Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Diskuse k článku

Deset zapomenutých keřů, které vám vyléčí vysoký tlak i cholesterol

V Česku roste množství dřevin, které jsou opomíjené, přestože nesou velmi chutné a na vitaminy bohaté ovoce. Lze je pěstovat prakticky kdekoliv, nepotřebují žádné zvláštní podmínky.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

hovn

Nevím co je na uvedených rostlinách zapomenutého,

běžně se některé sází, ale jak je v MF běžné - plno nepřesností - zajímala by mě svláště ta Lonicera-zimolez se sladkými plody v kvěrnu.

0/0
22.8.2012 8:05

hovn

Re: Nevím co je na uvedených rostlinách zapomenutého,

Ona zapomenutá Lonicera je jistě šlechtěná Lonicera kamschatica, protože na původním druhu moc chutného není.

0/0
22.8.2012 8:18

čita

Mišpule

ta informace o humózní půdě...nevím nevím.Kdysi to rostlo jako náletová dřevina na kdejaké mezi.Na ochutnání cestou ze školy to bylo dobré ale neznám nikoho,kdo by s nima vyloženě cpal.

0/0
22.8.2012 7:46

katano

pro mně je nejlepším keřem - CHMEL ! ! ! >>>>>>>

>>>>>>> PS : to je - REALITA :-P

0/0
21.8.2012 23:47

olusak

Moruše...

...jsem měla minulý týden. Moc dobrý.

0/0
21.8.2012 22:29

Jura444

Když zrudnou jeřabiny, je konec prázdnin

Ale jinak je to i pochoutka. Víc o ní je zde - http://www.nasehobby.cz/kdyz-rudnou-jerabiny/.  Navíc je i v tak řečeném stromoskopu. Kdo chce, věří...

+1/0
21.8.2012 21:30

Bairich

Re: Když zrudnou jeřabiny, je konec prázdnin

Je to jen taková legrace. Ale o vaření z jeřabin jsem tam našel dost. Měl jsem to vědět dřív. U nás na Vysočině už jsou skoro pryč, snad ještě v Krkonoších.

0/0
21.8.2012 22:34

Labaro

Kolik vitamínu C zbude v rakytníku,

když z něj uvařím marmeládu? Jinak Rakytník je hroznej plevel. Z pár let se kořeny rozleze po celé zahradě. Na to většinou vášniví příznivci taktně neupozorňují.

0/0
21.8.2012 18:22

mikril

Re: Kolik vitamínu C zbude v rakytníku,

já jsem si koupila v zahradnictví nějaký kultivar - jméno už nevím - ale ten tyhle vlastnosti nemá. Naopak, ještě chci přisadit další samičí, abych měla více na tu marmeládu. Ty kultivary jsou dobré i v tom, že plody jsou větší. Zkuste se podívat na netu po prodejci nebo v zahradnictví, zas tak drahé nejsou. Ale co zbyde po uvaření marmelády by mě též zajímalo. Kamarád to dělá tak, že větvičky s plody naláme a dá do mrazáku a ráno je vyndá a sezobou k snídani.

0/0
26.8.2012 8:45

v.sauer

jeřáb oskeruše

http://cs.wikipedia.org/wiki/Je%C5%99%C3%A1b_oskeru%C5%A1e

0/0
21.8.2012 16:16

žlůva11

Re: jeřáb oskeruše

Vážený v.sauer zajeďte si do Tvarožné lhoty (je to 7km.od Strážnice) tam je můzeum oškoruše kde se dozvíte podrobnosti o tomto stromu a jeho plodech velmi zajímavé nebudete se muset dohadovat s diskutujívími.Tam Vám

ukáží pěstování i zužitkování a když budete mít štěstí tak seženete i sazenici.:-P R^

0/0
21.8.2012 17:04

bojimbojim

jooo

Moruse to je mnamka,hezka vzpominka na detstvi :-)

+1/0
21.8.2012 13:19

Vlčice.CDN

Re: jooo

:-)R^ i moje

0/0
21.8.2012 13:43

bojimbojim

Re: jooo

Ja to znam ze Slovenska,jako dite jeste ne skolou povinne.Pamatuju,ze jsem to chtel mamce donest nasbirane a daval jsem to pod trocko,jak se sbiraly tresne,no a nez jsem pribehl,tak jsem byl fialovy a moruse byly ty tam :-).

0/0
21.8.2012 14:34

modra-sance

Klikva je opravdu zázrak

a to rozhodně nejen na vysoký tlak a cholesterol, tradičně byla užívána i na různé záněty močových cest viz. např. info zde http://www.prostezdravi.cz/klikva-na-zanet-mocovych-cest/

a hlavně je to opravdu docela chutné ovoce.

+1/0
21.8.2012 11:43

rom_axl

Re: Klikva je opravdu zázrak

Klikva (u nás se jí říká mechovky) je opravdu luxusní věc. Tisíckrát lepší než brusinky a jako zavařená ke svíčkové nemá prostě konkurenci. Akorát že u nás je Klikva státem chráněná rostlina (rostoucí většinou na rašeliništích), která se nesmí trhat a sklízet. :)

0/0
21.8.2012 12:46

Jura444

Re: Klikva je opravdu zázrak

Dováží se z  Polska - viz http://www.nasehobby.cz/bez-ledvin-to-nejde-ale-pomuze-briza-brusinky-a-nebo-pampelisky/. Ale prý jde ji mít i na zahrádce. Nicméně netuším, jestli chutná stejně dobře, jako divoká. Ta je skvostná sama o sobě - nejen, když má suplovat svinsky drahé brusinky.

0/0
21.8.2012 22:18

mikril

Re: Klikva je opravdu zázrak

já si ji koupila a mám ji ve vřesovišti, ale nejde mi. Asi moc sucho. Brusinky jo, ale čekám, až se rozroste.

0/0
26.8.2012 8:47

other_side

Kde je dřín?

Nějak mi na seznamu chybí.

+1/0
21.8.2012 11:05

Mautycka

Re: Kde je dřín?

Přece zapomenutý!

+2/0
23.8.2012 12:04

ctyrykacka

Erudovaná autorka naštěstí zapomněla na rulík zlomocný

oskeruje - fuj tajbl, musím se zeptat u Rudolfa Jelínka, co to tam vlastně pálej, že jim z toho leze oskerušovice ;-D

+1/0
21.8.2012 10:07

Yesname

Re: Erudovaná autorka naštěstí zapomněla na rulík zlomocný

Mimochodem - výborná. Ovšem pil jsem už i lepší.

0/0
21.8.2012 21:41

sadd

Jeřáb sladkoplodý

Podle mě vypadá trochu jinak, než je uvedeno na fotce. Na fotce je Jeřáb ptačí a ten moc sladkej nebude.

+1/0
21.8.2012 9:24

computer

Re: Jeřáb sladkoplodý

Jeřáb je moc fajn zavařený. A protože je trochu kyselejší, přidávají se k němu hrušky asi tak 1:1. Vznikne z toho pikantní zavařenina.

0/0
21.8.2012 10:21

Vlčice.CDN

Re: Jeřáb sladkoplodý

jo, jenže to má být ten, co má listy zubaté jen do polovic, tenhle je trpký moc

+1/0
21.8.2012 13:44

dp11

Re: Jeřáb sladkoplodý

Přesně tak, taky mě to zaraziílo. Tenhle je nepoživatelný. A stejně je nejlepší, když ještě přejde mrazem.

0/0
21.8.2012 15:29

dp11

Re: Jeřáb sladkoplodý

Potvrzuji z vlastní zkušenosti.

0/0
21.8.2012 15:30

omy

OSKERUJE

http://cs.wikipedia.org/wiki/Je%C5%99%C3%A1b_oskeru%C5%A1e

0/0
21.8.2012 8:47

st.1

Re: OSKERUJE

pročetla jsem si to celé a nikde není ani místní název OSKERUJE ?

0/0
21.8.2012 9:19

omy

Re: OSKERUJE

iDnes prejmenuje mrknutim oka ci cvaknutim klavesove klapky i 1000 let stare a vzite nazvy ....    :)))))

viz WIKI vyse:  "Název oskeruše je všeslovanský a je nejasného, asi již praevropského původu."

0/0
21.8.2012 9:32

delegát I.sjezdu

Re: OSKERUJE

Postaru se žít nedá a idnes je vždy na špici pokroku. Zvláště co se jazyka týče.

0/0
21.8.2012 10:34

st.1

Re: OSKERUJE

;-D no to mě nenapadlo,že to s náma myslí tak dobře.Nakonec i ty pravidla pravopisu a skladba vět ,jsou vlastně takový přežitek a jenom to zdržuje ;-D

0/0
21.8.2012 10:54

himself

oskeruje

Jeřáb oskeruje? To jste si asi popletli, žejo?

+3/0
21.8.2012 8:08

Ukulele2

Re: oskeruje

Třeba chtěli napsat "oskenuje", je nová doba - moderní doba!

;-D

0/0
21.8.2012 8:35

omy

Re: oskeruje

tak to vim naprosto presne: je to latinsky.

.

Neco jako: "sudkulatyrystupijetojekaratentoryje".

0/0
21.8.2012 8:46

himself

Re: oskeruje

Ne, já už vím! Tam mělo být, že jeřáb prosperuje!!

0/0
21.8.2012 8:59

omy

Re: oskeruje

no jo, je to tak. Jeraby prece musi prosperovat, protoze kdyby neprosperovaly, nebylo by nic postaveno a zili bychom v zemljankach. A to by zas ale prosperovaly bagry.

+1/0
21.8.2012 9:13

omy

Re: oskeruje

nebo neco jako KORODUJE

0/0
21.8.2012 8:47

lajika

Re: oskeruje

oskeruša, přece :-)

+2/0
21.8.2012 9:33

Yesname

Re: oskeruje

Jasné, přece.

0/0
21.8.2012 10:42





Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.