Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Diskuse k článku

Když se provaříte novou Vaňkovou kuchařkou, můžete si otevřít hospodu

Roman Vaněk z Prakulu vydal už druhou kuchařku během jednoho roku. Kromě kuchařských receptů našich babiček tu však najdete "zlato" v podobě základů kuchařské a pekařské technologie. Prostudovat si obě knihy tak znamená osvojit si obsáhlé znalosti o české a moravské kuchyni.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

P14a82v83e30l 45O21d21r43a98z62i42l 6434369927410

http://www.szpi.gov.cz/docDetail.aspx?nid=11327&docid=1045223&chnum=2

Malé pojednání odborníků, opět se poněkud rozcházejí s kuchařem - samoukem p. Vaňkem.

0/0
18.2.2013 14:54

P67a47v14e27l 94O77d43r88a23z62i26l 6784669657790

A jedna malá citace (zdroj: prozeny.cz)

"Olivový olej patří díky jeho složení spolu s olejem řepkovým k tepelně nejstabilnějším a přitom zdravým. A možná budete překvapení, že konkrétně na smažení je lepší olivový olej z pokrutin (často jej najdete pod označením pomace) než extra panenský (extra virgin) – ten totiž nebývá z chuťových důvodů zdaleka tak důkladně filtrovaný a jemné částečky v něm mohou způsobit přepalování. „Z výživového hlediska jsou na tom, ať už prodejci tvrdí cokoli, pokrutinový a extrapanenský olej úplně stejně. Rozdíl je jen v chuti a v obsahu antioxidantů, těch má panenský olej pochopitelně víc,“ vysvětluje Prof. Ing. Rudolf Poledne, CSc.

(Institut klinické a experimentální medicíny).

:-P:-P

+1/0
3.12.2012 17:09

O70n22d85ř68e44j 32M33a26l27ý 3114373203433

Řekl bych, že právě ta chuť je v kuchyni asi nejdůležitější.

0/0
4.12.2012 22:30

P11a57v91e86l 27O14d88r83a25z74i78l 6294669777650

Jistě. Jenom ukazuji, že kuchař-samouk pan Vaněk má jiný názor (pomace olej je chemický odpad), než vědecká kapacita z IKEMu (pomace olej je na smažení nejvhodnější z hlediska zdravotního).

0/0
5.12.2012 11:56

P35a67v76e31l 29O46d46r62a76z69i22l 6704549617450

Na indukci se smaží kapr nejlíp, tvrdí medailový kuchař Antonín Bradáč

...Smažené řízky se připravují na pánvi, důležité je to, na čem se smaží. Výborné je sádlo, přepuštěné máslo, rozhodně ne olivový olej. Aby se omastek nepřepaloval, je skvělá indukční varná deska, která udrží stálou teplotu.

Zdroj: http://bydleni.idnes.cz/trendy-kuchynske-spotrebice-dig-/spotrebice.aspx?c=A121211_162119_spotrebice_rez

:-P;-)

0/0
12.12.2012 16:57

P82a72v53e27l 71O22d35r15a45z65i17l 6874829947800

Proč jsem psal o Vaňkovu Peklu na talíři? Cituji: "Dnešní díl je o děsivých, téměř nepoživatelných olivových olejích... parodiím na olivový olej... pokrutiny jsou velkej mazec...  já těmhlectěm hrůzám říkám lubrikanty... chemie (zděšený obličej)... olej nemá žádné nutriční (!!!) hodnoty... o level výš... tohle je rafinovaný olej (z pokrutin, hahaha)... panenský olivový olej má při použití v teplé kuchyni stále stejné vlastnosti...."

To je jen výběr těch nejhroznějších nesmyslů. O kyselosti ani půl slova.

Toť vše. Klidně si dávejte EV do buchet.:-)

0/−3
28.11.2012 16:26

O78s60k16a58r 46K96o44v58a53ř18í42k 8800693675800

viděl jsem poslední díl o krabicových vínech.Roman Vaněk připravil "skvělá" vína a čekal,pořádnou kritiku.Ale když Bárta řekl,že Sklepmistr není vůbec špatný,tak Vaňkovi málem vypadly oči z důlku.;-D

+2/0
28.11.2012 16:33

P67a35v17e54l 61O18d73r15a42z82i61l 6244589597160

Tak já chápu, že je to pořad založený na principu "Napřed vám ukážeme, že jíte ODPAD a pak vám ukážeme, co byste jíst MĚLI." Ale nemá se to přehánět. I sklepmistr se může povést, proč ne, když se holt nepodaří sehnat dostatečně špatné "suroviny...":-)

+2/−4
28.11.2012 16:41

O20n41d27ř20e62j 34M86a59l79ý 3654323653933

Však oni tam říkají, že dobrý je jen originální Sklepmistr (dobrý ve smyslu, že to je alespoň víno), ale zároveň dodávají, že je to nejvíc "padělané" víno u nás. A ty padělky jsou samozřejmě většinou ten největší blivajs.

+1/0
28.11.2012 17:43

V80l73a77d76i60m36í32r 36L27o25u23d23a 8537527616952

Pěkné knihy! Mohu doporučit. Mínus bod si zaslouží jen za to, že obálka svým designem napodobuje edici kuchařek od Apetitu. Podobnost čistě náhodná ;-D;-D;-D

+2/0
28.11.2012 15:45

M37i33c39h25a70l 55M27e31d20e60k 4695367182952

Když chci klasickou kuchyni, tak sahám po Rettigové nebo Sandtnerce. A pak člověk zjistí, že často i Vaňkové a Pohlreichové jsou ... Babicové ;-D Přesněji, že jejich jediné pravé recepty jsou již variací, když nemáš, dej tam.

+5/−8
28.11.2012 11:19

J91i37ř31í 23K34o75d60ý94d29e77k 7840380436793

Četl jste ty dvě knihy vůbec? Nikde jsem tam podobná slova nezachytil...

+4/−3
28.11.2012 11:38

M89i87c35h16a71l 45M66e22d78e14k 4975527502482

Četl jsem původní recepty. Znáte třebas svíčkovou Rettigové? Přitom právě Vaňkové či Pohlreichové jsou zastánci postupu, smí se to dělat jen jedinou verzí.

+2/−4
28.11.2012 11:39

J60i88ř80í 15K14o17d63ý53d86e44k 7560680686163

Takže reagujete na něco, co jste nečetl. Chápu to dobře? Myslím, že i v předmluvě je o zmínka o snaze zmodernizovat českou kuchyni. Prý se to nevyhnulo ani třeba té francouzské. Co se týká svíčkové, nemyslím, že máte pravdu o jediném správném postupu, kteří tito pánové zatávají. Proč by si třeba Z.P. a R. V zval do "své" kuchyňské show něhoho (Vaška Friče), který vaří svíčkovou jinak než to propaguje Pohlreich? Na vaši otázku odpovídám negativně, neznám. Ale dám na Vás, pokusím se to dohledat a srovnat s "moderním" postupem.

+5/−1
28.11.2012 11:46

M19i14c48h20a60l 96M52e35d31e35k 4555287182652

Vy máte ve zvyku reagovat na něco co neznáte? Jestli ano, nepřisuzujte svůj přístup druhým. Já jsem mluvil obecně. 

Pokud jste si nevšiml tendence výše zmíněných pánů vnucovat, že jen jejich postup je správný či že oni jsou jediní co vědí jak se má něco dělat a alternativy, změny, náhrada jednoho druhým je hloupý Babica, tak se vlastně nemáme o čem bavit. Protože vám chybí prostě část informací. 

Takže jediné co vám zjednoduším je ta Rettigová, třebas z idnesu http://hobby.idnes.cz/video-pohlreich-a-fric-se-uznavaji-kvuli-svickove-by-se-ale-mozna-poprali-14h-/hobby-domov.aspx?c=A101102_145853_hobby-domov_bma

+1/−7
28.11.2012 11:51

J30i59ř77í 67K63o81d90ý31d35e43k 7890820896193

Již jsem ten recept dohledal na jiném webu, ostatně jak jsem se zavázal v předchozím příspěvku. I váš poslední odkaz neguje vámi předchozí názor o "100%-ní pravdě pánů.

+1/−1
28.11.2012 11:57

M81i30c98h17a91l 78M76e31d44e38k 4455407432212

Neneguje vůbec nic, kdo viděl libovolný pořad se ZP ví, že termíny "tohle do pravého receptu nepatří" jsou tam časté.

+1/−2
28.11.2012 11:58

P78a29v17e61l 81O41d27r40a26z48i13l 6474569417460

Zkuste dát odkaz na jednu jedinou takovou větu.

0/−4
28.11.2012 12:12

M84i38c68h74a27l 90M40e52d64e19k 4355447312512

„Vezmi vše, co do receptu patří, nic nenahrazuj ani nepřidávej. Použij kvalitní suroviny a snaž se je co nejmíň zkazit."

+1/0
28.11.2012 12:14

P84a87v85e59l 55O92d88r13a56z70i20l 6884749687270

To není odkaz. To je citace. Kromě toho vám tam nějak chybí to "pravého."

Poněkud jste se do těch svých polopravd zamotal a teď je právě ta nejvhodnější chvíle, abyste to přestal rozmazávat. Méně už to smrdět nebude.;-D

0/−3
28.11.2012 12:17

M74i73c47h60a81l 41M89e88d98e96k 4355507602412

http://instinkt.tyden.cz/rubriky/ostatni/tema/nesmiritelni-pohlreich-a-babica-v-cem-jsou-jini-a-co-je-spojuje_26924.html

Tímto s vámi končím a nemám zájem o další debatu, teď jsem si všiml, že všechno víte, všechno znáte a všichni kolem vás jsou hlupáci. To se bavte sám se sebou.

+2/−1
28.11.2012 12:20

J43i89ř10í 74K75o16d23ý67d26e14k 7550570976773

Mě by jen zajímalo, jak na tom reálně s vařením jste. Zda-li jen neteoretizujete u klávesnice, ale skutečně se dokážete postavit za sporák a něco pro své blízké předvést. V linkovaném článku se neříká nic nového. To že Z. P. říká, aby se člověk držel receptu (pro mě nejlépe profesinálního kuchaře) je naprostá pravda. Mimochodem Babica zmiňuje Sapíka. Ten k první Vaňkově knize napsal i předmluvu.

0/0
28.11.2012 12:26

M22i81c37h87a83l 80M53e30d59e74k 4145767212492

Jde vám o to bavit se k tématu, viz úvod vlákna, nebo urážet mou osobu, protože nemáte argumenty. Tak to se s vámi, jako s trollem Odrazilem rozloučím. Jestli se chcete bavit dál, tak to zkuste bez navážení do mé osoby. 

Lidé mohou mít různé názory na různé věci a různé televizní celebrity, není proto důvod se do nich navážet.

+1/−1
28.11.2012 12:29

P35a76v24e12l 10O13d58r44a69z37i42l 6354369737980

Do lhářů se navážím vždy. Směji se pak, když s ostudou prchají. Tak pěkný úprk, pane Kecale.:-)

+2/−4
28.11.2012 12:31

J71i53ř68í 72K73o83d52ý49d37e72k 7470580156123

ta poznámka o vlastních schopnostech byla reakcí na Váš první příspěvek. Skutečně jste někdy vařil svíčkovou ala Rettingová? Já bych si rozhodně její osobnost a význam pro českou gastronomii nedovolil zpochybňovat, ale v tomto případě rozhodně raději sáhnu po "moderní" variantě s kořenovou zeleninou a receptem nejlépe od V. Friče.

+1/0
28.11.2012 12:33

M26i92c31h85a62l 91M22e37d44e17k 4725107962792

Variací svíčkové jsem vařil více. Protože neuznávám princip, který razí Pohlreich. S jeho vizí, při veškerém respektu k jeho umění, bychom nejedli nic jiného než syrové maso a vytržené kořínky. A to pokud možno jen jednoho či dvou druhů, protože další vyzkoušet nemůžeme. 

Odmítám kulinářský totalitarismus, toto je jediné povolené, já jsem jediný kdo tomu rozumí. Nejlepší kuchaři světa jsou nejlepší konec konců ne proto, že dělají jedno jídlo podle nějakého ustáleného věčného receptu, ale protože si hrají se surovinami atd. Což samozřejmě nemá nic společného s babicovským poléváním kečupem čehokoliv a kdekoliv. Ale také to nemá nic společného s jedinou povolenou verzí salátu Caesar (chytrému naznačím).

+3/−2
28.11.2012 12:36

J37i83ř35í 45K83o91d26ý49d76e12k 7210760806183

Dobře, dostali jsme se od recenze knihy k hodnocení postavy Z.P., což je značný OT. Přesto na příkladu té "prokleté" svíčkové vidíte, že i on respektuje jiný technologický postup byť s ním nesouhlasí, dokonce někomu takovému umožní být "hlavní hvězdou večera" což při jeho dávce ješitnosti nemusí být lehké :-) myslím, že to byla tenkrát nějaká variace na momentálního Masterchefa. Abych se netočil v bludném kruhu - ty dvě kuchařky od Vaňka je perfektní práce, stejně tak i video kuchařky Prakulu ohledně české kuchyně s Vaškem Fričem. Já už jiné interpretace české kuchyně nehledám. Takhle to mě i mému okolí vyhovuje. Tečka.

0/0
28.11.2012 12:42

M50i38c25h60a19l 17M96e89d82e29k 4335577162502

Podívejte se na začátek vlákna. Šlo zde o jistou ironii z toho, že při podávání klasických receptů se lidé, kteří velmi lpí na dodržení "správné receptury" (uvozovky úmyslně), drží svých vlastních variací. To není o tom, že vaří špatně. Ale že vytváří v lidech dojem, že jen oni mají jakési osvícení, kde možná ještě odchylky tolerujeme u stejně renomovaných lidí, ale u jiných poučujeme co kam patří a nepatří (i kdyby dělali totéž, co oni renomovaní). Opakuji, nekritizuji kuchařské kvality lidí jako Vaněk či Pohlreich (a jiných top kuchařů celebritního typu), poukazuji jen na jistý komický rozpor.

+1/0
28.11.2012 12:49

M66i15c80h61a56l 17M41e63d71e49k 4785777282892

nevešlo se, takže druhý odstavec sem.

Zkuste si udělat takovou logickou hříčku, přišel by kuchař, co by říkal, do pravé svíčkové nepatří kořenová zelenina. Jediný pravý recept je bez zeleniny, kdo tam přidá kořenovku je Babica... Bylo by to regulerní, měl by argument potvrzený téměř dvěma sty lety ... ;-D A představte si, že by takoví kuchaři byli od dob Rettigové všichni. Jakou byste vy a vaše okolí dnes jedli svíci?

+1/0
28.11.2012 12:50

J56i46ř93í 46K51o44d34ý33d39e91k 7900550506223

"A pak člověk zjistí, že často i Vaňkové a Pohlreichové jsou ... Babicové ;-D Přesněji, že jejich jediné pravé recepty jsou již variací, když nemáš, dej tam" tohle není snad zpochybnění jejich umění? Já to tak cítím od začátku této nikam nevedoucí diskuse. Proto jsem reagoval.

0/0
28.11.2012 13:06

M32i26c37h86a12l 42M30e53d53e15k 4365237132692

Není, je to odvolávka na přístup "kdo dělá variace je Babica"

To je zpochybnění tohoto nesmyslného dogmatu.

0/0
28.11.2012 13:07

P76a67v52e76l 52O34d49r14a51z15i67l 6584149727680

To je váš imaginární přístup. Kdo dává do jídla místo protlaku kečup, TO je Babica. Když nemáte víno, tak tam dejte pivo. To není variace, i když vám takové jemné chuťové nuance asi splývají.

Od určité úrovně je totiž samozřejmostí, že host ví, co si objednává a vyžaduje přesně ty suroviny, které se pod daným názvem jídla mají skrývat. Není to příliš složité, i když to pochopitelně vyžaduje jakési zásoby surovin.

0/−4
28.11.2012 14:38

P38a26v31e83l 12O71d79r92a37z64i94l 6734299597910

Takže nevařil. Kde pak berete tu drzost nazývat někoho jiného trollem?

0/−4
28.11.2012 12:43

P13a31v89e80l 27O13d77r87a85z73i53l 6794489837620

Bohužel, ani na druhý pokus se vám nepodařilo doložit své tvrzení, ergo lžete.

Samozřejmě vám chválím, že toho lhaní necháte, ztrapnil jste se dostatečně. Pěkný den! :-)

0/−5
28.11.2012 12:28

B62a38r78b48o85r56a 32D49o44s41k59o45č67i74l80o53v55á 3751850196922

měla jsem možnost si první díl prostudovat a přišlo mi to celkem dobrý, kamarádka co z toho vaří je celkem spokojená, nicméně nás udivilo, že třeba u čočky je v postupu napsáno, že se osolí před vařením. Jedna z moudrostí od předků zní, že luštěniny se solí až když jsou uvařený, protože jinak ztvrdnou (a to jsem sondovala v okolí a zdaleka nejsem s tímto názorem jediná), stejně tak mě babička učila, že třeba do zelňačky se nemají vařit brambory dohrodady s kyselým zelím (jak je uvedeno v kuchařce), protože se neuvaří.....................................nicméně se přiznám, že jsem zatím nezkoušela vařit čočku se solí od začátku, takže je možné, že je to jen přežitý blud:-/

+3/−5
28.11.2012 10:59
Foto

E38v54a 80P64a16l35l50o66t97t92o 6918170637204

Já to zkoušela. ;-D Je to blud. V osolené vodě se čočka normálně uvaří, rozhodně není tvrdá...

Ovšem je třeba se zamyset i nad tím, co si kdo představujeme pod pojmem "uvařená čočka". Já nesnáším vyloženě rozvařenou ala školní jídelna, takže pokud se třeba někdo o takovou pokouší, pak to ve slané vodě třeba nejde... To zas nevím já, rozvářet čočku na kaši jsem nezkoušela v žádné vodě... :-)

+2/0
28.11.2012 15:51

M25i34c44h95a39l 74M52e51d93e70k 4805377532532

Ona se navíc čočka vaří na rozdíl od jiných luštěnin relativně rychle a není ji nutné namáčet přes noc. A přitom na to narazíte v mnoha renomovaných kuchařkách.

+1/0
28.11.2012 17:02

P24e17t21r 73Z13i18e16n62t91e38k 4927270766684

brambora se v kyselém zelí uvaří, alem nohem pomaleji, zase se pak nerozvařují. je to ideální do hospody, kde jídla ohříváte

0/0
28.11.2012 17:40

K78a35t33e94ř11i75n86a 60V47a22š74á93k67o93v57á 5501892629825

tak ja to nikdy neslysela, a varila jsem se soli. Toto jsem slysela akorat o jatrech, a tam to fakt plati :-)

+1/0
29.11.2012 17:16

O55s94k27a64r 48K63o48v12a13ř60í40k 8860323215600

Chtěl jsem tuhle knížku koupit tatíkovi pod stromek,ale jelikož už  od mládí dělá zabíjačky,tak mi to přijde jako zbytečnost.

Nicméně,obě knihy jsou velmi povedené a na velmi vysoké úrovni.Jsou to poctivé recepty.Moc mě neberou tuctové kuchařky o 1000 stránkách,kde je sice hromada receptů,ale ty se moc neliší.Takže skvělá práce pane Vaňku.

Jinak mám Kuchařskou školu M.Svobodové z počátku minulého století a to je doslova poklad.

0/−1
28.11.2012 10:41

J23a11n 52R13a68m73b28o89u22s19e96k 4255575685507

Na těchto kuchařkách je vidět perfektní poměr "cena x výkon". Každé jídlo má svou logiku, receptů není milión, gramáže jsou precizní a postupy detailní. Navíc si tímto Prakul buduje velmi kvalitní značku, která by se  mohla hodit při jednání o licence na překlady světových knih o vaření do našeho jazyka. Třeba se jednou dočkáme i magického díla "Modernist Cuisine" v českém jazyce :-)

+2/−1
28.11.2012 10:34

L27a43d34i32s29l28a88v71a 49S48t16r58n32a22d83o72v71a 3898174631692

Mám první díl Poklady ,ano souhlasím jsou tam bezvadné recepty , jenže na maloměstě neseženu ani křepelku ani srnčí a ani kance ..za mě  zbytečné recepty, je jich tam dost na tohle téma.Jinak Ok , vše bezvadně napsáno , srozumitelně , lidsky. Cena byla 400.-

+2/−3
28.11.2012 9:06

P27a77v12e69l 54O51d23r95a73z44i58l 6894939627250

Neseženete srnčí ani kance? 8-o

0/0
28.11.2012 14:53

J39i63ř70í 43K78u76r30a 4837496844558

Mám obě knížky a fascinuje mě jedna věc. Pokud ovížíte a dodržíte recpt na gram tak to prostě sedí - navíc se mi líbí, že tam Roman přesně popisuje kolik je lžíce sádla nebo mouky, apod. Takto by měla vypadat každá kuchařka a ne dejte tam tři čtvrtě hrnku toho a pak toho a v kuchařce je 1000receptů a žádný pořádný. Romane fandím Vám a jen tak dál. Jo a prosba nemohla by vzniknout kuchařka třeba z Francie podobně popsaná?!

+3/−1
28.11.2012 9:03

P49a72v13e48l 92O44d83r76a54z52i27l 6684589107200

No, jestli tam budou populistické bláboly, jako v "Pekle na talíři," tak to ani nemá cenu číst.

Díl o olivových olejích je něco, za co by pan Vaněk už nikdy v životě neměl vylézt do médií bez řádné vrstvy popela na hlavě.

+3/−17
28.11.2012 8:50

T68o79m93á63š 44M35a47r48n24ý 1811955532472

Vysvětli nám teda pravdu o olejích ty, ó Moudrý ...

+4/−1
28.11.2012 9:04

P40a63v16e68l 89O76d31r39a55z88i87l 6184269897230

To je prosté. Pokud mám olej, jehož nejdůležitější vlastností je výroba za studena, tak ho asi nedávám na smažení, že. Můžu, samozřejmě, můžu taky dělat vývar z Evianu.

+3/−6
28.11.2012 12:14

M31i93c78h93a87l 35M59e60d34e49k 4735867682782

Vy jste ale odborník. Vtip je v tom, že na olejích lisovaných za studena se smažilo tisíce let před tím, než jste se narodil. Protože jiný způsob výroby nebyl. Tudíž k tradičním postupům patří i použití těchto olejů. To musí být jasné nejen každému, kdo zná historii, ale i lidem, kteří jsou schopni alespoň základního logického myšlení.

+5/0
28.11.2012 12:19

P49a14v66e95l 45O61d72r55a72z30i28l 6464139987890

Čemu přesně na větě "teplo ničí cenné vlastnosti oleje" vlastně nerozumíte? Proč píšete o logickém myšlení, když ho nejste zjevně schopen?

+3/−2
28.11.2012 12:27

P26a41v14e78l 58O59d15r64a16z40i25l 6454839227800

P.S. a vy fakt smažíte řízky na extra vergine? ;-D;-D;-D

+3/−2
28.11.2012 12:30







Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.