Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Diskuse k článku

Když se provaříte novou Vaňkovou kuchařkou, můžete si otevřít hospodu

Roman Vaněk z Prakulu vydal už druhou kuchařku během jednoho roku. Kromě kuchařských receptů našich babiček tu však najdete "zlato" v podobě základů kuchařské a pekařské technologie. Prostudovat si obě knihy tak znamená osvojit si obsáhlé znalosti o české a moravské kuchyni.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

P79a81v37e20l 52O40d17r49a18z87i95l 6764609967590

http://www.szpi.gov.cz/docDetail.aspx?nid=11327&docid=1045223&chnum=2

Malé pojednání odborníků, opět se poněkud rozcházejí s kuchařem - samoukem p. Vaňkem.

0/0
18.2.2013 14:54

P64a86v17e66l 12O70d96r37a58z74i78l 6614279497210

A jedna malá citace (zdroj: prozeny.cz)

"Olivový olej patří díky jeho složení spolu s olejem řepkovým k tepelně nejstabilnějším a přitom zdravým. A možná budete překvapení, že konkrétně na smažení je lepší olivový olej z pokrutin (často jej najdete pod označením pomace) než extra panenský (extra virgin) – ten totiž nebývá z chuťových důvodů zdaleka tak důkladně filtrovaný a jemné částečky v něm mohou způsobit přepalování. „Z výživového hlediska jsou na tom, ať už prodejci tvrdí cokoli, pokrutinový a extrapanenský olej úplně stejně. Rozdíl je jen v chuti a v obsahu antioxidantů, těch má panenský olej pochopitelně víc,“ vysvětluje Prof. Ing. Rudolf Poledne, CSc.

(Institut klinické a experimentální medicíny).

:-P:-P

+1/0
3.12.2012 17:09

O41n46d45ř78e98j 71M66a79l47ý 3354493433223

Řekl bych, že právě ta chuť je v kuchyni asi nejdůležitější.

0/0
4.12.2012 22:30

P95a88v63e91l 51O72d12r55a91z59i11l 6344199847980

Jistě. Jenom ukazuji, že kuchař-samouk pan Vaněk má jiný názor (pomace olej je chemický odpad), než vědecká kapacita z IKEMu (pomace olej je na smažení nejvhodnější z hlediska zdravotního).

0/0
5.12.2012 11:56

P61a77v60e54l 32O68d76r63a39z25i27l 6604929297360

Na indukci se smaží kapr nejlíp, tvrdí medailový kuchař Antonín Bradáč

...Smažené řízky se připravují na pánvi, důležité je to, na čem se smaží. Výborné je sádlo, přepuštěné máslo, rozhodně ne olivový olej. Aby se omastek nepřepaloval, je skvělá indukční varná deska, která udrží stálou teplotu.

Zdroj: http://bydleni.idnes.cz/trendy-kuchynske-spotrebice-dig-/spotrebice.aspx?c=A121211_162119_spotrebice_rez

:-P;-)

0/0
12.12.2012 16:57

P28a75v31e62l 25O61d84r25a69z74i76l 6184859537840

Proč jsem psal o Vaňkovu Peklu na talíři? Cituji: "Dnešní díl je o děsivých, téměř nepoživatelných olivových olejích... parodiím na olivový olej... pokrutiny jsou velkej mazec...  já těmhlectěm hrůzám říkám lubrikanty... chemie (zděšený obličej)... olej nemá žádné nutriční (!!!) hodnoty... o level výš... tohle je rafinovaný olej (z pokrutin, hahaha)... panenský olivový olej má při použití v teplé kuchyni stále stejné vlastnosti...."

To je jen výběr těch nejhroznějších nesmyslů. O kyselosti ani půl slova.

Toť vše. Klidně si dávejte EV do buchet.:-)

0/−3
28.11.2012 16:26

O76s74k62a81r 80K84o57v87a87ř89í37k 8220983615350

viděl jsem poslední díl o krabicových vínech.Roman Vaněk připravil "skvělá" vína a čekal,pořádnou kritiku.Ale když Bárta řekl,že Sklepmistr není vůbec špatný,tak Vaňkovi málem vypadly oči z důlku.;-D

+2/0
28.11.2012 16:33

P54a51v61e71l 32O82d57r87a31z83i98l 6924459847560

Tak já chápu, že je to pořad založený na principu "Napřed vám ukážeme, že jíte ODPAD a pak vám ukážeme, co byste jíst MĚLI." Ale nemá se to přehánět. I sklepmistr se může povést, proč ne, když se holt nepodaří sehnat dostatečně špatné "suroviny...":-)

+2/−4
28.11.2012 16:41

O90n67d76ř84e39j 49M84a40l47ý 3554423273423

Však oni tam říkají, že dobrý je jen originální Sklepmistr (dobrý ve smyslu, že to je alespoň víno), ale zároveň dodávají, že je to nejvíc "padělané" víno u nás. A ty padělky jsou samozřejmě většinou ten největší blivajs.

+1/0
28.11.2012 17:43

V74l35a34d71i25m17í48r 32L66o33u81d61a 8937267736602

Pěkné knihy! Mohu doporučit. Mínus bod si zaslouží jen za to, že obálka svým designem napodobuje edici kuchařek od Apetitu. Podobnost čistě náhodná ;-D;-D;-D

+2/0
28.11.2012 15:45

M95i84c64h52a12l 42M45e53d31e75k 4955147652312

Když chci klasickou kuchyni, tak sahám po Rettigové nebo Sandtnerce. A pak člověk zjistí, že často i Vaňkové a Pohlreichové jsou ... Babicové ;-D Přesněji, že jejich jediné pravé recepty jsou již variací, když nemáš, dej tam.

+5/−8
28.11.2012 11:19

J33i75ř49í 39K54o55d58ý74d30e30k 7770170686113

Četl jste ty dvě knihy vůbec? Nikde jsem tam podobná slova nezachytil...

+4/−3
28.11.2012 11:38

M53i13c77h54a67l 65M86e58d56e62k 4885717912872

Četl jsem původní recepty. Znáte třebas svíčkovou Rettigové? Přitom právě Vaňkové či Pohlreichové jsou zastánci postupu, smí se to dělat jen jedinou verzí.

+2/−4
28.11.2012 11:39

J28i92ř41í 52K27o11d12ý57d84e54k 7860280146473

Takže reagujete na něco, co jste nečetl. Chápu to dobře? Myslím, že i v předmluvě je o zmínka o snaze zmodernizovat českou kuchyni. Prý se to nevyhnulo ani třeba té francouzské. Co se týká svíčkové, nemyslím, že máte pravdu o jediném správném postupu, kteří tito pánové zatávají. Proč by si třeba Z.P. a R. V zval do "své" kuchyňské show něhoho (Vaška Friče), který vaří svíčkovou jinak než to propaguje Pohlreich? Na vaši otázku odpovídám negativně, neznám. Ale dám na Vás, pokusím se to dohledat a srovnat s "moderním" postupem.

+5/−1
28.11.2012 11:46

M20i43c32h34a34l 76M51e77d71e27k 4585967652452

Vy máte ve zvyku reagovat na něco co neznáte? Jestli ano, nepřisuzujte svůj přístup druhým. Já jsem mluvil obecně. 

Pokud jste si nevšiml tendence výše zmíněných pánů vnucovat, že jen jejich postup je správný či že oni jsou jediní co vědí jak se má něco dělat a alternativy, změny, náhrada jednoho druhým je hloupý Babica, tak se vlastně nemáme o čem bavit. Protože vám chybí prostě část informací. 

Takže jediné co vám zjednoduším je ta Rettigová, třebas z idnesu http://hobby.idnes.cz/video-pohlreich-a-fric-se-uznavaji-kvuli-svickove-by-se-ale-mozna-poprali-14h-/hobby-domov.aspx?c=A101102_145853_hobby-domov_bma

+1/−7
28.11.2012 11:51

J27i91ř76í 65K83o65d86ý11d36e45k 7630500106503

Již jsem ten recept dohledal na jiném webu, ostatně jak jsem se zavázal v předchozím příspěvku. I váš poslední odkaz neguje vámi předchozí názor o "100%-ní pravdě pánů.

+1/−1
28.11.2012 11:57

M55i91c10h80a46l 82M21e46d28e66k 4465677202752

Neneguje vůbec nic, kdo viděl libovolný pořad se ZP ví, že termíny "tohle do pravého receptu nepatří" jsou tam časté.

+1/−2
28.11.2012 11:58

P25a68v34e67l 13O45d21r67a62z19i62l 6294809327420

Zkuste dát odkaz na jednu jedinou takovou větu.

0/−4
28.11.2012 12:12

M94i87c69h35a51l 36M26e35d58e25k 4295627152542

„Vezmi vše, co do receptu patří, nic nenahrazuj ani nepřidávej. Použij kvalitní suroviny a snaž se je co nejmíň zkazit."

+1/0
28.11.2012 12:14

P57a97v46e97l 75O35d21r76a39z82i95l 6154439337470

To není odkaz. To je citace. Kromě toho vám tam nějak chybí to "pravého."

Poněkud jste se do těch svých polopravd zamotal a teď je právě ta nejvhodnější chvíle, abyste to přestal rozmazávat. Méně už to smrdět nebude.;-D

0/−3
28.11.2012 12:17

M71i82c63h39a24l 85M70e57d96e84k 4345877522972

http://instinkt.tyden.cz/rubriky/ostatni/tema/nesmiritelni-pohlreich-a-babica-v-cem-jsou-jini-a-co-je-spojuje_26924.html

Tímto s vámi končím a nemám zájem o další debatu, teď jsem si všiml, že všechno víte, všechno znáte a všichni kolem vás jsou hlupáci. To se bavte sám se sebou.

+2/−1
28.11.2012 12:20

J19i86ř26í 58K62o17d61ý64d81e82k 7550170836213

Mě by jen zajímalo, jak na tom reálně s vařením jste. Zda-li jen neteoretizujete u klávesnice, ale skutečně se dokážete postavit za sporák a něco pro své blízké předvést. V linkovaném článku se neříká nic nového. To že Z. P. říká, aby se člověk držel receptu (pro mě nejlépe profesinálního kuchaře) je naprostá pravda. Mimochodem Babica zmiňuje Sapíka. Ten k první Vaňkově knize napsal i předmluvu.

0/0
28.11.2012 12:26

M40i52c54h31a81l 12M21e53d45e97k 4745407712362

Jde vám o to bavit se k tématu, viz úvod vlákna, nebo urážet mou osobu, protože nemáte argumenty. Tak to se s vámi, jako s trollem Odrazilem rozloučím. Jestli se chcete bavit dál, tak to zkuste bez navážení do mé osoby. 

Lidé mohou mít různé názory na různé věci a různé televizní celebrity, není proto důvod se do nich navážet.

+1/−1
28.11.2012 12:29

P88a11v90e10l 33O33d40r72a19z87i84l 6694409197270

Do lhářů se navážím vždy. Směji se pak, když s ostudou prchají. Tak pěkný úprk, pane Kecale.:-)

+2/−4
28.11.2012 12:31

J80i56ř67í 78K86o46d65ý41d78e65k 7690950976433

ta poznámka o vlastních schopnostech byla reakcí na Váš první příspěvek. Skutečně jste někdy vařil svíčkovou ala Rettingová? Já bych si rozhodně její osobnost a význam pro českou gastronomii nedovolil zpochybňovat, ale v tomto případě rozhodně raději sáhnu po "moderní" variantě s kořenovou zeleninou a receptem nejlépe od V. Friče.

+1/0
28.11.2012 12:33

M79i59c86h75a88l 37M92e81d64e16k 4605867102782

Variací svíčkové jsem vařil více. Protože neuznávám princip, který razí Pohlreich. S jeho vizí, při veškerém respektu k jeho umění, bychom nejedli nic jiného než syrové maso a vytržené kořínky. A to pokud možno jen jednoho či dvou druhů, protože další vyzkoušet nemůžeme. 

Odmítám kulinářský totalitarismus, toto je jediné povolené, já jsem jediný kdo tomu rozumí. Nejlepší kuchaři světa jsou nejlepší konec konců ne proto, že dělají jedno jídlo podle nějakého ustáleného věčného receptu, ale protože si hrají se surovinami atd. Což samozřejmě nemá nic společného s babicovským poléváním kečupem čehokoliv a kdekoliv. Ale také to nemá nic společného s jedinou povolenou verzí salátu Caesar (chytrému naznačím).

+3/−2
28.11.2012 12:36

J96i41ř79í 43K27o27d28ý72d91e49k 7510440586313

Dobře, dostali jsme se od recenze knihy k hodnocení postavy Z.P., což je značný OT. Přesto na příkladu té "prokleté" svíčkové vidíte, že i on respektuje jiný technologický postup byť s ním nesouhlasí, dokonce někomu takovému umožní být "hlavní hvězdou večera" což při jeho dávce ješitnosti nemusí být lehké :-) myslím, že to byla tenkrát nějaká variace na momentálního Masterchefa. Abych se netočil v bludném kruhu - ty dvě kuchařky od Vaňka je perfektní práce, stejně tak i video kuchařky Prakulu ohledně české kuchyně s Vaškem Fričem. Já už jiné interpretace české kuchyně nehledám. Takhle to mě i mému okolí vyhovuje. Tečka.

0/0
28.11.2012 12:42

M66i63c43h74a74l 18M35e82d64e29k 4895877742122

Podívejte se na začátek vlákna. Šlo zde o jistou ironii z toho, že při podávání klasických receptů se lidé, kteří velmi lpí na dodržení "správné receptury" (uvozovky úmyslně), drží svých vlastních variací. To není o tom, že vaří špatně. Ale že vytváří v lidech dojem, že jen oni mají jakési osvícení, kde možná ještě odchylky tolerujeme u stejně renomovaných lidí, ale u jiných poučujeme co kam patří a nepatří (i kdyby dělali totéž, co oni renomovaní). Opakuji, nekritizuji kuchařské kvality lidí jako Vaněk či Pohlreich (a jiných top kuchařů celebritního typu), poukazuji jen na jistý komický rozpor.

+1/0
28.11.2012 12:49

M72i35c58h65a62l 42M33e72d63e27k 4985617422672

nevešlo se, takže druhý odstavec sem.

Zkuste si udělat takovou logickou hříčku, přišel by kuchař, co by říkal, do pravé svíčkové nepatří kořenová zelenina. Jediný pravý recept je bez zeleniny, kdo tam přidá kořenovku je Babica... Bylo by to regulerní, měl by argument potvrzený téměř dvěma sty lety ... ;-D A představte si, že by takoví kuchaři byli od dob Rettigové všichni. Jakou byste vy a vaše okolí dnes jedli svíci?

+1/0
28.11.2012 12:50

J12i96ř87í 50K46o15d83ý93d33e65k 7130690346713

"A pak člověk zjistí, že často i Vaňkové a Pohlreichové jsou ... Babicové ;-D Přesněji, že jejich jediné pravé recepty jsou již variací, když nemáš, dej tam" tohle není snad zpochybnění jejich umění? Já to tak cítím od začátku této nikam nevedoucí diskuse. Proto jsem reagoval.

0/0
28.11.2012 13:06

M58i25c23h37a39l 53M69e29d23e92k 4775957872422

Není, je to odvolávka na přístup "kdo dělá variace je Babica"

To je zpochybnění tohoto nesmyslného dogmatu.

0/0
28.11.2012 13:07

P90a79v57e75l 55O91d24r61a32z11i46l 6374969877410

To je váš imaginární přístup. Kdo dává do jídla místo protlaku kečup, TO je Babica. Když nemáte víno, tak tam dejte pivo. To není variace, i když vám takové jemné chuťové nuance asi splývají.

Od určité úrovně je totiž samozřejmostí, že host ví, co si objednává a vyžaduje přesně ty suroviny, které se pod daným názvem jídla mají skrývat. Není to příliš složité, i když to pochopitelně vyžaduje jakési zásoby surovin.

0/−4
28.11.2012 14:38

P35a10v58e72l 97O11d14r11a84z33i13l 6244419767730

Takže nevařil. Kde pak berete tu drzost nazývat někoho jiného trollem?

0/−4
28.11.2012 12:43

P57a68v18e95l 60O42d84r55a93z78i78l 6434639897360

Bohužel, ani na druhý pokus se vám nepodařilo doložit své tvrzení, ergo lžete.

Samozřejmě vám chválím, že toho lhaní necháte, ztrapnil jste se dostatečně. Pěkný den! :-)

0/−5
28.11.2012 12:28

B91a26r72b41o80r67a 77D46o25s44k88o74č55i89l31o88v10á 3291550366872

měla jsem možnost si první díl prostudovat a přišlo mi to celkem dobrý, kamarádka co z toho vaří je celkem spokojená, nicméně nás udivilo, že třeba u čočky je v postupu napsáno, že se osolí před vařením. Jedna z moudrostí od předků zní, že luštěniny se solí až když jsou uvařený, protože jinak ztvrdnou (a to jsem sondovala v okolí a zdaleka nejsem s tímto názorem jediná), stejně tak mě babička učila, že třeba do zelňačky se nemají vařit brambory dohrodady s kyselým zelím (jak je uvedeno v kuchařce), protože se neuvaří.....................................nicméně se přiznám, že jsem zatím nezkoušela vařit čočku se solí od začátku, takže je možné, že je to jen přežitý blud:-/

+3/−5
28.11.2012 10:59
Foto

E68v87a 91P80a91l24l13o78t29t31o 6708470937964

Já to zkoušela. ;-D Je to blud. V osolené vodě se čočka normálně uvaří, rozhodně není tvrdá...

Ovšem je třeba se zamyset i nad tím, co si kdo představujeme pod pojmem "uvařená čočka". Já nesnáším vyloženě rozvařenou ala školní jídelna, takže pokud se třeba někdo o takovou pokouší, pak to ve slané vodě třeba nejde... To zas nevím já, rozvářet čočku na kaši jsem nezkoušela v žádné vodě... :-)

+2/0
28.11.2012 15:51

M20i96c68h44a92l 89M89e70d79e25k 4525207102132

Ona se navíc čočka vaří na rozdíl od jiných luštěnin relativně rychle a není ji nutné namáčet přes noc. A přitom na to narazíte v mnoha renomovaných kuchařkách.

+1/0
28.11.2012 17:02

P56e88t43r 43Z44i98e13n57t83e49k 4107740626434

brambora se v kyselém zelí uvaří, alem nohem pomaleji, zase se pak nerozvařují. je to ideální do hospody, kde jídla ohříváte

0/0
28.11.2012 17:40

K46a25t67e14ř17i94n33a 78V13a60š21á43k97o77v26á 5211642499145

tak ja to nikdy neslysela, a varila jsem se soli. Toto jsem slysela akorat o jatrech, a tam to fakt plati :-)

+1/0
29.11.2012 17:16

O13s74k71a41r 37K14o59v96a16ř49í83k 8930913255360

Chtěl jsem tuhle knížku koupit tatíkovi pod stromek,ale jelikož už  od mládí dělá zabíjačky,tak mi to přijde jako zbytečnost.

Nicméně,obě knihy jsou velmi povedené a na velmi vysoké úrovni.Jsou to poctivé recepty.Moc mě neberou tuctové kuchařky o 1000 stránkách,kde je sice hromada receptů,ale ty se moc neliší.Takže skvělá práce pane Vaňku.

Jinak mám Kuchařskou školu M.Svobodové z počátku minulého století a to je doslova poklad.

0/−1
28.11.2012 10:41

J37a43n 10R84a16m91b17o33u20s39e81k 4325655155797

Na těchto kuchařkách je vidět perfektní poměr "cena x výkon". Každé jídlo má svou logiku, receptů není milión, gramáže jsou precizní a postupy detailní. Navíc si tímto Prakul buduje velmi kvalitní značku, která by se  mohla hodit při jednání o licence na překlady světových knih o vaření do našeho jazyka. Třeba se jednou dočkáme i magického díla "Modernist Cuisine" v českém jazyce :-)

+2/−1
28.11.2012 10:34

L67a38d45i34s58l40a70v53a 35S76t13r45n36a71d63o76v26a 3518814501882

Mám první díl Poklady ,ano souhlasím jsou tam bezvadné recepty , jenže na maloměstě neseženu ani křepelku ani srnčí a ani kance ..za mě  zbytečné recepty, je jich tam dost na tohle téma.Jinak Ok , vše bezvadně napsáno , srozumitelně , lidsky. Cena byla 400.-

+2/−3
28.11.2012 9:06

P76a63v64e97l 21O67d48r31a96z31i36l 6414119687260

Neseženete srnčí ani kance? 8-o

0/0
28.11.2012 14:53

J65i56ř89í 77K95u71r56a 4587386874718

Mám obě knížky a fascinuje mě jedna věc. Pokud ovížíte a dodržíte recpt na gram tak to prostě sedí - navíc se mi líbí, že tam Roman přesně popisuje kolik je lžíce sádla nebo mouky, apod. Takto by měla vypadat každá kuchařka a ne dejte tam tři čtvrtě hrnku toho a pak toho a v kuchařce je 1000receptů a žádný pořádný. Romane fandím Vám a jen tak dál. Jo a prosba nemohla by vzniknout kuchařka třeba z Francie podobně popsaná?!

+3/−1
28.11.2012 9:03

P95a48v75e15l 16O24d32r39a77z60i80l 6694609297130

No, jestli tam budou populistické bláboly, jako v "Pekle na talíři," tak to ani nemá cenu číst.

Díl o olivových olejích je něco, za co by pan Vaněk už nikdy v životě neměl vylézt do médií bez řádné vrstvy popela na hlavě.

+3/−17
28.11.2012 8:50

T15o13m78á80š 18M93a69r93n60ý 1591935912712

Vysvětli nám teda pravdu o olejích ty, ó Moudrý ...

+4/−1
28.11.2012 9:04

P91a15v17e15l 68O32d95r51a81z30i26l 6304279787390

To je prosté. Pokud mám olej, jehož nejdůležitější vlastností je výroba za studena, tak ho asi nedávám na smažení, že. Můžu, samozřejmě, můžu taky dělat vývar z Evianu.

+3/−6
28.11.2012 12:14

M47i15c74h30a26l 76M68e50d54e58k 4165627122782

Vy jste ale odborník. Vtip je v tom, že na olejích lisovaných za studena se smažilo tisíce let před tím, než jste se narodil. Protože jiný způsob výroby nebyl. Tudíž k tradičním postupům patří i použití těchto olejů. To musí být jasné nejen každému, kdo zná historii, ale i lidem, kteří jsou schopni alespoň základního logického myšlení.

+5/0
28.11.2012 12:19

P81a54v56e29l 40O66d84r55a72z63i91l 6964169637310

Čemu přesně na větě "teplo ničí cenné vlastnosti oleje" vlastně nerozumíte? Proč píšete o logickém myšlení, když ho nejste zjevně schopen?

+3/−2
28.11.2012 12:27

P58a64v86e76l 89O63d22r54a29z70i55l 6254459657590

P.S. a vy fakt smažíte řízky na extra vergine? ;-D;-D;-D

+3/−2
28.11.2012 12:30





Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je součástí koncernu AGROFERT ovládaného Ing. Andrejem Babišem.