Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Diskuse k článku

Kaki, ovoce chutnající jako sladká marmeláda. Musí být ovšem zralé

Toto "ovoce boha Dia", jak lze z latiny přeložit název tomelu japonského (Diospyros kaki), ovocného stromu, můžete znát jako kaki, churmu, tomel, čínskou švestku nebo korejské mango. Zralé plody jsou jasně oranžové a měkké. Pokud však nejsou dobře vyzrálé, jsou natolik trpké, že si moc nepochutnáte.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

K36a13r57e80l 70D21l39o23u78h59ý 2542575612145

Znám a chutnal jsem to už za komoušů. Tehdy v roce 88 nebo 89 se to dováželo z Albánie, v krámech Ovoce-Zelenina se to jmenovalo Hurmi Kaki. A docela mi to chutnalo a tak jsem byl rád, že se to tady zase skoro po 20-i letech objevilo. Nevím, že by to tady před 5 lety bylo k dostání

0/0
17.1.2014 23:06

P37e83t29r 75H28u57l55a 1513713182314

Co pozoruji ,k sehnání je to tu asi 15 let,ale jen sezónně ,a ještě ne všude.V řetězcích to mají.Kaka dozrává od listopadu do ledna.Cca v listopadu mají v Kauflandu akce a tak je kupuji po desítkách.Loni to kromě dětí začalo chutnat i manželce,tak toho musím kupovat více.;-D

+1/0
19.1.2014 12:07

J96a88n 98P35u70k91l 6412268439491

Jj, mívali to mezi banánama a mandarinkama...

0/0
20.1.2014 9:50

R61a74d13o53m66i75r 18B50r98a22b66e22c 7878164171725

Recept na úžasný dezert s kaki:

Nakrájejte zralé kaki (asi 1 poloviku kaki na 1 porci) do misky na kompot.

Zalijte trochou rumu, ozdobte šlehačkou a posypte strouhanou čokoládou.

Podávejte chlazené.

+1/0
17.1.2014 20:37

J98i27r89k73a 32V74o72j61v94o92d81i66n 6371877467365

Kaki kupujem už několik let. Necháme pěkně dozrát až skoro do rozblemntnutí a to je pak mnamka.

+1/0
17.1.2014 13:00

I63š25t37v58á57n 82V85e40j22v12o19d43a 6271531311324

Hodne mekke uz je hnusneRv Ale samozrejme kazdy dle sve chuti.

0/0
17.1.2014 14:36

D26a30n91a 29T58a30n60k54e67r 2403539499855

Tak hlavně jsou tam různé druhy.

Aby nebylo trpké, musí se nechat zmrznout. Kupte, dejte do mrazáku a před požitím rozmrazte. Slupka se samozřejmě jí, když člověk zná ten trik se zmražením, jinak bývá  u některých druhů trpká.

0/−2
17.1.2014 12:55

I44v27a 33H48a15n27e94s33o49v45á 8216806639199

Přečtěte si něco o ledovém víně a budete vědět, co děláte za "trik"...

Myslím, že je lepší nechat kaki trošku dozrát, než ho mrazit, protože tím přicházíte o spoustu vitaminů a šťávy.

0/0
17.1.2014 14:38

M17i47c24h13a21l 16R50e54j34z77e12k 5186197935141

Sorry, ale u ledovyho vina jde opravdu o neco uplne jineho. Nebo si opravdu myslis, ze hrozny zmrazenim sladnou?;-)

+2/0
17.1.2014 16:10

K42a36r90e66l 81D90l51o64u74h86ý 2102805462805

Proč sládnou brambory v zimě? Jde o proměnu škrobu v cukr. U ledového vína jde o to, že krystalky vody v hroznech zůstávají při lisování v lisu, ven vytéká hustý sladký sirup. A tak je to víno mnohem sladší, ale šíleně drahé.

+1/0
17.1.2014 23:11

J12i68ř79í 52S13o64u31č27e93k 5416677329349

Drahé je především kvůli rizikovosti. Sklízet se smí až při teplotě pod -7 °C a pokud je teplejší zima, mohou čekat vinaři tak dlouho, že jim hrozny sklidí plíseň / ptáci / zloději... Někteří vinaři proto říkají, že na ledovém je nejdražší dobrý hlídač :-) Ale pokud vám nevadí ledové víno, kde pomohl mrazák (neplatíte hlídače), pak zkuste španělské Estrella 10. Půl litru stojí 120-140 Kč, takže je asi 6× levnější než ledové a špatné rozhodně není :-)

0/0
17.1.2014 23:21

M20i85c34h12a16l 87R82e94j20z43e77k 5546107225421

Aha a kolik skrobu je v hroznech? Ta definice ledoveho vina je okopirovana z wikipedie spravne. Dokonce i ten husty sladky sirup tam je;-D, ale s tou cenou je to blbost. Nekdy se divim, ze jsou nektera az tak levna, ze mam pocit, ze je to podvod. Treba 200 za 0,2l

+1/0
18.1.2014 13:12

D81a76n30a 49T68a62n82k23e37r 2313189229675

myslíte jako že nechám kaki zmrazit a pak ho vyždímu? :-) 

přečtěte si to ještě jednou

0/0
19.1.2014 11:09

J60i33ř31í 86K38u87b85á42č57e91k 3687234240556

Proč píšete, že se má jíst bez slupky?

Při nákupu Kaki jsem nic nečetl, zkusil jsem ho se slupkou a nenašel jsem žádný důvod proč ji nejíst.

Představuje snad slupka nějaké zdravotní riziko, nebo se nejí jenom ze zvyku?

+1/0
17.1.2014 12:46

D90a81v54i50d 95Č75e47c32h 7820964891763

Ta slupka je taky poživatelná? Nebaví mě něco vykousávat nebo oškrabávat. :-)

+2/0
17.1.2014 11:40

P34e96t53r 52J34a85n48d24a 9423377304501

Já to jím i se slupkou a bez problémů.

+4/0
17.1.2014 12:24

J33a90n 10J73a31n52e97č61e39k 9740963790786

Já myslím, že je jen nestravitelná, podobně jako u rajčat.

0/−1
17.1.2014 12:49

M38i49c98h53a14l 42R48e41j86z90e19k 5946347195701

No proste vlaknina a ta je snad zdrava. nechapu ty zoufalce, co vsechno loupou. Snad jenou u citrusi je to nutny, pokud to neni kumqat.

+1/0
17.1.2014 16:12
Foto

D32a46v31i92d 38K12o26m20á37r33e89k 3553750480538

Já osobně slupku loupu, už jen kvůli chemickému ošetření,které bylo jistě použito a navíc člověk nikdy neví,kde všude se to válelo,než to dopravili do krámu a kolik lidí to pak v krámě ošmatávalo při hledání toho správně zralého plodu;-D. Navíc jsem jednou kousek slupky ochutnal a musím říci,že si raději pochutnám pouze na měkké dužnině,než pak lovit ze zubů slupky ještě 2 hodiny. To je dneska nějaká cool móda,jíst všechno se slupkou,i když mi slupka nechutná? Neloupané ovoce a zeleninu si s chutí dám ale pouze v biokvalitě nebo ze zahrádky vypěstované. Takhle když člověk neví,kde všude se to válelo,kdo všechno na to hrabal a čim vším to nastříkali,tak na to moc chuť nemám ale jestli vám to šmakuje,tak proč ne...proti gustu.. :-)

+3/−2
17.1.2014 18:46

M43i96c78h31a81l 86R85e83j66z40e50k 5706937505111

Jo a to loupes treba i hrozny? Ja totiz opravdu neloupu nic co neni nezbytne nutne, tedy i treba mrkev, nekdy i brambory jim se slukou a odobne. My totiz mame vodu a tak vse omyju a je mi jedno kde se to valelo a kdo na to smatal. Vy sterilni lidi to mate asi tezky. Zrejme loupete i parky ve strivku a to ver, ze se valelo v opravdu nechutnych vecech. Ale roti gustu.... Loupej si treba jahody.

+1/0
18.1.2014 12:44

K30a26r19e58l 30D52l82o86u83h53ý 2292775752165

A to neloupeš ani kiwi? Ta slupka je hnus chlupatý:-(

0/0
17.1.2014 23:12

I81v48o 20Z39d70e79b81o71r44s62k94ý 3823921860951

A co teprve uherák.

0/0
18.1.2014 11:11

K59a79t43e32ř50i48n32a 25F34e77n58c92l94o57v14á 8723387658413

Neznám nikoho, kdo by si kaki loupal, všichni klidně i se slupkou a všichni žijeme.

+1/−1
19.1.2014 16:17

L83e52n66k26a 74K71o35l24k43o70v48á 8908816123158

Doma máme  tohle ovoce moc rádi R^pokaždé když ho mají v obchodě  a vypadá pěkně tak určitě kupuji :-)

+2/0
17.1.2014 10:58

B22a19r65b82o91r23a 94J51e59ř58á37b57k40o32v22á 9474698157431

Kaki má jednu jedinou nevýhodu - u nás je docela drahé. Jinak je to mňamka! A já to nikdy dozrávat nenechávám, vždy mě chutná tak, jak si ho koupím. Ale taky pečlivě vybírám.

+2/0
17.1.2014 10:51

L93u11k11a75s 70N93e84m17e47c 7719670602834

10 korun za kus mi prijde bezna cena, stejna jako za jablko, banan, pomeranc, JEDNU bramboru ...

0/0
17.1.2014 15:12
Foto

D30a69v43i69d 11K89o74m59á80r46e53k 3173180880428

Pamatuji,když se tady kaki objevilo poprvé a moje mamka ho začala prodávat v zeleninovím stánku. V sezoně stál kus klidně i 2 nebo 3 koruny a doma jsem toho měli tuny. Dělaly jsme z toho zmrzliny,koláče,zavařeniny...při dnešní ceně 10 kč za kus (a to pouze v sezoně,jinak i několikanásobně víc) už takové zavařování a koláč vyjde celkem draho ;-D.

+1/0
17.1.2014 18:48

K11a48r28e87l 42D53l54o73u89h95ý 2282225852785

Kdy to bylo, v kterém roce?

0/0
17.1.2014 23:14

I11š50t57v81á66n 62V55e24j73v74o12d53a 6581721401674

Jeste pred nekolika lety (3-4roky) rodice na severu Cech kupovali bezne Kaki za 5Kc/kus a ve sleve i za 3.

0/0
18.1.2014 10:37

O16n68d14ř19e57j 66S35t24í53s74k40a36l 2410314822110

Souhlasím, že je to výborné ovoce. Lze ho pěstovat na zahradě i u nás, hlavně křížence Diospyros kaki a Diospyros virginiana - třeba odrůdu Nikitas Gift (Nikitskaja Bordovaja). Už ji mám na zahradě 3 rok, množí je u nás pan Rezl z Velkých Němčic. Trochu nevýhoda je, že na podzim Vám dozraje najednou velké množství plodů. Také nelze počítat s tím, že to poroste v chladnějších oblastech.

+1/0
17.1.2014 9:20

P41a15v36e71l 62R20a89t76h55o31u46s76k40ý 6590869901

Na zahradě ho mám už asi 8 let. Plody jsou trochu menší než v obchodě, ale možná ještě sladší.

0/0
23.1.2014 11:46

M28a74r32t52i19n 42S30k37á19l88a 8754967588458

Kaki je asi nejchutnější ovoce, co jsem kdy jedl a naštěstí jde v ČR v supermarketech sehnat skoro všude. A slupka je jako u jablek, mě by tedy ani nenapadlo ji vyhodit.

Jinak je sice lepší ho necha dozrát, ale já na něj mám takovou chuť, že ho beztak sežeru do tří dnů od koupě a chutná mi i tak, byť není tak sladký.

+2/−1
17.1.2014 9:09

T66o17m49á86š 10K83ö42r14n36e83r 4858121776529

Tak v tom případě doporučuji ještě o level lepší zralé mango, naprosto neuvěřitelné rose apple (u nás se neprodává) a perfektní zralé guave (u nás se neprodává). Výborný je i jackfruit (u nás se neprodává:-((). Všechny řekl bych chuťově lepší než kaki, i když to má zas výhodu, že se dá aspoň sehnat.

+1/0
17.1.2014 10:52

J40a62n 60K42a84r62e79l 20N83o15v70a81k 5276444538876

nemate nejaky tip jak mango poradne naporcovat? kdyz ho nemam dozrale tak se neoddeli od megavelke pecky a kdyz ho necham dojit tak to take nejde vzdycky to hrozne rozblemcam.. ..jeste jsem proste neodhalil asi tu spravnou zralost nebo nevim...

+1/0
17.1.2014 11:32

J87a46n 66J23a11n18e66č50e82k 9890413810176

Je na to takový kráječ podobný těm na jablka ;-)

0/0
17.1.2014 12:53

J24i13ř32í 41F45r94a15n62t90a 8211567671240

Vcelku jednoducha zalezitost, pokud ovsem clovek vi jak na to ;-)

Staci videt jednou, pak uz to jde samo.

Treba tady: http://youtu.be/lvLdPjpELyU

Tady: http://www.mango.org/how-cut-mango

Nebo tady: http://www.wikihow.com/Cut-a-Mango

Pecku co zbyde nekde o samote a nad umyvadlem, nebo drezem ohlodat do cista :-)

0/0
17.1.2014 17:57

P98a78v34e25l 10R79a41t94h34o94u18s72k54ý 6470959651

Ještě lepší je paw-paw, ale to se u nás neprodává. Musítě si ho vypěstovat na zahradě sám, nesnese přepravu. R^

0/0
23.1.2014 11:50

J23a92n 47N25o94v74á46k 7265794468907

to je to neskutečně hnusně přeslazené ovoce?

+1/−7
17.1.2014 8:38

T25o72m89á80š 77K63ö21r61n82e67r 4168351416219

Ne, to jsou sušené datle:-)

+9/0
17.1.2014 10:58

I95v95o 92Z46d91e81b13o60r84s53k61ý 3853411170581

Možná si sušené datle pletete s proslazenými.

0/0
18.1.2014 11:14

I26š58t86v34á27n 48V16e28j95v80o50d10a 6461691501134

Ja jim i tu slupku, neni o nic horsi, nez treba ta u jablek. Jen me stve, ze v Praze neni vetsinu roku Kaki v nabidce a kdyz, tak jsou to casto takovi mali chcipaci a jeste za ne chteji klidne 20Kc;-€

+3/0
17.1.2014 7:59

M66a47r41t62i84n 42P22e39c65i98n13a 4761923

Není to tak úplně pravda, že tvrdé kaki musí být nutně vždy trpké. Pokud si projde po sklizni na chvíli "pobytem" ve speciální atmosféře (neznám složení) je krásně sladké a dá se potom normálně jíst.

+1/0
17.1.2014 7:53

K86a41r70e39l 57D31l82o62u72h55ý 2782885472765

Ale už to není ta pravá chuť. Asi stejné jako z banánama nebo rajčatama. Také se sbírají nezralé, dává se to do speciálního plynového koncentrátu nebo jak se ten sajrajt jmenuje a nechá se to dozrát, ale chuť je potom hnusná.

0/0
17.1.2014 23:16
Foto

D87a15v56i84d 22S78c35h64n14e90b16e22r55g18e83r 9675798163523

Tohle my doma můžeme :-)R^

+6/0
17.1.2014 3:39







Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.