Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Diskuse k článku

Než strčíte houby do mrazáku, poduste je. Aby nebyly plné toxinů

"Je jich hodně, tak je zamrazíme," řeknete si, když přinesete z lesa slušnou úrodu hub. Očistíte je, nakrájíte, naplníte do mikrotenových sáčků nebo do krabiček, strčíte do mrazáku a pak už je z něj jen vytahujete podle potřeby. Jenže houby se nezamrazí okamžikem, kdy zavřete dvířka mrazáku.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

phenomenon

hm

Roseni hub pri suseni? A nemel bych jim treba zpivat nebo predcitat poezii? :D

0/0
26.10.2012 4:38

Antonin, topič

Re: hm

Vy to neděláte?

Praváci = Wolker + Smetana

Suchohřiby = Mácha + Dvořák

Kováři = Leoš Kleofáš Slanina + Visáči

0/0
26.10.2012 10:52

gibrid

...

Ja tomu neverim, ale ciste teoreticky kdyby to pravda byla. Kdyz pak mrazene houby vyndam a jakoli tepelne upravim, tak to uz jako toxiny nezlikviduju? :-)

0/0
29.9.2012 9:40

lozja.blabol

Re: ...

Tepelnou úpravou co nejdříve se zniči enzym, který rozkladem houby produkuje toxiny. Samotné mykotoxiny teplem uz nezlikvidujete (rozumným teplem, spálením na uhel samozřejmě ano, ale to by už tu houbu asi nikdo nejedl :-) ).

0/0
29.9.2012 11:21

SCkPFjqnU

Ja tomu nejak nerozumim

tak v dobe nez houba zmrzne tak vznikaji toxiny, a pri suseni ne?

+2/0
28.9.2012 13:14

Jan Borovička

Re: Ja tomu nejak nerozumim

Skvělý postřeh ;-D

0/0
3.10.2012 21:46

H E R O in

Re: Ja tomu nejak nerozumim

R^R^R^R^;-D teď  si mu to nandal..... chemikovy

0/0
20.10.2012 18:10

misticjoe

ja bych to videl takhle

Jestli, a to zduraznuji, protoze to zadna lekarska studie nepotvrdila, jestli opravdu nepodusene zamrazene houby nici slinivku, tak z tech 4-5ti jidel, na ktera je behem zimy pouzijeme, rozhodne k zadnym trvalym nasledkum nedojde. Clovek, co dvakrat tydne holduje alkoholu, si slinivku zlikviduje daleko vic a stejne ma k jeji rakovine jeste daleko. Duseni hub pred zamrazenim jsem u nas v rodine nikdy nezazil. Sam je take nedusim a kdyz vidim ty hlubokozmrazene pytle v obchodech, tak v nich jsou tez houby cerstve.

Kdyz nekdo sbira i houby naplesnivele, mokvave nebo prosle mrazem, chapu, ze mu muze byt po nich spatne. Ale z dobre, cerstve a jedle houby zadne nasledky nehrozi.

+2/0
28.9.2012 10:33

basbas007

Jsem také chemik a houbař

To, co uvádí pan Baier je "pravda". Až na to, že zcela zapomněl na to, že ta houba vyrostla v lese a tam "syčák" čekala i několik dní, než byla nalezena. Pak si ji někdo přivezl domů a podle pana Baiera začaly řádit toxiny - "hajzlové". V případě pana si je pak strčenado předpotopního mrazáku, který jí mrazí 20 hodin, než zmrzne. A toxiny řádí dál - "hajzlové".

Skutečnost asi bude úplně jiná. Jepravda, že se na mražení nehodí všechny houby - babky, růžovky, ryzce, václavky asi ne. Ale hřiby, podborováci, křemenáče, trvdí kozáci, strakoši určitě ano! Pokud je dáte do mikroténového pytlíku, zmrznou na minus dvacet během hodiny - tedy pztlík s jednou porcí do budoucího jídla. Bez povaření můžete houby skladovat v mrazáku cca 3 měsíce. Pokud to má být více, je lepší je nechat přejít varem. Do vody přidejte trochu soli a na špičku nože kyseliny citronové - houby neztratí barvu. 

Jak prosté !

+2/0
27.9.2012 20:15

Kočka14

Tak houby před mrazením dusím už léta,

očistím, posekám v robotu na drobno, vrazím do pětilitrové skleněné mísy, podleju deckou a půl vody, (ony dost vody pustí samy), vrazím do mikrovlnky a 10 minut podusím, přebytečnou vodu sleju a houby se smrsknou na 1/3 původního objemu, což je taky důvod, proč je před mrazením dusím, aby mi nezabraly celej mrazák. :-)

0/0
27.9.2012 17:07

Zefram Cochrane

divná argumentace

Takže ráno vyrazím na houby. Postupně je sbírám a ony hodiny leží v košíku. Pak se vrátím domů (cesta také trvá) a doma je za pár hodin očistím. Proč za pár hodin? No nejdříve se převléknu, osprchnu se, zkontorluji klíšťata, něco sním, dám voraz a pak hurá na houby. Houby očistím, nakrájím a pár dní suším. A enzymové, zblblí z toho ruchu kolem sebe na houbu ani nemáknou.

Ale nedej bože abych je rychle očistil, pokrájel a dal zamrazit. Enzýmové se hned proberou a z hub udělají jedovatou břečku.

Vážený pane rádobymykologu, zkusil jste se zamyslet i takto? A vážení páni redaktoři, zkusili jste se zmyslet, proč je ten váš oblíbenec tak kontroverzní, že od něj každý slušný mykolog dá raději ruce pryč?

Na jednu stranu se říká, že houby se nemají přihřívat, ale před zmražením se mají tepelně uvařit. Prostě asi bude nejlepší dělat to, co máte léty prověřené a neposlouchat pavědce a lidové mudrce.

+14/0
27.9.2012 15:23

Veveřice x

Re: divná argumentace

R^

0/0
27.9.2012 15:27

mopr6

Re: divná argumentace

R^ houby v mrazáku "zamoří" veškeré potraviny tamtéž. Raději ihned suším a skladuji ve skleněných uzavíratelných dózách se solí. Léty osvědčeno.

0/0
27.9.2012 16:04

Pillipala

Re: divná argumentace

Už pár let využívám metodu dušení+mražení a žádné "zamoření" jsem nezaznamenala.

+1/0
27.9.2012 18:49

H E R O in

Re: divná argumentace

nesmíš je tam jen tak narvat ... pro začátek skus mikroteňák  ;-D

0/0
20.10.2012 18:14

no-X

Re: divná argumentace

Nevím, kde berete, že od Baiera dává každý slušný mykolog ruce pryč. V srpnu jsem byl osobně přítomen u toho, když jeden z našich předních mykologů doporučoval knihu, na níž se Baier podílel a mluvil o něm velice slušně. Pokud budeme předpokládat, že činnost enzymů skutečně ustává až při -20 °C, jak Baier tvrdí, pak to dává smysl, protože běžné domácí mrazáky obvykle nechladí níž než na -18 °C a když se párkrát denně otevře, je v něm i méně. Mimochodem, to o ohřívání je mýtus.

0/0
27.9.2012 18:47

Jan Borovička

Re: divná argumentace

A kdopak to byl? A která kniha to byla? On se pan Baier podílí na knihách obvykle tak, že do nich dá pár svých špatných fotografií hub, které mu někdo jiný určil ;-D

0/0
3.10.2012 21:48

habr

Re: divná argumentace

A není problém v tom, že pokud houby sbíráme, čistíme a vaříme pro přímou spotřebu a nebo sušíme, tak se proces s toxiny zastaví a naopak, když se zmrazují, že ten otevřený proces se ještě protahuje o minuty až desítky hodin (jak kdo a v jaké množství zmrazuje)?

Mimochodem - o toxinech v houbách ze špatného skladování svým způsobem hovořili už naši pradědové a prabáby. Jen tomu neříkali toxiny, ale rovnou někdo ze starců vzal potěh a ručně vysvětlil jak se má s houbami správně manipulovat.

0/0
27.9.2012 21:13

losoncka

Re: divná argumentace

Pochybuji že se v domácnosti jiné než ševcovské vyskytoval potěh.

0/0
27.9.2012 22:29

pawelko

Re: divná argumentace

presne na to som myslel po precitani clanku a taktiez akurat v tv ukazovali v bratislave na trznici sa predavali hríby že by predvarené a to ich mozno nazbieli den predtym takze clanok s velkým mínus .. jedine plus na predvarení vidím v objeme  ale zase ked vytiahnem rovno zmrazene a uvarim su ako keby som dnes nazbieral zatial predvarene su take vselijake .....

0/0
30.10.2012 18:46

Veveřice x

bla bla bla

To jsou kecy!

0/0
27.9.2012 15:19

artN

výkyvy elektřiny

Je potřeba brát v úvahu výkyvy v dodávkách elektřiny : to jakože kvalitu hub v mrazáku ovlivní jestli bude v síti napětí místo 220V jenom 217V nebo frekvence 49Hz místo 50Hz ???8-o Případně půlhodinový výpadek elektřiny ovlivní cokoliv v mrazáku ??? 8-o No a při výpadku na celý den je asi nutné vyhodit nejen houby.

+1/0
27.9.2012 15:01

losoncka

Re: výkyvy elektřiny

Pokud máte v síti jen 220V tak vás ošidili v krámě o 10V.

0/0
27.9.2012 22:25

vlaštovka obecná

Jednou jsem dostala

zamrazené čerstvé houby od tchyně. Zabralo to hromadu místa, zasmrádl mi celý mrazák a po rozmrazení z nich byla nehorázná kejda. Takže já od té doby podusím na cibulce a pak dám do skleniček, větších kelímků..., no a pak už jsou kdykoliv připraveny na cokoliv, podle velikosti nádoby.

0/0
27.9.2012 13:51

Veveřice x

Re: Jednou jsem dostala

To je zajímavé, že mně nikdy celý mrazák nezesmrádl a kejdě taky nemůže být řeč...

0/0
27.9.2012 15:25

Ronex

Re: Jednou jsem dostala

to bylo tím,že to bylo od tchyně.;-)

+7/0
27.9.2012 21:30

feese

Ilustrační foto

to jsou ukázkový horčáky nebo se pletu?

+1/0
27.9.2012 13:33

Bohumil Vlčichod

Re: Ilustrační foto

To se tedy pleteš.

0/0
27.9.2012 14:16

mopr6

Re: Ilustrační foto

viděl jsi někdy houbu ????

0/0
27.9.2012 16:06

Greybeard.

Re: Ilustrační foto

Bože, do čeho jsi to duši vrazil

0/0
27.9.2012 18:44

hilsner_urquell

Jak dlouho trvá to ochlazení na -20?

dejme tomu půl dne? Takže když zpracujete čerstvý houby třeba druhej den po sebrání, tak je máte taky plný nějakejch jedů? A co takový kupovaný žampiony ze supermarketu, ty musej bejt úplně strašný!;-D

+7/0
27.9.2012 12:53

W.T.

Hezký!

Paní redaktorko, až nás budete příště chtít obohatit o další sci-fi a nes-mysli z říše hub, určitě znovu sáhněte po panu Baierovi... Pokud byste byla při své práci důsledná, dávno máte zjištěno, že p. Baier je takový Klaus české mykologie - vrtošivý stařík, co se na stará kolena dočista zbláznil... A nezapomeňte si během sušení rosit hříbečky, případně je rovnou osprchujte!

+6/0
27.9.2012 12:37

Yanajedna

Re: Hezký!

http://borovicka.blog.idnes.cz/c/277724/Zpusobuji-houby-babky-rakovinu.html

0/0
27.9.2012 16:46

habr

Re: Hezký!

Vsadil bych se, že paní redaktorka při sušení hub si tak dá orosené pivko.

Proč jsme si zvykli na internetu dělat ze sebe voly?

0/0
27.9.2012 21:16

semjinej

Než strčíte houby do mrazáku, poduste je

nebo je hodte do popelnice

0/0
27.9.2012 11:49

Bereniké

Dusím je

Ale kvůli objemu a kvůli tomu, aby to byl už polotovar.

+1/0
27.9.2012 10:54

Walker-W3

Než přinesu houby z lesa v teplém počasí a

než je očístím, taky se toxiny uvolňují. Předpokládám tedy, že za tu chvíli než zmrznou už se moc jedů neuvolní. Navíc zůstává hezký tvar a příjemné aroma.

+3/0
27.9.2012 10:20

negrositos

Re: Než přinesu houby z lesa v teplém počasí a

každému, co jeho jest...blboj nepomůže ani dobrá rada;-)

0/0
27.9.2012 11:55

Frankie789

Re: Než přinesu houby z lesa v teplém počasí a

To aroma je brzy po celém mražáku a samotné houby jsou dobré tak na lepší stolici. Určitě je lepší podusit, případně menší celé přejít varem. Aroma se neztratí, zůstane v houbách.

0/0
27.9.2012 12:25

Veveřice x

Re: Než přinesu houby z lesa v teplém počasí a

Co to je za nesmysl - aroma po celém mrazáku? 8-o

0/0
27.9.2012 15:22

Yanajedna

Re: Než přinesu houby z lesa v teplém počasí a

My je většinou ukládáme v igelitovém pytlíku :)

0/0
27.9.2012 16:32

Frankie789

Re: Než přinesu houby z lesa v teplém počasí a

Aha 8-o, já sem si hned říkal, že na to musí bejt ňákej fígl. A já proč mi to dalo tolik práce  roztřídiit jahody,  rybíz, , fazolky, a ty houby. Tak příště budu chytřejší, děkuju za dobrou radu. Přímo nad zlato.

0/0
28.9.2012 15:19

Yanajedna

Re: Než přinesu houby z lesa v teplém počasí a

Tak mi vysvětli, jak vám houby zavřené v krabičce nebo v igeliťáku můžou zasmradit celý mrazák?

0/0
28.9.2012 20:15

Frankie789

Re: Než přinesu houby z lesa v teplém počasí a

Nevysvětlím, ale přesně tak to dopadlo. Asi ani mikroten není naprosto neprostupný pro některé molekkuly. Pokud před zmrazením podusím, žádný problém, tak to tak dělám.

0/0
29.9.2012 8:11

Yanajedna

Re: Než přinesu houby z lesa v teplém počasí a

To máte pravdu, přes tenký "pytlík na rohlíky" pachy projdou. Zkuste příště pytlíky určené do mrazáku, jsou o hodně silnější, než obyčejný mikrotéňák. Třeba by to mohlo být řešení.

0/0
29.9.2012 11:01

brblovka

Re: Než přinesu houby z lesa v teplém počasí a

Dělám to také tak, Pokud z mražených hub měl někdo zažívací problémy, tipla bych, že se mu mezi jedlé houby zamíchala nělaká nejedlá nebo mírně jedovatá...

+1/0
27.9.2012 14:25

Veveřice x

Re: Než přinesu houby z lesa v teplém počasí a

přesně tak.

0/0
27.9.2012 15:20

Frankie789

Re: Než přinesu houby z lesa v teplém počasí a

Neříkám, že někomu bylo blbě, jen že houby neměly žádnou chuť, takže jediný účel, vláknina. Jasné?

0/0
28.9.2012 15:23

brblovka

Re: Než přinesu houby z lesa v teplém počasí a

No já ze zamražených hub klidně dělám i houbovou omáčku a nepřipadá mi, že by nevoněly. To spíš ty podušené ztratí aroma... Ale každý ať si houby zpracovává, jak mu vyhovuje. Já je rozhodně nadále budu mrazit nebo sušit. Dušení mi připadá k ničemu - houby pustí vodu  a zbyde z nich břečka.

0/0
29.9.2012 9:46

bubakovababa

sušené houby

Suším skoro jakoukoliv houbu i pýchavku ( vatovec) . Jen václavku penízovku a jiné dřevokazné houby udusím a dam je do mrazaku.

0/0
27.9.2012 9:57







Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.