Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Diskuse k článku

VIDEO: Zkuste passatelli ze strouhanky a sýra. Vymyslel je génius

Spojíte nastrouhané staré pečivo, tvrdý sýr a mouku, přidáte fyzickou sílu a získáte delikatesu. "Passatelli nejsou těstoviny, to je něco, co vymyslel génius," rozplývá se při přípravě sýrových těstovin podle starého rodinného receptu z italského pobřeží šéfkuchař Emanuelle Ridi.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

luban12

Mám jen malý dotaz.

Před lety jsem si na nějaké výstavě koupil podobný lis, který používám na lisování drůbežích jatýrek do polévkové zavářky, nebo na "tatarák". Jde to s tím parádně a marně sháním takový lis pro děti a dnes už i pro vnoučata. Lis vypadá podobně jako lis na česnek,jen má větší obsah, cca 0,5-1dl a dírky průměr 5mm. Neví někdo,kde se to nechá koupit, to co mám mělo být z Itálie, ale když tam jedu, tak na to zapomenu a u nás už jsem prošel snad všechno.

0/0
21.7.2012 10:45

brej den, pánové

A když nemáme parmazán

tak tam dáme eidam R^

0/0
19.7.2012 9:14

Benjout

Re: A když nemáme parmazán

kdo neví jak vypadá ajdam tak dá sýrovou vomáčku.... když sme to dělali v petersberghofu tak tam na to stála fronta :D

+1/−1
19.7.2012 12:03

PosledníMohykánStáleŽivý

Passatelli vymyslel někdo, kdo měl doma zbytky.

Takhle jsme přišli na spoustu velmi zajímavých pokrmů. Z téhle hmoty už bez poučení tímto článkem děláme léta noky, přidávám občas jemně nasekanou šunku a čerstvou petrželku. Netušil jsem, jaký jsem to génius.

0/0
19.7.2012 8:35

opportunity

Re: Passatelli vymyslel někdo, kdo měl doma zbytky.

R^ sýrové kapání dělám ze zbytků sýra

0/0
21.7.2012 13:01

Benjout

nuda

kde se flákáte, to tady nebude dneska nikdo brečet, že ty potraviny se nedají sehnat a když tak jsou falšovaný a vy se přece okrást nenecháte? ;-D

0/0
18.7.2012 9:24

Achille Volfoni

a co Grilování s Vodouchem?

Žádný článek;-D

0/0
17.7.2012 22:27

Datel 15

Re: a co Grilování s Vodouchem?

No to byla v podstatě jen reklama na Globus, Mounfield, Cocacolu a Krušovice. Jinak recepty o ničem. A za tím asistují "celebrity, které ani neznám.

0/0
19.7.2012 6:25

opportunity

Re: a co Grilování s Vodouchem?

Recepty stejně známé - neznámé jako jinde - i u toho Itala.

0/0
21.7.2012 13:03

pavouk

Chemicky neošetřený citron

Něco takového v našich obchodech existuje?

0/0
17.7.2012 9:53

janbrezen

Re: Chemicky neošetřený citron

ano, obcas se daji koupit biocitrony

0/0
17.7.2012 10:38

pavouk

Re: Chemicky neošetřený citron

To, že na něco nalepím nálepku BIO, přece ještě neznamená, že to není chemicky ošetřeno

0/0
17.7.2012 10:54

janbrezen

Re: Chemicky neošetřený citron

no v podstate presne to to znamena, nebo to myslis tak jako ze kdyz na benzince nalepi na stojan nalepku nafta tak to nemusi byt nafta ale je to treba mazut? ano, v tom pripade mas pravdu

+5/−1
17.7.2012 10:57

jendaweb

Re: Chemicky neošetřený citron

jaký je rozdíl mezi zemědělcem a „BIOzemědělcem“?

tak ten BIO, hnojí v noci!

;-)

0/0
17.7.2012 11:58

janbrezen

Re: Chemicky neošetřený citron

proc by hnojil v noci, bio zemedelstvi nezakazuje hnojit

0/0
17.7.2012 12:13

jendaweb

Re: Chemicky neošetřený citron

vy nejíst maso, nepoznat vtip!

0/0
17.7.2012 12:17

Sanjuro

Re: Chemicky neošetřený citron

bohužel podobné "vtipy" používají mnozí jako argument

+4/−1
17.7.2012 12:52

jendaweb

Re: Chemicky neošetřený citron

byl tam smajlík, tak trochu nadhledu, máme tu rubriku hobby

0/0
17.7.2012 12:57

Sanjuro

Re: Chemicky neošetřený citron

v pohodě...já akorát náhodou slyšel něco podobného v uplynulém měsíci 2x jako "argument", tak jsem na to asi zbytenčně alergičtější než bych měl být

+1/−1
17.7.2012 13:56

pavouk

Re: Chemicky neošetřený citron

Jde o to, že pokud na stojanu s nápisem nafta budu prodávat vodu nebo mazut, tak to řidiči poznají. Prakticky ihned.

Když na obyčejný clever citron nalepím nálepku BIO, tak zákazník nemá šanci poznat, že mu lžu. A protože v naší zemi je výraz "podnikání" zpravidla synonymem pro "vydělávání peněz za každou cenu", tak neočekávám, že "BIO" citrony budou jiné, než citrony bez nálepky (samozřejmě kromě ceny).

Myslím, že pokud si u nás člověk citron nevypěstuje sám, tak nemá šanci nechemický citrus koupit.

Je to stejný nesmysl, jako tzv BIOmléko. Mléko svou BIO hodnotu ztratí už v okamžiku pasterizace, takže BIOmléko u nás nemůžete koupit bez toho, že by prodejce porušil zákon. A je jedno, kde se dotyčná kráva pásla.

+1/−1
17.7.2012 12:27

janbrezen

Re: Chemicky neošetřený citron

co to je bio hodnota, bio neznamena zdrave nebo mnam, je to pomerne presne definovane a jde spise o setrne zemedelstvi vuci prirode, tedy ne chemicke postriky nebo umela hnojiva, volne chovana zvirata apod., pasterizace s bio nema nic spolecneho

+1/−1
17.7.2012 13:29

no-X

Re: Chemicky neošetřený citron

Nemáte úplně pravdu, třeba na výrobu BIO hroznů jsou povoleny několikanásobně vyšší dávky měďnatých postřiků než na integrovanou produkci. Pokud tohle nemá člověk dokonale sestudované, nemůže vědět, co konkrétně mu nákup bioproduktu přináší a zda mu vůbec něco přináší :-)

0/0
17.7.2012 16:33

jaryk1

Re: Chemicky neošetřený citron

a můžete být konkrétnější?

0/0
17.7.2012 20:23

janbrezen

Re: Chemicky neošetřený citron

jinak mas pravdu ze rozenatelnost je lehci, muj priklad tedy nebyl uplne presny, ale proc tedy vyrobci uvadeji ze kura byla chemicky osetrena, kdyz to nikdo nepozna, asi nezbyva nez sledovat zpravy coi, casto treba najdou kureci separat tam kde nebyl deklarovan, takze myslim ze na postriky u bio citronu se casem take prijde, pokud jsou

0/0
17.7.2012 13:33

Mr. Skin

Re: Chemicky neošetřený citron

Chemicky ošetřený citrón poznáte, stačí tu kůru ochutnat.

0/0
17.7.2012 13:36

.MichaL

Re: Chemicky neošetřený citron

šmarjá, ptal jste se na chemicky neošetřenej citrón a dostal jste správnou odpoveď, jak se k němu (s nějakou přijatelnou mírou rizika podvodu) dostat. Jestli to pro Vás byla jen záminka, jak se nimrat v problematice, omílat tisíckrát omleté a nadávat na poměry, tak to si tu ani nemusíte hledat záminku a můžete začít nadávat rovnou:-)

0/0
17.7.2012 17:39

zihac

Re: Chemicky neošetřený citron

a odkud to bere biopůdu? páč když mám všude kolem běžná pole a já si svoje políčko chemicky ošetřovat nebudu, tak to zdaleka neznamená, že se to do "mé" půdy nedostane. stejně tak, jako když se dělají postřiky čmelákem, se ty látky nedostanou pouze na cílové rostliny, ale všude možně v okruhu x desítek metrů.

0/0
17.7.2012 17:49

shira313

Re: Chemicky neošetřený citron

Biocitróny kúpite skoro v každom väčšom obchode, dúfajme, že sa im občas dá aj veriť ;o)

0/0
17.7.2012 10:41

Benjout

Re: Chemicky neošetřený citron

ve WF Marketu s italskejma potravinama v Praze koupíte citrony Sorrento. Cenu nevím, asi bude tak 2x-3x dražší než běžné citrony v supermarketech. Ale Otázkou je jestli pak nebudete muset do nápojů nebo jídla vymačkat 2x-3x méně šťávy z těch citronů, abyste dosáhli požadovaného výsledku ;-) .

0/0
17.7.2012 10:45

Benjout

Re: Chemicky neošetřený citron

Jinak dodatek koupit si Biocitron (španělsko, pravděpodobně ''bio''skleník hned vedle těch co vyrábí citrony pro značky Clever, Tesco atd...) nebo Sorrento (Itálie s dlouholetou tradicí a hrdostí na svůj produkt) asi bych se nerozmýšlel.

0/0
17.7.2012 10:46

janbrezen

Re: Chemicky neošetřený citron

a jsou urcite chemicky neosetrene?

0/0
17.7.2012 10:51

elfinn

Re: Chemicky neošetřený citron

Dokud by mi nedali chemický rozbor citrónu, tak bych tomu nevěřila. Stejně jako všemu jinému "bio".

0/0
17.7.2012 12:22

Benjout

Re: Chemicky neošetřený citron

tak si kupte clevera citron ze španělského betonu;-D

0/0
17.7.2012 12:44

Benjout

Re: Chemicky neošetřený citron

jenom doplním mou sarkastickou poznámku. Nemusíš věřit že sorrento citrony jsou nechemicky ošetřené, nemusíš věřit že jsou lepší, pokud na těch plantážích v Italii neděláš nemůžeš vědět co s citronama dělaj. ALE JEDNU VĚC VÍŠ NA 100%. Ten levnej citron z hypersupermarketu je nejen chemicky ošetřený ten je i chemicky vytvořený. tvoje volba

0/0
17.7.2012 12:48

Peťulák2

Re: Chemicky neošetřený citron

To není z betonu, to je ze živného roztoku.

0/0
17.7.2012 15:08

janbrezen

Re: Chemicky neošetřený citron

ja bych tomu veril jen me to zajima, ti italove klidne mohou deklarovat ze kura je chemicky osetrena, proto se ptam

0/0
17.7.2012 13:31

Davids43

Už se těším na novinky od Emanuela

Mňam.R^To je dost, že někdo dostal rozum a opět mu dali prostor.;-)

+1/−1
17.7.2012 9:27

Viktorie01

Re: Už se těším na novinky od Emanuela

No, myslím, že problém nebyl v tom, že by někdo dostal nebo nedostal rozum, ale že Manu měl poněkud jiný, o dost zásadnější starosti, než točit pořady do televize.

0/0
17.7.2012 11:45

elfinn

Re: Už se těším na novinky od Emanuela

Jo to psali v plesku. Realita je trošku jiná. ;-)

0/0
17.7.2012 12:22

Petrik73

Re: Už se těším na novinky od Emanuela

Já taky. Minule mě moc potěšila bageta s rajčatama a mozzarellou, celé zalité olivovým olejem extra virgin. Prima novinka a bezva se to, na cestě, jedlo.

0/0
18.7.2012 6:46

mickcor

Milá Martino

Milá Martino,

píšete moc pěkně, ale jedno musím lehce poopravit.

Nový pořad s Emanuelem Ridim se nejmenuje "Ital na cestách",

ale "Léto s Italem". Navíc jméno hlavního aktéra je Emanuele Ridi!

Díky za opravu, za celý výrobní štáb. Mick

0/0
17.7.2012 8:39

marek62

Re: Milá Martino

Omlouváme se, opraveno. Marek

0/0
17.7.2012 9:49

Scarlett from Scottland

dala bych si hned

ale vyrábět to nebudu :-/

0/0
17.7.2012 7:45

Rafaelou

já to dělám jinak...

Používám skoro vše stejné až na parmazán.Ten obvykle není po ruce,ale se stejným nebo podobným efektem ho nahradí obyčejný sýr na strouhání.Spešl lis nemám také ale léty se mi osvědčil obyčejný mlýnek na maso s kterého odstraním nůž a do předu dám tu nejhrubší šajbu.Koření podle chuti.Přidáte li trochu ostré papriky či čili je to specialitka.Dá se také uvařit ve friťáku v oleji a podávat jako slané dobroty k vínu.Vařená ve vodě jako těstoviny s kuřecím masem nebo mořskými plody je skvělá.

0/0
17.7.2012 6:18

hnx

Re: já to dělám jinak...

Kdo nemá parmazán, tak ať si tam dá eidam. A teď důležitý, kdo nemá eidam, tak ať si tam nedává vůbec žádný sýr. Je to supr!!

+16/−1
17.7.2012 7:56

Benjout

Re: já to dělám jinak...

Když sme to dělali v Petersberghófu, tak tam na to stála fronta! ;-D;-D;-D

+1/−1
17.7.2012 10:47

elfinn

Re: já to dělám jinak...

Takže děláte úplně něco jiného. ;-D

+1/−1
17.7.2012 12:24

Rafaelou

Re: já to dělám jinak...

i tak se to dá říct,ale je to stejně dobré :-P;-D

0/0
17.7.2012 14:12

mayva

Re: já to dělám jinak...

No vzhledem k nenahraditelný chuti parmazánu musí to vaše chutnat úplně, ale opravdu úplně jinak.

0/0
17.7.2012 14:49

DlouhousekLihoslav

vsecko je v pohode

s dvema drobnejma ale

cele to stoji na parmezanu

a navic co pecivo to jinej efekt a muzete se i totalne vys... na pecivo. rozhodne to neni zbytkove vareni protoze viz bod jedna efekt stoji na parmezanu

0/0
17.7.2012 1:47







Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.