Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Diskuse k článku

V kupovaných majonézách téměř nenajdete žloutek. Udělejte si domácí

Ani označení národní značkou kvality potravin Klasa neznamená, že nekupujete ošizený výrobek. Ukázaly to testy spotřebitelského časopisu dTest, když se před Vánocemi zajímal o kvalitu majonéz na českém trhu. V sedmi ze sedmnácti testovaných výrobků odhalily nedostatečný podíl vaječných žloutků.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

O68s28k26a62r 95K30o92v78a20ř82í19k 8610363855660

domácí je vynikající...R^

0/0
4.12.2012 23:16

M96a47r48e51k 53B60o17j95a38n20o85v39s10k56ý 1127707610471

Tam majonéza na obrázku je rozhodně obarvená ;-D

0/0
4.12.2012 18:32

M20a23r10t11i13n 34J91i66z30d45n22ý 3755831131816

pro podvodniky 5 mega pokuty a vono je to prejde

0/0
4.12.2012 18:09

P68a11v75e97l 41O89d77r61a31z87i51l 6204909927310

Pěkné, ale postrádám informaci o ošetření vajec proti Salmonella enteridis, což je klíčový postup při výrobě průmyslové majonézy - použití pasterovaných vajec. Jejich domácí příprava nepatří mezi nejjednodušší. Rizikem jsou nedostatečně ošetřená vejce zejména pro děti, seniory, gravidní ženy a osoby s oslabenou imunitou.

+3/−5
4.12.2012 12:31

P18a21v56e23l 25B72u66r95d44a 3237598858397

kdybys měl dTest tak tam je přesný technologický postup napsaný i s tepelným opracováním....

+1/0
4.12.2012 13:33

P70a82v62e35l 82O57d40r54a35z71i30l 6564429617770

Tak já postup znám, ostatně je na to celá řada patentů, kde je to vysvětleno zcela přesně, ale na všichni čtenáři idnes mají dTest a nebo ty patenty a proto je, myslím, dobré, na tato rizika upozornit. Následky mohou být velmi vážné.

+2/−2
4.12.2012 14:15

M23a60r24e11k 72B97u36r11z28a 7707861192117

Dobrý den, s tou salmonelou je to clovek od cloveka. Ja osobne delam tuto majonezu od te doby, co jsme to zkouseli. Snazim se pri tom dodrzovat nekolik veci. Vejce by melo byt co nejcerstvejsi. Tzn.: vyzkousim nejprve, zda ve vode klesne ke dnu. Cim starsi vejce, tim vetsi tendence ma plavat. Jde o to, ze salmonela pochazi ze skorapky, kdyz je vejce stare, muze se postupne "probojovat" dovnitr i skrz skorapku. Druha zasada je vejce pred rozklepnutim dukladne umyt - a pak i ruce. Rozklepnout a nestourat se ve smesi rukama, na ochutnani vzit lzicku. Dosud jsem nemel problem. Driv se pouzivaly jen vajicka od domacich slepic a ty byly jinak zadelane od hovinek :-) Marek, Hobby

+8/−1
4.12.2012 14:23

P15a40v84e81l 13O47d89r47a34z25i36l 6424619767810

Ano, máte pravdu, kontaminace žloutku prostupem z povrchu skořápky není moc pravděpodobná, ano, může nastat při neopatrném rozbití vejce (což si pomydlíme žloutek do bílku čili stejně špatně pro výrobu majonézy). Horší je, pokud salmonela nakazila ovaria či vejcovod, tehdy se vejce infikuje před tvorbou skořápky. Nicméně statistika je relativně příznivá. Ostatně, do tataráku vám nejspíš také nedají vejce pasterované a to prosím v hospodě. Cukráři naproti tomu smí používat jen pasterovaná vejce.

Problém s domácí pasterací je ten, že lecitin, který odpovídá za emulgaci majonézy, moc tepla nevydrží. :-)

0/−1
4.12.2012 14:37

P49a36v66e82l 20O88d81r82a98z57i22l 6414439817430

Pozn: jeden z diskutérů z Austrálie popisoval domácí výrobu majonézy a o nějakém zdravotním riziku vůbec nevěděl, čili skutečně nejde o nějakou závažnou hrozbu, doplňoval jsem jen pro úplnost.:-)

0/0
4.12.2012 15:10

M64a94r48e39k 48B93u86r48z53a 7937711402887

Dobry den,

muzete se nam, prosim, ozvat pres Tip redakci? Dekuju. Marek

0/0
4.12.2012 15:58

K45a86t67e20ř31i54n61a 91V13a14š97á22k33o57v85á 5331892169555

no, ja jim vejce i syrova, a nic mi nikdy nebylo. Ono ve spouste veci je to hlavne o tom bububu, a cim vic mate strachu, tim jste k problemu nachylnejsi. Pokud o nem vim, nemam problem si intuitivne nacitit, zda je toto konkretni pro me vhodne - a nemam problem. :-) Navic je to zadarmo. ;-D

+2/−1
4.12.2012 17:48

P64a89v59e41l 93O32d37r86a61z87i23l 6874489577920

Tak samozřejmě, řada lidí se nepoutá v autě a ještě se jim nic nestalo, řada lidí nemá dotažený zásuvky a ještě nevyhořeli, podobných přikladů je celá řada.

0/0
5.12.2012 12:15

H47a21n89a 12M20a88l30á 4517609899498

Uplynula už delší doba od diskuze.Salmonely se bát je nesmysl.Já si dělám majonézu a tatarku už hodně let.O éčka nestojím.Celé vejce,jen trošku soli,když potřebuju více majonézy,přidám lžíci okurkové vody.Ponořím mixér a přilévám slunečnicový olej do potřebné hustoty.V životě nikdo salmonelu neměl.ALE - nepoužívám levná vajíčka z marketů,chodím na trh pro čerstvá R^ Kdo dostane salmonelu,má špatnou imunitu a tuto musí řešit.Prostě - naše rodina nejsou žádní chcípáčci :-) :-P

0/0
30.12.2012 19:54

J26a25n 46S11k25o62v86a25j74s97a 1845554737865

Celou dobu do lidí hustí jak je žloutek zdrojem chlesterolu.Když se výrobcům podaří jeho výskyt eliminovat, tak se zase najde nějaký debil, který poukáže na to že tam zase není;-D;-D;-D;-D;-D

+6/−9
4.12.2012 12:21

J92i66ř98í 14E89r25b59e63n 1403204736427

No, taky nikdo netvrdí, že máš sníst kilo majonézy na posezení :-)

+6/0
4.12.2012 13:06

P87a95v65e44l 48B97u51r53d16a 3217508608717

v časopise je napsaný celý postup i co s bílkem pokud si majonézu děláš domácí podle starýho receptu a pokud se nepletu tak žloutek špatný cholesterol ale v bílku je zase dobrý cholesterol takže žádný bu bu bu prostě se to neguje....

0/0
4.12.2012 13:36

P60a11v33e82l 93B62u65r26d24a 3267328318477

jo a 8 ks žloutků je na 1kg majonézy tak nevím co se hned děsíte cholesterolu z vajec.... Horší je to spíš s tím olejem co se do majonézy přidává toho je tam 780g na 1kg majonézy...... Takže se neděste vajec.... Nejhorší smrt je z vyděšení

+10/0
4.12.2012 13:40

P70a73v89e61l 84O36d36r81a73z90i58l 6404599857140

Bez záruky správnosti:

http://www.paleolifestyle.cz/2012/08/07/chris-kresser-ta-nejdulezitejsi-vec-kterou-jste-nejspis-nevedeli-o-cholesterolu/

0/0
4.12.2012 14:26

J29a80n 80R26a48m41b39o24u36s80e45k 4565185265737

To máte pravdu, vždycky se najde nějaký debil......

+2/0
4.12.2012 15:00







Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.