Diskuze

Kaki, ovoce chutnající jako sladká marmeláda. Musí být ovšem zralé

Toto "ovoce boha Dia", jak lze z latiny přeložit název tomelu japonského (Diospyros kaki), ovocného stromu, můžete znát jako kaki, churmu, tomel, čínskou švestku nebo korejské mango. Zralé plody jsou jasně oranžové a měkké. Pokud však nejsou dobře vyzrálé, jsou natolik trpké, že si moc nepochutnáte.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Znám a chutnal jsem to už za komoušů. Tehdy v roce 88 nebo 89 se to dováželo z Albánie, v krámech Ovoce-Zelenina se to jmenovalo Hurmi Kaki. A docela mi to chutnalo a tak jsem byl rád, že se to tady zase skoro po 20-i letech objevilo. Nevím, že by to tady před 5 lety bylo k dostání

0 0
možnosti

P57e28t33r 24H76u82l37a

19. 1. 2014 12:07

Co pozoruji ,k sehnání je to tu asi 15 let,ale jen sezónně ,a ještě ne všude.V řetězcích to mají.Kaka dozrává od listopadu do ledna.Cca v listopadu mají v Kauflandu akce a tak je kupuji po desítkách.Loni to kromě dětí začalo chutnat i manželce,tak toho musím kupovat více.;-D

1 0
možnosti

Recept na úžasný dezert s kaki:

Nakrájejte zralé kaki (asi 1 poloviku kaki na 1 porci) do misky na kompot.

Zalijte trochou rumu, ozdobte šlehačkou a posypte strouhanou čokoládou.

Podávejte chlazené.

1 0
možnosti

Kaki kupujem už několik let. Necháme pěkně dozrát až skoro do rozblemntnutí a to je pak mnamka.

1 0
možnosti

Hodne mekke uz je hnusneRv Ale samozrejme kazdy dle sve chuti.

0 0
možnosti

Tak hlavně jsou tam různé druhy.

Aby nebylo trpké, musí se nechat zmrznout. Kupte, dejte do mrazáku a před požitím rozmrazte. Slupka se samozřejmě jí, když člověk zná ten trik se zmražením, jinak bývá  u některých druhů trpká.

0 2
možnosti

Přečtěte si něco o ledovém víně a budete vědět, co děláte za "trik"...

Myslím, že je lepší nechat kaki trošku dozrát, než ho mrazit, protože tím přicházíte o spoustu vitaminů a šťávy.

0 0
možnosti

Proč píšete, že se má jíst bez slupky?

Při nákupu Kaki jsem nic nečetl, zkusil jsem ho se slupkou a nenašel jsem žádný důvod proč ji nejíst.

Představuje snad slupka nějaké zdravotní riziko, nebo se nejí jenom ze zvyku?

1 0
možnosti

D69a87v34i32d 36Č10e44c47h

17. 1. 2014 11:40

Ta slupka je taky poživatelná? Nebaví mě něco vykousávat nebo oškrabávat. :-)

2 0
možnosti

P19e54t36r 87J61a84n79d21a

17. 1. 2014 12:24

Já to jím i se slupkou a bez problémů.

4 0
možnosti

Doma máme  tohle ovoce moc rádi R^pokaždé když ho mají v obchodě  a vypadá pěkně tak určitě kupuji :-)

2 0
možnosti

Kaki má jednu jedinou nevýhodu - u nás je docela drahé. Jinak je to mňamka! A já to nikdy dozrávat nenechávám, vždy mě chutná tak, jak si ho koupím. Ale taky pečlivě vybírám.

2 0
možnosti

L38u27k87a57s 32N83e21m76e75c

17. 1. 2014 15:12

10 korun za kus mi prijde bezna cena, stejna jako za jablko, banan, pomeranc, JEDNU bramboru ...

0 0
možnosti

Souhlasím, že je to výborné ovoce. Lze ho pěstovat na zahradě i u nás, hlavně křížence Diospyros kaki a Diospyros virginiana - třeba odrůdu Nikitas Gift (Nikitskaja Bordovaja). Už ji mám na zahradě 3 rok, množí je u nás pan Rezl z Velkých Němčic. Trochu nevýhoda je, že na podzim Vám dozraje najednou velké množství plodů. Také nelze počítat s tím, že to poroste v chladnějších oblastech.

1 0
možnosti

Na zahradě ho mám už asi 8 let. Plody jsou trochu menší než v obchodě, ale možná ještě sladší.

0 0
možnosti

Kaki je asi nejchutnější ovoce, co jsem kdy jedl a naštěstí jde v ČR v supermarketech sehnat skoro všude. A slupka je jako u jablek, mě by tedy ani nenapadlo ji vyhodit.

Jinak je sice lepší ho necha dozrát, ale já na něj mám takovou chuť, že ho beztak sežeru do tří dnů od koupě a chutná mi i tak, byť není tak sladký.

2 1
možnosti

Tak v tom případě doporučuji ještě o level lepší zralé mango, naprosto neuvěřitelné rose apple (u nás se neprodává) a perfektní zralé guave (u nás se neprodává). Výborný je i jackfruit (u nás se neprodává:-((). Všechny řekl bych chuťově lepší než kaki, i když to má zas výhodu, že se dá aspoň sehnat.

1 0
možnosti