Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Diskuse k článku

Šetřete s Jamiem Oliverem a zkuste jeho dva cenově dostupné recepty

"Nakupujte s rozvahou, vařte chytře a získejte z nakoupených surovin maximum," odhaluje svoje nové motto populární "šéfkuchař bez čepice" Jamie Oliver. Hvězda mezi televizními kuchaři se vrací k domácímu vaření, nově ovšem s větším ohledem na rodinný rozpočet.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

M73i46c52h82a41l 13M22i20l77l78e54r 9876602649192

na vysvetlenou pro Petru Novakovou: "Proč do toho rvát suchej chleba nemám tušení, "

"Oschlé pečivo rozmixujte na drobky, ke kterým přidejte lístky tymiánu a mandle."

 Divim se, ze v ceske kychyni neznas vyraz drobenka. Napr. vareny kvetak se po cesku zasypava maslovou drobenkou ze strouhanky usmazene na masle.  V receptu od Jamieho jsou susene drobky z "peciva" verzi strouhanky, jejich chut a chrupava struktura je vylepsena bylinkami a mandlemi.

Mimochodem, recept obsahuje chybu prekladu, protoze "2 krajice suseneho peciva" je samozrejme chleba ( v anglickem originale by byl pouzit bily toastovy). Z peciva se prece nekrajeji krajice.

 Cely recept je zlepsenou a podstatne zchutnenou verzi anglickeho pokrmu "Cauliflower with white sauce" - kvetak zapeceny s bilou besamelovou omackou, coz je puvodne jedno z nejnudnejsich, "nemastnych neslanych" anglickych jidel. Pridanim cesneku, syra, brokolice a ochutnene strouhanky se z toho vyrobi docela slusne, chutne a na anglicke pomery levne jidlo.

+2/0
4.1.2014 3:20

M74i50c47h36a89l 92M48i91l48l16e61r 9886212119842

ja bych neporozumel vyrazu v titulku "cenove dostupne" jako automaticky levne.

Spis neprilis nakladne.

Nutno ale predevsim uvazit, ze Jamie pise na britske pomery, ne na ceske. Tedy co je na jejich pomery levne, je v Cesku "cenove dostupne" = neprilis nakladne, ale ne vylozena lace. Uz samo pozastavovani diskuteru dole, ze cedar neni levny a nejsou levne ani mandlove lupinky.

 Ve VB a vubec zemich patricich pod britskou kralovskou domenu je cedar (cheddar) ten vubec nejobycejnejsi, nejlevnejsi syr. 25g mandli take moc nestoji. Na britske pomery to je opravdu levne jidlo.

(V Australii, kde je Jamie oblibenym TV kucharem, kam take jezdi osobne a kde se jeho knizky a videa tesi v oblibe, je to super-levne jidlo). Proste jina zeme - jine ceny a jine porovnani k vydelkum.

+2/0
4.1.2014 2:44

K40a13r48o27l66í19n37a 27K31y12s40e89l25o69v50á 9722422351705

Pokud chceme cenově dostupně vařit, je nejlepší využívat sezonní místní suroviny. Takže v lednu si zapékaný květák s brokolicí fakt dělat nebudu.

+2/−1
2.1.2014 14:36
Foto

D57a55v87i76d 48K72o34m53á14r75e78k 3243110190918

Momentálně prodávají v Lidlu brokolici za 24 kč kus a květák za podobnou cenu,tak bych neřekl,že je to až tak neekonomické...

+1/−2
2.1.2014 20:00
Foto

I47v50a48n43k97a 10H46o33l26í33n59k12o33v32á 8968437298632

Já bych řekla, že dršťková z kuřecích kůžiček od Láďi Hrušky je teda levnější ;-D

+6/0
1.1.2014 16:53
Foto

L52u39k52á36š 98Z53á41v64o33d50s51k87ý 9391809321

velký respekt před Jamiem, obdivuji ho...R^

+7/0
1.1.2014 14:06

P32e10t33r 98Š36t69u20r32s71a 8520888707117

Mě by zajímalo jestli si někdo spočítal náklady na jedno jídlo protože feta a cheddar mezi laciné potraviny rozhodně nepatří. Ano dají se nahradit, ale pak už to není ten recpet, který je tu uvedený. Podle Jamieho vařím rád a často, ale za levné bych tyto recepty neovažoval

+18/−2
1.1.2014 14:02
Foto

L31u16k42á59š 59Z59á65v62o93d24s48k89ý 9661459231

souhlas, že to levné není. Z Britského pohledu všem ano...

+5/0
1.1.2014 14:10
Foto

L81u73k45á29š 31Z11á98v95o19d29s37k79ý 9421169801

*ovšem

0/0
1.1.2014 14:10

P82a20v82e39l 43B26e17r91e38r 7782253680378

čedar je v uk za pusu?

0/0
3.1.2014 14:36

M85i83c19h68a34l 95M49i96l17l68e48r 9106312199332

cheddar je ten nejobycejnejsi syr ve VB

+1/0
4.1.2014 2:45

M39a32j78k33a 55Š23u40m38b16e36r12o96v74á 3805173501155

Président Cheddar 100g plátkovaný (původem z ČR) je cca za 30 korun, to není zase o tolik víc, než stejné množství docela hnusného Eidamu (původem z PL). Jasně, recepty z jeho běžných kuchařek opravdu mezi ty levné pro každodenní vaření nepatří, ale občas si je určitě může dovolit většina z nás. A zpravidla zbyde ještě něco k večeři nebo na druhý den. Mně se na jeho vaření zamlouvá, že jídla jsou nejen dobrá, ale i zdravá, a většina z nich nijak náročná na přípravu, prostě takové easy peasy lemon squeezy ;-)

+2/0
1.1.2014 14:48

V41á71c20l34a20v 67P55o45u66s82t75k50a 3430391212

cheddar původem z čr není cheddar.

+6/0
1.1.2014 19:25

J16a83k61u15b 10F90e22i23f54a55r 7129429326989

To máte pravdu, tady bruselký šiml udělal někde chybu že se to tak může jmenovat. Ale čemu se divit, když v televizi frčí reklama na President Emmental pod Eiffelovkou;-D

0/0
2.1.2014 16:51

T74o25m10á28š 42L67u59d98v97í28k 5640338863886

Květák s brokolici v lednu? Proč?

0/−2
1.1.2014 13:55

J40a64r87o72s96l89a90v 89P29o11k50o23r28n57ý 6653784186349

On chce radit šetřit.8-o Když jsem ho viděl vařit, tak měl třetinu surovin odpad.:-/

+4/−1
1.1.2014 13:35

B33e46n 90P66a74v32k10a 1707613177841

Když jsem ho viděl v TV naposledy, tak mně teda přišlo, že vařit podle něho, tak vydělávám pouze na jídlo.

+5/−2
1.1.2014 13:53

K43i50l76i14á33n 82N88e67d38o44r41y 9179832951984

A nebude vadit že už šetřim s Láďou Hruškou?

+2/0
1.1.2014 13:22

V77á29c48l11a42v 29P19o39u98s50t97k72a 3890641722

Asi by bylo dobré si uvědomit, že valná většina těchto pořadů o vaření je především televizní show, která musí vydělat. Takže není výjimkou, že "dvacetiminutovou rychlovku" připravují dva kuchaři a jeden food stylista  tři hodiny a hvězdě pořadu se reálné ingredience ani nedostanou do ruky. Pozor, neříákm že je to právě tento případ.

+2/0
1.1.2014 13:21

J35a38k83u15b 84M59a73r19k94v74a76r21t 9792893905382

To musí mít teda Jirka Babica tým..... Chudák...

+1/0
1.1.2014 13:36

V16l69a75d54i80m31í60r 73F64i33b21i76g62e34r 5204981121644

Babicovi stačí pánev s olejem a co do ní nasype to usmaží :-)

+2/0
1.1.2014 19:51

P19e13t33r78a 20N48o13v19á53k36o65v18á 7398496184218

Tak tu sekanou nevim, ale netuším, proč do zapečeného květáku rvát tolik blbostí. Čistej s trochou šunky a v bešamelu stačí, uvařené brambory a mám oběd. Brokolici bych využila spíš na brokolicovou polívku. Proč do toho rvát suchej chleba nemám tušení, zbytečně do sebe cpát pečivo z bílé mouky, protože určitě neměl na mysli žitný.

+5/−2
1.1.2014 12:15

B90e12n 23P20a91v13k77a 1197493617471

Si tady Jamie dělá srandu. Takový luxus. A prý šetřete. Teprve, když vám někdo řekne, co jsou pro ostatní sociální recepty, tak si uvědomíte, že žerete psí žrádlo;-D

+2/−3
1.1.2014 11:35

M96o55n69i63k77a 18R24o79l86l15o36v58á 5363502716775

Ani jeden recept mě neláká.A kolem sekané s omáčkou naaranžovat špagety,není rychlejší a levnější udělat Boloňské špagety?

+4/−4
1.1.2014 10:59

P33e18t55r 92J71e67l51í42n17e84k 9908724155353

Boloňské ragů s těstovinami se vaří téměř řtyři hodiny a opravdu to není ta levná hmota, kterou pamatujete ze školní jídelny.

+2/0
1.1.2014 22:36

V23í39t58ě11z16s62l82a71v 87G98o25r68g30o16ň 4647529858692

A nebude přec lepší(ekonomičtější) zakoupiti bochník chleba a připraviti obyč. topinky s česnekem ?.?.?:-/

+8/−1
1.1.2014 9:04

M30i35l53a11n 92K68l74o38u14č36e56k 3910275508747

Bude, ale ještě lepší(ekonomičtější) to bude bez česneku a na sucho.

+6/−1
1.1.2014 9:48

B61e90n 96P10a35v43k18a 1937613297561

A když není chleba, tak tam hoďte piliny:-)

+6/0
1.1.2014 11:36

A77l13e46x44a77n63d98r 31K52o78s80t21k45a 5889366779576

Sekaná pro 6 osob? 10 dkg syrové sekané na porci? To bude chudák strávník dobře řvát hlady.

0/0
1.1.2014 5:46

M55i25c95h81a73l 92M68i25l66l51e60r 9356212409912

pul kila spaget k tomu, to neni nejhorsi

+2/0
1.1.2014 6:17

M81i46c89h70a91l 69M58i91l92l94e96r 9946792799612

ackoliv u nas pridavame do sekane na jemno nakrajene papriky, spenat a houby, pripadne zbylou sunku nebo anglickou slaninu. Nikdy ne mrkev.

0/0
1.1.2014 6:19

J20a97r65o59s48l46a33v 73T13k19a77d29l21e22c 6476940416470

Oregano NEBRAT!!!!:-P

+1/−2
1.1.2014 8:54

A88l39e97x97a64n85d87r 96K32o12s85t76k96a 5879446159406

Oregano je výborné koření, ale rozhodně ne do sekané.

+1/−1
1.1.2014 10:08

J61a69r60o91s55l57a72v 86T61k23a49d46l79e54c 6106650576900

Reagoval jsem právě na tu sekanou.

0/0
1.1.2014 10:16

M49i62c22h43a79l 71M50i23l30l86e36r 9216882839152

a o oreganu nic nepsal

0/0
1.1.2014 13:58

J80a84r34o79s55l43a80v 35T21k13a71d47l59e52c 6576850206490

Michale,přečti si to.Myslím ten recept.

0/0
2.1.2014 7:03

M96a94j51k28a 28Š89u87m51b41e36r84o60v49á 3345653401975

Do koření do mletých mas se běžně přidává majoránka, a spousta lidí používá oregano právě místo majoránky :-)

+2/0
1.1.2014 14:53

M68a75r84e12k 56P67a36u10š 8397184341

Nevím proč má typický český strávník spojené dobré jídlo se spoustou jídla, ta porce je naprosto přiměřená...

+2/0
1.1.2014 10:17

A89l69e72x11a25n70d91r 88K63o61s65t43k91a 5139116549506

Pane kolego, je to 10 dkg za syrova, takže po upečení necelých 8.. Což odpovídá tak dětské porci.

+2/−2
1.1.2014 11:11

P60e63t46r80a 28N53o87v20á35k47o49v36á 7248286884818

To je právě ten váš náhled na porci. Kdybyste to měl jako boloňské špagety, jak navrhuje paní Rollová výš, tak byste tam toho masa víc neměl.

+4/0
1.1.2014 12:17

J63a60r71m63i83l44a 77P42í76c76h46o12v41á 5922977554233

To zapéká oschlý chleba v použitém květináči? Dobrou chuť mu přejí Pražské kanalizace.

0/−10
1.1.2014 1:20

P85a48v75e70l 52O71d25r83a90z89i32l 6514619487430

Pardon?

+1/0
1.1.2014 3:37

J76a61n37a 52N39o89v66á26k84o14v14á 7517170849778

U vás ve vidlákově jste ještě neviděli Římskou keramiku? Zapékací miska vám evokuje květináč pouze kvůli vaší omezenosti. Račte se dovzdělat alespoň v kulinářské oblasti, pokud už ji komentujete.

+16/0
1.1.2014 5:01

M42i49c93h22a38l 78M22i21l20l88e56r 9786922549542

smarja, tzv. "rimsky hrnec" byl modou u protinozcu nekdy pred 30+ lety. Dokonce jsme nejaky dostali mezi svatebnimi dary.

Keramika z terrakoty, tedy podobneho materialu jako kvalitni kvetinace, byla dovazena z Nemecka, kde byla pouzivana "pry uz cele generace"

+1/0
1.1.2014 5:52

S89v24a38t12a35v79a 64D55u25r32a29n32o90v65á 3489309174981

ano, v Nemecku je to celkem tradicni nadobi, prodavane v kazdem obchode s kuchynskym nadobim. Zadny objev pod sluncem, jen tady v Cechach se lide stale divi.

+4/0
1.1.2014 8:58

S22t57a82n56i48s19l63a64v49a 26Z62a82p21l72e70t39a24l88o22v14a 6596979769938

diví se hlavně ti neochotní naučit se nové věci

+2/0
1.1.2014 10:10

P77e88t19r55a 31N54o71v68á48k79o80v96á 7718426754288

Jen ze zvědavosti: v čem zapékáte vy?

+2/0
1.1.2014 12:18







Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.