Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Diskuse k článku

Kaki, ovoce chutnající jako sladká marmeláda. Musí být ovšem zralé

Toto "ovoce boha Dia", jak lze z latiny přeložit název tomelu japonského (Diospyros kaki), ovocného stromu, můžete znát jako kaki, churmu, tomel, čínskou švestku nebo korejské mango. Zralé plody jsou jasně oranžové a měkké. Pokud však nejsou dobře vyzrálé, jsou natolik trpké, že si moc nepochutnáte.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

K18a35r37e49l 81D77l80o64u14h76ý 2302765482165

Znám a chutnal jsem to už za komoušů. Tehdy v roce 88 nebo 89 se to dováželo z Albánie, v krámech Ovoce-Zelenina se to jmenovalo Hurmi Kaki. A docela mi to chutnalo a tak jsem byl rád, že se to tady zase skoro po 20-i letech objevilo. Nevím, že by to tady před 5 lety bylo k dostání

0/0
17.1.2014 23:06

P22e23t88r 74H71u91l66a 1473523202494

Co pozoruji ,k sehnání je to tu asi 15 let,ale jen sezónně ,a ještě ne všude.V řetězcích to mají.Kaka dozrává od listopadu do ledna.Cca v listopadu mají v Kauflandu akce a tak je kupuji po desítkách.Loni to kromě dětí začalo chutnat i manželce,tak toho musím kupovat více.;-D

+1/0
19.1.2014 12:07

J93a84n 79P84u88k20l 6662418989641

Jj, mívali to mezi banánama a mandarinkama...

0/0
20.1.2014 9:50

R88a71d38o74m25i55r 49B34r15a65b61e41c 7308724771225

Recept na úžasný dezert s kaki:

Nakrájejte zralé kaki (asi 1 poloviku kaki na 1 porci) do misky na kompot.

Zalijte trochou rumu, ozdobte šlehačkou a posypte strouhanou čokoládou.

Podávejte chlazené.

+1/0
17.1.2014 20:37

J24i95r34k28a 20V96o66j27v27o51d70i85n 6551397227785

Kaki kupujem už několik let. Necháme pěkně dozrát až skoro do rozblemntnutí a to je pak mnamka.

+1/0
17.1.2014 13:00

I27š49t18v45á68n 60V54e45j23v78o41d65a 6221611641164

Hodne mekke uz je hnusneRv Ale samozrejme kazdy dle sve chuti.

0/0
17.1.2014 14:36

D17a75n94a 69T16a80n54k90e14r 2213579729845

Tak hlavně jsou tam různé druhy.

Aby nebylo trpké, musí se nechat zmrznout. Kupte, dejte do mrazáku a před požitím rozmrazte. Slupka se samozřejmě jí, když člověk zná ten trik se zmražením, jinak bývá  u některých druhů trpká.

0/−2
17.1.2014 12:55

I62v77a 75H52a82n23e79s63o41v53á 8636506889149

Přečtěte si něco o ledovém víně a budete vědět, co děláte za "trik"...

Myslím, že je lepší nechat kaki trošku dozrát, než ho mrazit, protože tím přicházíte o spoustu vitaminů a šťávy.

0/0
17.1.2014 14:38

M41i65c11h14a64l 86R63e77j78z43e51k 5716467945271

Sorry, ale u ledovyho vina jde opravdu o neco uplne jineho. Nebo si opravdu myslis, ze hrozny zmrazenim sladnou?;-)

+2/0
17.1.2014 16:10

K40a56r12e81l 60D59l10o65u22h39ý 2482835512755

Proč sládnou brambory v zimě? Jde o proměnu škrobu v cukr. U ledového vína jde o to, že krystalky vody v hroznech zůstávají při lisování v lisu, ven vytéká hustý sladký sirup. A tak je to víno mnohem sladší, ale šíleně drahé.

+1/0
17.1.2014 23:11

J32i40ř28í 27S75o23u35č12e17k 5916847319849

Drahé je především kvůli rizikovosti. Sklízet se smí až při teplotě pod -7 °C a pokud je teplejší zima, mohou čekat vinaři tak dlouho, že jim hrozny sklidí plíseň / ptáci / zloději... Někteří vinaři proto říkají, že na ledovém je nejdražší dobrý hlídač :-) Ale pokud vám nevadí ledové víno, kde pomohl mrazák (neplatíte hlídače), pak zkuste španělské Estrella 10. Půl litru stojí 120-140 Kč, takže je asi 6× levnější než ledové a špatné rozhodně není :-)

0/0
17.1.2014 23:21

M97i41c10h20a76l 84R46e10j96z60e68k 5376537405981

Aha a kolik skrobu je v hroznech? Ta definice ledoveho vina je okopirovana z wikipedie spravne. Dokonce i ten husty sladky sirup tam je;-D, ale s tou cenou je to blbost. Nekdy se divim, ze jsou nektera az tak levna, ze mam pocit, ze je to podvod. Treba 200 za 0,2l

+1/0
18.1.2014 13:12

D88a73n26a 12T21a12n56k12e33r 2543699809905

myslíte jako že nechám kaki zmrazit a pak ho vyždímu? :-) 

přečtěte si to ještě jednou

0/0
19.1.2014 11:09

J37i49ř20í 96K39u74b12á33č21e29k 3707984140746

Proč píšete, že se má jíst bez slupky?

Při nákupu Kaki jsem nic nečetl, zkusil jsem ho se slupkou a nenašel jsem žádný důvod proč ji nejíst.

Představuje snad slupka nějaké zdravotní riziko, nebo se nejí jenom ze zvyku?

+1/0
17.1.2014 12:46

D34a79v59i88d 31Č82e35c23h 7420754811193

Ta slupka je taky poživatelná? Nebaví mě něco vykousávat nebo oškrabávat. :-)

+2/0
17.1.2014 11:40

P81e50t38r 76J65a17n13d54a 9713577504711

Já to jím i se slupkou a bez problémů.

+4/0
17.1.2014 12:24

J97a78n 38J74a76n54e54č13e16k 9360313320726

Já myslím, že je jen nestravitelná, podobně jako u rajčat.

0/−1
17.1.2014 12:49

M64i47c97h65a24l 16R43e24j29z91e60k 5946447625621

No proste vlaknina a ta je snad zdrava. nechapu ty zoufalce, co vsechno loupou. Snad jenou u citrusi je to nutny, pokud to neni kumqat.

+1/0
17.1.2014 16:12
Foto

D95a58v12i76d 38K87o90m52á53r59e46k 3873300780128

Já osobně slupku loupu, už jen kvůli chemickému ošetření,které bylo jistě použito a navíc člověk nikdy neví,kde všude se to válelo,než to dopravili do krámu a kolik lidí to pak v krámě ošmatávalo při hledání toho správně zralého plodu;-D. Navíc jsem jednou kousek slupky ochutnal a musím říci,že si raději pochutnám pouze na měkké dužnině,než pak lovit ze zubů slupky ještě 2 hodiny. To je dneska nějaká cool móda,jíst všechno se slupkou,i když mi slupka nechutná? Neloupané ovoce a zeleninu si s chutí dám ale pouze v biokvalitě nebo ze zahrádky vypěstované. Takhle když člověk neví,kde všude se to válelo,kdo všechno na to hrabal a čim vším to nastříkali,tak na to moc chuť nemám ale jestli vám to šmakuje,tak proč ne...proti gustu.. :-)

+3/−2
17.1.2014 18:46

M55i28c16h13a10l 68R15e88j57z50e16k 5566777855771

Jo a to loupes treba i hrozny? Ja totiz opravdu neloupu nic co neni nezbytne nutne, tedy i treba mrkev, nekdy i brambory jim se slukou a odobne. My totiz mame vodu a tak vse omyju a je mi jedno kde se to valelo a kdo na to smatal. Vy sterilni lidi to mate asi tezky. Zrejme loupete i parky ve strivku a to ver, ze se valelo v opravdu nechutnych vecech. Ale roti gustu.... Loupej si treba jahody.

+1/0
18.1.2014 12:44

K79a42r90e91l 17D56l34o54u93h84ý 2732935532155

A to neloupeš ani kiwi? Ta slupka je hnus chlupatý:-(

0/0
17.1.2014 23:12

I76v28o 23Z44d27e46b41o88r40s61k93ý 3903691540361

A co teprve uherák.

0/0
18.1.2014 11:11

K32a40t22e66ř75i79n13a 95F38e71n54c30l73o21v27á 8363747608833

Neznám nikoho, kdo by si kaki loupal, všichni klidně i se slupkou a všichni žijeme.

+1/−1
19.1.2014 16:17

L79e32n92k21a 60K48o45l90k12o38v96á 8268866793278

Doma máme  tohle ovoce moc rádi R^pokaždé když ho mají v obchodě  a vypadá pěkně tak určitě kupuji :-)

+2/0
17.1.2014 10:58

B70a54r60b37o77r35a 73J31e84ř72á71b25k66o76v22á 9354288397841

Kaki má jednu jedinou nevýhodu - u nás je docela drahé. Jinak je to mňamka! A já to nikdy dozrávat nenechávám, vždy mě chutná tak, jak si ho koupím. Ale taky pečlivě vybírám.

+2/0
17.1.2014 10:51

L73u14k38a28s 60N27e39m87e11c 7679400552674

10 korun za kus mi prijde bezna cena, stejna jako za jablko, banan, pomeranc, JEDNU bramboru ...

0/0
17.1.2014 15:12
Foto

D50a56v50i72d 74K46o81m58á16r10e18k 3483870320778

Pamatuji,když se tady kaki objevilo poprvé a moje mamka ho začala prodávat v zeleninovím stánku. V sezoně stál kus klidně i 2 nebo 3 koruny a doma jsem toho měli tuny. Dělaly jsme z toho zmrzliny,koláče,zavařeniny...při dnešní ceně 10 kč za kus (a to pouze v sezoně,jinak i několikanásobně víc) už takové zavařování a koláč vyjde celkem draho ;-D.

+1/0
17.1.2014 18:48

K24a88r13e78l 85D11l15o23u41h35ý 2102195472465

Kdy to bylo, v kterém roce?

0/0
17.1.2014 23:14

I71š63t53v27á14n 74V20e36j49v59o81d57a 6361671131304

Jeste pred nekolika lety (3-4roky) rodice na severu Cech kupovali bezne Kaki za 5Kc/kus a ve sleve i za 3.

0/0
18.1.2014 10:37

O72n93d61ř73e22j 63S61t69í65s45k42a18l 2460744372430

Souhlasím, že je to výborné ovoce. Lze ho pěstovat na zahradě i u nás, hlavně křížence Diospyros kaki a Diospyros virginiana - třeba odrůdu Nikitas Gift (Nikitskaja Bordovaja). Už ji mám na zahradě 3 rok, množí je u nás pan Rezl z Velkých Němčic. Trochu nevýhoda je, že na podzim Vám dozraje najednou velké množství plodů. Také nelze počítat s tím, že to poroste v chladnějších oblastech.

+1/0
17.1.2014 9:20

P21a43v46e63l 31R83a57t66h87o49u52s96k37ý 6730479201

Na zahradě ho mám už asi 8 let. Plody jsou trochu menší než v obchodě, ale možná ještě sladší.

0/0
23.1.2014 11:46

M21a55r36t25i85n 72S59k98á91l56a 8484397778278

Kaki je asi nejchutnější ovoce, co jsem kdy jedl a naštěstí jde v ČR v supermarketech sehnat skoro všude. A slupka je jako u jablek, mě by tedy ani nenapadlo ji vyhodit.

Jinak je sice lepší ho necha dozrát, ale já na něj mám takovou chuť, že ho beztak sežeru do tří dnů od koupě a chutná mi i tak, byť není tak sladký.

+2/−1
17.1.2014 9:09

T12o83m53á23š 25K33ö66r66n58e88r 4458931846719

Tak v tom případě doporučuji ještě o level lepší zralé mango, naprosto neuvěřitelné rose apple (u nás se neprodává) a perfektní zralé guave (u nás se neprodává). Výborný je i jackfruit (u nás se neprodává:-((). Všechny řekl bych chuťově lepší než kaki, i když to má zas výhodu, že se dá aspoň sehnat.

+1/0
17.1.2014 10:52

J20a64n 41K90a96r32e96l 89N48o22v57a48k 5836464708736

nemate nejaky tip jak mango poradne naporcovat? kdyz ho nemam dozrale tak se neoddeli od megavelke pecky a kdyz ho necham dojit tak to take nejde vzdycky to hrozne rozblemcam.. ..jeste jsem proste neodhalil asi tu spravnou zralost nebo nevim...

+1/0
17.1.2014 11:32

J45a28n 88J69a46n68e52č23e58k 9240533530966

Je na to takový kráječ podobný těm na jablka ;-)

0/0
17.1.2014 12:53

J47i78ř90í 86F86r87a37n24t56a 8411557301210

Vcelku jednoducha zalezitost, pokud ovsem clovek vi jak na to ;-)

Staci videt jednou, pak uz to jde samo.

Treba tady: http://youtu.be/lvLdPjpELyU

Tady: http://www.mango.org/how-cut-mango

Nebo tady: http://www.wikihow.com/Cut-a-Mango

Pecku co zbyde nekde o samote a nad umyvadlem, nebo drezem ohlodat do cista :-)

0/0
17.1.2014 17:57

P45a41v65e76l 49R29a94t83h53o27u15s25k34ý 6510219271

Ještě lepší je paw-paw, ale to se u nás neprodává. Musítě si ho vypěstovat na zahradě sám, nesnese přepravu. R^

0/0
23.1.2014 11:50

J42a82n 77N52o92v10á42k 7655604958577

to je to neskutečně hnusně přeslazené ovoce?

+1/−7
17.1.2014 8:38

T43o58m87á86š 42K48ö35r32n20e57r 4818741336579

Ne, to jsou sušené datle:-)

+9/0
17.1.2014 10:58

I23v93o 61Z85d70e61b46o25r96s23k58ý 3763771280451

Možná si sušené datle pletete s proslazenými.

0/0
18.1.2014 11:14

I98š98t25v52á70n 61V34e64j40v71o76d98a 6281111691604

Ja jim i tu slupku, neni o nic horsi, nez treba ta u jablek. Jen me stve, ze v Praze neni vetsinu roku Kaki v nabidce a kdyz, tak jsou to casto takovi mali chcipaci a jeste za ne chteji klidne 20Kc;-€

+3/0
17.1.2014 7:59

M17a54r94t79i16n 80P78e89c43i21n27a 4611743

Není to tak úplně pravda, že tvrdé kaki musí být nutně vždy trpké. Pokud si projde po sklizni na chvíli "pobytem" ve speciální atmosféře (neznám složení) je krásně sladké a dá se potom normálně jíst.

+1/0
17.1.2014 7:53

K37a65r70e16l 86D21l57o66u31h61ý 2952875392305

Ale už to není ta pravá chuť. Asi stejné jako z banánama nebo rajčatama. Také se sbírají nezralé, dává se to do speciálního plynového koncentrátu nebo jak se ten sajrajt jmenuje a nechá se to dozrát, ale chuť je potom hnusná.

0/0
17.1.2014 23:16
Foto

D24a93v61i27d 23S36c62h50n32e82b48e38r27g30e34r 9185598433723

Tohle my doma můžeme :-)R^

+6/0
17.1.2014 3:39





Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2016 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je součástí koncernu AGROFERT ovládaného Ing. Andrejem Babišem.