Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Diskuse k článku

VIDEO: Podívejte se do pekárny, kde se peče poctivě postaru a ručně

Rozmrazeno, dopečeno, ze zmrazeného polotovaru. Podobné nápisy se po 1. srpnu v obchodech objevily i u výrobků, za které byste předtím dali ruku do ohně, že jsou čerstvé. Jenže na rozdíl od čerstvého pečiva připraveného tradiční technologií od zadělání po upečení obsahují nejrůznější stabilizátory a další přídatné látky nutné pro to, aby šlo těsto chladit, mrazit a podobně.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

uzycek

v ostrave

je na vysoke urovni kvaskovy chleb na hlavnim nadrazi. ale musite to stihnout rano do 5:30.. jinak podle nahody... ale to by musela byt jooo nahoda, abyste ho tam dostali i po seste rano

0/0
18.8.2012 20:10

veronika1

Pekárna Kabát - ukázka skutečné výroby

Pekárna Kabát, uvedená v článku Vám, tímto chce nabídnout ukázku skutečné její výroby, tak jak je uvedeno v článku. A chce Vám ukázat, že to tak opravdu dělají.

Chystáme akce, kde budume ukazovat skutečnou naší výrobu, jen ještě nejsou upřesněné termíny.Kdo by měl zájem o ukázku naší výroby, prosím pošlete nám svůj kontakt na: pekarna.kabat@seznam.cz a my mu zašleme termín a místo konání akce, až bude určená. Pokud máte zájem o fotky z takovéto akce, podívejte se na: http://pekarnakabat.rajce.idnes.cz/Prezentacni_akce_-_Zlute_lazne%2C_duben_2012/

Tato akce měla obrovský úspěch a na ní bylo prezentováno, že opravdu pečeme, jak je uvedeno v článku.

Děkuji a hezký den :)

0/0
16.8.2012 14:37

Gamehoror

Za komunisty jsem měl rád slané housky či rohlíky

prostě slané pečivo kde se to na povrchu třpitilo krystalky soli rovnoměrně rozsypané po pečivu.

Dnes tak najdete převážně jen slané tyčinky nebo preclíky.

Zkusil jsem výrazy napsat a vyhledat v google obrázky a je to bída celorepublikově, jen samé pečivo posypané nějakým zrním pro drůbež a sůl jen tak občas omylem a už vůbec ne rovnoměrně.

Asi to při tom zmrazování a rozpékání prostě nefunguje aby to bylo solené a nejspíš se to rozpustí při dopékání tak to nejspíš vůbec nepoužívají.

Prostě smůla a jen nostalgicky vzpomínat že bývalo dobré pečivo.

0/0
16.8.2012 5:18

cvergl

Poctivý chleba

můžu doporučit pekárnu pana Pigla v Pavlicích na Znojemsku u státní Jíhlava Znojmo.

Peče luxusní chleba  v peci na dřevo.Taky výtečné koláče,dalámánky,rohlíky a další.Vše za velice rozumné ceny.

Jezdím kolem pravidelně a pečivo už jinde nekupuju.

0/0
15.8.2012 21:29

a-zas-ten-cenzor

jupííí

pokud tam dávají jahody i s oplodím, tak to musím mít ...... Rv

0/0
15.8.2012 19:16

bojimbojim

Re: jupííí

Vy nevite,ze trosku zeleneho neuskodi? ;-)

0/0
15.8.2012 20:04

martas38

Re: jupííí

Nejsou náhodou u jahod plody ta drobná semínka a oplodí to sladké červené co jíme?

+1/0
15.8.2012 20:57

TopAlf

Kvalitu pečiva poznám snadno...

Rozhodně se nesháním po seznamu použitých ingrediencí ani po popisu technologie. Stejně bych tomu nerozuměl, jsem strojař. Nějaké přísady do těsta jistě dává každý pekař. Mám ale úplně jasno v tom, co a kde si koupím - nebudete mi věřit, ale jediným kriteriem pro výběr toho, so sním, je to, jak moc mi ten který výrobek chutná. Mnohé pečivo dopékané přímo v obchodě (doteď jsem nevěděl, že je to ze zmrazeného polotovaru) je podle mé chuti prostě vynikající! Žádný úředník se svými předpisy na tom nic nezmění!

+2/0
15.8.2012 15:02

Black_angel

Re: Kvalitu pečiva poznám snadno...

Ano! Konečně rozumný příspěvek, mezi všemi žvásty ohledně éček a jiných aditiv, kterým tu stejně nikdo nerozumí. (I když spousta lidí si myslí, že o tom vědí všechno, protože si přečetli 2 zaručeně odborné weby o zdravé výživě).

0/0
15.8.2012 15:18

MarkoSX s banem

Re: Kvalitu pečiva poznám snadno...

R^ pod přispěvek se podepisuji

0/0
15.8.2012 19:18

vyskocenaplatnicka

Re: Kvalitu pečiva poznám snadno...

Gratuluji. Pokud se podařilo producentům přesvědčit vás, že "stejně je dávají do všeho", jste nominován na vzorného ovčana.

Jen mě překvapuje, že jako strojař jste ochoten v potravinách připustit nedodržování norem, standardů nebo jejich postupné snižování. Jakoby v konstrukci jste připustil, že ocel 11500 je luxus, musí se ušetřit, dáme tam něco levnějšího... Nebo ojel kvalitní na mazání namáhaných soukolí je luxus, dáme tam néco levnějšího. vypadá stejné, chvíli i funguje...

+4/0
15.8.2012 21:10

fujojte

Re: Kvalitu pečiva poznám snadno...

Přesně, copak zákazník pozná druh ocele? Beztak je to vyučený pekař! A olej? Však všechny mažou, když si pekař nebude první den stěžovat, je vlastně všechno v pořádku...;-D

0/0
28.9.2012 3:06

JeFFik

Re: Kvalitu pečiva nepoznáš vůbec...

no a proto ty "chutné" výrobky dělají! Dopékají v prodejně, nabídnou ještě teplé, vono to v té chvíli celkem chutná, většina těch chemikálí je bez chuti a zápachu, ale druhý den už se to nedá žrát!

On např. takový glutamát (teď mluvím obecně o jídle) krásně zvýrazní chuť jídla, ale taky nadělá pěkný bordel v zažívacím ústrojí, např. krásně podpoří pálení žáhy....

+4/0
15.8.2012 21:54

sincos

Re: Kvalitu pečiva poznám snadno...

No jasně, levný salám taky někdy chutná dobře, mouka místo masa, levné škroby pro objem a glutaman E621 pro chuť, dokonalé svinstvo, zbožňované čínskou kuchyní, to přece nevadí.... Hlavně, že chutná, co? Takhle se vysokého věku asi nedožijete, ale třeba ani nechcete.... U pečiva je to podobné.

+2/0
16.8.2012 17:03

fujojte

Re: Kvalitu pečiva poznám snadno...

Kvalitu poznáte podle chuti asi podobně, jako podle vzhledu. Takže až pojedete hezkým autem po hezkém mostě, třeba někde v Číně, můžete být zcela klidný ;-D

0/0
28.9.2012 3:04

bubakovababa

dobře udělana reklama

tak ja udělam jinou. Chleba si doma většinou peču .Ano je finančně naročnější  než kupovamý ale dělam si i směs na chleba i tak je to rychlejší než ho jít koupit. Pokud ho kupuji tak jedině v Globusu kde chleba a rohlíky nerozpékaj pečou vlastní a vzhledem k tomu že tam před zavírací dobou už maj i velmi omezený sortiment většinou jen 2 druhy chleba a jeden druh rohlíků tak starý nepřimíchavaj do těsta. A maj fakt dobrý druhy chleba .

0/0
15.8.2012 13:57

Labaro

Re: dobře udělana reklama

Na přimíchávání starého chleba do těsta není nic špatného, spíš naopak. teda pokud ten starý chleba je opravdu jen starý, nikoli plesnivý nebo jinak závadný. Je třeba jej usušit, rozdrtit a pak se přidá k mouce.

0/0
15.8.2012 14:02

bojimbojim

Re: dobře udělana reklama

Na ten Globus bych byl trosku opatrny,protoze to jsou jen povery,ze Globus ma to a to svoje.Preprodavaji vyrobky jako ostatni.Mrazene vyrobky rozpekaji jako ostatni nebot na to nemaji kapacity,to mi verte.Kdyby to tak bylo,jak rikate,tak by vetsinou museli mit rozlohu 2-3x tak vetsi z hyg.duvodu,strojniho zarizeni atd.;-)

0/0
15.8.2012 14:08

bubakovababa

Re: dobře udělana reklama

ano přeprodavaji chleba housky i ostatní výrobky .Dokonce i rozpékají ale ne chleba a rohlíky nebo housky

0/0
15.8.2012 14:18

roedor

Re: dobře udělana reklama

náš Globus má běžné pečivo celkem hnusné, rohlíky mají jen ty odporné "nafouklé", co se dají konzumovat akorát pár hodin po dopečení. Chutná mi akorát dýňový chléb, ale nic jiného už tam z pečiva nekupuju.

0/0
15.8.2012 14:37

tuneldedek9

GLOBUS MÁ NECHUTNÉÍ PEČIVO A UZENINY

ano viděl jsem ti videa, jak to všechno dělají a vše je nej, klidně jim to věřím, ale ten výsledný produkt je hnusný, samozřejmě, že je to jen můj názor, ale u nás má řeznik chleba a rohlíky z Cvrčovické pekárny a to je jiná jízda

0/0
15.8.2012 18:58

himself

Re: dobře udělana reklama

O kterém Globusu mluvíte? Jsem z Liberce a jako nejbližší obchod mám právě Globus. A tamní pečivo mi vysloveně nechutná. Vysušená krusta a uvnitř nic, vzduch.

0/0
16.8.2012 20:51

Labaro

Jestli chcete viděl, jak vypadá poctivý chléb a pečivo,

zajeďte se po dívat třeba do Stříbra k panu Klimešovi. Když poklepete na chléb, tak "zvoní", když ho zmáčknete, tak po uvolnění obnoví původní tvar a vydrží vám týden. Nenajdete v něm ani droždí (to totiž do tradičního chleba nepatří, i když minimálně 90% pekáren je k výrobě chleba používá), natož pak nějaké zlepšující přípravky nebo jiná éčka. Vše poctivě z žitného kvasu (výrobní proces trvá kolem 20 hodin). Samozřejmě takový tento chléb v supermarketech nenajdete.

http://www.leader-ceskyzapad.cz/view.php?cisloclanku=2010022606%20target=

+2/0
15.8.2012 13:53

Lotofágyně

Zkuste domácí pekárnu

a budete vědět, co jste si tam nasypali. Pomocí časovače máte ráno čerstvý chleba, jaký nikde nekoupíte.

0/0
15.8.2012 13:47

roedor

Re: Zkuste domácí pekárnu

pekárna je super, ale chleba z ní... Výhodou ovšem je, že jsem si díky pekárně začala o pečení zajímat víc, takže mi slouží hlavně pro přípravu těsta a dostala jsem se k zajímavějšímu stylu pečení (ovšem taky časově náročnějšímu - třeba momentálně dělám chleba, který se připravuje více dní, takže je potřeba si to dopředu rozvrhnout:-))

0/0
15.8.2012 13:54

Labaro

Re: Zkuste domácí pekárnu

Haha, hlavně že víte, co jste si tam nasypali. Vždyť to s domácím chlebem nemá nic společného. Kromě mouky tam je spoustu chemie, která vám zkrátí výrobní proces řádově na 2 - 3 hodiny, zatímco domácí chléb se dělal z kvasu, který si každá hospodyňka sama množila a hlídala jako oko v hlavě. To, že něco upečete doma neznamená, že to bude domácí. V podstatě se to moc neliší od výroby ve velkých průmyslových pekárnách. Nebo považujete za domácí třeba bábovku upečenou z pytlíku s nápisem Dr. Oetker?

0/0
15.8.2012 13:59

Lotofágyně

Re: Zkuste domácí pekárnu

I v domácí pekárně se může péct chleba s kváskem, který se už i čerstvý dá koupit. Stačí si jen najít vhodné recepty. A pokud nechcete péct v DP, nic vám nebrání si chleba podle vaší chuti upéct v troubě.

0/0
15.8.2012 14:05

Labaro

Re: Zkuste domácí pekárnu

No většina lidí si koupí směs, kterou nasype do pekárny a pak se chlubí, že dělá "domácí" chleba. Domácí pekárnu taky mám, hlavně ji doma používáme na zadělávání těsta. Kvasový chléb v ní ale nedělám, na to jsem pohodlný, dám přednost chlebu od pekaře. Když už peču chléb v domácí pekárně, nasypu tam hotovou směs. Za tři minuty mám hotovo a ráno je čerstvý chleba. Ale neříkám tomu domácí chléb. :-)

V troubě je to s pečením chleba horší. Trouba vám sice ohřeje vzduch, ale nevytvoří sálavé teplo, které chléb potřebuje, aby rychle vyběhl, udělal kůrčičku a pak se při nižší teplotě dopékal. Na chleba byly nejlepší roštové pece, dneska se na nich dělá zlomek procenta chleba, protože topit v nich je pracné a tepelná účinnost těchto zařízení je taky mizerná, takže chleba vychází o dost dráž.

0/0
15.8.2012 14:36

vyskocenaplatnicka

Re: Zkuste domácí pekárnu

Co to máte za  troubu?

0/0
15.8.2012 21:13

Labaro

Re: Zkuste domácí pekárnu

Klasickou elektrickou. Maso a koláče perfektní, s chlebem je to horší, ještě by šly rohlíky. Pořádnou pizzu v ní neuděláte (teda aby to byla pizza, ne slanej koláč). Na chalupě mám moderní sporák na uhlí, to je lepší. Když to rozfajruju, s teplotou se dostanu přes 300. To už stačí i na pizzu. Je hotová za 7-8 minut. Ale takhle se dá péct jenom v zimě. V létě by byl člověk vařenej.

Možná, že by pomohlo dát do elektrický trouby pár cihel. To by se vytvořilo sálavé teplo. Nezkoušel jsem to asi by se radikálně zvýšil účet za elektřinu. Na rozpálení cihel by možná nestačily ani 2 hodiny. :-)

0/0
16.8.2012 10:23

Antonin, topič

Re: Zkuste domácí pekárnu

Nevím, jak vaša trouba, ale ta moje, když je horní spirála červená, sálá poměrně dost.

0/0
5.10.2012 14:35

Quick.

Re: Zkuste domácí pekárnu

A kdo říká, že si v domácí pekárně peče z kupované směsi? Na upečení bílého chleba potřebujete jen mouku, vodu, sůl, droždí a případně nějaký tuk - buď máslo na francouzský chléb nebo olej na chléb italského typu. Na klasický pšenično-žitný navíc potřebujete tu žitnou mouku (na kvas), kmín a tuk vynecháte.

+1/0
15.8.2012 14:08

bojimbojim

Re: Zkuste domácí pekárnu

Ja na chleba pouzivam pouze mouku,olivovy olej,trochu vody,sul,trosku kminu.Kvasi to 12-18h.Bez kvasnic.R^ moc dobry chlebik

0/0
15.8.2012 14:13

Quick.

Re: Zkuste domácí pekárnu

Jasně, s kvasnicemi to jde rychleji, s kváskem je i chuť jiná, protože v něm není čistá kultura kvasinek, ale jsou v něm i bakterie mléčného kvašení. Peču v pekárně už skoro dvanáct let (tedy už jsem jich pár odrovnala), kváskový chléb je hit, ale moc dlouho to trvá, proto peču i ten bílý, občas vylepším čerstvě namletou moukou, no a jako pojistku mám v mražáku pytel zatracovaných baget na dopečení. A přiznám se, že si raději koupím křupavou rozpečenou bagetu než vysušený/gumový rohlík od soukromého pekaře, který možná krátce po revoluci pekl "postaru", ale teď už se jeho výrobky, kromě ceny, příliš neliší od produktů průmyslové pekárny.

+1/0
15.8.2012 14:33

bojimbojim

Re: Zkuste domácí pekárnu

Tak ja pekarnu nemam,ale mam ruce a pecu uz dobrych 30 let.Chleba pak pecu v hlinene glazurovane nadobe.Kontakt s testem je prijemna zalezitost.Co se tyka mouky,tak pouzivam mouku indickou,kterou kupuju v obchode.Tato mouka se pouziva na chleba,ruzne chlebove vyrobky,pizzy,bagety,rohliky,atd.Sel jsem jeste dal a zkousel jsem jestli by sly z toho delat i sladke peciva,no a byl jsem mile prekvapen,ze ano,takze veskere sladke a dokonce i palacinky a livance.:-)

0/0
15.8.2012 15:21

Quick.

Re: Zkuste domácí pekárnu

Indickou mouku? Z čeho je a kde se to dá koupit? Jinak ruce taky mám, ale jednu po úraze dost nepoužitelnou.:-/ Dost mě taky vadí rozpalovat troubu kvůli chlebu - neúměrná spotřeba elektřiny, zbytečně horko a kdo má poslouchat to hučení ventilátoru (vestavný sporák)

0/0
15.8.2012 15:57

bojimbojim

Re: Zkuste domácí pekárnu

Omlouvam se,ze jsem nereagoval pruzneji.Je to psenicna mouka ktera obsahuje jemne rozemlete slupky(vlaknina).Tuto mouku mam z Anglie ktera se bihuzel neprodava v Cesku.Kilo vyjde na 20kc a baleni ma 10kg,ovsem kvalitu zarucuju.Koupil jsem ji i moji sestrenici a ta mi taky potvrdila,ze je vysoce kvalitni.Mozna je to moc na ceske pomery 20kc / kilo,ale ja si radsi priplatim,ze.:-)

0/0
15.8.2012 20:03

roedor

Re: Zkuste domácí pekárnu

Vždyť špaldová stojí za kilo kolem 50,- korun... Btw mouka s přídavkem (asi) slupek se dá koupit i v ČR, svého času jsem ji kupovala v Kauflandu, akorát si za boha nevzpomenu na název, něco jako plnohodnotná nebo tak. Z Anglie si tu mouku vozíš sám(a) nebo si to necháváš posílat?

0/0
16.8.2012 7:57

bojimbojim

Re: Zkuste domácí pekárnu

Tu mouku si vozim sam,protoze za vysilku bych dal takove kroupy,ze by mne kilo vyslo na 100ku kilo.Kdyz jedu do ceska tak naberu pro rodinu vsechno mozne a privezu jim,vis.Vozil bych to i jinym za stejnou cenu,ale to by toho muselo byt vice,aby se to vyplatilo,protoze to uz neni jako kdyz jedu domu na dovolenou!!

0/0
16.8.2012 10:45

roedor

Re: Zkuste domácí pekárnu

jasně, chápu:-)

0/0
16.8.2012 16:00

Lotofágyně

Re: Zkuste domácí pekárnu

Směsi také nepoužívám, dají se koupit různé druhy chlebové mouky, ostatní suroviny (a na chleba jich zase tolik potřeba není) mám běžně doma, tak můžu péct, kdy se mi zachce (i housky, sladké pečivo atd.). Ať už to pečete z jakýchkoli surovin, tak chuťově vše převažuje nad kupovaným.

0/0
15.8.2012 14:25

honza.d

přídavky

Pro informaci čtenářům, ze složení propagované pekárny:

Kobliha : barvivo, enzymy, aroma, přípravek zlepšující mouku,

Brioška: přípravek zlepšující mouku (mouka pšeničná, Diasta, koncentrát,sůl), voda, vaječná melanž (vejce, sůl, stabilizátor E 202 a E262) To autorka Čermáková nečetla ;-O

+2/0
15.8.2012 11:10

bojimbojim

Re: přídavky

Ne necetla,protoze to bude zrejme jen pouha nezavisla kamaradka,ktera chtela kamaradovi pomoci.Mi stacilo z videa a clanku porovnani.Maslo = tuky!!! Vanilka = vanilin!!!! To znamena,ze zase chemie ;-€

0/0
15.8.2012 11:18

Don_Alex

Re: přídavky

přesně, vejce zásadně sušený... na základě článku sem si říkal že se tam zajedu podívat, tak sem chtěl na jejich stránkách hledal adresu a hned mě zaujalo že uvádí složení, což je sice chválihodné, kdyby to ovšem nebyla taková hrůza... taky nemám zájem jíst vanilínové rohlíčky ze ztuženého tuku a zlepšovače mouky.....

0/0
15.8.2012 12:04

roedor

Re: přídavky

zřejmě byla okouzlena propagačními fotkami, jak švarný jinoch pokládá na koláčky jahody a švestky z designové mísy;-D

+2/0
15.8.2012 11:18

slapr

Re: přídavky

včetně lupenů :-)

0/0
15.8.2012 12:15

Alena1983

Re: přídavky

Přesně to jsem chtěla napsat, zrovna se na to dívám...Navíc by mě zajímalo, kde přišli na tu vánočku z másla, když na stránkách pekárny se píše, že obsahuje rostlinný margarín, stejně jako další sladké pečivo..výjimkou jsou snad jen máslové sušenky..Takže s přihlédnutím k těm éčkům by mě zajímalo o kolik je to pečivo "zdravější" než zmrazené polotovary...Možná by nebylo od věci zjistit si o firmě něco víc než se zveřejní takový článek..:-/ To v důsledku fakt není pro pekárnu moc dobrá reklama..Rv

0/0
15.8.2012 12:50

Quick.

Re: přídavky

Jj, ráno jsem byla některými diskutujícími setřena, že mi nefunguje mozek, když jsem opsala složení mražených baget, ve kterých byly z přídatných látek pouze emulgátory....a ve výrobcích této vychválené pekárny se to těmi přídavnými látkami jen hemží. Kolik asi majitel zaplatil slečně nebo paní redaktorce za reklamu? O kvalitě pečiva u jiných výrobců si nedělám iluze, kecy o spokojenosti zákazníka ;-) - pekař se musí uživit, zaplatit suroviny, energie, daně, platy zaměstnancům, takže je nutné stlačit náklady co nejníže a to jde jen na úkor kvality vstupních surovin, které je nutno následně trochu vylepšit....

0/0
15.8.2012 13:17

macka009

Re: přídavky

Naprosto "čisté" pečivo bez přídavků už dnes bohužel neupeče asi žádná pekárna, i doma běžně používáme prášek do pečiva… Ale pořád záleží na jejich výběru a použitém množství (éčka se dělí do skupin - od těch neškodných až po nebezpečná, nevhodná pro děti apod. - o každém lze najít konkrétní informace a posoudit, jestli ho chci konzumovat). Pokud je uvedeno, že výrobek obsahuje barvivo nebo aroma bez bližší specifikace, mělo by se jednat o přírodní látku; Diasta je sladová mouka, kterou pekaři do těsta přidávají podle obsahu lepku v obilí, aby se dorovnal jeho případný deficit...

Uvedená pekárna přidává tzv. koncentrátu maximálně 17 %, takže uvedených přídavků je v jejich pečivu téměř 6x méně než kdyby pekli jen z koncentrátů. Když k tomu přičtete, že nepřidávají látky ke stabilizaci těsta jako velké pekárny, protože pečou jen z čerstvého, je to výrazný rozdíl. Složení pak je vodítkem především pro alergiky, kterým by mohlo vadit i ono minimální množství uvedené látky...

0/0
15.8.2012 15:59

Antonin, topič

Re: přídavky

Vaječná melanž je prakticky nutnost. Hygiena vám péct z vajec nedovolí.

0/0
5.10.2012 14:35





Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.