Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Diskuse k článku

Šetřete s Jamiem Oliverem a zkuste jeho dva cenově dostupné recepty

"Nakupujte s rozvahou, vařte chytře a získejte z nakoupených surovin maximum," odhaluje svoje nové motto populární "šéfkuchař bez čepice" Jamie Oliver. Hvězda mezi televizními kuchaři se vrací k domácímu vaření, nově ovšem s větším ohledem na rodinný rozpočet.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

M50i81c52h98a55l 86M57i20l64l96e21r 9136922549902

na vysvetlenou pro Petru Novakovou: "Proč do toho rvát suchej chleba nemám tušení, "

"Oschlé pečivo rozmixujte na drobky, ke kterým přidejte lístky tymiánu a mandle."

 Divim se, ze v ceske kychyni neznas vyraz drobenka. Napr. vareny kvetak se po cesku zasypava maslovou drobenkou ze strouhanky usmazene na masle.  V receptu od Jamieho jsou susene drobky z "peciva" verzi strouhanky, jejich chut a chrupava struktura je vylepsena bylinkami a mandlemi.

Mimochodem, recept obsahuje chybu prekladu, protoze "2 krajice suseneho peciva" je samozrejme chleba ( v anglickem originale by byl pouzit bily toastovy). Z peciva se prece nekrajeji krajice.

 Cely recept je zlepsenou a podstatne zchutnenou verzi anglickeho pokrmu "Cauliflower with white sauce" - kvetak zapeceny s bilou besamelovou omackou, coz je puvodne jedno z nejnudnejsich, "nemastnych neslanych" anglickych jidel. Pridanim cesneku, syra, brokolice a ochutnene strouhanky se z toho vyrobi docela slusne, chutne a na anglicke pomery levne jidlo.

+2/0
4.1.2014 3:20

M64i29c26h49a56l 96M54i89l52l52e26r 9946912619692

ja bych neporozumel vyrazu v titulku "cenove dostupne" jako automaticky levne.

Spis neprilis nakladne.

Nutno ale predevsim uvazit, ze Jamie pise na britske pomery, ne na ceske. Tedy co je na jejich pomery levne, je v Cesku "cenove dostupne" = neprilis nakladne, ale ne vylozena lace. Uz samo pozastavovani diskuteru dole, ze cedar neni levny a nejsou levne ani mandlove lupinky.

 Ve VB a vubec zemich patricich pod britskou kralovskou domenu je cedar (cheddar) ten vubec nejobycejnejsi, nejlevnejsi syr. 25g mandli take moc nestoji. Na britske pomery to je opravdu levne jidlo.

(V Australii, kde je Jamie oblibenym TV kucharem, kam take jezdi osobne a kde se jeho knizky a videa tesi v oblibe, je to super-levne jidlo). Proste jina zeme - jine ceny a jine porovnani k vydelkum.

+2/0
4.1.2014 2:44

K69a74r17o45l61í97n48a 87K40y57s29e69l85o23v54á 9632102591705

Pokud chceme cenově dostupně vařit, je nejlepší využívat sezonní místní suroviny. Takže v lednu si zapékaný květák s brokolicí fakt dělat nebudu.

+2/−1
2.1.2014 14:36
Foto

D67a54v50i45d 22K32o95m91á10r56e39k 3903640570948

Momentálně prodávají v Lidlu brokolici za 24 kč kus a květák za podobnou cenu,tak bych neřekl,že je to až tak neekonomické...

+1/−2
2.1.2014 20:00

I37v46a95n57k91a 92H26o40l84í90n37k36o67v75á 8968887258442

Já bych řekla, že dršťková z kuřecích kůžiček od Láďi Hrušky je teda levnější ;-D

+6/0
1.1.2014 16:53
Foto

L31u93k24á29š 39Z93á22v65o16d47s41k11ý 9651639221

velký respekt před Jamiem, obdivuji ho...R^

+7/0
1.1.2014 14:06

P90e85t18r 66Š52t66u77r51s24a 8640538847947

Mě by zajímalo jestli si někdo spočítal náklady na jedno jídlo protože feta a cheddar mezi laciné potraviny rozhodně nepatří. Ano dají se nahradit, ale pak už to není ten recpet, který je tu uvedený. Podle Jamieho vařím rád a často, ale za levné bych tyto recepty neovažoval

+18/−2
1.1.2014 14:02
Foto

L37u25k13á66š 23Z56á43v63o79d18s17k11ý 9451369861

souhlas, že to levné není. Z Britského pohledu všem ano...

+5/0
1.1.2014 14:10
Foto

L77u98k82á35š 72Z24á75v88o88d31s72k76ý 9521519101

*ovšem

0/0
1.1.2014 14:10

P63a84v19e26l 37B89e44r73e86r 7192303570218

čedar je v uk za pusu?

0/0
3.1.2014 14:36

M77i10c65h17a39l 90M72i24l81l28e21r 9806602369232

cheddar je ten nejobycejnejsi syr ve VB

+1/0
4.1.2014 2:45

M45a50j78k89a 22Š79u53m31b91e28r97o95v43á 3345953261525

Président Cheddar 100g plátkovaný (původem z ČR) je cca za 30 korun, to není zase o tolik víc, než stejné množství docela hnusného Eidamu (původem z PL). Jasně, recepty z jeho běžných kuchařek opravdu mezi ty levné pro každodenní vaření nepatří, ale občas si je určitě může dovolit většina z nás. A zpravidla zbyde ještě něco k večeři nebo na druhý den. Mně se na jeho vaření zamlouvá, že jídla jsou nejen dobrá, ale i zdravá, a většina z nich nijak náročná na přípravu, prostě takové easy peasy lemon squeezy ;-)

+2/0
1.1.2014 14:48

V66á64c21l87a65v 65P47o61u77s84t81k66a 3960451762

cheddar původem z čr není cheddar.

+6/0
1.1.2014 19:25

J63a30k38u46b 39F40e44i41f33a77r 7729879406939

To máte pravdu, tady bruselký šiml udělal někde chybu že se to tak může jmenovat. Ale čemu se divit, když v televizi frčí reklama na President Emmental pod Eiffelovkou;-D

0/0
2.1.2014 16:51

T39o89m84á11š 68L23u94d24v34í79k 5830418383436

Květák s brokolici v lednu? Proč?

0/−2
1.1.2014 13:55

J93a71r64o93s82l31a42v 22P95o58k85o22r31n33ý 6863204916769

On chce radit šetřit.8-o Když jsem ho viděl vařit, tak měl třetinu surovin odpad.:-/

+4/−1
1.1.2014 13:35

B16e66n 48P94a95v64k38a 1327803487941

Když jsem ho viděl v TV naposledy, tak mně teda přišlo, že vařit podle něho, tak vydělávám pouze na jídlo.

+5/−2
1.1.2014 13:53

K57i61l97i11á11n 46N60e23d78o15r19y 9619262931364

A nebude vadit že už šetřim s Láďou Hruškou?

+2/0
1.1.2014 13:22

V25á55c90l71a37v 24P87o17u35s70t94k97a 3750981642

Asi by bylo dobré si uvědomit, že valná většina těchto pořadů o vaření je především televizní show, která musí vydělat. Takže není výjimkou, že "dvacetiminutovou rychlovku" připravují dva kuchaři a jeden food stylista  tři hodiny a hvězdě pořadu se reálné ingredience ani nedostanou do ruky. Pozor, neříákm že je to právě tento případ.

+2/0
1.1.2014 13:21

J59a49k92u26b 47M96a86r20k30v85a35r96t 9232713965152

To musí mít teda Jirka Babica tým..... Chudák...

+1/0
1.1.2014 13:36

V31l11a69d48i82m40í19r 21F80i69b54i72g40e16r 5484841231234

Babicovi stačí pánev s olejem a co do ní nasype to usmaží :-)

+2/0
1.1.2014 19:51

P54e68t67r98a 55N38o37v45á69k84o11v27á 7738456374658

Tak tu sekanou nevim, ale netuším, proč do zapečeného květáku rvát tolik blbostí. Čistej s trochou šunky a v bešamelu stačí, uvařené brambory a mám oběd. Brokolici bych využila spíš na brokolicovou polívku. Proč do toho rvát suchej chleba nemám tušení, zbytečně do sebe cpát pečivo z bílé mouky, protože určitě neměl na mysli žitný.

+5/−2
1.1.2014 12:15

B72e96n 16P59a81v29k40a 1817453767521

Si tady Jamie dělá srandu. Takový luxus. A prý šetřete. Teprve, když vám někdo řekne, co jsou pro ostatní sociální recepty, tak si uvědomíte, že žerete psí žrádlo;-D

+2/−3
1.1.2014 11:35

M24o79n24i47k50a 82R98o26l37l46o31v54á 5403212476695

Ani jeden recept mě neláká.A kolem sekané s omáčkou naaranžovat špagety,není rychlejší a levnější udělat Boloňské špagety?

+4/−4
1.1.2014 10:59

P33e20t62r 94J19e44l73í42n50e78k 9628414355373

Boloňské ragů s těstovinami se vaří téměř řtyři hodiny a opravdu to není ta levná hmota, kterou pamatujete ze školní jídelny.

+2/0
1.1.2014 22:36

V85í63t77ě85z23s64l55a47v 59G43o74r28g10o29ň 4517519748482

A nebude přec lepší(ekonomičtější) zakoupiti bochník chleba a připraviti obyč. topinky s česnekem ?.?.?:-/

+8/−1
1.1.2014 9:04

M44i58l16a70n 81K81l43o78u15č81e96k 3700305678907

Bude, ale ještě lepší(ekonomičtější) to bude bez česneku a na sucho.

+6/−1
1.1.2014 9:48

B98e59n 67P76a54v96k81a 1247853597291

A když není chleba, tak tam hoďte piliny:-)

+6/0
1.1.2014 11:36

A30l89e44x54a90n97d13r 24K96o75s31t24k80a 5959516449596

Sekaná pro 6 osob? 10 dkg syrové sekané na porci? To bude chudák strávník dobře řvát hlady.

0/0
1.1.2014 5:46

M73i50c88h23a17l 37M10i68l82l74e29r 9516612449292

pul kila spaget k tomu, to neni nejhorsi

+2/0
1.1.2014 6:17

M21i62c60h52a44l 60M89i97l67l16e70r 9246772449852

ackoliv u nas pridavame do sekane na jemno nakrajene papriky, spenat a houby, pripadne zbylou sunku nebo anglickou slaninu. Nikdy ne mrkev.

0/0
1.1.2014 6:19

J79a12r62o32s49l45a70v 16T23k62a43d84l17e33c 6826710446410

Oregano NEBRAT!!!!:-P

+1/−2
1.1.2014 8:54

A11l13e28x45a97n98d97r 82K51o30s17t45k23a 5329346969946

Oregano je výborné koření, ale rozhodně ne do sekané.

+1/−1
1.1.2014 10:08

J27a87r39o93s82l50a55v 47T89k10a74d82l74e83c 6436360816750

Reagoval jsem právě na tu sekanou.

0/0
1.1.2014 10:16

M41i67c44h13a62l 33M66i93l49l98e76r 9486212609202

a o oreganu nic nepsal

0/0
1.1.2014 13:58

J37a65r83o14s47l28a61v 71T96k18a97d33l98e76c 6466720196400

Michale,přečti si to.Myslím ten recept.

0/0
2.1.2014 7:03

M55a91j38k59a 23Š34u16m36b88e11r56o69v50á 3885243721465

Do koření do mletých mas se běžně přidává majoránka, a spousta lidí používá oregano právě místo majoránky :-)

+2/0
1.1.2014 14:53

M27a59r31e44k 57P78a95u46š 8947634101

Nevím proč má typický český strávník spojené dobré jídlo se spoustou jídla, ta porce je naprosto přiměřená...

+2/0
1.1.2014 10:17

A66l27e12x35a66n18d64r 67K80o77s52t58k96a 5209386609246

Pane kolego, je to 10 dkg za syrova, takže po upečení necelých 8.. Což odpovídá tak dětské porci.

+2/−2
1.1.2014 11:11

P37e66t19r18a 36N39o28v23á87k94o97v23á 7428226274708

To je právě ten váš náhled na porci. Kdybyste to měl jako boloňské špagety, jak navrhuje paní Rollová výš, tak byste tam toho masa víc neměl.

+4/0
1.1.2014 12:17

J16a69r71m97i31l13a 42P33í56c91h68o74v10á 5342347284283

To zapéká oschlý chleba v použitém květináči? Dobrou chuť mu přejí Pražské kanalizace.

0/−10
1.1.2014 1:20

P80a19v38e54l 90O40d86r82a21z78i23l 6654549477640

Pardon?

+1/0
1.1.2014 3:37

J34a87n89a 49N66o62v92á34k33o85v60á 7437700539228

U vás ve vidlákově jste ještě neviděli Římskou keramiku? Zapékací miska vám evokuje květináč pouze kvůli vaší omezenosti. Račte se dovzdělat alespoň v kulinářské oblasti, pokud už ji komentujete.

+16/0
1.1.2014 5:01

M62i69c79h93a61l 13M87i25l24l38e84r 9246192339282

smarja, tzv. "rimsky hrnec" byl modou u protinozcu nekdy pred 30+ lety. Dokonce jsme nejaky dostali mezi svatebnimi dary.

Keramika z terrakoty, tedy podobneho materialu jako kvalitni kvetinace, byla dovazena z Nemecka, kde byla pouzivana "pry uz cele generace"

+1/0
1.1.2014 5:52

S66v12a53t13a49v22a 43D83u61r64a87n84o14v67á 3399959254391

ano, v Nemecku je to celkem tradicni nadobi, prodavane v kazdem obchode s kuchynskym nadobim. Zadny objev pod sluncem, jen tady v Cechach se lide stale divi.

+4/0
1.1.2014 8:58

S97t25a52n85i59s85l61a46v71a 74Z20a81p47l82e10t15a28l58o89v67a 6146109299858

diví se hlavně ti neochotní naučit se nové věci

+2/0
1.1.2014 10:10

P27e39t72r27a 82N57o83v42á68k84o20v17á 7758796524678

Jen ze zvědavosti: v čem zapékáte vy?

+2/0
1.1.2014 12:18







Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.