- Napište nám
- Kontakty
- Reklama
- VOP
- Osobní údaje
- Nastavení soukromí
- Cookies
- AV služby
- Kariéra
- Předplatné MF DNES
Mne vždycky fascinuje, jak všichni prahnou po lokální produkci, regionálních potravinách, tom co se tady konzumovalo dříve... a 90% těchto vitariánských věcí je z druhé strany zeměkoule - datle, kešu, kakao, agáve, nějak jsem si při procházce lesem nevšiml že by to tam rostlo... tím nic proti syrové stravě a jejím léčivým účinkům, dá se spousta věcí udělat i z toho co tady roste. Celoročně ale nevím nevím, od listopadu do května tady toho moc neroste, takže buď je syrová strava přirozená pro jiné končiny, nebo prostě Praotec Čech došel špatným směrem Takový jen malý bod k zamyšlení...
Kdyby měli vitariáni "vařit" z regionálních potravin, tak by tu už dávno:
A) vymřeli (a možná nejen tady)
B) vzdali to
C) vůbec by si nepochutnali a jedli jen pro přežití.
No, ptala jsem se proto, že se mi recept moc líbí, ale děti jsou alergické na ořechy.
Takže na vitariánskou ani raw kuchyni asi nepřejdem , a zůstaneme u české klasiky, po které nemusím volat rychlou.
Pardon, to patřilo níž.
kešu vás vystřelí do chuťového nebe
Ale nepražené boby jsou hořké, právě přiměřeným pražením( podle odrůdy) se přirozená hořkost odstraňuje, nedělá se to jen pro odslupkování. Divné a nehygienické.To je jak debata, jestli omývat zablácenou řepu. Abychom s tím blátem neodstranili i nějaké živiny!
Promiňte, ale používání takovýchto potravin je biohazard!
Všechny pochází z rizikových oblastí. Jak známo ořechy i kakaové boby i datle obsahují karcinogení houby a plísně. Ořechy kešu pochází většinou z Keni, kakaové boby ze Střední Ameriky, datle z Turecka nebo Tunisu. Tyto potraviny proto musí být nějakým způsobem ošetřeny a musí být taky záruka, že se tak stalo! A, nakupovat hygienicky či Státní inspekcí neprověřené potraviny na webu? Toto by mělo být rozhodně v článku zmíněno! Nejsem nadšen, že se tu na to neupozorňuje a produkt je určen převážně pro děti! Stačí si vzpomenout, jaké problémy způsobil například egyptský salát v Německu před časem!
PS Jinak souhlasím, že se jedná o laciný PR článek.
Já zase nechápu, jak můžou používat med, který je živočišného původu a tepelně zpracovaný.
Med je tepelně zpracovaný? Myslíte jako že ho ty včely nejdřív uvaří, než ho dají do pláství nebo tak něco?
Moc by mě zajímalo, kolik majitel restaurace za tyhle neoznačené PR články platí. Nevadí mi přečíst si článek o hrstce podivínů, kteří vyrazili proti proudu evoluce a zcela bez logického opodstatnění odmítají tepelnou úpravu potravy, ale pokud je tady po několikáté reportáž přímo z kuchyně nějaké restaurace, domnívám se, že by to mělo být označeno jako PR.
Tepelnou úpravu tento recept nepochybně obsahuje. Při silném hnětení a mixování se nepochybně pokrm zahřívá ;-)
Paní Havlíčková chce nahradit med a datle, paní Fleischerová zase ořechy a mandle. Já bych šel ještě dál a nahradil bych ořechy cibulí, datle zelím, med a kakao bůčkem a mandle knedlíky. A myslím, že by to nemuselo být špatné.
Tak nevím, bojím se, že s jejich úpravou jídla byste si moc nepochutnal - chroupat syrovou cibuli se syrovým bůčkem a k tomu třeba sušenej knedlík...
A existuje nějaká možnost náhrady ořechů a mandlí? Normálně používám jako náhradu vařenou cizrnu, ale to by asi nebylo ono.
Ořechy nahradíte asi zase jen jiným typem ořechů - třeba pistáciemi, ty jsou stejně jako kešu měkké. A nebo makadamie jsou taky fajn, ale ty už jsou docela tvrdé, takže potřebujete lepší mixér, jako je VitaMix nebo BlendTec ...