- Napište nám
- Kontakty
- Reklama
- VOP
- Osobní údaje
- Nastavení soukromí
- Cookies
- AV služby
- Kariéra
- Předplatné MF DNES
Zdravím, kdyby měl někdo z Prahy zájem komunitně zahradničit, tak ke zmiňovaným dvěma zahradám plánujeme založit další přímo v Braníku. Pokud nám městská část odklepne propůjčení pozemku, budeme otevírat již brzy!! Zájemci mohou sledovat průběh na: https://www.facebook.com/ZelenyBranik
nechápu proč je první otázka v průzkumu na to jestli chceme něco pěstovat a druhé ohledně chemie. Nedává to smysl, je to nelogické. Bez chemie to nelze, to je jen výmysl. Navíc když potřebuji jeden salát, tak jich mám 20 a pak zas proměnu žádný Něco si pěstuji, ale většinu kupuji na trhu. A jen tak mimochodem zahrádka ekologicky pohnojená slepičncem obsahuje 10x více dusičnanů v zelenině, než ta strádající na chemii.
No já bych řek, že záleží na tom, kolik tam toho hnojiva naperete...
Zahradničit bez chemie jsem zkoušel ale nebavilo mě že jsem měl bšechny papriky obalené mšicemi. Pak se ty bestie dostaly i domů a všude bylo lepkavo i když jsem je každý den rozmazával po listech stejně to k ničemu nebylo, tak jsem skoušel snad všechny babské rady jako dávat ke kořenům logr z kafe dával na rostlinky predátory, vymáchal cigaretu a stříkal tím listy, nic nepomáhalo. Tak jsem se naštval koupil si insekticid a po jedné aplikaci bylo po problému. Ochranná lhůta je 28 dní a když se to udělá časně zjara tak nic nehrozí navíc ta zelenina vypěstovaná doma chutná i tak o hodně hodně lépe než z krámu hlavně rajčata.
Moderní chemické přípravky jsou relativně neškodné a snadno odbouratelné. Nicméně biokultura je svým způsobem druhem náboženství a přesvědčujte věřícího, že by mohl místo chození do kostela dělat něco jiného...
Jak prodat zahrádkaření free cool managerům a jejich biomanželkám.
Dočetl jsem k tomu kartonu a došel k rozhodnutí, že radši dál budu klasicky rýt...
tak karton je oblíbený i mezi "klasickými" zahrádkáři.. alespoň co se diskuzí na zahrádkářských fórech týče..
Na zahradě a vlastních výpěstcích bez chemie nic není.
Akorát je třeba počítat s tím, že to denně od jara do podzimu sežere nějakou hodinku péče.
A není třeba vymýšlet nic nového, stačí se držet zásad klasického zelinářství a ovocnářství. Plít a likvidovat to, co tam nemá být, organickou hmotu nechat zpracovat na kompost kromě části rostlin napadených nebezpečnými chorobami, půdu hnojit nebo zušlechťovat třeba zeleným hnojením atd. Nové anebo to, na co se trošku pozapomnělo, je akorát to, že některé rostliny je vhodné mít na záhonech pohromadě, protože si prospívají.
Ale hlavně sázet a pěstovat jenom druhy a odrůdy přizpůsobené místním podmínkám. Neboli takové, které by se i samy na tom místě víceméně udržely a nepodlehly chorobám a škůdcům. Kterým zahradník jen trochu navíc pomůže, aby o to více bylo úrody.
zajímalo by mě, nakolik jsou pojiva, impregnace a ochrana proti plísním v těch kartonech jedovaté. nezdá se mi, že je to moc vhodné pro potraviny, navíc plevel přeci musí prorůst takovým rozmočeným kartonem razdva
ta věc s těmi bigbagy se mi líbí
Taky bych se těch lepidel a plnidel v kartonech bál ...
Hezký nápad s těmi paletami, i jinak hezký a inspirující článek, děkuji.
Permakulturní zahrada aneb Jak jsme objevili Ameriku.