Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Diskuse k článku

Zkuste rodinnou večeři za pár korun. Dřevorubecké či panské párance

Natrhané proužky uleželého těsta uvařené ve vodě jako těstoviny, zkombinované s vařenými brambory, brynzou a opečenou cibulkou se slaninou. Tradiční levné jídlo z východního Slovenska, které vás možná příjemně překvapí.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

J46a76r43m89i29l44a 74M67a12r96e73š16o92v58á 5424757260203

Pokud není brynza, jíme halušky s nivou a se slaninou. Také v poslední době hodně vaříme "špecle" jsou rychlé a jako příloha k omáčkám, nebo k zbytkům masa jsou výborné - jen polohrubá mouka, sůl, 1 vejce, mléko , jak vyplavou jsou  hotové. Když zbydou, stačí přidat zbytky uzenin a vejce a opět večeře.

+1/0
28.1.2013 17:50

M68a13j67k65a 96Š28u76m79b49e79r51o94v79á 3565453241515

Přesně tak, jednoduché, rychlé a levné jídlo. Buď dělám špecle jako halušky - zelí, slanina, cibulka, anebo je má dcera ráda i na sladko - máslo, cukr, kakao. Brynzu nepoužívám, moc nesolíme, a tak je na nás hodně slaná. Ale úplně krásně ji lze nahradit čerstvým sýrem - takový ten kulatý, ve fólii:-)

+1/0
29.1.2013 8:17

J70a96r14m51i16l44a 93M40a11r78e98š69o37v19á 5244367380403

Špecle na sladko s tvarohem, oříšky, pokapané medem, nebo cukrem se skořicí, také dobrá alternativa. Proto jich vždy navařím víc, když někdy nestačím, nahradí studenou večeři.

+1/0
29.1.2013 10:56

J70a73r79m78i25l22a 49M93a94r26e16š26o27v70á 5774167700773

Stejné jídlo, jen bez brynzy, je tzv. Grenadýrmarš - vaří se už léta stejně - těstoviny - fleky se smíchají s nakrájenými vařenými bramborami - promíchá se seškvařenou slaninou a cibulkou - fantazii se meze nekladou - my tento pokrm máme rádi se špenátem, někdy nakrájíme i zbatky uzeného, nebo uzenin- je to jídlo když se začne šetřit - je výborné a levnéR^

+2/0
28.1.2013 17:46
Foto

Š21á68r62k68a 73M34e95d49k77o20v22á 7694365686510

Souhlasím, je to jednoduché, dobré a "nebabicovské"R^

0/0
28.1.2013 19:42

Š26á73r49k71a 90M81a90t12y21á49š76o34v83á 1611375902309

ano,vaříme ho spoustu let..to jen idnes objevuje Ameriku ;-)

0/0
29.1.2013 11:46

J47o45s24e68f 77M12u10ž54á82t75k44o 5385813347893

No s tou brynzou nevím. Levné jídlo jsou tak zapečené těstoviny se zbylým masem odvčera, palačinky nebo pečené brambory v troubě s česnekem.

+2/0
28.1.2013 15:03

A46l74e10x95a38n44d78r 95K29o66s50t28k96a 5109216869506

Nebo halušky. Výborné a nesmírně levné jídlo. Ostatně něco do sebe mají i klasické české škubánky. Nemám rád sladké, ale na slano, pěkně s na sádle osmahlou cibulkou, mňam.

+2/0
28.1.2013 9:05

S28i90l32v89i53e 81K47o71v49á26ř18o16v56á 1727396251865

Halušky levné jsou, ale s bryndzou už je to horší. Sice je teď dostupná ve většině supermarketů, ale taky pěkně drahá.

+4/0
28.1.2013 10:27

M86i19r60k40a 62S85v68o48j93t12k37o82v13á 3547718876934

no já kupuji jednu brynzu (v hnědém kelímku, vypadá to trochu jako od pribináčka) pro čtyřčlenou rodinu a stojí asi 25 Kč...to mi zas tak drahé nepřijde. To ledasjaké nesmysly jako brambůrky a apod. stojí mnohem více

0/0
28.1.2013 11:39

S20v90a11t98a92v91a 62D34u88r28a70n89o72v92á 3219139194231

nevim, ale kelimek za 25 je tak pro jednoho ;-) Ono bryndza neni levna proto, ze ta prava ovci byva hlavne na jare a vsechno ostatni je vetsinou jen nejaka michanina kravskeho a ovciho mleka.

Velmi dobroup maji v siti syraren na vahu, ale drazsi

+3/0
28.1.2013 12:33

Š12á36r19k65a 15M63a50t58y79á20š88o45v71á 1461275612629

mají letní a zimní brynzu,koukala jsem na to tuhle v globusu jako blázen....

0/0
29.1.2013 11:48

J47a23n87a 93N26a97v16r72á66t96i58l31o18v25á 9783928404686

Jedna brynza na halušky pro 4člennou rodinu? Promiňte, ale to nemůže být příliš k jídlu (na 4 porce používám 4násobné množství než Vy). A přesně jak píše paní Svatava níže - ten "pribiňáčkovský" kelímek je jen míchanina z kravského mléka, ne skutečná brynza. Neodpovídá chutí ani konzistencí, z toho pořádné halušky neuděláte. Doporučuji kupovat originál - v některých obchodních centrech bývá stánek s originál liptovskými produkty včetně opravdové vážené brynze.

+5/0
28.1.2013 14:29
Foto

Š61á84r53k84a 47M57e43d22k51o44v52á 7554345716200

Protože dobrou brynzu málokdy seženu, dávám do halušek kostky Lučiny + osmahlou slaninu. Taky nám to chutná, i když brynza je brynzaR^

+1/−1
28.1.2013 19:47

S72i89l31v29i84e 37K12o91v47á65ř91o37v70á 1937206511405

Záleží odkud jste, ale já váženou bryndzu kupuju u pultu lahůdek v tescu, nebo v intersparu a je výborná. Samozřejmě nejlepší je ta ze stánku s ovečkou, ale kolem toho mám cestu jen výjimečně. S lučinou jsem to nezkoušela, díky za tip, já zase občas na změnu dělám s nivou, nebo s opečenou cibulkou + vždycky slanina, bez té to nejde:)

0/0
29.1.2013 8:04

Š76á65r76k18a 61M74a39t59y14á55š71o30v20á 1721855202779

dobrý to je i se strouhaným tvarohem, cibulkou a špekem :-)

0/0
29.1.2013 11:49

L52e87n71a 21P83á33t81k60o47v81á 8651153514569

jo? a když se podíváte na složení je tam kravské nebo ovčí mléko? Troufám si tvrdit, že kravské alespoň z velké vetšiny

+1/0
28.1.2013 16:53

R34a10d25e57k 16C42o31u20f25a90l 1683798817402

často je z Polska a stijí za .... Potřeba se dívat na výrobce.

0/−1
28.1.2013 16:54

J70a36r92o15s27l91a51v 31V79á28c91h41a 7949568242926

ještě jeden poradím s těma škubánkama....posypané strouhanou nivou a slaninkou....

0/0
28.1.2013 16:05







Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.