Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Diskuse k článku

VIDEO: Živý dort z čistého kakaa a kešu vás vystřelí do chuťového nebe

Takhle umí hřešit vitariáni. Pokud jste na sladké, vaše chutě si přijdou na své, přestože cukr v tomto dortu nenajdete. Zato si na jazyku užijete stoprocentní čokoládu, slaďoučké datle a med či lahodné nepražené oříšky a mandle. Že vás tenhle dort pořádně energeticky nakopne, o tom vůbec nepochybujte.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

R27o43s29t40i27s17l84a88v 44S78i48k20s77t84a 7542273868

Mne vždycky fascinuje, jak všichni prahnou po lokální produkci, regionálních potravinách, tom co se tady konzumovalo dříve... a 90% těchto vitariánských věcí je z druhé strany zeměkoule - datle, kešu, kakao, agáve, nějak jsem si při procházce lesem nevšiml že by to tam rostlo... tím nic proti syrové stravě a jejím léčivým účinkům, dá se spousta věcí udělat i z toho co tady roste. Celoročně ale nevím nevím, od listopadu do května tady toho moc neroste, takže buď je syrová strava přirozená pro jiné končiny, nebo prostě Praotec Čech došel špatným směrem ;-D Takový jen malý bod k zamyšlení...

+7/0
14.2.2013 23:06

Z69l12a69t74u68š44e 69J12e17l81í57n61k49o56v45á 1845152907482

Kdyby měli vitariáni "vařit" z regionálních potravin, tak by tu už dávno:

A) vymřeli (a možná nejen tady)

B) vzdali to

C) vůbec by si nepochutnali a jedli jen pro přežití.

;-)

+2/0
15.2.2013 10:37

M45a32r66i87e 97N70o91v31o80t48n24á 7294460327442

Přesně tak: celou zimu by jedli jablka, zelí, kořenovou zeleninu a syrové brambory. No a ještě by mohli chroupat hrách, fazole a zrní. A jako chuťovku ořechy a med. To je asi tak celej seznam, nebo jsem na něco zapomněla?

0/0
15.2.2013 12:55

P21a44v11e52l 73O83d70r24a10z12i40l 6814389917730

Med ne. Ten je živočišnýho původu.

+1/0
15.2.2013 13:13

M92a79r62i77e 51N11o12v23o71t13n75á 7234870637922

Nojo, ale vždyť do toho dortu tady ho cpou. Jsem z toho jelen.

0/0
15.2.2013 13:17

Z62u20z38a15n44a 10F82l61e27i64s74c18h66e85r66o87v63á 7381176555433

No, ptala jsem se proto, že se mi recept moc líbí, ale děti jsou alergické na ořechy. 

Takže na vitariánskou ani raw kuchyni asi nepřejdem ;-(, a zůstaneme u české klasiky, po které nemusím volat rychlou.:-P

+2/0
14.2.2013 22:40

Z66u68z80a42n19a 31F39l48e96i69s81c60h16e49r30o52v32á 7561726195273

Pardon, to patřilo níž.

0/0
14.2.2013 22:40
Foto

D45a22n76i92e44l 36H15a25r22a83b80i17š 5585943504575

boze,to by ani prase nezralo

+1/0
14.2.2013 21:56

K71r34i78s52t23ý29n93a 91H57y60n46k45o44v40á 9802436458256

kešu vás vystřelí do chuťového nebe ;-D

+2/0
14.2.2013 20:46

A31n55d13r49e73a 93Č34i33e83r85n10a 5526577530780

Ale nepražené boby jsou hořké, právě přiměřeným pražením( podle odrůdy) se přirozená hořkost odstraňuje, nedělá se to jen pro odslupkování. Divné a nehygienické.To je jak debata, jestli omývat zablácenou řepu. Abychom s tím blátem neodstranili i nějaké živiny!8-o

+8/−1
14.2.2013 17:36

F94r59a31n92t66i14š25e28k 83S45c83h89l68i79c81h12t47s 9705422731945

Promiňte, ale používání takovýchto potravin je biohazard!

Všechny pochází z rizikových oblastí. Jak známo ořechy i kakaové boby i datle obsahují karcinogení houby a plísně. Ořechy kešu pochází většinou z Keni, kakaové boby ze Střední Ameriky, datle z Turecka nebo Tunisu. Tyto potraviny proto musí být nějakým způsobem ošetřeny a musí být taky záruka, že se tak stalo!  A, nakupovat hygienicky či Státní inspekcí neprověřené potraviny na webu? Toto by mělo být rozhodně v článku zmíněno! Nejsem nadšen, že se tu na to neupozorňuje a produkt je určen převážně pro děti! Stačí si vzpomenout, jaké problémy způsobil například egyptský salát v Německu před časem! 

PS Jinak souhlasím, že se jedná o laciný PR článek.

+13/−2
14.2.2013 13:08

P53e32t60r 84H28e89l45l18e91r 5143126914654

Já zase nechápu, jak můžou používat med, který je živočišného původu a tepelně zpracovaný. 8-o

0/−1
14.2.2013 12:20

D49a79n58i49e78l21a 15U36r29b14a88n13o64v52á 2124820615816

Med je tepelně zpracovaný? Myslíte jako že ho ty včely nejdřív uvaří, než ho dají do pláství nebo tak něco?;-D;-D;-D

+5/0
14.2.2013 13:17

M24i78c83h50a37l 70T18o47m23á79n20e90k 9407809966

jeste z mladi , kdyz sem jako prcek jezdil za komancu na chalupu, tak za nama chodil vcelar a daval nam cerstvy med a i tka byl teplne upraveny pokud si vzpominam dobre, takze bych rekl ze pan Heller ma pravdu, ze jakykoliv med k dostani je jiz tepelne upraveny

0/−5
14.2.2013 14:01

M12i40r12k52a 97S90v31o67j67t34k27o71v80á 3637468426354

Božíčku co to melete za nesmysl? Med není nijak tepelně upravený. Vyndají se plástve z úlu a pres lis se stočí do sklenic. To je celá úprava, pokud chcete pastovaný med, tak ten se našlehá a pak dá do sklenic, ale nic se nevaří. Takže normální med se nijak tepelně neupravuje. Když totiž med zahřejete nad 40°C tak ztrácí velkou část svých hodnotných látek.

+8/0
14.2.2013 14:14

K40a31r87l23a 81N97o51v87á41k40o96v35á 4264372725177

Přesně tak. Kamarád včelař, který mě zásobuje medem, mi vždycky klade na srdce, abych si s ním sladila čaj až když je vlažný, jinak získám jen velmi drahé sladidlo bez jakékoliv jiné hodnoty.

+4/0
14.2.2013 19:37

O16l61g22a 10P39o63l89á92č21k25o26v20á 4974363834768

mohl vám třeba donést čerstvě stočený (vylisovaný) med, kteřý se vám zdál teplý.Pravdu mají ti, kteří upozorńují na teplotu-nikdy ne nad 40 stupńů,pak už to nen lék,ale obyč sladidlo.

0/0
15.2.2013 13:00

J46i84t60k19a 92Č83e30r41n59á 4649657594331

Možná pan Heller myslí ten kupovaný, tam je zahřívaný a snad i ředěný. My máme přímo od včel a ten brzy zcukernatí, ale ten kupovaný je pořá řídký, není to divné.

0/0
13.3.2013 11:01

S41i50l95v53i64e 74K11o33v42á94ř75o41v94á 1117656811415

Moc by mě zajímalo, kolik majitel restaurace za tyhle neoznačené PR články platí. Nevadí mi přečíst si článek o hrstce podivínů, kteří vyrazili proti proudu evoluce a zcela bez logického opodstatnění odmítají tepelnou úpravu potravy, ale pokud je tady po několikáté reportáž přímo z kuchyně nějaké restaurace, domnívám se, že by to mělo být označeno jako PR.

+14/−1
14.2.2013 10:14
Foto

M89a14r56t30i88n 41Š76u63b23r31t 1405801494745

Tepelnou úpravu tento recept nepochybně obsahuje. Při silném hnětení a mixování se nepochybně pokrm zahřívá ;-)

+2/−1
14.2.2013 12:42

M96a39r69t78i74n 29V65a43s61i81n52a 7131883831766

Sushi, carpaccio, tatarák - všechno je to syrový, chutná to super a neřekl bych, že je to jen něco pro hrstku podivínů. Raw cake je super taky - alespoň ten co si dávám v Londýně v inSpiral Cafe. Nevím jestli je to PR a nebo není, ale když tady bylo X článků o Pohlreichovi (nic proti němu, je dobrej), tak to nikomu nevadilo ...

+2/−2
14.2.2013 13:58

M97a81r63i59e 27N74o61v13o12t52n18á 7284890507522

ale vadilo:) Hlavně ten antisvíčkovej :)

0/0
14.2.2013 20:02

P30a78v11e35l 32K90r61e75j55č52í74ř 2772851523926

Paní Havlíčková chce nahradit med a datle, paní Fleischerová zase ořechy a mandle. Já bych šel ještě dál a nahradil bych ořechy cibulí, datle zelím, med a kakao bůčkem a mandle knedlíky. A myslím, že by to nemuselo být špatné.

+13/−1
14.2.2013 9:53

S32i10l45v36i66e 36K65o11v74á91ř18o21v98á 1207676151755

Tak nevím, bojím se, že s jejich úpravou jídla byste si moc nepochutnal - chroupat syrovou cibuli se syrovým bůčkem a k tomu třeba sušenej knedlík...

+3/0
14.2.2013 10:15

P71a58v72e97l 51K28r18e38j34č65í65ř 2352131343136

No tak když už provádíme tak rozsáhlou náhradu surovin, není nutné ani přesně dodržovat všechny postupy přípravy pokrmu :-)

+8/0
14.2.2013 10:19

Z93u32z69a30n42a 74Č68e95k34a60l10o63v44á 4623770747835

Souhlasím, ovšem pouze pokud bude bůček z netýraného chovu;-)

0/0
14.2.2013 19:47

Z87u20z52a89n13a 32F80l81e36i96s41c69h98e74r70o67v14á 7271766505473

A existuje nějaká možnost náhrady ořechů a mandlí? Normálně používám jako náhradu vařenou cizrnu, ale to by asi nebylo ono.

0/−2
14.2.2013 8:11

M71a10r13t62i47n 46V50a64s73i74n56a 7901803471926

Ořechy nahradíte asi zase jen jiným typem ořechů - třeba pistáciemi, ty jsou stejně jako kešu měkké. A nebo makadamie jsou taky fajn, ale ty už jsou docela tvrdé, takže potřebujete lepší mixér, jako je VitaMix nebo BlendTec ...

+1/0
14.2.2013 8:39

P80a23v90e98l 88O48d16r76a36z35i35l 6844389957390

Jakože k přirozenému raw stravování je potřeba nějak specielní mickér?

+1/−2
14.2.2013 14:13

B45o11ř34i46v26o20j 49T36v64r84d39ý 8268620321841

Ne, není - můžete je po jednom rozetřít mezi dvěma kameny. Osobně bych raději použil ten Vitamix.

+4/0
14.2.2013 15:23

M78a28r37t77i85n 90V36a77s60i97n64a 7321763371226

Teda vlastně mě napadla jako náhrada semena ne-ořechového typu - slunečnice, konopí, pinie, dýně - i když kdoví, co by z dýně vzniklo :)

0/0
14.2.2013 9:28

R61e21n68a43t39a 55H66a44v31l81í41č85k35o23v58á 3319526543515

Existuje nějaká úprava tohoto receptu pro lidi, co jsou alergičtí na med a nemají rádi datle? To není provokace, ale zdvořilý dotaz.

0/0
14.2.2013 4:34

J56a17n 57B60í19l47ý 5196329722476

Určitě existuje mnoho různých úprav tohoto receptu. Med nahrazuji raw agáve nekterem nebo se dá použít stevia a nebo jiné raw sirupy, které se pomalu objevují i na českých interntových stránkach. 

V krustě bych datle určite nechal jelikož celkový výsledek nemá s datlovou chutí moc společného. Jde spíše o jejich vlastnost vytvářet skvělé "těsto". Nejlepší na to jsou Medjool datle. Pokud ale opravdu ne datle dá se krusta udělat například z : 1,5 hrnku namočených pekanských ořechů, 1/3 hrnku rozinek, trocha soli a skořice. 

Nebo druhá možnost : 3/4 pekanských ořechů, 2 lžíce agáve, 1 lž raw kakaového másla, 2lžičky kakového prášku, vanilka, skořice, sůl.

Možností je samozřejmě mnohem více jenom zatím člověk musí hodně vyhledávat, ale věřím že brzy ČR taky prožije obrovský boom raw stravování. Už se na to docela těším. ;-)

+2/−3
14.2.2013 6:42

S60i86l71v98i51e 33K28o57v28á92ř38o22v82á 1167946531155

"ČR taky prožije obrovský boom raw stravování" TAKY? Můžu se zeptat, kde už ten obrovský boom prožili? Nic proti tomuto stravování nemám, ale přijde mi, že je to spíš módní záležitost pro hrstku nadšenců. Docela dost cestuju a nikde na světě jsem nezaznamenala, že by se takto stravovalo větší množsví lidí.

+9/−1
14.2.2013 10:09

J10a63n 12B76í22l76ý 5346809152146

Pokud hodně cestujete tak cestujete buď do nesprávných zemí nebo si dostatečně nevšímáte. Člověk si začne všímat takových věcí až zjistí, že s ním není něco v pořádku. Tím nechci nic přivolávat, ale většina lidí se k tomu dříve nebo později dostane, akorát že někdo ve 20 a někdo v 50 letech. Češi jako obvykle když něco zjistí tak to chytí pořádně za koule a podojí to. Nikdy nedělají nic jen tak pro nic, proto očekávám ten boom. Maucta.

0/−3
14.2.2013 16:09

P60a58v95e29l 32O92d95r69a94z68i86l 6824899397720

A nechcete případně odpovědět na otázku, tedy kde prožili ten bům?

+1/0
15.2.2013 12:25

P34a61v22e44l 33O50d64r64a42z19i67l 6704709487200

P.S. stejně jako vegani, i vy jste zcela mylně přesvědčeni o váze vaší víry ve společnosti. Naprostá většina lidí se až do smrti stravuje pořád stejně nezdravě.

+1/0
15.2.2013 13:14

D47a28n46a 28T67a98n32k72e16r 2283859459105

Většina lidí? Opravdu většina? Pokud vím, je to pořád ještě dost exotická záležitost.

+1/0
15.2.2013 21:29

M84a28r26t73i71n 13V87a24s21i45n81a 7621943921626

Jak uvedl pan Bílý, a k tomu - datle jde nahradit jakýmkoli sušeným ovocem - třeba nesířené meruňky jsou fajn, med jde pak nahradit agáve syrupem nebo čímkoli jiným raw tekutým sladkým ...

0/0
14.2.2013 8:35





Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2016 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je součástí koncernu AGROFERT ovládaného Ing. Andrejem Babišem.