Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Diskuse k článku

V kupovaných majonézách téměř nenajdete žloutek. Udělejte si domácí

Ani označení národní značkou kvality potravin Klasa neznamená, že nekupujete ošizený výrobek. Ukázaly to testy spotřebitelského časopisu dTest, když se před Vánocemi zajímal o kvalitu majonéz na českém trhu. V sedmi ze sedmnácti testovaných výrobků odhalily nedostatečný podíl vaječných žloutků.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

O69s55k73a54r 80K77o96v64a73ř52í30k 8780603815940

domácí je vynikající...R^

0/0
4.12.2012 23:16

M23a75r90e81k 41B31o11j10a26n75o82v41s69k80ý 1377227740401

Tam majonéza na obrázku je rozhodně obarvená ;-D

0/0
4.12.2012 18:32

M40a80r43t94i22n 39J31i67z18d48n36ý 3975281761556

pro podvodniky 5 mega pokuty a vono je to prejde

0/0
4.12.2012 18:09

P15a44v65e48l 86O98d48r54a72z38i15l 6944649947910

Pěkné, ale postrádám informaci o ošetření vajec proti Salmonella enteridis, což je klíčový postup při výrobě průmyslové majonézy - použití pasterovaných vajec. Jejich domácí příprava nepatří mezi nejjednodušší. Rizikem jsou nedostatečně ošetřená vejce zejména pro děti, seniory, gravidní ženy a osoby s oslabenou imunitou.

+3/−5
4.12.2012 12:31

P24a17v13e29l 51B23u26r27d62a 3607598738227

kdybys měl dTest tak tam je přesný technologický postup napsaný i s tepelným opracováním....

+1/0
4.12.2012 13:33

P62a73v27e56l 16O84d63r46a70z72i86l 6404919357690

Tak já postup znám, ostatně je na to celá řada patentů, kde je to vysvětleno zcela přesně, ale na všichni čtenáři idnes mají dTest a nebo ty patenty a proto je, myslím, dobré, na tato rizika upozornit. Následky mohou být velmi vážné.

+2/−2
4.12.2012 14:15

M66a16r44e65k 71B25u33r29z93a 7977341422887

Dobrý den, s tou salmonelou je to clovek od cloveka. Ja osobne delam tuto majonezu od te doby, co jsme to zkouseli. Snazim se pri tom dodrzovat nekolik veci. Vejce by melo byt co nejcerstvejsi. Tzn.: vyzkousim nejprve, zda ve vode klesne ke dnu. Cim starsi vejce, tim vetsi tendence ma plavat. Jde o to, ze salmonela pochazi ze skorapky, kdyz je vejce stare, muze se postupne "probojovat" dovnitr i skrz skorapku. Druha zasada je vejce pred rozklepnutim dukladne umyt - a pak i ruce. Rozklepnout a nestourat se ve smesi rukama, na ochutnani vzit lzicku. Dosud jsem nemel problem. Driv se pouzivaly jen vajicka od domacich slepic a ty byly jinak zadelane od hovinek :-) Marek, Hobby

+8/−1
4.12.2012 14:23

P26a12v87e37l 35O35d91r98a20z58i87l 6784409557530

Ano, máte pravdu, kontaminace žloutku prostupem z povrchu skořápky není moc pravděpodobná, ano, může nastat při neopatrném rozbití vejce (což si pomydlíme žloutek do bílku čili stejně špatně pro výrobu majonézy). Horší je, pokud salmonela nakazila ovaria či vejcovod, tehdy se vejce infikuje před tvorbou skořápky. Nicméně statistika je relativně příznivá. Ostatně, do tataráku vám nejspíš také nedají vejce pasterované a to prosím v hospodě. Cukráři naproti tomu smí používat jen pasterovaná vejce.

Problém s domácí pasterací je ten, že lecitin, který odpovídá za emulgaci majonézy, moc tepla nevydrží. :-)

0/−1
4.12.2012 14:37

P43a25v87e58l 86O55d60r56a25z92i11l 6964389547320

Pozn: jeden z diskutérů z Austrálie popisoval domácí výrobu majonézy a o nějakém zdravotním riziku vůbec nevěděl, čili skutečně nejde o nějakou závažnou hrozbu, doplňoval jsem jen pro úplnost.:-)

0/0
4.12.2012 15:10

M57a80r52e74k 29B67u84r59z15a 7667431702557

Dobry den,

muzete se nam, prosim, ozvat pres Tip redakci? Dekuju. Marek

0/0
4.12.2012 15:58

K57a56t85e41ř69i79n84a 78V19a74š54á42k65o55v72á 5431342379625

no, ja jim vejce i syrova, a nic mi nikdy nebylo. Ono ve spouste veci je to hlavne o tom bububu, a cim vic mate strachu, tim jste k problemu nachylnejsi. Pokud o nem vim, nemam problem si intuitivne nacitit, zda je toto konkretni pro me vhodne - a nemam problem. :-) Navic je to zadarmo. ;-D

+2/−1
4.12.2012 17:48

P53a86v10e16l 36O64d35r84a58z64i82l 6914529837140

Tak samozřejmě, řada lidí se nepoutá v autě a ještě se jim nic nestalo, řada lidí nemá dotažený zásuvky a ještě nevyhořeli, podobných přikladů je celá řada.

0/0
5.12.2012 12:15

H97a68n16a 68M37a58l68á 4537489169968

Uplynula už delší doba od diskuze.Salmonely se bát je nesmysl.Já si dělám majonézu a tatarku už hodně let.O éčka nestojím.Celé vejce,jen trošku soli,když potřebuju více majonézy,přidám lžíci okurkové vody.Ponořím mixér a přilévám slunečnicový olej do potřebné hustoty.V životě nikdo salmonelu neměl.ALE - nepoužívám levná vajíčka z marketů,chodím na trh pro čerstvá R^ Kdo dostane salmonelu,má špatnou imunitu a tuto musí řešit.Prostě - naše rodina nejsou žádní chcípáčci :-) :-P

0/0
30.12.2012 19:54

J42a63n 21S21k26o80v38a80j26s67a 1575494597765

Celou dobu do lidí hustí jak je žloutek zdrojem chlesterolu.Když se výrobcům podaří jeho výskyt eliminovat, tak se zase najde nějaký debil, který poukáže na to že tam zase není;-D;-D;-D;-D;-D

+6/−9
4.12.2012 12:21

J43i93ř36í 23E36r81b11e57n 1603574146367

No, taky nikdo netvrdí, že máš sníst kilo majonézy na posezení :-)

+6/0
4.12.2012 13:06

P64a10v13e84l 43B61u10r38d32a 3717738468487

v časopise je napsaný celý postup i co s bílkem pokud si majonézu děláš domácí podle starýho receptu a pokud se nepletu tak žloutek špatný cholesterol ale v bílku je zase dobrý cholesterol takže žádný bu bu bu prostě se to neguje....

0/0
4.12.2012 13:36

P12a63v70e67l 46B50u28r56d91a 3927648418407

jo a 8 ks žloutků je na 1kg majonézy tak nevím co se hned děsíte cholesterolu z vajec.... Horší je to spíš s tím olejem co se do majonézy přidává toho je tam 780g na 1kg majonézy...... Takže se neděste vajec.... Nejhorší smrt je z vyděšení

+10/0
4.12.2012 13:40

P21a33v94e83l 13O63d17r88a25z37i77l 6414349947490

Bez záruky správnosti:

http://www.paleolifestyle.cz/2012/08/07/chris-kresser-ta-nejdulezitejsi-vec-kterou-jste-nejspis-nevedeli-o-cholesterolu/

0/0
4.12.2012 14:26

J30a53n 70R30a89m73b33o28u39s89e24k 4165845795717

To máte pravdu, vždycky se najde nějaký debil......

+2/0
4.12.2012 15:00





Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.