Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Diskuse k článku

Biopotraviny jsou jen nepatrně zdravější než ty běžné, ukazuje studie

Biopotraviny v obsahují podle studie shodné množství vitaminů, bakterií i virů jako běžné. Mají v sobě ale o něco menší množství pesticidů. Studie však zdůraznila, že pesticidy se našly i v ekologicky pěstovaných plodinách.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

GLove

Kdopak si to objednal?

Humbuk kolem bio je jiste nekdy prehnany, ale tohle zavani demagogii. Copak nekdo nekdy tvrdil, ze bio je automaticky bohatsi na vsechno? Jde o celkovy pristup... I spousta potravin, ktere nejsou oznacene bio muze byt kvalitnich, ookud se vyrabeji poctive.

0/0
17.9.2012 17:01

Gwendolyn :)

Mozna nejsou zdravejsi, ale rozhodne chutnaji lepe,

coz plati zvlast v pripade americkych potravin.

0/0
8.9.2012 19:01

nosded

dotaz

A co na to říká hnutí Duha a "ekologové " ze Šumavy. To by mě moc zajímalo. Ti mají vždycky pravdu

0/0
8.9.2012 12:39

josefl

Jaký je rozdíl?

Jaký je rozdíl mezi biozemědělcem a normálním zemědělcem? Normální hnojí a stříká pole ve dne, bizemědělec jenom v noci. Celé slavné bio, eko a fare trade je jenom o vytahování peněz z kapsy.

0/0
8.9.2012 0:42

liborbar

vzkaz od výrobce biolád na fotce

jsme výrobci biolád na úvodní fotce a s klidným svědomím můžu říct, že je to přírodní produkt a jaksi nechápu, proč fotku někdo použil k tomuto tupému blábolu.

Několik rozdílů:

- máme obsah ovocné složky 98%, nepoužíváme konzervanty, barvíva atd / konvenční džemy bývají nadstavené cukrem, fruktózou, barví se např. výtažky z brouků; ovoce si kupujeme přímo od českých ekologických sadařů a sami ho zpracováváme / u konvenčních džemů se nakupuje podle ceny a převážně hotové pyré v sudech - zákazník nemá šanci zjistit, jestli je ovoce z Číny, Argentiny apod.; na bio ovoce se nepoužívají klasické postřiky / krásné jablka ze supermarketu jich mají 15 - 25 za rok

atd atd atd - ať si každý vybere, co jí on a jeho rodina

Nakonec můžu napsat v duchu tohoto článku, že lidé jako pan Burza a jeho generace chytrolínů a žvanilů můžou za to, jak vypadá tato republika a v jakém stavu předají svět další generaci

0/0
5.9.2012 20:57

radim36

Re: vzkaz od výrobce biolád na fotce

Já vám tu biovýrobu neberu.

Ale uvědomte si, že tlak médií , zblblých jedinců či propagandy všelijakých zelených živlů o tom, že biovýroba vyřeší vše, zemědělstvá, životní prostředí, zdravotnictví, lidský život  a kdovíco ještě nutně vyvolává protitlak.

Biovýroba bude vždy výběrová výroba speciální kvality a s nízkým využitím výrobních prostředků pro ty, co neváhají za potraviny zaplatit více. Zatímco hlavní objem výroby bude vždy realizován klasicky a ekonomicky,  s důrazem na intenzívní využívání výrobních prostředků při co nejnižší výrobní ceně.

Akorát že v současné době je marketingová značka BIO velice cenná a tak se na biovýrobách přiživuje spousta parazitů.  A veřejně.Od biohrušek vystavovaných v biokoutku supermarketu a dovážených z Argentiny přes biopodnikatele, kteří se snaží scvrklé a naplesnivělé produkty, protože to buď neumí nebo je v okrajové oblasti pěstování, prodávat za podstatně vyšší cenu jako bioprodukty po přímo podvodníky.

+1/0
5.9.2012 23:25

GLove

Re: vzkaz od výrobce biolád na fotce

S tim humbukem mate samozrejme trochu pravdu. biohruska z Argentiny je kvuli cestovani pres pul zemekoule nesmysl. Ale to ostatni, nevim, nevim. Proc tvrdite, ze bez stavajici masove produkce to nejde? Zkousel jste si to modelovat? Mate odkazy na nejake relevantni zdroje?

0/0
17.9.2012 16:57

p555

Re: vzkaz od výrobce biolád na fotce

mam dojem, ze clanek je o necem jinem...

je o tom, ze i kdyz to delate jak to delate (a to vam nikdo nebere, i kdyz to delate draz a s mensi vykonnosti), nic to z pohledu obsahu skodlivin temer neprinasi...

0/0
6.9.2012 14:44

Dvorin

Re: vzkaz od výrobce biolád na fotce

Podle toho co píšete, tak vyrábíte kvalitní džem, ale i takový lze koupit neBIO. To, že něco není bio ještě neznamená, že je to nastavenej šmejd z Číny nebo Polska.

0/0
9.9.2012 22:06

radim36

za socíku byly bio i prací prášky do praček .

To byly právě ty nejsilnější, kterými se nesmělo prát v rukou, protože doslova ty ruce žraly. ;-D

Tehdy byly nejnovější objevy na tomto poli biologické enzymy, které dokázaly rozežírat a zkapalnit do vody bílkovinné nečistoty jako třeba zaschlé vajíčko, krev a jiné nečistoty vzniklé od potravin, ale třeba taky plíseň nebo stopy po trávě. A uměly to mnohem dokonaleji než prací chemikálie založené na chemickém principu. Takže ty slabé jemnější prací prášky byly tehdy chemické a ty silné prací prášky na zvlášť velké nečistoty byly bioprášky s těmi enzymy.

Ono to v oboru pracích prostředků víceméně vytrvalo i dodnes, akorát zmizelo dělítko mezi chemií a enzymy. V těch jemných pracích prášcích buď enzymy nejsou nebo jenom ty nejjemnější a v silných prášcích na hrubou špínu ty nejsilnější enzymy přestali používat kvůli alergiím a kvůli nepříznivým účinkům na ruce. I na prané látky.

0/0
5.9.2012 19:06

lahab

To mi hlava nebere.

"Běžné ovoce

není méně zdravější pro lidský organismus než bio ovoce a zelenina,"

tvrdí Christiane Huxdorffová, která má v rámci Greenpeace na starosti

trvale udržitelné zemědělství.

Tak proč to teda cpete všem vrchem spodem?  Ono je cestou k trvale udržitelnému zemědělství to, že budu pěstovat odrůdy s nižším výnosem a ještě háklivé na škůdce? To je vidět, že tihle ekoteroristi mají těma rostlinkama především pak prolezlé mozky.

0/0
5.9.2012 16:58

TarasBulba

Poslední biohřebík do biorakve byly biocigarety

Předtím už i ty biochlasty jako biovíno a biopivo byly docela vydařené. S biorumem jsem se zatím nesetkal, ale to neznamená, že někde není. Kdo tohle všechno zaznamenal, ten už nemůže nikdy brát celý biohumbuk vážně.

0/0
5.9.2012 15:04

truthspeaker

neplatí pro ČR

to paní vědkyně ještě neviděla třeba kuřecí maso v Tescu, to je teprve hardcore. Při pohledu do chladícího pultu mám co dělat, abych potlačil dávivý reflex. 8-o

0/0
5.9.2012 13:20

jaq

Záleží, co srovnáváme

Předpokládám, že studovali americkou produkci. Kdyby vzali jako ne-bio vzorek levné hnusy z Polska, co tady konzumujeme my, tak by to srovnání asi dopadlo jinak.

+1/0
5.9.2012 9:18

radim36

Biovýroba je neekologická.

obvykle má dvakrát třikrát vyšší ekologickou stopu než klasická intenzívní výroby neboli vyžaduje na stejnou jednostku produkce několikrát víc plochy a často i víc energie.

A když se k biovýrobě použijí okrajové zemědělské oblasti, to jest oblasti, do kterých se produkce příslušného produktu mohla rozšířit až po objevení a aplikování zemědělské chemie a dalších poznatků využívaných při intenzívném zemědělství, jsou bioprodukty nekvalitní, plné plísní a podobně.

0/0
5.9.2012 9:07

gessel

Čo je to vlastne BIO produkcia?

Základom BIO produkcie je úhorové hospodárstvo, čo znamená, že časť pôdy sa vždy nechá minimálne rok odpočívať. Pôda sa za ten čas zregeneruje, absorbuje z okolitého prostredia chýbajúce minerály a rozloží ich do formy optimálnej pre výživu rastlín. Tento prirodzený proces sa pri intenzívnom každoročnom využívaní pôdy jednoducho nedá nahradiť nasypaním umelého hnojiva. Preto sú rastliny z klasickej produkcie chudobné na obsah minerálov a stopových prvkov, čo primárne vedie k oslabeniu imunity týchto rastlín voči chorobám a k zvýšenej potrebe pesticídov. Sekundárne to vedie aj k oslabeniu imunity ľudského organizmu, pretože prijímaním takýchto "chudobných" potravín trpí nedostatkom základných prvkov aj celé telo. Pesticídy nám farmaceutická lobby predáva pod názvom "lieky".

To je alfa a omega.

0/0
5.9.2012 9:01

radim36

Re: Čo je to vlastne BIO produkcia?

Základem bioprodukce je prostě zemědělství provozované jako v době před rozšířením zemědělských chemických prostředků.

Likvidace plevelů se místo herbicidy provádí mechanickou likvidací rostlin na poli nebo důsledným oddělováním semen plevelů od semen plodiny v čističkách zrna, v zelinářství ručním pletím, nepoužívají se ochranné prostředky pro třeba zpomalení růstu, pokud se plodina na podzim  vyseje a ono je pak hodně teplý podzim nebo prostředky proti plísní, když plodina je pod sněhem příliš vyrostlá a plesniví, nepoužívají se  prostředky třeba pro regulaci odnožování na jaře, kterými je možné zkorigovat příliš řídký nebo hustý výsev nebo částečné poškození po zimě, nepoužívají se prostředky pro likvidaci plevele ve vzrostlé plodině na jaře, nepoužívají se prostředky třeba proti napadnutí dozrávající plodiny plísněmi při vlhkém počasí na začátku léta, proti poléhání stonků, prostředky na sjednocení stáří zrna, aby dohromady nebylo zrno přezrálé i nedozrálé......

+1/0
5.9.2012 9:19

praptak

Re: Čo je to vlastne BIO produkcia?

R^

0/0
5.9.2012 16:44

lahab

Re: Čo je to vlastne BIO produkcia?

Ono je to trošku jinak. To znamená že já budu deklarovat svoji výrobu jako BIO a nebudu nakupovat pesticidy a podobné věci a můj soused a dobrý známý zase ve stejnou chvíli začne nakupovat dvojnásobek dřívějšího objemu stejných komodit.

0/0
5.9.2012 17:00

jjezekj

Odělením s bio v Tescu se zásadně vyhýbám

Bez dochucovadel, konzervantů a barviv to prostě není ono.

0/0
5.9.2012 7:41

To zase zírám...

Re: Odělením s bio v Tescu se zásadně vyhýbám

Hm. Až na to, že plácáš dohromady dvě rozdílné věci.

0/0
5.9.2012 9:49

JeDicz

*

Přesně. Stříkaná jablka jsou tak zdravé a vynikající, že ty malé kšunty ze zahrady teď rovnou vyházet do kompostu. Jak jsem mohl žít, než mi to vědci potvrdili.

0/0
5.9.2012 0:36

Pepinie

copak

tam jde o to jestli je to zdravější nebo ne? já si teda osobně raději dám jabko u kterého nepodporuju chemické továrny vypouštějící do okolí kdoví jaké humusy nebo krávu, která viděla pořádnou louku než krávu co čuměla furt do zdi...

+1/0
4.9.2012 23:51

Rubik1

Re: copak

Jeste jestli to poznate, o cemz velmi pochybuju. Krava by se mela past, to urcite a nekonzumovat hromady antibiotik. Ma pak nesrovnatelne lepsi maso. Ale to vam nalepka Bio nezaruci. Dulezitejsi je vedet presne odkud je.

0/0
5.9.2012 2:27

radim36

Re: copak

Preventivní podávání antibiotik je v EU zakázáno. A stopy antibiotik se v mase sledují a jsou nepřípustné. Je to jeden z rozdílů třeba proti krávě v USA a jedna z příčin obchodních válek kolem dovozu masa z USA.

0/0
5.9.2012 9:48

opas

Víte jaký je rozdíl mezi běžným a biozemědělcem?

Jen jediný, biozemědělec hnojí a postřikuje v noci...

+2/0
4.9.2012 22:36

chudacek.blbecek

Re: Víte jaký je rozdíl mezi běžným a biozemědělcem?

Hura, konecne prilezitost provetrat stare fory.

0/0
7.9.2012 15:02

TrueRobos

To je jako s vegany

Jsou vyzablejsi, ale diky tomu, ze nejedli zadne mrtvoly, jsou chutnejsi a delaji se z nich mnohem lepsi rizky.

0/0
4.9.2012 22:28

Hroznej.puberťák

Re: To je jako s vegany

Pamatuju jen jednoho opravdu důsledného vegana, co skutečně nejedl nic, v čem bylo např. mléko, vejce atd., natož pak maso. Když jsem ho viděl naposledy, toto přísné veganství praktikoval již více než 10 let. Přesto zrovna moc vyzáble nevypadal, a fyzickou kondici měl hodně dobrou. Např. bez problémů udělal i několik shybů na hrazdě pouze na jedné ruce - na rozdíl od dnešních chcípáků, co se nepřitáhnou ani obouruč...

+1/0
4.9.2012 22:36

habr

Re: To je jako s vegany

Problém shybů není ve veganství, ale ve stylu života.

Nicméně - člověk je všežravec - maso ke svému vývoji má mít. Veganství v mírném pásmu je jen díky dotaci potravin z jiných koutů světa. Oproti všežravcům, kterým může pro život stačit plocha okolo jejich "komína".

+1/0
5.9.2012 0:42

Hroznej.puberťák

Re: To je jako s vegany

Jistě, to byla poznámka k tomu, že jsou vegani vyzáblejší - vůbec to tak být nemusí. Fakt je, že tenhle byl opravdu velký exot., ale tu postavu a kondici by mu mohlo závidět tak 90% populace.

0/0
5.9.2012 8:15

Papaja39

Re: To je jako s vegany

No jo, jenže z masožroutů jsou zase barely sádla :-/

0/0
4.9.2012 23:23

Inkvizitor Johny

...

Jak to neobjelo půlku planety a neobarvilo se to, tak je to slabota. Jako to je přece sakra přidaná hodnota!;-D

0/0
4.9.2012 22:23

Norean

Moje BIO

Ne, že bych slepě konzumovala veškeré BIO, ale mám takovou osobní zkušenost s rozdílem konzumace chemicky ošetřených a neošetřených potravin a přírodní a konvenční kosmetiky. Jsem odmala alergik a dlouhou dobu jsem nemohla ani ořechy, ani čerstvé ovoce nebo zeleninu - pálení, svědění, otoky, osypávala jsem se a drbala po krémech, mýdlech a sprchových gelech, ať už byly sebekvalitnější a třebas z lékárny. Přírodní kosmetikou mě na alergologii strašili. Pak jsem si dala jablko ze zahrádky, nestříkané, panenské! - to Ti přece nemůže uškodit. Neuškodilo. Po jablku z krámu utrpení, po tomhle jen ten boží pocit zase sníst kus čerstvého ovoce. A pak fungovalo i BIO jablko. Přečetla jsem o tom pár knížek, vynechala z jídla instantní srágory, dochucovadla, silně omezila pomocníčky nacpané uzeniny a paštiky, začala používat kosmetiku bez chemie. Po čase jsem zjistila, že mi alergii bouřila nejspíš ta chemie. Dnes mi v podstatě nic není ani po jablku z krámu. Rozdíl si ale pamatuji.

+1/0
4.9.2012 20:09

TrueRobos

Re: Moje BIO

Jo, sugesce je mocna carodejka. Teenagerum reknes, ze po salamu zuhrovati a hele, 30% fakt zuhrovati :-P

0/0
4.9.2012 22:23

Rubik1

Re: Moje BIO

Kdepak, ma pravdu. Alergie jsou z chemie. Ja nejsem alergik, ale pokud bych si ovoce s obchodu peclive neumyl, tak alergickou reakci dostanu - zhruba na 20 minut opuchnu ve tvari. Ten, kdo ma alergii vyvinutou, tak mu staci i trocha te chemie, co je i uvnitr ovoce. Nekdo treba nemuze broskve, i kdyby je umyl 3x.

+1/0
5.9.2012 2:33

_Zuzka

Vědci

"Rozdíl v obsahu vitaminů je podle vědců sotva nějaký a rozdělení tuků a proteinů je podobné."

Tohle sotva napsali nějací fundovaní vědci. To vypadá na lupárnu.

0/0
4.9.2012 19:45

pavel-v

Re: Vědci

Proč lumpárna?

0/0
4.9.2012 19:54

Kolokol

Re: Vědci

Asi neměli jasné úkoly, jak má studie dopadnout.

0/0
4.9.2012 20:37

papajos

dnes není problém si zaplatit

jakoukoli studii...

budete chtít dokázat že h*vno je zdravá potravina a máte na to peníze? ..jistě se vám to podaří...

samozřejmě že potraviny nešizené, s menším obsahem chemie a náhražek jsou zdravější.. to jen potravinářské koncerny štve že si lidé nekupují ty jejich sr...y. Rv

0/0
4.9.2012 19:14

Wolfling

Re: dnes není problém si zaplatit

Vetsina tvrzeni oznacenych v diskusich jako "samozrejme" je mylna.

0/0
4.9.2012 21:41

Amoniak II

Rozdíl.

Rozdíl mezi normální a bio potravinou je asi jako mezi obyčejnou oplatkou z pšeničné mouky a hostií.

+3/0
4.9.2012 18:38

Pundit

Několikanásobná cena neodpovídá benefitu

maso může být lepší, ale třeba bio víno či bio těstoviny jsou naprostým nesmyslem, pouze marketingovou značkou jako fair trade

0/0
4.9.2012 18:24

pavel-v

Re: Několikanásobná cena neodpovídá benefitu

Jestli někdo kupuje biovíno tak je to tupec.

0/0
4.9.2012 19:56

muž s koženou brašnou

Mě osobně nejvíc oslovilo, když jsem viděl BIO-bůček.

0/0
4.9.2012 22:30

habr

Re: Mě osobně nejvíc oslovilo, když jsem viděl BIO-bůček.

No mne taky, protože ten bůček mohl běhat třeba po zahradě. na rozdíl od klasického bůčku, který se pohyboval v kotci mezi korytem místem pro ležení a méstem pro vyprazdňování.

Prostě je to tak - někdo si význam BIO spojuje s něčím jiným.

0/0
5.9.2012 0:45

mattiCZ-2

Zdravější nezdravější...

především jsou většinou CHUTNĚJŠÍ! Např. rajčata.

+2/0
4.9.2012 18:14

ouha

Re: Zdravější nezdravější...

R^R^R^

0/0
4.9.2012 19:46

Inkvizitor Johny

Re: Zdravější nezdravější...

Jako že mají ve Španělsku extra bio skleníky?;-D

0/0
4.9.2012 22:21

TrueRobos

Re: Zdravější nezdravější...

Ve Spanelskych bio sklenicich hnoji bio rajcata bio Africani, co na ne misto hnojiv chcijoooo, proto je to tak zdraveeeeee

0/0
4.9.2012 22:25





Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.