Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Diskuse k článku

PORADNA: Jak na výborný domácí chleba krok za krokem

Od chvíle, kdy jsme napsali o kváskové mapě, začaly se nám v redakci scházet dotazy, jak přesně postupovat. "Udělala jsem všechno, co návody přikazují, ale stejně se mi nevede," napsala například čtenářka Ivana z Liberce.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

P91e69t43r 28Š41a93f31á61ř 6268372914952

Mám poznámku z vlastní zkušenosti ke zvýšení podílu žitné mouky - podle jednoho receptu z internetu na 300g žitného kvásku ( 150g žitné mouky v kvásku ) dávám při zakládání těsta dalších 150g žitné mouky a 200g pšeničné - vznikne tak těsto s 60% žitné a 40% pšeničné mouky a funguje to, těsto kyne bez problémů, jen je asi třeba počítat s trochu delším časem:-)

0/0
22.2.2013 12:45

I23v48a25n76a 92P37r43ů29š79o83v72á 8671731552

Domácí chleba peču moc ráda, zkouším různé druhy a poměry mouky podle různých receptů nalezených na internetu. Tmavší chleba, světlejší chleba, z kvasnic, ze sušeného droždí. Prostě už jsem vyzkoušela více nebo méně úspěšně různé chleby a rodina mi je nadšeně ještě horké tahá z podruky. Ale nějak jsem nepochopila, proč bych se měla trápit s výrobou kvásku nebo sháněním kvásku. Můžete mi prosím někdo vysvětlit, v čem je přesně ten úžasný chuťový rozdíl? Děkuji:-)

+1/−2
11.2.2013 19:23

P46a22v71e72l 42O18d21r66a37z38i36l 6804729357810

Chutná to pak jako chleba a ne jako buchta :-)

+3/−1
11.2.2013 20:58

I57v62a46n92a 73P13r41ů22š37o75v36á 8531141602

No děkuji za radu, ale moje chleby také nechutnají jako buchta,;-) jsou voňavé kmínem s kůrkou krásně křupavou

+2/0
13.2.2013 22:43

P29a32v61e52l 55O45d85r11a30z30i46l 6894959167570

Z chleba jsou ty kvasnice zkrátka cítit. Kvásek ni.;-)

0/0
15.2.2013 12:28

I95v29a62n14a 90V44e61s77e41l22á 2541193219595

kvasnice nejsou z chleba citit, ja pecu chleba z kvasnic a je vyborny a jak pise p. Prusova, nestiham ho pomalu ukladat na druhy den protoze mi ho vsici snedi ;-) ...

0/0
30.7.2013 0:18

P15a71v82e66l 30O98d66r63a48z86i32l 6114839657360

P.S. je možné, že z vašeho chleba cítit nejsou.

0/0
15.2.2013 12:29

K31a30t82e93ř56i58n88a 49K66o98b86l55í77ž51k20o59v22á 7345799285268

Chuťový rozdíl je, ale pokud vám chutnají vaše chleby z kvasnic, tak to je bez diskuse.

Důležité na kváskovém chlebu je hlavně to, že dlouho kyne a mouka je více "natrávená" (od cca 100 druhů mikroorganismů, které v kvásku jsou, v droždí je pouze 1 druh - Saccharomyces cerevisiae) a proto je lépe stravitelná, chléb je tak vhodný např. i pro kojící maminky, protože děti nenadýmá.

A díky kyseliné mléčné a dalším látkám také déle vydrží a neplesniví (ale vzhledem k jeho jedlosti to lze jen těžko testovat).

+3/0
11.2.2013 22:56

I46v89a24n17a 71P33r35ů27š81o48v61á 8861251592

Děkuji za Vaši milou bezpředsudkovou odpověď.

0/−1
13.2.2013 22:45

P93e22t49r 87H56a81n42á98k 9311221202841

Protože kvasnice tomu dávají jinou chuť, než tomu dává kvásek. Prostě chleba není buchta. Ale nijak extra bych to neřešil. I chleba z kvasnic je lepší, než polystyren z hypermarketu:-)

+1/0
11.2.2013 23:47

P47a93v90e36l 60O64d27r22a39z39i68l 6634579257850

Doma si do toho člověk nenamele starej plesnivej chleba. Tím neříkám, že velkopekárny tam záměrně melou plesnivej chleba, jen si myslím, že ne každý bochník, který se do těsta přidá, prochází předem senzorickou či mikrobiologickou zkouškou.

0/0
12.2.2013 9:31

M92a70r25t17i70n 47J55a77k45l 6309458637626

Je lepší chuťově a je vláčnější, ne tak suchý a drolivý, jako z kvasnic. Vydrží měkký klidně týden a neplesnivý.

0/0
12.2.2013 11:30

I35v52a72n29a 21P70r31ů63š95o18v75á 8171921692

Pravda je, že některé chleby se mi drolily, ale už jsem vychytala poměry mouky a je to lepší. Trvanlivost týden nikdy v naší domácnosti nevyzkouším ;-D. Dnes jsem pekla a opět je ještě horký sežrán do posledního drobečku;-).

0/0
13.2.2013 22:47

P38e65t81r 85Š95a56f58á88ř 6688112874822

Podle mě není výroba kvásku žádné trápení, jen je potřeba s pečením počítat s předstihem, předem přikrmit kvásek a před zakládáním těsta zase část kvásku odebrat a uskladnit... je to sice trochu patlání navíc, ale trápení to určitě není :-)

0/0
22.2.2013 12:49

P73e53t89r 82H15a85n44á72k 9551381912121

Taky jsem se pokoušel x krát, bohužel nekynulo se. Takže výsledný chleba chuťově super, ale struktura špatná. No někdy v budoucnu tomu dám druhou šanci asi.

0/0
11.2.2013 19:06

T31o27m20á63š 15K63v73a82s36n88i83c11a 6277842810378

Domácí chleba peču asi měsíc. Informace jsem posbíral u Cuketky a Maškrtnice. Začal jsem s modifikací šumavy bez hnětení kde jsem použil místo sušeného droždí půl kostky obyčejného. Potom jsem přešel na kváskový chléb, první dva pokusy nic moc, ale základ jsem odladil asi takto:

1. večer 150g žitné mouky + 150ml vody + kvásek z lednice - zamíchat a v misce v pytlíku nechat do rána

2. ráno 300g pšeničné mouky + kvas od večera + 10 až 12g soli a cca 150ml vody - vymíchat (odložit kousek kvásku)

3. nechat odpočinout (20 min) a vyklopit na pomoučený vál (pšeničná) a překládat a vypracovat do konečné hustoty a tvaru, potom do pomoučené ošatky

4. troba na 250, peču v zakrytém pekáčku (jako maso) asi 30 až 40 min

V podstatě je to velmi jednoduché, ale chce to trénovat.

0/0
11.2.2013 16:27

P16a16v75e17l 15O93d25r39a68z70i10l 6744639607710

Koumal jsem nad tím, jestli je lepší odebírat kvásek před či po solení; vám tedy  asi solený kvásek (těsto) funguje...?

0/0
12.2.2013 9:32

K56a98t69e57ř52i67n27a 82K35o62b34l20í28ž12k98o75v15á 7335969515458

rozhodně odebrat kvásek ještě před osolením, sůl mu nedělá dobře, myslím, že i pan Kvasnica to tak dělá, jen to napsal až nakonec pokynu - odebírá kvásek na další pečení ještě před smíchám s ostatními surovinami

0/0
12.2.2013 22:23

T23o38m69á41š 82K31v35a93s32n44i24c92a 6347102730808

Ano, děkuji za doplnění kvásek odeberu opravdu předtím než přidám ostatní suroviny.

0/0
14.2.2013 20:17

P22e60t80r 13Š73a81f30á44ř 6598382554772

sůl prý mu nesvědčí, takže každopádně odebrat neosolený

0/0
22.2.2013 12:50

A41d49a50m 91V23a90r20m85u41ž87a 8215837946579

Přijde mi to složité, prostě:

Vezmu hladkou mouku (cca 4 naběračky), lžičku soli, kmínu, sušeného droždí (nebo kdo má, tak kvásek), zamíchám, nechám vykynout, pak dám do zapékací mísy, peču půl hodiny zakrytě, čtvrt odkrytě, hotovo ... těsto ze sušeného vykyne během 4 hodin, upečeno do hodiny max. i se zahřátím trouby ;)

+1/−4
11.2.2013 15:59

I34v20a45n70a 42M49á55l48k95o32v92á 4798262892940

Dělala jsem poprvé domácí chléb před týdnem podle receptu z nějakého časopisu.Z kila hladké mouky a přísad vznikly dva bochníčky,které se snědly během 2 dnů.Vynikající.

0/0
11.2.2013 15:04

A11l20e18x63a94n80d72r 68K28o77s34t88k14a 5709426309986

Jelikož jde o skutečný chléb, nikoliv recyklované pečivo, tak je poživatelný i po týdnu. Běžná "Šumava" z krámu je třetí až čtvrtý den nepoživatelně kyselá a o 2 dny později prolezlá plísní, že není ani pro kachny. Skutečný chleba je první 3 dny výborný, pak začne tuhnout (stále dobře k rozpečení v toustovači nebo troubě) ale po týdnu je stále jedlý. (topinky, houstičky do polévky atd) a nezaplesniví vlastně nikdy. Nemá v sobě zárodky plísně a hniloby.

0/0
12.2.2013 11:34

P95e33t54r66a 75D56o73l64e76j21š96í 5412522108861

Doporučuju kouknout na Cuktekův blog na šumavu bez hnětení. Je to ještě jednodušší než tohle a jsou tam přesné váhy všech surovin. Ono se řekne přisypávat od oka,ale kdo s tím nemá zkušenosti, snadno přestřelí a pak ho nepodařený chleba odradí. Jediná nevýhoda je nutnost vést kvásek zvlášť.

Zatím se mi vždycky povedl,jenom ještě vychytávám pečení,aby nebyl moc tmavý.

+1/0
11.2.2013 13:04

Č63e74s63t88m32í98r 51P27o97š90t45o74l13k34a 2112616803424

Přesné váhy surovin moc nepomohou, protože stačí jiná mouka, hned potřebujete jiné množství vody a celý "recept" se Vám "rozjede".

Na Internetu jsem toho prohledal hodně, chleba peču v obyčejné troubě, ale i tak mi chutná víc, než cokolic kupovaného. 

Zkuste se inspirovat tady (tak jako já). Někde tam najdete i recept na chleba ze kterého jsem vycházel. (Při gůglení nalezeno na facebooku).

http://www.facebook.com/#!/media/set/?set=a.265467170139686.75161.100000292144358&type=3

0/0
11.2.2013 14:27

I94v73a84n35a 83P48r62ů83š14o56v68á 8771371702

No ona ta cuketkova šumava bez hnětení také není brnkačka. Povedlo se mi neúmyslně trochu řidší těsto a přála bych vám vidět mě, jak "překládám" přes sebe něco, co je tak trochu polotekuté;-D. Klela jsem jako pohan;-).

0/0
11.2.2013 19:26

J23i86ř87í 15Ř34e96h39o40ř 9978118136358

když jsem si koupil domácí pekárnu asi před dvěma lety, tak jsem tam vyzkoušel program na výrobu kvásku. Pekárna udržuje idální klima, kvásek vypadal a smrděl tak jak má. Ale jak je uvedeno v článku jsem přecenil síly a hned se pustil do celozrného. Chleba v pekárně nevykynul a stvořil jsem cihlu z jaké ani karlův most nepostavili. Následných pár dní jsem zklamaně ignoroval kvásek a chcípnul mi. První neúspěch mě napříště odradil, ale zase to asi otestuju.

+2/0
11.2.2013 11:46

P12a68v75e61l 18O61d68r69a98z23i11l 6524419347520

Zkuste jinou mouku. Já jsem dělal i víc kvásků naráz a testoval mouky.

0/0
11.2.2013 13:36

E31l73i61š85k52a 40J67a20h21o16d17o17v63á 5458287201530

Sláva malým pekárnám. Kupuji tam chléb a koláče, jsou jako od maminky. Vydrží chutný až 5 dnů. Jen ty rohlíky. Čerstvé jsou dobré, studené jako strouhanka. Bílé pečivo se má omezovat, proto mi to nevadí. Péct je nebudu. Takový chléb s tvarohovou pomazánkou není nic lepšíhoR^R^R^

+2/0
11.2.2013 11:37

I92v44o 71M10a95r47h35o78u52l 7655367403277

se sádlem a škvarky R^

0/0
11.2.2013 16:33

K95a57t70e10ř46i47n70a 57K75o98b70l10í65ž49k11o54v60á 7155639945908

Poté, co jsem u nás objevila hned 2 pekárny s velmi chutným kváskovým chlebem, jsem teď líná pekařka...

0/0
11.2.2013 23:00

M97i47l89o79š 31K77o24v60a72č 7865128836800

Stačí smichat mouku 1kg s vodou,testo jako na lívance a nechat stát aspon 3dni pri pokojové teplote a ono to začne kynout,potom prisypat ješte mouku a pro jistotu dát i kvasnice ,zadelat cesto ,nechat  odpočívat asi 5hodin ,potom udelat bochníky a po hodine upect,chléb je to lepší než v obchode jen má tvrdší kurku.

0/0
11.2.2013 9:51
Foto

P11e23t29r 23J29a26n13o31v16s92k81ý 5413740945880

No jako jeden z nekolika odfláknutých receptu, jako od Babici, kdyz neni citron dejte ocet a kdyz neni ani ten, nedejte nic!  Ko neví kolik soli, tak se mu to nepovede a dradí ho to! Ja delám kvaskový chleba také doma a jeste jsem nevychytal pomery surovin! Treba chlebové koreni je fajn také pridat!  Kdo bude delat podle tohoto navodu, tak se mu to nepovede!

0/0
11.2.2013 9:51

L65e16n10k68a 33O24n54d88r10ů53š46k54o97v10á 6261646644133

jj, také peču, chuťové je chléb vynikající, děti ho milují, jí ho kolikrát jen tak nebo s máslem :) chléb považuji za základ jídelníčku, proto jeho výrobě ráda obětuji svůj čas, i když to není nijak složité, když se člověk zapracuje, odstraní "začátečnické" chybky, je to raz dva.. každopádně vím co jím :)

+2/0
11.2.2013 9:50

J17a56n 19K83o42m29á88r59e33k 5215118499393

takže dva dny budu péct bochník chleba, tak na to se .........

+4/−3
11.2.2013 6:55
Foto

D62u56š36a11n 53L94i97b74r36a 7128770680475

tak to si holt budete muset jít chleba koupit ;-D

+6/0
11.2.2013 7:21

J56a31n 66K49o44m64á31r76e97k 5135168599973

no však

+2/0
11.2.2013 7:48

M43a52r59e13k 73B61u87r84z59a 7937321942927

:-) To máte těžký, berte to tak, že je to pro mnoho lidí koníček a zároveň výzva. Vůbec nejde o peníze a čas, kdyby se to ovšem propočítalo dohromady i s energií, tak byste určitě zaplatil víc než v obchodě. Půl kila mouky zhruba 8 korun, hodina provozu trouby zhruba 10 korun plus půlhodina čistého času na pracovní operace krát cena vaší práce :-) Marek, Hobby

+4/0
11.2.2013 7:36

J32a33r73o46m49í38r 22S17v88o91b19o59d18a 2320651599107

Přesně!  Paní co to psala je z Liberce, do Zittau co by kamenem dohodil, jezdí tam všichni. Chleba resp. směs tam stojí 0,39E/0,5 kg, výběr asi ze 8 druhů (Toom)  ČR 0,5 od téhož výrobce 35 kč jen navíc s přelepkou v češtině!!! Nebo 1 Kg směsi 0,75E výběr asi ze 6 druhů (kaufland) . Ano, chleba z kvásku je určitě fajn, ALE....

0/0
11.2.2013 7:56

P66a55v23e47l 38O96d52r20a96z76i74l 6214799167630

Chleba z kvásku je určitě fajn, směsi už mě vůbec nezajímají :-)

+6/0
11.2.2013 8:05

D92a83n 80D36o69s16t20á73l 6609543972915

http://ekonomika.idnes.cz/chleb-se-zapecnou-mysi-06s-/ekonomika.aspx?c=A130107_132541_plzen-zpravy_pp

;-D

0/0
11.2.2013 9:16

J49a43n 23K71o36m41á96r66e53k 5145198849443

myš takynemám, ach jo

+3/0
11.2.2013 10:23

P49e95t28r 25M39a24r80š39o53u53n 5395818786726

tak zkuste pocitacovou (pokud tedy nemate jen touchpad), a pokud nemate mys, zkuste tam dat kocku ;-)

+1/0
11.2.2013 16:03





Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2016 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je součástí koncernu AGROFERT ovládaného Ing. Andrejem Babišem.