Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Diskuse k článku

Upečte si broskvový třený koláč s drobenkou jako luxusní moučník

Broskve vyberte pěkně vyzrálé a zároveň pevné, aby se při pečení neroztekly. A nešetřete jimi, protože právě díky jejich výrazné chuti jsou tyto řezy z třeného těsta tak skvělé. Připomínají klasický drobenkový ovocný koláč od babičky, chuťově posunutý do nebeských výšin.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

Zuzu.mizu

Včera

jsem ho upekla. Osobně se mi zdál příliš sladký, ale jinak dobrý. Zkuste to, včetně přípravy a pečení mi to zabralo necelou třičtvrtě hodinu.

0/0
23.7.2012 8:50

computer

Hm,

broske na koláč je ptákovina. Asi aby redaktorka byla originální. Lepší jsou meruňky anebo letní jablka nakrájená jako ty broskve. Včera mi žena upekla buchty z meruněk, neb doma nebyla povidla a švestky ještě nejsou. Docela to bylo dobré, meruňky musí být zralé. Doporučuji vyzkoušet.

0/0
20.7.2012 20:46

honda_mrkos_pajdusakova

Normální koláč,

co je na něm luxusního???

0/0
20.7.2012 10:03

Achille Volfoni

Re: Normální koláč,

ten výraz "luxusní"....

+1/−1
20.7.2012 11:06

PosledníMohykánStáleŽivý

Re: Normální koláč,

Broske do koláče jsou pitomina. Meruňky? No jistěm chuťově výtazné ovoce je fajn. Broskve jsou sladké a mdlé. Drobenka jim jistě může pomoci, není to tedy rozhodně mouka a voda, ale v zásadě - broskvový koláč péct rozhodně nebudeme. Teď právě dáme asi rybízový. Neboť rybíz je zrovna skvěle připravená (přírodou) surovina.

+1/−1
20.7.2012 11:44

Gabriela I.

Re: Normální koláč,

No vidíte, a mně vždycky rybíz přišel jako to nejzbytečnější ovoce na světě. Za syrova mi to nechutná, v koláči taky ne, z rybízové šťávy (zvlášť černorybízové) se mi dokonce dělá nedobře, a možná snesu tak leda trochu marmelády do pečení. Prostě 100 lidí, 100 chutí...

0/0
20.7.2012 12:25

Sanjuro

Re: Normální koláč,

...je to tak :-) ... koláč s červeným rybízem se mi asi nikdy nepřejí

0/0
20.7.2012 12:32

_m-

Re: Normální koláč,

černý rybíz jsem nikdy neměla ráda a nemám. Ale 100% džus - miluju.

A džem, nebo spíš rosol z červeného rybízu a jablek padanek nemá chybu.

0/0
20.7.2012 12:36

ladyniak

Re: Normální koláč,

Nevíte, co je dobré. Borůvky. Koláč s borůvkama, mňam.

0/0
21.7.2012 18:40

_m-

Re: Normální koláč,

Nojo, jenže borůvky mají s černým rybízem společnou jen barvu ;-D

0/0
21.7.2012 20:02

YankHrasco

Re: Normální koláč,

Naštěstí ;-D

0/0
23.7.2012 7:57

mikril

Re: Normální koláč,

já právě dopekla podobný rybízový koláč, jako je tento "luxusní" koláč, ale místo drobenky jsem dala sníh a naprostá ňamka. Broskve mi do koláče taky nepřijdou jako gastronomický vrchol.

+1/−1
20.7.2012 12:31

13579

tisk receptu

Jaký je rozdíl mezi drobenkou a žmolenkou ;-D??

Když si chci recept vytisknout, musí tam být i fotky pro blbé? To by nešlo připravit opravdu jen tisk vlastního receptu a lidé bez IQ ať se podívají na fotky zvlášť?

+1/−1
20.7.2012 9:12

mikril

Re: tisk receptu

já si text překopíruju do worldu a pak vytisknu.

0/0
20.7.2012 9:40

Yanajedna

Re: tisk receptu

já si ho přepíšu na maličkatý papírek a ten potom hbitě ztratím.

+1/−1
20.7.2012 12:21

mikril

Re: tisk receptu

já bych taky růčo přepisovala, jenže většinou jsem líná hledat tužku a pak: nějak se mi špatně píše pérem, když na klávesnici to mám hned.

0/0
20.7.2012 12:32

Dawemaster

Okurková sezona

Tyto velice jednoduché a profláklé recepty si na internetu vygooglí každý tjouba. Dejte sem raději nějakou radu,jak netradičně zpracovávat sezonní suroviny. Tento litý koláč jsem zvládnul výborně upéct i když jsem předtím v životě žádný moučník nepekl,takže není třeba o něm psát články,když ho zvládne i takový naprostý moučníkový amatér,jako jsem já ;-D.

0/0
20.7.2012 9:11

dodo-dodo

drobenka

jak nekdo muze kolac s ovocem prznit necim tak nechutnym, jako je drobenka, kdo muze dobrovolne navic jist jen mouku s vodou:-/

+1/−1
20.7.2012 8:22

PosledníMohykánStáleŽivý

Re: drobenka

To je jako kdyby ses zeptal, jak může někdo dobrovolně prznit svíčkovou knedlíkem. Já sám mám knedlík ve svých preferencích příloh až na tom nejnižším, nouzovém místě, a to mně do padesátky opravdu moc nechybí. Nemám rád knedlík, nemáš rád drobenku. Nicméně chápu, že svíčková nebo vepřové se zelím se prostě tradičně podává s knedlíkem a nenadělám nic.

+3/−1
20.7.2012 8:41

dodo-dodo

Re: drobenka

tak to jsme na tom stejne, knedliky take nejim a kvalitni maso na svickovou radeji udelam jinak, nez ho vrazit do divne omacky a prihodit k tomu nechutny knedlik;-D

+1/−1
20.7.2012 10:28

wlkino

Re: drobenka

no vidíš a jsou lídé, kterým to chutná.... a nemají potřebu tu vypiskovat...žeRv

+2/−1
20.7.2012 8:47

Dawemaster

Re: drobenka

Mne náhodou drobenka na ovocném koláči chutná a budu si jí tam dávat i kdyby jsi se na hlavu postavil a ušima zatleskal ;-D

+2/−1
20.7.2012 9:05

Dawemaster

Re: drobenka

Navíc,drobenka není mouka s vodou,to si trochu pleteš koláč se zahušťováním nějaké omáčky ne ;-D. Já dělám drobenku z mouky,másla a vanilkového cukru a musím říct,že mi moc chutná. Pokud neumíš udělat drobenku a nakydal jsi si někdy na buchtu mouku s vodou,tak to se ani nedivím,že drobenku nemáš rád ;-)

+3/−1
20.7.2012 9:13

dodo-dodo

Re: drobenka

tak usima jsme tleskal, ale stejne je drobenka przneni toho ovoce a nechutna mi to;-D

0/0
20.7.2012 10:27

honda_mrkos_pajdusakova

Re: drobenka

Tak onoi by to asi především chtělo vědět, co to je drobenka, že.

+3/−1
20.7.2012 10:02

Ing. mr dqwert

Re: drobenka

Ta drobenka se na koláč dává proto, aby při pečení vsála přebytečnou šťávu z ovoce a ten koláč se ti neroztekl.

+1/−1
20.7.2012 11:54

perthuis

Re: drobenka

Na švestky lze přidat do drobenky i trochu skořice.R^

0/0
20.7.2012 13:52

_m-

Re: drobenka

skořici dávám i na jabka

0/0
20.7.2012 14:43

YankHrasco

Chválím

recept z kvalitních surovin. Jen doufám, že nikoho nenapadne v rámci šetření nahradit máslo ztuženým tukem, tak oblíbeným zejména na mimibazaru!

Zkuste někdy nahradit polovinu bílé mouky moukou celozrnnou. Snížíte tím glykemický index koláče, tedy zasytí na delší dobu, nebude po něm rychle hlad a bude zas o něco zdravější pro vaše zažívání. Pokud používáte dobré a zralé ovoce, které je samo o sobě sladké, zkuste snížit objem cukru o čtvrtinu proti receptu. Nic moc se nestane, ale tělo se vám poděkuje. Uvidíte, že po půl roce už vám bude stačit i polovina cukru ;-) Vše je totiž jen o zvyku a dnešní průmyslové "potraviny a nápoje" jsou moc přeslazované.

Je doba zrání ovoce a zeleniny, tak si můžete připravit z domácích surovin všeliajké zajímavé variace na téma přílohy nebo koláče. Zkuste si je: http://dobreazdrave.cz/category/jidlo/recepty/

0/0
20.7.2012 8:08

Achille Volfoni

Re: Chválím

;-D

0/0
20.7.2012 8:17

Dawemaster

Re: Chválím

Mimibazar je kapitola sama o sobě...víc rozumu mají ta mimina,než jejich matky,které tuhle stránku navštěvují ;-D...Někdy mám taky pocit,že mateřství u většiny ženských způsobuje jakési měknutí mozku..

+2/−1
20.7.2012 9:21

mikril

Re: Chválím

R^;-D občas mi tam vyhledávač taky něco najde, ale ty hlášky stojí občas zato. A to jsem žena. Ale občas taky moc nerozumím.

0/0
20.7.2012 9:42

Achille Volfoni

Re: Chválím

na nákup věcí je to dobrý web,ale ten zbytek je šílenost....

0/0
20.7.2012 11:06

mikril

Re: Chválím

kvůli nákupu ne, to já moc neumím - už jsem se jednou spálila. Ale spíš při zadávání nějakého slova do hledače mi vyjede jako první, protože to tam ty rozháraný pipky řeší.

0/0
20.7.2012 12:34

jjona

Re: Chválím

Ja se jich musim zastat, maji tam dobre navody na pleteni siti atd . Ono , kdyz je clovek doma, tak nejak zabavit se musi =) Ono chlap to nemuze pochopit, pac nesjte s detmi od rana do vecera, ono vam opravdu hrabne. matka dvou deti, 12 let a 10 mesicu =) Pak sjem rada, ze si skocim vecer k sicaku usit nejakou ptakovinu =)) Nerikam, ze vsechno ej tam super. Ale maji i dobre napady.

0/0
22.7.2012 3:28

taygete2

Re: Chválím

Babica? :-D

0/0
20.7.2012 11:09

Chrobak SACEK

Koláč...

... má v základu slova KOLO. Tudíž koláči jsou nazývány pekařské výrobky kulatého tvaru obvykle uprostřed plněné tvarohovou, makovou či jinou náplní. Vyjma případného pocukrování se již dále ničím nezdobí ani nesypou. [>-]

0/0
20.7.2012 7:45

_m-

Re: Koláč...

Nojo, ale jak pojmenuješ todleto? Moje moravská babička říkávala litému moučníku ať už s ovocem nebo bez LÍVANEC což je ovšem zase něco jiného.

A jen tak na okraj - moravské koláče jsou pekařské výrobky kulatého tvaru UVNITŘ plněné tvarohem a SHORA uprostřed  většinou  POVIDLY a....a....a....čím?  DROBENKOU (nebo-li žmolenkou, chceš-li). Tuhle jsem místo povidel dala navrch po půlce meruňky - ty byly!!

+1/−1
20.7.2012 12:35

Nikko111

Re: Koláč...

Teď jsem ho právě upekla. Ale udělala jsem ho s meruňkami. Ty jsou příjemně nakyslé. Ale doporučuji dát jen polovinu cukru. Je hrozně sladký.Jinak chuťově dobrý.

0/0
20.7.2012 15:14

roedor

Re: Koláč...

můj děda zase koláčům říká placka...

0/0
21.7.2012 18:14





Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.