Diskuze
Když se provaříte novou Vaňkovou kuchařkou, můžete si otevřít hospodu
Děkujeme za pochopení.
P98a36v22e22l 58O37d30r34a31z36i72l
http://www.szpi.gov.cz/docDetail.aspx?nid=11327&docid=1045223&chnum=2
Malé pojednání odborníků, opět se poněkud rozcházejí s kuchařem - samoukem p. Vaňkem.
P25a30v32e67l 36O56d17r51a82z59i44l
A jedna malá citace (zdroj: prozeny.cz)
"Olivový olej patří díky jeho složení spolu s olejem řepkovým k tepelně nejstabilnějším a přitom zdravým. A možná budete překvapení, že konkrétně na smažení je lepší olivový olej z pokrutin (často jej najdete pod označením pomace) než extra panenský (extra virgin) – ten totiž nebývá z chuťových důvodů zdaleka tak důkladně filtrovaný a jemné částečky v něm mohou způsobit přepalování. „Z výživového hlediska jsou na tom, ať už prodejci tvrdí cokoli, pokrutinový a extrapanenský olej úplně stejně. Rozdíl je jen v chuti a v obsahu antioxidantů, těch má panenský olej pochopitelně víc,“ vysvětluje Prof. Ing. Rudolf Poledne, CSc.
(Institut klinické a experimentální medicíny).
O52n35d10ř43e58j 98M75a17l96ý
Řekl bych, že právě ta chuť je v kuchyni asi nejdůležitější.
P44a66v85e20l 41O45d97r90a73z62i66l
Proč jsem psal o Vaňkovu Peklu na talíři? Cituji: "Dnešní díl je o děsivých, téměř nepoživatelných olivových olejích... parodiím na olivový olej... pokrutiny jsou velkej mazec... já těmhlectěm hrůzám říkám lubrikanty... chemie (zděšený obličej)... olej nemá žádné nutriční (!!!) hodnoty... o level výš... tohle je rafinovaný olej (z pokrutin, hahaha)... panenský olivový olej má při použití v teplé kuchyni stále stejné vlastnosti...."
To je jen výběr těch nejhroznějších nesmyslů. O kyselosti ani půl slova.
Toť vše. Klidně si dávejte EV do buchet.
O45s75k20a41r 32K12o91v31a17ř65í52k
viděl jsem poslední díl o krabicových vínech.Roman Vaněk připravil "skvělá" vína a čekal,pořádnou kritiku.Ale když Bárta řekl,že Sklepmistr není vůbec špatný,tak Vaňkovi málem vypadly oči z důlku.
V75l65a64d82i85m22í24r 77L30o57u24d39a
Pěkné knihy! Mohu doporučit. Mínus bod si zaslouží jen za to, že obálka svým designem napodobuje edici kuchařek od Apetitu. Podobnost čistě náhodná
M58i43c22h36a89l 58M25e76d29e91k
Když chci klasickou kuchyni, tak sahám po Rettigové nebo Sandtnerce. A pak člověk zjistí, že často i Vaňkové a Pohlreichové jsou ... Babicové Přesněji, že jejich jediné pravé recepty jsou již variací, když nemáš, dej tam.
J97i76ř25í 67K20o55d16ý53d10e40k
Četl jste ty dvě knihy vůbec? Nikde jsem tam podobná slova nezachytil...
B91a90r30b55o57r58a 85D75o94s41k18o30č46i80l82o88v89á
měla jsem možnost si první díl prostudovat a přišlo mi to celkem dobrý, kamarádka co z toho vaří je celkem spokojená, nicméně nás udivilo, že třeba u čočky je v postupu napsáno, že se osolí před vařením. Jedna z moudrostí od předků zní, že luštěniny se solí až když jsou uvařený, protože jinak ztvrdnou (a to jsem sondovala v okolí a zdaleka nejsem s tímto názorem jediná), stejně tak mě babička učila, že třeba do zelňačky se nemají vařit brambory dohrodady s kyselým zelím (jak je uvedeno v kuchařce), protože se neuvaří.....................................nicméně se přiznám, že jsem zatím nezkoušela vařit čočku se solí od začátku, takže je možné, že je to jen přežitý blud
E65v40a 58P49a74l55l72o65t16t70o
Já to zkoušela. Je to blud. V osolené vodě se čočka normálně uvaří, rozhodně není tvrdá...
Ovšem je třeba se zamyset i nad tím, co si kdo představujeme pod pojmem "uvařená čočka". Já nesnáším vyloženě rozvařenou ala školní jídelna, takže pokud se třeba někdo o takovou pokouší, pak to ve slané vodě třeba nejde... To zas nevím já, rozvářet čočku na kaši jsem nezkoušela v žádné vodě...
O53s14k31a24r 13K24o97v46a66ř22í65k
Chtěl jsem tuhle knížku koupit tatíkovi pod stromek,ale jelikož už od mládí dělá zabíjačky,tak mi to přijde jako zbytečnost.
Nicméně,obě knihy jsou velmi povedené a na velmi vysoké úrovni.Jsou to poctivé recepty.Moc mě neberou tuctové kuchařky o 1000 stránkách,kde je sice hromada receptů,ale ty se moc neliší.Takže skvělá práce pane Vaňku.
Jinak mám Kuchařskou školu M.Svobodové z počátku minulého století a to je doslova poklad.
J77a41n 71R49a81m87b83o77u39s43e83k
Na těchto kuchařkách je vidět perfektní poměr "cena x výkon". Každé jídlo má svou logiku, receptů není milión, gramáže jsou precizní a postupy detailní. Navíc si tímto Prakul buduje velmi kvalitní značku, která by se mohla hodit při jednání o licence na překlady světových knih o vaření do našeho jazyka. Třeba se jednou dočkáme i magického díla "Modernist Cuisine" v českém jazyce :-)
L31a65d50i23s50l90a26v44a 57S88t51r86n41a71d72o27v15a
Mám první díl Poklady ,ano souhlasím jsou tam bezvadné recepty , jenže na maloměstě neseženu ani křepelku ani srnčí a ani kance ..za mě zbytečné recepty, je jich tam dost na tohle téma.Jinak Ok , vše bezvadně napsáno , srozumitelně , lidsky. Cena byla 400.-
J67i88ř87í 76K37u68r81a
Mám obě knížky a fascinuje mě jedna věc. Pokud ovížíte a dodržíte recpt na gram tak to prostě sedí - navíc se mi líbí, že tam Roman přesně popisuje kolik je lžíce sádla nebo mouky, apod. Takto by měla vypadat každá kuchařka a ne dejte tam tři čtvrtě hrnku toho a pak toho a v kuchařce je 1000receptů a žádný pořádný. Romane fandím Vám a jen tak dál. Jo a prosba nemohla by vzniknout kuchařka třeba z Francie podobně popsaná?!
Jsou nebezpeční či přešlechtění. Evropa zakazuje chov oblíbených psích plemen
Premium Máte doma jezevčíka? Francouzského buldočka? A co třeba pitbulla, rotvajlera nebo nějakého velkého...
Chystáte se sázet brambory? Zkuste to letos nastojato
Brambory se obvykle sázejí podle nadmořské výšky a odrůdy od dubna do května. V novém pořadu...
{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}
{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}
Byla dřív jídla v restauracích poctivější? Jak se v minulosti stravovalo
Pivo nebo dršťková polévka za dvě koruny, guláš za šest. K tomu talíře a ubrusy s logem RaJ....
Slovo „utratit“ bychom neměli vůbec vyslovit, říká otec českých veterinářů
Premium Úroveň péče o nemocná zvířata se rychle blíží běžné „lidské“ medicíně a není zrovna levná. Majitelé...
{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}
{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}
Dvě gorilí mimina v Zoo Praha jsou úžasná. Mobi se vozí, to menší půjčuje
Dvojnásobná radost z narození zdravých mláďat goril nížinných panuje v Rezervaci Dja Zoo Praha už...
Mráz popálil většinu zahrad. Dřeviny obrazí, uklidňuje přírodní zahradník
Leckde byly plně rozkvetlé ovocné stromy i keře, případně už dokonce měly malé plůdky. Příroda je...
Byla dřív jídla v restauracích poctivější? Jak se v minulosti stravovalo
Pivo nebo dršťková polévka za dvě koruny, guláš za šest. K tomu talíře a ubrusy s logem RaJ....
Jsou nebezpeční či přešlechtění. Evropa zakazuje chov oblíbených psích plemen
Premium Máte doma jezevčíka? Francouzského buldočka? A co třeba pitbulla, rotvajlera nebo nějakého velkého...
Fotovoltaika na jarní technické: Co zvládnout sám a kdy jít za odborníky?
Pro fotovoltaické panely nastalo jaro, ač teď ještě panuje nevlídné počasí. Stejně jako potřebuje...