Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Diskuse k článku

Jak na to, aby vám syrové vejce v domácí majonéze nezkazilo Vánoce

Hrozba salmonely mnohé z nás před přípravou bramborového salátu nažene k regálům s hotovou majonézou, ačkoliv jsou některé z nich podle posledních testů s kvalitou na štíru. Jenže tradiční štědrovečerní salát chce své.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Foto

M74i54r65o15s42l12a21v60a 67N80ě22m84c73o39v52á 1701312676338

Pokud chci tradiční štědrovečerní salát, tak jogurt nebo zakysaná smetana nejsou věcí toho co nechci, ty tam prostě nepatřily, nepatří a patřit nikdy nebudou. Pokud chci nějakou in módní věc z nepřirozeně odtučněnou (čili nepříliš zdravou) smetanou nebo normální smetanou obsahující patnáct procent živočišného tuku, tak si ji neudělám na Štědrý večer.  Jindy se na stole objevuje jako německý brambor salát, ale prostě je to jindy. 

Majonéza je tuk rostlinný neboli to, co se dnes vychvaluje jako omega 3 kyseliny :) A navíc jsem ji prostě vždycky měla ráda.

0/0
22.12.2012 23:24

M83i24c51h95a44l 20M15i21l32l85e21r 9416672659672

majoneza sama o sobe NENI rostlinny tuk. Je to pripravena pochutina, vyrobena z jednoho z druhu oleju(=rostlinnych tuku) a zloutku nebo celych vajec a s pridanymi prichutemi.

Vzhledem k rovnovaze v pomeru vejce : olej hodne na strane oleje, vlastnosti majonezy ovlivnuje predevsim typ oleje, ktery se na jeji vyrobu pouzije.

Omega -3 kyseliny jsou obsazeny predevsim v rybich olejich a ve zloutcich, jen hodne malo je obsazeno v tech nekolika druzich rostlinnych oleju, ktere se vetsinou na majonezu nepouzivaji. Nasleduje odkaz na stranku obsahujici tabulku oleju pouzivanych v kuchyni a jejich vlastnosti/slozeni.

Tyto vlastnosti pak zdedi majoneza z nich pripravena.

http://en.wikipedia.org/wiki/Cooking_oil

+2/0
23.12.2012 4:16
Foto

M32i92r94o55s33l69a59v34a 56N34ě32m12c98o81v49á 1841422196348

Nemusíte vše chápat hned do písmene. Majonéza je rostlinný tuk čili ten tam tvoří drtivou převahu v surovinách. Používání klasických rostlinných tuků, které mají více omega 3 kyselin je naprostou normou. Neslyšela jsem o tom, že by ji někdo dělal ze sádla. 

Nenasycené kyseliny obsahují u nás nejrozšířenější řepkový olej a slunečnicový olej. 

http://cs.wikipedia.org/wiki/%C5%98epkov%C3%BD_olej

http://cs.wikipedia.org/wiki/Slune%C4%8Dnicov%C3%BD_olej

0/0
23.12.2012 11:18

M62i22c59h12a68l 69M31i96l98l37e80r 9686802269182

rostlinny tuk je svou definici tuk puvodem z rostlin. Majoneza se v zadne rostline nevyskytuje, tudiz NENI jako rostlinny tuk klasifikovana a neni samozrejme na seznamu rostlinnych tuku.

Majoneza z repkoveho ani ze slunecnicoveho oleje se nepovazuje za zadny zvlast vyznamny zdroj omega 3 kyselin v lidske potrave. Kdo chce zvysit podil omega 3 a 6 ve sve strave, bude predevsim jist tucne ryby vicekrat tydne, ne si k snidani mazat chleba majonezou!

Nejak mi nejde do hlavy proc se najednou ohanis majonezou jako zdravou vyzivou po tom, co jsi napsala, ze na vanoce jde predevsim o to, aby si clovek pochutnal a uzil si to, ne blbnul s dietou. Ta dve prohlaseni proste nejdou dohromady.8-o

+2/0
24.12.2012 0:48

J70a30n77a 35K21o98v23a64ř27í49k20o86v12á 1223503466360

Majonézu si dělám doma celý život. Vejce kupuji v obchodě. Nikdy jsem salmonelou neonemocněla, takže na domácí majonézu nenechám dopustit. R^Salmonelu jsem chytla 2x v restauraci.;-(

+2/0
22.12.2012 14:42

L97a58d41a 14N20o43v92a86k 4632483617

takže statisticky vzato tě čeká letos salmonela...

0/−1
22.12.2012 17:17

L34a28d52a 63N31o82v73a77k 4632643837

koupit si hotovou majonézu...?

0/0
22.12.2012 11:55
Foto

J22a62n 97R93a84u28t59e43n93k86r86a44n41c 8817679756656

Pokud chceme v domácích podmínkách pasterizovat vejce, 3min na 60 určitě nestačí... interní teplota ve vejci 60 nedosáhne... Celkem uznávaná autorita Douglas Baldwin uvádí ve svém materiálu: http://www.douglasbaldwin.com/sous-vide.html#Pasteurized_in_Shell_Egg

 75minut na 57 stupnu.

Nicmene k tomu je v domacich podminkach potřeba dost práce, a nedokážu si dost dobře představit jak se dá tohle provádět ve velkém bez sous vide vybavení...

Nicméně pokud by někdo měl strach, tak toto je dle metodik několika potravinářských a mikrobiologických autorit dostatečné na zahubení salmonely apod.

Navíc takto je vejce v syrovém stavu, jen bílek je trochu zakalený do mléčna, ale stále se dá vyšlehat do sněhu a zpracovávat jako syrový...

+1/0
21.12.2012 12:04

V20l43a42d34i45m74i13r 91C30h66y33l80i39k 1750679717426

Suhlasim .Ja to poznam tak ze 50 stupnou 90 minut. :-)

0/0
21.12.2012 16:50

L74a28d51a 21N49o18v67a13k 4142663477

normálně do mikrovlnky na deset minut...R^

+1/−1
22.12.2012 11:56

P41a18v31e48l 25O96d22r53a31z50i87l 6274339907910

Ono je totiž podstatné, že v tom návodu se vejce dají do studené vody a na těch 60 se zahřívají, čili v závislosti na použitém ohřívadle bude výsledná teplota žloutku (co nás zajímá) určitě vyšší, než když by se vejce jen dala na 3 minuty do teplé vody.

0/0
23.12.2012 14:48

D96a91l20i23b57o20r 75B68a49r92a57n24e97k 9933346663426

jak teda poznam to vejce z bezpecneho chovu?

0/0
21.12.2012 11:43

P69a45v54e88l 58O11d42r23a77z55i28l 6214339407330

Je to tam popsáno. Na krámě by měla být POUZE vejce z bezepčného chovu, tedy dlouhodobě sledovaného. Obecně se dá říct, že nejlepší jsou ta pasterovaná vejce v malém balení (5kg žloutku asi doma málokdo udá).

0/0
21.12.2012 12:08

D86a57l25i69b21o92r 53B88a30r41a62n98e32k 9493966543366

ja mel za to, ze je to nekde v tech pismenkach a cislech primo na vajicku... kdyz tam neco z toho znamena, jak maji velkou klec...

0/−1
21.12.2012 15:05

P26a30v83e62l 54O47d18r42a19z80i43l 6424299507380

No, vejce z nikoliv bezpečného chovu žádná písmenka nemá.

0/0
23.12.2012 14:46

J68o26s89e20f 45S18c95h31m76i91d64t 5683277483422

Konečně pořádnej titulek. :)

+2/0
21.12.2012 11:31
Foto

D90a37v58i72d 83K16o19m49á34r12e77k 3613770820718

Asi si letos zkusím udělat do salátu svojí majonézu,protože kupovat ty vodnaté hnusy plné náhražek od hellmans nebo podobných značek už mě fakt přestává bavit.Rv

+1/−2
21.12.2012 4:42





Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.