Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Diskuse k článku

Když se provaříte novou Vaňkovou kuchařkou, můžete si otevřít hospodu

Roman Vaněk z Prakulu vydal už druhou kuchařku během jednoho roku. Kromě kuchařských receptů našich babiček tu však najdete "zlato" v podobě základů kuchařské a pekařské technologie. Prostudovat si obě knihy tak znamená osvojit si obsáhlé znalosti o české a moravské kuchyni.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

P83a53v46e42l 41O97d95r82a87z24i70l 6454989207860

http://www.szpi.gov.cz/docDetail.aspx?nid=11327&docid=1045223&chnum=2

Malé pojednání odborníků, opět se poněkud rozcházejí s kuchařem - samoukem p. Vaňkem.

0/0
18.2.2013 14:54

P69a36v53e43l 47O40d19r89a53z66i28l 6554819457770

A jedna malá citace (zdroj: prozeny.cz)

"Olivový olej patří díky jeho složení spolu s olejem řepkovým k tepelně nejstabilnějším a přitom zdravým. A možná budete překvapení, že konkrétně na smažení je lepší olivový olej z pokrutin (často jej najdete pod označením pomace) než extra panenský (extra virgin) – ten totiž nebývá z chuťových důvodů zdaleka tak důkladně filtrovaný a jemné částečky v něm mohou způsobit přepalování. „Z výživového hlediska jsou na tom, ať už prodejci tvrdí cokoli, pokrutinový a extrapanenský olej úplně stejně. Rozdíl je jen v chuti a v obsahu antioxidantů, těch má panenský olej pochopitelně víc,“ vysvětluje Prof. Ing. Rudolf Poledne, CSc.

(Institut klinické a experimentální medicíny).

:-P:-P

+1/0
3.12.2012 17:09

O65n92d51ř26e59j 65M85a84l14ý 3714163373683

Řekl bych, že právě ta chuť je v kuchyni asi nejdůležitější.

0/0
4.12.2012 22:30

P59a72v59e30l 52O19d80r86a51z20i15l 6744629917740

Jistě. Jenom ukazuji, že kuchař-samouk pan Vaněk má jiný názor (pomace olej je chemický odpad), než vědecká kapacita z IKEMu (pomace olej je na smažení nejvhodnější z hlediska zdravotního).

0/0
5.12.2012 11:56

P23a51v24e47l 20O42d15r52a56z92i36l 6144509687390

Na indukci se smaží kapr nejlíp, tvrdí medailový kuchař Antonín Bradáč

...Smažené řízky se připravují na pánvi, důležité je to, na čem se smaží. Výborné je sádlo, přepuštěné máslo, rozhodně ne olivový olej. Aby se omastek nepřepaloval, je skvělá indukční varná deska, která udrží stálou teplotu.

Zdroj: http://bydleni.idnes.cz/trendy-kuchynske-spotrebice-dig-/spotrebice.aspx?c=A121211_162119_spotrebice_rez

:-P;-)

0/0
12.12.2012 16:57

P74a34v80e31l 92O93d67r34a38z35i95l 6934249817460

Proč jsem psal o Vaňkovu Peklu na talíři? Cituji: "Dnešní díl je o děsivých, téměř nepoživatelných olivových olejích... parodiím na olivový olej... pokrutiny jsou velkej mazec...  já těmhlectěm hrůzám říkám lubrikanty... chemie (zděšený obličej)... olej nemá žádné nutriční (!!!) hodnoty... o level výš... tohle je rafinovaný olej (z pokrutin, hahaha)... panenský olivový olej má při použití v teplé kuchyni stále stejné vlastnosti...."

To je jen výběr těch nejhroznějších nesmyslů. O kyselosti ani půl slova.

Toť vše. Klidně si dávejte EV do buchet.:-)

0/−3
28.11.2012 16:26

O51s96k73a20r 70K61o57v68a26ř36í54k 8290123375250

viděl jsem poslední díl o krabicových vínech.Roman Vaněk připravil "skvělá" vína a čekal,pořádnou kritiku.Ale když Bárta řekl,že Sklepmistr není vůbec špatný,tak Vaňkovi málem vypadly oči z důlku.;-D

+2/0
28.11.2012 16:33

P15a39v27e22l 44O80d92r40a97z79i54l 6274849217230

Tak já chápu, že je to pořad založený na principu "Napřed vám ukážeme, že jíte ODPAD a pak vám ukážeme, co byste jíst MĚLI." Ale nemá se to přehánět. I sklepmistr se může povést, proč ne, když se holt nepodaří sehnat dostatečně špatné "suroviny...":-)

+2/−4
28.11.2012 16:41

O47n90d69ř20e51j 39M40a39l96ý 3764273643643

Však oni tam říkají, že dobrý je jen originální Sklepmistr (dobrý ve smyslu, že to je alespoň víno), ale zároveň dodávají, že je to nejvíc "padělané" víno u nás. A ty padělky jsou samozřejmě většinou ten největší blivajs.

+1/0
28.11.2012 17:43

V94l48a73d65i96m22í29r 65L76o12u47d65a 8587657746392

Pěkné knihy! Mohu doporučit. Mínus bod si zaslouží jen za to, že obálka svým designem napodobuje edici kuchařek od Apetitu. Podobnost čistě náhodná ;-D;-D;-D

+2/0
28.11.2012 15:45

M26i43c71h56a12l 88M63e58d91e84k 4855747102292

Když chci klasickou kuchyni, tak sahám po Rettigové nebo Sandtnerce. A pak člověk zjistí, že často i Vaňkové a Pohlreichové jsou ... Babicové ;-D Přesněji, že jejich jediné pravé recepty jsou již variací, když nemáš, dej tam.

+5/−8
28.11.2012 11:19

J44i27ř25í 38K45o58d16ý87d30e72k 7900570706873

Četl jste ty dvě knihy vůbec? Nikde jsem tam podobná slova nezachytil...

+4/−3
28.11.2012 11:38

M32i53c92h73a64l 98M80e42d54e18k 4615167842242

Četl jsem původní recepty. Znáte třebas svíčkovou Rettigové? Přitom právě Vaňkové či Pohlreichové jsou zastánci postupu, smí se to dělat jen jedinou verzí.

+2/−4
28.11.2012 11:39

J73i21ř36í 54K65o56d67ý29d49e29k 7290250336373

Takže reagujete na něco, co jste nečetl. Chápu to dobře? Myslím, že i v předmluvě je o zmínka o snaze zmodernizovat českou kuchyni. Prý se to nevyhnulo ani třeba té francouzské. Co se týká svíčkové, nemyslím, že máte pravdu o jediném správném postupu, kteří tito pánové zatávají. Proč by si třeba Z.P. a R. V zval do "své" kuchyňské show něhoho (Vaška Friče), který vaří svíčkovou jinak než to propaguje Pohlreich? Na vaši otázku odpovídám negativně, neznám. Ale dám na Vás, pokusím se to dohledat a srovnat s "moderním" postupem.

+5/−1
28.11.2012 11:46

M23i98c64h54a27l 74M35e47d91e22k 4195107472112

Vy máte ve zvyku reagovat na něco co neznáte? Jestli ano, nepřisuzujte svůj přístup druhým. Já jsem mluvil obecně. 

Pokud jste si nevšiml tendence výše zmíněných pánů vnucovat, že jen jejich postup je správný či že oni jsou jediní co vědí jak se má něco dělat a alternativy, změny, náhrada jednoho druhým je hloupý Babica, tak se vlastně nemáme o čem bavit. Protože vám chybí prostě část informací. 

Takže jediné co vám zjednoduším je ta Rettigová, třebas z idnesu http://hobby.idnes.cz/video-pohlreich-a-fric-se-uznavaji-kvuli-svickove-by-se-ale-mozna-poprali-14h-/hobby-domov.aspx?c=A101102_145853_hobby-domov_bma

+1/−7
28.11.2012 11:51

J72i17ř76í 39K73o90d24ý18d46e46k 7900230306133

Již jsem ten recept dohledal na jiném webu, ostatně jak jsem se zavázal v předchozím příspěvku. I váš poslední odkaz neguje vámi předchozí názor o "100%-ní pravdě pánů.

+1/−1
28.11.2012 11:57

M13i72c53h49a75l 53M29e54d52e16k 4875207872352

Neneguje vůbec nic, kdo viděl libovolný pořad se ZP ví, že termíny "tohle do pravého receptu nepatří" jsou tam časté.

+1/−2
28.11.2012 11:58

P29a24v44e65l 18O65d56r42a52z89i51l 6424229147620

Zkuste dát odkaz na jednu jedinou takovou větu.

0/−4
28.11.2012 12:12

M28i63c13h53a32l 43M28e67d69e34k 4935807272632

„Vezmi vše, co do receptu patří, nic nenahrazuj ani nepřidávej. Použij kvalitní suroviny a snaž se je co nejmíň zkazit."

+1/0
28.11.2012 12:14

P69a51v62e12l 87O88d32r12a35z15i64l 6554709307630

To není odkaz. To je citace. Kromě toho vám tam nějak chybí to "pravého."

Poněkud jste se do těch svých polopravd zamotal a teď je právě ta nejvhodnější chvíle, abyste to přestal rozmazávat. Méně už to smrdět nebude.;-D

0/−3
28.11.2012 12:17

M97i42c41h24a91l 34M51e83d66e65k 4915107552732

http://instinkt.tyden.cz/rubriky/ostatni/tema/nesmiritelni-pohlreich-a-babica-v-cem-jsou-jini-a-co-je-spojuje_26924.html

Tímto s vámi končím a nemám zájem o další debatu, teď jsem si všiml, že všechno víte, všechno znáte a všichni kolem vás jsou hlupáci. To se bavte sám se sebou.

+2/−1
28.11.2012 12:20

J40i23ř84í 38K77o81d47ý87d39e33k 7250400256383

Mě by jen zajímalo, jak na tom reálně s vařením jste. Zda-li jen neteoretizujete u klávesnice, ale skutečně se dokážete postavit za sporák a něco pro své blízké předvést. V linkovaném článku se neříká nic nového. To že Z. P. říká, aby se člověk držel receptu (pro mě nejlépe profesinálního kuchaře) je naprostá pravda. Mimochodem Babica zmiňuje Sapíka. Ten k první Vaňkově knize napsal i předmluvu.

0/0
28.11.2012 12:26

M97i88c75h71a97l 14M71e90d62e65k 4355397272672

Jde vám o to bavit se k tématu, viz úvod vlákna, nebo urážet mou osobu, protože nemáte argumenty. Tak to se s vámi, jako s trollem Odrazilem rozloučím. Jestli se chcete bavit dál, tak to zkuste bez navážení do mé osoby. 

Lidé mohou mít různé názory na různé věci a různé televizní celebrity, není proto důvod se do nich navážet.

+1/−1
28.11.2012 12:29

P95a45v95e87l 76O37d93r90a79z27i91l 6474259197120

Do lhářů se navážím vždy. Směji se pak, když s ostudou prchají. Tak pěkný úprk, pane Kecale.:-)

+2/−4
28.11.2012 12:31

J17i98ř61í 18K23o85d77ý88d29e12k 7500120496603

ta poznámka o vlastních schopnostech byla reakcí na Váš první příspěvek. Skutečně jste někdy vařil svíčkovou ala Rettingová? Já bych si rozhodně její osobnost a význam pro českou gastronomii nedovolil zpochybňovat, ale v tomto případě rozhodně raději sáhnu po "moderní" variantě s kořenovou zeleninou a receptem nejlépe od V. Friče.

+1/0
28.11.2012 12:33

M28i13c47h63a79l 91M92e37d36e63k 4875437162182

Variací svíčkové jsem vařil více. Protože neuznávám princip, který razí Pohlreich. S jeho vizí, při veškerém respektu k jeho umění, bychom nejedli nic jiného než syrové maso a vytržené kořínky. A to pokud možno jen jednoho či dvou druhů, protože další vyzkoušet nemůžeme. 

Odmítám kulinářský totalitarismus, toto je jediné povolené, já jsem jediný kdo tomu rozumí. Nejlepší kuchaři světa jsou nejlepší konec konců ne proto, že dělají jedno jídlo podle nějakého ustáleného věčného receptu, ale protože si hrají se surovinami atd. Což samozřejmě nemá nic společného s babicovským poléváním kečupem čehokoliv a kdekoliv. Ale také to nemá nic společného s jedinou povolenou verzí salátu Caesar (chytrému naznačím).

+3/−2
28.11.2012 12:36

J58i79ř59í 88K61o87d55ý66d73e31k 7140800276563

Dobře, dostali jsme se od recenze knihy k hodnocení postavy Z.P., což je značný OT. Přesto na příkladu té "prokleté" svíčkové vidíte, že i on respektuje jiný technologický postup byť s ním nesouhlasí, dokonce někomu takovému umožní být "hlavní hvězdou večera" což při jeho dávce ješitnosti nemusí být lehké :-) myslím, že to byla tenkrát nějaká variace na momentálního Masterchefa. Abych se netočil v bludném kruhu - ty dvě kuchařky od Vaňka je perfektní práce, stejně tak i video kuchařky Prakulu ohledně české kuchyně s Vaškem Fričem. Já už jiné interpretace české kuchyně nehledám. Takhle to mě i mému okolí vyhovuje. Tečka.

0/0
28.11.2012 12:42

M75i85c35h34a54l 40M60e23d53e82k 4445277192782

Podívejte se na začátek vlákna. Šlo zde o jistou ironii z toho, že při podávání klasických receptů se lidé, kteří velmi lpí na dodržení "správné receptury" (uvozovky úmyslně), drží svých vlastních variací. To není o tom, že vaří špatně. Ale že vytváří v lidech dojem, že jen oni mají jakési osvícení, kde možná ještě odchylky tolerujeme u stejně renomovaných lidí, ale u jiných poučujeme co kam patří a nepatří (i kdyby dělali totéž, co oni renomovaní). Opakuji, nekritizuji kuchařské kvality lidí jako Vaněk či Pohlreich (a jiných top kuchařů celebritního typu), poukazuji jen na jistý komický rozpor.

+1/0
28.11.2012 12:49

M72i97c29h79a78l 68M40e49d51e61k 4505607152602

nevešlo se, takže druhý odstavec sem.

Zkuste si udělat takovou logickou hříčku, přišel by kuchař, co by říkal, do pravé svíčkové nepatří kořenová zelenina. Jediný pravý recept je bez zeleniny, kdo tam přidá kořenovku je Babica... Bylo by to regulerní, měl by argument potvrzený téměř dvěma sty lety ... ;-D A představte si, že by takoví kuchaři byli od dob Rettigové všichni. Jakou byste vy a vaše okolí dnes jedli svíci?

+1/0
28.11.2012 12:50

J39i26ř59í 97K73o46d60ý50d37e63k 7880750566443

"A pak člověk zjistí, že často i Vaňkové a Pohlreichové jsou ... Babicové ;-D Přesněji, že jejich jediné pravé recepty jsou již variací, když nemáš, dej tam" tohle není snad zpochybnění jejich umění? Já to tak cítím od začátku této nikam nevedoucí diskuse. Proto jsem reagoval.

0/0
28.11.2012 13:06

M35i76c53h44a78l 75M93e74d11e33k 4125587252362

Není, je to odvolávka na přístup "kdo dělá variace je Babica"

To je zpochybnění tohoto nesmyslného dogmatu.

0/0
28.11.2012 13:07

P43a73v83e92l 34O10d83r37a32z45i52l 6714289327690

To je váš imaginární přístup. Kdo dává do jídla místo protlaku kečup, TO je Babica. Když nemáte víno, tak tam dejte pivo. To není variace, i když vám takové jemné chuťové nuance asi splývají.

Od určité úrovně je totiž samozřejmostí, že host ví, co si objednává a vyžaduje přesně ty suroviny, které se pod daným názvem jídla mají skrývat. Není to příliš složité, i když to pochopitelně vyžaduje jakési zásoby surovin.

0/−4
28.11.2012 14:38

P65a89v13e21l 94O23d73r17a15z81i39l 6664639247350

Takže nevařil. Kde pak berete tu drzost nazývat někoho jiného trollem?

0/−4
28.11.2012 12:43

P95a25v30e34l 16O63d78r95a50z56i59l 6974549177900

Bohužel, ani na druhý pokus se vám nepodařilo doložit své tvrzení, ergo lžete.

Samozřejmě vám chválím, že toho lhaní necháte, ztrapnil jste se dostatečně. Pěkný den! :-)

0/−5
28.11.2012 12:28

B17a56r71b15o45r43a 98D46o30s22k69o65č77i20l94o42v30á 3221950496372

měla jsem možnost si první díl prostudovat a přišlo mi to celkem dobrý, kamarádka co z toho vaří je celkem spokojená, nicméně nás udivilo, že třeba u čočky je v postupu napsáno, že se osolí před vařením. Jedna z moudrostí od předků zní, že luštěniny se solí až když jsou uvařený, protože jinak ztvrdnou (a to jsem sondovala v okolí a zdaleka nejsem s tímto názorem jediná), stejně tak mě babička učila, že třeba do zelňačky se nemají vařit brambory dohrodady s kyselým zelím (jak je uvedeno v kuchařce), protože se neuvaří.....................................nicméně se přiznám, že jsem zatím nezkoušela vařit čočku se solí od začátku, takže je možné, že je to jen přežitý blud:-/

+3/−5
28.11.2012 10:59
Foto

E50v92a 25P15a85l92l61o63t45t25o 6298980247744

Já to zkoušela. ;-D Je to blud. V osolené vodě se čočka normálně uvaří, rozhodně není tvrdá...

Ovšem je třeba se zamyset i nad tím, co si kdo představujeme pod pojmem "uvařená čočka". Já nesnáším vyloženě rozvařenou ala školní jídelna, takže pokud se třeba někdo o takovou pokouší, pak to ve slané vodě třeba nejde... To zas nevím já, rozvářet čočku na kaši jsem nezkoušela v žádné vodě... :-)

+2/0
28.11.2012 15:51

M81i94c58h78a91l 96M77e10d21e46k 4975117842552

Ona se navíc čočka vaří na rozdíl od jiných luštěnin relativně rychle a není ji nutné namáčet přes noc. A přitom na to narazíte v mnoha renomovaných kuchařkách.

+1/0
28.11.2012 17:02

P23e39t84r 57Z67i62e65n63t55e98k 4587490466814

brambora se v kyselém zelí uvaří, alem nohem pomaleji, zase se pak nerozvařují. je to ideální do hospody, kde jídla ohříváte

0/0
28.11.2012 17:40

K83a96t49e65ř63i45n22a 47V71a43š14á52k58o49v81á 5781172849185

tak ja to nikdy neslysela, a varila jsem se soli. Toto jsem slysela akorat o jatrech, a tam to fakt plati :-)

+1/0
29.11.2012 17:16

O16s50k15a39r 71K40o61v18a28ř49í58k 8290513595950

Chtěl jsem tuhle knížku koupit tatíkovi pod stromek,ale jelikož už  od mládí dělá zabíjačky,tak mi to přijde jako zbytečnost.

Nicméně,obě knihy jsou velmi povedené a na velmi vysoké úrovni.Jsou to poctivé recepty.Moc mě neberou tuctové kuchařky o 1000 stránkách,kde je sice hromada receptů,ale ty se moc neliší.Takže skvělá práce pane Vaňku.

Jinak mám Kuchařskou školu M.Svobodové z počátku minulého století a to je doslova poklad.

0/−1
28.11.2012 10:41

J25a24n 95R41a47m49b42o74u66s51e53k 4255135255807

Na těchto kuchařkách je vidět perfektní poměr "cena x výkon". Každé jídlo má svou logiku, receptů není milión, gramáže jsou precizní a postupy detailní. Navíc si tímto Prakul buduje velmi kvalitní značku, která by se  mohla hodit při jednání o licence na překlady světových knih o vaření do našeho jazyka. Třeba se jednou dočkáme i magického díla "Modernist Cuisine" v českém jazyce :-)

+2/−1
28.11.2012 10:34

L75a90d73i41s40l41a77v66a 77S34t11r36n93a97d22o23v61a 3918624331672

Mám první díl Poklady ,ano souhlasím jsou tam bezvadné recepty , jenže na maloměstě neseženu ani křepelku ani srnčí a ani kance ..za mě  zbytečné recepty, je jich tam dost na tohle téma.Jinak Ok , vše bezvadně napsáno , srozumitelně , lidsky. Cena byla 400.-

+2/−3
28.11.2012 9:06

P82a75v47e67l 72O74d48r86a28z25i57l 6924469727670

Neseženete srnčí ani kance? 8-o

0/0
28.11.2012 14:53

J54i19ř29í 63K47u56r28a 4167456224478

Mám obě knížky a fascinuje mě jedna věc. Pokud ovížíte a dodržíte recpt na gram tak to prostě sedí - navíc se mi líbí, že tam Roman přesně popisuje kolik je lžíce sádla nebo mouky, apod. Takto by měla vypadat každá kuchařka a ne dejte tam tři čtvrtě hrnku toho a pak toho a v kuchařce je 1000receptů a žádný pořádný. Romane fandím Vám a jen tak dál. Jo a prosba nemohla by vzniknout kuchařka třeba z Francie podobně popsaná?!

+3/−1
28.11.2012 9:03

P76a54v37e90l 33O49d90r23a92z24i35l 6724669667390

No, jestli tam budou populistické bláboly, jako v "Pekle na talíři," tak to ani nemá cenu číst.

Díl o olivových olejích je něco, za co by pan Vaněk už nikdy v životě neměl vylézt do médií bez řádné vrstvy popela na hlavě.

+3/−17
28.11.2012 8:50

T79o58m19á53š 43M56a34r54n67ý 1521715982852

Vysvětli nám teda pravdu o olejích ty, ó Moudrý ...

+4/−1
28.11.2012 9:04

P20a63v69e12l 55O34d96r92a58z36i91l 6184119327790

To je prosté. Pokud mám olej, jehož nejdůležitější vlastností je výroba za studena, tak ho asi nedávám na smažení, že. Můžu, samozřejmě, můžu taky dělat vývar z Evianu.

+3/−6
28.11.2012 12:14

M52i29c45h62a96l 17M76e68d95e90k 4775907512102

Vy jste ale odborník. Vtip je v tom, že na olejích lisovaných za studena se smažilo tisíce let před tím, než jste se narodil. Protože jiný způsob výroby nebyl. Tudíž k tradičním postupům patří i použití těchto olejů. To musí být jasné nejen každému, kdo zná historii, ale i lidem, kteří jsou schopni alespoň základního logického myšlení.

+5/0
28.11.2012 12:19

P69a48v60e50l 14O12d38r54a33z27i41l 6684469307320

Čemu přesně na větě "teplo ničí cenné vlastnosti oleje" vlastně nerozumíte? Proč píšete o logickém myšlení, když ho nejste zjevně schopen?

+3/−2
28.11.2012 12:27

P27a45v42e33l 54O11d48r16a19z11i78l 6434939727200

P.S. a vy fakt smažíte řízky na extra vergine? ;-D;-D;-D

+3/−2
28.11.2012 12:30







Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.