Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Diskuse k článku

VIDEO: Živý dort z čistého kakaa a kešu vás vystřelí do chuťového nebe

Takhle umí hřešit vitariáni. Pokud jste na sladké, vaše chutě si přijdou na své, přestože cukr v tomto dortu nenajdete. Zato si na jazyku užijete stoprocentní čokoládu, slaďoučké datle a med či lahodné nepražené oříšky a mandle. Že vás tenhle dort pořádně energeticky nakopne, o tom vůbec nepochybujte.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

R72o13s28t41i18s73l54a79v 15S61i24k22s65t58a 7222833678

Mne vždycky fascinuje, jak všichni prahnou po lokální produkci, regionálních potravinách, tom co se tady konzumovalo dříve... a 90% těchto vitariánských věcí je z druhé strany zeměkoule - datle, kešu, kakao, agáve, nějak jsem si při procházce lesem nevšiml že by to tam rostlo... tím nic proti syrové stravě a jejím léčivým účinkům, dá se spousta věcí udělat i z toho co tady roste. Celoročně ale nevím nevím, od listopadu do května tady toho moc neroste, takže buď je syrová strava přirozená pro jiné končiny, nebo prostě Praotec Čech došel špatným směrem ;-D Takový jen malý bod k zamyšlení...

+7/0
14.2.2013 23:06

Z14l74a64t74u44š53e 14J94e56l80í75n80k83o89v73á 1245542317912

Kdyby měli vitariáni "vařit" z regionálních potravin, tak by tu už dávno:

A) vymřeli (a možná nejen tady)

B) vzdali to

C) vůbec by si nepochutnali a jedli jen pro přežití.

;-)

+2/0
15.2.2013 10:37

M31a40r11i59e 13N50o67v35o64t24n78á 7674880297332

Přesně tak: celou zimu by jedli jablka, zelí, kořenovou zeleninu a syrové brambory. No a ještě by mohli chroupat hrách, fazole a zrní. A jako chuťovku ořechy a med. To je asi tak celej seznam, nebo jsem na něco zapomněla?

0/0
15.2.2013 12:55

P61a59v48e37l 38O59d24r46a61z92i77l 6984319707500

Med ne. Ten je živočišnýho původu.

+1/0
15.2.2013 13:13

M96a20r37i30e 62N36o13v24o60t33n75á 7274480797762

Nojo, ale vždyť do toho dortu tady ho cpou. Jsem z toho jelen.

0/0
15.2.2013 13:17

Z23u86z60a59n38a 23F75l26e91i41s17c93h49e66r34o51v46á 7641246265673

No, ptala jsem se proto, že se mi recept moc líbí, ale děti jsou alergické na ořechy. 

Takže na vitariánskou ani raw kuchyni asi nepřejdem ;-(, a zůstaneme u české klasiky, po které nemusím volat rychlou.:-P

+2/0
14.2.2013 22:40

Z39u67z66a96n58a 45F86l13e61i42s74c65h83e79r90o47v70á 7421366315923

Pardon, to patřilo níž.

0/0
14.2.2013 22:40
Foto

D44a87n54i42e62l 57H36a81r39a62b33i62š 5185823284935

boze,to by ani prase nezralo

+1/0
14.2.2013 21:56

K62r79i76s87t23ý40n98a 41H37y64n85k43o13v74á 9312866948736

kešu vás vystřelí do chuťového nebe ;-D

+2/0
14.2.2013 20:46

A93n78d21r63e94a 87Č60i30e31r78n50a 5136747960710

Ale nepražené boby jsou hořké, právě přiměřeným pražením( podle odrůdy) se přirozená hořkost odstraňuje, nedělá se to jen pro odslupkování. Divné a nehygienické.To je jak debata, jestli omývat zablácenou řepu. Abychom s tím blátem neodstranili i nějaké živiny!8-o

+8/−1
14.2.2013 17:36

F53r18a61n58t42i79š14e88k 23S15c97h70l92i77c64h40t45s 9675432881485

Promiňte, ale používání takovýchto potravin je biohazard!

Všechny pochází z rizikových oblastí. Jak známo ořechy i kakaové boby i datle obsahují karcinogení houby a plísně. Ořechy kešu pochází většinou z Keni, kakaové boby ze Střední Ameriky, datle z Turecka nebo Tunisu. Tyto potraviny proto musí být nějakým způsobem ošetřeny a musí být taky záruka, že se tak stalo!  A, nakupovat hygienicky či Státní inspekcí neprověřené potraviny na webu? Toto by mělo být rozhodně v článku zmíněno! Nejsem nadšen, že se tu na to neupozorňuje a produkt je určen převážně pro děti! Stačí si vzpomenout, jaké problémy způsobil například egyptský salát v Německu před časem! 

PS Jinak souhlasím, že se jedná o laciný PR článek.

+13/−2
14.2.2013 13:08

P81e98t84r 88H36e91l18l29e89r 5343886884704

Já zase nechápu, jak můžou používat med, který je živočišného původu a tepelně zpracovaný. 8-o

0/−1
14.2.2013 12:20

D59a66n69i38e61l93a 88U89r97b57a96n26o67v52á 2664480145446

Med je tepelně zpracovaný? Myslíte jako že ho ty včely nejdřív uvaří, než ho dají do pláství nebo tak něco?;-D;-D;-D

+5/0
14.2.2013 13:17

M41i18c32h70a18l 76T68o16m86á94n69e32k 9807189816

jeste z mladi , kdyz sem jako prcek jezdil za komancu na chalupu, tak za nama chodil vcelar a daval nam cerstvy med a i tka byl teplne upraveny pokud si vzpominam dobre, takze bych rekl ze pan Heller ma pravdu, ze jakykoliv med k dostani je jiz tepelne upraveny

0/−5
14.2.2013 14:01

M31i27r97k70a 17S16v49o98j58t83k50o86v72á 3687498516794

Božíčku co to melete za nesmysl? Med není nijak tepelně upravený. Vyndají se plástve z úlu a pres lis se stočí do sklenic. To je celá úprava, pokud chcete pastovaný med, tak ten se našlehá a pak dá do sklenic, ale nic se nevaří. Takže normální med se nijak tepelně neupravuje. Když totiž med zahřejete nad 40°C tak ztrácí velkou část svých hodnotných látek.

+8/0
14.2.2013 14:14

K85a88r57l80a 47N88o57v91á68k55o16v93á 4294752765877

Přesně tak. Kamarád včelař, který mě zásobuje medem, mi vždycky klade na srdce, abych si s ním sladila čaj až když je vlažný, jinak získám jen velmi drahé sladidlo bez jakékoliv jiné hodnoty.

+4/0
14.2.2013 19:37

O43l45g34a 67P76o96l38á90č18k73o86v67á 4884953464478

mohl vám třeba donést čerstvě stočený (vylisovaný) med, kteřý se vám zdál teplý.Pravdu mají ti, kteří upozorńují na teplotu-nikdy ne nad 40 stupńů,pak už to nen lék,ale obyč sladidlo.

0/0
15.2.2013 13:00

J52i88t45k90a 60Č11e83r38n50á 4789487594421

Možná pan Heller myslí ten kupovaný, tam je zahřívaný a snad i ředěný. My máme přímo od včel a ten brzy zcukernatí, ale ten kupovaný je pořá řídký, není to divné.

0/0
13.3.2013 11:01

S14i39l17v72i98e 39K32o25v83á13ř87o60v65á 1717736111885

Moc by mě zajímalo, kolik majitel restaurace za tyhle neoznačené PR články platí. Nevadí mi přečíst si článek o hrstce podivínů, kteří vyrazili proti proudu evoluce a zcela bez logického opodstatnění odmítají tepelnou úpravu potravy, ale pokud je tady po několikáté reportáž přímo z kuchyně nějaké restaurace, domnívám se, že by to mělo být označeno jako PR.

+14/−1
14.2.2013 10:14
Foto

M12a72r18t68i50n 40Š39u85b37r41t 1615941274975

Tepelnou úpravu tento recept nepochybně obsahuje. Při silném hnětení a mixování se nepochybně pokrm zahřívá ;-)

+2/−1
14.2.2013 12:42

M58a77r57t14i44n 78V94a89s65i24n31a 7681853571396

Sushi, carpaccio, tatarák - všechno je to syrový, chutná to super a neřekl bych, že je to jen něco pro hrstku podivínů. Raw cake je super taky - alespoň ten co si dávám v Londýně v inSpiral Cafe. Nevím jestli je to PR a nebo není, ale když tady bylo X článků o Pohlreichovi (nic proti němu, je dobrej), tak to nikomu nevadilo ...

+2/−2
14.2.2013 13:58

M93a39r20i36e 60N75o74v51o72t63n97á 7774860717962

ale vadilo:) Hlavně ten antisvíčkovej :)

0/0
14.2.2013 20:02

P69a29v65e14l 39K81r17e67j38č32í93ř 2222161923466

Paní Havlíčková chce nahradit med a datle, paní Fleischerová zase ořechy a mandle. Já bych šel ještě dál a nahradil bych ořechy cibulí, datle zelím, med a kakao bůčkem a mandle knedlíky. A myslím, že by to nemuselo být špatné.

+13/−1
14.2.2013 9:53

S80i54l81v55i42e 12K51o67v66á32ř82o36v84á 1497456111185

Tak nevím, bojím se, že s jejich úpravou jídla byste si moc nepochutnal - chroupat syrovou cibuli se syrovým bůčkem a k tomu třeba sušenej knedlík...

+3/0
14.2.2013 10:15

P27a68v54e12l 13K80r27e57j85č71í80ř 2142661623686

No tak když už provádíme tak rozsáhlou náhradu surovin, není nutné ani přesně dodržovat všechny postupy přípravy pokrmu :-)

+8/0
14.2.2013 10:19

Z57u36z82a53n94a 40Č38e94k28a61l98o81v56á 4553320277925

Souhlasím, ovšem pouze pokud bude bůček z netýraného chovu;-)

0/0
14.2.2013 19:47

Z31u85z93a46n48a 44F77l72e64i97s56c40h69e62r10o68v23á 7771576665903

A existuje nějaká možnost náhrady ořechů a mandlí? Normálně používám jako náhradu vařenou cizrnu, ale to by asi nebylo ono.

0/−2
14.2.2013 8:11

M15a76r87t73i35n 50V14a98s70i11n62a 7531863821796

Ořechy nahradíte asi zase jen jiným typem ořechů - třeba pistáciemi, ty jsou stejně jako kešu měkké. A nebo makadamie jsou taky fajn, ale ty už jsou docela tvrdé, takže potřebujete lepší mixér, jako je VitaMix nebo BlendTec ...

+1/0
14.2.2013 8:39

P68a31v19e90l 15O80d40r42a81z63i58l 6974979227420

Jakože k přirozenému raw stravování je potřeba nějak specielní mickér?

+1/−2
14.2.2013 14:13

B76o73ř60i11v25o18j 15T72v22r93d72ý 8728930951921

Ne, není - můžete je po jednom rozetřít mezi dvěma kameny. Osobně bych raději použil ten Vitamix.

+4/0
14.2.2013 15:23

M85a81r79t29i10n 91V68a66s61i20n74a 7441163191766

Teda vlastně mě napadla jako náhrada semena ne-ořechového typu - slunečnice, konopí, pinie, dýně - i když kdoví, co by z dýně vzniklo :)

0/0
14.2.2013 9:28

R51e15n85a37t33a 87H92a84v67l70í62č58k95o95v41á 3179466453885

Existuje nějaká úprava tohoto receptu pro lidi, co jsou alergičtí na med a nemají rádi datle? To není provokace, ale zdvořilý dotaz.

0/0
14.2.2013 4:34

J77a75n 27B78í22l49ý 5186179982906

Určitě existuje mnoho různých úprav tohoto receptu. Med nahrazuji raw agáve nekterem nebo se dá použít stevia a nebo jiné raw sirupy, které se pomalu objevují i na českých interntových stránkach. 

V krustě bych datle určite nechal jelikož celkový výsledek nemá s datlovou chutí moc společného. Jde spíše o jejich vlastnost vytvářet skvělé "těsto". Nejlepší na to jsou Medjool datle. Pokud ale opravdu ne datle dá se krusta udělat například z : 1,5 hrnku namočených pekanských ořechů, 1/3 hrnku rozinek, trocha soli a skořice. 

Nebo druhá možnost : 3/4 pekanských ořechů, 2 lžíce agáve, 1 lž raw kakaového másla, 2lžičky kakového prášku, vanilka, skořice, sůl.

Možností je samozřejmě mnohem více jenom zatím člověk musí hodně vyhledávat, ale věřím že brzy ČR taky prožije obrovský boom raw stravování. Už se na to docela těším. ;-)

+2/−3
14.2.2013 6:42

S50i73l98v62i45e 51K67o86v65á72ř14o92v95á 1227576461435

"ČR taky prožije obrovský boom raw stravování" TAKY? Můžu se zeptat, kde už ten obrovský boom prožili? Nic proti tomuto stravování nemám, ale přijde mi, že je to spíš módní záležitost pro hrstku nadšenců. Docela dost cestuju a nikde na světě jsem nezaznamenala, že by se takto stravovalo větší množsví lidí.

+9/−1
14.2.2013 10:09

J71a69n 29B13í37l97ý 5266419112336

Pokud hodně cestujete tak cestujete buď do nesprávných zemí nebo si dostatečně nevšímáte. Člověk si začne všímat takových věcí až zjistí, že s ním není něco v pořádku. Tím nechci nic přivolávat, ale většina lidí se k tomu dříve nebo později dostane, akorát že někdo ve 20 a někdo v 50 letech. Češi jako obvykle když něco zjistí tak to chytí pořádně za koule a podojí to. Nikdy nedělají nic jen tak pro nic, proto očekávám ten boom. Maucta.

0/−3
14.2.2013 16:09

P36a72v86e24l 80O92d93r26a95z63i94l 6594549727290

A nechcete případně odpovědět na otázku, tedy kde prožili ten bům?

+1/0
15.2.2013 12:25

P79a71v83e83l 78O15d30r75a16z45i47l 6784879227740

P.S. stejně jako vegani, i vy jste zcela mylně přesvědčeni o váze vaší víry ve společnosti. Naprostá většina lidí se až do smrti stravuje pořád stejně nezdravě.

+1/0
15.2.2013 13:14

D81a31n44a 27T41a23n77k57e33r 2983129949605

Většina lidí? Opravdu většina? Pokud vím, je to pořád ještě dost exotická záležitost.

+1/0
15.2.2013 21:29

M82a48r21t25i56n 82V56a36s42i56n31a 7281153961796

Jak uvedl pan Bílý, a k tomu - datle jde nahradit jakýmkoli sušeným ovocem - třeba nesířené meruňky jsou fajn, med jde pak nahradit agáve syrupem nebo čímkoli jiným raw tekutým sladkým ...

0/0
14.2.2013 8:35







Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.