Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Diskuse k článku

PŘEHLED: Osm druhů hub, jejichž záměna může být fatální

Vybrali jsme osm druhů hub, které nejsnadněji zaměníte za jedlé. Následky mohou být přinejmenším hodně nepříjemné, v horším případě zanechají trvalé následky v podobě poškození ledvin. Rostou u nás ale i houby smrtelně jedovaté.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

PosledníMohykánStáleŽivý

Původně jsem chtěl napsat, že jde o rady pro trubky,

které nebyly nikdy na houbách. Nicméně nyní, po opětovném přečtení, vidím, že jde o vysoce sofistikovaný návod, kterak radši zakoupit igelitové balení hlívy ústřičné v hypermarketu.

0/0
24.7.2012 9:52

JeDicz

*

Články o tom jak posekat zahradu a postavit kurník... fajn... ale osvěta o tom jak rozeznat jedlou houbu od smrtelně jedovaté, na idnes?! Chcete zabít hodně lidí?

0/0
22.7.2012 23:38

dracekv1

jo

Kromě rizce tamty houby nezbírám. Holubinky a spol nežeru :)

0/0
22.7.2012 13:26

Labia Majora Zemanová

Re: jo

ja zeru rizky

0/0
22.7.2012 13:50

ununun

Re: jo

to je dobře. člověk aspoň potom nemusí brzo vstávat, aby v lese vůbec něco našel. a ke všemu tam zbydou ty nejlepší houby.

0/0
21.9.2012 15:07

Sam Bell

!

Neznámé houby rozkopávám a koukám, že tím pomáhám obyčejným lidem, aby se neotrávili!

+1/−1
21.7.2012 22:35

tuan4

Re: !

...........takže jsi vandal!

To že TY tu houbu neznáš neznamená,že není jedlá.Rv

+1/−1
21.7.2012 22:53

Dave999

Re: !

Gratuluji :D právě jste byl potrollen :D

+2/−1
21.7.2012 23:22

tuan4

Re: !

....................nějak jsem to nepobral.

Ale gratuluji též.

0/0
22.7.2012 7:56

Osvald Moučka

Re: !

;-DR^

0/0
25.7.2012 16:44

Inkvizitor Johny

Re: !

Děkujeme za flame. Jako dárek dostanete pastelku s naším logem "FLAME SAVES THE WORLD":-)

+1/−1
21.7.2012 23:48

Labia Majora Zemanová

Re: !

;-DR^

0/0
22.7.2012 13:48

net.Xtreme se nevzdává

Víte, co znamená fatální?

Kolik by člověk musel sníst vrhavek, aby se mu to stalo osudným?

+4/−1
21.7.2012 13:36

zmrzlina

...

Co neznám, nesbírám. Takže my chodíme na hřiby, klouzky a babky. U ostatních si nejsem jistá, tak než abych se otrávila, tak to radši nechám v lese pro ty, co je poznají :)

+2/−1
21.7.2012 11:10

net.Xtreme se nevzdává

Re: ...

R^ Jednoduché pravidlo, co neznám, nejím, to neznamená, že budu jíst vranní oko, i když ho poznám:-)

0/0
21.7.2012 13:37

Ritan

Re: ...

Přesně tak, snad s výjimkou některých holubinek ... tam občas sním i nějakou, kterou neumím přesně určit.

0/0
22.7.2012 0:00

Jitřní dar

Re: ...

Holubinky jsou až na tu vrhavku (která se dá poznat tak, že uždíbnete a když na jazyku pálí, je to vrhavka) všechny jedlé, jen některé nejsou moc chutné.

0/0
23.7.2012 0:48

medved.007

Re: ...

Dost holubinek je nahořklých. Když si nejsem úplně jistý, lehce nakousnu (nakonec to píšou i v článku).

0/0
23.7.2012 22:13

Newspeak

Je to jednoduchý

Co má dole radiátor to nebrat.;-D

+16/−1
21.7.2012 6:28

sajmon79

Re: Je to jednoduchý

Přesně takR^

0/0
21.7.2012 6:44

Teletabis

Re: Je to jednoduchý

A co satan, hořčák a jiné.

0/0
21.7.2012 6:57

ivoš

Re: Je to jednoduchý

Hořčák jedovatý není, o satanu se přou mykolózi pořád - ale já jsem pravý Boletus satanas viděl dvakrát v životě, je dost vzácný. Obecně platí, že co má vespod trubičky, to vás nezabije - maximálně je to odporně hořké (hořčák, kříšť). No a ty lupenaté prostě musíte znát, jinak máte smůlu.

+1/−1
21.7.2012 7:23

xBaHnO

Re: Je to jednoduchý

Horcak je mirne jedovatej, ale zkonzumovat ho tolik, aby vyvolal alespon lehkou nevolnost je mozny jen pro cloveka bez chutovejch bunek.

0/0
21.7.2012 13:36

Behoun

Re: Je to jednoduchý

presne, snad s vyjimkou bedle, tu si troufam rict taky jeste poznam

0/0
21.7.2012 8:07

MiW

Re: Je to jednoduchý

a lišku

0/0
21.7.2012 8:45

habr

Re: Je to jednoduchý

Máš hodnou tchýni - že?

Ale pro mnohé čtenáře celkem dobrý inspirativní článek co nenápadně namíchat do smaženice pro svého protivného šéfa na pro něj speciálně připravenou zahradní párty.

0/0
21.7.2012 9:20

O.Sindler

Re: Je to jednoduchý

V životě se mě ani nikomu jinýmu kdo sbírá masáky nepovedlo místo něj sebrat něco špatného. Je to výborný houba kdo se ji vyhýbá tratí.

+2/−1
21.7.2012 9:26

Yanajedna

Re: Je to jednoduchý

Až se vám to jednou povede, tak už o tom třeba nepovyprávíte ;-D

Rozumný přístup je, nepřeceňovat své schopnosti. Raději nechat les plný masáků pro někoho, kdo je pozná, než si doma smažit večeři pro celou rodinu z mochomůrek tygrovaných ;)

+1/−1
21.7.2012 9:40

mayva

Re: Je to jednoduchý

Splést si masáka je nemožný. Poznaj ho i moje malý děti.

+3/−1
21.7.2012 11:41

Yanajedna

Re: Je to jednoduchý

Ráda věřím :)

S jedním takovým houbařem jsem už na houbách byla, pak doma meditoval u čištění, jestli je to opravdu masák, nebo neeeee.... děkuji, nechci ;-D

Sama je nesbírám, však tím nikomu neškodím, seberou je jiní.

0/0
21.7.2012 12:13

Psí zadek

Re: Je to jednoduchý

No tak to byl trouba, ale to neznamená, že to tak mají i ostatní sběrači masáků.

+1/−1
21.7.2012 15:25

Yanajedna

Re: Je to jednoduchý

Copak jsem něco takového napsala?

Jenom to, že je sama nesbírám. Buďte rádi, seberete si je vy ostatní.

+1/−1
21.7.2012 17:37

xtonda

Re: Je to jednoduchý

Masák je opravdu špičková houba a je škoda se o ni ochuzovat. Když masáky sbírájí celý život rodiče i prarodiče, tak než člověk začne sbírat sám, viděl jich stovky a prostě to pozná. Barevnost má jisté variace, takže občas také na první pohled znejistím, ale je tam několik znaků, které záměnu vyloučí. Masák na poranění růžoví, i když to trvá, není tak rychlé jako u modrajících hřibovitých hub a intenzita je různá, ideální je když je spodek třeně červivý nebo okousané od slimáků, tam je to pak jednoznačné. Dále nemá pochvu a má vroubkovaný prsten. Každopádně díky internetu a fotografickým  publikacím je možné si prohlédnout desítky exemplářů a nastudovat potenciálně zaměnitelné houby a rozlišovací znaky. A pak hurá na ně.

+1/−1
21.7.2012 18:46

nejchytrejsi

Re: Je to jednoduchý

Nesouhlas, poznat masaka se clovek nauci jen osobne od zkusenyho houbare, vo kterym vi ze je sbira roky a jeste zije. Sbirat houby podle internetu nebo atlasu je risk.

+1/−1
21.7.2012 22:52

Ritan

Re: Je to jednoduchý

Pokud má masák vyvinuty typické znaky, je to imo jedna z nejsnáze poznatelných hub. Muchomůrku, u níž si méně zkušený houbař řekne " tohle by mohl být také masák", by dotyčný měl nechat v lese.

+1/−1
22.7.2012 0:21

Jitřní dar

Re: Je to jednoduchý

Barva je ošidná, pro mě je určujícím znakem právě vroubkovaný prsten.

0/0
23.7.2012 0:50

tuan4

Re: Je to jednoduchý

...............................moje ne!

V paneláku člověk narazí spíš na h.....o,než na houbu.

0/0
21.7.2012 22:56

net.Xtreme se nevzdává

Re: Je to jednoduchý

Tak jistotou je DNA test:-) A ještě o něco lepší je analyzovat houbu na jedy, těžké kovy a tak...ale cenově se to nevyplatí...

0/0
21.7.2012 13:39

vlaštovka obecná

Re: Je to jednoduchý

Tatík nás učil už jako malé poznávat houby, když našel jedovatou, ukázal, popsal. Takže  falešná dršťková z masáků, to je zážitek :), holubinky bez problémů a když si nejsem jistá, stačí nepatrný kousek na jazyk a ta štiplavost se pozná hned. Špičky a podobné nesbíráme. Ale než jsem zjistila, že se vyrojily ty smradlavé žampiony, asi dvakrát jsem si zkazila smaženici. Teď už to kontroluju. Jen mám pocit, že jich je čím dál víc, z dětství i ještě tak před deseti lety si nepamatuju, že by něco takového v lese nebo kdekoliv rostlo.

+1/−1
21.7.2012 10:07

praetorianvs

Re: Je to jednoduchý

na falesnou drstkovou je nejlepsi kotrc kaderavy:)

0/0
23.7.2012 17:37

medved.007

Re: Je to jednoduchý

Nevím, proč se tomu říká falešná dršťková, když to tak nechutná. Ale musím říct, že je to vynikající, se smetánkou, lehce papriky do toho. A ještě ta tehce oříšková vůně navrch, no mňam. Jinak souhlas s vlašťovkou - ve městě mi přijde, že je už většina zápašňáků, ale v lese a na louce "daleko" od civilizace jsme ho ještě nepotkali.

0/0
23.7.2012 22:18

aristokrat.ducha

Re: Je to jednoduchý

pěkná blbost

0/0
21.7.2012 9:40

Psí zadek

Re: Je to jednoduchý

Buďme rádi za ortodoxní hřibaře, aspoň na nás ostatní zbyde víc masáků, ryzců, sluk atd. ;-) Lošáky a sírovce (moje vůbec nejoblíbenější houby) podobní také zpravidla obcházejí velkým obloukem.

+2/−1
21.7.2012 15:24

nepremyslej nad lamou

Re: Je to jednoduchý

Ten radiator me rozesmal. Ale mrzi me že nemyslis na bedly ;-D ;-)

0/0
21.7.2012 10:32

Hail Eris

Re: Je to jednoduchý

tak ale přijdeš o tynejlepší houby

+1/−1
21.7.2012 12:58

Psí zadek

Re: Je to jednoduchý

Pokud jste houbařský primitiv, tak ano ;-D Já preferuju heslo co neznám, nesbírám.

+3/−1
21.7.2012 15:20

tuan4

Re: Je to jednoduchý

R^R^R^R^R^;-D

0/0
21.7.2012 22:54







Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.