Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Diskuse k článku

Kysané zelí s vitaminy si snadno můžete udělat přímo do zavařovaček

Po zjištění časopisu dTest, že v kupovaném kysaném zelí je jen minimum vitaminů, jsme hledali způsob, jak na kysané zelí doma. Problém je v tom, že běžně se vyrábí v sudu nebo velkém kameninovém zelňáku.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

J95i65ř26i64n98a 51C85h40l27e82b70o79v36s79k55á 4694405936747

Již několikrát jsme zkoušeli dělat kvašené domácí okurky,dopadlo to špatně.

Vždy byly velmi měkké a uvnitř duté.

Dostala jsem nad 100 rad,ale vždy se opakovalo jedno a to samé.

Kdo mi dál poradí???;-D:-):-P

0/0
28.2.2013 18:18

K37r85i19s69t98i67n84a 21W69e52h22b32e 5357535780

zeli?do velke zavarovaci sklenice-napechovat jemne nakrajene zeli s trochou cibule,jednim pokrajenym jablkem,trochou soli-nejdriv vse dohromady propracovat,stavy je dost-pak zatizim mensi sklenici,prevazu uterkou a svrchu na sklenici uvnitr dam kamen ci zavazi.kdyz dozraje-rozdelim do mikrotenovych sacku a ulozim do mrazaku,zbylou stavu ulozim do lednicky-pokud budu nekdy potrebovat pri vareni.

0/0
23.2.2013 21:49

E79l52i49š15k96a 86K14u14č40e11r56o30v90á 7509572953283

upřímně řečeno - nevím.

moje máma chodila z práce v 15.00. v 15.15 byla doma. začínala v sedm. do práce 12 minut pěšky. otec to samé,  i když dělal jinde. Já jsem pryč z domu od 7.00 do 18.00 protože dojíždím. manžel to samé. práce za rohem se dneska nějak sehnat nedá. nevím, čím to.

0/−1
23.2.2013 10:59

E72l81i18š46k67a 78K16u93č98e82r11o28v56á 7409572573103

to patřilo níž.

0/0
23.2.2013 11:01

J36u76l89i87u53s 68C40h97a15l65o68u66p38k89a 4782129640351

To samozásobitelství pomohlo přežít 40 let socialismu. Mladí teď objevují "Ameriku". Dnes jsou na zahradách bazény a konifery a dřív tam byly brambory, mrkev, cibule, králíkárna a občas i ohrádka pro slepice. Není nutné nic vymýšlet, požádejte prarodiče, ať vám vypráví o svém životě. Za minulého režimu to bylo normální, ale dnes se tomu říká těžká krize.

+6/0
22.2.2013 18:16

E17l79i95š70k15a 81K35u89č91e14r30o38v81á 7989892423913

normální to sice bylo, ale lidi měli nějak víc času na tohle všechno. taky jsme to dělávali... a dnes už nevím, kdy bych to stihla, nosit z lesa kýble borůvek a malin na džemy.

+1/−1
22.2.2013 21:27

J56a69n 51N81o93v63á77k 3375803116389

jak to že nemáte stejně času? co děláte rozdílně od dob socialismu?

0/0
23.2.2013 7:14

R40a26d72i37m 76P38o92l32á92š55e79k 9286823719429

Byla jiná doba. Spousta věcí, která je dneska běžných, se tehdy nedala dělat nebo ještě neexistovala. Režimu navíc stačilo, když člověk odmakal či odseděl svých 8 hodin nebo i méně a šel po svých, zatímco dneska tomu spousta lidí věnuje celý pracovní den. Volný čas po práci byl tehdy téměř bezcenný, protože kromě pár koníčků, kde se dalo poměrně slušně vydělávat, nebylo zvykem po odpracování svých 8 hodiny vydělávat další peníze další prací.

Spousta činorodých lidí se tak vrhla na všelijaké domácí práce a na kutění, protože navíc to byla vítaná možnost, jak doma nahradit to, co se tehdy v obchodech nedalo sehnat.

Dneska ta spousta činorodých lidí trvale pracuje přes čas nebo mívá druhé zaměstnání nebo prostě dojíždí za prací kdesi daleko nebo sedí u kompu a je v nějaké síti.

+1/0
23.2.2013 8:25

E50l15i10š44k39a 83K38u10č45e19r18o64v65á 7969122173373

líp bych to neřekla

0/0
23.2.2013 11:01
Foto

M54i54r88o63s73l14a65v 53S31t61e49i68n62e23r 6708634203915

Nám se osvědčily plastové (polyethylénové) asi pětilitrové soudky od řeckých feferónů. Jsou zelené nebo černé a brání tím přístupu světla, které kazí zelí nejvíce.

Zelí se připraví jak popsáno ve vaničce, dáváme do něj i kmín a kdo chce kvašení urychlit, může tam nastrouhat i oloupané jablko.

Nejdřív se nahńátá jak to jde, víčko se nechá půl otáčky povolené a všechny soudky musí do vaničky, ze zelí ten kvas přetéká. Asi po týdnu si svařím osolenou vodu, asi 20g soli na litr, nechám vychladnout. Soudek otevřu, zelí opět šťouchadlem zhutním a pro jistotu přidám tu slanou studenou vodu tak, aby zelí bylo spolehlivě pod hladinou. Potom pevně přitáhnu a dám do sklepa. Tam vydrží do příštího podzimu.

Soudky stojí v kbelících od řezaných květin, které naši květináři vyhazují.

Podobně děláme i kvašené okurky, nálev má pouze 60g soli na litr- všechny ostatní chutě obstará kopr, křen a vinné listy. Okurky se umyjí ve studené vodě, do druhého dne vymočí, okapají, napíchnou vidličkou a naskládají do sklenic spolu s kouskem křenu, hodně kopru, jedním nebo dvěma listy vinné révy a vše se zaleje tím solným roztokem. Kvasí stejně, jako zelí. A zase- uchovají se ty okurky jenom v temnu a chladu ve sklepě. Občas je zkontroluji a doplním solný roztok. Jsou i po roce výborné. Můžete přidat i stroužek česneku.[>-]

+2/0
22.2.2013 15:58

P44a85v74e10l 92J10a41n43s37a 2415289841664

fůůůj, kopr... :-/

tak schválně - kdo je tady kromě mě další odpůrce toho příšernýho kopru?

+3/−6
22.2.2013 16:03

P37e57t77r 21F55r27ý87d61e51k 7369401739403

Kazdemu podle jeho chuti...

+3/0
22.2.2013 18:08

J16a48n 95K50o54m51á93r43e90k 5245928679793

jé, koprovka, tu jsem měl naposledy, když jsem byl ve škole

+1/0
22.2.2013 22:41

J87o70s72e71f 31N26ě89m42e64c 8112346647

supr nejsem sám, kopr v jakémkoliv skupenství a formě nebrat :-P

0/0
25.2.2013 19:07
Foto

L91e52n64k74a 55C34h33y73l61í36k11o37v87á 3452768396

A není lepší a jednodušší pořídit si kameninový minikvašák?

+4/0
22.2.2013 14:57

T25o42m24á85š 95L61u59d18v72í80k 5620688513246

Lepší možná, ale jednodušší? V čem?

+3/0
22.2.2013 15:49

O26n15d40r48e29j 86M11a90c35á49k 9463429559231

no nemusite se telst s kazdou skleniskou solo a muzete pekne postaru... SLAPAT :).

0/0
22.2.2013 15:54

K18a46r70e93l 37P54l64i35n85t90a 9490169558128

Jasně, já používám 10 l. kvašák a nemá to chybu. Otázka je však jinde: to opravdu je tady takový bordel legální, ž si musíme všechno dělat doma sami? je mi z toho špatně.!!!!!!

0/−2
22.2.2013 16:59

J25a47n 61K52o21m92á84r85e21k 5815148389193

jo, bordel je zde legální;-O;-O;-O;-O

0/0
22.2.2013 22:42

V37e40r33o59n55i25k26a 61V59á71ň25o97v56á 6853710498154

Jdu to vyzkoušetR^

+1/0
22.2.2013 14:43

H38a46n94a 44N32o34v97á80k12o12v25á 5610834829

ano, znám, dělám v panelákové kuchyni už několikátou zimu. Někdy v kombinaci s mrkví, řepou, křenem, ředkví... co lednice dá. A funguje to i se šroubovacími víčky.

+2/0
22.2.2013 14:06

R54a49d36i25m 58P59o26l55á10š86e97k 9846113799949

Když tam dáváte ředkev, mrkev, křen, tak to už je pomalu jakési kimči.

0/0
23.2.2013 8:27

J93a37n 10K49ř42í98ž 6765803905458

Hezký článek!

Já ale zelí, bohužel, nesmím-užívám Warfarin a vitami K,v zelí obsažený,je pro mně kontraindikací.

+1/0
22.2.2013 12:18

J87i37ř31í 27Š45v59e57h56l63a 1234734402316

Zajímavý.. Jsem se díval, kysané zelí má relativně vysoký obsah vitáminu K, takže obecně lidé s nadměrnou srážlivostí krve by si asi měli dávat bacha, aby ho příliš nejedli.

0/0
22.2.2013 12:23

P23e88t13r 77F29r49ý44d45e36k 7229781319163

Jde o vitamin K2, ktery nema se srazlivosti krve nic spolecneho...

+1/−1
22.2.2013 18:06

J30i34ř82í 43Š22v50e59h44l67a 1244384272786

To není pravda. V zelí je vitamin K1, podobně jako v dalších listových zeleninách, viz např. zde: http://cs.wikipedia.org/wiki/Vitam%C3%ADn_K#Potravinov.C3.A9_zdroje_vitam.C3.ADnu_K1 Panu Křížovi to neřekli náhodou s tím zelím, je potřeba si informace ověřovat.

0/0
23.2.2013 0:00

J68i61ř35í 53R33a41k80u62š69a27n 6289195722131

tak chleba už pečeme,zavařuji do sklenic guláš pečené maso,včera jsem naložil utopence a na vaření piva už taky brzy příjde.A to kysané zelí v zeláku se dá taky zavařit do sklenic (jen ať chytne víčko) a je jak čerstvě vytáhnuté ze zeláku i po roce.

+2/0
22.2.2013 11:08

K70a94r53e90l 93P14á66t37e50k 7357394402408

Pivo se už ,dávno,doma,vaříR^

0/0
26.2.2013 17:19

J27a80r62o54s45l62a90v 31T65a75c73h85o34v97s73k49y 2702230254920

A nebalo by se to snist nekvasene ? To tam pak ty vitaminy nejsou ?

0/0
22.2.2013 10:37

O41n85d41ř95e29j 83Š36r83u64b94a97ř 1135971125506

nektere syntetizuji az kvasne bakterie a asi se tim zlepsuju i stravitelnost

+1/0
22.2.2013 11:51

R32a51d45i64m 63P37o49l78á72š87e24k 9296273419399

No, onen kameninový "zelák" je na kyselé zelí ideální. Je totiž pórovitý, takže se nikdy pořádně nevymyje od těch správných bakterií nebo kvasinek a zelí z něho tak bude každý rok vždy stejné.

Pokud se bude zelí nechávat kvasit po troškách v malých sklenicích, zákonitě bude v těch sklenicích zelí různé chuti a kvality.

Ovšem dneska už není doba, kdy se zelí dalo sehnat jenom na podzim, kdy uzrálo na polích a kdy udělat celoroční zásobu takového zelí do velkého zeláku tak byla potřeba.

Dneska je zelí v marketech celý rok a tak kromě úspory pár korun za levné zelí v sezóně není zvláštvní důvod dělat kysané zelí na celý rok najednou. Zvláště když se k jeho skladování potřebuje chladný sklep a ani v něm už ke konci léta to zelí není nejlepší.

Zvláště pro paneláky je to zelí kysané ve sklenicích ideální.

Jediný problém vidím ve smradu, pokud bude kysané zelí vyrábět celý panelák, bude celý panelák načichnut příslušným "ozónem" či "spiritem" a jeho obyvatelé budou muset znatelně víc používat voňavky a dezodoranty.

+7/0
22.2.2013 10:36

P76e85t67r 26F24r34ý49d76e23k 7489421179943

Velmi pekne shrnuto.

0/0
22.2.2013 15:12

J80i21r78i 87J31i10r71o98u48t 3713798370769

je opravdu velký rozdíl mezi letním a podzimním zelím. Nakládám vždy až v listopadu a beru pokud možno tmavé hlávky. Zkoušel jsem i do sklenice v létě (došlo nám ze zeláku), ale nebylo to ono ani omylem.

+1/0
22.2.2013 15:41

P57a90v26e56l 95J22a63n47s62a 2685369211444

Jenže nedávno právě vyšlo najevo, že kysaný zelí v těch čuprmarketech je bez vitamínů a bez bakterií mlíčnýho kvašení, takže úplně, ale úplně na prd.

0/0
22.2.2013 16:00

P33e17t27r 95F87r50ý88d17e71k 7779161139493

Ja myslim, ze mluvi o cerstvem zeli, ktere si teprve doma nalozime...

+1/0
22.2.2013 18:01

D39a20n39a 15S86m28é53k44a95l71o29v31á 5317856203812

Docela vtipná poznámka v článku, že si už pomalu vše budeme muset dělat sami - a taky to tak vypadá :-D

Takže shrnutí - už jsme se tu naučili dělat domácí šunku, majonézu, máslo, chleba a zelí (a určitě jsem na něco zapomněla). Teď by to chtělo šikovné nápady na domácí drůbežárny, chlívky a stáje a už budeme plně soběstační ;-)

Kdepak na českého člověka... Zatímco si Amíci a Rusové kupují drahé balíčky pro přežití, my se učíme návratu k soběstačnosti, na nás si nikdo nepřijde ;-)

+14/−1
22.2.2013 8:24

O27n73d26ř28e94j 87Š36r74u41b54a82ř 1495361685836

uz se tesim, az na anglickych travnicich v satelitech zacnou pobihat slepice a prasatka :-)

+4/0
22.2.2013 8:37

D54a78n89a 19S23m17é52k39a31l34o25v79á 5717306333682

A na balkónech paneláků slepičárny, hihi ;-) Taky už se na ten pohled těším ;-D

+1/0
22.2.2013 9:10

J28a66n30a 61M94e88r38o33p20e 7248509777229

Nezapomeňte na domácí pivo. Máslo se naopak dá koupit na farmářských trzích nebo v Německu (tam vyjde mnohem levněji než v ČR).

+3/0
22.2.2013 8:49

D86a98n61a 55S45m59é47k76a17l29o72v13á 5657726883732

A jo, pivo :-D

Ono mi nejde ani tolik o cenu, jako spíš o kvalitu - respektive jistotu, co v tom finálním výrobku je obsaženo. Když si vyšlehám máslo přímo ze smetany (dobře, kupovaná smetana taky není zrovna dvakrát "košer", ale pořád je to rozeznatelná smetana a ne 30% rostlinných tuků a 10% dochucovadel), tak mám lepší pocit, než když si v krámě koupím za stejný (nebo maličko nižší) peníz kostku, na které je německý dovozce, belgické razítko (takže asi země původu, jinak samozřejmě nápis "vyrobeno v eu") a informace o 82% tuku bez udání dalšího složení (já vím, že by nemělo být potřeba, ale já bych ho uvítala)...

Hezký den!

+1/0
22.2.2013 9:08

K63r21y94š68t33o59f 80L18a11n62í91k 1829110795895

akorat ze nekdy si tim clovek na sebe uplete celkem poradny bic. ja jsem se pustil do chleba a ted ho delam skoro kazdy den protoze ho po me chce cela rodina. a v mlyne uz patrim skoro k vazenym zakaznikum :-)

+3/0
22.2.2013 10:08

D96a37n87a 53S22m37é79k20a73l86o18v79á 5887236413312

A jéje, já se chystám na svůj první chléb teď o víkendu, tak jste mě trochu vyděsil :-)

Samozřejmě gratuluji k pečícím úspěchům a, prosím, držte mi palce, ať si u rodiny nezkazím reputaci ;-)

+3/0
22.2.2013 10:12

K84r72y59š30t50o86f 65L26a27n74í12k 1749370585845

to  jsem nemel v umyslu :-) ale muzete byt klidna, je to celkem jednoduche - akorat kvasek mi napoprve nevysel takze vyhodit a znova. a poradny chleba se povedl cca na paty pokus :-)

+1/0
22.2.2013 12:52

M84a33r28e91k 23B67u45r10z30a 7517831242587

jj, to je pravda. Ja doma pecu tak dva bochniky za tyden, k tomu plech rohliku. Nebavit to cloveka a nebyt to tak jednoduche, tak by to neslo. Marek, Hobby

+3/0
22.2.2013 12:01

R58a71d71i37m 21P48o59l61á25š17e39k 9766853119869

No, chce to umět doma umět vyrábět domácí potraviny, šít a plést oděvy a ponožky, samodomo dělat všelijaké jednoduché věci místo nákupu levných nekvalitních čínských verzí .....

Chce to propočítat, kolik by se tím mohlo měsíčně ušetřit.

Potom by se mohl ekonomicky vyplatit model rodiny, kdy jeden člen rodiny, asi spíš žena, zůstane třeba doma nebo na nějakém polovičním úvazku nebo méně náročné home working a dělá pro rodinu tyhle věci a jenom druhý pracuje na plný úvazek za plný plat.

+3/0
22.2.2013 10:41

D94a19n15a 18S98m59é59k94a14l89o23v38á 5717146243292

To je výborný nápad...

0/0
22.2.2013 10:45

R30a44d80i12m 68P25o40l13á10š46e45k 9346703129849

No, nápad to asi nebude.

Akorát by bylo potřeba přitlačit papaláše, aby pomohli trošku prosadit u firem všelijaké zaměstnávání na poloviční úvazky atd. Dneska má s tím firma stejné nebo větší papírování než s klasickým plným úvazkem, takže vzhledem k tomu, že stejnou práci by místo jednoho dělali dva lidé, tak nejméně dvojnásobek papírování a dalších přidružených nákladů. A proto je těchto úvazků tak málo, zatímco spousta lidí nemá práci a kromě marného hledání práce jen chodí po pracáku nebo sedí doma a nic nedělá.

+1/0
22.2.2013 12:00

Z83d89e58n98ě42k 55S73k19ř49i59v21a22n 5424160579466

Takhle to bývalo dřív, za našich babiček či prababiček. Žena byla doma, vypravila děti do školy, vybavila je svačinou (ve škole žádný automat na bagety a colu;-D), k obědu uvařila poctivou hovězí polévku - domácí nudle:-P, domácí knedlík, vdolky, buchty, palačinky atd.. Žádné polotovary. V sezóně zavařovala, nakládala, po večerech pletla, šila. Problém je v tom, že dnes už by se takový život mnohým ženám nelíbil. A některé práce ani neumějí ;-).

+3/0
22.2.2013 17:44

E32l52i12š24k57a 65K65u15č92e49r88o77v94á 7599222583793

koukám, že se hobby Cuketky chytlo :-). a je to dobře, je to čistá práce, při které získáte kysané zelí skvělé chuti, které navíc lze skladovat bez zápachu a nutnosti promývání a ošetřování, jak tomu je u "zeláku". kdo má zelí rád, doporučuji.

+2/0
22.2.2013 8:08

M28a20r53e87k 24B64u29r86z88a 7177911282657

Dobrý den, o to nám právě šlo, skoro každý má zafixováno, že je potřeba velká nádoba a prostor na skladování, coz se najde v rodinném domě, ale v bytě většinou ne. Cuketka je jednička, o tom žádná :-) Marek, Hobby

+3/0
22.2.2013 8:29







Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.