Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Diskuse k článku

VIDEO: Pohlreich radí, jak vyčistit zakalený vývar na polévku bílkem

"Když vaříš kosti na vývar, pěnu musíš vždycky sebrat," vysvětluje Zdeněk Pohlreich amatérskému kuchaři, majiteli "jižanského" restaurantu u silnice mezi Českou Lípou a Novým Borem. A poradí, co s tím. Podobně jasno má i v tom, co a jak vylepšit na celé hospůdce, kde byste si rádi dali normální poctivý oběd.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

LaFemmeSpeedy

Džórža

Tak ten kuchtík byl včera hustej, deset let strávil v Améru a když pak zpíval Pohlreichovi Armstronga, tak mě přišlo, že tam těch deset let asi s nikým nemluvil..a to ten text ještě četl z obrazovky 8-o

+1/0
30.10.2012 10:34

Antonin, topič

Re: Džórža

Někdo holt na jazyky není a nenaposlouchá to nikdy. Navíc si dovedu představit, jak to taky může vypadat, jsou lidi, kteří jedou do USA, aby tam pak neustále vyhledávali Čechy a proboha nemuseli mluvit anglicky...

0/0
30.10.2012 10:46

Muci-Pucinek-v3.0

Re: Džórža

No jo, ale 10 let? Je to síla, jestli spíš trošku nekecal....

0/0
30.10.2012 16:26

william brennan

Re: Džórža

Jeho výslovnost byla v pořádku (až na slovo world), navíc opravdu zněl jako Armstrong. Že to četl z obrazovky, to je princip karaoke.

0/0
30.10.2012 17:52

gypsy polib si elipsy

vycistit BILKEM?

to mam jako trenerovi narvat hlavu do hrnce?? 8-o

+1/0
29.10.2012 22:47

Don_Alex

Re: vycistit BILKEM?

ne, musíš ho tam narvat celýho, ale hlavně s ním nesmíš míchat....;-D

0/0
30.10.2012 7:41

Pěkný Nick

Jo jo, česká gastronomie to je dobré scheiße :-)

A ještě dělat pro takový český kašpary ;-D který si vezmou hospodu.

0/0
29.10.2012 22:23

Antonin, topič

Re: Jo jo, česká gastronomie to je dobré scheiße :-)

Člověče, vždyť vy si pletete výrazy "nick" a "blbec!"

+1/0
30.10.2012 10:46

Pěkný Nick

Re: Jo jo, česká gastronomie to je dobré scheiße :-)

Aha, tak ty budeš taky jeden z nich.;-D

0/0
30.10.2012 23:01

zijutady

No myslím si, že polévky by

v menu by být nejméně dvě, vývar + něco jiného (česnečka, zeleninová, houbová) a jídel minimálně šest - něco s hovězím, vepřovým, kuřecím nebo krůtím, ryba, sladké jídlo a bezmasé jídlo. Když to vše bude chuťově excelentní a hospoda nebude na mýtince, musí být rozpočtově v pohodě. Samozřejmě je nutné nabízet dobré pivo, výbornou kávu a nebýt prohulená, že není vidět od stolu na výčep. :-)

+1/0
29.10.2012 20:53

UrsusLuin

Re: No myslím si, že polévky by

Ne minimálně, stačí i jen těch 6. Když to budou všechno vymazlené recepty, není potřeba mít všechny druhy mas a smažák jako bonus.

0/0
29.10.2012 23:03

Temelín ja

Re: No myslím si, že polévky by

Vždyť v těch hospodách, kde mají sto jídle na kartě taky nejsou všechny druhy mas. Ten počet jídel naženou tím, že tam nacpou třeba kuřecí plátek na 10 způsobů, které se liší jenom tím, že na jednom je broskev (steak Roberte de Nira), na druhém Poličan (Rambův mls), na třetím hermelín (steak Franze Josefa) atd...

0/0
30.10.2012 7:53

Antonin, topič

Re: No myslím si, že polévky by

Vy nemáte v gastronomii moc zkušeností, že ne?

0/−1
31.10.2012 8:09

marat12345

Zdendo

příště zavítej do místní školy a školky, aby jsi viděl, čím se krmí budoucí generace! Tam vaří "jídlo" ztoho, z čeho se normálně vyrábí raketový palivo!

+3/0
29.10.2012 19:04

AAA3

Re: Zdendo

To uz jednou zkousel - a to jeho zdrave vareni spravnych receptu ze zakladnich surovin dopadlo tak, ze asi tak trikrat presvihl povoleny rozpocet.  Ac nam jeho fans tvrdi ze je to vlastne levnejsi ;-D

0/0
29.10.2012 19:40

Antonin, topič

Re: Zdendo

"Asi třikrát" jste si vymyslel, nicméně, ano, nepovedlo se mu uvařit rajčatové špagety do 26,- Kč.

+3/0
29.10.2012 20:21

Inkvizitor Johny

Re: Zdendo

Tam na to myslím rval parmazán. No to se pak nedá, že:-)

0/0
29.10.2012 20:30

žepré

Re: Zdendo

Pod čím to najdu? Byl by odkaz?

0/0
29.10.2012 20:52

Dr.Fe (15)

Re: Zdendo

V archivu TV Prima

0/0
29.10.2012 21:32

Antonin, topič

Re: Zdendo

http://cs.wikipedia.org/wiki/Ano,_%C5%A1%C3%A9fe!#2._s.C3.A9rie

ZŠ Bílá

nebo 02x11 na jůťjůb

0/0
29.10.2012 22:06

žepré

Re: Zdendo

To je vono, díky! :-)

0/0
29.10.2012 22:14

Temelín ja

Re: Zdendo

No ono konkrétně tam to vypadalo, že škola chtěla potopit ty kuchařky a nahradit je jakýmsi Eurestem nebo jinou chemičkou. Taky ho tam zkraje ty kuchařky neviděly moc rády. On to ale zhodnotil spravedlivě, řekl že vlastně neví, proč ho tam pozvali, protože ta kuchyň je naprosto v pořádku a není těm kuchařkám co vytknout a že za ty prachy dělají maximum možnýho. Aby tam jen tak nestál, tak potom uvařili těm dětem skutečný špagety pomodoro, koupili na to pravej parmazán a kvalitní těstoviny, což je logicky dražší a do jednoho eura na porci se to nevejde. Někteří idioti si to ovšem vyloží tak, že Pohlreich "selhal", protože nesplnil stanovéný "úkol". (Co na tom, že žádnej neměl)

+1/0
30.10.2012 8:00

Antonin, topič

Re: Zdendo

Eurest, to je šílenost.

0/0
30.10.2012 10:50

Carrallina

To tedy je, u nás ve firmě taky jsou a je to peklo. Dokážou vytvořit jídlo, které nemá žádnou chuť.

0/0
1.11.2012 13:59

jfb2

Re: Zdendo

Samozřejmě, že je to levnější, zkušenosti z jídelní kuchyně školy, kde učila moje (skoro)tchýně. Dokud kuchty doopravdy vařily, tak slušné porce a dobré jídlo, pak se změnilo obsazení a začalo se vařit z polotovarů a porce šly dolů a kavalita také.

Ty špagety v tom díle neměli být o tom, že by tak měli vařit! Jinak ty kuchty Polreich hodně chválil, že na to, za kolik peněz to je, vaří hodně dobře.

0/0
29.10.2012 22:42

René, já a Rudolf

Re: Zdendo

přesně, moje babička vařila v dětském domově a vařila výtečně... a kupodivu nikdy do ničeho nesypala podravku, nezapejkala se ajdamem a nervala do všeho kečup...

0/0
30.10.2012 9:24

Temelín ja

Re: Zdendo

Je neuvěřitelné, kam až sahá lidská hloupost.

0/0
30.10.2012 7:54

René, já a Rudolf

Re: Zdendo

jo, ale taky tam říkal, že nechápe, jak můžou rodiče požadovat denní jídlo pro své děti za 26 Kč, když dražší je i konzerva pro psa...

ale to nic nemění na tom, že ten díl jste absolutně nepochopil...

0/0
30.10.2012 9:21

hefaistosh

Výživa.

Je mi jasné,že čistý vývar vypadá designově lépe.Ale může mi někdo,kdo tomu rozumí vysvětlit proč se vlastně zbavovat bílkovin z jídla?Vždyť to jídlo právě kvůli výživě konzumujeme.To mně připadá jako kdyby jsme se schválně zbavovali vitamínů ze zeleniny,ale hlavně,že by dobře vypadala.

0/0
29.10.2012 18:27

no-X

Re: Výživa.

Nejde tu obecně o zbavování se bílkovin z jídla, ale jen z vývaru, kde skutečně vysrážené bílkoviny nemají co dělat. A to jak z estetického, tak i chuťového hlediska. Vlastně už z podstaty receptu tam nemají co dělat, protože vývar není jídlo, které by mělo být zdrojem bílkovin.

S tou zeleninou jste ale blízko pravdy, v České republice se postupně nahrazují v ovocných sadech kvalitní staré české odrůdy moderními, jejichž plody jsou méně šťavnaté, obsahují i 5 - 7× méně vitamínu C, nejsou ani tak chutné, ale vypadají dobře a především lépe snášejí transport, což je dnes základní požadavek.

+1/0
29.10.2012 19:04

hefaistosh

Re: Výživa.

Dík za odpověď.

0/0
30.10.2012 13:42

Inkvizitor Johny

Re: Výživa.

A vy byste jedl polévku plnou vysráženého nebo kalu? Navíc nutriční hodnota je 0. Je to prostě odpad.

0/0
29.10.2012 20:33

Jitřní dar

Re: Výživa.

Babička vždycky ráno dala do hrnce kosti, před polednem přihodila zavářku a zeleninu a bylo, v životě jsem ji neviděla stát u hrnce a sbírat pěnu. A chutnalo nám.

0/0
30.10.2012 1:29

stará moudrá makovice

Re: Výživa.

tak ono není potřeba nad hrncem stát celé dopoledne, nejvíc se pěna vysráží chvíli po začátku varu a sebrat to lžící nazabere ani minutu

takže jste to jako dítě třeba jenom přehlédl :-)

0/0
30.10.2012 7:26

Don_Alex

Re: Výživa.

tak ses asi nekoukal, sebrat penu z vývaru je základ, který zná každý, kdo trochu něco ví o vaření... babičky (aspoň většina) to samozřejmě dělaly taky. A rozhodně to není o tom stát u toho hrnce celou dobu, ta pěna se udělá vcelku brzo, sebere se a šmitec....

+2/0
30.10.2012 7:44

hefaistosh

Re: Výživa.

Já to bral z výživového hlediska.A jelikož nikdo neví všechno tak se rači zeptám.A když bych věděl,že není ze zkažených potravin tak bych ji klidně snědl.

0/0
30.10.2012 13:41

žepré

Re: Výživa.

Není to jenom o designu. I když, v nějakým starým pořadu Pohlreich vykládal, jak se polívka, ze které se ta pěna nesebere, nazývá v kuchařským hantecu, myslím, že to bylo, že má ta polívka vši. Ona ta pěna, která se nejdřív vytvoří na hladině, tak ta se pak ještě srazí a vzniknou z toho takový mini myší hovínka. Ale to je jenom jedna stránka věci. Druhá je v tom, že se jedná o množství bílkoviny, kolik tak nějak obsahuje pláteček vysočiny, a že ona jak je sražená a uvařená, tak chutná hnusně. Extra pokus: sesbírej pěnu z vývaru obsahujícího kosti (pozor: tvoří se hned na začátku varu) a nabídni ji pejskovi. To uvidíš pohled! 8-o

0/0
29.10.2012 21:01

Petrik73

Re: Výživa.

Navážu na Tvůj pokus. Pokud je tedy pes rozhodcem toho, co je dobré ... Můj pes, když byl ještě štěně, miloval chcíplé ryby na břehu řeky a exkrementy, které z oblibou olizoval a válel se v nich. Nechceš si šmáknout?

0/0
30.10.2012 7:34

Antonin, topič

Re: Výživa.

Pche, to ještě není všechno, co si psi s oblibou olizují. Možná jste to trochu obrátil, místo "je to tak hnusné, že to nežere ani pes" jste udělal "cokoliv žere pes, není hnusné."

0/0
30.10.2012 10:52

žepré

Re: Výživa.

No, když to takhle jedovatě srovnáváš: když tvůj pes byl takový čunisko, co bys na to řekl, kdyby ohrnul aji on čumák nad bílkovinovou pěnou?

+1/0
30.10.2012 11:08

D.Brux

a když nemáš cedník, přeceď to přes fusekli.

A máš ten vývar takovej domácí.

+2/0
29.10.2012 16:49

Pěkný Nick

Re: a když nemáš cedník, přeceď to přes fusekli.

Jirko ??

0/0
29.10.2012 22:16

Don_Alex

Re: a když nemáš cedník, přeceď to přes fusekli.

to nebude Jirka, tomu začíná sezóna v servise....;-D

+2/0
30.10.2012 7:45

opportunity

Čistit vývar bílkem?

To bude za chvíli učit kuchaře krájet chleba? Co za lidi v tom dělají?

+1/0
29.10.2012 15:27

Jethro - tulák

Re: Čistit vývar bílkem?

Přesně. Nejsem kuchař, ale že si někdo otevře restauraci a nezná ani tyhle triviální postupy jasně ukazuje, jaký jsme národ diletantů. Každý je odborník na všehno, ale když dojde na lámání chleba, je to špatný.

0/0
29.10.2012 18:34

+Asterisk

Re: Čistit vývar bílkem?

Čemu se divíš, když učnici třeťačku poslal pro šlehačku a vrátila se se ztuženým tukem ve spreji...

0/0
29.10.2012 19:30

žepré

Re: Čistit vývar bílkem?

Tak zrovna tenhle nadšenec se očividně naučil připravovat stejkový jídla. Když Pohlreich říká, že nějaké základ má, tak asi dělal aji saláty a přílohy. To už P. zpracovával jiný exoty.

0/0
29.10.2012 21:08

Temelín ja

Pořád

stejný, jak v Kitchen Nightmares i v Ano, šéfe. Hospoda prodělává, majitel je tak zoufalej, že se přihlásí do televizní show, ovšem když televize přijede, tak ty svoje blafy do krve hájí a tvrdí, že mu na to chodí davy zákazníků. Ovšem ti virtuální zákazníci ho nějak neuživí, že...

0/0
29.10.2012 14:57

Dr.Fe (15)

Re: Pořád

Tohle zrovna nevypadá na tenhle případ, ale uvidíme večer.

0/0
29.10.2012 15:20

Achille Volfoni

Re: Pořád

sleduju americkou verzi Kitchen Nightmares a rozdíl oproti Ano,šéfe vidím v tom,že v té americké verzi jsou na tom majitelé restaurací skutečně velmi špatně,někteří už kousek od bankrotu a jsou neskutečně zoufalí.Což v Ano,šéfe mockrát nebylo.Zvláště v posledních dvou sériích mi přišlo,že byli vybráni majitelé,kteří zase nouzi o peníze neměli resp.jim po krku nešlapali věřitelé.

V americké verzi jsou i šílenější kuchyně.Zkažené maso,katastrofální hygienické podmínky,švábi atd...to v Ano,šéfe bylo snad jednou (ti borci,co měli v kuchyni pneumatiky)

0/0
29.10.2012 15:27





Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.