- Napište nám
- Kontakty
- Reklama
- VOP
- Osobní údaje
- Nastavení soukromí
- Cookies
- AV služby
- Kariéra
- Předplatné MF DNES
běžně se některé sází, ale jak je v MF běžné - plno nepřesností - zajímala by mě svláště ta Lonicera-zimolez se sladkými plody v kvěrnu.
Ona zapomenutá Lonicera je jistě šlechtěná Lonicera kamschatica, protože na původním druhu moc chutného není.
ta informace o humózní půdě...nevím nevím.Kdysi to rostlo jako náletová dřevina na kdejaké mezi.Na ochutnání cestou ze školy to bylo dobré ale neznám nikoho,kdo by s nima vyloženě cpal.
>>>>>>> PS : to je - REALITA
Ale jinak je to i pochoutka. Víc o ní je zde - http://www.nasehobby.cz/kdyz-rudnou-jerabiny/. Navíc je i v tak řečeném stromoskopu. Kdo chce, věří...
Je to jen taková legrace. Ale o vaření z jeřabin jsem tam našel dost. Měl jsem to vědět dřív. U nás na Vysočině už jsou skoro pryč, snad ještě v Krkonoších.
když z něj uvařím marmeládu? Jinak Rakytník je hroznej plevel. Z pár let se kořeny rozleze po celé zahradě. Na to většinou vášniví příznivci taktně neupozorňují.
já jsem si koupila v zahradnictví nějaký kultivar - jméno už nevím - ale ten tyhle vlastnosti nemá. Naopak, ještě chci přisadit další samičí, abych měla více na tu marmeládu. Ty kultivary jsou dobré i v tom, že plody jsou větší. Zkuste se podívat na netu po prodejci nebo v zahradnictví, zas tak drahé nejsou. Ale co zbyde po uvaření marmelády by mě též zajímalo. Kamarád to dělá tak, že větvičky s plody naláme a dá do mrazáku a ráno je vyndá a sezobou k snídani.
Vážený v.sauer zajeďte si do Tvarožné lhoty (je to 7km.od Strážnice) tam je můzeum oškoruše kde se dozvíte podrobnosti o tomto stromu a jeho plodech velmi zajímavé nebudete se muset dohadovat s diskutujívími.Tam Vám
ukáží pěstování i zužitkování a když budete mít štěstí tak seženete i sazenici.
a to rozhodně nejen na vysoký tlak a cholesterol, tradičně byla užívána i na různé záněty močových cest viz. např. info zde http://www.prostezdravi.cz/klikva-na-zanet-mocovych-cest/
a hlavně je to opravdu docela chutné ovoce.
Klikva (u nás se jí říká mechovky) je opravdu luxusní věc. Tisíckrát lepší než brusinky a jako zavařená ke svíčkové nemá prostě konkurenci. Akorát že u nás je Klikva státem chráněná rostlina (rostoucí většinou na rašeliništích), která se nesmí trhat a sklízet. :)