Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Diskuse k článku

Recept na babiččin štrúdl. Jablka se skořicí chutnají v zimě nejlíp

I cukrářka Markéta Krajčovičová má své oblíbené a vychytané recepty, které ji naučila její babička. A umění přípravy tradičního štrúdlu k nim patří. Což se v zimě, kdy jsou jablka jedním z nejdostupnějšího ovoce, obzvlášť hodí.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

B80o76h26u98m65i46l88a 76M22a96j41e76r71o86v78á 4617761384

Z tech jablek z Bily co stojí stovku kilo????

0/0
13.1.2014 18:04

A23n68n74a 56P43a41r32m51o84v35á 7414550524363

Wow.

1. jsem se doposud domnívala, že štrúdl z listového těsta je tak triviální, že ho zvládne i desetileté děcko, čili na to nikdo nepotřebuje videonávod 8-o

2. jsem žila v omylu, že s ohledem na bod výše takový štrúdl ani nejde zkazit.

Ovšem tento (placatý) počin popírá obé. A to jsem si to video pouštěla celá natěšená, co nového se naučím... Nezbývá než obdivovat odvahu s něčím takovým vylézt.

PS:U nás se peče listový závin klasicky nahoře skládaný do stromečku, aby byl co nejkřupavější, kvůli dětem ho navíc celý tvaruji do podoby krokodýla. Na rozmašírovaná jablka nás taky neužije, takže na kousky.

0/0
12.1.2014 21:10

V52ě27r12a 62K75a68b22í69č74k80o92v93á 7274826900947

Moje babička nikdy nedělala štrúdl z listového těsta,jedině z taženého.Není vůbec složité,já dávám 15kdg hladké mouky na jednu nohavici,dělám vždycky 3,takže 45dkg mouky,1celé vejce,trochu rozpuštěného másla a vlažnou vodu s trochou octa.Zpracuje se měkké,pružné těsto,nechá se půl hodinky odležet-mezitím oloupu jablka,aspoň 5 na jednu nohavici,když jsou menší.No a těsto se rozdělí na 3 díly,rozválí se a pak vytáhne,na utěrce ho posypu strouhankou,na to strouhaná jablka,cukr se skořicí a balím.Potírám máslem a vanilk.cukrem sypu až po upečení.

+1/0
12.1.2014 19:03

J59a22n33a 60E36š91n86e34r42o83v75á 7241609638459

no nevím... tři jablka na 400gr těsta? Dávám dvojnásobek jablek, než kolik je těsta (800gr), nastrouhám, dám rozinky, skořici, cukr a oříšky, a štrůdl sotva stihne vystydnout

0/0
12.1.2014 15:26

A65n54t14o34n54í83n 26S85e17b26e52r93a 7933638490239

Mnohem lepší je použít čerstvá jakblka na plátky, a zavín opravdu zavinout do role. Aby bylo více vrstev.

Na jabka nasypat rozinky v rumu, ořechy, skořiči a vanilkový cukr.

Celé potřít jen mlékem, ponevadž když se to potře vejcem, tak to jen ztvrdne a není to nadýcháné. Potřené vejcem to bude jen zdrclá placka.

Naní nad zgdrclý závin s přesnídavky. Rv

0/0
11.1.2014 14:46

M48a59r89t75i28n32a 90K10o59l40o77m29a90z91n96i19k20o45v36a 2487222587466

Listkove testo? A v takovem objemu na jednu roli? 8-o To i ja necukrarka a nekucharka udelam lepsi strudl a bez polotovaru. ;-D

0/0
11.1.2014 0:30

I20v42a36n 25M44a82r97e92k 6694928702

Tak jsem shlédl to video>>>naprosto diletantská "výroba" štrůdlu ! ! ! Ze 400 gr.a třech jablek udělat jeden "štrůdl" >>>hrůza a děs ! ! !  8-o RvA propos

+3/0
10.1.2014 21:51

I36v64a70n 86M26a43r62e14k 6744248162

A propos,spíš by tomu příslušel název : "lístkové těsto s příchutí jablek " ! 8-o

+2/0
10.1.2014 21:52

O95l94d25ř28i43c82h 57H36o10r10á89k 2234789421915

Tedy ještě bych rád poznamenal, že nejsem profi cukrář, ale i tak zvládám něco mnohem propracovanějšího. Tohle je štrůdl systém suši - veškerá náplň ve středu, obalená řasou / těstem.

Já zvládám štrůdl systém roláda, kde na řezu vidíte několik ovinů s náplní a těsto končí navrchu. Dá to více práce. nádivku je třeba rozetřít do tenka a pěkně motat roládku.

Zvládám to i jako slaný s houbami na cibulce či se zelím a posekaným uzeným. ;-)

Většinou je to z kupovaného listového (je více žádané), ale zmáknu i tažené.

+2/0
10.1.2014 21:26

I16v56a26n 60M46a17r35e30k 6644428482

Tak já kupodivu dělám štrůdl z listového těsta (400gr) udělám z něj tři nohavice a do nich mi vleze 3kg, nastrouhaných vymačkaných jablek tedy asi 15jablek.+ např mleté ořechy či mák. Nedovedu si představit "štrůdl" ze tří 8-o? ! jablek,to by muselo snad mít každé 1kg? !  8-o R^

0/0
10.1.2014 21:22

A32l29e92n84a 18P82i31p14e45r 9401107261

Tak s timto strudlem bych se moc nechlubila. Na fotce vypada, jako kdyby byl z kynuteho testa (fuj - tady v Kanade ho tak delaji Nemci). Ja delam tazene testo, recept od vlastni babicky.

Nepouzivam hrozinky, radeji pridam jerabiny protoze ja mam rada natrpklou chut.

Taky pridam orechy. Vsem znamym muj strudl moc chutna. Jablka nedusim.

+2/0
10.1.2014 19:18

A49n25n44a 43N91ě69m46č50í90k54o33v36á 4162864234760

Tak když babiččin, tak jsem myslela, že tažený a ne z kupovaného těsta.

+6/0
10.1.2014 15:36

O97l69d74ř59i84c94h 59H38o43r24á91k 2164909741955

Dneska byste už byla na gymplu aby babička byla v důchodu a měla čas na výrobu domácího listového. ;-)

0/0
10.1.2014 16:24

O60l16d40ř76i45c11h 73H43o60r28á91k 2564779941655

Bezva finta s podušením jablíček na pánvi, možná bych nejdříve nasypal cukr, trošku nechal zkaramelizovat (dodá jiný šmak). Zkusím.

A pokud chcete aby strouhanka pojala více šťávy, tak také lehce osmahnout (na sucho).

No a ke kupovanému těstu, nikomu se nebrání aby si užilo pěkné odpoledne výrobou domácího. Děti jistě počkají, manžel / manželka si od vás odpočine a pes jistě počká s venčením. Je rozdíl polévka z pytlíku (to ani není polotovar, to je hotovka k povaření) a polotovar hotového těsta (zvláště tak složitého na přípravu.

Pokud ho někdo máte z poctivých surovin a hotové během pár desítek minut, tak nechápu, proč ho stále ještě neprodáváte. ;-)

+1/0
10.1.2014 15:28

O78l31g69a 54P15o75l65á49č40k53o64v16á 4984773774398

Máme nedaleko firmu, která mimo jjné dělá i listové těsto, takže čerstvé chlazené mají v sámošce 2x týdně. Já dávám strouhanku naspod, pak jablka na plátky,cukr,vanilkový cukr,skořici, rozinky. Někdy ořechy,někdy kokos. Okraje nakrájím na šikmé proužky, které překládám přes sebe. Potřu žloutkem,posypu krystalem a skořicí. Vznikne obyčejný štrúdl vypadající jako luxusní moučník, doplnit se dá kouskem zmrzliny a kopečkem šlehačky. Tažený dělávala moje maminka, taky nějaké těsto s pivem nebo z kynutého těsta. Třeba až budu v důchodu se do toho taky pustím.:-D

0/0
10.1.2014 14:06

I58r25e58n72a 30A74m19l77e74r34o36v24á 6405911470815

Také dávám jablka krájená na plátky i stejné ingredience a navíc strouhanku dospod i navrch. Je báječný.

0/0
10.1.2014 16:21

M42i76c45h69a46l 46M68i30l94l65e98r 9326792949742

taktak, podobne nas strudl v zamori....kvalitni maslove listove testo, rozvalet do obdelniku, nakrajet oba dlouhe okraje na sikme prouzky, do prostredni casti nejdriv strouhanku. Napln ale delam podle babiccina receptu ze strouhanych jablek, ktere necham odstat a trochu promacknu, abych se zbavil prebytecne jablecne stavy. Jablka potom smichat s cukrem, skorici, citronovou kurou, troskou citronove stavy, peknou hrsti nasekanych vlasskych orechu, hrozinkami, rozprostrit na struhankovy pruh. Pak uzavrit testo z obou kratsich stran a "uplest" prouzky prekladanim. Potrit vejcem, upeci  a hned po upeceni jeste za horka posypat vanilkovym cukrem.

0/0
14.1.2014 14:20

M65a82r88t42i41n 28P32o45s14p21í90š78i80l 8485511186487

babiččin z listového a s americkým sirupem???

+10/0
10.1.2014 10:55

R16o82m72a31n 41D17o91r22s55k38ý 1766634740858

S rozpuštěnými vlasy ji to sluší mnohem více a vypada mladsi :-) S tou pesinkou a drdolem vypada jak babicka. Nebo jestli to byl primer k babiccinu strudlu .... Nicmene strudl bych si dal :) R^

+2/0
10.1.2014 8:12

J96o79s59e70f 40Š51e58m16e62l20í41k 7409571550667

Babičku né?

+4/0
10.1.2014 10:18

J87a81n 52K57ř60í26ž 6955313525338

;-DR^R^R^

Ovšem až po štúdlu.

+1/0
10.1.2014 19:52

R74o96m30a84n 89D54o80r38s35k92ý 1976314760208

Nejdrive jsem chtel napsat, ze "i strudl bych si dal" , ale pak jsem to radeji opravil ;-D

0/0
15.1.2014 11:00

J98a30n 61J88a11r59o46s 1549677550338

Babiccin strudl z kupovaneho listoveho testa je neco jako babiccina poctiva polevka od Vitany.

+12/−3
10.1.2014 7:42

M16a24r69e11k 57B16u47r65z53a 7387311712657

Jestli si troufate na domaci listovy, jste borec a klobouk dolu. Ja nez bych se s tim delal, dělam strudl radsi z tazenyho :-)

+5/0
10.1.2014 8:25

J59a12n 32J61a67r65o14s 1429897710278

To je prave ten zakladni problem. Strudl je z tazeneho, listove testo je uz obezlicka sama o sobe.

+7/0
10.1.2014 9:26

M74a68r62e31k 25B60u75r27z43a 7307741242647

Souhlasim, listovy se pouziva, protozeho neni problem mit ho kdykoliv v lednici. Pritom umichat tazeny neni takovy problem, je to hned, akorad to chce trochu praxe, jak s nim pracovat.

0/0
10.1.2014 11:24

L91u50c25i38e 54S22v59o77b58o95d38o97v36á 8843858110516

Já se hlavně přiznám, že po vyzkoušení obou variant mi prostě víc chutná listové těsto. A včil co s tím... :-)

+1/0
10.1.2014 19:00

O90l25d51ř52i35c87h 52H25o50r92á61k 2134379441845

Ale no tak, já už jsem dost obstarožní a za mlada jsem byl imrvére tahanej do rodin a tam jsem byl uspokojován štrůdly (já vždy zmiňoval, že je miluji), ale nemohu si pomoci, tažene štrůdl je vynikající, ale z listového je to úžasné.

Babička dělala tažený i listový (a z domácího i kupovaného) ale listové vítězilo. 

I vaše srovnání s hotovým těstem a pytlíkovou polévkou dost kulhá, jedno je polotovar a druhé je v podstatě hotovka (zalít a povařit).

Ale každý máme své chutě. Neměli bychom je však vydávat za ty jediné správné.

+1/0
10.1.2014 21:18

M87i66c68h27a50l 75M87i77l21l48e26r 9726332339872

ja si na domaci listovy troufnu, ale chce to spoustu casu a ten nemam.

Proto listove kupujeme. Jedna firma tady dela krasne maslove, znacka Careme, stoji aspon 2x tolik jako standardni listove od jinych firem, ale je nadherne, napece se a stoji za to.

+2/0
10.1.2014 10:10





Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2016 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je součástí koncernu AGROFERT ovládaného Ing. Andrejem Babišem.