Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Diskuse k článku

VIDEO: Živý dort z čistého kakaa a kešu vás vystřelí do chuťového nebe

Takhle umí hřešit vitariáni. Pokud jste na sladké, vaše chutě si přijdou na své, přestože cukr v tomto dortu nenajdete. Zato si na jazyku užijete stoprocentní čokoládu, slaďoučké datle a med či lahodné nepražené oříšky a mandle. Že vás tenhle dort pořádně energeticky nakopne, o tom vůbec nepochybujte.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

R11o30s98t57i56s41l92a23v 16S25i45k18s10t90a 7622483608

Mne vždycky fascinuje, jak všichni prahnou po lokální produkci, regionálních potravinách, tom co se tady konzumovalo dříve... a 90% těchto vitariánských věcí je z druhé strany zeměkoule - datle, kešu, kakao, agáve, nějak jsem si při procházce lesem nevšiml že by to tam rostlo... tím nic proti syrové stravě a jejím léčivým účinkům, dá se spousta věcí udělat i z toho co tady roste. Celoročně ale nevím nevím, od listopadu do května tady toho moc neroste, takže buď je syrová strava přirozená pro jiné končiny, nebo prostě Praotec Čech došel špatným směrem ;-D Takový jen malý bod k zamyšlení...

+7/0
14.2.2013 23:06

Z41l58a40t52u78š19e 60J79e18l53í77n56k68o10v32á 1235152467502

Kdyby měli vitariáni "vařit" z regionálních potravin, tak by tu už dávno:

A) vymřeli (a možná nejen tady)

B) vzdali to

C) vůbec by si nepochutnali a jedli jen pro přežití.

;-)

+2/0
15.2.2013 10:37

M15a95r39i65e 42N69o27v38o28t90n48á 5794647698900

Přesně tak: celou zimu by jedli jablka, zelí, kořenovou zeleninu a syrové brambory. No a ještě by mohli chroupat hrách, fazole a zrní. A jako chuťovku ořechy a med. To je asi tak celej seznam, nebo jsem na něco zapomněla?

0/0
15.2.2013 12:55

P95a39v47e35l 19O66d59r96a24z82i62l 6704379167840

Med ne. Ten je živočišnýho původu.

+1/0
15.2.2013 13:13

M37a90r47i84e 91N91o41v35o26t46n41á 5674547838770

Nojo, ale vždyť do toho dortu tady ho cpou. Jsem z toho jelen.

0/0
15.2.2013 13:17

Z86u44z86a50n70a 14F32l66e66i85s45c14h43e36r94o43v18á 7711676935333

No, ptala jsem se proto, že se mi recept moc líbí, ale děti jsou alergické na ořechy. 

Takže na vitariánskou ani raw kuchyni asi nepřejdem ;-(, a zůstaneme u české klasiky, po které nemusím volat rychlou.:-P

+2/0
14.2.2013 22:40

Z95u12z97a63n89a 54F19l43e70i81s67c14h81e56r45o33v94á 7471396535223

Pardon, to patřilo níž.

0/0
14.2.2013 22:40

D60a50n15i50e70l 30H93a79r74a81b19i79š 5445603494525

boze,to by ani prase nezralo

+1/0
14.2.2013 21:56

K98r46i38s42t69ý82n46a 50H52y80n84k10o46v89á 9102886518496

kešu vás vystřelí do chuťového nebe ;-D

+2/0
14.2.2013 20:46

A65n74d68r51e24a 65Č30i20e40r61n63a 5216357510520

Ale nepražené boby jsou hořké, právě přiměřeným pražením( podle odrůdy) se přirozená hořkost odstraňuje, nedělá se to jen pro odslupkování. Divné a nehygienické.To je jak debata, jestli omývat zablácenou řepu. Abychom s tím blátem neodstranili i nějaké živiny!8-o

+8/−1
14.2.2013 17:36

F29r65a30n73t76i10š10e62k 18S71c83h65l47i15c97h71t38s 9915782631515

Promiňte, ale používání takovýchto potravin je biohazard!

Všechny pochází z rizikových oblastí. Jak známo ořechy i kakaové boby i datle obsahují karcinogení houby a plísně. Ořechy kešu pochází většinou z Keni, kakaové boby ze Střední Ameriky, datle z Turecka nebo Tunisu. Tyto potraviny proto musí být nějakým způsobem ošetřeny a musí být taky záruka, že se tak stalo!  A, nakupovat hygienicky či Státní inspekcí neprověřené potraviny na webu? Toto by mělo být rozhodně v článku zmíněno! Nejsem nadšen, že se tu na to neupozorňuje a produkt je určen převážně pro děti! Stačí si vzpomenout, jaké problémy způsobil například egyptský salát v Německu před časem! 

PS Jinak souhlasím, že se jedná o laciný PR článek.

+13/−2
14.2.2013 13:08

P94e19t46r 48H90e29l27l71e81r 5113666294784

Já zase nechápu, jak můžou používat med, který je živočišného původu a tepelně zpracovaný. 8-o

0/−1
14.2.2013 12:20

D58a47n35i39e23l24a 32U48r85b92a90n52o20v40á 2984540485516

Med je tepelně zpracovaný? Myslíte jako že ho ty včely nejdřív uvaří, než ho dají do pláství nebo tak něco?;-D;-D;-D

+5/0
14.2.2013 13:17

M85i15c24h66a58l 44T84o30m46á20n22e62k 9467269556

jeste z mladi , kdyz sem jako prcek jezdil za komancu na chalupu, tak za nama chodil vcelar a daval nam cerstvy med a i tka byl teplne upraveny pokud si vzpominam dobre, takze bych rekl ze pan Heller ma pravdu, ze jakykoliv med k dostani je jiz tepelne upraveny

0/−5
14.2.2013 14:01

M84i80r10k56a 89S21v44o71j68t59k98o22v60á 3167138486424

Božíčku co to melete za nesmysl? Med není nijak tepelně upravený. Vyndají se plástve z úlu a pres lis se stočí do sklenic. To je celá úprava, pokud chcete pastovaný med, tak ten se našlehá a pak dá do sklenic, ale nic se nevaří. Takže normální med se nijak tepelně neupravuje. Když totiž med zahřejete nad 40°C tak ztrácí velkou část svých hodnotných látek.

+8/0
14.2.2013 14:14

K25a73r37l36a 26N27o48v80á90k71o38v26á 4344282445567

Přesně tak. Kamarád včelař, který mě zásobuje medem, mi vždycky klade na srdce, abych si s ním sladila čaj až když je vlažný, jinak získám jen velmi drahé sladidlo bez jakékoliv jiné hodnoty.

+4/0
14.2.2013 19:37

O66l88g93a 87P41o85l14á68č58k38o84v58á 4864943184128

mohl vám třeba donést čerstvě stočený (vylisovaný) med, kteřý se vám zdál teplý.Pravdu mají ti, kteří upozorńují na teplotu-nikdy ne nad 40 stupńů,pak už to nen lék,ale obyč sladidlo.

0/0
15.2.2013 13:00

J48i53t12k47a 13Č93e78r77n60á 4249747474161

Možná pan Heller myslí ten kupovaný, tam je zahřívaný a snad i ředěný. My máme přímo od včel a ten brzy zcukernatí, ale ten kupovaný je pořá řídký, není to divné.

0/0
13.3.2013 11:01

S45i52l41v60i41e 69K43o73v32á18ř95o39v80á 1687366331595

Moc by mě zajímalo, kolik majitel restaurace za tyhle neoznačené PR články platí. Nevadí mi přečíst si článek o hrstce podivínů, kteří vyrazili proti proudu evoluce a zcela bez logického opodstatnění odmítají tepelnou úpravu potravy, ale pokud je tady po několikáté reportáž přímo z kuchyně nějaké restaurace, domnívám se, že by to mělo být označeno jako PR.

+14/−1
14.2.2013 10:14
Foto

M48a14r66t68i67n 94Š43u85b68r71t 1795911494875

Tepelnou úpravu tento recept nepochybně obsahuje. Při silném hnětení a mixování se nepochybně pokrm zahřívá ;-)

+2/−1
14.2.2013 12:42

M83a66r64t63i59n 17V96a72s29i70n94a 7121113691866

Sushi, carpaccio, tatarák - všechno je to syrový, chutná to super a neřekl bych, že je to jen něco pro hrstku podivínů. Raw cake je super taky - alespoň ten co si dávám v Londýně v inSpiral Cafe. Nevím jestli je to PR a nebo není, ale když tady bylo X článků o Pohlreichovi (nic proti němu, je dobrej), tak to nikomu nevadilo ...

+2/−2
14.2.2013 13:58

M71a34r44i13e 38N15o78v18o35t75n25á 5174107928650

ale vadilo:) Hlavně ten antisvíčkovej :)

0/0
14.2.2013 20:02

P76a15v64e23l 62K53r21e95j56č41í20ř 2602301103146

Paní Havlíčková chce nahradit med a datle, paní Fleischerová zase ořechy a mandle. Já bych šel ještě dál a nahradil bych ořechy cibulí, datle zelím, med a kakao bůčkem a mandle knedlíky. A myslím, že by to nemuselo být špatné.

+13/−1
14.2.2013 9:53

S13i44l35v87i95e 51K19o95v46á85ř23o78v92á 1397256131685

Tak nevím, bojím se, že s jejich úpravou jídla byste si moc nepochutnal - chroupat syrovou cibuli se syrovým bůčkem a k tomu třeba sušenej knedlík...

+3/0
14.2.2013 10:15

P67a50v61e69l 36K85r61e85j77č68í66ř 2972731903256

No tak když už provádíme tak rozsáhlou náhradu surovin, není nutné ani přesně dodržovat všechny postupy přípravy pokrmu :-)

+8/0
14.2.2013 10:19

Z64u23z78a67n75a 89Č42e44k75a11l60o78v36á 4643240547475

Souhlasím, ovšem pouze pokud bude bůček z netýraného chovu;-)

0/0
14.2.2013 19:47

Z45u72z73a16n30a 20F72l28e31i29s38c11h56e35r20o10v61á 7921246705573

A existuje nějaká možnost náhrady ořechů a mandlí? Normálně používám jako náhradu vařenou cizrnu, ale to by asi nebylo ono.

0/−2
14.2.2013 8:11

M15a93r75t34i96n 55V56a27s85i94n45a 7331903951226

Ořechy nahradíte asi zase jen jiným typem ořechů - třeba pistáciemi, ty jsou stejně jako kešu měkké. A nebo makadamie jsou taky fajn, ale ty už jsou docela tvrdé, takže potřebujete lepší mixér, jako je VitaMix nebo BlendTec ...

+1/0
14.2.2013 8:39

P22a88v98e97l 34O30d39r27a67z38i55l 6894879597140

Jakože k přirozenému raw stravování je potřeba nějak specielní mickér?

+1/−2
14.2.2013 14:13

B45o85ř53i90v19o62j 73T54v37r95d12ý 8698260341621

Ne, není - můžete je po jednom rozetřít mezi dvěma kameny. Osobně bych raději použil ten Vitamix.

+4/0
14.2.2013 15:23

M75a58r79t62i82n 74V96a77s47i66n18a 7801623451966

Teda vlastně mě napadla jako náhrada semena ne-ořechového typu - slunečnice, konopí, pinie, dýně - i když kdoví, co by z dýně vzniklo :)

0/0
14.2.2013 9:28

R56e31n95a55t77a 77H93a45v16l34í61č84k63o22v80á 3399306633935

Existuje nějaká úprava tohoto receptu pro lidi, co jsou alergičtí na med a nemají rádi datle? To není provokace, ale zdvořilý dotaz.

0/0
14.2.2013 4:34

J83a27n 93B84í88l87ý 5206339762416

Určitě existuje mnoho různých úprav tohoto receptu. Med nahrazuji raw agáve nekterem nebo se dá použít stevia a nebo jiné raw sirupy, které se pomalu objevují i na českých interntových stránkach. 

V krustě bych datle určite nechal jelikož celkový výsledek nemá s datlovou chutí moc společného. Jde spíše o jejich vlastnost vytvářet skvělé "těsto". Nejlepší na to jsou Medjool datle. Pokud ale opravdu ne datle dá se krusta udělat například z : 1,5 hrnku namočených pekanských ořechů, 1/3 hrnku rozinek, trocha soli a skořice. 

Nebo druhá možnost : 3/4 pekanských ořechů, 2 lžíce agáve, 1 lž raw kakaového másla, 2lžičky kakového prášku, vanilka, skořice, sůl.

Možností je samozřejmě mnohem více jenom zatím člověk musí hodně vyhledávat, ale věřím že brzy ČR taky prožije obrovský boom raw stravování. Už se na to docela těším. ;-)

+2/−3
14.2.2013 6:42

S39i98l90v78i40e 27K63o13v17á53ř98o40v60á 1327416851285

"ČR taky prožije obrovský boom raw stravování" TAKY? Můžu se zeptat, kde už ten obrovský boom prožili? Nic proti tomuto stravování nemám, ale přijde mi, že je to spíš módní záležitost pro hrstku nadšenců. Docela dost cestuju a nikde na světě jsem nezaznamenala, že by se takto stravovalo větší množsví lidí.

+9/−1
14.2.2013 10:09

J28a10n 52B31í12l56ý 5106609422446

Pokud hodně cestujete tak cestujete buď do nesprávných zemí nebo si dostatečně nevšímáte. Člověk si začne všímat takových věcí až zjistí, že s ním není něco v pořádku. Tím nechci nic přivolávat, ale většina lidí se k tomu dříve nebo později dostane, akorát že někdo ve 20 a někdo v 50 letech. Češi jako obvykle když něco zjistí tak to chytí pořádně za koule a podojí to. Nikdy nedělají nic jen tak pro nic, proto očekávám ten boom. Maucta.

0/−3
14.2.2013 16:09

P50a66v35e23l 82O20d27r21a48z72i95l 6534889137960

A nechcete případně odpovědět na otázku, tedy kde prožili ten bům?

+1/0
15.2.2013 12:25

P89a64v13e14l 86O76d31r85a79z66i33l 6464799177670

P.S. stejně jako vegani, i vy jste zcela mylně přesvědčeni o váze vaší víry ve společnosti. Naprostá většina lidí se až do smrti stravuje pořád stejně nezdravě.

+1/0
15.2.2013 13:14

D15a60n21a 26T20a80n15k95e98r 2793289869895

Většina lidí? Opravdu většina? Pokud vím, je to pořád ještě dost exotická záležitost.

+1/0
15.2.2013 21:29

M28a91r14t26i42n 13V89a17s37i63n88a 7551463691456

Jak uvedl pan Bílý, a k tomu - datle jde nahradit jakýmkoli sušeným ovocem - třeba nesířené meruňky jsou fajn, med jde pak nahradit agáve syrupem nebo čímkoli jiným raw tekutým sladkým ...

0/0
14.2.2013 8:35







Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.