Diskuze

Kysané zelí s vitaminy si snadno můžete udělat přímo do zavařovaček

Po zjištění časopisu dTest, že v kupovaném kysaném zelí je jen minimum vitaminů, jsme hledali způsob, jak na kysané zelí doma. Problém je v tom, že běžně se vyrábí v sudu nebo velkém kameninovém zelňáku.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JC

Již několikrát jsme zkoušeli dělat kvašené domácí okurky,dopadlo to špatně.

Vždy byly velmi měkké a uvnitř duté.

Dostala jsem nad 100 rad,ale vždy se opakovalo jedno a to samé.

Kdo mi dál poradí???;-D:-):-P

0 0
možnosti
KW

zeli?do velke zavarovaci sklenice-napechovat jemne nakrajene zeli s trochou cibule,jednim pokrajenym jablkem,trochou soli-nejdriv vse dohromady propracovat,stavy je dost-pak zatizim mensi sklenici,prevazu uterkou a svrchu na sklenici uvnitr dam kamen ci zavazi.kdyz dozraje-rozdelim do mikrotenovych sacku a ulozim do mrazaku,zbylou stavu ulozim do lednicky-pokud budu nekdy potrebovat pri vareni.

0 0
možnosti
EK

upřímně řečeno - nevím.

moje máma chodila z práce v 15.00. v 15.15 byla doma. začínala v sedm. do práce 12 minut pěšky. otec to samé,  i když dělal jinde. Já jsem pryč z domu od 7.00 do 18.00 protože dojíždím. manžel to samé. práce za rohem se dneska nějak sehnat nedá. nevím, čím to.

0 1
možnosti
JC

To samozásobitelství pomohlo přežít 40 let socialismu. Mladí teď objevují "Ameriku". Dnes jsou na zahradách bazény a konifery a dřív tam byly brambory, mrkev, cibule, králíkárna a občas i ohrádka pro slepice. Není nutné nic vymýšlet, požádejte prarodiče, ať vám vypráví o svém životě. Za minulého režimu to bylo normální, ale dnes se tomu říká těžká krize.

6 0
možnosti
EK

normální to sice bylo, ale lidi měli nějak víc času na tohle všechno. taky jsme to dělávali... a dnes už nevím, kdy bych to stihla, nosit z lesa kýble borůvek a malin na džemy.

1 1
možnosti
Foto

Nám se osvědčily plastové (polyethylénové) asi pětilitrové soudky od řeckých feferónů. Jsou zelené nebo černé a brání tím přístupu světla, které kazí zelí nejvíce.

Zelí se připraví jak popsáno ve vaničce, dáváme do něj i kmín a kdo chce kvašení urychlit, může tam nastrouhat i oloupané jablko.

Nejdřív se nahńátá jak to jde, víčko se nechá půl otáčky povolené a všechny soudky musí do vaničky, ze zelí ten kvas přetéká. Asi po týdnu si svařím osolenou vodu, asi 20g soli na litr, nechám vychladnout. Soudek otevřu, zelí opět šťouchadlem zhutním a pro jistotu přidám tu slanou studenou vodu tak, aby zelí bylo spolehlivě pod hladinou. Potom pevně přitáhnu a dám do sklepa. Tam vydrží do příštího podzimu.

Soudky stojí v kbelících od řezaných květin, které naši květináři vyhazují.

Podobně děláme i kvašené okurky, nálev má pouze 60g soli na litr- všechny ostatní chutě obstará kopr, křen a vinné listy. Okurky se umyjí ve studené vodě, do druhého dne vymočí, okapají, napíchnou vidličkou a naskládají do sklenic spolu s kouskem křenu, hodně kopru, jedním nebo dvěma listy vinné révy a vše se zaleje tím solným roztokem. Kvasí stejně, jako zelí. A zase- uchovají se ty okurky jenom v temnu a chladu ve sklepě. Občas je zkontroluji a doplním solný roztok. Jsou i po roce výborné. Můžete přidat i stroužek česneku.[>-]

2 0
možnosti
PJ

fůůůj, kopr... :-/

tak schválně - kdo je tady kromě mě další odpůrce toho příšernýho kopru?

3 6
možnosti
Foto

A není lepší a jednodušší pořídit si kameninový minikvašák?

4 0
možnosti
TL

Lepší možná, ale jednodušší? V čem?

3 0
možnosti
HN

ano, znám, dělám v panelákové kuchyni už několikátou zimu. Někdy v kombinaci s mrkví, řepou, křenem, ředkví... co lednice dá. A funguje to i se šroubovacími víčky.

2 0
možnosti
RP

Když tam dáváte ředkev, mrkev, křen, tak to už je pomalu jakési kimči.

0 0
možnosti
JK

J18a69n 64K33ř29í62ž

22. 2. 2013 12:18

Hezký článek!

Já ale zelí, bohužel, nesmím-užívám Warfarin a vitami K,v zelí obsažený,je pro mně kontraindikací.

1 0
možnosti

Zajímavý.. Jsem se díval, kysané zelí má relativně vysoký obsah vitáminu K, takže obecně lidé s nadměrnou srážlivostí krve by si asi měli dávat bacha, aby ho příliš nejedli.

0 0
možnosti
JR

tak chleba už pečeme,zavařuji do sklenic guláš pečené maso,včera jsem naložil utopence a na vaření piva už taky brzy příjde.A to kysané zelí v zeláku se dá taky zavařit do sklenic (jen ať chytne víčko) a je jak čerstvě vytáhnuté ze zeláku i po roce.

2 0
možnosti
KP

K26a73r25e94l 38P66á40t98e67k

26. 2. 2013 17:19

Pivo se už ,dávno,doma,vaříR^

0 0
možnosti