Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Diskuse k článku

Dokázal, že rajče je ovoce, a vyrábí z něj víno. Zraje devět měsíců

Na recept na víno z červených, žlutých a černých rajčat tak trochu náhodou přišel pradědeček řezníka Pascala Miche. Ten dnes v Kanadě vyrábí a prodává ročně kolem 34 tisíc lahví zlatého elixíru ze svých "rajských vinic" ukrytých v masivu Charlevoix v Quebeku.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

Jirka1938

Rajce - ovoce?

To zalezi na definici. V anglicky mluvicich zemich povazuji za ovoce plody, vyrostle z kvetu. Tak tedy i rajce. V Cesku, domnivam se, byly za ovoce povazovany plody vyrostle na stromech a kerich. Plody, vyrostle na jednoletnych rostlinach, byly zelenina. Je kvetak ovoce?

0/0
9.8.2012 2:24

Misterio No.1

Re: Rajce - ovoce?

Je jahoda trvalka?

0/0
9.8.2012 8:01

zeto

Re: Rajce - ovoce?

A není? Vy dáváte každý rok nové?

0/0
9.8.2012 8:13

Misterio No.1

Re: Rajce - ovoce?

Ano :)

0/0
9.8.2012 8:19

zeto

Re: Rajce - ovoce?

To je samozřejmě nesmysl. Jahodník první rok plodí velmi málo. Pro dobrou úrodu jsou vhodné postliny staré 2-4 roky, potom už úroda většinou klesá. Takže ano, jahoda je trvalka.;-)

0/0
9.8.2012 8:30

Misterio No.1

Re: Rajce - ovoce?

To jsem opravdu nevěděl, já jahody nesázím. Mea culpa, jsem technik a ne zahradník ;)

0/0
9.8.2012 15:55

Zdenyk23

Re: Rajce - ovoce?

Jahody někde rostou? Myslel jsem vždycky, že se vyrábějí v těch plastikových krabičkách...8-o;-)

0/0
16.8.2012 19:10

Gorcz

Super:)

Já to říkám, že vypít se dá všechno...R^

0/0
8.8.2012 23:05

Mražená spermie

***

Přitom existuje krásný název - zkvašenina.

0/0
8.8.2012 21:41

TYGR.NET

Víno z rajčat, zelí z cukety nebo kedlubny, pivo bez chmele

... ať žijí pravé názvy, fakt nechápu, proč se tedy pomazánkové máslo nesmí jmenovat pomazánkové máslo?

+1/0
8.8.2012 20:33

martas38

Re: Víno z rajčat, zelí z cukety nebo kedlubny, pivo bez chmele

Tak ovocná vína jsou známa po staletí. Co se piva týče, tak např konopí se používalo k jeho ohořčení dávno před chmelem, to bych se spíš podivoval pivu bez ječného, či pšeničného sladu. Pomazánkové máslo se nesmí jmenovat máslo skrz bruselské komunisty.

0/0
8.8.2012 21:12

pacho

pineau des charentes

No to by som si pozrel ci sa to da prirovnat k tomuto lahodnemu napoju. Mozno tak obsahom alkoholu ale chutou dost pochybujem. Aj technologia vyroby je odlisna.

0/0
8.8.2012 18:40

Praotec

Evropska hlave

a Canadske podminky a uz se pocitaji zelene v bance.Neomezene moznosti.....;-)

0/0
8.8.2012 17:59

slapr

jednou jsem zkoušel

pálit kořalku z mrkve - nakapalo mi asi čtvrt litru tekutiny, která nádherně voněla po žížalách :-)

+2/0
8.8.2012 17:51

pr@etori@n

Re: jednou jsem zkoušel

To muselo být super ;) Kolik procent alkoholu jste z toho vymáčkl - 56 / 58?

0/0
8.8.2012 18:12

zihon

Re: jednou jsem zkoušel

Náhodou Mrkvovici jsem pil a byl to zážitek. Po vůni mrkev, ale jen jemně a v hubě žádné škrábání, jen to zahřálo.

0/0
8.8.2012 18:17

slapr

Re: jednou jsem zkoušel

mrkvovice - pouze dle receptu vojína Čonkina

+1/0
8.8.2012 18:23

pr@etori@n

Re: jednou jsem zkoušel

Taky bych zkusil, jen jsem se k žádné zatím sám nedostal ...

Celkem zajímavá záležitost, co jsem pil, byla domácí režná se 6ti týdny vyluhovanou domácí ganjou a dalšíma bylinkama, lehce zjemněná pro lepší zážitek medem - takovej silnější fernet to byl, říkali jsme tomu "kladivem do hlavy" ;-)

0/0
8.8.2012 18:24

slapr

Re: jednou jsem zkoušel

šacoval bych to tak na 25 - skončila v autě v ostřikovači a ranní mrazíky přestála se ctí ;-)

0/0
8.8.2012 18:24

martas38

Re: jednou jsem zkoušel

Kořalku z mrkve mám momentálně doma od kamaráda. Odhadem tak 52 - 54%

Voní po ovoci, nejvíc asi po rynglích, i když ne tak intenzivně jak klasická ovocná pálenka. Ale je jemná a mrkev by v tom nikdo nehledal.

0/0
8.8.2012 21:14

malý červ

Proboha

co do toho narve, že to má 18% alkoholu, to musí být dryják

0/0
8.8.2012 17:40

slapr

Re: Proboha

asi mají hodně sladký rajčata ;-D

0/0
8.8.2012 17:43

milanalois

To nerozhoduje.

Které kvasinky přežijí 18 % roztok spiritusu? Žádné. Víc než 14,5 % nevykvasíte nikdy. Vyšší obsah alkoholu získáte buť vymrazováním, nebo přepálením, nebo prostým přidáním lihu.

0/0
8.8.2012 18:32

kafy

Re: To nerozhoduje.

18% je pro šlechtěné kvasinky maximum. Pil jsem víno se 17,2% alkoholu zaručeně jen kvašené.

0/0
8.8.2012 18:41

kafy

Re: To nerozhoduje.

Ale nebylo moc dobré :DDD

0/0
8.8.2012 18:42

slapr

Re: To nerozhoduje.

a bylo rajčatové? :-)

0/0
8.8.2012 18:44

kafy

Re: To nerozhoduje.

Doufám že ne :D I když zkusit se má vše.

0/0
8.8.2012 18:49

Carl Jung

Re: To nerozhoduje.

Není to pravda - i v ČR dostaneš v některých letech rulandu modrou s 15,5 a více ABV. Taktéž v jižní Francii či v Austrálii by některé Shirazy mohli takto vylítnout, kdyby to neuřídili.

0/0
20.8.2012 18:59

dluhousek z narodni fronty

babicaaa

nevim jak to chutna nikdy jsem to nevidel ale jsem diskusni snob a samozrejme je to strasne

0/0
8.8.2012 17:36

pavelthelong

Re: babicaaa

staci vyjit proste z uvahy, ze skoro 3000 let se snazi lidi neco sladkeho zkvasit a udelat z toho alkoholicky napoj. rekum se to povedlo u vina a Germanum u piva.. Ostatni zkvaseniny (jablecne, rybizove, tresnove, datlove, ryzove, kokosove, chlebove a treba ted i tomatove vino) jpatri zatim pro mne k nahrazkam, pokud neni original - stejne jako 3 dny stary rohlik nenahradi cerstvy rohlik z pekarny, i kdyby se pekar na hlavu postavil. A protoze je zivot prilis kratky na to, aby clovek pil spatna vina, tak se poteseni z "tomataku" klidne vzdam ve prospech Kanadanu.  V Languedoc-Rousillionu nebo St. Emillionu se budou 3 dny smat, az se budou za bricho popadat, az se tohle o "tomataku" dozvedi, zvlast kdyz pozitelne  vin-de-table se u vinare prodava  od  1 eura/litr, cili za 5% ceny tohodle zazraku

+2/0
8.8.2012 17:53

slapr

Re: babicaaa

když je už nutné se ožrat z rajčat, tak jedině Bloody Mary R^

0/0
8.8.2012 17:57

Grimkin

Re: babicaaa

No, on spoléhá (a vychází mu to), že je to ojedinělý / výjimečný nápoj, takže dost lidí ho bude pít jen proto, aby se odlišili a měli něco jiného, co soused nemá a nezná.

0/0
8.8.2012 18:28

pavelthelong

Re: babicaaa

v seriii filmu " To by se zverolekari nemelo stat" byla postava zakaznika, ktery experimentoval s viny a pro kazdou navstevu zverolekare pripravil nejaky neobvykly napoj : jednou to bylo pampeliskove vino, jednou kedlubnove a jindy z krenu. Vzhledem k tomu, ze sama anglicka kuchyne ( filmy jsou natocene v GB) je celkem nechutna, tak jsem tyhle experimenty pricital zvracene anglicke chuti. No a Kanadani jsou pouze dalsi vyvojova forma Anglicanu (s vyjimkou tech frankofonnich Kanadanu z Quebecu) Kedlubnove si ja urcite nedam !

0/0
8.8.2012 18:43

delegát I.sjezdu

Re: babicaaa

Jsou i jiní Kanaďané.

Nemyslím ty co myslí Banga, ale ty z Nunavutu.

0/0
8.8.2012 23:24

pavelthelong

Re: babicaaa

dalsi ab origines?

0/0
9.8.2012 16:27

demi1

Víno

Pěkné, až na to, že jako "víno" se smí označovat pouze nápoje vyrobené z révy vinné nejen ve Francii, ale v celé EU, tzn. u nás včetně. Tudíž všichni, kdo si tu teď v diskuzi utahují z Francouzů, jsou trochu mimo. Mimochodem, tento zákaz (či příkaz) se v našich právních předpisech objevil již v roce 1907, takže žehrat na EU není na místě.

0/0
8.8.2012 17:31

slapr

Re: Víno

říkat tomu, co produkuje, víno by mohlo jen čuně - bez ohledu na EU :-)

+1/0
8.8.2012 17:49

JeFFik

No jasně

18 % alkoholu z rajčatové šťávy? Tak leda s přídavkem kvanta cukru a ještě následným dolihovaním! Tak tomu říkat víno? To třikrát naředěnej cz-mor burčák má k vínu mnohem blíže!

0/0
8.8.2012 17:28

jaj

Rajčata jsou ovoce?

To by mne zajímalo, jak prokázal, že rajčata jsou ovoce, když se musí každoročně vysévat a jejich životní cyklus je jednoroční. Kecy o návratu až do středověku tuto pochybnost nerozptýlí.

+2/0
8.8.2012 17:19

malý červ

Re: Rajčata jsou ovoce?

musely by být ovoce i brambory jelikož se jedná o stejnou rostlinu

0/0
8.8.2012 17:36

milanalois

Jasně, že je to ovoce.

Ovoce jsou plody vzniklé z květů.

Zelenina jsou jiné části rostliny.

+1/0
8.8.2012 18:30

slapr

Re: Jasně, že je to ovoce.

to je šílená definice - asi si dám k večeři ovocný salát se šlehačkou - z okurek ;-)

+1/0
8.8.2012 18:43

kafy

Re: Jasně, že je to ovoce.

A meloun je zelenina :) to neva ? :D

0/0
8.8.2012 19:46

delegát I.sjezdu

Re: Rajčata jsou ovoce?

Státní ovoce a zelenina

http://www.encyclopediaofarkansas.net/encyclopedia/entry-detail.aspx?entryID=3156

Unijní ovoce

http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=DD:13:27:32001L0113:CS:PDF

0/0
8.8.2012 23:52

Psí zadek

Re: Rajčata jsou ovoce?

Rajce je mekka bobulovina, cili ovoce...

vice si prectete napr. zde: http://www.chytrous.cz/ovoce-nebo-zelenina/

0/0
9.8.2012 0:03

buxus

Pokud plodina obsahuje zkvasitelné cukry

.. tak se takové "víno" dá vyrobit z ledacčehos. To ještě nedokazuje, že jde o ovoce (jak hloupě naznačuje titulek). Všichni znají rýžové víno, ale sotva kdo bude tvrdit, že rejže je ovoce.

0/0
8.8.2012 17:15

Potírač zlořádu

Rajče je ovoce a vždy bylo

+2/0
8.8.2012 17:13

Johanka z parku

Tak rajčák, zní to sice lákavě,

ale 375 ml za 500Kč? Sladké dievča o své kupce nepřijde.

0/0
8.8.2012 17:03

libedejroznec

chlastat

se dá všechno co jde zkvasit..

0/0
8.8.2012 16:31

cubebike

Vypadá to jako víno

zpracovává se to jako víno a je to ..... rajčák!!

+1/0
8.8.2012 16:28





Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.