Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Diskuse k článku

Jak na to, aby vám syrové vejce v domácí majonéze nezkazilo Vánoce

Hrozba salmonely mnohé z nás před přípravou bramborového salátu nažene k regálům s hotovou majonézou, ačkoliv jsou některé z nich podle posledních testů s kvalitou na štíru. Jenže tradiční štědrovečerní salát chce své.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

M89i19r63o96s90l73a70v22a 30N90ě36m41c69o25v67á 1441312506608

Pokud chci tradiční štědrovečerní salát, tak jogurt nebo zakysaná smetana nejsou věcí toho co nechci, ty tam prostě nepatřily, nepatří a patřit nikdy nebudou. Pokud chci nějakou in módní věc z nepřirozeně odtučněnou (čili nepříliš zdravou) smetanou nebo normální smetanou obsahující patnáct procent živočišného tuku, tak si ji neudělám na Štědrý večer.  Jindy se na stole objevuje jako německý brambor salát, ale prostě je to jindy. 

Majonéza je tuk rostlinný neboli to, co se dnes vychvaluje jako omega 3 kyseliny :) A navíc jsem ji prostě vždycky měla ráda.

0/0
22.12.2012 23:24

M10i56c96h41a64l 25M57i48l77l20e14r 9716142669642

majoneza sama o sobe NENI rostlinny tuk. Je to pripravena pochutina, vyrobena z jednoho z druhu oleju(=rostlinnych tuku) a zloutku nebo celych vajec a s pridanymi prichutemi.

Vzhledem k rovnovaze v pomeru vejce : olej hodne na strane oleje, vlastnosti majonezy ovlivnuje predevsim typ oleje, ktery se na jeji vyrobu pouzije.

Omega -3 kyseliny jsou obsazeny predevsim v rybich olejich a ve zloutcich, jen hodne malo je obsazeno v tech nekolika druzich rostlinnych oleju, ktere se vetsinou na majonezu nepouzivaji. Nasleduje odkaz na stranku obsahujici tabulku oleju pouzivanych v kuchyni a jejich vlastnosti/slozeni.

Tyto vlastnosti pak zdedi majoneza z nich pripravena.

http://en.wikipedia.org/wiki/Cooking_oil

+2/0
23.12.2012 4:16

M19i62r93o65s17l27a85v54a 32N19ě30m72c48o49v82á 1321662266228

Nemusíte vše chápat hned do písmene. Majonéza je rostlinný tuk čili ten tam tvoří drtivou převahu v surovinách. Používání klasických rostlinných tuků, které mají více omega 3 kyselin je naprostou normou. Neslyšela jsem o tom, že by ji někdo dělal ze sádla. 

Nenasycené kyseliny obsahují u nás nejrozšířenější řepkový olej a slunečnicový olej. 

http://cs.wikipedia.org/wiki/%C5%98epkov%C3%BD_olej

http://cs.wikipedia.org/wiki/Slune%C4%8Dnicov%C3%BD_olej

0/0
23.12.2012 11:18

M35i83c74h61a24l 29M79i69l97l17e62r 9356272779742

rostlinny tuk je svou definici tuk puvodem z rostlin. Majoneza se v zadne rostline nevyskytuje, tudiz NENI jako rostlinny tuk klasifikovana a neni samozrejme na seznamu rostlinnych tuku.

Majoneza z repkoveho ani ze slunecnicoveho oleje se nepovazuje za zadny zvlast vyznamny zdroj omega 3 kyselin v lidske potrave. Kdo chce zvysit podil omega 3 a 6 ve sve strave, bude predevsim jist tucne ryby vicekrat tydne, ne si k snidani mazat chleba majonezou!

Nejak mi nejde do hlavy proc se najednou ohanis majonezou jako zdravou vyzivou po tom, co jsi napsala, ze na vanoce jde predevsim o to, aby si clovek pochutnal a uzil si to, ne blbnul s dietou. Ta dve prohlaseni proste nejdou dohromady.8-o

+2/0
24.12.2012 0:48

J58a60n26a 45K95o37v89a35ř34í92k24o42v34á 1803603966770

Majonézu si dělám doma celý život. Vejce kupuji v obchodě. Nikdy jsem salmonelou neonemocněla, takže na domácí majonézu nenechám dopustit. R^Salmonelu jsem chytla 2x v restauraci.;-(

+2/0
22.12.2012 14:42

L87a39d15a 50N88o81v34a67k 4102643607

takže statisticky vzato tě čeká letos salmonela...

0/−1
22.12.2012 17:17

L36a54d43a 71N21o31v14a85k 4932763907

koupit si hotovou majonézu...?

0/0
22.12.2012 11:55
Foto

J87a42n 68R41a36u42t67e82n90k20r76a57n83c 8377949506906

Pokud chceme v domácích podmínkách pasterizovat vejce, 3min na 60 určitě nestačí... interní teplota ve vejci 60 nedosáhne... Celkem uznávaná autorita Douglas Baldwin uvádí ve svém materiálu: http://www.douglasbaldwin.com/sous-vide.html#Pasteurized_in_Shell_Egg

 75minut na 57 stupnu.

Nicmene k tomu je v domacich podminkach potřeba dost práce, a nedokážu si dost dobře představit jak se dá tohle provádět ve velkém bez sous vide vybavení...

Nicméně pokud by někdo měl strach, tak toto je dle metodik několika potravinářských a mikrobiologických autorit dostatečné na zahubení salmonely apod.

Navíc takto je vejce v syrovém stavu, jen bílek je trochu zakalený do mléčna, ale stále se dá vyšlehat do sněhu a zpracovávat jako syrový...

+1/0
21.12.2012 12:04

V60l61a84d68i82m55i63r 22C70h20y55l40i13k 1690199457286

Suhlasim .Ja to poznam tak ze 50 stupnou 90 minut. :-)

0/0
21.12.2012 16:50

L97a78d17a 30N98o42v56a32k 4162753977

normálně do mikrovlnky na deset minut...R^

+1/−1
22.12.2012 11:56

P58a92v79e60l 68O29d27r20a31z36i75l 6704579857940

Ono je totiž podstatné, že v tom návodu se vejce dají do studené vody a na těch 60 se zahřívají, čili v závislosti na použitém ohřívadle bude výsledná teplota žloutku (co nás zajímá) určitě vyšší, než když by se vejce jen dala na 3 minuty do teplé vody.

0/0
23.12.2012 14:48

D38a97l73i54b90o78r 77B75a16r95a18n43e38k 9543186693346

jak teda poznam to vejce z bezpecneho chovu?

0/0
21.12.2012 11:43

P62a83v61e11l 90O38d30r81a42z42i74l 6694229827780

Je to tam popsáno. Na krámě by měla být POUZE vejce z bezepčného chovu, tedy dlouhodobě sledovaného. Obecně se dá říct, že nejlepší jsou ta pasterovaná vejce v malém balení (5kg žloutku asi doma málokdo udá).

0/0
21.12.2012 12:08

D32a35l87i65b53o37r 98B91a61r84a45n32e24k 9203566843686

ja mel za to, ze je to nekde v tech pismenkach a cislech primo na vajicku... kdyz tam neco z toho znamena, jak maji velkou klec...

0/−1
21.12.2012 15:05

P52a23v68e66l 56O74d56r64a40z79i31l 6664949967830

No, vejce z nikoliv bezpečného chovu žádná písmenka nemá.

0/0
23.12.2012 14:46

J69o29s77e84f 27S18c77h71m77i47d39t 5863807803442

Konečně pořádnej titulek. :)

+2/0
21.12.2012 11:31
Foto

D22a88v28i15d 13K64o18m31á67r94e18k 3443850420118

Asi si letos zkusím udělat do salátu svojí majonézu,protože kupovat ty vodnaté hnusy plné náhražek od hellmans nebo podobných značek už mě fakt přestává bavit.Rv

+1/−2
21.12.2012 4:42







Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.