Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Diskuse k článku

Kysané zelí s vitaminy si snadno můžete udělat přímo do zavařovaček

Po zjištění časopisu dTest, že v kupovaném kysaném zelí je jen minimum vitaminů, jsme hledali způsob, jak na kysané zelí doma. Problém je v tom, že běžně se vyrábí v sudu nebo velkém kameninovém zelňáku.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

J74i79ř89i47n51a 93C10h45l49e15b67o51v61s82k61á 4504265686827

Již několikrát jsme zkoušeli dělat kvašené domácí okurky,dopadlo to špatně.

Vždy byly velmi měkké a uvnitř duté.

Dostala jsem nad 100 rad,ale vždy se opakovalo jedno a to samé.

Kdo mi dál poradí???;-D:-):-P

0/0
28.2.2013 18:18

K95r91i18s59t55i54n67a 57W50e87h58b43e 5457925170

zeli?do velke zavarovaci sklenice-napechovat jemne nakrajene zeli s trochou cibule,jednim pokrajenym jablkem,trochou soli-nejdriv vse dohromady propracovat,stavy je dost-pak zatizim mensi sklenici,prevazu uterkou a svrchu na sklenici uvnitr dam kamen ci zavazi.kdyz dozraje-rozdelim do mikrotenovych sacku a ulozim do mrazaku,zbylou stavu ulozim do lednicky-pokud budu nekdy potrebovat pri vareni.

0/0
23.2.2013 21:49

E97l45i26š38k47a 67K59u84č87e15r76o38v32á 7189392603383

upřímně řečeno - nevím.

moje máma chodila z práce v 15.00. v 15.15 byla doma. začínala v sedm. do práce 12 minut pěšky. otec to samé,  i když dělal jinde. Já jsem pryč z domu od 7.00 do 18.00 protože dojíždím. manžel to samé. práce za rohem se dneska nějak sehnat nedá. nevím, čím to.

0/−1
23.2.2013 10:59

E37l95i16š86k65a 29K43u91č83e46r59o56v90á 7719312573533

to patřilo níž.

0/0
23.2.2013 11:01

J83u25l34i87u31s 24C45h17a29l53o78u26p44k49a 4202379300161

To samozásobitelství pomohlo přežít 40 let socialismu. Mladí teď objevují "Ameriku". Dnes jsou na zahradách bazény a konifery a dřív tam byly brambory, mrkev, cibule, králíkárna a občas i ohrádka pro slepice. Není nutné nic vymýšlet, požádejte prarodiče, ať vám vypráví o svém životě. Za minulého režimu to bylo normální, ale dnes se tomu říká těžká krize.

+6/0
22.2.2013 18:16

E49l86i30š42k25a 81K46u62č31e98r37o96v43á 7549802783333

normální to sice bylo, ale lidi měli nějak víc času na tohle všechno. taky jsme to dělávali... a dnes už nevím, kdy bych to stihla, nosit z lesa kýble borůvek a malin na džemy.

+1/−1
22.2.2013 21:27

J24a35n 49N15o80v69á79k 3455753646759

jak to že nemáte stejně času? co děláte rozdílně od dob socialismu?

0/0
23.2.2013 7:14

R48a95d49i28m 69P64o81l70á33š51e10k 9516513679929

Byla jiná doba. Spousta věcí, která je dneska běžných, se tehdy nedala dělat nebo ještě neexistovala. Režimu navíc stačilo, když člověk odmakal či odseděl svých 8 hodin nebo i méně a šel po svých, zatímco dneska tomu spousta lidí věnuje celý pracovní den. Volný čas po práci byl tehdy téměř bezcenný, protože kromě pár koníčků, kde se dalo poměrně slušně vydělávat, nebylo zvykem po odpracování svých 8 hodiny vydělávat další peníze další prací.

Spousta činorodých lidí se tak vrhla na všelijaké domácí práce a na kutění, protože navíc to byla vítaná možnost, jak doma nahradit to, co se tehdy v obchodech nedalo sehnat.

Dneska ta spousta činorodých lidí trvale pracuje přes čas nebo mívá druhé zaměstnání nebo prostě dojíždí za prací kdesi daleko nebo sedí u kompu a je v nějaké síti.

+1/0
23.2.2013 8:25

E45l78i32š20k34a 45K65u25č95e11r79o10v67á 7269492953493

líp bych to neřekla

0/0
23.2.2013 11:01
Foto

M27i70r24o34s59l19a37v 77S71t20e55i80n23e82r 6978474873335

Nám se osvědčily plastové (polyethylénové) asi pětilitrové soudky od řeckých feferónů. Jsou zelené nebo černé a brání tím přístupu světla, které kazí zelí nejvíce.

Zelí se připraví jak popsáno ve vaničce, dáváme do něj i kmín a kdo chce kvašení urychlit, může tam nastrouhat i oloupané jablko.

Nejdřív se nahńátá jak to jde, víčko se nechá půl otáčky povolené a všechny soudky musí do vaničky, ze zelí ten kvas přetéká. Asi po týdnu si svařím osolenou vodu, asi 20g soli na litr, nechám vychladnout. Soudek otevřu, zelí opět šťouchadlem zhutním a pro jistotu přidám tu slanou studenou vodu tak, aby zelí bylo spolehlivě pod hladinou. Potom pevně přitáhnu a dám do sklepa. Tam vydrží do příštího podzimu.

Soudky stojí v kbelících od řezaných květin, které naši květináři vyhazují.

Podobně děláme i kvašené okurky, nálev má pouze 60g soli na litr- všechny ostatní chutě obstará kopr, křen a vinné listy. Okurky se umyjí ve studené vodě, do druhého dne vymočí, okapají, napíchnou vidličkou a naskládají do sklenic spolu s kouskem křenu, hodně kopru, jedním nebo dvěma listy vinné révy a vše se zaleje tím solným roztokem. Kvasí stejně, jako zelí. A zase- uchovají se ty okurky jenom v temnu a chladu ve sklepě. Občas je zkontroluji a doplním solný roztok. Jsou i po roce výborné. Můžete přidat i stroužek česneku.[>-]

+2/0
22.2.2013 15:58

P10a23v65e39l 40J82a79n53s26a 2885649241534

fůůůj, kopr... :-/

tak schválně - kdo je tady kromě mě další odpůrce toho příšernýho kopru?

+3/−6
22.2.2013 16:03

P82e55t60r 34F80r53ý67d85e69k 7949411619343

Kazdemu podle jeho chuti...

+3/0
22.2.2013 18:08

J20a44n 81K27o80m62á79r92e49k 5825838869393

jé, koprovka, tu jsem měl naposledy, když jsem byl ve škole

+1/0
22.2.2013 22:41

J40o53s15e91f 47N23ě57m65e71c 8352626587

supr nejsem sám, kopr v jakémkoliv skupenství a formě nebrat :-P

0/0
25.2.2013 19:07
Foto

L27e93n29k46a 40C28h33y77l15í72k45o71v98á 3182128446

A není lepší a jednodušší pořídit si kameninový minikvašák?

+4/0
22.2.2013 14:57

T59o43m72á75š 46L50u22d24v80í76k 5560288133676

Lepší možná, ale jednodušší? V čem?

+3/0
22.2.2013 15:49

O47n18d28r68e62j 67M59a55c18á63k 9593189349671

no nemusite se telst s kazdou skleniskou solo a muzete pekne postaru... SLAPAT :).

0/0
22.2.2013 15:54

K17a43r92e39l 20P23l16i38n62t85a 9210769808148

Jasně, já používám 10 l. kvašák a nemá to chybu. Otázka je však jinde: to opravdu je tady takový bordel legální, ž si musíme všechno dělat doma sami? je mi z toho špatně.!!!!!!

0/−2
22.2.2013 16:59

J65a63n 70K15o73m46á35r37e52k 5395548439833

jo, bordel je zde legální;-O;-O;-O;-O

0/0
22.2.2013 22:42

V13e34r18o25n37i25k54a 16V46á83ň27o17v89á 6613180548414

Jdu to vyzkoušetR^

+1/0
22.2.2013 14:43

H56a84n86a 54N88o54v92á54k43o87v42á 5790904629

ano, znám, dělám v panelákové kuchyni už několikátou zimu. Někdy v kombinaci s mrkví, řepou, křenem, ředkví... co lednice dá. A funguje to i se šroubovacími víčky.

+2/0
22.2.2013 14:06

R84a76d38i12m 13P54o70l82á61š36e97k 9296783529969

Když tam dáváte ředkev, mrkev, křen, tak to už je pomalu jakési kimči.

0/0
23.2.2013 8:27

J83a83n 26K81ř20í82ž 6685563385238

Hezký článek!

Já ale zelí, bohužel, nesmím-užívám Warfarin a vitami K,v zelí obsažený,je pro mně kontraindikací.

+1/0
22.2.2013 12:18

J79i24ř70í 92Š36v21e35h54l31a 1424404602596

Zajímavý.. Jsem se díval, kysané zelí má relativně vysoký obsah vitáminu K, takže obecně lidé s nadměrnou srážlivostí krve by si asi měli dávat bacha, aby ho příliš nejedli.

0/0
22.2.2013 12:23

P14e10t70r 72F33r59ý56d69e74k 7509571599143

Jde o vitamin K2, ktery nema se srazlivosti krve nic spolecneho...

+1/−1
22.2.2013 18:06

J25i96ř79í 78Š25v30e10h87l33a 1394104882356

To není pravda. V zelí je vitamin K1, podobně jako v dalších listových zeleninách, viz např. zde: http://cs.wikipedia.org/wiki/Vitam%C3%ADn_K#Potravinov.C3.A9_zdroje_vitam.C3.ADnu_K1 Panu Křížovi to neřekli náhodou s tím zelím, je potřeba si informace ověřovat.

0/0
23.2.2013 0:00

J24i72ř73í 57R20a66k32u34š22a81n 6489195452951

tak chleba už pečeme,zavařuji do sklenic guláš pečené maso,včera jsem naložil utopence a na vaření piva už taky brzy příjde.A to kysané zelí v zeláku se dá taky zavařit do sklenic (jen ať chytne víčko) a je jak čerstvě vytáhnuté ze zeláku i po roce.

+2/0
22.2.2013 11:08

K81a53r14e73l 22P43á31t94e37k 7747514262198

Pivo se už ,dávno,doma,vaříR^

0/0
26.2.2013 17:19

J60a70r80o69s70l82a96v 44T83a95c27h39o89v37s79k13y 2252400694790

A nebalo by se to snist nekvasene ? To tam pak ty vitaminy nejsou ?

0/0
22.2.2013 10:37

O34n27d44ř28e65j 86Š55r13u28b44a98ř 1155921565706

nektere syntetizuji az kvasne bakterie a asi se tim zlepsuju i stravitelnost

+1/0
22.2.2013 11:51

R62a40d22i77m 36P48o60l97á57š86e43k 9316153519919

No, onen kameninový "zelák" je na kyselé zelí ideální. Je totiž pórovitý, takže se nikdy pořádně nevymyje od těch správných bakterií nebo kvasinek a zelí z něho tak bude každý rok vždy stejné.

Pokud se bude zelí nechávat kvasit po troškách v malých sklenicích, zákonitě bude v těch sklenicích zelí různé chuti a kvality.

Ovšem dneska už není doba, kdy se zelí dalo sehnat jenom na podzim, kdy uzrálo na polích a kdy udělat celoroční zásobu takového zelí do velkého zeláku tak byla potřeba.

Dneska je zelí v marketech celý rok a tak kromě úspory pár korun za levné zelí v sezóně není zvláštvní důvod dělat kysané zelí na celý rok najednou. Zvláště když se k jeho skladování potřebuje chladný sklep a ani v něm už ke konci léta to zelí není nejlepší.

Zvláště pro paneláky je to zelí kysané ve sklenicích ideální.

Jediný problém vidím ve smradu, pokud bude kysané zelí vyrábět celý panelák, bude celý panelák načichnut příslušným "ozónem" či "spiritem" a jeho obyvatelé budou muset znatelně víc používat voňavky a dezodoranty.

+7/0
22.2.2013 10:36

P22e43t81r 46F84r42ý36d62e13k 7839371929263

Velmi pekne shrnuto.

0/0
22.2.2013 15:12

J48i96r21i 46J43i65r26o71u13t 3623438400729

je opravdu velký rozdíl mezi letním a podzimním zelím. Nakládám vždy až v listopadu a beru pokud možno tmavé hlávky. Zkoušel jsem i do sklenice v létě (došlo nám ze zeláku), ale nebylo to ono ani omylem.

+1/0
22.2.2013 15:41

P29a86v40e31l 64J49a61n36s31a 2645339551714

Jenže nedávno právě vyšlo najevo, že kysaný zelí v těch čuprmarketech je bez vitamínů a bez bakterií mlíčnýho kvašení, takže úplně, ale úplně na prd.

0/0
22.2.2013 16:00

P37e35t77r 18F93r98ý54d44e58k 7599741969873

Ja myslim, ze mluvi o cerstvem zeli, ktere si teprve doma nalozime...

+1/0
22.2.2013 18:01

D49a34n29a 19S79m47é15k21a23l49o31v80á 5287866413882

Docela vtipná poznámka v článku, že si už pomalu vše budeme muset dělat sami - a taky to tak vypadá :-D

Takže shrnutí - už jsme se tu naučili dělat domácí šunku, majonézu, máslo, chleba a zelí (a určitě jsem na něco zapomněla). Teď by to chtělo šikovné nápady na domácí drůbežárny, chlívky a stáje a už budeme plně soběstační ;-)

Kdepak na českého člověka... Zatímco si Amíci a Rusové kupují drahé balíčky pro přežití, my se učíme návratu k soběstačnosti, na nás si nikdo nepřijde ;-)

+14/−1
22.2.2013 8:24

O37n89d93ř93e67j 44Š85r38u70b36a65ř 1345751105366

uz se tesim, az na anglickych travnicich v satelitech zacnou pobihat slepice a prasatka :-)

+4/0
22.2.2013 8:37

D16a22n83a 84S49m59é24k85a55l36o74v21á 5237546403282

A na balkónech paneláků slepičárny, hihi ;-) Taky už se na ten pohled těším ;-D

+1/0
22.2.2013 9:10

J56a12n49a 21M23e14r47o66p92e 7328729837399

Nezapomeňte na domácí pivo. Máslo se naopak dá koupit na farmářských trzích nebo v Německu (tam vyjde mnohem levněji než v ČR).

+3/0
22.2.2013 8:49

D78a27n58a 87S91m81é96k72a81l30o76v71á 5727896793332

A jo, pivo :-D

Ono mi nejde ani tolik o cenu, jako spíš o kvalitu - respektive jistotu, co v tom finálním výrobku je obsaženo. Když si vyšlehám máslo přímo ze smetany (dobře, kupovaná smetana taky není zrovna dvakrát "košer", ale pořád je to rozeznatelná smetana a ne 30% rostlinných tuků a 10% dochucovadel), tak mám lepší pocit, než když si v krámě koupím za stejný (nebo maličko nižší) peníz kostku, na které je německý dovozce, belgické razítko (takže asi země původu, jinak samozřejmě nápis "vyrobeno v eu") a informace o 82% tuku bez udání dalšího složení (já vím, že by nemělo být potřeba, ale já bych ho uvítala)...

Hezký den!

+1/0
22.2.2013 9:08

K34r18y71š35t71o83f 65L16a97n39í86k 1579280805565

akorat ze nekdy si tim clovek na sebe uplete celkem poradny bic. ja jsem se pustil do chleba a ted ho delam skoro kazdy den protoze ho po me chce cela rodina. a v mlyne uz patrim skoro k vazenym zakaznikum :-)

+3/0
22.2.2013 10:08

D98a23n15a 85S38m92é97k21a10l18o83v30á 5297436513412

A jéje, já se chystám na svůj první chléb teď o víkendu, tak jste mě trochu vyděsil :-)

Samozřejmě gratuluji k pečícím úspěchům a, prosím, držte mi palce, ať si u rodiny nezkazím reputaci ;-)

+3/0
22.2.2013 10:12

K56r86y69š96t63o21f 13L44a93n61í52k 1899620935485

to  jsem nemel v umyslu :-) ale muzete byt klidna, je to celkem jednoduche - akorat kvasek mi napoprve nevysel takze vyhodit a znova. a poradny chleba se povedl cca na paty pokus :-)

+1/0
22.2.2013 12:52

M53a10r73e77k 57B66u14r51z39a 7367961712277

jj, to je pravda. Ja doma pecu tak dva bochniky za tyden, k tomu plech rohliku. Nebavit to cloveka a nebyt to tak jednoduche, tak by to neslo. Marek, Hobby

+3/0
22.2.2013 12:01

R87a63d46i71m 56P97o39l69á58š82e92k 9866193709909

No, chce to umět doma umět vyrábět domácí potraviny, šít a plést oděvy a ponožky, samodomo dělat všelijaké jednoduché věci místo nákupu levných nekvalitních čínských verzí .....

Chce to propočítat, kolik by se tím mohlo měsíčně ušetřit.

Potom by se mohl ekonomicky vyplatit model rodiny, kdy jeden člen rodiny, asi spíš žena, zůstane třeba doma nebo na nějakém polovičním úvazku nebo méně náročné home working a dělá pro rodinu tyhle věci a jenom druhý pracuje na plný úvazek za plný plat.

+3/0
22.2.2013 10:41

D76a49n17a 58S15m68é39k29a55l65o92v73á 5527456393692

To je výborný nápad...

0/0
22.2.2013 10:45

R66a48d85i56m 40P25o79l43á64š64e78k 9936263799899

No, nápad to asi nebude.

Akorát by bylo potřeba přitlačit papaláše, aby pomohli trošku prosadit u firem všelijaké zaměstnávání na poloviční úvazky atd. Dneska má s tím firma stejné nebo větší papírování než s klasickým plným úvazkem, takže vzhledem k tomu, že stejnou práci by místo jednoho dělali dva lidé, tak nejméně dvojnásobek papírování a dalších přidružených nákladů. A proto je těchto úvazků tak málo, zatímco spousta lidí nemá práci a kromě marného hledání práce jen chodí po pracáku nebo sedí doma a nic nedělá.

+1/0
22.2.2013 12:00

Z48d95e23n73ě88k 28S47k65ř58i57v43a89n 5164620339866

Takhle to bývalo dřív, za našich babiček či prababiček. Žena byla doma, vypravila děti do školy, vybavila je svačinou (ve škole žádný automat na bagety a colu;-D), k obědu uvařila poctivou hovězí polévku - domácí nudle:-P, domácí knedlík, vdolky, buchty, palačinky atd.. Žádné polotovary. V sezóně zavařovala, nakládala, po večerech pletla, šila. Problém je v tom, že dnes už by se takový život mnohým ženám nelíbil. A některé práce ani neumějí ;-).

+3/0
22.2.2013 17:44

E34l29i22š35k47a 33K23u59č61e69r73o93v50á 7899452123743

koukám, že se hobby Cuketky chytlo :-). a je to dobře, je to čistá práce, při které získáte kysané zelí skvělé chuti, které navíc lze skladovat bez zápachu a nutnosti promývání a ošetřování, jak tomu je u "zeláku". kdo má zelí rád, doporučuji.

+2/0
22.2.2013 8:08

M74a54r77e39k 70B49u51r28z82a 7377981962347

Dobrý den, o to nám právě šlo, skoro každý má zafixováno, že je potřeba velká nádoba a prostor na skladování, coz se najde v rodinném domě, ale v bytě většinou ne. Cuketka je jednička, o tom žádná :-) Marek, Hobby

+3/0
22.2.2013 8:29







Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.