Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Diskuze

Jak na to, aby vám syrové vejce v domácí majonéze nezkazilo Vánoce

Hrozba salmonely mnohé z nás před přípravou bramborového salátu nažene k regálům s hotovou majonézou, ačkoliv jsou některé z nich podle posledních testů s kvalitou na štíru. Jenže tradiční štědrovečerní salát chce své.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
MN

Pokud chci tradiční štědrovečerní salát, tak jogurt nebo zakysaná smetana nejsou věcí toho co nechci, ty tam prostě nepatřily, nepatří a patřit nikdy nebudou. Pokud chci nějakou in módní věc z nepřirozeně odtučněnou (čili nepříliš zdravou) smetanou nebo normální smetanou obsahující patnáct procent živočišného tuku, tak si ji neudělám na Štědrý večer.  Jindy se na stole objevuje jako německý brambor salát, ale prostě je to jindy. 

Majonéza je tuk rostlinný neboli to, co se dnes vychvaluje jako omega 3 kyseliny :) A navíc jsem ji prostě vždycky měla ráda.

0 0
možnosti
MM

majoneza sama o sobe NENI rostlinny tuk. Je to pripravena pochutina, vyrobena z jednoho z druhu oleju(=rostlinnych tuku) a zloutku nebo celych vajec a s pridanymi prichutemi.

Vzhledem k rovnovaze v pomeru vejce : olej hodne na strane oleje, vlastnosti majonezy ovlivnuje predevsim typ oleje, ktery se na jeji vyrobu pouzije.

Omega -3 kyseliny jsou obsazeny predevsim v rybich olejich a ve zloutcich, jen hodne malo je obsazeno v tech nekolika druzich rostlinnych oleju, ktere se vetsinou na majonezu nepouzivaji. Nasleduje odkaz na stranku obsahujici tabulku oleju pouzivanych v kuchyni a jejich vlastnosti/slozeni.

Tyto vlastnosti pak zdedi majoneza z nich pripravena.

http://en.wikipedia.org/wiki/Cooking_oil

2 0
možnosti
JK

Majonézu si dělám doma celý život. Vejce kupuji v obchodě. Nikdy jsem salmonelou neonemocněla, takže na domácí majonézu nenechám dopustit. R^Salmonelu jsem chytla 2x v restauraci.;-(

2 0
možnosti
LN

L15a91d12a 93N67o35v81a61k

22. 12. 2012 17:17

takže statisticky vzato tě čeká letos salmonela...

0 1
možnosti
LN

L66a44d54a 89N66o92v71a22k

22. 12. 2012 11:55

koupit si hotovou majonézu...?

0 0
možnosti
Foto

Pokud chceme v domácích podmínkách pasterizovat vejce, 3min na 60 určitě nestačí... interní teplota ve vejci 60 nedosáhne... Celkem uznávaná autorita Douglas Baldwin uvádí ve svém materiálu: http://www.douglasbaldwin.com/sous-vide.html#Pasteurized_in_Shell_Egg

 75minut na 57 stupnu.

Nicmene k tomu je v domacich podminkach potřeba dost práce, a nedokážu si dost dobře představit jak se dá tohle provádět ve velkém bez sous vide vybavení...

Nicméně pokud by někdo měl strach, tak toto je dle metodik několika potravinářských a mikrobiologických autorit dostatečné na zahubení salmonely apod.

Navíc takto je vejce v syrovém stavu, jen bílek je trochu zakalený do mléčna, ale stále se dá vyšlehat do sněhu a zpracovávat jako syrový...

1 0
možnosti
VC

Suhlasim .Ja to poznam tak ze 50 stupnou 90 minut. :-)

0 0
možnosti
DB

jak teda poznam to vejce z bezpecneho chovu?

0 0
možnosti
PO

Je to tam popsáno. Na krámě by měla být POUZE vejce z bezepčného chovu, tedy dlouhodobě sledovaného. Obecně se dá říct, že nejlepší jsou ta pasterovaná vejce v malém balení (5kg žloutku asi doma málokdo udá).

0 0
možnosti
JS

Konečně pořádnej titulek. :)

2 0
možnosti
DK

Asi si letos zkusím udělat do salátu svojí majonézu,protože kupovat ty vodnaté hnusy plné náhražek od hellmans nebo podobných značek už mě fakt přestává bavit.Rv

1 2
možnosti
  • Nejčtenější

Chystáte se sázet brambory? Zkuste to letos nastojato

19. dubna 2024

Brambory se obvykle sázejí podle nadmořské výšky a odrůdy od dubna do května. V novém pořadu...

Gorilák Kisumu se v pražské zoo činí. Narodil se mu letos už druhý potomek

12. dubna 2024  6:45,  aktualizováno  15:13

V pražské zoologické zahradě se v noci na pátek narodilo mládě gorily nížinné. Jeho matkou je...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Podkroví se v létě může proměnit v peklo. Jak udržet snesitelnou teplotu

15. dubna 2024

Podkroví nabízí nevšední prostor, kde může být velmi příjemné trávit čas. Někteří mají pod střechou...

Vybírejte nejroztomilejší dubnové kočky a psy. Rozdělí si krmivo za 10 tisíc

2. dubna 2024  7:02,  aktualizováno  15.4 9:14

Hlasování v dubnovém kole čtenářské fotografické soutěže o nejroztomilejší psy a kočky je tu....

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Venkovská zahrada, kde se moderní s respektem snoubí s kouzlem starých časů

16. dubna 2024

Zrekonstruujte starý dům na venkově ruku v ruce se starou zahradou tak, abyste zachovali jejich...

Chystáte se sázet brambory? Zkuste to letos nastojato

19. dubna 2024

Brambory se obvykle sázejí podle nadmořské výšky a odrůdy od dubna do května. V novém pořadu...

Jako dítě miloval Bajaju. Dnes vyrábí zbraně a díky šermu žije v minulosti

19. dubna 2024

Na hradech a zámcích či ve filmech, jako je třeba pohádkový Bajaja, ho fascinovali šermíři, a tak...

Senoseče letos budou zřejmě dřív. Ochránci srnčat se bojí zmařených životů

18. dubna 2024

Vzhledem k tomu, že letošní zemědělský rok začal dříve, předpokládá se, že i senoseč přijde v...

Potěšte se kvetoucími keři. Vybírejte, který by se hodil na vaši zahradu

18. dubna 2024

Není nic krásnějšího, než se projít zahradou nebo parkem, ve kterých na jaře kvetou květiny a keře....

Pylová sezóna: Jak poznat alergii u svých dětí?
Pylová sezóna: Jak poznat alergii u svých dětí?

Alergie je nepřiměřená reakce imunitního systému na běžné, obecně neškodné látky v okolním prostředí. Taková látka, která vyvolává alergickou...