Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Diskuse k článku

Kaki, ovoce chutnající jako sladká marmeláda. Musí být ovšem zralé

Toto "ovoce boha Dia", jak lze z latiny přeložit název tomelu japonského (Diospyros kaki), ovocného stromu, můžete znát jako kaki, churmu, tomel, čínskou švestku nebo korejské mango. Zralé plody jsou jasně oranžové a měkké. Pokud však nejsou dobře vyzrálé, jsou natolik trpké, že si moc nepochutnáte.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

K30a88r89e93l 41D97l12o37u18h50ý 2142185772145

Znám a chutnal jsem to už za komoušů. Tehdy v roce 88 nebo 89 se to dováželo z Albánie, v krámech Ovoce-Zelenina se to jmenovalo Hurmi Kaki. A docela mi to chutnalo a tak jsem byl rád, že se to tady zase skoro po 20-i letech objevilo. Nevím, že by to tady před 5 lety bylo k dostání

0/0
17.1.2014 23:06

P88e38t95r 96H31u90l53a 1103113152154

Co pozoruji ,k sehnání je to tu asi 15 let,ale jen sezónně ,a ještě ne všude.V řetězcích to mají.Kaka dozrává od listopadu do ledna.Cca v listopadu mají v Kauflandu akce a tak je kupuji po desítkách.Loni to kromě dětí začalo chutnat i manželce,tak toho musím kupovat více.;-D

+1/0
19.1.2014 12:07

J30a41n 18P79u57k24l 6732638869661

Jj, mívali to mezi banánama a mandarinkama...

0/0
20.1.2014 9:50

R42a85d79o87m19i65r 15B45r68a55b44e92c 7318244791895

Recept na úžasný dezert s kaki:

Nakrájejte zralé kaki (asi 1 poloviku kaki na 1 porci) do misky na kompot.

Zalijte trochou rumu, ozdobte šlehačkou a posypte strouhanou čokoládou.

Podávejte chlazené.

+1/0
17.1.2014 20:37

J14i15r73k17a 29V87o83j87v20o66d93i56n 6591367407545

Kaki kupujem už několik let. Necháme pěkně dozrát až skoro do rozblemntnutí a to je pak mnamka.

+1/0
17.1.2014 13:00

I90š46t56v52á25n 18V21e35j47v63o41d59a 6701371201924

Hodne mekke uz je hnusneRv Ale samozrejme kazdy dle sve chuti.

0/0
17.1.2014 14:36

D10a67n20a 67T88a78n46k54e11r 2913779519715

Tak hlavně jsou tam různé druhy.

Aby nebylo trpké, musí se nechat zmrznout. Kupte, dejte do mrazáku a před požitím rozmrazte. Slupka se samozřejmě jí, když člověk zná ten trik se zmražením, jinak bývá  u některých druhů trpká.

0/−2
17.1.2014 12:55

I58v85a 41H24a89n12e83s66o37v73á 8946926489699

Přečtěte si něco o ledovém víně a budete vědět, co děláte za "trik"...

Myslím, že je lepší nechat kaki trošku dozrát, než ho mrazit, protože tím přicházíte o spoustu vitaminů a šťávy.

0/0
17.1.2014 14:38

M64i55c34h26a82l 56R10e55j90z26e71k 5646217105121

Sorry, ale u ledovyho vina jde opravdu o neco uplne jineho. Nebo si opravdu myslis, ze hrozny zmrazenim sladnou?;-)

+2/0
17.1.2014 16:10

K50a33r40e69l 63D87l77o10u44h80ý 2352355352725

Proč sládnou brambory v zimě? Jde o proměnu škrobu v cukr. U ledového vína jde o to, že krystalky vody v hroznech zůstávají při lisování v lisu, ven vytéká hustý sladký sirup. A tak je to víno mnohem sladší, ale šíleně drahé.

+1/0
17.1.2014 23:11

J93i24ř74í 49S19o80u97č76e74k 5946947709129

Drahé je především kvůli rizikovosti. Sklízet se smí až při teplotě pod -7 °C a pokud je teplejší zima, mohou čekat vinaři tak dlouho, že jim hrozny sklidí plíseň / ptáci / zloději... Někteří vinaři proto říkají, že na ledovém je nejdražší dobrý hlídač :-) Ale pokud vám nevadí ledové víno, kde pomohl mrazák (neplatíte hlídače), pak zkuste španělské Estrella 10. Půl litru stojí 120-140 Kč, takže je asi 6× levnější než ledové a špatné rozhodně není :-)

0/0
17.1.2014 23:21

M93i25c52h34a89l 83R64e85j49z64e33k 5846807865551

Aha a kolik skrobu je v hroznech? Ta definice ledoveho vina je okopirovana z wikipedie spravne. Dokonce i ten husty sladky sirup tam je;-D, ale s tou cenou je to blbost. Nekdy se divim, ze jsou nektera az tak levna, ze mam pocit, ze je to podvod. Treba 200 za 0,2l

+1/0
18.1.2014 13:12

D88a45n56a 30T73a82n96k12e96r 2253129289135

myslíte jako že nechám kaki zmrazit a pak ho vyždímu? :-) 

přečtěte si to ještě jednou

0/0
19.1.2014 11:09

J73i57ř44í 74K91u85b83á83č91e56k 3447514700866

Proč píšete, že se má jíst bez slupky?

Při nákupu Kaki jsem nic nečetl, zkusil jsem ho se slupkou a nenašel jsem žádný důvod proč ji nejíst.

Představuje snad slupka nějaké zdravotní riziko, nebo se nejí jenom ze zvyku?

+1/0
17.1.2014 12:46

D53a58v51i64d 38Č93e51c86h 7390474731963

Ta slupka je taky poživatelná? Nebaví mě něco vykousávat nebo oškrabávat. :-)

+2/0
17.1.2014 11:40

P29e96t23r 54J18a87n64d61a 9223907294571

Já to jím i se slupkou a bez problémů.

+4/0
17.1.2014 12:24

J92a94n 12J70a96n87e22č78e13k 9950523530556

Já myslím, že je jen nestravitelná, podobně jako u rajčat.

0/−1
17.1.2014 12:49

M60i73c33h60a85l 28R96e11j93z66e85k 5706467475561

No proste vlaknina a ta je snad zdrava. nechapu ty zoufalce, co vsechno loupou. Snad jenou u citrusi je to nutny, pokud to neni kumqat.

+1/0
17.1.2014 16:12
Foto

D85a18v74i61d 38K92o70m42á90r80e89k 3503350930938

Já osobně slupku loupu, už jen kvůli chemickému ošetření,které bylo jistě použito a navíc člověk nikdy neví,kde všude se to válelo,než to dopravili do krámu a kolik lidí to pak v krámě ošmatávalo při hledání toho správně zralého plodu;-D. Navíc jsem jednou kousek slupky ochutnal a musím říci,že si raději pochutnám pouze na měkké dužnině,než pak lovit ze zubů slupky ještě 2 hodiny. To je dneska nějaká cool móda,jíst všechno se slupkou,i když mi slupka nechutná? Neloupané ovoce a zeleninu si s chutí dám ale pouze v biokvalitě nebo ze zahrádky vypěstované. Takhle když člověk neví,kde všude se to válelo,kdo všechno na to hrabal a čim vším to nastříkali,tak na to moc chuť nemám ale jestli vám to šmakuje,tak proč ne...proti gustu.. :-)

+3/−2
17.1.2014 18:46

M32i54c68h98a57l 23R41e10j35z72e32k 5566977385251

Jo a to loupes treba i hrozny? Ja totiz opravdu neloupu nic co neni nezbytne nutne, tedy i treba mrkev, nekdy i brambory jim se slukou a odobne. My totiz mame vodu a tak vse omyju a je mi jedno kde se to valelo a kdo na to smatal. Vy sterilni lidi to mate asi tezky. Zrejme loupete i parky ve strivku a to ver, ze se valelo v opravdu nechutnych vecech. Ale roti gustu.... Loupej si treba jahody.

+1/0
18.1.2014 12:44

K10a60r49e64l 91D93l31o89u24h62ý 2882405412795

A to neloupeš ani kiwi? Ta slupka je hnus chlupatý:-(

0/0
17.1.2014 23:12

I95v76o 71Z16d10e43b41o11r46s89k42ý 3543181480881

A co teprve uherák.

0/0
18.1.2014 11:11

K16a45t72e14ř74i79n38a 10F69e11n98c11l63o54v46á 8683827988293

Neznám nikoho, kdo by si kaki loupal, všichni klidně i se slupkou a všichni žijeme.

+1/−1
19.1.2014 16:17

L39e94n59k49a 96K93o83l97k24o59v31á 8478846823108

Doma máme  tohle ovoce moc rádi R^pokaždé když ho mají v obchodě  a vypadá pěkně tak určitě kupuji :-)

+2/0
17.1.2014 10:58

B18a26r26b35o66r98a 66J76e12ř15á10b42k77o56v98á 9304598557871

Kaki má jednu jedinou nevýhodu - u nás je docela drahé. Jinak je to mňamka! A já to nikdy dozrávat nenechávám, vždy mě chutná tak, jak si ho koupím. Ale taky pečlivě vybírám.

+2/0
17.1.2014 10:51

L19u93k56a94s 74N20e90m81e24c 7509470622244

10 korun za kus mi prijde bezna cena, stejna jako za jablko, banan, pomeranc, JEDNU bramboru ...

0/0
17.1.2014 15:12
Foto

D28a62v46i29d 52K57o41m29á71r28e57k 3443950610158

Pamatuji,když se tady kaki objevilo poprvé a moje mamka ho začala prodávat v zeleninovím stánku. V sezoně stál kus klidně i 2 nebo 3 koruny a doma jsem toho měli tuny. Dělaly jsme z toho zmrzliny,koláče,zavařeniny...při dnešní ceně 10 kč za kus (a to pouze v sezoně,jinak i několikanásobně víc) už takové zavařování a koláč vyjde celkem draho ;-D.

+1/0
17.1.2014 18:48

K51a24r38e71l 91D95l72o16u61h30ý 2502255742275

Kdy to bylo, v kterém roce?

0/0
17.1.2014 23:14

I52š35t63v51á85n 24V24e20j78v77o12d23a 6671461751974

Jeste pred nekolika lety (3-4roky) rodice na severu Cech kupovali bezne Kaki za 5Kc/kus a ve sleve i za 3.

0/0
18.1.2014 10:37

O59n77d57ř84e40j 98S21t75í70s27k54a56l 2830984112410

Souhlasím, že je to výborné ovoce. Lze ho pěstovat na zahradě i u nás, hlavně křížence Diospyros kaki a Diospyros virginiana - třeba odrůdu Nikitas Gift (Nikitskaja Bordovaja). Už ji mám na zahradě 3 rok, množí je u nás pan Rezl z Velkých Němčic. Trochu nevýhoda je, že na podzim Vám dozraje najednou velké množství plodů. Také nelze počítat s tím, že to poroste v chladnějších oblastech.

+1/0
17.1.2014 9:20

P66a12v28e91l 93R92a20t47h90o40u44s60k69ý 6780379361

Na zahradě ho mám už asi 8 let. Plody jsou trochu menší než v obchodě, ale možná ještě sladší.

0/0
23.1.2014 11:46

M40a62r70t71i66n 88S86k52á24l86a 8794687698678

Kaki je asi nejchutnější ovoce, co jsem kdy jedl a naštěstí jde v ČR v supermarketech sehnat skoro všude. A slupka je jako u jablek, mě by tedy ani nenapadlo ji vyhodit.

Jinak je sice lepší ho necha dozrát, ale já na něj mám takovou chuť, že ho beztak sežeru do tří dnů od koupě a chutná mi i tak, byť není tak sladký.

+2/−1
17.1.2014 9:09

T35o79m75á69š 55K65ö28r82n14e65r 4678201936989

Tak v tom případě doporučuji ještě o level lepší zralé mango, naprosto neuvěřitelné rose apple (u nás se neprodává) a perfektní zralé guave (u nás se neprodává). Výborný je i jackfruit (u nás se neprodává:-((). Všechny řekl bych chuťově lepší než kaki, i když to má zas výhodu, že se dá aspoň sehnat.

+1/0
17.1.2014 10:52

J64a60n 16K90a88r27e25l 31N37o39v74a76k 5246744768166

nemate nejaky tip jak mango poradne naporcovat? kdyz ho nemam dozrale tak se neoddeli od megavelke pecky a kdyz ho necham dojit tak to take nejde vzdycky to hrozne rozblemcam.. ..jeste jsem proste neodhalil asi tu spravnou zralost nebo nevim...

+1/0
17.1.2014 11:32

J23a51n 77J32a15n63e83č98e32k 9710183560576

Je na to takový kráječ podobný těm na jablka ;-)

0/0
17.1.2014 12:53

J14i14ř55í 93F87r87a63n80t87a 8781517521140

Vcelku jednoducha zalezitost, pokud ovsem clovek vi jak na to ;-)

Staci videt jednou, pak uz to jde samo.

Treba tady: http://youtu.be/lvLdPjpELyU

Tady: http://www.mango.org/how-cut-mango

Nebo tady: http://www.wikihow.com/Cut-a-Mango

Pecku co zbyde nekde o samote a nad umyvadlem, nebo drezem ohlodat do cista :-)

0/0
17.1.2014 17:57

P52a46v93e78l 51R52a16t97h52o26u42s71k92ý 6100759161

Ještě lepší je paw-paw, ale to se u nás neprodává. Musítě si ho vypěstovat na zahradě sám, nesnese přepravu. R^

0/0
23.1.2014 11:50

J68a27n 19N68o72v33á35k 7285814368867

to je to neskutečně hnusně přeslazené ovoce?

+1/−7
17.1.2014 8:38

T22o35m34á71š 35K79ö11r21n46e14r 4538291656509

Ne, to jsou sušené datle:-)

+9/0
17.1.2014 10:58

I59v60o 86Z23d32e93b86o86r73s29k61ý 3413821400281

Možná si sušené datle pletete s proslazenými.

0/0
18.1.2014 11:14

I21š75t95v25á64n 92V71e28j53v16o91d91a 6871391111244

Ja jim i tu slupku, neni o nic horsi, nez treba ta u jablek. Jen me stve, ze v Praze neni vetsinu roku Kaki v nabidce a kdyz, tak jsou to casto takovi mali chcipaci a jeste za ne chteji klidne 20Kc;-€

+3/0
17.1.2014 7:59

M96a53r28t22i71n 47P14e59c41i98n34a 4611143

Není to tak úplně pravda, že tvrdé kaki musí být nutně vždy trpké. Pokud si projde po sklizni na chvíli "pobytem" ve speciální atmosféře (neznám složení) je krásně sladké a dá se potom normálně jíst.

+1/0
17.1.2014 7:53

K19a93r95e69l 92D35l38o57u14h10ý 2562875422425

Ale už to není ta pravá chuť. Asi stejné jako z banánama nebo rajčatama. Také se sbírají nezralé, dává se to do speciálního plynového koncentrátu nebo jak se ten sajrajt jmenuje a nechá se to dozrát, ale chuť je potom hnusná.

0/0
17.1.2014 23:16
Foto

D17a39v12i98d 57S71c15h63n86e64b27e55r72g70e45r 9825658673203

Tohle my doma můžeme :-)R^

+6/0
17.1.2014 3:39







Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.