Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Diskuse k článku

Zkuste rodinnou večeři za pár korun. Dřevorubecké či panské párance

Natrhané proužky uleželého těsta uvařené ve vodě jako těstoviny, zkombinované s vařenými brambory, brynzou a opečenou cibulkou se slaninou. Tradiční levné jídlo z východního Slovenska, které vás možná příjemně překvapí.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

J63a77r96m61i75l55a 90M83a90r47e69š45o83v97á 5204897290403

Pokud není brynza, jíme halušky s nivou a se slaninou. Také v poslední době hodně vaříme "špecle" jsou rychlé a jako příloha k omáčkám, nebo k zbytkům masa jsou výborné - jen polohrubá mouka, sůl, 1 vejce, mléko , jak vyplavou jsou  hotové. Když zbydou, stačí přidat zbytky uzenin a vejce a opět večeře.

+1/0
28.1.2013 17:50

M45a73j78k35a 90Š95u26m82b17e70r25o54v49á 3535113911695

Přesně tak, jednoduché, rychlé a levné jídlo. Buď dělám špecle jako halušky - zelí, slanina, cibulka, anebo je má dcera ráda i na sladko - máslo, cukr, kakao. Brynzu nepoužívám, moc nesolíme, a tak je na nás hodně slaná. Ale úplně krásně ji lze nahradit čerstvým sýrem - takový ten kulatý, ve fólii:-)

+1/0
29.1.2013 8:17

J48a94r28m63i38l74a 98M29a75r27e34š36o65v58á 5234167760273

Špecle na sladko s tvarohem, oříšky, pokapané medem, nebo cukrem se skořicí, také dobrá alternativa. Proto jich vždy navařím víc, když někdy nestačím, nahradí studenou večeři.

+1/0
29.1.2013 10:56

J74a94r28m30i18l92a 85M98a67r17e17š50o46v33á 5634627260283

Stejné jídlo, jen bez brynzy, je tzv. Grenadýrmarš - vaří se už léta stejně - těstoviny - fleky se smíchají s nakrájenými vařenými bramborami - promíchá se seškvařenou slaninou a cibulkou - fantazii se meze nekladou - my tento pokrm máme rádi se špenátem, někdy nakrájíme i zbatky uzeného, nebo uzenin- je to jídlo když se začne šetřit - je výborné a levnéR^

+2/0
28.1.2013 17:46
Foto

Š95á44r54k69a 10M28e87d39k29o90v17á 7754905296150

Souhlasím, je to jednoduché, dobré a "nebabicovské"R^

0/0
28.1.2013 19:42

Š92á38r79k48a 18M29a35t27y11á30š63o66v18á 1601405262319

ano,vaříme ho spoustu let..to jen idnes objevuje Ameriku ;-)

0/0
29.1.2013 11:46

J40o84s52e13f 29M64u16ž24á40t72k27o 5555593467933

No s tou brynzou nevím. Levné jídlo jsou tak zapečené těstoviny se zbylým masem odvčera, palačinky nebo pečené brambory v troubě s česnekem.

+2/0
28.1.2013 15:03

A15l50e43x66a66n71d34r 32K21o98s44t52k17a 5269226369436

Nebo halušky. Výborné a nesmírně levné jídlo. Ostatně něco do sebe mají i klasické české škubánky. Nemám rád sladké, ale na slano, pěkně s na sádle osmahlou cibulkou, mňam.

+2/0
28.1.2013 9:05

S56i35l90v92i94e 29K66o94v24á93ř87o11v79á 1737846651855

Halušky levné jsou, ale s bryndzou už je to horší. Sice je teď dostupná ve většině supermarketů, ale taky pěkně drahá.

+4/0
28.1.2013 10:27

M69i89r92k26a 60S49v65o98j12t32k85o30v87á 3687788256254

no já kupuji jednu brynzu (v hnědém kelímku, vypadá to trochu jako od pribináčka) pro čtyřčlenou rodinu a stojí asi 25 Kč...to mi zas tak drahé nepřijde. To ledasjaké nesmysly jako brambůrky a apod. stojí mnohem více

0/0
28.1.2013 11:39

S68v54a43t18a61v21a 95D84u34r92a92n96o79v73á 3359359194851

nevim, ale kelimek za 25 je tak pro jednoho ;-) Ono bryndza neni levna proto, ze ta prava ovci byva hlavne na jare a vsechno ostatni je vetsinou jen nejaka michanina kravskeho a ovciho mleka.

Velmi dobroup maji v siti syraren na vahu, ale drazsi

+3/0
28.1.2013 12:33

Š34á69r62k14a 14M24a26t71y93á98š85o36v35á 1721375662149

mají letní a zimní brynzu,koukala jsem na to tuhle v globusu jako blázen....

0/0
29.1.2013 11:48

J72a76n90a 88N38a51v29r17á17t72i54l37o18v15á 9793218344446

Jedna brynza na halušky pro 4člennou rodinu? Promiňte, ale to nemůže být příliš k jídlu (na 4 porce používám 4násobné množství než Vy). A přesně jak píše paní Svatava níže - ten "pribiňáčkovský" kelímek je jen míchanina z kravského mléka, ne skutečná brynza. Neodpovídá chutí ani konzistencí, z toho pořádné halušky neuděláte. Doporučuji kupovat originál - v některých obchodních centrech bývá stánek s originál liptovskými produkty včetně opravdové vážené brynze.

+5/0
28.1.2013 14:29
Foto

Š25á24r41k71a 88M43e54d44k29o56v75á 7744295836170

Protože dobrou brynzu málokdy seženu, dávám do halušek kostky Lučiny + osmahlou slaninu. Taky nám to chutná, i když brynza je brynzaR^

+1/−1
28.1.2013 19:47

S35i66l23v56i30e 10K49o15v85á37ř92o93v50á 1627906841335

Záleží odkud jste, ale já váženou bryndzu kupuju u pultu lahůdek v tescu, nebo v intersparu a je výborná. Samozřejmě nejlepší je ta ze stánku s ovečkou, ale kolem toho mám cestu jen výjimečně. S lučinou jsem to nezkoušela, díky za tip, já zase občas na změnu dělám s nivou, nebo s opečenou cibulkou + vždycky slanina, bez té to nejde:)

0/0
29.1.2013 8:04

Š51á46r34k73a 40M15a12t55y83á16š10o59v41á 1971355532119

dobrý to je i se strouhaným tvarohem, cibulkou a špekem :-)

0/0
29.1.2013 11:49

L79e22n97a 76P24á56t75k18o55v44á 8941483134819

jo? a když se podíváte na složení je tam kravské nebo ovčí mléko? Troufám si tvrdit, že kravské alespoň z velké vetšiny

+1/0
28.1.2013 16:53

R38a71d51e33k 82C59o42u93f61a20l 1113468937492

často je z Polska a stijí za .... Potřeba se dívat na výrobce.

0/−1
28.1.2013 16:54

J37a89r57o64s84l69a17v 16V79á33c71h87a 7889748512926

ještě jeden poradím s těma škubánkama....posypané strouhanou nivou a slaninkou....

0/0
28.1.2013 16:05





Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2016 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je součástí koncernu AGROFERT ovládaného Ing. Andrejem Babišem.