Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Diskuse k článku

Připravte si letní rizoto podle Kateřiny Cajthamlové. Rychlé a dietní

Máte ideální příležitost, jak si vyzkoušet, co obnáší hlídat si jídelníček podle "doktorky Kateřiny". Základem letního lehkého rizota je samozřejmě rýže, a to šedesát gramů na každého strávníka. Dál recept stojí na šunce s vysokým obsahem masa, kousíčku másla, sýra a spoustě čerstvé zeleniny.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

filin

Smíchat rýži se šunkou?

Jen to slyším, tak se mi z toho mírně blivno.... ale jinak dobrý,  ingedience  použít raději samostatně ....vyjde to

nastejno....

+1/0
15.8.2012 16:03

mazatmazatmazat

Tak jestli tohle je risoto...

...tak ja jsem prezident zemekoule. Navic to je vubec mnamka...hlavne ten 30% eidam z toho jiste udela delikatesu... :-(((

+1/0
6.8.2012 14:19

fuozx

Nenazyvejte to rizoto.

Nazyvejte to treba ryzovy salat. Rozhodne ale pro tento pokrm nepouzivejte slovo risotto. Do risotta se nedava ryzem predem uvarena. A nedava se tam jakasi neurcita pytlikova ryze. A nedava se tam zadny 'eidam.' Spatny postup, spatne ingredience. Neznalost a nedostatek vkusu. Ceska kuchyne.

+3/0
5.8.2012 11:32

duch zavražděného iuose

hmm

však tomu říká rizoto a ne risotto, ty vkuse ;-D

+3/0
5.8.2012 18:25

radnice

Re: Nenazyvejte to rizoto.

Neurážejte českou kuchyni. Česká uchyně byla vyhlášená a do Čech se jezdívali učit i francouzští kuchaři. Bohužel mnoho lidí z ní udělalo jen parodii. Ale zkuste si zajet na venkov, tam se ještě v domácnostech většinou vaří poctivě česky.

0/0
10.8.2012 19:13

Jitřní dar

Re: Nenazyvejte to rizoto.

Moje babička z venkova vždycky dělala rizito tak, že do kastrolů dala 2 hrnky rýže, 4 hrnky vody, k tomu hrášek z konzervy, maso obrané z kosti (nebo uzeninu, co bylo), přidala sůl, trochu papriky a všechno dohromady uvařila. Je to tak správně?

0/0
17.8.2012 23:44

radnice

Re: Nenazyvejte to rizoto.

Proč by to nemělo být správně ? Já to mám taky tak rád. Jen to není rizoto ale rýže s hráškem a uzeným. V tom je ten problém. Asi by nikoho nenapadlo nazývat kuře na paprice svíčkovou (ale vždyť obé se připravuje z masa a smetany a k obému se mohou jíst knedlíky) nebo švestkové kompot nazývat povidly (připravují se ze švestek). Takže ne každá vařená rýže s něčím je rizotem. To, že si celé 2 generace zvykly ze školních a závodních jídelen, kde jakoukoliv rýži nazývali honosně rizotem, toto označeí používat neznamená, že se rýže s hráškem a uzeným rizotem stala.

0/0
18.8.2012 7:15

Quick.

Tak nevím,

ale když se člověk pozorně podívá na tu její 95% šunku, tak je vidět, jak se jednotlivé svalové sloupce oddělují....Takže bude možná 80%, ale také možná ještě horší, chemie umí zázraky.

0/0
5.8.2012 10:44

Kasoun

Re: Tak nevím,

Hlavně podle tvaru to žádná vysokomasá šunka není...buď je to šál z kýty nebo krkovice ze strany od kotlety...zmiňovaná šunka by musela mít pravidelný tvar - ovál, čtvereček, obdélníček....a nakonec - pojem vysokomasá šunka mě překvapuje - znám šunku standard, výběrovou a nejvyšší kvality, popřípadě šunku na kosti . První tři mnou zmiňované jsou lisované a šunka na kosti je 100% maso - pokud si ovšem odmyslíte vodu :-)

Každopádně s jakoukoliv šunkou opatrně obsah soli je vždy dost vysoký.

+1/0
5.8.2012 22:51

zluta-rozinka

možná

by televize mohla vysílat pořad ´jste to, jak vypadáte´ a kateřinu cajthamlovou vyzvat k účasti... :-/

+1/0
5.8.2012 10:31

paulina

Pro 4 aktivní lidi

dávám 330g rýže, místo šunky s vysokým obsahem masa radši maso.

0/0
5.8.2012 9:18

jednookykral

...

Rizoto je úplně něco jiného, než nám tady prezentuje paní Cajthamlová. Jinak, na to, že jí je 50, tak moc dobře nevypadá, s tou svojí stravou.

+3/0
5.8.2012 3:51

Scarlett from Scottland

já bych to spíš nazvala rýžovým salátem

či zeleninovým salátem s rýží, ale jak je libo :-)

+3/0
4.8.2012 18:17

opportunity

Re: já bych to spíš nazvala rýžovým salátem

To nejsi sama. Tohle je ubohá nouzovka.

0/0
4.8.2012 23:40

Patrik33

Re: já bych to spíš nazvala rýžovým salátem

Taky bych tomu neříkal rizoto, prostě zeleninový salát  s rýží.  Pokud se tomu říká rizoto, vzbuzuje to jiné představy, které nenaplní, a pak zákonitě přijde zklamání, co že je to na talíři.

0/0
5.8.2012 5:30

orinka3

rizoto

rýže na rizoto se má zalévat vývarem a bílým vínem, pak to má lepší chuť.

0/0
4.8.2012 14:00

Čičinka Čiči

Už ta paní přestala kouřit ?

Jinak jsou její slova dost směšná a pokrytecká. ;-D

0/0
4.8.2012 13:23

otas

K té bych se nechal pozvat na oběd

;-(

0/0
4.8.2012 12:44

rohlík v párku

šmarjá

vždyť tohle nemá s rizottem vůbec nic společnýho... to je nějaká czech-šmejd patlanina jak ze školní jídelny... a pro pana no-x, vím dobře, o čem rizotto je, doma ho vařím celkem často a tak, jak se vařit má, nechci se jen "blejsknout" před ostatníma... podle mě klasické rizotto třeba s rajčaty a bazalkou je mnohem dietnější než tohle "něco"... jinak by mě zajímalo, co je dietního na třicítce eidamu...

+1/0
4.8.2012 12:18

rusty_nail

To neni rizoto

ale rejze se zeleninou :D

+5/0
4.8.2012 11:41

no-X

Rizoto

To vypadá, že se pár lidí někde dočetlo, jak vypadá původní rizoto a teď se potřebují blejsknout před ostatníma. Až vás to přestane bavit, tak prosím ještě kuchařům zkritizujte, že moravský vrabec není z vrabce, vídeňský řízek z vídně a španělský ptáček není ani španělský, ani ptáček ;-)

+2/0
4.8.2012 10:12

Inkvizitor Johny

Re: Rizoto

Zapomněl jste na ruské vejce:-)

0/0
4.8.2012 10:22

martas38

Re: Rizoto

Ale kdeže. Když použiju váš příměr, tak je to jako bych dělal moravského vrabce na grilu z kýty.

+2/0
4.8.2012 10:56

radnice

Re: Rizoto

Jste úplně mimo. Tady nejde o to, odkud to pochází, tady jde o to, že se něco vydává za něco úplně jiného. Moravského vrabce nebudete taky dělat ze skopového nebo vídeňský řízek budete říkat plátku uvařeného hovězího. Rizoto je pojem neboli terminus technicus, tedy název pro jasně definovaný způsob přípravy rýže a nikoliv pro jakékoliv jídlo s rýží.

+1/0
4.8.2012 17:16

no-X

Re: Rizoto

Nikoli. Každé jídlo prochází vývojem, i když názvy zůstávají totožné - jenže to většina lidí neví. Náhodou přišli na to, že co celý život jedli po jídelnách a restauracích, nemá s italským rizotem moc společného a chtějí se blýsknout. Kdyby o tom skutečně něco věděli, nepozastavovali by se zrovna nad rizotem - podobně je to u většiny běžných jídel, které nejsou tradičně české.. Stejně jako bramborový salát, jak už tu padlo, byl v předminulém století něčím úplně jiným, než dnes. Z toho důvodu se, pokud má jít o originální rizoto, mluví obvykle o italském rizotu, aby to bylo jednoznačné. Stejné je to s marmeládou - babičky vařily jahodovou marmeládu, ale tu si dnes ani nekoupíme, protože nám je EU vnuceno anglické chápání pojmu marmeláda = produkt z citrusového ovoce. Kdo z těch pravověrných rizotářů asi vyčítá babičce, že do marmelády nedávala citrusy? ;-) Nakonec ten název pochází z Portugalska, kde se vyráběla zásadně z kdoulí, bez citrusů... Rum - totéž :-)

0/0
4.8.2012 22:04

opportunity

Re: Rizoto

Rizoto se i ve školní jídelně dělá líp (na dušeném základu z masa).

0/0
4.8.2012 23:42

werty1

Re: Rizoto

Ja bych rekla, ze tohle dokonce neni ani v kategorii "ceske rizoto".

+1/0
5.8.2012 9:40

adviser

Dieta ano, ale ...

Asi by bylo lepší jíst kvalitní (nebo spíše kvalitně uvařená) jídla v odpovídajícím množství, než takové "směsi", které spíše připomínají přípravu stravy chovatelů pro domácí mazlíčky nebo zvířátka v zoo.

A samozřejmě dostatek pohybu k tomu.

Jinak to vypadá, jako když se Dr. Cajtamlová chystá krmit leguána ...  I když proti gustu žádný dišputát. Když sleduji v práci kolegu, jak si v rámci zdravé výživy sesypává prášky z pixel a rozmíchává to vodou ...

0/0
4.8.2012 10:07

Riverko

Šunka

a kde sebrat tu 95% šunku, pokud si ji teda nemám vařit doma sám....

0/0
4.8.2012 7:51

Inkvizitor Johny

Re: Šunka

Nejsem expert na šunky, ale to ve videu vypadá jako pražská šunka. Ta by měla být normálně k dostání.

0/0
4.8.2012 10:27

Džadeita

Re: Šunka

Já ji kupuju normálně v regálu v Kaufalndu R^

0/0
4.8.2012 11:58

Riverko

Re: Šunka

Jo? Tak to se podívám, zatím jsem byl happy, že jsem našel něco, co mělo 88%... a ani takové ty slavné "od kosti" na tom nebývají moc dobře...

0/0
4.8.2012 12:36

helanek

Re: Šunka

My kupujeme v Tescu vakuovanou, je tam jen a pouze jeden typ, má 90% masa (donedávna míval 92%). Cena kolem 35kč za balení, je to myslím 100g a je tam 5 velkých plátků (stejná velikost jako výběrovka z pultů). Chu´t dobrá.

0/0
6.8.2012 18:51

Viktorie01

Re: Šunka

Překvapivě i v Lidlu.

+2/0
4.8.2012 13:28

josefl

určitě

to bude zajímavé, snad i chutné. A co bude další chod?

0/0
4.8.2012 0:36

radnice

Re: určitě

Myslím, že by to mohl být třeba vídeňský řízek z tofu nikoliv smažený, ale vařený na páře. To by mohlo být hodně dietní ;-D

+4/0
4.8.2012 9:25

Aladár Ladič

Re: určitě

;-DEUR^

0/0
4.8.2012 15:59

chany

Odkdy

se mišmaši říká rizoto? 8-oRv

0/0
4.8.2012 0:00

Krak

Zvláštní,

už nestačí módní policie, teď jsou v diskuzích i kuchařský milice... ;-D

0/0
3.8.2012 23:39

čita

Mohli by páni a dámy odborníci

předvést dietní jídlo i pro lidi co 8 či 12 hodin denně vykonávají fyzicky celkem náročnou práci ? Aby pochopili hlavně  ti,kterých se to týká.Bude mi skoro 50,takže tělo si dělá co chce ať už se mi to líbí nebo ne,potřebuju shodit cca 5 kg a zároveň nepadnout vysílením ještě před koncem směny.Dietní jídelníček  v nepřetržitém provozu patří do kategorie sci-fi.Po noční nemám náladu ani na vlastní děti,natož jít vařit podle rozpisu a návodů jako je tento.Rv

+2/0
3.8.2012 23:38

josefl

Re: Mohli by páni a dámy odborníci

Ono s těmi dietami je to jako s vlákninou. Prostě se něco zjistí a pak se to špatně vykládá. Kdejaký "odborník" si na tom postaví živnost. Je zajímavé, že podle výzkumů obezita má kořeny kousek jinde.

0/0
4.8.2012 0:38

radnice

Re: Mohli by páni a dámy odborníci

Jo, třeba TV partner paní doktorky - Havlíček. Ten má vystudovaný obor - výživa hospodářských zvířat. I když blbové, kteří jsou ochotni mu platit až desetitisícové částky za jeho recepty na hubnutí asi těmi zvířaty jsou ;-D

0/0
4.8.2012 9:27

helanek

Re: Mohli by páni a dámy odborníci

Jídelníčku pana Havlíčka se musím zastat. Přítel podle něho jede zhruba 5. týden a má dole přes 10kg (našel si nějaký co volně koluje po internetu jako ukázkový, takže naštěstí žádných 10k nebylo potřeba). Samozřejmě hodně z toho je dáno i tím, že začal pravidelně jíst, sportoval vždycky.

0/0
6.8.2012 18:54

radnice

Re: Mohli by páni a dámy odborníci

"...má dole 10 kg..." - to jako že přibral v dolní části těla 10 kg ???

0/0
10.8.2012 8:44

helanek

Re: Mohli by páni a dámy odborníci

Ano, máte pravdu, přesně takhle jsem to myslela  :-)

0/0
10.8.2012 16:48

radnice

Re: Mohli by páni a dámy odborníci

Žeby Havlíček zvětšoval i penisy ??? To jsem ještě neslyšel. ;-D Jinak česky se říká "zhubl o 10 kg". "10 kg dole" je slovensky nebo rusky.

0/0
10.8.2012 19:11

helanek

Re: Mohli by páni a dámy odborníci

tak vidíte, že jste to přecijen nakonec pochopil, úplně hloupý nebudete:-)

0/0
13.8.2012 22:40

radnice

Re: Mohli by páni a dámy odborníci

Hloupý asi nejsem, jen alergický na pologramotnost ;-(

0/0
14.8.2012 6:47

helanek

Re: Mohli by páni a dámy odborníci

tak to nechápu, jak můžete na zdejších diskuzích vůbec existovat :-)

0/0
14.8.2012 21:13

nnyky

Tak tohle by Pohlreich s italem nerozdýchali

;-D

+1/0
3.8.2012 22:39







Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.