Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Diskuse k článku

Kysané zelí s vitaminy si snadno můžete udělat přímo do zavařovaček

Po zjištění časopisu dTest, že v kupovaném kysaném zelí je jen minimum vitaminů, jsme hledali způsob, jak na kysané zelí doma. Problém je v tom, že běžně se vyrábí v sudu nebo velkém kameninovém zelňáku.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

J40i69ř90i35n54a 76C25h96l57e54b33o92v46s76k94á 4794935276607

Již několikrát jsme zkoušeli dělat kvašené domácí okurky,dopadlo to špatně.

Vždy byly velmi měkké a uvnitř duté.

Dostala jsem nad 100 rad,ale vždy se opakovalo jedno a to samé.

Kdo mi dál poradí???;-D:-):-P

0/0
28.2.2013 18:18

K86r42i38s44t46i85n22a 37W47e17h54b90e 5557165850

zeli?do velke zavarovaci sklenice-napechovat jemne nakrajene zeli s trochou cibule,jednim pokrajenym jablkem,trochou soli-nejdriv vse dohromady propracovat,stavy je dost-pak zatizim mensi sklenici,prevazu uterkou a svrchu na sklenici uvnitr dam kamen ci zavazi.kdyz dozraje-rozdelim do mikrotenovych sacku a ulozim do mrazaku,zbylou stavu ulozim do lednicky-pokud budu nekdy potrebovat pri vareni.

0/0
23.2.2013 21:49

E78l39i78š87k65a 42K49u31č74e13r95o36v17á 1426498407229

upřímně řečeno - nevím.

moje máma chodila z práce v 15.00. v 15.15 byla doma. začínala v sedm. do práce 12 minut pěšky. otec to samé,  i když dělal jinde. Já jsem pryč z domu od 7.00 do 18.00 protože dojíždím. manžel to samé. práce za rohem se dneska nějak sehnat nedá. nevím, čím to.

0/−1
23.2.2013 10:59

E23l18i27š35k53a 37K62u90č17e90r12o69v19á 1466788127909

to patřilo níž.

0/0
23.2.2013 11:01

J69u19l11i63u48s 71C30h10a87l22o71u82p25k10a 4392749150601

To samozásobitelství pomohlo přežít 40 let socialismu. Mladí teď objevují "Ameriku". Dnes jsou na zahradách bazény a konifery a dřív tam byly brambory, mrkev, cibule, králíkárna a občas i ohrádka pro slepice. Není nutné nic vymýšlet, požádejte prarodiče, ať vám vypráví o svém životě. Za minulého režimu to bylo normální, ale dnes se tomu říká těžká krize.

+6/0
22.2.2013 18:16

E42l92i76š61k13a 35K60u13č51e41r40o71v42á 1856898387409

normální to sice bylo, ale lidi měli nějak víc času na tohle všechno. taky jsme to dělávali... a dnes už nevím, kdy bych to stihla, nosit z lesa kýble borůvek a malin na džemy.

+1/−1
22.2.2013 21:27

J57a70n 13N22o54v78á62k 3325373736779

jak to že nemáte stejně času? co děláte rozdílně od dob socialismu?

0/0
23.2.2013 7:14

R45a18d85i69m 78P70o72l50á57š76e42k 9496603229219

Byla jiná doba. Spousta věcí, která je dneska běžných, se tehdy nedala dělat nebo ještě neexistovala. Režimu navíc stačilo, když člověk odmakal či odseděl svých 8 hodin nebo i méně a šel po svých, zatímco dneska tomu spousta lidí věnuje celý pracovní den. Volný čas po práci byl tehdy téměř bezcenný, protože kromě pár koníčků, kde se dalo poměrně slušně vydělávat, nebylo zvykem po odpracování svých 8 hodiny vydělávat další peníze další prací.

Spousta činorodých lidí se tak vrhla na všelijaké domácí práce a na kutění, protože navíc to byla vítaná možnost, jak doma nahradit to, co se tehdy v obchodech nedalo sehnat.

Dneska ta spousta činorodých lidí trvale pracuje přes čas nebo mívá druhé zaměstnání nebo prostě dojíždí za prací kdesi daleko nebo sedí u kompu a je v nějaké síti.

+1/0
23.2.2013 8:25

E27l58i55š81k98a 49K39u19č11e44r56o89v39á 1806328817499

líp bych to neřekla

0/0
23.2.2013 11:01
Foto

M13i32r39o72s95l31a85v 72S16t29e65i88n10e92r 1705725928653

Nám se osvědčily plastové (polyethylénové) asi pětilitrové soudky od řeckých feferónů. Jsou zelené nebo černé a brání tím přístupu světla, které kazí zelí nejvíce.

Zelí se připraví jak popsáno ve vaničce, dáváme do něj i kmín a kdo chce kvašení urychlit, může tam nastrouhat i oloupané jablko.

Nejdřív se nahńátá jak to jde, víčko se nechá půl otáčky povolené a všechny soudky musí do vaničky, ze zelí ten kvas přetéká. Asi po týdnu si svařím osolenou vodu, asi 20g soli na litr, nechám vychladnout. Soudek otevřu, zelí opět šťouchadlem zhutním a pro jistotu přidám tu slanou studenou vodu tak, aby zelí bylo spolehlivě pod hladinou. Potom pevně přitáhnu a dám do sklepa. Tam vydrží do příštího podzimu.

Soudky stojí v kbelících od řezaných květin, které naši květináři vyhazují.

Podobně děláme i kvašené okurky, nálev má pouze 60g soli na litr- všechny ostatní chutě obstará kopr, křen a vinné listy. Okurky se umyjí ve studené vodě, do druhého dne vymočí, okapají, napíchnou vidličkou a naskládají do sklenic spolu s kouskem křenu, hodně kopru, jedním nebo dvěma listy vinné révy a vše se zaleje tím solným roztokem. Kvasí stejně, jako zelí. A zase- uchovají se ty okurky jenom v temnu a chladu ve sklepě. Občas je zkontroluji a doplním solný roztok. Jsou i po roce výborné. Můžete přidat i stroužek česneku.[>-]

+2/0
22.2.2013 15:58

P51a14v78e27l 94J46a68n56s59a 2775359261604

fůůůj, kopr... :-/

tak schválně - kdo je tady kromě mě další odpůrce toho příšernýho kopru?

+3/−6
22.2.2013 16:03

P28e94t19r 66F20r19ý87d86e84k 7599591229753

Kazdemu podle jeho chuti...

+3/0
22.2.2013 18:08

J32a89n 45K55o56m95á68r18e38k 5265978979533

jé, koprovka, tu jsem měl naposledy, když jsem byl ve škole

+1/0
22.2.2013 22:41

J21o76s58e62f 39N22ě37m92e48c 8372816977

supr nejsem sám, kopr v jakémkoliv skupenství a formě nebrat :-P

0/0
25.2.2013 19:07
Foto

L60e15n82k55a 62C26h93y66l45í33k91o33v69á 3422798686

A není lepší a jednodušší pořídit si kameninový minikvašák?

+4/0
22.2.2013 14:57

T97o18m12á55š 69L45u80d59v54í41k 5350708153526

Lepší možná, ale jednodušší? V čem?

+3/0
22.2.2013 15:49

O94n22d79r72e32j 20M78a64c70á44k 9273509859651

no nemusite se telst s kazdou skleniskou solo a muzete pekne postaru... SLAPAT :).

0/0
22.2.2013 15:54

K48a49r38e38l 72P46l61i93n66t50a 9830359798758

Jasně, já používám 10 l. kvašák a nemá to chybu. Otázka je však jinde: to opravdu je tady takový bordel legální, ž si musíme všechno dělat doma sami? je mi z toho špatně.!!!!!!

0/−2
22.2.2013 16:59

J39a84n 30K74o74m35á77r21e98k 5835258549513

jo, bordel je zde legální;-O;-O;-O;-O

0/0
22.2.2013 22:42

V86e38r46o83n34i27k40a 72V87á91ň84o42v75á 6783570608854

Jdu to vyzkoušetR^

+1/0
22.2.2013 14:43

H15a81n36a 53N84o93v15á42k29o20v90á 5230714269

ano, znám, dělám v panelákové kuchyni už několikátou zimu. Někdy v kombinaci s mrkví, řepou, křenem, ředkví... co lednice dá. A funguje to i se šroubovacími víčky.

+2/0
22.2.2013 14:06

R39a87d30i16m 51P79o21l46á50š55e57k 9986213429819

Když tam dáváte ředkev, mrkev, křen, tak to už je pomalu jakési kimči.

0/0
23.2.2013 8:27

J89a91n 11K41ř50í32ž 6395493695598

Hezký článek!

Já ale zelí, bohužel, nesmím-užívám Warfarin a vitami K,v zelí obsažený,je pro mně kontraindikací.

+1/0
22.2.2013 12:18

J84i61ř88í 28Š84v20e61h96l78a 1224254462906

Zajímavý.. Jsem se díval, kysané zelí má relativně vysoký obsah vitáminu K, takže obecně lidé s nadměrnou srážlivostí krve by si asi měli dávat bacha, aby ho příliš nejedli.

0/0
22.2.2013 12:23

P37e54t44r 35F69r88ý12d39e46k 7169301869383

Jde o vitamin K2, ktery nema se srazlivosti krve nic spolecneho...

+1/−1
22.2.2013 18:06

J10i30ř70í 84Š87v65e90h66l80a 1294364832606

To není pravda. V zelí je vitamin K1, podobně jako v dalších listových zeleninách, viz např. zde: http://cs.wikipedia.org/wiki/Vitam%C3%ADn_K#Potravinov.C3.A9_zdroje_vitam.C3.ADnu_K1 Panu Křížovi to neřekli náhodou s tím zelím, je potřeba si informace ověřovat.

0/0
23.2.2013 0:00

J36i71ř87í 58R45a13k76u76š63a50n 6239775942231

tak chleba už pečeme,zavařuji do sklenic guláš pečené maso,včera jsem naložil utopence a na vaření piva už taky brzy příjde.A to kysané zelí v zeláku se dá taky zavařit do sklenic (jen ať chytne víčko) a je jak čerstvě vytáhnuté ze zeláku i po roce.

+2/0
22.2.2013 11:08

K98a69r81e32l 52P22á63t32e33k 7957574502398

Pivo se už ,dávno,doma,vaříR^

0/0
26.2.2013 17:19

J57a34r46o87s62l16a43v 15T50a13c73h27o70v51s34k33y 2532160444740

A nebalo by se to snist nekvasene ? To tam pak ty vitaminy nejsou ?

0/0
22.2.2013 10:37

O87n94d52ř80e58j 53Š61r18u23b17a65ř 1355481545356

nektere syntetizuji az kvasne bakterie a asi se tim zlepsuju i stravitelnost

+1/0
22.2.2013 11:51

R46a16d25i75m 89P41o17l65á64š40e29k 9776933919809

No, onen kameninový "zelák" je na kyselé zelí ideální. Je totiž pórovitý, takže se nikdy pořádně nevymyje od těch správných bakterií nebo kvasinek a zelí z něho tak bude každý rok vždy stejné.

Pokud se bude zelí nechávat kvasit po troškách v malých sklenicích, zákonitě bude v těch sklenicích zelí různé chuti a kvality.

Ovšem dneska už není doba, kdy se zelí dalo sehnat jenom na podzim, kdy uzrálo na polích a kdy udělat celoroční zásobu takového zelí do velkého zeláku tak byla potřeba.

Dneska je zelí v marketech celý rok a tak kromě úspory pár korun za levné zelí v sezóně není zvláštvní důvod dělat kysané zelí na celý rok najednou. Zvláště když se k jeho skladování potřebuje chladný sklep a ani v něm už ke konci léta to zelí není nejlepší.

Zvláště pro paneláky je to zelí kysané ve sklenicích ideální.

Jediný problém vidím ve smradu, pokud bude kysané zelí vyrábět celý panelák, bude celý panelák načichnut příslušným "ozónem" či "spiritem" a jeho obyvatelé budou muset znatelně víc používat voňavky a dezodoranty.

+7/0
22.2.2013 10:36

P97e72t14r 44F94r81ý46d50e44k 7809561889523

Velmi pekne shrnuto.

0/0
22.2.2013 15:12

J42i88r65i 61J45i12r79o96u16t 3103288970969

je opravdu velký rozdíl mezi letním a podzimním zelím. Nakládám vždy až v listopadu a beru pokud možno tmavé hlávky. Zkoušel jsem i do sklenice v létě (došlo nám ze zeláku), ale nebylo to ono ani omylem.

+1/0
22.2.2013 15:41

P63a45v25e93l 22J41a39n29s25a 2845369751494

Jenže nedávno právě vyšlo najevo, že kysaný zelí v těch čuprmarketech je bez vitamínů a bez bakterií mlíčnýho kvašení, takže úplně, ale úplně na prd.

0/0
22.2.2013 16:00

P90e50t33r 77F35r54ý60d60e76k 7219971409223

Ja myslim, ze mluvi o cerstvem zeli, ktere si teprve doma nalozime...

+1/0
22.2.2013 18:01

D41a56n77a 28S74m96é43k75a83l48o86v98á 5657626753202

Docela vtipná poznámka v článku, že si už pomalu vše budeme muset dělat sami - a taky to tak vypadá :-D

Takže shrnutí - už jsme se tu naučili dělat domácí šunku, majonézu, máslo, chleba a zelí (a určitě jsem na něco zapomněla). Teď by to chtělo šikovné nápady na domácí drůbežárny, chlívky a stáje a už budeme plně soběstační ;-)

Kdepak na českého člověka... Zatímco si Amíci a Rusové kupují drahé balíčky pro přežití, my se učíme návratu k soběstačnosti, na nás si nikdo nepřijde ;-)

+14/−1
22.2.2013 8:24

O13n68d50ř76e19j 35Š39r15u64b76a50ř 1725521125846

uz se tesim, az na anglickych travnicich v satelitech zacnou pobihat slepice a prasatka :-)

+4/0
22.2.2013 8:37

D47a81n24a 11S27m86é67k16a18l10o51v57á 5747496383482

A na balkónech paneláků slepičárny, hihi ;-) Taky už se na ten pohled těším ;-D

+1/0
22.2.2013 9:10

J55a94n96a 11M11e94r70o70p64e 7468519877699

Nezapomeňte na domácí pivo. Máslo se naopak dá koupit na farmářských trzích nebo v Německu (tam vyjde mnohem levněji než v ČR).

+3/0
22.2.2013 8:49

D41a66n35a 21S95m83é24k27a80l60o19v85á 5807816693112

A jo, pivo :-D

Ono mi nejde ani tolik o cenu, jako spíš o kvalitu - respektive jistotu, co v tom finálním výrobku je obsaženo. Když si vyšlehám máslo přímo ze smetany (dobře, kupovaná smetana taky není zrovna dvakrát "košer", ale pořád je to rozeznatelná smetana a ne 30% rostlinných tuků a 10% dochucovadel), tak mám lepší pocit, než když si v krámě koupím za stejný (nebo maličko nižší) peníz kostku, na které je německý dovozce, belgické razítko (takže asi země původu, jinak samozřejmě nápis "vyrobeno v eu") a informace o 82% tuku bez udání dalšího složení (já vím, že by nemělo být potřeba, ale já bych ho uvítala)...

Hezký den!

+1/0
22.2.2013 9:08

K35r86y57š89t37o21f 34L96a17n86í46k 1809290395555

akorat ze nekdy si tim clovek na sebe uplete celkem poradny bic. ja jsem se pustil do chleba a ted ho delam skoro kazdy den protoze ho po me chce cela rodina. a v mlyne uz patrim skoro k vazenym zakaznikum :-)

+3/0
22.2.2013 10:08

D32a31n64a 29S40m19é89k48a37l42o63v41á 5767266493902

A jéje, já se chystám na svůj první chléb teď o víkendu, tak jste mě trochu vyděsil :-)

Samozřejmě gratuluji k pečícím úspěchům a, prosím, držte mi palce, ať si u rodiny nezkazím reputaci ;-)

+3/0
22.2.2013 10:12

K19r89y87š93t45o26f 11L21a51n39í24k 1859980765365

to  jsem nemel v umyslu :-) ale muzete byt klidna, je to celkem jednoduche - akorat kvasek mi napoprve nevysel takze vyhodit a znova. a poradny chleba se povedl cca na paty pokus :-)

+1/0
22.2.2013 12:52

M80a98r41e78k 39B58u60r15z81a 7937761662517

jj, to je pravda. Ja doma pecu tak dva bochniky za tyden, k tomu plech rohliku. Nebavit to cloveka a nebyt to tak jednoduche, tak by to neslo. Marek, Hobby

+3/0
22.2.2013 12:01

R98a77d69i64m 40P69o95l88á19š49e66k 9376843479279

No, chce to umět doma umět vyrábět domácí potraviny, šít a plést oděvy a ponožky, samodomo dělat všelijaké jednoduché věci místo nákupu levných nekvalitních čínských verzí .....

Chce to propočítat, kolik by se tím mohlo měsíčně ušetřit.

Potom by se mohl ekonomicky vyplatit model rodiny, kdy jeden člen rodiny, asi spíš žena, zůstane třeba doma nebo na nějakém polovičním úvazku nebo méně náročné home working a dělá pro rodinu tyhle věci a jenom druhý pracuje na plný úvazek za plný plat.

+3/0
22.2.2013 10:41

D28a67n60a 34S50m42é86k14a94l26o17v22á 5787416373882

To je výborný nápad...

0/0
22.2.2013 10:45

R63a31d33i53m 10P39o45l26á43š45e66k 9836203319399

No, nápad to asi nebude.

Akorát by bylo potřeba přitlačit papaláše, aby pomohli trošku prosadit u firem všelijaké zaměstnávání na poloviční úvazky atd. Dneska má s tím firma stejné nebo větší papírování než s klasickým plným úvazkem, takže vzhledem k tomu, že stejnou práci by místo jednoho dělali dva lidé, tak nejméně dvojnásobek papírování a dalších přidružených nákladů. A proto je těchto úvazků tak málo, zatímco spousta lidí nemá práci a kromě marného hledání práce jen chodí po pracáku nebo sedí doma a nic nedělá.

+1/0
22.2.2013 12:00

Z72d30e75n66ě63k 75S18k16ř26i57v44a82n 5604440529886

Takhle to bývalo dřív, za našich babiček či prababiček. Žena byla doma, vypravila děti do školy, vybavila je svačinou (ve škole žádný automat na bagety a colu;-D), k obědu uvařila poctivou hovězí polévku - domácí nudle:-P, domácí knedlík, vdolky, buchty, palačinky atd.. Žádné polotovary. V sezóně zavařovala, nakládala, po večerech pletla, šila. Problém je v tom, že dnes už by se takový život mnohým ženám nelíbil. A některé práce ani neumějí ;-).

+3/0
22.2.2013 17:44

E75l40i18š39k48a 30K26u92č73e67r30o87v34á 1986508477219

koukám, že se hobby Cuketky chytlo :-). a je to dobře, je to čistá práce, při které získáte kysané zelí skvělé chuti, které navíc lze skladovat bez zápachu a nutnosti promývání a ošetřování, jak tomu je u "zeláku". kdo má zelí rád, doporučuji.

+2/0
22.2.2013 8:08

M16a84r81e16k 20B61u31r10z55a 7257471822817

Dobrý den, o to nám právě šlo, skoro každý má zafixováno, že je potřeba velká nádoba a prostor na skladování, coz se najde v rodinném domě, ale v bytě většinou ne. Cuketka je jednička, o tom žádná :-) Marek, Hobby

+3/0
22.2.2013 8:29





Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2016 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je součástí koncernu AGROFERT ovládaného Ing. Andrejem Babišem.