Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Diskuse k článku

Šetřete s Jamiem Oliverem a zkuste jeho dva cenově dostupné recepty

"Nakupujte s rozvahou, vařte chytře a získejte z nakoupených surovin maximum," odhaluje svoje nové motto populární "šéfkuchař bez čepice" Jamie Oliver. Hvězda mezi televizními kuchaři se vrací k domácímu vaření, nově ovšem s větším ohledem na rodinný rozpočet.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

M90i92c95h87a86l 18M70i93l52l98e31r 9416202809532

na vysvetlenou pro Petru Novakovou: "Proč do toho rvát suchej chleba nemám tušení, "

"Oschlé pečivo rozmixujte na drobky, ke kterým přidejte lístky tymiánu a mandle."

 Divim se, ze v ceske kychyni neznas vyraz drobenka. Napr. vareny kvetak se po cesku zasypava maslovou drobenkou ze strouhanky usmazene na masle.  V receptu od Jamieho jsou susene drobky z "peciva" verzi strouhanky, jejich chut a chrupava struktura je vylepsena bylinkami a mandlemi.

Mimochodem, recept obsahuje chybu prekladu, protoze "2 krajice suseneho peciva" je samozrejme chleba ( v anglickem originale by byl pouzit bily toastovy). Z peciva se prece nekrajeji krajice.

 Cely recept je zlepsenou a podstatne zchutnenou verzi anglickeho pokrmu "Cauliflower with white sauce" - kvetak zapeceny s bilou besamelovou omackou, coz je puvodne jedno z nejnudnejsich, "nemastnych neslanych" anglickych jidel. Pridanim cesneku, syra, brokolice a ochutnene strouhanky se z toho vyrobi docela slusne, chutne a na anglicke pomery levne jidlo.

+2/0
4.1.2014 3:20

M39i38c41h43a95l 55M42i69l30l15e42r 9246782409662

ja bych neporozumel vyrazu v titulku "cenove dostupne" jako automaticky levne.

Spis neprilis nakladne.

Nutno ale predevsim uvazit, ze Jamie pise na britske pomery, ne na ceske. Tedy co je na jejich pomery levne, je v Cesku "cenove dostupne" = neprilis nakladne, ale ne vylozena lace. Uz samo pozastavovani diskuteru dole, ze cedar neni levny a nejsou levne ani mandlove lupinky.

 Ve VB a vubec zemich patricich pod britskou kralovskou domenu je cedar (cheddar) ten vubec nejobycejnejsi, nejlevnejsi syr. 25g mandli take moc nestoji. Na britske pomery to je opravdu levne jidlo.

(V Australii, kde je Jamie oblibenym TV kucharem, kam take jezdi osobne a kde se jeho knizky a videa tesi v oblibe, je to super-levne jidlo). Proste jina zeme - jine ceny a jine porovnani k vydelkum.

+2/0
4.1.2014 2:44

K22a21r82o55l32í86n78a 36K75y72s37e56l11o93v79á 9972662491155

Pokud chceme cenově dostupně vařit, je nejlepší využívat sezonní místní suroviny. Takže v lednu si zapékaný květák s brokolicí fakt dělat nebudu.

+2/−1
2.1.2014 14:36
Foto

D60a11v39i40d 49K70o44m59á35r66e80k 3753560240228

Momentálně prodávají v Lidlu brokolici za 24 kč kus a květák za podobnou cenu,tak bych neřekl,že je to až tak neekonomické...

+1/−2
2.1.2014 20:00
Foto

I41v18a29n36k34a 31H51o58l14í66n33k28o84v67á 8368357448562

Já bych řekla, že dršťková z kuřecích kůžiček od Láďi Hrušky je teda levnější ;-D

+6/0
1.1.2014 16:53
Foto

L38u34k16á21š 80Z52á15v60o52d29s11k18ý 9911619101

velký respekt před Jamiem, obdivuji ho...R^

+7/0
1.1.2014 14:06

P86e80t48r 88Š46t23u80r38s59a 8800358817477

Mě by zajímalo jestli si někdo spočítal náklady na jedno jídlo protože feta a cheddar mezi laciné potraviny rozhodně nepatří. Ano dají se nahradit, ale pak už to není ten recpet, který je tu uvedený. Podle Jamieho vařím rád a často, ale za levné bych tyto recepty neovažoval

+18/−2
1.1.2014 14:02
Foto

L25u73k66á39š 54Z40á98v84o86d34s96k48ý 9821289691

souhlas, že to levné není. Z Britského pohledu všem ano...

+5/0
1.1.2014 14:10
Foto

L97u38k13á58š 41Z66á84v80o55d85s54k19ý 9251539761

*ovšem

0/0
1.1.2014 14:10

P60a10v27e33l 23B36e54r43e77r 7462303110118

čedar je v uk za pusu?

0/0
3.1.2014 14:36

M93i23c91h97a39l 61M68i60l51l32e33r 9166582889842

cheddar je ten nejobycejnejsi syr ve VB

+1/0
4.1.2014 2:45

M83a68j85k88a 69Š43u57m45b48e65r94o56v70á 3835683791935

Président Cheddar 100g plátkovaný (původem z ČR) je cca za 30 korun, to není zase o tolik víc, než stejné množství docela hnusného Eidamu (původem z PL). Jasně, recepty z jeho běžných kuchařek opravdu mezi ty levné pro každodenní vaření nepatří, ale občas si je určitě může dovolit většina z nás. A zpravidla zbyde ještě něco k večeři nebo na druhý den. Mně se na jeho vaření zamlouvá, že jídla jsou nejen dobrá, ale i zdravá, a většina z nich nijak náročná na přípravu, prostě takové easy peasy lemon squeezy ;-)

+2/0
1.1.2014 14:48

V45á82c79l61a71v 61P21o85u91s18t10k57a 3930981172

cheddar původem z čr není cheddar.

+6/0
1.1.2014 19:25

J77a64k58u93b 77F43e21i40f60a65r 7569599726659

To máte pravdu, tady bruselký šiml udělal někde chybu že se to tak může jmenovat. Ale čemu se divit, když v televizi frčí reklama na President Emmental pod Eiffelovkou;-D

0/0
2.1.2014 16:51

T22o89m67á63š 52L21u22d15v14í32k 5950348773826

Květák s brokolici v lednu? Proč?

0/−2
1.1.2014 13:55

J50a48r45o89s70l94a48v 92P28o19k85o26r11n71ý 6483114156149

On chce radit šetřit.8-o Když jsem ho viděl vařit, tak měl třetinu surovin odpad.:-/

+4/−1
1.1.2014 13:35

B60e22n 36P95a20v88k40a 1567943647581

Když jsem ho viděl v TV naposledy, tak mně teda přišlo, že vařit podle něho, tak vydělávám pouze na jídlo.

+5/−2
1.1.2014 13:53

K53i70l80i19á43n 57N19e27d21o68r11y 9699722951484

A nebude vadit že už šetřim s Láďou Hruškou?

+2/0
1.1.2014 13:22

V53á65c93l21a43v 64P31o89u29s26t69k24a 3520341102

Asi by bylo dobré si uvědomit, že valná většina těchto pořadů o vaření je především televizní show, která musí vydělat. Takže není výjimkou, že "dvacetiminutovou rychlovku" připravují dva kuchaři a jeden food stylista  tři hodiny a hvězdě pořadu se reálné ingredience ani nedostanou do ruky. Pozor, neříákm že je to právě tento případ.

+2/0
1.1.2014 13:21

J40a48k53u37b 68M65a25r44k90v38a90r90t 9872913905212

To musí mít teda Jirka Babica tým..... Chudák...

+1/0
1.1.2014 13:36

V65l33a23d49i85m89í11r 53F25i87b49i90g89e27r 5864941731854

Babicovi stačí pánev s olejem a co do ní nasype to usmaží :-)

+2/0
1.1.2014 19:51

P68e69t30r28a 67N79o87v50á58k29o15v73á 7398116364348

Tak tu sekanou nevim, ale netuším, proč do zapečeného květáku rvát tolik blbostí. Čistej s trochou šunky a v bešamelu stačí, uvařené brambory a mám oběd. Brokolici bych využila spíš na brokolicovou polívku. Proč do toho rvát suchej chleba nemám tušení, zbytečně do sebe cpát pečivo z bílé mouky, protože určitě neměl na mysli žitný.

+5/−2
1.1.2014 12:15

B58e57n 29P21a59v54k57a 1517833537761

Si tady Jamie dělá srandu. Takový luxus. A prý šetřete. Teprve, když vám někdo řekne, co jsou pro ostatní sociální recepty, tak si uvědomíte, že žerete psí žrádlo;-D

+2/−3
1.1.2014 11:35

M74o53n11i20k13a 95R23o16l32l50o44v14á 5543692976495

Ani jeden recept mě neláká.A kolem sekané s omáčkou naaranžovat špagety,není rychlejší a levnější udělat Boloňské špagety?

+4/−4
1.1.2014 10:59

P51e33t20r 24J19e88l63í91n38e46k 9548744185253

Boloňské ragů s těstovinami se vaří téměř řtyři hodiny a opravdu to není ta levná hmota, kterou pamatujete ze školní jídelny.

+2/0
1.1.2014 22:36

V71í76t83ě36z21s74l15a28v 93G69o43r86g30o11ň 4187229258662

A nebude přec lepší(ekonomičtější) zakoupiti bochník chleba a připraviti obyč. topinky s česnekem ?.?.?:-/

+8/−1
1.1.2014 9:04

M89i56l18a10n 59K42l62o65u63č46e27k 3740595688417

Bude, ale ještě lepší(ekonomičtější) to bude bez česneku a na sucho.

+6/−1
1.1.2014 9:48

B75e33n 92P57a19v50k80a 1757943827281

A když není chleba, tak tam hoďte piliny:-)

+6/0
1.1.2014 11:36

A83l49e86x94a55n69d44r 63K54o27s19t88k61a 5139366549356

Sekaná pro 6 osob? 10 dkg syrové sekané na porci? To bude chudák strávník dobře řvát hlady.

0/0
1.1.2014 5:46

M39i33c94h64a18l 60M47i50l38l64e94r 9346492579912

pul kila spaget k tomu, to neni nejhorsi

+2/0
1.1.2014 6:17

M82i54c13h45a83l 51M21i71l98l28e21r 9786742489292

ackoliv u nas pridavame do sekane na jemno nakrajene papriky, spenat a houby, pripadne zbylou sunku nebo anglickou slaninu. Nikdy ne mrkev.

0/0
1.1.2014 6:19

J88a76r48o50s57l88a64v 91T28k40a36d57l15e40c 6796680296770

Oregano NEBRAT!!!!:-P

+1/−2
1.1.2014 8:54

A60l96e77x58a32n18d51r 86K21o32s64t89k49a 5679746889446

Oregano je výborné koření, ale rozhodně ne do sekané.

+1/−1
1.1.2014 10:08

J15a56r10o17s43l93a88v 21T27k52a25d62l66e67c 6486510586960

Reagoval jsem právě na tu sekanou.

0/0
1.1.2014 10:16

M87i32c20h27a26l 41M16i11l52l69e62r 9506852899402

a o oreganu nic nepsal

0/0
1.1.2014 13:58

J51a44r62o71s76l52a62v 83T69k21a90d97l71e57c 6646950506960

Michale,přečti si to.Myslím ten recept.

0/0
2.1.2014 7:03

M19a76j10k22a 94Š39u82m75b37e92r45o51v63á 3125383721355

Do koření do mletých mas se běžně přidává majoránka, a spousta lidí používá oregano právě místo majoránky :-)

+2/0
1.1.2014 14:53

M26a13r87e85k 30P44a68u36š 8577154491

Nevím proč má typický český strávník spojené dobré jídlo se spoustou jídla, ta porce je naprosto přiměřená...

+2/0
1.1.2014 10:17

A17l38e94x14a66n98d87r 80K63o50s32t67k42a 5929766349896

Pane kolego, je to 10 dkg za syrova, takže po upečení necelých 8.. Což odpovídá tak dětské porci.

+2/−2
1.1.2014 11:11

P33e68t37r95a 42N84o39v79á47k18o32v56á 7658526684808

To je právě ten váš náhled na porci. Kdybyste to měl jako boloňské špagety, jak navrhuje paní Rollová výš, tak byste tam toho masa víc neměl.

+4/0
1.1.2014 12:17

J77a35r29m63i50l47a 95P12í49c91h71o74v79á 5302537364673

To zapéká oschlý chleba v použitém květináči? Dobrou chuť mu přejí Pražské kanalizace.

0/−10
1.1.2014 1:20

P44a45v33e45l 22O21d94r19a73z85i61l 6784579177840

Pardon?

+1/0
1.1.2014 3:37

J79a97n60a 25N50o15v36á82k31o40v92á 7927910679158

U vás ve vidlákově jste ještě neviděli Římskou keramiku? Zapékací miska vám evokuje květináč pouze kvůli vaší omezenosti. Račte se dovzdělat alespoň v kulinářské oblasti, pokud už ji komentujete.

+16/0
1.1.2014 5:01

M22i54c83h87a12l 27M94i28l83l37e28r 9766102349372

smarja, tzv. "rimsky hrnec" byl modou u protinozcu nekdy pred 30+ lety. Dokonce jsme nejaky dostali mezi svatebnimi dary.

Keramika z terrakoty, tedy podobneho materialu jako kvalitni kvetinace, byla dovazena z Nemecka, kde byla pouzivana "pry uz cele generace"

+1/0
1.1.2014 5:52

S26v90a18t12a16v12a 23D37u47r86a18n41o56v78á 3869299274331

ano, v Nemecku je to celkem tradicni nadobi, prodavane v kazdem obchode s kuchynskym nadobim. Zadny objev pod sluncem, jen tady v Cechach se lide stale divi.

+4/0
1.1.2014 8:58

S69t11a83n89i24s14l70a72v38a 28Z84a47p51l14e36t50a47l36o19v20a 6966899209418

diví se hlavně ti neochotní naučit se nové věci

+2/0
1.1.2014 10:10

P56e49t25r18a 63N70o15v49á98k58o76v63á 7368426104938

Jen ze zvědavosti: v čem zapékáte vy?

+2/0
1.1.2014 12:18





Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2016 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je součástí koncernu AGROFERT ovládaného Ing. Andrejem Babišem.