Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Diskuse k článku

PORADNA: Jak na výborný domácí chleba krok za krokem

Od chvíle, kdy jsme napsali o kváskové mapě, začaly se nám v redakci scházet dotazy, jak přesně postupovat. "Udělala jsem všechno, co návody přikazují, ale stejně se mi nevede," napsala například čtenářka Ivana z Liberce.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

P72e26t11r 49Š88a39f74á91ř 6898692974272

Mám poznámku z vlastní zkušenosti ke zvýšení podílu žitné mouky - podle jednoho receptu z internetu na 300g žitného kvásku ( 150g žitné mouky v kvásku ) dávám při zakládání těsta dalších 150g žitné mouky a 200g pšeničné - vznikne tak těsto s 60% žitné a 40% pšeničné mouky a funguje to, těsto kyne bez problémů, jen je asi třeba počítat s trochu delším časem:-)

0/0
22.2.2013 12:45

I75v68a89n86a 72P56r20ů91š85o34v77á 8201771762

Domácí chleba peču moc ráda, zkouším různé druhy a poměry mouky podle různých receptů nalezených na internetu. Tmavší chleba, světlejší chleba, z kvasnic, ze sušeného droždí. Prostě už jsem vyzkoušela více nebo méně úspěšně různé chleby a rodina mi je nadšeně ještě horké tahá z podruky. Ale nějak jsem nepochopila, proč bych se měla trápit s výrobou kvásku nebo sháněním kvásku. Můžete mi prosím někdo vysvětlit, v čem je přesně ten úžasný chuťový rozdíl? Děkuji:-)

+1/−2
11.2.2013 19:23

P56a87v26e10l 95O57d19r53a90z67i15l 6614169327600

Chutná to pak jako chleba a ne jako buchta :-)

+3/−1
11.2.2013 20:58

I22v61a18n69a 34P37r72ů27š45o93v91á 8901431272

No děkuji za radu, ale moje chleby také nechutnají jako buchta,;-) jsou voňavé kmínem s kůrkou krásně křupavou

+2/0
13.2.2013 22:43

P48a47v90e71l 21O82d85r74a88z73i50l 6184319767320

Z chleba jsou ty kvasnice zkrátka cítit. Kvásek ni.;-)

0/0
15.2.2013 12:28

I81v21a50n86a 41V73e72s68e50l52á 2481823709805

kvasnice nejsou z chleba citit, ja pecu chleba z kvasnic a je vyborny a jak pise p. Prusova, nestiham ho pomalu ukladat na druhy den protoze mi ho vsici snedi ;-) ...

0/0
30.7.2013 0:18

P16a13v66e75l 36O52d29r24a88z93i49l 6744479717430

P.S. je možné, že z vašeho chleba cítit nejsou.

0/0
15.2.2013 12:29

K28a26t15e95ř93i63n81a 51K13o12b52l75í77ž49k28o71v98á 7245939825708

Chuťový rozdíl je, ale pokud vám chutnají vaše chleby z kvasnic, tak to je bez diskuse.

Důležité na kváskovém chlebu je hlavně to, že dlouho kyne a mouka je více "natrávená" (od cca 100 druhů mikroorganismů, které v kvásku jsou, v droždí je pouze 1 druh - Saccharomyces cerevisiae) a proto je lépe stravitelná, chléb je tak vhodný např. i pro kojící maminky, protože děti nenadýmá.

A díky kyseliné mléčné a dalším látkám také déle vydrží a neplesniví (ale vzhledem k jeho jedlosti to lze jen těžko testovat).

+3/0
11.2.2013 22:56

I83v41a94n33a 12P67r31ů55š47o65v36á 8101351312

Děkuji za Vaši milou bezpředsudkovou odpověď.

0/−1
13.2.2013 22:45

P35e42t85r 75H26a33n61á62k 9731821752511

Protože kvasnice tomu dávají jinou chuť, než tomu dává kvásek. Prostě chleba není buchta. Ale nijak extra bych to neřešil. I chleba z kvasnic je lepší, než polystyren z hypermarketu:-)

+1/0
11.2.2013 23:47

P73a70v32e49l 59O52d88r72a44z84i20l 6714919957590

Doma si do toho člověk nenamele starej plesnivej chleba. Tím neříkám, že velkopekárny tam záměrně melou plesnivej chleba, jen si myslím, že ne každý bochník, který se do těsta přidá, prochází předem senzorickou či mikrobiologickou zkouškou.

0/0
12.2.2013 9:31

M94a64r45t26i75n 52J28a91k38l 6229478767586

Je lepší chuťově a je vláčnější, ne tak suchý a drolivý, jako z kvasnic. Vydrží měkký klidně týden a neplesnivý.

0/0
12.2.2013 11:30

I19v30a67n21a 56P60r92ů60š33o96v16á 8821201612

Pravda je, že některé chleby se mi drolily, ale už jsem vychytala poměry mouky a je to lepší. Trvanlivost týden nikdy v naší domácnosti nevyzkouším ;-D. Dnes jsem pekla a opět je ještě horký sežrán do posledního drobečku;-).

0/0
13.2.2013 22:47

P85e50t32r 24Š83a30f72á65ř 6968372654102

Podle mě není výroba kvásku žádné trápení, jen je potřeba s pečením počítat s předstihem, předem přikrmit kvásek a před zakládáním těsta zase část kvásku odebrat a uskladnit... je to sice trochu patlání navíc, ale trápení to určitě není :-)

0/0
22.2.2013 12:49

P97e54t77r 93H36a22n75á39k 9631231262971

Taky jsem se pokoušel x krát, bohužel nekynulo se. Takže výsledný chleba chuťově super, ale struktura špatná. No někdy v budoucnu tomu dám druhou šanci asi.

0/0
11.2.2013 19:06

T24o41m12á98š 71K66v39a43s64n90i41c51a 6157972630558

Domácí chleba peču asi měsíc. Informace jsem posbíral u Cuketky a Maškrtnice. Začal jsem s modifikací šumavy bez hnětení kde jsem použil místo sušeného droždí půl kostky obyčejného. Potom jsem přešel na kváskový chléb, první dva pokusy nic moc, ale základ jsem odladil asi takto:

1. večer 150g žitné mouky + 150ml vody + kvásek z lednice - zamíchat a v misce v pytlíku nechat do rána

2. ráno 300g pšeničné mouky + kvas od večera + 10 až 12g soli a cca 150ml vody - vymíchat (odložit kousek kvásku)

3. nechat odpočinout (20 min) a vyklopit na pomoučený vál (pšeničná) a překládat a vypracovat do konečné hustoty a tvaru, potom do pomoučené ošatky

4. troba na 250, peču v zakrytém pekáčku (jako maso) asi 30 až 40 min

V podstatě je to velmi jednoduché, ale chce to trénovat.

0/0
11.2.2013 16:27

P85a52v33e39l 54O56d61r48a81z38i70l 6924179797960

Koumal jsem nad tím, jestli je lepší odebírat kvásek před či po solení; vám tedy  asi solený kvásek (těsto) funguje...?

0/0
12.2.2013 9:32

K72a33t33e98ř51i28n72a 92K39o97b32l44í17ž22k36o87v38á 7575299535208

rozhodně odebrat kvásek ještě před osolením, sůl mu nedělá dobře, myslím, že i pan Kvasnica to tak dělá, jen to napsal až nakonec pokynu - odebírá kvásek na další pečení ještě před smíchám s ostatními surovinami

0/0
12.2.2013 22:23

T89o86m52á67š 78K63v27a42s95n45i35c84a 6927682270818

Ano, děkuji za doplnění kvásek odeberu opravdu předtím než přidám ostatní suroviny.

0/0
14.2.2013 20:17

P97e21t37r 22Š58a92f40á32ř 6218542354542

sůl prý mu nesvědčí, takže každopádně odebrat neosolený

0/0
22.2.2013 12:50

A50d41a45m 87V36a86r81m46u79ž41a 8725637556599

Přijde mi to složité, prostě:

Vezmu hladkou mouku (cca 4 naběračky), lžičku soli, kmínu, sušeného droždí (nebo kdo má, tak kvásek), zamíchám, nechám vykynout, pak dám do zapékací mísy, peču půl hodiny zakrytě, čtvrt odkrytě, hotovo ... těsto ze sušeného vykyne během 4 hodin, upečeno do hodiny max. i se zahřátím trouby ;)

+1/−4
11.2.2013 15:59

I42v62a95n59a 24M53á19l15k39o46v90á 4408602962550

Dělala jsem poprvé domácí chléb před týdnem podle receptu z nějakého časopisu.Z kila hladké mouky a přísad vznikly dva bochníčky,které se snědly během 2 dnů.Vynikající.

0/0
11.2.2013 15:04

A30l56e33x38a71n91d64r 10K47o57s16t85k80a 5119666479736

Jelikož jde o skutečný chléb, nikoliv recyklované pečivo, tak je poživatelný i po týdnu. Běžná "Šumava" z krámu je třetí až čtvrtý den nepoživatelně kyselá a o 2 dny později prolezlá plísní, že není ani pro kachny. Skutečný chleba je první 3 dny výborný, pak začne tuhnout (stále dobře k rozpečení v toustovači nebo troubě) ale po týdnu je stále jedlý. (topinky, houstičky do polévky atd) a nezaplesniví vlastně nikdy. Nemá v sobě zárodky plísně a hniloby.

0/0
12.2.2013 11:34

P65e98t59r77a 35D60o40l80e45j44š11í 5972952948351

Doporučuju kouknout na Cuktekův blog na šumavu bez hnětení. Je to ještě jednodušší než tohle a jsou tam přesné váhy všech surovin. Ono se řekne přisypávat od oka,ale kdo s tím nemá zkušenosti, snadno přestřelí a pak ho nepodařený chleba odradí. Jediná nevýhoda je nutnost vést kvásek zvlášť.

Zatím se mi vždycky povedl,jenom ještě vychytávám pečení,aby nebyl moc tmavý.

+1/0
11.2.2013 13:04

Č84e89s58t83m48í35r 83P67o77š62t58o11l18k66a 2382146713974

Přesné váhy surovin moc nepomohou, protože stačí jiná mouka, hned potřebujete jiné množství vody a celý "recept" se Vám "rozjede".

Na Internetu jsem toho prohledal hodně, chleba peču v obyčejné troubě, ale i tak mi chutná víc, než cokolic kupovaného. 

Zkuste se inspirovat tady (tak jako já). Někde tam najdete i recept na chleba ze kterého jsem vycházel. (Při gůglení nalezeno na facebooku).

http://www.facebook.com/#!/media/set/?set=a.265467170139686.75161.100000292144358&type=3

0/0
11.2.2013 14:27

I27v74a61n47a 77P94r94ů92š56o35v56á 8621111502

No ona ta cuketkova šumava bez hnětení také není brnkačka. Povedlo se mi neúmyslně trochu řidší těsto a přála bych vám vidět mě, jak "překládám" přes sebe něco, co je tak trochu polotekuté;-D. Klela jsem jako pohan;-).

0/0
11.2.2013 19:26

J62i80ř11í 89Ř51e81h98o47ř 9818408806248

když jsem si koupil domácí pekárnu asi před dvěma lety, tak jsem tam vyzkoušel program na výrobu kvásku. Pekárna udržuje idální klima, kvásek vypadal a smrděl tak jak má. Ale jak je uvedeno v článku jsem přecenil síly a hned se pustil do celozrného. Chleba v pekárně nevykynul a stvořil jsem cihlu z jaké ani karlův most nepostavili. Následných pár dní jsem zklamaně ignoroval kvásek a chcípnul mi. První neúspěch mě napříště odradil, ale zase to asi otestuju.

+2/0
11.2.2013 11:46

P75a58v32e24l 17O40d39r10a78z30i72l 6474229627880

Zkuste jinou mouku. Já jsem dělal i víc kvásků naráz a testoval mouky.

0/0
11.2.2013 13:36

E55l78i58š21k25a 61J17a48h36o64d47o61v88á 5978787911310

Sláva malým pekárnám. Kupuji tam chléb a koláče, jsou jako od maminky. Vydrží chutný až 5 dnů. Jen ty rohlíky. Čerstvé jsou dobré, studené jako strouhanka. Bílé pečivo se má omezovat, proto mi to nevadí. Péct je nebudu. Takový chléb s tvarohovou pomazánkou není nic lepšíhoR^R^R^

+2/0
11.2.2013 11:37

I65v62o 29M45a70r42h28o26u33l 7105707423177

se sádlem a škvarky R^

0/0
11.2.2013 16:33

K63a77t88e92ř53i68n33a 29K65o62b67l20í94ž58k69o77v49á 7115109375518

Poté, co jsem u nás objevila hned 2 pekárny s velmi chutným kváskovým chlebem, jsem teď líná pekařka...

0/0
11.2.2013 23:00

M80i58l43o52š 83K45o39v93a90č 7605468156290

Stačí smichat mouku 1kg s vodou,testo jako na lívance a nechat stát aspon 3dni pri pokojové teplote a ono to začne kynout,potom prisypat ješte mouku a pro jistotu dát i kvasnice ,zadelat cesto ,nechat  odpočívat asi 5hodin ,potom udelat bochníky a po hodine upect,chléb je to lepší než v obchode jen má tvrdší kurku.

0/0
11.2.2013 9:51
Foto

P11e69t72r 95J54a20n68o11v98s10k60ý 5353740835580

No jako jeden z nekolika odfláknutých receptu, jako od Babici, kdyz neni citron dejte ocet a kdyz neni ani ten, nedejte nic!  Ko neví kolik soli, tak se mu to nepovede a dradí ho to! Ja delám kvaskový chleba také doma a jeste jsem nevychytal pomery surovin! Treba chlebové koreni je fajn také pridat!  Kdo bude delat podle tohoto navodu, tak se mu to nepovede!

0/0
11.2.2013 9:51

L47e82n97k70a 15O65n82d28r54ů50š68k32o92v34á 6731116314143

jj, také peču, chuťové je chléb vynikající, děti ho milují, jí ho kolikrát jen tak nebo s máslem :) chléb považuji za základ jídelníčku, proto jeho výrobě ráda obětuji svůj čas, i když to není nijak složité, když se člověk zapracuje, odstraní "začátečnické" chybky, je to raz dva.. každopádně vím co jím :)

+2/0
11.2.2013 9:50

J74a57n 98K15o53m55á89r67e49k 5815588829263

takže dva dny budu péct bochník chleba, tak na to se .........

+4/−3
11.2.2013 6:55
Foto

D18u61š80a56n 18L62i74b10r62a 7288500270545

tak to si holt budete muset jít chleba koupit ;-D

+6/0
11.2.2013 7:21

J85a86n 75K76o34m97á38r30e10k 5365588429393

no však

+2/0
11.2.2013 7:48

M51a80r46e26k 10B68u71r33z59a 7697211772657

:-) To máte těžký, berte to tak, že je to pro mnoho lidí koníček a zároveň výzva. Vůbec nejde o peníze a čas, kdyby se to ovšem propočítalo dohromady i s energií, tak byste určitě zaplatil víc než v obchodě. Půl kila mouky zhruba 8 korun, hodina provozu trouby zhruba 10 korun plus půlhodina čistého času na pracovní operace krát cena vaší práce :-) Marek, Hobby

+4/0
11.2.2013 7:36

J48a55r14o22m38í58r 86S97v69o12b90o71d56a 2590531959187

Přesně!  Paní co to psala je z Liberce, do Zittau co by kamenem dohodil, jezdí tam všichni. Chleba resp. směs tam stojí 0,39E/0,5 kg, výběr asi ze 8 druhů (Toom)  ČR 0,5 od téhož výrobce 35 kč jen navíc s přelepkou v češtině!!! Nebo 1 Kg směsi 0,75E výběr asi ze 6 druhů (kaufland) . Ano, chleba z kvásku je určitě fajn, ALE....

0/0
11.2.2013 7:56

P35a32v24e78l 20O93d62r46a27z80i55l 6314359267640

Chleba z kvásku je určitě fajn, směsi už mě vůbec nezajímají :-)

+6/0
11.2.2013 8:05

D98a68n 59D82o26s87t96á10l 6549403802775

http://ekonomika.idnes.cz/chleb-se-zapecnou-mysi-06s-/ekonomika.aspx?c=A130107_132541_plzen-zpravy_pp

;-D

0/0
11.2.2013 9:16

J55a53n 53K19o27m37á51r44e87k 5625868379603

myš takynemám, ach jo

+3/0
11.2.2013 10:23

P50e74t21r 76M40a76r44š84o35u72n 5875108706796

tak zkuste pocitacovou (pokud tedy nemate jen touchpad), a pokud nemate mys, zkuste tam dat kocku ;-)

+1/0
11.2.2013 16:03





Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.