Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Diskuse k článku

V kupovaných majonézách téměř nenajdete žloutek. Udělejte si domácí

Ani označení národní značkou kvality potravin Klasa neznamená, že nekupujete ošizený výrobek. Ukázaly to testy spotřebitelského časopisu dTest, když se před Vánocemi zajímal o kvalitu majonéz na českém trhu. V sedmi ze sedmnácti testovaných výrobků odhalily nedostatečný podíl vaječných žloutků.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

O33s96k73a56r 43K89o20v73a46ř61í98k 8540633495700

domácí je vynikající...R^

0/0
4.12.2012 23:16

M14a27r83e34k 54B53o58j68a87n40o25v35s98k74ý 1107857320941

Tam majonéza na obrázku je rozhodně obarvená ;-D

0/0
4.12.2012 18:32

M93a28r92t49i75n 13J41i43z26d68n96ý 3805241601836

pro podvodniky 5 mega pokuty a vono je to prejde

0/0
4.12.2012 18:09

P29a74v90e96l 58O40d73r38a85z26i27l 6644209977460

Pěkné, ale postrádám informaci o ošetření vajec proti Salmonella enteridis, což je klíčový postup při výrobě průmyslové majonézy - použití pasterovaných vajec. Jejich domácí příprava nepatří mezi nejjednodušší. Rizikem jsou nedostatečně ošetřená vejce zejména pro děti, seniory, gravidní ženy a osoby s oslabenou imunitou.

+3/−5
4.12.2012 12:31

P74a75v58e69l 30B77u63r51d80a 3927218378887

kdybys měl dTest tak tam je přesný technologický postup napsaný i s tepelným opracováním....

+1/0
4.12.2012 13:33

P70a16v25e63l 50O46d55r34a94z35i46l 6624549647620

Tak já postup znám, ostatně je na to celá řada patentů, kde je to vysvětleno zcela přesně, ale na všichni čtenáři idnes mají dTest a nebo ty patenty a proto je, myslím, dobré, na tato rizika upozornit. Následky mohou být velmi vážné.

+2/−2
4.12.2012 14:15

M58a84r76e32k 28B32u31r15z65a 7907621842647

Dobrý den, s tou salmonelou je to clovek od cloveka. Ja osobne delam tuto majonezu od te doby, co jsme to zkouseli. Snazim se pri tom dodrzovat nekolik veci. Vejce by melo byt co nejcerstvejsi. Tzn.: vyzkousim nejprve, zda ve vode klesne ke dnu. Cim starsi vejce, tim vetsi tendence ma plavat. Jde o to, ze salmonela pochazi ze skorapky, kdyz je vejce stare, muze se postupne "probojovat" dovnitr i skrz skorapku. Druha zasada je vejce pred rozklepnutim dukladne umyt - a pak i ruce. Rozklepnout a nestourat se ve smesi rukama, na ochutnani vzit lzicku. Dosud jsem nemel problem. Driv se pouzivaly jen vajicka od domacich slepic a ty byly jinak zadelane od hovinek :-) Marek, Hobby

+8/−1
4.12.2012 14:23

P33a20v13e46l 13O84d66r79a11z63i23l 6734519217790

Ano, máte pravdu, kontaminace žloutku prostupem z povrchu skořápky není moc pravděpodobná, ano, může nastat při neopatrném rozbití vejce (což si pomydlíme žloutek do bílku čili stejně špatně pro výrobu majonézy). Horší je, pokud salmonela nakazila ovaria či vejcovod, tehdy se vejce infikuje před tvorbou skořápky. Nicméně statistika je relativně příznivá. Ostatně, do tataráku vám nejspíš také nedají vejce pasterované a to prosím v hospodě. Cukráři naproti tomu smí používat jen pasterovaná vejce.

Problém s domácí pasterací je ten, že lecitin, který odpovídá za emulgaci majonézy, moc tepla nevydrží. :-)

0/−1
4.12.2012 14:37

P49a21v16e75l 23O11d91r94a26z87i19l 6654489117580

Pozn: jeden z diskutérů z Austrálie popisoval domácí výrobu majonézy a o nějakém zdravotním riziku vůbec nevěděl, čili skutečně nejde o nějakou závažnou hrozbu, doplňoval jsem jen pro úplnost.:-)

0/0
4.12.2012 15:10

M72a86r61e89k 10B84u31r98z59a 7687961822577

Dobry den,

muzete se nam, prosim, ozvat pres Tip redakci? Dekuju. Marek

0/0
4.12.2012 15:58

K31a62t58e75ř21i51n64a 53V83a86š70á63k41o24v86á 5581922289285

no, ja jim vejce i syrova, a nic mi nikdy nebylo. Ono ve spouste veci je to hlavne o tom bububu, a cim vic mate strachu, tim jste k problemu nachylnejsi. Pokud o nem vim, nemam problem si intuitivne nacitit, zda je toto konkretni pro me vhodne - a nemam problem. :-) Navic je to zadarmo. ;-D

+2/−1
4.12.2012 17:48

P77a51v89e36l 21O61d20r94a28z22i56l 6164259277430

Tak samozřejmě, řada lidí se nepoutá v autě a ještě se jim nic nestalo, řada lidí nemá dotažený zásuvky a ještě nevyhořeli, podobných přikladů je celá řada.

0/0
5.12.2012 12:15

H73a62n39a 42M54a95l45á 4157889109898

Uplynula už delší doba od diskuze.Salmonely se bát je nesmysl.Já si dělám majonézu a tatarku už hodně let.O éčka nestojím.Celé vejce,jen trošku soli,když potřebuju více majonézy,přidám lžíci okurkové vody.Ponořím mixér a přilévám slunečnicový olej do potřebné hustoty.V životě nikdo salmonelu neměl.ALE - nepoužívám levná vajíčka z marketů,chodím na trh pro čerstvá R^ Kdo dostane salmonelu,má špatnou imunitu a tuto musí řešit.Prostě - naše rodina nejsou žádní chcípáčci :-) :-P

0/0
30.12.2012 19:54

J36a68n 69S43k50o65v50a77j14s16a 1405364467245

Celou dobu do lidí hustí jak je žloutek zdrojem chlesterolu.Když se výrobcům podaří jeho výskyt eliminovat, tak se zase najde nějaký debil, který poukáže na to že tam zase není;-D;-D;-D;-D;-D

+6/−9
4.12.2012 12:21

J10i56ř45í 41E37r79b55e45n 1963494336287

No, taky nikdo netvrdí, že máš sníst kilo majonézy na posezení :-)

+6/0
4.12.2012 13:06

P60a72v31e41l 45B11u35r31d34a 3507348838717

v časopise je napsaný celý postup i co s bílkem pokud si majonézu děláš domácí podle starýho receptu a pokud se nepletu tak žloutek špatný cholesterol ale v bílku je zase dobrý cholesterol takže žádný bu bu bu prostě se to neguje....

0/0
4.12.2012 13:36

P89a65v46e23l 37B43u36r91d28a 3537498108727

jo a 8 ks žloutků je na 1kg majonézy tak nevím co se hned děsíte cholesterolu z vajec.... Horší je to spíš s tím olejem co se do majonézy přidává toho je tam 780g na 1kg majonézy...... Takže se neděste vajec.... Nejhorší smrt je z vyděšení

+10/0
4.12.2012 13:40

P61a30v44e90l 71O30d19r31a15z77i56l 6714699397100

Bez záruky správnosti:

http://www.paleolifestyle.cz/2012/08/07/chris-kresser-ta-nejdulezitejsi-vec-kterou-jste-nejspis-nevedeli-o-cholesterolu/

0/0
4.12.2012 14:26

J25a88n 59R31a61m69b46o23u18s31e69k 4165965365417

To máte pravdu, vždycky se najde nějaký debil......

+2/0
4.12.2012 15:00







Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.