Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Diskuse k článku

Recept na babiččin štrúdl. Jablka se skořicí chutnají v zimě nejlíp

I cukrářka Markéta Krajčovičová má své oblíbené a vychytané recepty, které ji naučila její babička. A umění přípravy tradičního štrúdlu k nim patří. Což se v zimě, kdy jsou jablka jedním z nejdostupnějšího ovoce, obzvlášť hodí.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

B81o85h69u84m82i43l70a 16M86a47j72e78r97o27v89á 4387361694

Z tech jablek z Bily co stojí stovku kilo????

0/0
13.1.2014 18:04

A57n79n10a 19P60a91r49m46o26v14á 7814310604623

Wow.

1. jsem se doposud domnívala, že štrúdl z listového těsta je tak triviální, že ho zvládne i desetileté děcko, čili na to nikdo nepotřebuje videonávod 8-o

2. jsem žila v omylu, že s ohledem na bod výše takový štrúdl ani nejde zkazit.

Ovšem tento (placatý) počin popírá obé. A to jsem si to video pouštěla celá natěšená, co nového se naučím... Nezbývá než obdivovat odvahu s něčím takovým vylézt.

PS:U nás se peče listový závin klasicky nahoře skládaný do stromečku, aby byl co nejkřupavější, kvůli dětem ho navíc celý tvaruji do podoby krokodýla. Na rozmašírovaná jablka nás taky neužije, takže na kousky.

0/0
12.1.2014 21:10

V74ě64r66a 88K40a68b63í60č66k24o88v58á 7534696300167

Moje babička nikdy nedělala štrúdl z listového těsta,jedině z taženého.Není vůbec složité,já dávám 15kdg hladké mouky na jednu nohavici,dělám vždycky 3,takže 45dkg mouky,1celé vejce,trochu rozpuštěného másla a vlažnou vodu s trochou octa.Zpracuje se měkké,pružné těsto,nechá se půl hodinky odležet-mezitím oloupu jablka,aspoň 5 na jednu nohavici,když jsou menší.No a těsto se rozdělí na 3 díly,rozválí se a pak vytáhne,na utěrce ho posypu strouhankou,na to strouhaná jablka,cukr se skořicí a balím.Potírám máslem a vanilk.cukrem sypu až po upečení.

+1/0
12.1.2014 19:03

J63a73n15a 29E45š94n32e72r35o77v45á 7461269658339

no nevím... tři jablka na 400gr těsta? Dávám dvojnásobek jablek, než kolik je těsta (800gr), nastrouhám, dám rozinky, skořici, cukr a oříšky, a štrůdl sotva stihne vystydnout

0/0
12.1.2014 15:26

A65n86t20o14n42í59n 10S96e66b16e95r22a 7853298110479

Mnohem lepší je použít čerstvá jakblka na plátky, a zavín opravdu zavinout do role. Aby bylo více vrstev.

Na jabka nasypat rozinky v rumu, ořechy, skořiči a vanilkový cukr.

Celé potřít jen mlékem, ponevadž když se to potře vejcem, tak to jen ztvrdne a není to nadýcháné. Potřené vejcem to bude jen zdrclá placka.

Naní nad zgdrclý závin s přesnídavky. Rv

0/0
11.1.2014 14:46

M78a25r19t49i17n25a 40K26o79l42o92m62a62z33n26i43k11o89v32a 2717432657866

Listkove testo? A v takovem objemu na jednu roli? 8-o To i ja necukrarka a nekucharka udelam lepsi strudl a bez polotovaru. ;-D

0/0
11.1.2014 0:30

I55v63a76n 48M23a49r81e45k 6534348392

Tak jsem shlédl to video>>>naprosto diletantská "výroba" štrůdlu ! ! ! Ze 400 gr.a třech jablek udělat jeden "štrůdl" >>>hrůza a děs ! ! !  8-o RvA propos

+3/0
10.1.2014 21:51

I65v30a16n 25M26a50r55e92k 6334108662

A propos,spíš by tomu příslušel název : "lístkové těsto s příchutí jablek " ! 8-o

+2/0
10.1.2014 21:52

O46l44d42ř88i61c21h 94H95o39r14á23k 2384639851395

Tedy ještě bych rád poznamenal, že nejsem profi cukrář, ale i tak zvládám něco mnohem propracovanějšího. Tohle je štrůdl systém suši - veškerá náplň ve středu, obalená řasou / těstem.

Já zvládám štrůdl systém roláda, kde na řezu vidíte několik ovinů s náplní a těsto končí navrchu. Dá to více práce. nádivku je třeba rozetřít do tenka a pěkně motat roládku.

Zvládám to i jako slaný s houbami na cibulce či se zelím a posekaným uzeným. ;-)

Většinou je to z kupovaného listového (je více žádané), ale zmáknu i tažené.

+2/0
10.1.2014 21:26

I76v27a76n 97M95a49r38e32k 6674948362

Tak já kupodivu dělám štrůdl z listového těsta (400gr) udělám z něj tři nohavice a do nich mi vleze 3kg, nastrouhaných vymačkaných jablek tedy asi 15jablek.+ např mleté ořechy či mák. Nedovedu si představit "štrůdl" ze tří 8-o? ! jablek,to by muselo snad mít každé 1kg? !  8-o R^

0/0
10.1.2014 21:22

A84l73e81n25a 49P41i86p87e26r 9421157331

Tak s timto strudlem bych se moc nechlubila. Na fotce vypada, jako kdyby byl z kynuteho testa (fuj - tady v Kanade ho tak delaji Nemci). Ja delam tazene testo, recept od vlastni babicky.

Nepouzivam hrozinky, radeji pridam jerabiny protoze ja mam rada natrpklou chut.

Taky pridam orechy. Vsem znamym muj strudl moc chutna. Jablka nedusim.

+2/0
10.1.2014 19:18

A86n69n50a 56N94ě35m51č91í52k39o85v72á 4382264344130

Tak když babiččin, tak jsem myslela, že tažený a ne z kupovaného těsta.

+6/0
10.1.2014 15:36

O27l18d21ř74i92c34h 35H31o23r23á63k 2804509741685

Dneska byste už byla na gymplu aby babička byla v důchodu a měla čas na výrobu domácího listového. ;-)

0/0
10.1.2014 16:24

O96l70d92ř89i37c55h 92H43o96r25á13k 2834559871195

Bezva finta s podušením jablíček na pánvi, možná bych nejdříve nasypal cukr, trošku nechal zkaramelizovat (dodá jiný šmak). Zkusím.

A pokud chcete aby strouhanka pojala více šťávy, tak také lehce osmahnout (na sucho).

No a ke kupovanému těstu, nikomu se nebrání aby si užilo pěkné odpoledne výrobou domácího. Děti jistě počkají, manžel / manželka si od vás odpočine a pes jistě počká s venčením. Je rozdíl polévka z pytlíku (to ani není polotovar, to je hotovka k povaření) a polotovar hotového těsta (zvláště tak složitého na přípravu.

Pokud ho někdo máte z poctivých surovin a hotové během pár desítek minut, tak nechápu, proč ho stále ještě neprodáváte. ;-)

+1/0
10.1.2014 15:28

O86l33g17a 82P70o18l30á39č39k61o44v29á 4424803704698

Máme nedaleko firmu, která mimo jjné dělá i listové těsto, takže čerstvé chlazené mají v sámošce 2x týdně. Já dávám strouhanku naspod, pak jablka na plátky,cukr,vanilkový cukr,skořici, rozinky. Někdy ořechy,někdy kokos. Okraje nakrájím na šikmé proužky, které překládám přes sebe. Potřu žloutkem,posypu krystalem a skořicí. Vznikne obyčejný štrúdl vypadající jako luxusní moučník, doplnit se dá kouskem zmrzliny a kopečkem šlehačky. Tažený dělávala moje maminka, taky nějaké těsto s pivem nebo z kynutého těsta. Třeba až budu v důchodu se do toho taky pustím.:-D

0/0
10.1.2014 14:06

I50r77e69n87a 12A45m36l96e57r34o74v24á 6595891500795

Také dávám jablka krájená na plátky i stejné ingredience a navíc strouhanku dospod i navrch. Je báječný.

0/0
10.1.2014 16:21

M42i14c36h39a73l 67M13i60l76l41e62r 9376922359592

taktak, podobne nas strudl v zamori....kvalitni maslove listove testo, rozvalet do obdelniku, nakrajet oba dlouhe okraje na sikme prouzky, do prostredni casti nejdriv strouhanku. Napln ale delam podle babiccina receptu ze strouhanych jablek, ktere necham odstat a trochu promacknu, abych se zbavil prebytecne jablecne stavy. Jablka potom smichat s cukrem, skorici, citronovou kurou, troskou citronove stavy, peknou hrsti nasekanych vlasskych orechu, hrozinkami, rozprostrit na struhankovy pruh. Pak uzavrit testo z obou kratsich stran a "uplest" prouzky prekladanim. Potrit vejcem, upeci  a hned po upeceni jeste za horka posypat vanilkovym cukrem.

0/0
14.1.2014 14:20

M61a35r54t61i16n 84P98o17s50p96í19š34i46l 8435161796487

babiččin z listového a s americkým sirupem???

+10/0
10.1.2014 10:55

R21o63m85a37n 54D40o95r82s73k18ý 1216694810978

S rozpuštěnými vlasy ji to sluší mnohem více a vypada mladsi :-) S tou pesinkou a drdolem vypada jak babicka. Nebo jestli to byl primer k babiccinu strudlu .... Nicmene strudl bych si dal :) R^

+2/0
10.1.2014 8:12

J13o31s73e23f 87Š14e38m44e93l42í96k 7849421630427

Babičku né?

+4/0
10.1.2014 10:18

J66a27n 69K60ř23í26ž 6395493325168

;-DR^R^R^

Ovšem až po štúdlu.

+1/0
10.1.2014 19:52

R94o58m78a42n 75D87o46r68s97k16ý 1126714290288

Nejdrive jsem chtel napsat, ze "i strudl bych si dal" , ale pak jsem to radeji opravil ;-D

0/0
15.1.2014 11:00

J74a20n 76J69a52r39o69s 1979417490168

Babiccin strudl z kupovaneho listoveho testa je neco jako babiccina poctiva polevka od Vitany.

+12/−3
10.1.2014 7:42

M90a50r18e67k 81B73u81r51z16a 7927551582127

Jestli si troufate na domaci listovy, jste borec a klobouk dolu. Ja nez bych se s tim delal, dělam strudl radsi z tazenyho :-)

+5/0
10.1.2014 8:25

J27a54n 60J26a43r57o40s 1949967510858

To je prave ten zakladni problem. Strudl je z tazeneho, listove testo je uz obezlicka sama o sobe.

+7/0
10.1.2014 9:26

M13a49r69e95k 91B46u95r26z39a 7357841462377

Souhlasim, listovy se pouziva, protozeho neni problem mit ho kdykoliv v lednici. Pritom umichat tazeny neni takovy problem, je to hned, akorad to chce trochu praxe, jak s nim pracovat.

0/0
10.1.2014 11:24

L10u26c42i29e 29S23v35o29b60o73d51o97v78á 8523648830186

Já se hlavně přiznám, že po vyzkoušení obou variant mi prostě víc chutná listové těsto. A včil co s tím... :-)

+1/0
10.1.2014 19:00

O21l93d98ř32i64c42h 14H85o59r69á95k 2384299751425

Ale no tak, já už jsem dost obstarožní a za mlada jsem byl imrvére tahanej do rodin a tam jsem byl uspokojován štrůdly (já vždy zmiňoval, že je miluji), ale nemohu si pomoci, tažene štrůdl je vynikající, ale z listového je to úžasné.

Babička dělala tažený i listový (a z domácího i kupovaného) ale listové vítězilo. 

I vaše srovnání s hotovým těstem a pytlíkovou polévkou dost kulhá, jedno je polotovar a druhé je v podstatě hotovka (zalít a povařit).

Ale každý máme své chutě. Neměli bychom je však vydávat za ty jediné správné.

+1/0
10.1.2014 21:18

M17i33c25h26a24l 20M74i83l26l65e51r 9746272979222

ja si na domaci listovy troufnu, ale chce to spoustu casu a ten nemam.

Proto listove kupujeme. Jedna firma tady dela krasne maslove, znacka Careme, stoji aspon 2x tolik jako standardni listove od jinych firem, ale je nadherne, napece se a stoji za to.

+2/0
10.1.2014 10:10







Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.