- Napište nám
- Kontakty
- Reklama
- VOP
- Osobní údaje
- Nastavení soukromí
- Cookies
- AV služby
- Kariéra
- Předplatné MF DNES
na vysvetlenou pro Petru Novakovou: "Proč do toho rvát suchej chleba nemám tušení, "
"Oschlé pečivo rozmixujte na drobky, ke kterým přidejte lístky tymiánu a mandle."
Divim se, ze v ceske kychyni neznas vyraz drobenka. Napr. vareny kvetak se po cesku zasypava maslovou drobenkou ze strouhanky usmazene na masle. V receptu od Jamieho jsou susene drobky z "peciva" verzi strouhanky, jejich chut a chrupava struktura je vylepsena bylinkami a mandlemi.
Mimochodem, recept obsahuje chybu prekladu, protoze "2 krajice suseneho peciva" je samozrejme chleba ( v anglickem originale by byl pouzit bily toastovy). Z peciva se prece nekrajeji krajice.
Cely recept je zlepsenou a podstatne zchutnenou verzi anglickeho pokrmu "Cauliflower with white sauce" - kvetak zapeceny s bilou besamelovou omackou, coz je puvodne jedno z nejnudnejsich, "nemastnych neslanych" anglickych jidel. Pridanim cesneku, syra, brokolice a ochutnene strouhanky se z toho vyrobi docela slusne, chutne a na anglicke pomery levne jidlo.
ja bych neporozumel vyrazu v titulku "cenove dostupne" jako automaticky levne.
Spis neprilis nakladne.
Nutno ale predevsim uvazit, ze Jamie pise na britske pomery, ne na ceske. Tedy co je na jejich pomery levne, je v Cesku "cenove dostupne" = neprilis nakladne, ale ne vylozena lace. Uz samo pozastavovani diskuteru dole, ze cedar neni levny a nejsou levne ani mandlove lupinky.
Ve VB a vubec zemich patricich pod britskou kralovskou domenu je cedar (cheddar) ten vubec nejobycejnejsi, nejlevnejsi syr. 25g mandli take moc nestoji. Na britske pomery to je opravdu levne jidlo.
(V Australii, kde je Jamie oblibenym TV kucharem, kam take jezdi osobne a kde se jeho knizky a videa tesi v oblibe, je to super-levne jidlo). Proste jina zeme - jine ceny a jine porovnani k vydelkum.
Pokud chceme cenově dostupně vařit, je nejlepší využívat sezonní místní suroviny. Takže v lednu si zapékaný květák s brokolicí fakt dělat nebudu.
Momentálně prodávají v Lidlu brokolici za 24 kč kus a květák za podobnou cenu,tak bych neřekl,že je to až tak neekonomické...
Já bych řekla, že dršťková z kuřecích kůžiček od Láďi Hrušky je teda levnější
velký respekt před Jamiem, obdivuji ho...
Mě by zajímalo jestli si někdo spočítal náklady na jedno jídlo protože feta a cheddar mezi laciné potraviny rozhodně nepatří. Ano dají se nahradit, ale pak už to není ten recpet, který je tu uvedený. Podle Jamieho vařím rád a často, ale za levné bych tyto recepty neovažoval
souhlas, že to levné není. Z Britského pohledu všem ano...
On chce radit šetřit. Když jsem ho viděl vařit, tak měl třetinu surovin odpad.
Když jsem ho viděl v TV naposledy, tak mně teda přišlo, že vařit podle něho, tak vydělávám pouze na jídlo.
A nebude vadit že už šetřim s Láďou Hruškou
Asi by bylo dobré si uvědomit, že valná většina těchto pořadů o vaření je především televizní show, která musí vydělat. Takže není výjimkou, že "dvacetiminutovou rychlovku" připravují dva kuchaři a jeden food stylista tři hodiny a hvězdě pořadu se reálné ingredience ani nedostanou do ruky. Pozor, neříákm že je to právě tento případ.
To musí mít teda Jirka Babica tým..... Chudák...