Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Diskuse k článku

PORADNA: Jak na výborný domácí chleba krok za krokem

Od chvíle, kdy jsme napsali o kváskové mapě, začaly se nám v redakci scházet dotazy, jak přesně postupovat. "Udělala jsem všechno, co návody přikazují, ale stejně se mi nevede," napsala například čtenářka Ivana z Liberce.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

P45e43t82r 73Š22a35f28á83ř 6518302574522

Mám poznámku z vlastní zkušenosti ke zvýšení podílu žitné mouky - podle jednoho receptu z internetu na 300g žitného kvásku ( 150g žitné mouky v kvásku ) dávám při zakládání těsta dalších 150g žitné mouky a 200g pšeničné - vznikne tak těsto s 60% žitné a 40% pšeničné mouky a funguje to, těsto kyne bez problémů, jen je asi třeba počítat s trochu delším časem:-)

0/0
22.2.2013 12:45

I63v89a82n59a 23P10r75ů11š97o87v39á 8831691412

Domácí chleba peču moc ráda, zkouším různé druhy a poměry mouky podle různých receptů nalezených na internetu. Tmavší chleba, světlejší chleba, z kvasnic, ze sušeného droždí. Prostě už jsem vyzkoušela více nebo méně úspěšně různé chleby a rodina mi je nadšeně ještě horké tahá z podruky. Ale nějak jsem nepochopila, proč bych se měla trápit s výrobou kvásku nebo sháněním kvásku. Můžete mi prosím někdo vysvětlit, v čem je přesně ten úžasný chuťový rozdíl? Děkuji:-)

+1/−2
11.2.2013 19:23

P39a48v21e24l 58O21d23r44a62z10i71l 6504119877940

Chutná to pak jako chleba a ne jako buchta :-)

+3/−1
11.2.2013 20:58

I51v55a33n25a 28P42r41ů92š18o61v76á 8901141502

No děkuji za radu, ale moje chleby také nechutnají jako buchta,;-) jsou voňavé kmínem s kůrkou krásně křupavou

+2/0
13.2.2013 22:43

P32a43v17e71l 23O47d88r10a81z87i27l 6144519757340

Z chleba jsou ty kvasnice zkrátka cítit. Kvásek ni.;-)

0/0
15.2.2013 12:28

I47v98a64n22a 11V36e46s37e94l74á 2891833259945

kvasnice nejsou z chleba citit, ja pecu chleba z kvasnic a je vyborny a jak pise p. Prusova, nestiham ho pomalu ukladat na druhy den protoze mi ho vsici snedi ;-) ...

0/0
30.7.2013 0:18

P95a25v79e29l 36O11d33r80a45z60i65l 6614449837190

P.S. je možné, že z vašeho chleba cítit nejsou.

0/0
15.2.2013 12:29

K77a39t42e59ř14i89n57a 34K25o79b12l32í77ž94k69o86v10á 7605159175978

Chuťový rozdíl je, ale pokud vám chutnají vaše chleby z kvasnic, tak to je bez diskuse.

Důležité na kváskovém chlebu je hlavně to, že dlouho kyne a mouka je více "natrávená" (od cca 100 druhů mikroorganismů, které v kvásku jsou, v droždí je pouze 1 druh - Saccharomyces cerevisiae) a proto je lépe stravitelná, chléb je tak vhodný např. i pro kojící maminky, protože děti nenadýmá.

A díky kyseliné mléčné a dalším látkám také déle vydrží a neplesniví (ale vzhledem k jeho jedlosti to lze jen těžko testovat).

+3/0
11.2.2013 22:56

I43v88a56n78a 19P67r79ů38š20o77v54á 8111761382

Děkuji za Vaši milou bezpředsudkovou odpověď.

0/−1
13.2.2013 22:45

P22e54t10r 15H26a65n81á29k 9251461532971

Protože kvasnice tomu dávají jinou chuť, než tomu dává kvásek. Prostě chleba není buchta. Ale nijak extra bych to neřešil. I chleba z kvasnic je lepší, než polystyren z hypermarketu:-)

+1/0
11.2.2013 23:47

P65a65v57e42l 83O48d23r31a77z78i36l 6514159557680

Doma si do toho člověk nenamele starej plesnivej chleba. Tím neříkám, že velkopekárny tam záměrně melou plesnivej chleba, jen si myslím, že ne každý bochník, který se do těsta přidá, prochází předem senzorickou či mikrobiologickou zkouškou.

0/0
12.2.2013 9:31

M77a45r69t43i52n 48J83a91k41l 6979828757936

Je lepší chuťově a je vláčnější, ne tak suchý a drolivý, jako z kvasnic. Vydrží měkký klidně týden a neplesnivý.

0/0
12.2.2013 11:30

I53v43a82n39a 23P36r47ů63š91o65v78á 8881441282

Pravda je, že některé chleby se mi drolily, ale už jsem vychytala poměry mouky a je to lepší. Trvanlivost týden nikdy v naší domácnosti nevyzkouším ;-D. Dnes jsem pekla a opět je ještě horký sežrán do posledního drobečku;-).

0/0
13.2.2013 22:47

P95e38t15r 85Š82a48f86á54ř 6768192904842

Podle mě není výroba kvásku žádné trápení, jen je potřeba s pečením počítat s předstihem, předem přikrmit kvásek a před zakládáním těsta zase část kvásku odebrat a uskladnit... je to sice trochu patlání navíc, ale trápení to určitě není :-)

0/0
22.2.2013 12:49

P30e30t95r 23H89a44n64á30k 9891781942601

Taky jsem se pokoušel x krát, bohužel nekynulo se. Takže výsledný chleba chuťově super, ale struktura špatná. No někdy v budoucnu tomu dám druhou šanci asi.

0/0
11.2.2013 19:06

T57o61m21á84š 48K31v42a94s87n56i27c23a 6527632640798

Domácí chleba peču asi měsíc. Informace jsem posbíral u Cuketky a Maškrtnice. Začal jsem s modifikací šumavy bez hnětení kde jsem použil místo sušeného droždí půl kostky obyčejného. Potom jsem přešel na kváskový chléb, první dva pokusy nic moc, ale základ jsem odladil asi takto:

1. večer 150g žitné mouky + 150ml vody + kvásek z lednice - zamíchat a v misce v pytlíku nechat do rána

2. ráno 300g pšeničné mouky + kvas od večera + 10 až 12g soli a cca 150ml vody - vymíchat (odložit kousek kvásku)

3. nechat odpočinout (20 min) a vyklopit na pomoučený vál (pšeničná) a překládat a vypracovat do konečné hustoty a tvaru, potom do pomoučené ošatky

4. troba na 250, peču v zakrytém pekáčku (jako maso) asi 30 až 40 min

V podstatě je to velmi jednoduché, ale chce to trénovat.

0/0
11.2.2013 16:27

P65a47v56e98l 89O35d80r69a54z11i80l 6574679487150

Koumal jsem nad tím, jestli je lepší odebírat kvásek před či po solení; vám tedy  asi solený kvásek (těsto) funguje...?

0/0
12.2.2013 9:32

K16a92t50e65ř92i69n91a 93K29o56b78l98í81ž97k62o27v11á 7875469175468

rozhodně odebrat kvásek ještě před osolením, sůl mu nedělá dobře, myslím, že i pan Kvasnica to tak dělá, jen to napsal až nakonec pokynu - odebírá kvásek na další pečení ještě před smíchám s ostatními surovinami

0/0
12.2.2013 22:23

T25o40m80á90š 24K64v85a57s95n60i34c43a 6557462640838

Ano, děkuji za doplnění kvásek odeberu opravdu předtím než přidám ostatní suroviny.

0/0
14.2.2013 20:17

P24e58t72r 71Š95a90f16á30ř 6438862504962

sůl prý mu nesvědčí, takže každopádně odebrat neosolený

0/0
22.2.2013 12:50

A31d80a75m 69V84a86r14m15u14ž57a 8565537616229

Přijde mi to složité, prostě:

Vezmu hladkou mouku (cca 4 naběračky), lžičku soli, kmínu, sušeného droždí (nebo kdo má, tak kvásek), zamíchám, nechám vykynout, pak dám do zapékací mísy, peču půl hodiny zakrytě, čtvrt odkrytě, hotovo ... těsto ze sušeného vykyne během 4 hodin, upečeno do hodiny max. i se zahřátím trouby ;)

+1/−4
11.2.2013 15:59

I37v42a24n23a 34M12á12l92k66o42v98á 4528612102800

Dělala jsem poprvé domácí chléb před týdnem podle receptu z nějakého časopisu.Z kila hladké mouky a přísad vznikly dva bochníčky,které se snědly během 2 dnů.Vynikající.

0/0
11.2.2013 15:04

A17l29e28x72a79n37d62r 72K83o46s33t64k88a 5249386719676

Jelikož jde o skutečný chléb, nikoliv recyklované pečivo, tak je poživatelný i po týdnu. Běžná "Šumava" z krámu je třetí až čtvrtý den nepoživatelně kyselá a o 2 dny později prolezlá plísní, že není ani pro kachny. Skutečný chleba je první 3 dny výborný, pak začne tuhnout (stále dobře k rozpečení v toustovači nebo troubě) ale po týdnu je stále jedlý. (topinky, houstičky do polévky atd) a nezaplesniví vlastně nikdy. Nemá v sobě zárodky plísně a hniloby.

0/0
12.2.2013 11:34

P65e90t43r58a 75D80o73l22e63j17š66í 5512662828931

Doporučuju kouknout na Cuktekův blog na šumavu bez hnětení. Je to ještě jednodušší než tohle a jsou tam přesné váhy všech surovin. Ono se řekne přisypávat od oka,ale kdo s tím nemá zkušenosti, snadno přestřelí a pak ho nepodařený chleba odradí. Jediná nevýhoda je nutnost vést kvásek zvlášť.

Zatím se mi vždycky povedl,jenom ještě vychytávám pečení,aby nebyl moc tmavý.

+1/0
11.2.2013 13:04

Č47e72s15t15m93í53r 80P14o18š24t50o43l96k49a 2382186293194

Přesné váhy surovin moc nepomohou, protože stačí jiná mouka, hned potřebujete jiné množství vody a celý "recept" se Vám "rozjede".

Na Internetu jsem toho prohledal hodně, chleba peču v obyčejné troubě, ale i tak mi chutná víc, než cokolic kupovaného. 

Zkuste se inspirovat tady (tak jako já). Někde tam najdete i recept na chleba ze kterého jsem vycházel. (Při gůglení nalezeno na facebooku).

http://www.facebook.com/#!/media/set/?set=a.265467170139686.75161.100000292144358&type=3

0/0
11.2.2013 14:27

I43v62a47n70a 18P49r63ů36š39o30v60á 8801981712

No ona ta cuketkova šumava bez hnětení také není brnkačka. Povedlo se mi neúmyslně trochu řidší těsto a přála bych vám vidět mě, jak "překládám" přes sebe něco, co je tak trochu polotekuté;-D. Klela jsem jako pohan;-).

0/0
11.2.2013 19:26

J81i25ř96í 47Ř57e54h77o30ř 9918858376648

když jsem si koupil domácí pekárnu asi před dvěma lety, tak jsem tam vyzkoušel program na výrobu kvásku. Pekárna udržuje idální klima, kvásek vypadal a smrděl tak jak má. Ale jak je uvedeno v článku jsem přecenil síly a hned se pustil do celozrného. Chleba v pekárně nevykynul a stvořil jsem cihlu z jaké ani karlův most nepostavili. Následných pár dní jsem zklamaně ignoroval kvásek a chcípnul mi. První neúspěch mě napříště odradil, ale zase to asi otestuju.

+2/0
11.2.2013 11:46

P32a10v69e13l 49O65d33r53a26z54i84l 6274639707510

Zkuste jinou mouku. Já jsem dělal i víc kvásků naráz a testoval mouky.

0/0
11.2.2013 13:36

E56l81i72š64k54a 86J21a23h45o68d39o45v47á 5928457251880

Sláva malým pekárnám. Kupuji tam chléb a koláče, jsou jako od maminky. Vydrží chutný až 5 dnů. Jen ty rohlíky. Čerstvé jsou dobré, studené jako strouhanka. Bílé pečivo se má omezovat, proto mi to nevadí. Péct je nebudu. Takový chléb s tvarohovou pomazánkou není nic lepšíhoR^R^R^

+2/0
11.2.2013 11:37

I26v39o 28M70a50r11h64o38u80l 7395677423587

se sádlem a škvarky R^

0/0
11.2.2013 16:33

K73a92t40e10ř91i12n38a 24K84o18b49l36í14ž58k62o54v19á 7185579255498

Poté, co jsem u nás objevila hned 2 pekárny s velmi chutným kváskovým chlebem, jsem teď líná pekařka...

0/0
11.2.2013 23:00

M79i69l35o36š 66K65o42v46a82č 7455208586170

Stačí smichat mouku 1kg s vodou,testo jako na lívance a nechat stát aspon 3dni pri pokojové teplote a ono to začne kynout,potom prisypat ješte mouku a pro jistotu dát i kvasnice ,zadelat cesto ,nechat  odpočívat asi 5hodin ,potom udelat bochníky a po hodine upect,chléb je to lepší než v obchode jen má tvrdší kurku.

0/0
11.2.2013 9:51
Foto

P43e60t56r 59J43a68n93o96v65s87k45ý 5173930705730

No jako jeden z nekolika odfláknutých receptu, jako od Babici, kdyz neni citron dejte ocet a kdyz neni ani ten, nedejte nic!  Ko neví kolik soli, tak se mu to nepovede a dradí ho to! Ja delám kvaskový chleba také doma a jeste jsem nevychytal pomery surovin! Treba chlebové koreni je fajn také pridat!  Kdo bude delat podle tohoto navodu, tak se mu to nepovede!

0/0
11.2.2013 9:51

L26e22n57k94a 81O50n49d57r50ů48š83k35o40v17á 6321236324483

jj, také peču, chuťové je chléb vynikající, děti ho milují, jí ho kolikrát jen tak nebo s máslem :) chléb považuji za základ jídelníčku, proto jeho výrobě ráda obětuji svůj čas, i když to není nijak složité, když se člověk zapracuje, odstraní "začátečnické" chybky, je to raz dva.. každopádně vím co jím :)

+2/0
11.2.2013 9:50

J14a61n 31K53o13m67á53r67e85k 5385868929853

takže dva dny budu péct bochník chleba, tak na to se .........

+4/−3
11.2.2013 6:55
Foto

D31u50š52a64n 25L93i79b43r11a 7308120610765

tak to si holt budete muset jít chleba koupit ;-D

+6/0
11.2.2013 7:21

J91a28n 46K55o27m14á19r76e86k 5485608939733

no však

+2/0
11.2.2013 7:48

M52a42r59e96k 46B89u95r80z96a 7967531242457

:-) To máte těžký, berte to tak, že je to pro mnoho lidí koníček a zároveň výzva. Vůbec nejde o peníze a čas, kdyby se to ovšem propočítalo dohromady i s energií, tak byste určitě zaplatil víc než v obchodě. Půl kila mouky zhruba 8 korun, hodina provozu trouby zhruba 10 korun plus půlhodina čistého času na pracovní operace krát cena vaší práce :-) Marek, Hobby

+4/0
11.2.2013 7:36

J90a80r94o48m46í37r 73S68v66o33b64o34d60a 2930731499757

Přesně!  Paní co to psala je z Liberce, do Zittau co by kamenem dohodil, jezdí tam všichni. Chleba resp. směs tam stojí 0,39E/0,5 kg, výběr asi ze 8 druhů (Toom)  ČR 0,5 od téhož výrobce 35 kč jen navíc s přelepkou v češtině!!! Nebo 1 Kg směsi 0,75E výběr asi ze 6 druhů (kaufland) . Ano, chleba z kvásku je určitě fajn, ALE....

0/0
11.2.2013 7:56

P33a48v55e47l 17O41d82r16a56z58i28l 6264939817550

Chleba z kvásku je určitě fajn, směsi už mě vůbec nezajímají :-)

+6/0
11.2.2013 8:05

D58a45n 16D21o33s72t12á68l 6229773142955

http://ekonomika.idnes.cz/chleb-se-zapecnou-mysi-06s-/ekonomika.aspx?c=A130107_132541_plzen-zpravy_pp

;-D

0/0
11.2.2013 9:16

J32a33n 76K32o72m26á72r46e58k 5495948249563

myš takynemám, ach jo

+3/0
11.2.2013 10:23

P56e92t97r 29M41a85r59š76o15u15n 5435108916926

tak zkuste pocitacovou (pokud tedy nemate jen touchpad), a pokud nemate mys, zkuste tam dat kocku ;-)

+1/0
11.2.2013 16:03







Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.