Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Diskuse k článku

Recept na babiččin štrúdl. Jablka se skořicí chutnají v zimě nejlíp

I cukrářka Markéta Krajčovičová má své oblíbené a vychytané recepty, které ji naučila její babička. A umění přípravy tradičního štrúdlu k nim patří. Což se v zimě, kdy jsou jablka jedním z nejdostupnějšího ovoce, obzvlášť hodí.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

B58o35h66u48m17i29l69a 37M73a71j68e16r80o69v21á 4207271144

Z tech jablek z Bily co stojí stovku kilo????

13.1.2014 18:04

A50n85n36a 35P88a72r35m89o27v13á 7444200454973

Wow.

1. jsem se doposud domnívala, že štrúdl z listového těsta je tak triviální, že ho zvládne i desetileté děcko, čili na to nikdo nepotřebuje videonávod 8-o

2. jsem žila v omylu, že s ohledem na bod výše takový štrúdl ani nejde zkazit.

Ovšem tento (placatý) počin popírá obé. A to jsem si to video pouštěla celá natěšená, co nového se naučím... Nezbývá než obdivovat odvahu s něčím takovým vylézt.

PS:U nás se peče listový závin klasicky nahoře skládaný do stromečku, aby byl co nejkřupavější, kvůli dětem ho navíc celý tvaruji do podoby krokodýla. Na rozmašírovaná jablka nás taky neužije, takže na kousky.

12.1.2014 21:10

V16ě85r20a 91K95a97b43í32č28k91o50v96á 7504786120527

Moje babička nikdy nedělala štrúdl z listového těsta,jedině z taženého.Není vůbec složité,já dávám 15kdg hladké mouky na jednu nohavici,dělám vždycky 3,takže 45dkg mouky,1celé vejce,trochu rozpuštěného másla a vlažnou vodu s trochou octa.Zpracuje se měkké,pružné těsto,nechá se půl hodinky odležet-mezitím oloupu jablka,aspoň 5 na jednu nohavici,když jsou menší.No a těsto se rozdělí na 3 díly,rozválí se a pak vytáhne,na utěrce ho posypu strouhankou,na to strouhaná jablka,cukr se skořicí a balím.Potírám máslem a vanilk.cukrem sypu až po upečení.

12.1.2014 19:03

J36a10n36a 25E39š41n95e32r98o77v74á 7801399518339

no nevím... tři jablka na 400gr těsta? Dávám dvojnásobek jablek, než kolik je těsta (800gr), nastrouhám, dám rozinky, skořici, cukr a oříšky, a štrůdl sotva stihne vystydnout

12.1.2014 15:26

A39n61t33o17n74í82n 10S27e30b16e17r63a 7183438470759

Mnohem lepší je použít čerstvá jakblka na plátky, a zavín opravdu zavinout do role. Aby bylo více vrstev.

Na jabka nasypat rozinky v rumu, ořechy, skořiči a vanilkový cukr.

Celé potřít jen mlékem, ponevadž když se to potře vejcem, tak to jen ztvrdne a není to nadýcháné. Potřené vejcem to bude jen zdrclá placka.

Naní nad zgdrclý závin s přesnídavky. Rv

11.1.2014 14:46

M84a20r25t60i17n19a 18K82o76l54o24m69a96z29n67i50k87o49v26a 2667872547946

Listkove testo? A v takovem objemu na jednu roli? 8-o To i ja necukrarka a nekucharka udelam lepsi strudl a bez polotovaru. ;-D

11.1.2014 0:30

I77v52a10n 18M93a33r34e41k 6234658392

Tak jsem shlédl to video>>>naprosto diletantská "výroba" štrůdlu ! ! ! Ze 400 gr.a třech jablek udělat jeden "štrůdl" >>>hrůza a děs ! ! !  8-o RvA propos

10.1.2014 21:51

I98v95a28n 36M72a31r52e24k 6334968382

A propos,spíš by tomu příslušel název : "lístkové těsto s příchutí jablek " ! 8-o

10.1.2014 21:52

O85l57d33ř85i49c22h 29H92o30r18á95k 2654299821645

Tedy ještě bych rád poznamenal, že nejsem profi cukrář, ale i tak zvládám něco mnohem propracovanějšího. Tohle je štrůdl systém suši - veškerá náplň ve středu, obalená řasou / těstem.

Já zvládám štrůdl systém roláda, kde na řezu vidíte několik ovinů s náplní a těsto končí navrchu. Dá to více práce. nádivku je třeba rozetřít do tenka a pěkně motat roládku.

Zvládám to i jako slaný s houbami na cibulce či se zelím a posekaným uzeným. ;-)

Většinou je to z kupovaného listového (je více žádané), ale zmáknu i tažené.

10.1.2014 21:26

I19v10a87n 53M30a81r55e40k 6884688542

Tak já kupodivu dělám štrůdl z listového těsta (400gr) udělám z něj tři nohavice a do nich mi vleze 3kg, nastrouhaných vymačkaných jablek tedy asi 15jablek.+ např mleté ořechy či mák. Nedovedu si představit "štrůdl" ze tří 8-o? ! jablek,to by muselo snad mít každé 1kg? !  8-o R^

10.1.2014 21:22

A69l22e53n45a 45P40i70p79e23r 9231607701

Tak s timto strudlem bych se moc nechlubila. Na fotce vypada, jako kdyby byl z kynuteho testa (fuj - tady v Kanade ho tak delaji Nemci). Ja delam tazene testo, recept od vlastni babicky.

Nepouzivam hrozinky, radeji pridam jerabiny protoze ja mam rada natrpklou chut.

Taky pridam orechy. Vsem znamym muj strudl moc chutna. Jablka nedusim.

10.1.2014 19:18

A46n83n29a 93N72ě19m89č10í62k17o89v66á 4432244444530

Tak když babiččin, tak jsem myslela, že tažený a ne z kupovaného těsta.

10.1.2014 15:36

O18l14d12ř92i95c80h 67H59o79r76á72k 2604349571135

Dneska byste už byla na gymplu aby babička byla v důchodu a měla čas na výrobu domácího listového. ;-)

10.1.2014 16:24

O50l94d48ř27i16c45h 61H60o66r79á77k 2544179151635

Bezva finta s podušením jablíček na pánvi, možná bych nejdříve nasypal cukr, trošku nechal zkaramelizovat (dodá jiný šmak). Zkusím.

A pokud chcete aby strouhanka pojala více šťávy, tak také lehce osmahnout (na sucho).

No a ke kupovanému těstu, nikomu se nebrání aby si užilo pěkné odpoledne výrobou domácího. Děti jistě počkají, manžel / manželka si od vás odpočine a pes jistě počká s venčením. Je rozdíl polévka z pytlíku (to ani není polotovar, to je hotovka k povaření) a polotovar hotového těsta (zvláště tak složitého na přípravu.

Pokud ho někdo máte z poctivých surovin a hotové během pár desítek minut, tak nechápu, proč ho stále ještě neprodáváte. ;-)

10.1.2014 15:28

O78l12g25a 36P35o15l18á57č76k50o13v61á 4444913414278

Máme nedaleko firmu, která mimo jjné dělá i listové těsto, takže čerstvé chlazené mají v sámošce 2x týdně. Já dávám strouhanku naspod, pak jablka na plátky,cukr,vanilkový cukr,skořici, rozinky. Někdy ořechy,někdy kokos. Okraje nakrájím na šikmé proužky, které překládám přes sebe. Potřu žloutkem,posypu krystalem a skořicí. Vznikne obyčejný štrúdl vypadající jako luxusní moučník, doplnit se dá kouskem zmrzliny a kopečkem šlehačky. Tažený dělávala moje maminka, taky nějaké těsto s pivem nebo z kynutého těsta. Třeba až budu v důchodu se do toho taky pustím.:-D

10.1.2014 14:06

I49r37e58n86a 25A47m74l26e47r72o51v51á 6355251120235

Také dávám jablka krájená na plátky i stejné ingredience a navíc strouhanku dospod i navrch. Je báječný.

10.1.2014 16:21

M52i73c22h92a57l 18M31i76l45l86e90r 9496652419102

taktak, podobne nas strudl v zamori....kvalitni maslove listove testo, rozvalet do obdelniku, nakrajet oba dlouhe okraje na sikme prouzky, do prostredni casti nejdriv strouhanku. Napln ale delam podle babiccina receptu ze strouhanych jablek, ktere necham odstat a trochu promacknu, abych se zbavil prebytecne jablecne stavy. Jablka potom smichat s cukrem, skorici, citronovou kurou, troskou citronove stavy, peknou hrsti nasekanych vlasskych orechu, hrozinkami, rozprostrit na struhankovy pruh. Pak uzavrit testo z obou kratsich stran a "uplest" prouzky prekladanim. Potrit vejcem, upeci  a hned po upeceni jeste za horka posypat vanilkovym cukrem.

14.1.2014 14:20

M26a73r48t60i14n 78P56o76s62p64í50š19i87l 8415651166517

babiččin z listového a s americkým sirupem???

10.1.2014 10:55

R34o11m47a90n 28D29o33r90s28k36ý 1196794590828

S rozpuštěnými vlasy ji to sluší mnohem více a vypada mladsi :-) S tou pesinkou a drdolem vypada jak babicka. Nebo jestli to byl primer k babiccinu strudlu .... Nicmene strudl bych si dal :) R^

10.1.2014 8:12

J75o80s40e51f 34Š60e76m50e18l72í27k 7459391920677

Babičku né?

10.1.2014 10:18

J22a88n 13K30ř84í97ž 6415403625348

;-DR^R^R^

Ovšem až po štúdlu.

10.1.2014 19:52

R55o28m36a23n 59D29o67r82s14k66ý 1426164110248

Nejdrive jsem chtel napsat, ze "i strudl bych si dal" , ale pak jsem to radeji opravil ;-D

15.1.2014 11:00

J80a90n 56J59a39r28o10s 1829937970608

Babiccin strudl z kupovaneho listoveho testa je neco jako babiccina poctiva polevka od Vitany.

10.1.2014 7:42

M97a77r49e10k 88B10u14r57z23a 7947221962777

Jestli si troufate na domaci listovy, jste borec a klobouk dolu. Ja nez bych se s tim delal, dělam strudl radsi z tazenyho :-)

10.1.2014 8:25

J56a87n 10J78a82r12o16s 1149177830798

To je prave ten zakladni problem. Strudl je z tazeneho, listove testo je uz obezlicka sama o sobe.

10.1.2014 9:26

M32a16r54e45k 42B24u98r14z47a 7167741682647

Souhlasim, listovy se pouziva, protozeho neni problem mit ho kdykoliv v lednici. Pritom umichat tazeny neni takovy problem, je to hned, akorad to chce trochu praxe, jak s nim pracovat.

10.1.2014 11:24

L65u11c35i80e 85S98v45o44b15o12d15o47v19á 8593458460736

Já se hlavně přiznám, že po vyzkoušení obou variant mi prostě víc chutná listové těsto. A včil co s tím... :-)

10.1.2014 19:00

O32l92d69ř65i29c65h 92H58o22r80á79k 2224929401495

Ale no tak, já už jsem dost obstarožní a za mlada jsem byl imrvére tahanej do rodin a tam jsem byl uspokojován štrůdly (já vždy zmiňoval, že je miluji), ale nemohu si pomoci, tažene štrůdl je vynikající, ale z listového je to úžasné.

Babička dělala tažený i listový (a z domácího i kupovaného) ale listové vítězilo. 

I vaše srovnání s hotovým těstem a pytlíkovou polévkou dost kulhá, jedno je polotovar a druhé je v podstatě hotovka (zalít a povařit).

Ale každý máme své chutě. Neměli bychom je však vydávat za ty jediné správné.

10.1.2014 21:18

M23i40c24h26a11l 79M32i31l83l43e87r 9106512409942

ja si na domaci listovy troufnu, ale chce to spoustu casu a ten nemam.

Proto listove kupujeme. Jedna firma tady dela krasne maslove, znacka Careme, stoji aspon 2x tolik jako standardni listove od jinych firem, ale je nadherne, napece se a stoji za to.

10.1.2014 10:10







Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.