- Napište nám
- Kontakty
- Reklama
- VOP
- Osobní údaje
- Nastavení soukromí
- Cookies
- AV služby
- Kariéra
- Předplatné MF DNES
Roseni hub pri suseni? A nemel bych jim treba zpivat nebo predcitat poezii? :D
Vy to neděláte?
Praváci = Wolker + Smetana
Suchohřiby = Mácha + Dvořák
Kováři = Leoš Kleofáš Slanina + Visáči
Ja tomu neverim, ale ciste teoreticky kdyby to pravda byla. Kdyz pak mrazene houby vyndam a jakoli tepelne upravim, tak to uz jako toxiny nezlikviduju? :-)
Tepelnou úpravou co nejdříve se zniči enzym, který rozkladem houby produkuje toxiny. Samotné mykotoxiny teplem uz nezlikvidujete (rozumným teplem, spálením na uhel samozřejmě ano, ale to by už tu houbu asi nikdo nejedl ).
tak v dobe nez houba zmrzne tak vznikaji toxiny, a pri suseni ne?
Jestli, a to zduraznuji, protoze to zadna lekarska studie nepotvrdila, jestli opravdu nepodusene zamrazene houby nici slinivku, tak z tech 4-5ti jidel, na ktera je behem zimy pouzijeme, rozhodne k zadnym trvalym nasledkum nedojde. Clovek, co dvakrat tydne holduje alkoholu, si slinivku zlikviduje daleko vic a stejne ma k jeji rakovine jeste daleko. Duseni hub pred zamrazenim jsem u nas v rodine nikdy nezazil. Sam je take nedusim a kdyz vidim ty hlubokozmrazene pytle v obchodech, tak v nich jsou tez houby cerstve.
Kdyz nekdo sbira i houby naplesnivele, mokvave nebo prosle mrazem, chapu, ze mu muze byt po nich spatne. Ale z dobre, cerstve a jedle houby zadne nasledky nehrozi.
To, co uvádí pan Baier je "pravda". Až na to, že zcela zapomněl na to, že ta houba vyrostla v lese a tam "syčák" čekala i několik dní, než byla nalezena. Pak si ji někdo přivezl domů a podle pana Baiera začaly řádit toxiny - "hajzlové". V případě pana si je pak strčenado předpotopního mrazáku, který jí mrazí 20 hodin, než zmrzne. A toxiny řádí dál - "hajzlové".
Skutečnost asi bude úplně jiná. Jepravda, že se na mražení nehodí všechny houby - babky, růžovky, ryzce, václavky asi ne. Ale hřiby, podborováci, křemenáče, trvdí kozáci, strakoši určitě ano! Pokud je dáte do mikroténového pytlíku, zmrznou na minus dvacet během hodiny - tedy pztlík s jednou porcí do budoucího jídla. Bez povaření můžete houby skladovat v mrazáku cca 3 měsíce. Pokud to má být více, je lepší je nechat přejít varem. Do vody přidejte trochu soli a na špičku nože kyseliny citronové - houby neztratí barvu.
Jak prosté !
očistím, posekám v robotu na drobno, vrazím do pětilitrové skleněné mísy, podleju deckou a půl vody, (ony dost vody pustí samy), vrazím do mikrovlnky a 10 minut podusím, přebytečnou vodu sleju a houby se smrsknou na 1/3 původního objemu, což je taky důvod, proč je před mrazením dusím, aby mi nezabraly celej mrazák.
Takže ráno vyrazím na houby. Postupně je sbírám a ony hodiny leží v košíku. Pak se vrátím domů (cesta také trvá) a doma je za pár hodin očistím. Proč za pár hodin? No nejdříve se převléknu, osprchnu se, zkontorluji klíšťata, něco sním, dám voraz a pak hurá na houby. Houby očistím, nakrájím a pár dní suším. A enzymové, zblblí z toho ruchu kolem sebe na houbu ani nemáknou.
Ale nedej bože abych je rychle očistil, pokrájel a dal zamrazit. Enzýmové se hned proberou a z hub udělají jedovatou břečku.
Vážený pane rádobymykologu, zkusil jste se zamyslet i takto? A vážení páni redaktoři, zkusili jste se zmyslet, proč je ten váš oblíbenec tak kontroverzní, že od něj každý slušný mykolog dá raději ruce pryč?
Na jednu stranu se říká, že houby se nemají přihřívat, ale před zmražením se mají tepelně uvařit. Prostě asi bude nejlepší dělat to, co máte léty prověřené a neposlouchat pavědce a lidové mudrce.
Je potřeba brát v úvahu výkyvy v dodávkách elektřiny : to jakože kvalitu hub v mrazáku ovlivní jestli bude v síti napětí místo 220V jenom 217V nebo frekvence 49Hz místo 50Hz ??? Případně půlhodinový výpadek elektřiny ovlivní cokoliv v mrazáku ??? No a při výpadku na celý den je asi nutné vyhodit nejen houby.
Pokud máte v síti jen 220V tak vás ošidili v krámě o 10V.
zamrazené čerstvé houby od tchyně. Zabralo to hromadu místa, zasmrádl mi celý mrazák a po rozmrazení z nich byla nehorázná kejda. Takže já od té doby podusím na cibulce a pak dám do skleniček, větších kelímků..., no a pak už jsou kdykoliv připraveny na cokoliv, podle velikosti nádoby.
To je zajímavé, že mně nikdy celý mrazák nezesmrádl a kejdě taky nemůže být řeč...