Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Diskuse k článku

Zkuste rodinnou večeři za pár korun. Dřevorubecké či panské párance

Natrhané proužky uleželého těsta uvařené ve vodě jako těstoviny, zkombinované s vařenými brambory, brynzou a opečenou cibulkou se slaninou. Tradiční levné jídlo z východního Slovenska, které vás možná příjemně překvapí.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

J12a68r72m22i67l75a 76M43a33r70e54š59o95v46á 5704497730923

Pokud není brynza, jíme halušky s nivou a se slaninou. Také v poslední době hodně vaříme "špecle" jsou rychlé a jako příloha k omáčkám, nebo k zbytkům masa jsou výborné - jen polohrubá mouka, sůl, 1 vejce, mléko , jak vyplavou jsou  hotové. Když zbydou, stačí přidat zbytky uzenin a vejce a opět večeře.

+1/0
28.1.2013 17:50

M86a17j80k82a 68Š38u85m45b91e17r35o85v29á 3265173211315

Přesně tak, jednoduché, rychlé a levné jídlo. Buď dělám špecle jako halušky - zelí, slanina, cibulka, anebo je má dcera ráda i na sladko - máslo, cukr, kakao. Brynzu nepoužívám, moc nesolíme, a tak je na nás hodně slaná. Ale úplně krásně ji lze nahradit čerstvým sýrem - takový ten kulatý, ve fólii:-)

+1/0
29.1.2013 8:17

J32a20r89m63i58l26a 57M76a25r33e91š71o51v53á 5524597520613

Špecle na sladko s tvarohem, oříšky, pokapané medem, nebo cukrem se skořicí, také dobrá alternativa. Proto jich vždy navařím víc, když někdy nestačím, nahradí studenou večeři.

+1/0
29.1.2013 10:56

J80a97r29m98i44l36a 31M83a68r17e47š50o38v51á 5834257470383

Stejné jídlo, jen bez brynzy, je tzv. Grenadýrmarš - vaří se už léta stejně - těstoviny - fleky se smíchají s nakrájenými vařenými bramborami - promíchá se seškvařenou slaninou a cibulkou - fantazii se meze nekladou - my tento pokrm máme rádi se špenátem, někdy nakrájíme i zbatky uzeného, nebo uzenin- je to jídlo když se začne šetřit - je výborné a levnéR^

+2/0
28.1.2013 17:46
Foto

Š83á38r38k89a 32M15e52d15k93o72v50á 7624815366760

Souhlasím, je to jednoduché, dobré a "nebabicovské"R^

0/0
28.1.2013 19:42

Š64á36r23k12a 32M75a63t41y74á56š49o39v74á 1931495862369

ano,vaříme ho spoustu let..to jen idnes objevuje Ameriku ;-)

0/0
29.1.2013 11:46

J15o23s74e23f 32M89u74ž23á56t38k41o 5585433167353

No s tou brynzou nevím. Levné jídlo jsou tak zapečené těstoviny se zbylým masem odvčera, palačinky nebo pečené brambory v troubě s česnekem.

+2/0
28.1.2013 15:03

A21l73e73x25a70n22d25r 62K30o96s63t42k82a 5749776209536

Nebo halušky. Výborné a nesmírně levné jídlo. Ostatně něco do sebe mají i klasické české škubánky. Nemám rád sladké, ale na slano, pěkně s na sádle osmahlou cibulkou, mňam.

+2/0
28.1.2013 9:05

S84i23l56v68i60e 63K41o45v47á87ř74o47v31á 1817416501245

Halušky levné jsou, ale s bryndzou už je to horší. Sice je teď dostupná ve většině supermarketů, ale taky pěkně drahá.

+4/0
28.1.2013 10:27

M28i10r30k33a 26S23v89o60j54t25k68o57v91á 3487788276874

no já kupuji jednu brynzu (v hnědém kelímku, vypadá to trochu jako od pribináčka) pro čtyřčlenou rodinu a stojí asi 25 Kč...to mi zas tak drahé nepřijde. To ledasjaké nesmysly jako brambůrky a apod. stojí mnohem více

0/0
28.1.2013 11:39

S72v29a58t65a59v19a 41D79u33r33a49n25o97v24á 3329909674561

nevim, ale kelimek za 25 je tak pro jednoho ;-) Ono bryndza neni levna proto, ze ta prava ovci byva hlavne na jare a vsechno ostatni je vetsinou jen nejaka michanina kravskeho a ovciho mleka.

Velmi dobroup maji v siti syraren na vahu, ale drazsi

+3/0
28.1.2013 12:33

Š76á89r30k68a 10M66a17t16y48á72š86o55v49á 1951295432199

mají letní a zimní brynzu,koukala jsem na to tuhle v globusu jako blázen....

0/0
29.1.2013 11:48

J21a91n57a 68N90a88v53r91á88t49i45l55o10v45á 9653338914126

Jedna brynza na halušky pro 4člennou rodinu? Promiňte, ale to nemůže být příliš k jídlu (na 4 porce používám 4násobné množství než Vy). A přesně jak píše paní Svatava níže - ten "pribiňáčkovský" kelímek je jen míchanina z kravského mléka, ne skutečná brynza. Neodpovídá chutí ani konzistencí, z toho pořádné halušky neuděláte. Doporučuji kupovat originál - v některých obchodních centrech bývá stánek s originál liptovskými produkty včetně opravdové vážené brynze.

+5/0
28.1.2013 14:29
Foto

Š37á66r13k28a 91M57e53d70k68o91v77á 7834535946640

Protože dobrou brynzu málokdy seženu, dávám do halušek kostky Lučiny + osmahlou slaninu. Taky nám to chutná, i když brynza je brynzaR^

+1/−1
28.1.2013 19:47

S15i20l98v20i87e 84K10o75v76á20ř26o71v59á 1477366311315

Záleží odkud jste, ale já váženou bryndzu kupuju u pultu lahůdek v tescu, nebo v intersparu a je výborná. Samozřejmě nejlepší je ta ze stánku s ovečkou, ale kolem toho mám cestu jen výjimečně. S lučinou jsem to nezkoušela, díky za tip, já zase občas na změnu dělám s nivou, nebo s opečenou cibulkou + vždycky slanina, bez té to nejde:)

0/0
29.1.2013 8:04

Š57á92r91k75a 16M91a10t98y24á29š29o61v24á 1151955492909

dobrý to je i se strouhaným tvarohem, cibulkou a špekem :-)

0/0
29.1.2013 11:49

L94e35n66a 23P13á26t36k90o36v18á 8741853934339

jo? a když se podíváte na složení je tam kravské nebo ovčí mléko? Troufám si tvrdit, že kravské alespoň z velké vetšiny

+1/0
28.1.2013 16:53

R41a69d55e35k 59C12o88u97f27a98l 1203728657802

často je z Polska a stijí za .... Potřeba se dívat na výrobce.

0/−1
28.1.2013 16:54

J24a61r14o30s31l68a51v 11V64á18c53h75a 7659848792836

ještě jeden poradím s těma škubánkama....posypané strouhanou nivou a slaninkou....

0/0
28.1.2013 16:05







Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.