Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Diskuse k článku

VIDEO: Zkuste si upéct buchty jako od babičky nebo maminky

Domácí buchty patří k jednoduchým jídlům, jichž se ale hodně kuchařů bojí. Obávají se, že jejich partneři je budou srovnávat s buchtami, jaké pekla jejich maminka nebo babička. Přitom najít ty pravé, jediné a nejlepší asi ani není možné. V každé rodině se pečou trochu jiné.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

Achille Volfoni

jako od babičky?

Tohle je klasická fráze.Když pak člověk vidí frajera,jak to tam míchá robotem,tak nezbývá,než se jen pousmívat...

+2/0
11.10.2012 22:01

Krak

Re: jako od babičky?

8-o Jako od babičky a jako babička bude asi trochu rozdíl...

0/0
25.10.2012 2:28

DlouhousekLihoslav

kdyz buchty

tak spis takhle

http://vareniapeceni.blogspot.cz/2011/04/buchty-s-makem.html

male rozdily ale preci jen v chuti velke

+3/0
11.10.2012 20:08

hefaistosh

Re: kdyz buchty

Proč ne,ale je jasně napsáno,že každý je dělá trochu jinak.A to co chutná tobě nemusí chutnat jinému.

+2/0
11.10.2012 21:36

computer

Jojo,

pěkná buchta. A všechno jsou přírodní suroviny. Žádný silikon, přízvuk tuším že se z Plzně.

+1/0
11.10.2012 15:51

vegaslas

Re: Jojo,

Že se z Plzně? WTF?

I kdyby to bylo myšleno, jako že "ze z Plzně" tak fakt jsem v životě neslyšel jedinýho Plzeňana (Plzeňáka), že by tenhle výraz použil. A že jich znám dost a v Plzni jsem skoro jako doma.

A co se týká buchet, receptů už jsem vyzkoušel několik i různých postupů, včetně rozdílných druhů hnětení (ruka, robot, pekárna) a výsledek byl různý, ale říct, že by byl některý vyloženě top nebo down, to bych si netroufl.

0/0
12.10.2012 21:40

í-mejlka

fíglík

Od naší babi jsme se všechny naučily jednoduchý postup, který práci urychloval a zlepšoval i výsledek. Babi už dobře věděla, kolik buchet se jí vejde na jeden plech, a tenhle počet si udělala na vál. Pak plech na jedné straně trochu podložila, do protějšího rožku nalila rozpuštěné sádlo. Brala jednu buchtu po druhé, každou pěkně ze všech stran rychle omočila v jezírku sádla a rovnala je od protějšího konce jednu vedle druhé. Po upečení ještě jednou potřela horkým sádlem a hned přes "sejtko" hustě pocukrovala. Na buchtách, které se krásně oddělovaly jedna od druhé, se tak vytvořila tlustá, nasosaná cukrová krusta.

+1/0
11.10.2012 13:18

Scarlett from Scottland

Re: fíglík

ano, s tím sádlem souhlas. Tak učil péct buchty mě můj dědeček V

0/0
11.10.2012 14:13

JiriNovak

Re: fíglík

Sádlo do těst na sladký dělá zázraky.A lžíce olivového oleje do těsta kynutých knedlí taky....

0/0
11.10.2012 19:21

really?

Re: fíglík

Nejen do test na sladky dela sadlo zazraky. Ja jsem ho dneska vyzkousela a to uplne poprve dat do testa na chleba a nestacim zirat, jak krasne, hladke, propracovane testicko se mi uhnetlo v processoru za 5 minut. Nelepilo se a bylo leskle, takove jsem ho nikdy jeste nemela. A to je tady na Floride problem nekde sehnat sadlo, tak jsem si ho schovala dneska rano, kdyz jsem vyprazela bacon ke snidani. Obycejne ho necham nacucnout do papiroveho rucniku a vyhodim do kose, ale odtedka uz si ho budu uchovavat v lednici na peceni. Ten chleba ma neuveritelnou mnamozni chut! Nekecam!

0/0
20.10.2012 0:38

síma25

Re: fíglík

"Sejtko"?! Východní čechy, nebo nějaká podobná vyloučená lokalita?

0/0
12.10.2012 8:15

í-mejlka

Re: fíglík

To je moc těžká otázka, ale .. MORAVSKÁ Třebová ve východních Čechách.  :-)

+1/0
12.10.2012 12:44

Scarlett from Scottland

no prosímvás, ale těsto si vypracujte ručně

a ne mixerem, viz fotka 8-o

0/0
11.10.2012 11:24

sef_Cezu

Re: no prosímvás, ale těsto si vypracujte ručně

a pvoč? :)

0/0
11.10.2012 11:47

Scarlett from Scottland

Re: no prosímvás, ale těsto si vypracujte ručně

pvotože ;-D však to musí být děláno něžně, zlehka a s láskou, těsto se musí nabíra a převalovat, aby v něm byl vzduch a ne kynuté těsto rozmašírovat nějakou metlou na elektrický pohon ;-)

+1/0
11.10.2012 11:51

sef_Cezu

Re: no prosímvás, ale těsto si vypracujte ručně

Já bych to rozšmelcoval na atomy a pak to spojil švestkou nebylo by to ani něžně ani z lehka, ale z láskou to jo! ;-D

0/0
11.10.2012 11:58

Scarlett from Scottland

Re: no prosímvás, ale těsto si vypracujte ručně

;-D fakt jsem si to představila a moc mě to pobavilo ;-D

0/0
11.10.2012 13:04

Labaro

Re: no prosímvás, ale těsto si vypracujte ručně

Těsto z domácí pekárny nemá chybu.

0/0
11.10.2012 15:34

really?

Re: no prosímvás, ale těsto si vypracujte ručně

Testu je uplne jedno jestli ho uhnetes rukama a nebo strojem, tady zalezi hlavne na skladbe pouzitych ingredienci! Ja jsem nikdy v zivote nemela tvrde buchty a pouzivam odjakziva stroj. Moji mamince je uz 85 let a nekdy , nevim presne kdy to bylo, ale myslim, ze uz je to dobrych 40 let kdy ona dostala od tatinka celou tu skrin s hnetacem k vanocum. Byl tam mixer, elektricky mlynek na maso a kavu, skrabka brambor atd. a take pouzivala tyhle vymozenosti uz v te dobe a buchticky, dortiky, knedliky, chleb, jsme meli nadychane jako oblacky! Nemysli si, ze je to lepsi rukama! Pokud je recept spatny, je i testo spatne!!

0/0
20.10.2012 0:46

Scarlett from Scottland

Re: no prosímvás, ale těsto si vypracujte ručně

těstu to jistě jedno je, ale mně rozhodně ne, takže když dovolíte, já osobně si budu lpět na dělání kynutého těsta dle svého uvážení a vy si to také dělejte jak chcete :-)

0/0
20.10.2012 6:18

jgoodman

Re: no prosímvás, ale těsto si vypracujte ručně

Hnětač není proti ničemu, ale tak jako se vším se s tím musí umět pracovat...rychlost, hák na kynuté těsto (ne jako v tomto případdě metla na třené těsto)... hnětač ušetří mnoho a mnoho práce. Pokud si myslíte, že ne, můžeme to někdy porovnat..:-)

0/0
11.10.2012 13:51

Scarlett from Scottland

Re: no prosímvás, ale těsto si vypracujte ručně

o tom, že práci to urychlí nepochybuju :-) ale prostě si fakt myslím, že určité věci se mají dělat stále tak, jak se dělat mají. To je jako s chlebem. Domácí pekárna je sice super pomocník, ale chleba z toho prostě nevyleze.

0/0
11.10.2012 14:11

jgoodman

Re: no prosímvás, ale těsto si vypracujte ručně

Jaký chleba? Myslíte, že v pekárně dělají těsto na chleba ručně?

0/0
11.10.2012 14:13

Scarlett from Scottland

Re: no prosímvás, ale těsto si vypracujte ručně

;-D ne to si nemyslím. Pekárnu jsem dala jako příklad dalšího "urychlovače" a "pomocníka", který je sice príma, ale výsledek není stejně takový, jaký má být. Minimálně tedy podle mě.

0/0
11.10.2012 14:16

jgoodman

Re: no prosímvás, ale těsto si vypracujte ručně

OK, sice pekárnu mám, ale nedělám s ní jenom proto, že nemám pod kontrolou celý proces...takže na jednu stranu souhlas. Jak je každému po chuti, já hnětač, vy ruce...i když poslední dvě, tři minuty hnětu taky ručně....předsi jenom člověk potřebuje to těsto cítit :-)

0/0
11.10.2012 14:24

perthuis

Re: no prosímvás, ale těsto si vypracujte ručně

Jen se tiše zeptám....vy pečete v klasickém sporáku " na zatopení" polínky? Nebo už je to taky urychlovač elektrický či plynový? 8-o

0/0
24.10.2012 19:25

really?

Re: no prosímvás, ale těsto si vypracujte ručně

Ja s tebou plne SOUHLASIM! Take vsechno delam processorem! Testo je uzasne! A za pouhych 5 minut!R^

0/0
20.10.2012 0:50

babička_Boženy_Němcové

Re: no prosímvás, ale těsto si vypracujte ručně

já nevím jak kdo, ale do mixéru kynutý těsto fakt nedávám. zato do hnětače rozhodně :)

0/0
11.10.2012 19:08

really?

Re: no prosímvás, ale těsto si vypracujte ručně

Do mixeru si muzes dat tak akorat rozmixovat nejaky dobry drink ... treba smoothie! (napr. ovoce se zmrzlinou), ale ne testo proBoha! Mixer ja nejvic pouzivam na rozmixovani ruznych omacek ...Lol!

0/0
20.10.2012 0:56

hefaistosh

Re: no prosímvás, ale těsto si vypracujte ručně

Ano uznáván tradiční postup má své kouzlo,ale proč tak do každého detailu lpět na tradicích pokaždé,když ty buchty děláme.Můj názor jednou za čas udělat vše nefalšovaně ručně a jinak si pomoct trochu moderněji.I technicky se musíme někam posunout přeci.Taky už nejezdíme žebřiňáky přece.

0/0
11.10.2012 21:34

orinka3

kachláky

pravda je, že v elektrickém či plynovém sporáku, teda v jeho troubě, se nikdy buchty neupečou tak, jako ve sporáku na uhlí nebo dřevo. Jednou jsem se s tím patlala na chatě, kde je maličký sporák na pevná paliva a koláče byly jako peříčko.

0/0
11.10.2012 11:18

orinka3

kynuté

je podle mě nejlepší ze sádla a oleje. Čím měkčí těsto, tím lepší. Nabírám lžicí na pomoučený vál, rozplácnu, a plním. Než dám buchty na plech, pomastím ze všech stran. V pekáči je dobré před vstřením do trouby seshora rovnoměrně polít rozpuštěným máslem. Babička nedala dopustit na slepičí sádlo.

0/0
11.10.2012 11:15

Scarlett from Scottland

Re: kynuté

ano, kynuté buchty je dobré, nebo spíše třeba, potřít sádlem a to i z boků

0/0
11.10.2012 11:23

Hanitscha

Těsto

Nevím, no já jsem zastáncem toho, že s kynutým těstem se musí pracovat ručně, nechat ho aspoň 1 - 2 x překynout. To je pak teprve paráda. A i když kitchen aid mám ráda tak to kynuté těsto potřebuje přeci jen trochu více péče.

;-)

+2/0
11.10.2012 10:10

roedor

Re: Těsto

já kynuté těsto ručně nejsem schopná udělat, takže se spoléhám na pekárnu. A občas nechávám těsto kynout v lednici, to je potom taky paráda. Ale chce to čas.

0/0
11.10.2012 10:40

orinka3

Re: Těsto

a proč ne ručně?8-o Když je měkké, jde to v pohodě velkou vařechou a když je tužší, dá se na vál a zpracovává rukama.

0/0
11.10.2012 11:16

roedor

Re: Těsto

no prostě to neumím:-).

0/0
11.10.2012 13:22

radnice

Ježišmarjá, kdy to dávaj, abych přepnul jinam

Já vždycky mám smůlu a zrovna když to jede, tam náhodně přepnu. Minule jsem shlédl asi 23 minuty, když "vařili" nějaké toasty. Proč tomuhle ušmudlanému pořadu dělá iDnes reklamu ?

0/0
11.10.2012 7:52

novca

U nás nesmí chybět

RUM ;-) a citronová kůra. Navíc přidávám do těsta trošičku čerstvě nastrouhaného muškátového oříšku. Vůně taky dělá "chuť" ....

+1/0
11.10.2012 7:34

Jarmila 1

Recept

mam jiny moc dobry da se delat i v pekarne. Navic je tam mnohem min cukru nez v tomto puvodnim.250 ml mleka,500 polohrube mouky,75g pr. cukru,2 zloutky,50g sadla+50g olej,2 lzicky suseneho drozdi

citron. kura a trosku stavy z citronu - program na testo fantasticke;-)

0/0
11.10.2012 7:09

Jarmila 1

Re: Recept

dodatek - da se pouzit i na zaviny ruznych naplni:-P

0/0
11.10.2012 7:10

s(h)arka

co to je za buchtu- když je v ní jen půlka švestky?

Jednohubka...není nad poctivé buchty,kde je švestek víc-minimálně 3 a prosypané cukrem a makem, to jsou babiččiny buchty....a jedna k hrnku s kakaem nebo k hrnku melty, stačila na vydatnou svačinu....;-)

+2/0
11.10.2012 6:48

ivoš

Re: co to je za buchtu- když je v ní jen půlka švestky?

Já mám na zahrádce "švestkoryngle" a té je tam půlka tak akorát. Cukru trochu a máku taky špetku.

0/0
11.10.2012 8:22

prudič

už se ...

upekli v kachlových kamnech ... no prostě paráda ...

+2/0
11.10.2012 5:51

s(h)arka

Re: už se ...

to víš, někdo neumí ze školy a pravopis si na kompu nepustí.....podmět a přísudek jsou metlou současných novinářů:-/

0/0
11.10.2012 6:49

EMS

Re: už se ...

když ty buchty byly tak měkoučké....

0/0
11.10.2012 7:52

opas

za mě je to jasný...

nejlepší buchtu má sousedka ;-D

+5/0
11.10.2012 1:50

kotatkoxxl

Re: za mě je to jasný...

má nebo peče ... ;-D

0/0
11.10.2012 17:21

Labia Majora Zemanova

...

ONA DNES?

0/0
11.10.2012 0:33







Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.