý velký kotouč složený jemných smirkových plátů a leštící filcový kotouč na který se dává pasta nebude dlouho trvat nožíři zkrátka nebudou pak budou lidi vděčni i  za blbou radu nějakého pseudo odborníka

0/0
8.7.2012 20:46

Inkvizitor Johny

Re: ukázka s nevytáhnutým ostřím

Ale jděte.

0/0
8.7.2012 20:48

mikloška

Re: ukázka s nevytáhnutým ostřím

za první nůž co figuruje v ukázce  jako nožíř by se styděl největší odměnou pro nožíře je když vám kuchař kterému jste brousil nůž řekne  že vydržel  17 000 řízků nebo nůž na sushi  překrojí zrnka uvařené rýže, taky se dnes potkat s noži za několik tisíc není problém horší je nabrousit Johny vzal bych tě do učení  ale musíš být mladý protože první nůž s kterým budeš spokojen se ti povede tak za 5 let jak už tu někdo  psal je to umění

0/0
8.7.2012 21:33

Hokki

Re: ukázka s nevytáhnutým ostřím

Pokud chceš, aby to po tobě někdo četl, zamysli se nejdříve nad svojí "originalitou". Nedočetl jsem, nelze.:-(

+6/0
8.7.2012 21:37

Jan Motůrek

Re: ukázka s nevytáhnutým ostřím

no tak to jsem rád, že nejsem sám, komu přijde ten text poněkud nečitelný.

+2/0
9.7.2012 7:28

cokolivmenapadne

Re: ukázka s nevytáhnutým ostřím

Dobry vecer, pokud to myslite vazne, tak se mi prozim ozvete na mcclement seznam.cz

0/0
8.7.2012 23:14

l.g

Re: ukázka s nevytáhnutým ostřím

Nevím tedy jak to učíte, ale pokud člověk není naprosto nešikovný, k tomu ještě imbecil a má k dispozici odpovídající vybavení, tak se to naučí asi za hodinu...

0/0
9.7.2012 16:05

martas38

Re: ukázka s nevytáhnutým ostřím

Nebyl by odkaz na vaše nožířství?

0/0
9.7.2012 17:48

mikloška

Re: ukázka s nevytáhnutým ostřím

Je mně líto že můj článek je špatně čitelný raději s noži pracuji než o nich píši odkaz nemám není to moje hlavní zaměstnání, ale velký koníček měl jsem štěstí  že jsem se mohl učit od starého pána Nožířství Tupých Brno zkuste mu říct, když bude mít pořádný nůž po ruce, že se to vlastně nic není, dá se to naučit za 1 hod.

0/0
9.7.2012 21:06

martas38

Re: ukázka s nevytáhnutým ostřím

Nemyslel jsem vás. Z vašich příspěvků se dá (byť trochu obtížně vyčíst, že víte o čem mluvíte). Ale mluvím o uživateli l.g, který tvrdí, že nože se naučíte brousit za hodinu. Rád bych se ho zeptal, zda platí totéž pro nože z oceli VG-10, jako Elmax, nebo z ZDP-189 a naprosto běžné 8Cr13Mov. Zda má za tu hodinu zvládnutý plochý výbrus stejně jako duty a konvexiální (které mimochodem na kotouči neudělá) a podobně.

0/0
9.7.2012 23:10

l.g

Re: ukázka s nevytáhnutým ostřím

Možná jste si nepovšiml: "...má k dispozici odpovídající vybavení...".

Pokud máte na broušení odpovídající mašinu (tím nemyslím obyčejnou brusku, ale průmyslový brousicí stroj), tak vám zaškolení jeho obsluhy nezabere víc než tu hodinu (pokud ta obsluha není imbecil) a výsledek je jako by byl nůž nový.

Máte v zásadě dvě možnosti. Buď se to učíte patlat v ruce a trvá vám to 5 let, než dosahnete nějakého slušného výsledku, nebo na to máte stroj, který to udělé za vás a o hodně lépe, než to jste schopen zvládnout v ruce. Vám už jen zbývá naučit se, jestli máte nastavit na voliči brus na úhel 13,5° nebo na 15°, Což opravdu není žádná velká věda.

 

Uznávám, že to není řešení pro domácnost, ale kvalitní nože brousit na koleni podomácku je stejně nejsnažší cesta k jejich znehodnocení.

+1/0
10.7.2012 11:44

martas38

Re: ukázka s nevytáhnutým ostřím

Běžte se zeptat třeba pánů Dohnalů, jak se brousí nože a zda tohle dělají na vašem stroji http://www.dohnalknives.com/strana01cz.htm

0/0
10.7.2012 12:50

l.g

Re: ukázka s nevytáhnutým ostřím

Po pravdě je mi dost jedno, jak brousí nože u Dohnalů. I když nejde o nože kuchyňské. Krom toho není nejmenší důvod to nedělat strojem. Rukou to totiž lépe neuděláte. Rukou to můžete udělat maximálně srovnatelně dobře nebo hůř.

0/0
10.7.2012 14:52

martas38

Re: ukázka s nevytáhnutým ostřím

Ale samozřejmě že jde i o nože kuchyňské. A většina nožířů vám řekne, že nejkvalitnější plochý výbrus uděláte na japonských vodních kamenech.

0/0
10.7.2012 15:23

l.g

Re: ukázka s nevytáhnutým ostřím

Nevšiml jsem si, že by Dohnalove dělali kuchyňské nože.

To co tu vkládáte do úst většině nožířů je při ručním broušení jistě pravda. V tom se s vámi nepřu. Ale pořád jsme u ručního broušení...

0/0
11.7.2012 15:28

martas38

Re: ukázka s nevytáhnutým ostřím

Ještě jednou bych se optal, zda by nebyl odkaz na vaše nožířství. Aby jsme mohli eventuelně porovnat nůž broušený ručně a vašim strojem.

0/0
10.7.2012 15:25

mikloška

Re: ukázka s nevytáhnutým ostřím

Určitě existují automaty na broušení, ale vrazte do něho nože, které majitel pořídil sadu za 35 000Kč špatné nastavení a máte vyděláno ani si to nedovedu dost dobře představit, když začínám brousit teprve začínám poznávat o jakou ocel se jedná podle toho volím přítlak nejraději mám INOX ale málo kdy zůstal název oceli vyznačený na noži tak spíše srovnávám nejzajímavější  jsou předválečné Solingeny z Damascénské oceli jeden takový se mně podařilo získat když se nabrousí jsou vidět mikroskopické černé čárky, jak byl překládaný

0/0
10.7.2012 21:43

martas38

Re: ukázka s nevytáhnutým ostřím

No a l.g vám na to řekne, že nejlepší jsou strojově vysekávané břity. Já s vámi p. Mikloška plně souhlasím.

0/0
11.7.2012 0:22

l.g

Re: ukázka s nevytáhnutým ostřím

To neřeknu. To tu říkáte jen vy. :-)

0/0
11.7.2012 15:20

mikloška

Re: ukázka s nevytáhnutým ostřím

Hodlám do této diskuze vnést poslední příspěvek. Nůž je něco tak specifického kde velmi rozhoduje kvalita oceli. Jen člověk zasvěcený pochopí jak s ním nakládat.

0/0
11.7.2012 21:23

alienated

Hm, několik věcí které se pletou dohromady.

0/0
8.7.2012 20:01

alienated

Re: Hm, několik věcí které se pletou dohromady.

jednak je rozdíl mezi holením a řezáním.

Zatímco některé potraviny se víceméně sekají(zelenina) tam je třeba aby ostří bylo hladké, stejný princip jako při holení. Jen úhel ostří bude větší než u břitvy. Ale kdo tvrdí že je na to potřeba kůže tak je blázen. Kůže má smysl opravdu jen na jemnou práci jako je břitva, ale v kuchyni fakt ne. Jen pro takový ty onánisty...

Maso člověk opravdu řeže a tam je fajn mikropilka. Tam funguje ocílka dobře.

Jen... když se nad tím člověk zamyslí, snad cháperozdíl mezi tím co dělá brusný kámen, jak se toho dá využít a co dělá ocílka(podotýkám ocelová, keramická neb diamantová ocílka je brousek a ne ocílka v pravém slova smyslu)

Prostě to chce selskej rozum a aspoň trochu šikovný ruce...ni víc:)PS: mluvím o nožích v kuchyni, ne o brusonanii nad katanami či nástroji na jemnou práci...

0/0
8.7.2012 20:14

martas38

Re: Hm, několik věcí které se pletou dohromady.

Kůže se zelenou brusnou pastou se naprosto běžně používá i na kuchyňské nože apod.

0/0
8.7.2012 22:00

l.g

Re: Hm, několik věcí které se pletou dohromady.

Evidentně jste ještě nikdy nekrájel maso opravdu ostrým, kvalitním nožem. To by jste pochopil, že vyleštěné ostří na kuchyňském noži má sakra smysl...

0/0
9.7.2012 10:42

martas38

Re: Hm, několik věcí které se pletou dohromady.

Řekl bych, že spousta lidí nevidí rozdíl mezi broušením a ostrostí nože z Tesca za 70Kč, mezi Victorinoxem za 700Kč a mezi profesionálním nožem za 700$

0/0
9.7.2012 12:24

koll

Re: Hm, několik věcí které se pletou dohromady.

Je to jenom o tom to vyzkouset, na ostry nuz se lehce zvyka. Taky jsem mel dlouha leta cosi od Tescomy, pak nam kdosi daroval sadu Zwilling Professional S a pak uz to jelo. Global, Shun, opravdove Japonsko,... doporucuji alespon jeden kvalitni nuz do kazde kuchyne. Jediny problem s tim je, ze kdyz je potreba ukrojit chleba kdekoliv jinde, nez doma, je zle.

Ja rikam, ze kazdy nuz ma pomer cena / vykon priblizne stejny - at uz je to tescoma za 100,-, ktera nereze, nebo nuz za 1000$.

0/0
10.7.2012 8:01

hovn

My zahradníci

brousíme nože načisto nejraději na tzv. belgickém kameni - přírodní kámen  se světlou a tmavou vrstvou a poslední operací je obtahování na kůži- ti zkušení to dělají i na dlani, jenom si nesmíte poplést směr tahu. Základní zásada geometrie ostří říká, že nůž nesmí mít tzv. břicho. Zahradníci ostrost nože nepotřebují zkoušet protože pokud nůž dáte ostřím nahoru a postavíte se proti světlu, je každá neostrost lehce viditelná a takto nabrošený. resp. kontrolovaný nůž musí stoprocentně holit jako břitva. Zahradnická zásada říká, že pořezat se lze jen tupým nožem, protože ostrý nůž řeže tak, jak chcete vy a u tupého je to obráceně

+2/0
8.7.2012 19:06





Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je součástí koncernu AGROFERT ovládaného Ing. Andrejem Babišem.