Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Diskuse k článku

Úrodu ovoce nechte vykvasit, vypálit a na zimu máte domácí slivovici

Cesta k domácí slivovici od založení kvasu po vypálení v pálenici není složitá. Zvláště pokud se stromy na vaší zahradě prohýbají úrodou, povidel máte navařeno do zásoby na řadu let a kompoty nenávidíte.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

a-zas-ten-cenzor

jupííí

není nad dobrou radu, zejména pokud veškerou úrodu zlikvidovala příroda ještě před dozráním, zřejmě tyto nové zprávy o letošní úrodě ovoce ještě do redakce IvčeraHeute Dnes nedorazily, škoda, pak by se kolektiv nemusel mořit nad tímto literárním skvostem,

R^RvRvRvRv

0/0
7.8.2012 16:48

T-72 M4CZ

Re: jupííí

tobě jde zkrátka jen o to , zanadávat si za každou cenu , že ? To ale nesmíš tak často čumět na zprávy na Nově . Já si osobně nemyslím , že by VEŠKEROU úrodu zlikvidovala příroda ještě před dozráním.Aspoň u mě na zahradě ne , na slivovici mám surovin dost a dost ;-)

+3/0
7.8.2012 17:58

ivoš

Re: jupííí

Nejde jen o slivovici, jablek i hrušek je kolem silnic a na mezích spooousta. Jen chtít. Ale nadávat je snadnější.

0/0
7.8.2012 18:25

hefaistosh

Re: jupííí

Osobně nemám moc kladný vztah k ovoci podél silnic.

0/0
7.8.2012 20:15

martas38

Re: jupííí

Destilační kolona si to přebere :-)

0/0
7.8.2012 20:18

wrah

Re: jupííí

Přesně tak. Ono to sice zní blbě, použít ke kvašení ovoce plné olova a benzenu, ale při destilaci se benzen odpaří a skončí na úplně jiném stupni kolony než ethanol a olovo a podobné těžké kovy se neodpaří vůbec a skončí tam, kam dávají zbytky z kotle. A vám zbyde čistá kořalka.

+1/0
8.8.2012 5:38

otas

Re: jupííí

R^

0/0
8.8.2012 10:34

radim36

Re: jupííí

No, švestky jsou letos slabé, mirabelky a myrobalány taky, hrušně taky, vlašských ořechů je na stromě jen pár, ale jablek je plno až se pod nimi větve ohýbají. Raných i těch obyčejných pozdních. Na podzim bude z čeho pálit.

0/0
7.8.2012 18:53

pivak2

Re: jupííí

Hmm, taky jsme jich meli dost, posledni dve bourky s tim bohuzel dost zamavaly.;-(

0/0
7.8.2012 19:00

Pejsátko

Re: jupííí

My kvůli švestkám skoro neprojdeme ani vraty na zahradu a na ostatních stromech to také nevypadá špatně. Sice ještě nejsou zralé (a do té doby se toho může stát hodně), ale zatím je jich dost na knedlíky, koláče, povidla i slivovici.

Zajímavější je, že tentokrát vydali článek včas a ne jako obvykle měsíc po konci sezony.

0/0
8.8.2012 10:46

jakdlouho

Re: jupííí

Dyť to je věčná škoda ničit kvalitní švestky děláním povidel,popř.cpaním jich do buchet.U nás máme jednoduchou rovnici,švestka=pálenice.R^

0/0
9.8.2012 10:09

1koblizek1

Re: jupííí

U nás je to podobné, rodiče tam razí heslo: děcko, které sní švestku, patří do polepšovny ;-)

0/0
9.8.2012 12:56

flames828

...

Cesta k vlastní slivovici není složitá? No jasně, když celou výrobu agregujeme do ´sesbíráme ovoce, necháme jej zkvasit a dáme vypálit´, tak je to uplně prostinké.

0/0
7.8.2012 14:11

CZMiki

Re: ...

Ale psal to celý kolektivR^;-D

0/0
7.8.2012 16:17

AAA2

Re: ...

v zasade by se dalo vynechat i to "necháme jej zkvasit" ;-D

0/0
7.8.2012 16:37

vymrzovac3

Vážený "kolektive Magazínu dnes"

Upřímně Vám blahopřeji, pokud se ovocné stromy na Vašich zahradách prohýbají pod tíhou dozrávajícího ovoce. Věřím tomu, že nejste činžovní pražáci, ale alespoň zahrádkáři, nebo ovocnáři, a Váš článek vychází z reality dnešních dnů.  My blbouni, co máme jen zahrady, máme letos víc než polovinu ovoce již na zemi(nezralého), zbytek z velké části pomlácený od krup. V neděli jsem vyhodil metrák jablek, švestky žádný, blumy taky ne, hrušek málo................

+1/0
7.8.2012 14:07

henrietti

Re: Vážený

.. a komu se náhodou urodilo a náhodou mu to nepobily kroupy ....... ten ty stromy nemá na zahradě první rok a ví, jak na to sám nejlépe ;-)

+1/0
7.8.2012 14:36

AAA2

Re: Vážený

no me se letos prohybaji

broskve, jabka, svestky...

0/0
7.8.2012 16:43

ivoš

Re: Vážený

Ne že by se prohýbaly, ale ovoce na patřičné ztekucení je dost.

0/0
7.8.2012 18:27

wrah

Re: Vážený

Z jediné letní jabloně jsem letos sklidil přes metrák. Což je jaksi nejrekordnější úroda, co kdy měla. A na zimní toho také nevisí málo. A když jsem se byl podívat po mezích, tka švestky doslova obsypané. Polabí.

0/0
8.8.2012 5:43

1koblizek1

No prosím,

0/0
7.8.2012 14:05





Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.