- Napište nám
- Kontakty
- Reklama
- VOP
- Osobní údaje
- Nastavení soukromí
- Cookies
- AV služby
- Kariéra
- Předplatné MF DNES
Již několikrát jsme zkoušeli dělat kvašené domácí okurky,dopadlo to špatně.
Vždy byly velmi měkké a uvnitř duté.
Dostala jsem nad 100 rad,ale vždy se opakovalo jedno a to samé.
Kdo mi dál poradí???
zeli?do velke zavarovaci sklenice-napechovat jemne nakrajene zeli s trochou cibule,jednim pokrajenym jablkem,trochou soli-nejdriv vse dohromady propracovat,stavy je dost-pak zatizim mensi sklenici,prevazu uterkou a svrchu na sklenici uvnitr dam kamen ci zavazi.kdyz dozraje-rozdelim do mikrotenovych sacku a ulozim do mrazaku,zbylou stavu ulozim do lednicky-pokud budu nekdy potrebovat pri vareni.
upřímně řečeno - nevím.
moje máma chodila z práce v 15.00. v 15.15 byla doma. začínala v sedm. do práce 12 minut pěšky. otec to samé, i když dělal jinde. Já jsem pryč z domu od 7.00 do 18.00 protože dojíždím. manžel to samé. práce za rohem se dneska nějak sehnat nedá. nevím, čím to.
To samozásobitelství pomohlo přežít 40 let socialismu. Mladí teď objevují "Ameriku". Dnes jsou na zahradách bazény a konifery a dřív tam byly brambory, mrkev, cibule, králíkárna a občas i ohrádka pro slepice. Není nutné nic vymýšlet, požádejte prarodiče, ať vám vypráví o svém životě. Za minulého režimu to bylo normální, ale dnes se tomu říká těžká krize.
normální to sice bylo, ale lidi měli nějak víc času na tohle všechno. taky jsme to dělávali... a dnes už nevím, kdy bych to stihla, nosit z lesa kýble borůvek a malin na džemy.
Nám se osvědčily plastové (polyethylénové) asi pětilitrové soudky od řeckých feferónů. Jsou zelené nebo černé a brání tím přístupu světla, které kazí zelí nejvíce.
Zelí se připraví jak popsáno ve vaničce, dáváme do něj i kmín a kdo chce kvašení urychlit, může tam nastrouhat i oloupané jablko.
Nejdřív se nahńátá jak to jde, víčko se nechá půl otáčky povolené a všechny soudky musí do vaničky, ze zelí ten kvas přetéká. Asi po týdnu si svařím osolenou vodu, asi 20g soli na litr, nechám vychladnout. Soudek otevřu, zelí opět šťouchadlem zhutním a pro jistotu přidám tu slanou studenou vodu tak, aby zelí bylo spolehlivě pod hladinou. Potom pevně přitáhnu a dám do sklepa. Tam vydrží do příštího podzimu.
Soudky stojí v kbelících od řezaných květin, které naši květináři vyhazují.
Podobně děláme i kvašené okurky, nálev má pouze 60g soli na litr- všechny ostatní chutě obstará kopr, křen a vinné listy. Okurky se umyjí ve studené vodě, do druhého dne vymočí, okapají, napíchnou vidličkou a naskládají do sklenic spolu s kouskem křenu, hodně kopru, jedním nebo dvěma listy vinné révy a vše se zaleje tím solným roztokem. Kvasí stejně, jako zelí. A zase- uchovají se ty okurky jenom v temnu a chladu ve sklepě. Občas je zkontroluji a doplním solný roztok. Jsou i po roce výborné. Můžete přidat i stroužek česneku.
fůůůj, kopr...
tak schválně - kdo je tady kromě mě další odpůrce toho příšernýho kopru?
A není lepší a jednodušší pořídit si kameninový minikvašák?
ano, znám, dělám v panelákové kuchyni už několikátou zimu. Někdy v kombinaci s mrkví, řepou, křenem, ředkví... co lednice dá. A funguje to i se šroubovacími víčky.
Když tam dáváte ředkev, mrkev, křen, tak to už je pomalu jakési kimči.
Hezký článek!
Já ale zelí, bohužel, nesmím-užívám Warfarin a vitami K,v zelí obsažený,je pro mně kontraindikací.
Zajímavý.. Jsem se díval, kysané zelí má relativně vysoký obsah vitáminu K, takže obecně lidé s nadměrnou srážlivostí krve by si asi měli dávat bacha, aby ho příliš nejedli.
tak chleba už pečeme,zavařuji do sklenic guláš pečené maso,včera jsem naložil utopence a na vaření piva už taky brzy příjde.A to kysané zelí v zeláku se dá taky zavařit do sklenic (jen ať chytne víčko) a je jak čerstvě vytáhnuté ze zeláku i po roce.