Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Diskuse k článku

Jak na to, aby vám syrové vejce v domácí majonéze nezkazilo Vánoce

Hrozba salmonely mnohé z nás před přípravou bramborového salátu nažene k regálům s hotovou majonézou, ačkoliv jsou některé z nich podle posledních testů s kvalitou na štíru. Jenže tradiční štědrovečerní salát chce své.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Foto

M78i80r28o85s30l96a87v58a 37N43ě52m18c86o24v95á 1311552236188

Pokud chci tradiční štědrovečerní salát, tak jogurt nebo zakysaná smetana nejsou věcí toho co nechci, ty tam prostě nepatřily, nepatří a patřit nikdy nebudou. Pokud chci nějakou in módní věc z nepřirozeně odtučněnou (čili nepříliš zdravou) smetanou nebo normální smetanou obsahující patnáct procent živočišného tuku, tak si ji neudělám na Štědrý večer.  Jindy se na stole objevuje jako německý brambor salát, ale prostě je to jindy. 

Majonéza je tuk rostlinný neboli to, co se dnes vychvaluje jako omega 3 kyseliny :) A navíc jsem ji prostě vždycky měla ráda.

0/0
22.12.2012 23:24

M94i65c87h86a93l 40M83i38l54l12e65r 9716352789422

majoneza sama o sobe NENI rostlinny tuk. Je to pripravena pochutina, vyrobena z jednoho z druhu oleju(=rostlinnych tuku) a zloutku nebo celych vajec a s pridanymi prichutemi.

Vzhledem k rovnovaze v pomeru vejce : olej hodne na strane oleje, vlastnosti majonezy ovlivnuje predevsim typ oleje, ktery se na jeji vyrobu pouzije.

Omega -3 kyseliny jsou obsazeny predevsim v rybich olejich a ve zloutcich, jen hodne malo je obsazeno v tech nekolika druzich rostlinnych oleju, ktere se vetsinou na majonezu nepouzivaji. Nasleduje odkaz na stranku obsahujici tabulku oleju pouzivanych v kuchyni a jejich vlastnosti/slozeni.

Tyto vlastnosti pak zdedi majoneza z nich pripravena.

http://en.wikipedia.org/wiki/Cooking_oil

+2/0
23.12.2012 4:16
Foto

M31i95r39o85s48l66a74v57a 13N45ě88m42c48o55v57á 1601662756988

Nemusíte vše chápat hned do písmene. Majonéza je rostlinný tuk čili ten tam tvoří drtivou převahu v surovinách. Používání klasických rostlinných tuků, které mají více omega 3 kyselin je naprostou normou. Neslyšela jsem o tom, že by ji někdo dělal ze sádla. 

Nenasycené kyseliny obsahují u nás nejrozšířenější řepkový olej a slunečnicový olej. 

http://cs.wikipedia.org/wiki/%C5%98epkov%C3%BD_olej

http://cs.wikipedia.org/wiki/Slune%C4%8Dnicov%C3%BD_olej

0/0
23.12.2012 11:18

M43i67c32h66a20l 90M64i19l11l64e96r 9596242639832

rostlinny tuk je svou definici tuk puvodem z rostlin. Majoneza se v zadne rostline nevyskytuje, tudiz NENI jako rostlinny tuk klasifikovana a neni samozrejme na seznamu rostlinnych tuku.

Majoneza z repkoveho ani ze slunecnicoveho oleje se nepovazuje za zadny zvlast vyznamny zdroj omega 3 kyselin v lidske potrave. Kdo chce zvysit podil omega 3 a 6 ve sve strave, bude predevsim jist tucne ryby vicekrat tydne, ne si k snidani mazat chleba majonezou!

Nejak mi nejde do hlavy proc se najednou ohanis majonezou jako zdravou vyzivou po tom, co jsi napsala, ze na vanoce jde predevsim o to, aby si clovek pochutnal a uzil si to, ne blbnul s dietou. Ta dve prohlaseni proste nejdou dohromady.8-o

+2/0
24.12.2012 0:48

J58a33n95a 75K79o85v98a35ř11í47k37o64v35á 1343183226320

Majonézu si dělám doma celý život. Vejce kupuji v obchodě. Nikdy jsem salmonelou neonemocněla, takže na domácí majonézu nenechám dopustit. R^Salmonelu jsem chytla 2x v restauraci.;-(

+2/0
22.12.2012 14:42

L33a78d30a 81N64o30v40a52k 4802433177

takže statisticky vzato tě čeká letos salmonela...

0/−1
22.12.2012 17:17

L47a22d80a 79N40o83v57a97k 4462123907

koupit si hotovou majonézu...?

0/0
22.12.2012 11:55
Foto

J49a20n 70R55a86u33t90e38n17k62r37a41n34c 8887549706356

Pokud chceme v domácích podmínkách pasterizovat vejce, 3min na 60 určitě nestačí... interní teplota ve vejci 60 nedosáhne... Celkem uznávaná autorita Douglas Baldwin uvádí ve svém materiálu: http://www.douglasbaldwin.com/sous-vide.html#Pasteurized_in_Shell_Egg

 75minut na 57 stupnu.

Nicmene k tomu je v domacich podminkach potřeba dost práce, a nedokážu si dost dobře představit jak se dá tohle provádět ve velkém bez sous vide vybavení...

Nicméně pokud by někdo měl strach, tak toto je dle metodik několika potravinářských a mikrobiologických autorit dostatečné na zahubení salmonely apod.

Navíc takto je vejce v syrovém stavu, jen bílek je trochu zakalený do mléčna, ale stále se dá vyšlehat do sněhu a zpracovávat jako syrový...

+1/0
21.12.2012 12:04

V98l26a54d97i31m78i94r 57C65h92y57l86i21k 1360429917496

Suhlasim .Ja to poznam tak ze 50 stupnou 90 minut. :-)

0/0
21.12.2012 16:50

L30a32d44a 61N38o89v42a20k 4862303237

normálně do mikrovlnky na deset minut...R^

+1/−1
22.12.2012 11:56

P30a52v71e76l 55O26d72r56a57z30i24l 6204549107880

Ono je totiž podstatné, že v tom návodu se vejce dají do studené vody a na těch 60 se zahřívají, čili v závislosti na použitém ohřívadle bude výsledná teplota žloutku (co nás zajímá) určitě vyšší, než když by se vejce jen dala na 3 minuty do teplé vody.

0/0
23.12.2012 14:48

D12a22l43i59b96o43r 83B46a77r28a38n43e59k 9943326623696

jak teda poznam to vejce z bezpecneho chovu?

0/0
21.12.2012 11:43

P49a14v24e55l 15O37d73r89a83z69i24l 6924149587870

Je to tam popsáno. Na krámě by měla být POUZE vejce z bezepčného chovu, tedy dlouhodobě sledovaného. Obecně se dá říct, že nejlepší jsou ta pasterovaná vejce v malém balení (5kg žloutku asi doma málokdo udá).

0/0
21.12.2012 12:08

D14a18l75i32b64o86r 40B21a18r19a22n79e22k 9423366783386

ja mel za to, ze je to nekde v tech pismenkach a cislech primo na vajicku... kdyz tam neco z toho znamena, jak maji velkou klec...

0/−1
21.12.2012 15:05

P90a79v59e58l 77O36d42r71a38z44i50l 6374569727860

No, vejce z nikoliv bezpečného chovu žádná písmenka nemá.

0/0
23.12.2012 14:46

J43o68s29e66f 90S72c74h64m41i38d91t 5893287953612

Konečně pořádnej titulek. :)

+2/0
21.12.2012 11:31
Foto

D81a74v56i43d 79K71o32m18á74r26e95k 3723160180148

Asi si letos zkusím udělat do salátu svojí majonézu,protože kupovat ty vodnaté hnusy plné náhražek od hellmans nebo podobných značek už mě fakt přestává bavit.Rv

+1/−2
21.12.2012 4:42







Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.